Miplo - nowy serwis internetowy - uwagi

• 558 Odpowiedzi
  • 88425 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline palmus

• 623
  • Palmax-Holux
Odp: Miplo - nowy serwis internetowy - uwagi
« Odpowiedź #270 dnia: Sierpień 14, 2007, 22:33:59 »
Przecież nie napiszą:" dzięki wam, Drodzy Autorzy POI, AM planuje zwiększyć sprzedaż produktu o 12% miesięcznie, co przełoży się na zysk spółki w wysokości xx zł, za co wam, Szanowni Autorzy, Bóg zapłać."

Mobilne same z siebie były genialnym wsparciem dla AM. Zupełnie mnie to nie dziwi,że AM zechciała mieć więcej- podstawowa zasada biznesu.

palmus
palmus

*

Offline puniek

• 4617
  • Sprzęt: Samsung Galaxy S7 EDGE SM-G935F
« Odpowiedź #271 dnia: Sierpień 14, 2007, 22:52:23 »
Że też chce się Wam zajmowac takimi bzdurami... przecież to nic nie wnosi do tematu...
ISTQB Certified Tester

*

Offline palmus

• 623
  • Palmax-Holux
« Odpowiedź #272 dnia: Sierpień 15, 2007, 19:08:28 »
Nie wnosi, bo Twórcy zrobią swoje.
Ale może świadomość w narodzie będzie większa;-)

palmus
palmus

*

Offline Ogon

• 15
« Odpowiedź #273 dnia: Sierpień 16, 2007, 10:54:50 »
Czy ktos już może znalazł sposób na dodanie nowej ikonki do bazy miplo?

*

Offline bazi22

• 913
  • Sprzęt: Navroad NR411 | iPhone 3GS 16GB
« Odpowiedź #274 dnia: Sierpień 16, 2007, 11:03:31 »

Sposób 1 - import z poi.mobilne.net

Sposób 2 - przesłanie nowej ikonki do administratorów MIPLO
Bartek Chyba :: bazi22
Dell X30=>HTC Wizard=>HTC Hermes=>iPhone 3GS

*

Offline marcel

• 829
  • Sprzęt: x800
« Odpowiedź #275 dnia: Sierpień 16, 2007, 11:39:26 »
..
Bliska na Górczewskiej - to POI marcela z mobilne.net jeśli to 'ten marcel' (od grafiki w mobilne)
...

<ten

w zyciu nie dodawalem takiego POI.
W trosce obaze i funkcjonalnosc dla ludzi grzecznie przenioslem konto z mobilnych do miplo. sadzilem ze przenoszac konto przenosze punkty....
nie wiem jednak co sie przenioslo.....

wogole nie lezy jakos logika tego dodawania importu moderacji..... no i brak miplosynca......

pomijam ze grafika gornego layoutu zerznieta z mojej pierwszej wersji poi.mobilne.net  ktora podobala sie Rawco......

slaby start miplo.pl

Marcel

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #276 dnia: Sierpień 16, 2007, 11:50:43 »

Sposób 1 - import z poi.mobilne.net

Sposób 2 - przesłanie nowej ikonki do administratorów MIPLO

Kilka dni temu prosiłem o dodanie dźwieku i otrzymałem odpowiedź, że za kilka dni będzie uruchomiona funkcjonalnośc dodawania własnych dźwieków.... więc może i podobnie będzie z ikonkami.....
ISTQB Certified Tester

*

Offline Ogon

• 15
« Odpowiedź #277 dnia: Sierpień 16, 2007, 15:28:54 »
Kilka dni temu prosiłem o dodanie dźwieku i otrzymałem odpowiedź, że za kilka dni będzie uruchomiona funkcjonalnośc dodawania własnych dźwieków.... więc może i podobnie będzie z ikonkami.....

A ja dzis dostałem taką odpowiedź:
Już wkrótce włączymy możliwość dodawania nowych ikon do Miplo.

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #278 dnia: Sierpień 16, 2007, 16:05:50 »

A ja dzis dostałem taką odpowiedź:
Już wkrótce włączymy możliwość dodawania nowych ikon do Miplo.
No, czyli wszystko się zgadza  :)
ISTQB Certified Tester

« Odpowiedź #279 dnia: Sierpień 16, 2007, 22:21:39 »
Wiecie co... wróciłem parę dni temu z podróży i "odkryłem" to - to (MIPLO;) Uważam, że wprowadzając tę politykę AM - jako firma więcej straci niż zyska...
Zyska z pewnością pieniądze - krótkofalowo (czego jej z serca życzę) ale straci(ła) zaufanie całej rzeszy userów. Ja, Panie i Panowie mam tylko jedno słowo na określenie tego co zrobili (ze słownika mojego dziadka - przedwojenne takie...) SZMONDACTWO.
W dzisiejszej nomenklaturze jest substytut tego słowa Gxxxo - zjady!
Powiem na koniec, że idea "mobilnych" była wspaniała, każdy w miarę obyty użytkownik (nawt ja:) potrafił dodać swoje "3grosze" w punktach i "czuło" się naprawdę integrację ze społecznością użytkowników AM.
Jak włączyłem dzisiaj całych tych MIPLPO - zjadów, doznałem szoku. ALeż... "ciesielka", tak merytoryczna jak i estetyczna. Wszystkie te ich "miplomile" oraz fakt że - nic tam nie działa. To, że nie doprowadzili wszystkiego do stanu używalności,  zanim uśmiercili "mobilne" - świadczy o merkantylnej pogoni za zyskiem - bez względu na utratę prestiżu. Cóż, potęga AM w pewnym sensie brała się z popularności "mobilnych",  teraz ze względu na różnorodne "szykany" jakim poddana będzie "society" w dostępie do danych POI - spowoduje (obym się mylił) swego rodzaju paraliż i naturalną śmierć społeczności. Do zobaczenia i usłyszenia na forach konkurencyjnych produktów - na które "się przesiądziemy" (kiedy powstaną) by znów poczuć się freeman`ami

Z poważaniem Jerzy vell Wylye

« Odpowiedź #280 dnia: Sierpień 16, 2007, 22:48:14 »
Do zobaczenia i usłyszenia na forach konkurencyjnych produktów - na które "się przesiądziemy" (kiedy powstaną)

[OT] No może nie do końca OT  :wink:

Jak to "kiedy powstaną"? Forum użytkowników Garmina, istnieje już jakiś czas:  http://www.garniak.pl
Na dodatek to już drugie Forum Garmina. Pierwszemu patronuje Garmin-Polska.
Zdziwiłbyś się gdybyś zobaczył kto pisuje na Garniaku:  "NocnyMarek" (oczywiście zawsze broniący dobrego imienia AM), a także znany od wielu, wielu lat Adam "Moi". No i paru innych "AutoMapowców" (część z nich ma turystyczne Garminy) :D

Oczywiście mamy zamiar kontynuować społeczną inicjatywę i będziemy nadal rozwijać niezależną od pieniędzy AutoMapy bazę POI.
« Ostatnia zmiana: Sierpień 16, 2007, 22:57:37 wysłana przez GPS maniak »

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #281 dnia: Sierpień 16, 2007, 23:08:41 »
Wiecie co... wróciłem parę dni temu z podróży i "odkryłem" to - to (MIPLO;) Uważam, że wprowadzając tę politykę AM - jako firma więcej straci niż zyska...
[CIACH]
Witaj!
Wytłumacz mi tylko proszę właściwie dlaczego z platformy POI automapy maja korzystać tabuny użytkowników ToTom, iGO i wielu innych programów oraz wcale nie taka mała rzesza tych, którzy mają AM pościąganą z Emule .. i biorą jak swoje ...itp????
Dlaczego TomTom dostarczając np program z 30% pokryciem Polski za każda aktualizację każe słono płacić jak za 50% ceny programu a Am ma być samarytaninem....?
To biznes a nie działalność charytatywna...!
Trzeba sobie zdać sprawę z prostej prawdy:
Im bardziej AM będzie "kiwana" przez "piratów" tym gorzej będa obsługiwani legalni użytkownicy i odwrotnie im program "system" będzie bardziej hermetyczny tym lepiej będą obsługiwani legalny klienci bo firma będzie miała więcej pieniędzy na aktualizacje, na zatrudnienie zdolnych programistów i np pracowników supportu....
« Ostatnia zmiana: Sierpień 16, 2007, 23:21:25 wysłana przez piotr.lutynski »
ISTQB Certified Tester

*

Offline Moi (Adam Kubicki)

• 6498
    • Moje linki do stron o GPS (i nie tylko)
  • Sprzęt: SGS2, iP3GS, Lumia 800, Note 3
« Odpowiedź #282 dnia: Sierpień 16, 2007, 23:11:22 »
Jak to "kiedy powstaną"? Forum użytkowników Garmina, istnieje już jakiś czas:  http://www.garniak.pl (...)
Zdziwiłbyś się gdybyś zobaczył kto pisuje na Garniaku
Bo albowiem, Drogi Lechu, jesteś osobiście odpowiedzialny za przekabacenie Bogu ducha winnych, prawowiernych Pocketowców na Garminowców. No, ale kto nie widział mapek GPS Maniaka (et consortes), ten nic nie wie o estetyce produktów mapowych.
A na Garniaku - sympatycznie. Też sami swoi...

*

Offline brand

• **
  • 129
    • http://berzerk.pl
  • Sprzęt: asus p750 | eten x500 - juz nigdy wiecej etena | mda compact 2 - bez gsm | AM 5.0.7
« Odpowiedź #283 dnia: Sierpień 17, 2007, 08:21:05 »
@wylye
Cóż za ąę bełkot :-/

Tak jak napisał piotr: z jakiej racji am ma dawać coś darmo dla kogoś innego niż legalni userzy jej softu? To moze ty mi dasz swojego kompa do używania?

I tak, jasne inne firmy będą udostępniać swoją pracę dla klientów konkurentów. Obudziłeś się już?

« Odpowiedź #284 dnia: Sierpień 17, 2007, 09:47:50 »
@ brand

Przeczytałem kilka twoich wcześniejszych wypowiedzi i powiem ci (Panie) Brand że.. moja wypowiedź (jedyna zresztą jak do tej pory na łamach PDACLUB) pewnie dlatego wydała ci się bełkotliwa, ponieważ ty masz (typowy dla swojego pokolenia) problem.
Nie potrafisz zrozumieć meritum zdania, złożonego z więcej niż kilka wyrazów. Ale powiem ci na pociechę, że (podobno neurony) w mózgu mają tę szczególną właściwość że, jak się go (mózgu) używa - to ich sieć... rośnie

You`v got it ?

Pozdr

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #285 dnia: Sierpień 17, 2007, 09:58:35 »
Proszę administratora o interwencję bo obrazono klubowicza. Nie ma zgody na to, że wycieczki osobiste i obrażanie rozmówców zastepują dyskusję i spieranie się poglądami....
« Ostatnia zmiana: Sierpień 17, 2007, 10:05:51 wysłana przez piotr.lutynski »
ISTQB Certified Tester

« Odpowiedź #286 dnia: Sierpień 17, 2007, 11:11:28 »
Wytłumacz mi tylko proszę właściwie dlaczego z platformy POI automapy maja korzystać tabuny użytkowników ToTom, iGO i wielu innych programów oraz wcale nie taka mała rzesza tych, którzy mają AM pościąganą z Emule .. i biorą jak swoje ...itp????
Dlaczego TomTom dostarczając np program z 30% pokryciem Polski za każda aktualizację każe słono płacić jak za 50% ceny programu a Am ma być samarytaninem....?
To biznes a nie działalność charytatywna...!

E tam. Piotr, nie gorączkuj się. Wszystko było i wszystko jest OK!  :smile:

BYŁO Jaki biznes? Czy AutoMapa zapłaciła za zbieranie tych punktów? I czy te punkty dodawali tylko LEGALNI użytkownicy AutoMapy? Baza powstała dzięki wielu wielu ludziom - w tym w zdecydowanej większości dzięki NIELEGALNYM użytkownikom AM i w związku z powyższym wielu, wielu ludzi mogło z niej korzystać. W tym także ci nielegalni jak i TomTomowcy czy inni. To nie była własność AutoMapy. Zatem co to za opowiastki o biznesie? I jeszcze coś. Nie wiem też, czy masz świadomość, że punkt regulaminu mówiący o zrzeczeniu się praw autorskich na poi.mobilne.net był co najmniej naciągany, a już na pewno do podważenia przed sądem.

OBECNIEObecnie też jest OK. Teraz baza będzie budowana przez LEGALNYCH użytkowników AutoMapy i tylko LEGALNI użytkownicy będą mogli z niej korzystać.

Tu jednak rodzi się kolejne pytanie i to Piotrze zupełnie w drugą stronę.

Co zrobić gdy w miplo znajdzie się np. jeden czy kilka, kilkadziesiąt punktów, które użytkownicy AutoMapy wrzucą z mojej bazy (moich map), bądź bazy UMP_PCPL? Póki to była własność "społeczności GPS" (czytaj: otwarty serwis poi.mobilne.net) póty było wszystko OK. Ale jeżeli ktoś do komercyjnego serwisu wrzuci punkty, co do których będę potrafił udowodnić, że są mojego autorstwa, zaczną się schody. Zapewniam, że nie popuszczę. Zwłaszcza wobec takiej pazerności AutoMapy i (bez urazy) tak płytkich i nie do końca przemyślanych wypowiedzi na ten temat niektórych jej użytkowników. Tak Piotrze, każda sprawa ma drugie dno, a to drugie dno mi mówi, że nie pozwolę nikomu, ale to nikomu jak to nazwałeś: robić biznesu na mojej pracy. Tą drogą ostrzegam wszystkich użytkowników AutoMapy: wrzucajcie do miplo wyłącznie własne punkty, pochodzące z własnych pomiarów. Jeżeli wrzucicie cudze do komercyjnego serwisu możecie narobić sobie poważnego bałaganu. Przy czym, o ile dobrze znam prawo autorskie kłopoty spadną nie na miplo, ale właśnie na tego co te punktu wrzucił.

Powodzenia  :ok:
« Ostatnia zmiana: Sierpień 17, 2007, 11:16:21 wysłana przez GPS maniak »

*

Offline Maciej Loret

• 613
    • Biuro Rachunkowe Małgorzata Loret
  • Sprzęt: Wizard, Eten X650 (R.I.P), NR560+AM, N52+Ovi
« Odpowiedź #287 dnia: Sierpień 17, 2007, 11:23:12 »
Co zrobić gdy w miplo znajdzie się np. jeden czy kilka, kilkadziesiąt punktów, które użytkownicy AutoMapy wrzucą z mojej bazy (moich map), bądź bazy UMP_PCPL? Póki to była własność "społeczności GPS" (czytaj: otwarty serwis poi.mobilne.net) póty było wszystko OK. Ale jeżeli ktoś do komercyjnego serwisu wrzuci punkty, co do których będę potrafił udowodnić, że są mojego autorstwa, zaczną się schody.

A w jaki sposób to udowodnić?
Pozdrawiam, Maciej Loret
Biuro Rachunkowe Małgorzata Loret
http://www.loret.bydgoszcz.pl

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #288 dnia: Sierpień 17, 2007, 11:25:45 »
Rodzi sie tylko pytanie: kto był/jest właścicielem platformy/strony mobilne.net.... tysiące użytkowników  czy ma właściciela i jest nią eufemistycznie mówiąc AM ???
ISTQB Certified Tester

« Odpowiedź #289 dnia: Sierpień 17, 2007, 11:27:18 »
"Wycieczką osobistą" było określenie mojej wypowiedzi  mianem bełkotu - nawet jeżeli się ze mną nie zgadzasz w kwestii merytorycznej. Jakoś nie widziałem, żebyś - niczym (niejaki) "Filip z konopi", deklarował oburzenie na wypowiedź osobnika o nicku Brand skierowane bezp.  do mnie. Czyli co, Kali, ze swoją moralnością - Ci się rano ukłonił?

W kwestii zasadniczej, podtrzymuję swoja opinię. MIPLO jest przykładem (szczególnego znanego już w okresie międzywojennym :) - cwaniactwa.
Argumenty typu, że przecież tym oto sposobem AM broni swoich interesów w walce z piractwem - są absurdalne.
stoję na stanowisku , że to właśnie;
1.Popularność mobilnych
2. Dostępność i ciągła (24/24) aktualizowana baza danych POI
3. Idea bezpłatnego dostępu do internetu, której apoteozą są właśnie tak pojmowane "otwarte" bazy danych

Przyczyniły się do pozycji lidera na rynku AM
Można się ze mną nie zgadzać, można argumentować inaczej, ale określanie wypowiedzi adwersarza mianem "bełkotu", tylko za sprawą odmienności poglądów - uważam za takie bardzo... lisowsko- lidowsko - popisowskie.
I tu - proszę zgadywać - podoba mi się to czy nie :)
Dziwi mnie - jak łatwo społeczeństwa i społeczności akceptują represje. A za taką uważam "nową politykę" AM w zakresie dostępu do POI.
Jeżeli komuś się wydaje, że mój głos wynika z nielicencjonowanego korzystania z AM - jest w błędzie. (Proszę sprawdzić w bazie zarejestrowanych  userów AM)
Dziwi mnie, jak nieliczni są przeciwnicy "nowego porządku POI" tu i na innych forach.
No cóż, z... demokracją sie nie dyskutuje. Ponieważ milczenie też oznacza zgodę, ja, demokratycznie podporządkuję sie "milczącej" większości ale na zasadzie votum separatum :)

Pozdrowienia dla całego forum.

PS
Jeżeli SP Brand, znów uznasz moją wypowiedź za "niezrozumiały bełkot" specjalnie dla ciebie przygotowałem wersję z piktogramami
www.miplo.pl

« Odpowiedź #290 dnia: Sierpień 17, 2007, 11:30:11 »
I tak, jasne inne firmy będą udostępniać swoją pracę dla klientów konkurentów. Obudziłeś się już?
Głupi jakiś jestem na starość, albo cuś ..... bo nic nie rozumiem.

To te punktu udostępniała AutoMapa? Patrz a ja byłem pewien, że punkty użytkowników.
Wiesz przy takiej filozofii być może za chwilę się dowiem, że Topo_PL_100 lub UMP_PCPL udostępnia Garmin?
Nie kolego. Nie Garmin, ale użytkownicy. Jeżeli nie widzisz różnicy, to masz problem, bo różnica jednak jest i to poważna  :)

Brand. Bez urazy, ale Twoja wypowiedź, podobnie jak wypowiedź Piotra to gwóźdź do trumny tego co ja kiedyś nazywałem "społecznością GPS".
Powstał miplo, OK. Niech będzie. Ale na miłość boską nie gadajcie bzdur, że to fajnie bo nareszcie sępy niczego nie zassają. Nie wmawiajcie innym i sobie (!!!), że w całej społeczności GPS nikt niczego nie robi, a wszystko co dobre to tylko robota LEGALNYCH użytkowników AutoMapy. Naprawdę nie oszukuj ani sam siebie, ani innych. I - przypominam - nie ładujcie na miplo punktów nie pochodzących z własnych pomiarów. Bo będą kłopoty   B)

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #291 dnia: Sierpień 17, 2007, 11:37:59 »
"Wycieczką osobistą" było określenie mojej wypowiedzi  mianem bełkotu - nawet jeżeli się ze mną nie zgadzasz w kwestii merytorycznej. Jakoś nie widziałem, żebyś - niczym (niejaki) "Filip z konopi", deklarował oburzenie na wypowiedź osobnika o nicku Brand skierowane bezp.  do mnie. Czyli co, Kali, ze swoją moralnością - Ci się rano ukłonił?
Niestety to zupełnie co innego bo on określił Twoją wypowiedź (fakt, że dosadnie) ale Ty odnosisz sie do jego mózgu, a co niby ma to do rzeczy, sugerujesz, że jest on nienormalny czy niedorzwinięty?

W kwestii zasadniczej, podtrzymuję swoja opinię. MIPLO jest przykładem (szczególnego znanego już w okresie międzywojennym :) - cwaniactwa.
Argumenty typu, że przecież tym oto sposobem AM broni swoich interesów w walce z piractwem - są absurdalne.
stoję na stanowisku , że to właśnie;
1.Popularność mobilnych
2. Dostępność i ciągła (24/24) aktualizowana baza danych POI
3. Idea bezpłatnego dostępu do internetu, której apoteozą są właśnie tak pojmowane "otwarte" bazy danych

Przyczyniły się do pozycji lidera na rynku AM
Co to znaczy cwaniactwem...?
Minęły już czasy "realnego socjalizmu" gdy wszystko było państwowe czyli niczyje czyli darmowe, teraz praca , dorobek intelektualny ma swoją wartość - trzeba się z tym oswoić. Minęły już czasy, gdy zarabianie pieniędzy było czymś zdrożnym a prywatna inicjatywa to badylarz.....
Co do mobilnych to np ja najpierw kupiłem palmtopa, potem Automapę dopiero później czytając instrukcję dowiedziałem się co to sa POI (choć nie do końca rozumiałem to) a dopiero później kolega powiedział mi, że jest coś takiego jak mobilne.net
Gdybym u poczatków chciał wiedzieć gdzie stoją z "suszarką" to kupiłbym sobie CB Radio choć w zasadzie nie musiałbym bo mam je od 1980 roku.

Pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: Sierpień 17, 2007, 11:43:15 wysłana przez piotr.lutynski »
ISTQB Certified Tester

« Odpowiedź #292 dnia: Sierpień 17, 2007, 11:43:05 »
A w jaki sposób to udowodnić?

He, he. Jak ktoś mi to ukradnie, to się o tym przekona na sali sądowej  :D
Nie będę tu zdradzał wszystkich tajników "ochrony danych".
W każdym bądź razie - także w Polsce - spraw o bezprawne wykorzystanie danych kartograficznych, w których potrafiono udowodnić kto miał do czego prawo już trochę było.
Napisane: Sierpień 17, 2007, 11:38:40
Minęły już czasy "realnego socjalizmu" gdy wszystko było państwowe czyli niczyje czyli darmowe, teraz praca , dorobek intelektualny ma swoją wartość - trzeba się z tym oswoić.
Ma. Dlatego po raz kolejny radzę, aby na miplo ładować wyłącznie punkty pochodzące z własnych pomiarów. Trudno jak komercja, to komerecja. Ja udostępniam swoje mapy za free, ale wyłącznie do bezpłatnego wykorzystania. Nie życzę sobie, aby moje dane były w płatnych czy zamkniętych serwisach. Sądzę, że koledzy z UMP_PCPL podejdą do zagadnienia podobnie.
« Ostatnia zmiana: Sierpień 17, 2007, 11:51:30 wysłana przez GPS maniak »

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #293 dnia: Sierpień 17, 2007, 11:45:50 »
Ma. Dlatego po raz kolejny radzę, aby na miplo ładować wyłącznie punkty pochodzące z własnych pomiarów.
Ja dodałem na Milo ok 140 punktów (chociaż większość czeka na potwierdzenie admina) ale nigdy nie kopiowałem z mobilne czy AM..... i mam nadzieję, że nie ma wśród nas osób, które zachowywały by sie tak nieuczciwie...
ISTQB Certified Tester

« Odpowiedź #294 dnia: Sierpień 17, 2007, 12:19:27 »
Chyle czoła przed postawą GPS MANIAKA, i cieszę widząc, że moje poglądy wcale nie  są aż  tak odosobnione. Cenię jakość dyskusji, choć... w kwestii dostępności naszych - mobilnych POI  - na komercyjnych serwerach" - mam...trochę inne zdanie.
W aspekcie "społeczności GPS", tak pojmowane prawo własności - nie byłoby spójne... Ja wiem do czego zmierzasz, że nie chodzi ci o tantiemy od pracy intelektualnej (ty jesteś, jak ja free - manem) chodzi ci by uświadomić różnym MIPLO- zjadom, że kij ma dwa końce.
Ok
Ale przy takiej "wojence" będą "cierpiały" rzesze użytkowników.
Moim zdaniem - powinniśmy się zgadzać na rozpowszechnianie we wszelki możliwy sposób produktów naszej pracy, jednak w trybie FREE.
Należy żądać od komerc. serwerów (miplo-żerów:) ustawienia takich POI w kategorii FREE, dostępnej bez płatnego logowania.
Chcą się bawić naszym kosztem i na tym zarabiać - proszę bardzo, ale w takim razie niech działają na biblijnej zasadzie "darmo wzięliście - darmo dawajcie"
Jak myślisz - która z idei będzie w takiej sytuacji rozwijała sie prężniej.
Jeżeli powstanie grupa zwolenników "Freeware POI", która podejmie "walkę" z PLOMI-żerami
- deklaruję, że zapłacę składkę i zostanę członkiem.

Pozdrawiam

*

Offline Maciej Loret

• 613
    • Biuro Rachunkowe Małgorzata Loret
  • Sprzęt: Wizard, Eten X650 (R.I.P), NR560+AM, N52+Ovi
« Odpowiedź #295 dnia: Sierpień 17, 2007, 12:25:45 »
He, he. Jak ktoś mi to ukradnie, to się o tym przekona na sali sądowej  :D
Nie będę tu zdradzał wszystkich tajników "ochrony danych".

Właśnie o technicznej stronie trudności w nieudostępnianiu takich punktów myślę.
Przecież to tylko współrzędne...
Chyba, że Ty o czymś innym myślałeś?
Pozdrawiam, Maciej Loret
Biuro Rachunkowe Małgorzata Loret
http://www.loret.bydgoszcz.pl

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #296 dnia: Sierpień 17, 2007, 12:39:18 »
Kiepsko przebiega ten eksport... jest tylko 9 Radarów przenośnych..... :(
A miało być tak pięknie. Telewizja, wywiady  :D
Swoje poi z mobilne.net wyeksportowałem i sobie drugi tydzień czekają na łaskawość admina/moderatora.
Póki co cierpliwie czekam, i póki co stwierdzam, że miplo to całkowita porażka. Zero użyteczności.
No sorki, ale ja jestem moderatorem, ale obecnie jestem na urlopie, więc:
a) nie mam możliwości weryfikowania punktów, bo jestem dość daleko od mojego terenu
b) nawet przez GPRS via iPlus niewiele można zrobić
A kiedy będzie to weryfikowane i uzupełniane?
Pytam bo na razie sa 44 punkty na całą Polskę.....?
« Ostatnia zmiana: Sierpień 17, 2007, 12:40:53 wysłana przez piotr.lutynski »
ISTQB Certified Tester

*

Offline toszcze

• **
  • 177
    • GeekToys
  • Sprzęt: LOOX N560, AM5
« Odpowiedź #297 dnia: Sierpień 17, 2007, 12:45:59 »
Chcą się bawić naszym kosztem i na tym zarabiać - proszę bardzo, ale w takim razie niech działają na biblijnej zasadzie "darmo wzięliście - darmo dawajcie"
Jak myślisz - która z idei będzie w takiej sytuacji rozwijała sie prężniej.
Jeżeli powstanie grupa zwolenników "Freeware POI", która podejmie "walkę" z PLOMI-żerami
- deklaruję, że zapłacę składkę i zostanę członkiem.
Osobiście bardzo chętnie zapłaciłbym jakieś (stosunkowo nieduże - rzecz jasna) pieniądze w zamian za porządną bazę porządnie opisanych i porządnie umieszczonych punktów. To jednak pozostaje w sferze marzeń, ponieważ nikt jak narazie czegoś takiego nie stworzył i chyba nie ma zamiaru tworzyć.

Co do "komercyjności" Miplo - i tak płacę za AM, więc dla mnie (podobnie jak dla całej rzeszy użytkowników AM) korzystanie z Miplo nie wiąże się z żadnymi dodatkowymi kosztami.

"Freeware POI" to może i dobry pomysł, ale tylko i wyłącznie dla użytkowników innych programów nawigacyjnych, którzy chcieliby korzystać z punktów dostępnych w np. poi.mobilne.net (o ile mi wiadomo, taka baza istnieje tylko dla AM). Można oczywiście stworzyć bazę uniwersalną, dostosowaną do iGo, TomToma czy innego wynalazku, np. na podstawie udostępnionej serwisowi PDAClub bazy z mobilne.net. Tyle że prędzej czy później (jak to w Polsce bywa) ktoś będzie chciał na tym w jakiś sposób zarobić, a wymagania "bezpłatnych" użytkowników będą rosły.

« Odpowiedź #298 dnia: Sierpień 17, 2007, 12:59:11 »
Przecież to tylko współrzędne...
A na pewno prawdziwe? Takie myślenie zgubiło wielu "kartografów", którzy sięgnęli po cudze dane  :P
Wiesz ludzi są omylni, ale jeżeli na dwóch mapach, dwóch różnych wydawców kościół będący w realu na lewym brzegu rzeczki nagle znalazł się na prawym, to znaczy, że pomylił się ten pierwszy wydawca. Ten drugi - zamiast sprawdzić to w terenie - najzwyczajniej w świecie zerżnął tę informację od tego pierwszego  :D Teraz wystarczy tylko przed sądem udowodnić kto pierwszy wydał mapę (w naszym przypadku opublikował POI) i po problemie  :ok:

Jak wspomniałem, póki była to baza użytkowników, to takie coś można podciągnąć pod użytek własny i problemu większego nie ma. Kiedy jednak takie dane ktoś wnosi "jako swoje" do serwisu komercyjnego może mieć kłopoty. Proszę też pamiętać, że spooora część danych krążących w necie pochodzi nie z pomiarów, ale wektoryzacji map papierowych. Trzymając się zasady lansowanej przez Piotra Lutyńskiego: jak biznes to biznes - socjalizmu już nie ma, zadaję pytanie: dlaczego np. firma wydawnicza Compass, Demart czy temu podobna miałaby tolerować w komercyjnej bazie danych dane pochodzące z ich map? Niech AM kupi taką bazę i po kłopocie.

Tak to właśnie widzę. Baza komercyjna powinna być w 100% legalna i w 100% finansowana przez właściciela serwisu. Takie bazy można po prostu kupić. Tu po raz kolejny wychodzi marketingowe, ale nie do końca uczciwe zachowanie AutoMapy. To jest to, co jeden z kolegów (wylye) nazywa słusznie: "cwaniactwem". My w Wielkopolsce nazywamy to jeszcze inaczej. My mówimy "warszawka" (przepraszam wszystkich uczciwych warszawiaków). Zwróćcie uwagę, że wielu użytkowników w swojej naiwności wrzuci tam jednak dane pochodzące z różnych źródeł, zatem dane ..... nielegalne. Ale AM od tego umywa ręce. System jest tak ustawiony, że AM udostępniając ten serwis swoim legalnym użytkownikom jednocześnie będzie tolerowała nielegalne dane, nie ponosząc przy tym żadnej odpowiedzialności. Tę odpowiedzialność zrzuca na użytkowników. To przecież jakaś paranoja. I naprawdę nie rozumiem, że Wy nie widzicie w tym niczego zdrożnego.

Przecież jeżeli AM chce być taka "cacy" i taka "legalna" mogła zakupić te wszystkie bazy danych, bądź zebrać je wykonując pomiary w terenie. To byłaby dopiero rewelacja: 300, a może 400 tys. POI. W Polsce. To byłby prawdziwy ukłon AM w stronę legalnych użytkowników. Natomiast tworzenie zamkniętego serwisu z danymi "użytkowników" to nic innego jak zachęcanie użytkowników do piractwa, do kradzieży danych przy jednoczesnym przymuszaniu ludzi, żeby byli legalnymi użytkownikami AM. W zasadzie patrząc na to obiektywnie, to ani cwaniactwo, ani warszawka, ale zwykłe ......

..... Zamilknę, bo nie chcę wylądować w sądzie z powództwa AM  :P
« Ostatnia zmiana: Sierpień 17, 2007, 13:02:47 wysłana przez GPS maniak »

« Odpowiedź #299 dnia: Sierpień 17, 2007, 13:21:07 »
GPS maniak

Zgadzam się z Tobą

I tak myślę i ciekawi mnie ile punktów będzie miało Miplo gdzieś za miesiąc kiedy wszyscy zainteresowani przetransportują swoje punkty z mobile.net na nowy serwis - pewnie wiele osób też tego nie zrobi, bo z różnych względów nie będzie miała w tym wypadku żadnych korzyści - bo nie będzie mogła tych POI pobrać mimo, że mogłaby swoimi punktami uatrakcyjnić bazę POI (czytaj inni użytkownicy nawigacji np. TT czy IGo - czy tez piraci AM)

Tak to właśnie widzę. Baza komercyjna powinna być w 100% legalna i w 100% finansowana przez właściciela serwisu. Takie bazy można po prostu kupić. Tu po raz kolejny wychodzi marketingowe, ale nie do końca uczciwe zachowanie AutoMapy. To jest to, co jeden z kolegów (wylye) nazywa słusznie: "cwaniactwem". My w Wielkopolsce nazywamy to jeszcze inaczej. My mówimy "warszawka" (przepraszam wszystkich uczciwych warszawiaków). Zwróćcie uwagę, że wielu użytkowników w swojej naiwności wrzuci tam jednak dane pochodzące z różnych źródeł, zatem dane ..... nielegalne. Ale AM od tego umywa ręce. System jest tak ustawiony, że AM udostępniając ten serwis swoim legalnym użytkownikom  jednocześnie będzie tolerowała nielegalne dane, nie ponosząc przy tym żadnej odpowiedzialności. Tę odpowiedzialność zrzuca na użytkowników. To przecież jakaś paranoja. I naprawdę nie rozumiem, że Wy nie widzicie w tym niczego zdrożnego.

A tu chyba nie masz racji - w regulaminie MIPLO jest, że z chwilą wklepania tych POI zabierają wszystkie prawa autorskie ze wszystkim konsekwencjami (dlatego też musi być weryfikacja tych punktów ze strony MIPLO)- i tutaj MIPLO ugotowała się we własnym sosie - jeżeli ktoś błędnie wprowadził na podstawie jakiejś mapy dany punkt to MIPLO będzie za to odpowiadało - jeszcze to gdzieś sprawdzę jak to jest w tym wypadku
« Ostatnia zmiana: Sierpień 17, 2007, 13:25:16 wysłana przez lukas63 »