Miplo - nowy serwis internetowy - uwagi

• 558 Odpowiedzi
  • 88439 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
Odp: Miplo - nowy serwis internetowy - uwagi
« Odpowiedź #240 dnia: Sierpień 08, 2007, 13:52:32 »
Nowe kategorie nadaje wyłącznie support miplo, nie ma innego wyjścia jak się do nich zgłosić z propozycją.

AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

*

Offline Ogon

• 15
« Odpowiedź #241 dnia: Sierpień 08, 2007, 13:57:12 »
Dzieki

« Odpowiedź #242 dnia: Sierpień 08, 2007, 23:43:48 »
Ręce opadają - ludzie zakładają punkty na podstawie książek telefonicznych i starej Automapy. Jak mu tam wypadnie, tak sobie punkt postawi - bez znajomości rzeczywistego położenia obiektu :(

*

Offline prozor

• 1089
  • Człowieku, nie irytuj siebie i mnie. Zgoda?
  • Sprzęt: ZTE Blade
« Odpowiedź #243 dnia: Sierpień 08, 2007, 23:50:27 »
Ręce opadają - ludzie zakładają punkty na podstawie książek telefonicznych i starej Automapy. Jak mu tam wypadnie, tak sobie punkt postawi - bez znajomości rzeczywistego położenia obiektu :(

No i masz efekt "wojny na prawa autorskie punków".
Qurde.... Trzeba było uruchomić serwis, nie dawać możliwości dopisywania ręcznego, dać czas z miesiąc na przeniesienie punktów, oddać punkty do pdaclub.pl i udostępnić do wpisu ręcznego. (tak, tak - nocnyMarek to już pisał...)

No ale terminy gonią.... to i się porobiło...
 :mad:
Jeśli chcesz się o coś zapytać, zadaj jasne i konkretnie pytanie. Ale pamiętaj żeby sprawdzić, czy wcześniej już nikt o to się nie zapytał i nie udzielił odpowiedzi... Przed zadaniem pytania, najpierw przeczytaj to: http://rtfm.killfile.pl/

*

Offline GrimReaper

• 1177
  • Sprzęt: ♠ HTC Topaz   ♥ Lark FreeBird 43.1
« Odpowiedź #244 dnia: Sierpień 09, 2007, 00:09:20 »
Wy tu gadu gadu, a ja dopiero dzisiaj zostałem poinformowany przez AM, że został otwarty nowy serwis... :(

Gdyby nie PDAClub wiele bym stracił  :(
« Ostatnia zmiana: Sierpień 09, 2007, 00:11:59 wysłana przez TomekWypych »
Grimi & - Zobacz mnie na GoldenLine

*

Offline bartek_63

• 584
    • http://www.bayercropscience.pl/strony/1/i/91.php?pracownik_id=113
  • Sprzęt: Mio-169; NavRoad VIVO Plus; AM6; Nuvi 660; CN
« Odpowiedź #245 dnia: Sierpień 09, 2007, 07:14:39 »
Ręce opadają ...
Spokojnie, jak ktoś założył ręcznie punkt to staram się doprowadzić jego opis do standardu danej kategorii i akceptuję.
W chwili kiedy ktoś zaimportuje ten sam punkt z mobilne, punkt ręcznie wprowadzony usuwam.
Lokalizację poprawi samo życie. Już teraz dostaję propozycje przesunięcia fotoradarów - bo źle naniesiono.

*

Offline brand

• **
  • 129
    • http://berzerk.pl
  • Sprzęt: asus p750 | eten x500 - juz nigdy wiecej etena | mda compact 2 - bez gsm | AM 5.0.7
« Odpowiedź #246 dnia: Sierpień 09, 2007, 08:41:39 »
A u mnie spoko :-)
Miejsca są ok, opisy poza paroma wyjatkami ok.
A niektorzy naprawde sobie zadali trudu, np arekhit albo Miami z osp z wojewodztwa podkarpackiego.

*

Offline puniek

• 4617
  • Sprzęt: Samsung Galaxy S7 EDGE SM-G935F
« Odpowiedź #247 dnia: Sierpień 10, 2007, 09:41:45 »
Dlaczego jest tak, że dodałem ileś tam punktów i zdobyłem ileś tam punktów a w pewnym momencie punkty zaczęły sie odejmować  (nawet bez żadnej informacji o negatywej weryfikacji..itp)......?
Po prostu zaczęły mi znikać punkty....
Dlaczego?
« Ostatnia zmiana: Sierpień 10, 2007, 10:08:14 wysłana przez piotr.lutynski »
ISTQB Certified Tester

*

Offline nocnyMarek

• 9913
« Odpowiedź #248 dnia: Sierpień 10, 2007, 10:12:09 »
Widzę 3 Twoje punkty
Bliska na Górczewskiej - to POI marcela z mobilne.net jeśli to 'ten marcel' (od grafiki w mobilne)
może nie przeniesie swoich POI - po 7 września masz szanse na jego zatwierdzenie
AutoSzyby na Jadźwingów - zatwierdziłem
bankomat BISE na na Zamenhofa - to dubel mojego POI z mobilne, a prawidłowy adres to Dubois 5a,
czyli po pierwsze dubel z mobilne, po drugie zły adres* - POI nadaje się do usunięcia.
*być może faktycznie bankomat jest od strony Zamenhoffa, ale adres wg strony banku BISE to Dubois
Nasz więcej POI albo kont na miplo?
Aha i jeszcze jedno, żadnych usuniętych nie znalazłem.
« Ostatnia zmiana: Sierpień 10, 2007, 10:52:30 wysłana przez nocnyMarek »

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #249 dnia: Sierpień 10, 2007, 10:56:41 »
Widzę 3 Twoje punkty
Bliska na Górczewskiej - to POI marcela z mobilne.net jeśli to 'ten marcel' (od grafiki w mobilne)
może nie przeniesie swoich POI - po 7 września masz szanse na jego zatwierdzenie
AutoSzyby na Jadźwingów - zatwierdziłem
bankomat BISE na na Zamenhofa - to dubel mojego POI z mobilne, a prawidłowy adres to Dubois 5a,
czyli po pierwsze dubel z mobilne, po drugie zły adres* - POI nadaje się do usunięcia.
*być może faktycznie bankomat jest od strony Zamenhoffa, ale adres wg strony banku BISE to Dubois
Nasz więcej POI albo kont na miplo?
Dużo pytań...
Na początek małe pytanko: czy te, które nie zatwierdzone są to może być tak, że są w mobilne i nie zostały zaimportowane ale po 7 września (gdyby autor z mobilne ich nie zaimportował) taną się moje - dobrze rozumiem???
Co do bankomatu BISE to jest tak, że jak widzisz ten budynek jest jakby trójkątny i stoi na rogu 3 ulic zamenchofa, lewartowskiego i dubois i teraz zgłupiałem wiem gdzie stoi a adres (rozumiany jako ulica numerek pochodzi z Miplo.pl) . Zobacz tylko, gdzie jest Miła 5... 3 domy dalej.... ale znając inwencje artystyczną budowniczych ulic i numeracji to wszystkiego można się spodziewać...
Ale posłuchaj, napisz adres taki jaki jest na stronie BiSE bo w tym miejscu jest i bankomat i placówka.

pozdrav
ISTQB Certified Tester

*

Offline Ogon

• 15
« Odpowiedź #250 dnia: Sierpień 10, 2007, 11:06:11 »
To ja się pochwalę - zostałem moderatorem kategorii której nie było w mobilne.net (Stacje krwiodawstwa) więc można spokojnie dodawać punkty w tej kategorii.
Liczę na pomoc bo na razie udało mi się poprawnie (mam nadzieję) umiejscowić zaledwie 5 stacji (w tym jedna która czeka na przeniesienie z innej kategorii).
I tu pytanie: Czy jeśli punkt istnieje, pod inną kategorią - lepiej wnioskować o usunięcie punktu ze złej kategori i wstawić nowy, czy wnioskować o zmianę kategorii tego punktu (logiczne byłoby raczej to drugie wyjscie).

*

Offline nocnyMarek

• 9913
« Odpowiedź #251 dnia: Sierpień 10, 2007, 13:50:32 »
czy te, które nie zatwierdzone są to może być tak, że są w mobilne i nie zostały zaimportowane ale po 7 września (gdyby autor z mobilne ich nie zaimportował) taną się moje - dobrze rozumiem???

Niezatwierdzona to znaczy że moderator nie zatwierdził, nic więcej,
przyczyna może być dowolna, od 'nie ma czasu' przez 'nie dotarł jeszcze do tego POI', do 'ma jakieś wątpliwości'
Twojego nie zatwierdziłem, bo wiem że jest dublem POI marcela. Nie usuwam go od razu, bo jeśli marcel go nie zaimportuje
to będziesz pierwszym, który go wprowadził do miplo, więc będzie Twój. Może się zdarzyć, że zatwierdzi go inny moderator
np. rejonowy warszawski (o ile taki jest/będzie) ale wted, jeśli marcel swoje POI zaimportuje, (ma czas do 7 września)
to ten Twój i tak będzie usuniety, bo POI importowane z mobilne mają pierwszeństwo.

Co do bankomatu BISE to jest tak, że jak widzisz ten budynek jest jakby trójkątny i stoi na rogu 3 ulic zamenchofa, lewartowskiego i dubois i teraz zgłupiałem wiem gdzie stoi a adres (rozumiany jako ulica numerek pochodzi z Miplo.pl) . Zobacz tylko, gdzie jest Miła 5... 3 domy dalej

Nad BISE nie ma co dyskutować - jest dublem zaimportowanego więc jest do usunięcia,
nie usunąłem go od razu tylko po to, żeby Ci pokazać mechanizm 'znikania POI'.
(jeśli bankomat fizycznie stoi przy wejściu od Zamenhofa, to mogę go o te kilka metrów przesunąć)
A do do adresu to ten budynek ma aż 3 (pewnie są wejścia od każdej ulicy), a mapa podpowie ten
bliżej którego wstawisz POI, Miła 5 nie ma tu nic do rzeczy, stoi sobie spokojnie na ... Miłej  :grin:
« Ostatnia zmiana: Sierpień 10, 2007, 14:00:56 wysłana przez nocnyMarek »

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #252 dnia: Sierpień 10, 2007, 15:58:15 »
Marku, wszystko jasne... nie obrażam się tym  :) jak do 7.09 nie zaimportuje Marcel to będzie jak znalazł. Co do bankomatu to mogę Ci zrobić zdjecie bo czasami naprawdę trudno to opisać...... tak się składa, że 200-300m od tego miejsca mieszkałem od urodzenia :)
ISTQB Certified Tester

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #253 dnia: Sierpień 10, 2007, 23:03:49 »
Kiepsko przebiega ten eksport... jest tylko 9 Radarów przenośnych..... :(
ISTQB Certified Tester

*

Offline bazi22

• 913
  • Sprzęt: Navroad NR411 | iPhone 3GS 16GB
« Odpowiedź #254 dnia: Sierpień 11, 2007, 12:03:54 »

Bo radary przenośne pewnie wymagają potwierdzeń
Bartek Chyba :: bazi22
Dell X30=>HTC Wizard=>HTC Hermes=>iPhone 3GS

*

Offline AMi

• 1763
  • Sprzęt: Nokia 7110
« Odpowiedź #255 dnia: Sierpień 11, 2007, 12:14:29 »
A miało być tak pięknie. Telewizja, wywiady  :D
Swoje poi z mobilne.net wyeksportowałem i sobie drugi tydzień czekają na łaskawość admina/moderatora.
Póki co cierpliwie czekam, i póki co stwierdzam, że miplo to całkowita porażka. Zero użyteczności.

*

Offline bazi22

• 913
« Odpowiedź #256 dnia: Sierpień 11, 2007, 12:34:37 »
Swoje poi z mobilne.net wyeksportowałem i sobie drugi tydzień czekają na łaskawość admina/moderatora.
Póki co cierpliwie czekam, i póki co stwierdzam, że miplo to całkowita porażka. Zero użyteczności.

To może zgłoś się na moderatora. Wiele punktów jest niezatwierdzonych, bo w niektórych regionach/kategoriach nie ma moderatorów oraz wiele punktów jest nieprawidłowo opisanych.

np. W moim regionie ponad 40 punktów czeka na uzupełnienie danych przez autorów

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #257 dnia: Sierpień 11, 2007, 13:16:11 »
Zero bo na razie mnie ma narzędzia do importu POI...
ISTQB Certified Tester

*

Offline Yako

• 508
  • .: AutoMapa EU & iGO Primo :.
    • Jarosław Chmielewski - Wizytówka
  • Sprzęt: GoClever Navio 505
« Odpowiedź #258 dnia: Sierpień 11, 2007, 19:31:11 »
No sorki, ale ja jestem moderatorem, ale obecnie jestem na urlopie, więc:
a) nie mam możliwości weryfikowania punktów, bo jestem dość daleko od mojego terenu
b) nawet przez GPRS via iPlus niewiele można zrobić
Created By Yako - GSM PL +48 533 67 29 53

*

Offline Maciej Loret

• 613
    • Biuro Rachunkowe Małgorzata Loret
  • Sprzęt: Wizard, Eten X650 (R.I.P), NR560+AM, N52+Ovi
« Odpowiedź #259 dnia: Sierpień 11, 2007, 20:14:15 »
No dobra. Jako, że nie zamierzam się bawić w MIPLO (przynajmniej na razie), chciałbym oddać wszystkie swoje punkty, nawet te niekoniecznie sensowne. :D
W jaki sposób to zrobić, tak by sobie (ewentualnie) nie zaszkodzić?
Jeśli mogę w czymś pomóc przy weryfikacji punktów z okolic z których pochodzą moje punkty , to nie ma problemu...
Pozdrawiam, Maciej Loret
Biuro Rachunkowe Małgorzata Loret
http://www.loret.bydgoszcz.pl

*

Offline bazi22

• 913
« Odpowiedź #260 dnia: Sierpień 11, 2007, 22:10:39 »
No dobra. Jako, że nie zamierzam się bawić w MIPLO (przynajmniej na razie), chciałbym oddać wszystkie swoje punkty, nawet te niekoniecznie sensowne. :D
W jaki sposób to zrobić, tak by sobie (ewentualnie) nie zaszkodzić?

Myślę, że najprościej będzie po prostu utworzyć konto w MIPLO i zaimportować dane z poi.mobilne.net - w ten sposób wszystkie Twoje punkty znajdą się w nowym serwisie. Później możesz zapomnieć o MIPLO, jeśli tak będzie chciał

Jeśli mogę w czymś pomóc przy weryfikacji punktów z okolic z których pochodzą moje punkty , to nie ma problemu...

Zgłoś się do administracji jako moderator terenowy podając współrzędne regionu (kwadrat), którym chciałbyś się zaopiekować. Chociaż uprzedzam roboty co niemiara

*

Offline Maciej Loret

• 613
    • Biuro Rachunkowe Małgorzata Loret
  • Sprzęt: Wizard, Eten X650 (R.I.P), NR560+AM, N52+Ovi
« Odpowiedź #261 dnia: Sierpień 12, 2007, 09:18:44 »
Myślę, że najprościej będzie po prostu utworzyć konto w MIPLO i zaimportować dane z poi.mobilne.net - w ten sposób wszystkie Twoje punkty znajdą się w nowym serwisie. Później możesz zapomnieć o MIPLO, jeśli tak będzie chciał

A trochę bardziej łopatologicznie?
Myślałem o punktach utworzonych przeze mnie, a nie pobieranych z moich kont, bo to oba te zbiory nie są identyczne...

Zgłoś się do administracji jako moderator terenowy podając współrzędne regionu (kwadrat), którym chciałbyś się zaopiekować. Chociaż uprzedzam roboty co niemiara

Myślałem raczej o pomocy dla moderatorów kategorii, którym mógłbym pomóc w rejonach, które znam...
Pozdrawiam, Maciej Loret
Biuro Rachunkowe Małgorzata Loret
http://www.loret.bydgoszcz.pl

*

Offline nocnyMarek

• 9913
« Odpowiedź #262 dnia: Sierpień 12, 2007, 10:42:28 »
A trochę bardziej łopatologicznie?
Myślałem o punktach utworzonych przeze mnie, a nie pobieranych z moich kont, bo to oba te zbiory nie są identyczne...

Dobrze myślałeś, import przeniesie do miplo tylko Twoje POI (a nie te które subskrybujesz)
przeniesie też ustawienia subskrypcji (listę kategorii które pobierasz)
Zajrzyj w końcu tutaj http://www.miplo.pl/profile.php
i nie pytaj już o oczywistości  :P

ps.
jako moderator rejonowy będziesz mógł poprawiać lokalizację wszystkich POI z terenu który dobrze znasz,
a to jest obecnie znacznie prostsze niż dotąd, po prostu przesuwasz POI na mapie.

*

Offline nocnyMarek

• 9913
« Odpowiedź #263 dnia: Sierpień 13, 2007, 01:03:25 »
heh, jak wlasnie prawie wszystko juz tak poprawilem  :E
Tylko że prawidłowa nazwa to jest wlasnie Komenda Powiatowa Państwowej Straży Pożarnej w Mikołowie. Taka, żadna inna.
Napisze do miplo co o tym sadza.
:|
KM PSP, OSP, Siemianowice Śląskie, śląskie
Komenda Miejska Państwowej Straży Pożarnej w Siemianowicach Śląskich
Ochotnicza Straż Pożarna w Siemianowicach Śląskich ...
to straszne :terrified:
Nie wiem jak długo wytrzymam ... żeby tego nie poprawić  :P
Odpisali?

« Odpowiedź #264 dnia: Sierpień 14, 2007, 15:22:34 »
Jak długo będzie trwała weryfikacja zaimportowanych punktów???? Bo zrobiono limit coś 50 na start a zaimportowałem ze starego konta 150

*

Offline nocnyMarek

• 9913
« Odpowiedź #265 dnia: Sierpień 14, 2007, 17:07:07 »
Pamietaj, że mamy środek wakacji ... a o 'zatwierdzaczach na etacie' nikt jeszcze nie słyszał

« Odpowiedź #266 dnia: Sierpień 14, 2007, 18:00:39 »
a o 'zatwierdzaczach na etacie' nikt jeszcze nie słyszał

Przecież ten system ma działać na zasadach komercyjnych .... to w końcu jak to jest ???wklepywanie poi to non-profit a wykorzystywanie punktów POI już na zasadach komercyjnych ???.... wg mnie jeżeli system ma działać na zasadach komercyjnych to powinno to inaczej wyglądać... jeżeli Automapa czerpie z tego korzyści to niech zatrudni jakąś osobę do zatwierdzania takich danych
« Ostatnia zmiana: Sierpień 14, 2007, 18:02:26 wysłana przez lukas63 »

*

Offline palmus

• 623
  • Palmax-Holux
« Odpowiedź #267 dnia: Sierpień 14, 2007, 18:33:39 »
Wy tu gadu gadu, a ja dopiero dzisiaj zostałem poinformowany przez AM, że został otwarty nowy serwis... :(

Gdyby nie PDAClub wiele bym stracił  :(

Otóż to!
A w Mobilnych tylko 2 linki do eksportu POI, a informacji dla nowych, o co w tym chodzi, nie uświadczysz:-(
palmus
palmus

*

Offline toszcze

• **
  • 177
    • GeekToys
  • Sprzęt: LOOX N560, AM5
« Odpowiedź #268 dnia: Sierpień 14, 2007, 20:25:13 »
jeżeli Automapa czerpie z tego korzyści to niech zatrudni jakąś osobę do zatwierdzania takich danych
A czerpie? Bo nic takiego nigdzie nie przeczytałem. I skąd niby te korzyści? Korzystanie z Miplo jest bezpłatne, a sam serwis jest tylko "wartością dodaną" do AM (tak, wiem - tylko właściele subskrypcji AM mają prawo korzystać z Miplo, ale nikt mi nie wmówi, że ktoś kupi AM tylko dlatego, żeby korzystać z Miplo).

« Odpowiedź #269 dnia: Sierpień 14, 2007, 21:07:07 »
ale nikt mi nie wmówi, że ktoś kupi AM tylko dlatego, żeby korzystać z Miplo).

ALe właśnie twórcom Automapy o to chodzi - ten serwis jest jednym z argumentów zakupu Automapy - potencjalny klient widzi, że będzie miał dostęp do megabazy POI i dzięki temu jego program będzie w tej dziedzinie (punktów POI) bezkonkurencyjny na terenie Polski