Miplo - nowy serwis internetowy - uwagi

• 558 Odpowiedzi
  • 88437 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline toszcze

• **
  • 177
    • GeekToys
  • Sprzęt: LOOX N560, AM5
Odp: Miplo - nowy serwis internetowy - uwagi
« Odpowiedź #150 dnia: Sierpień 05, 2007, 08:27:35 »
Aby co poniektórym uświadomić skalę zjawiska podam tylko, że dla samego województwa śląskiego w tym momencie czeka na zatwierdzenie (a więc również weryfikację) 1719 punktów. Nie wiem ilu moderatorów tym się zajmuje, ale to naprawdę nie jest mało (a i tak sporo zostało już zrobione).

*

Offline Powhatan

• 771
    • http://www.powhatan.republika.pl
  • Sprzęt: Mio P350, Loox n560 wyposażone w AM 3 i 5 oraz Garminy eTrex i GPSmap60CSx z GPMapą 2007.2
« Odpowiedź #151 dnia: Sierpień 05, 2007, 09:18:59 »
zgodnie z wytycznymi supportu miplo:
"4.Prawidłowe nazywanie i opisywanie POI.
Podczas aktywowania puntów POI proszę zwrócić uwagę na prawidłowe opisy punktów POI.
Prawidłowe wprowadzenie danych lokalizacyjnych oraz teleadresowych gwarantuje, że potencjalni klienci będą mogli łatwo skontaktować się z firmą lub dotrzeć pod jej drzwi. Ma to także kluczowe znaczenie dla działania wyszukiwarek.
Opis wzrocowy punktu:

BP, Stacje Paliw - kategoria - wybór prawidłowej kategorii gwarantuje odpowiednie ulokowanie danych i ma kluczowe znaczenie przy ich wyszukiwaniu;
Warszwa - Ochota, mazowieckie- nazwa - zawiera nazwę miasta / miejscowości, nazwę dzielnicy (jeśli istnieje) oraz nazwę województwa;
ul. Wesołowskiego 18, tel. 022 345 67 89 - opis - powinien zawierac dane szczegółowe takie jak ulica oraz nr budynku, telefon, adres email oraz inne informacje ważne dla danego punktu np. godziny otwarcia; "
A ja właśnie z nimi walczę o ponowne (albo dopiero pierwszy raz) przemyślenie tego zapisu w regulaminie. Może w przypadku FOTORADARÓW i SKRZYNEK NA LISTY powyższy zapis ma sens bo one wszystkie są takie same. Ale w przypadku SZPITALI, SKLEPÓW Z ELEKTRONIKĄ itd. to jakiś totalny bezsens aby w jednym mieście miały nazywać się tak samo, bo szukając czegoś szybko w czasie postoju na światłach w samochodzie nie ma czasu na reczne wpisywanie na umocowanym do szyby PDA słów kluczowych.  Nawet jeśli ktoś ten czas i chęć ma to jak nie jest debilem to przyzna mi i tak rację że nazwa województwa to potrzebna jest przy adresowaniu koperty na poczcie, a nie w czasie szukania przez posiadacza AM4 w obcym mieście warsztatu wulkanizatora.
Oni twierdzą że trzeba to ujednolicić, to niech najpierw ujednolicą to w kategoriach wbudowanych, albo zaczną myśleć logicznie i do nich się z nazwami dostosują (przykład wbudowane szpitale)
Postuluję że nazwa POI to nie jego lokalizacja bo taki tok rozumowania świadczy tylko o jego braku. Jak mają się do niego dostosować modelatorzy PRZESZKÓD WODNYCH czy NIEBEZPIECZNYCH AKWENÓW, a co ze SZCZYTAMI GÓRSKIMI i tymi SKARBAMI (geocoś)
Według mnie każda kategoria jest inna i musi mieć inną przemyślaną zasadę nazewnictwa POI, a ten ich pomysł w regulaminie tylko źle świadczy o inteligencji autorów regulaminu.

*

Offline toszcze

• **
  • 177
    • GeekToys
« Odpowiedź #152 dnia: Sierpień 05, 2007, 09:29:52 »
Według mnie każda kategoria jest inna i musi mieć inną przemyślaną zasadę nazewnictwa POI
Zgadzam się. W poi.mobilne.net przy każdej kategorii był osobny opis standardu nazewnictwa POI. Od początku dziwiło mnie, dlaczego w Miplo to zniknęło. Przykład: kategoria "Pub", w której ideałem byłoby umieszczenie w nazwie POI nazwy knajpy.

Wysyłałeś maila w tej sprawie do supportu Miplo? Jeśli nie, to może przydałoby się? A jeśli tak, to może większa ilość tego typu zgłoszeń miałaby większą siłę przebicia? ;)
Jeśli wyraziliby na coś takiego zgodę (a to wydaje się oczywiste), to lepiej wprowadzić te zmiany teraz, niż w momencie, kiedy w Miplo będzie 50 tys. punktów...

*

Offline Powhatan

• 771
  • Sprzęt: Mio P350, Loox n560 wyposażone w AM 3 i 5 oraz Garminy eTrex i GPSmap60CSx z GPMapą 2007.2
« Odpowiedź #153 dnia: Sierpień 05, 2007, 10:14:16 »
Wysyłałeś maila w tej sprawie do supportu Miplo? Jeśli nie, to może przydałoby się? A jeśli tak, to może większa ilość tego typu zgłoszeń miałaby większą siłę przebicia? ;)
Pisałem kilkakrotnie.
Odpisują głupie teksty
- o tym że i tak dany punkt znajdę,  - ale w czasie jazdy ja nie mam na to czasu.
- o ujednoliceniu nazw, - no i co z tego że ładniej, ale niepraktycznie.
Co do bałaganu jakoś milczą bo AM4 na wbudowanych kategoriach ma nazwy inteligentniejsze niż oni.

Piszcie do nich i Wy
- aby każda kategoria miała własny regulamin wprowadzania nazw.
- wywalić tą nazwę województwa bo to tylko źle o nich świadczy.

Według mnie powinno być.
 nazwa miasta lub osady lub jeziora lub rzeki lub szczytu górskiego lub parku narodowego itd
a po kresce logiczna nazwa własna punktu.

Nie dajcie się zbyć, bo potem to juz będzie za późno.

*

Offline bartek_63

• 584
    • http://www.bayercropscience.pl/strony/1/i/91.php?pracownik_id=113
  • Sprzęt: Mio-169; NavRoad VIVO Plus; AM6; Nuvi 660; CN
« Odpowiedź #154 dnia: Sierpień 05, 2007, 10:31:20 »
Piszcie do nich i Wy
- aby każda kategoria miała własny regulamin wprowadzania nazw.
- wywalić tą nazwę województwa bo to tylko źle o nich świadczy.

Według mnie powinno być.
 nazwa miasta lub osady lub jeziora lub rzeki lub szczytu górskiego lub parku narodowego itd
a po kresce logiczna nazwa własna punktu.

Powhatan , jak zwykle bardzo ostro.
Chłopie w naszym wieku trzeba dbać o serducho.  :wink:
Spokojnie.
Na Twoje argumenty znajdę zawsze kontrę.
Proszę;
1. W trakcie jazdy nie wolno wyszukiwać punktów ani obsługiwać programu.
2. Program jest nawigacją samochodową a nie turystyczną. No chyba, że na szczyt można wjechać samochodem lub popływać po jeziorze.
3. Jak chcę coś zjeść po drodze to nie szukam nazwy restauracji tylko miejsa gdzie to mogę zrobić.
4. Jak "złapię gumę" to jest mi wszystko jedno jak sie nazywa zakład wulkanizacyjny.
Przykład: kategoria "Pub", w której ideałem byłoby umieszczenie w nazwie POI nazwy knajpy.
5. Pub to wiem z nazwy kategorii ale wolę wiedzieć w jakim mieście jest ten pub niż jak sie nazywa.

Natomiast popieram, że każda kategoria powinna mieć troszkę inne okno "opis" i zakładkę "opisy".
Tu macie pole do popisu. Można pisać co się da.

Pamiętajcie jednak: "Wyjątek potwierdza regułę".
« Ostatnia zmiana: Sierpień 05, 2007, 10:42:48 wysłana przez bartek_63 »

*

Offline toszcze

• **
  • 177
    • GeekToys
« Odpowiedź #155 dnia: Sierpień 05, 2007, 10:36:23 »
2. Program jest nawigacją samochodową a nie turystyczną. No chyba, że na szczyt można wjechać samochodem lub popływać po jeziorze.
No ale skoro już są kategorie w stylu "Szczyty górskie", to czemu nie nazywać tych punktów "po ludzku"?...

3. Jak chcę coś zjeść po drodze to nie szukam nazwy restauracji tylko miejsa gdzie to mogę zrobić.
Z reguły i tak wyszukuje się najbliższe punkty danego typu (tu: "Restauracje"). I chyba lepiej dostać w wyniku tego wyszukiwania nazwę tejże restauracji niż informację "Katowice, śląskie". ;)
« Ostatnia zmiana: Sierpień 05, 2007, 10:40:57 wysłana przez toszcze »

*

Offline bazi22

• 913
  • Sprzęt: Navroad NR411 | iPhone 3GS 16GB
« Odpowiedź #156 dnia: Sierpień 05, 2007, 10:40:19 »
Ponadto przydałoby się wydać dla moderatorów odpowiedzialnych za poszczególne obszary jakieś wytyczne (zasady) postępowania z punktami poszczególnych kategorii. Ja na chwilę obecną zerkam na opisy kategorii na poi.mobilne.net i tak dostosowuę punkty w nowy serwisie, które mam do zatwierdzenia.

Wycinam m.in. wszystkie wysepki stałe położone w ramach skrzyżowania i oddzielające jezdnie o przeciwnych kierunkach ruchu
Bartek Chyba :: bazi22
Dell X30=>HTC Wizard=>HTC Hermes=>iPhone 3GS

*

Offline bartek_63

• 584
« Odpowiedź #157 dnia: Sierpień 05, 2007, 10:47:17 »
I chyba lepiej dostać w wyniku tego wyszukiwania nazwę tejże restauracji niż informację "Katowice, śląskie". ;)

Tak, tak nazwa jest najważniejsza a to że knajpa jest w Szczecinie tu już sprawa tego jak jesteś głodny.  :P

*

Offline Powhatan

• 771
« Odpowiedź #158 dnia: Sierpień 05, 2007, 11:10:12 »
1. W trakcie jazdy nie wolno wyszukiwać punktów ani obsługiwać programu.
No bez jaj. mam na myśli stanie na światłach itp.

Nie ja dopuściłem takie kategorie do serwisu a potem próbuje zastosować do nich regulamin taki jak do urzędów pocztowych.

ale skoro jakąś znasz i chcesz do niej wstąpić to warto bez głupiego wyszukiwania sprawdzić jak jeszcze daleko.

4. Jak "złapię gumę" to jest mi wszystko jedno
No właśnie, i w takich kategoriach wystarczyłby sam numer, ale miasto jest mile widziane, tylko po kiego wała to województwo. Ja myślę o kategoriach w których kazdy obiekt ma swoja znaną i prawnie funkcjonująca nazwę.

Tak jak napisałem Fotoradary i inne podobne mogą funkcjonować według obecnego regulaminu, ale są i takie do których pasuje on jak kalosze na pustynię.

Bartek zamiast milczeć spróbuj nas u nich poprzeć, bo dali ciała z tym beznadziejnym regulaminem i tyle.
Napisane: Sierpień 05, 2007, 10:51:46
Tak, tak nazwa jest najważniejsza a to że knajpa jest w Szczecinie tu już sprawa tego jak jesteś głodny.  :P
Bartek tu chodzi o cos innego.
Dam Ci przykład z autopsji choć lekko poprzekręcany.
Dojeżdżamy do miasteczka MIPLOnkowo na kresach i stwierdzamy, że czas coś zjeść. Ktoś rzuca że jadł tu kiedyś w super knajpie o nazwie  „U Bartka_63” i jak tu na postoju na światłach, bez durnego pisania słów kluczowych przenawigować się do tej knajpki, gdy wszystkie punkty w tej kategorii nazywają się „MIPLOnkowo, wołyńskie”.

Bartuś, poprzyj nas  :wink:
« Ostatnia zmiana: Sierpień 05, 2007, 11:11:50 wysłana przez Powhatan »

*

Offline bartek_63

• 584
« Odpowiedź #159 dnia: Sierpień 05, 2007, 11:16:19 »
Nie ja dopuściłem takie kategorie do serwisu a potem próbuje zastosować do nich regulamin taki jak do urzędów pocztowych.
Regulamin jest po to żeby go przestrzegać. Możesz postulować zmianę w regulaminie ale nie takimi argumentami, że tak jest źle i jest bałagan. Tylko rzeczowa propozycja może odniesie skutek. Może jakiś wyjątek?

3. Jak chcę coś zjeść po drodze to nie szukam nazwy restauracji tylko miejsca gdzie to mogę zrobić.
ale skoro jakąś znasz i chcesz do niej wstąpić to warto bez głupiego wyszukiwania sprawdzić jak jeszcze daleko.
Jedno przeczy drugiemu. Jak go znam to wiem jak daleko jest do niego i nie potrzebuje sprawdzać.
4. Jak "złapię gumę" to jest mi wszystko jedno
..., ale miasto jest mile widziane, tylko po kiego wała to województwo.
Bo jest wiele miejscowości o takich samych nazwach i jak nie ma województwa to nie widzisz po wyszukaniu czy ta miejscowość nie jest na drugim końcu Polski.

Bartek zamiast milczeć spróbuj nas u nich poprzeć, bo dali ciała z tym beznadziejnym regulaminem i tyle.

Przykro mi, że Ci nie odpowiada. Negocjuj wprowadzenie wyjątków a nie rozwalaj cały regulamin. W tym Cię mogę poprzeć.

*

Offline Powhatan

• 771
« Odpowiedź #160 dnia: Sierpień 05, 2007, 11:21:58 »
Negocjuj wprowadzenie wyjątków a nie rozwalaj cały regulamin. W tym Cię mogę poprzeć.

No właśnie o to chodzi.
Ja ich proszę (a Ciebie o poparcie) o zróżnicowanie regulaminu dla różnych kategorii.

*

Offline bartek_63

• 584
« Odpowiedź #161 dnia: Sierpień 05, 2007, 11:27:13 »
No właśnie o to chodzi.
Ja ich proszę (a Ciebie o poparcie) o zróżnicowanie regulaminu dla różnych kategorii.
W tym Cię popieram ale to muszą być nieliczne przypadki. To tak jak ja przekonuję do wprowadzenie kategorii "Fotoradary stacjonarne - ATRAPY".

Dobra, mam jeszcze ze 300 punktów do weryfikacji.  :|

*

Offline Powhatan

• 771
« Odpowiedź #162 dnia: Sierpień 05, 2007, 11:50:13 »
W tym Cię popieram ale to muszą być nieliczne przypadki.
Według mnie dotyczy to:
1. Przeszkody wodne (producent sam kiedyś reklamował, że AM nadaje się do żeglarstwa)
2. Niebezpieczne akweny (nie ja dodałem tą dziwna kategorię oraz nie czuję konieczności jej istnienia)
3. Łowiska (nazwa zbiornika lub rzeki czy kanału jest konieczna)
4. Szczyty górskie (nie ja dodałem tą dziwna kategorię ale czuję jej przydatność)
5. Skarby "Geocoś" (nie ja dodałem tą dziwna kategorię i wnerwia mnie ona czasem)
6. Parki narodowe (maja nazwy własne niezwiązane z nazwami miast)
7. Zwiedzanie (nie zawsze dotyczą one adresu i nazwy miasta)
8. Schroniska górskie (maja nazwy własne niezwiązane z nazwami miast od których są oddalone)

To tak jak ja przekonuję do wprowadzenie kategorii "Fotoradary stacjonarne - ATRAPY".

Jeśli dobrze pamiętam to kiedyś na forum byłem w tej sprawie po Twojej stronie.
Czy chcesz abym w swoim kolejnym Emailu do miplo wspomniał o konieczności istnienia takiej kategorii?

*

Offline bartek_63

• 584
« Odpowiedź #163 dnia: Sierpień 05, 2007, 12:17:14 »
Według mnie dotyczy to:
...
W tych przypadkach masz dużo racji, myślę że można próbować. Przede wszystkim przekonaj moderatorów. Boję się jednak, że w tej chwili będą unikać tworzenia wyjątków.  I wcale się nie dziwię.

Czy chcesz abym w swoim kolejnym Emailu do miplo wspomniał o konieczności istnienia takiej kategorii?

Nie, dziękuję. Ja już zrobiłem wszystko.
Bogata wymiana zdań, próba przekonania użytkowników mobilne.net na forum, teraz wszystko zależy od supportu.
Obiecali, że pomyślą. Teraz i tak mają sporo roboty a jak wprowadzą popracuję troszkę nad nią.

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
« Odpowiedź #164 dnia: Sierpień 05, 2007, 12:29:25 »
ale miasto jest mile widziane, tylko po kiego wała to województwo.
Bo jest wiele miejscowości o takich samych nazwach i jak nie ma województwa to nie widzisz po wyszukaniu czy ta miejscowość nie jest na drugim końcu Polski.

Bartek, nazwa województwa jeat MZ KOMPLETNIE NIEPRZYDATNA
(nawiasem mówiąc wywaliłem ją z POI wszystkich kategorii które moderuję)
POI są sortowane wg odległości i tą odległość widać, więc nie wmawiaj mi, że żeby rozróżnić
najblizsze Zapłocie od Zapłocia na drugim końcu kraju potrzebna jest nazwa województwa.
Sytuacje kiedy ta nazwa może być przydatna oceniam na ułamki promili.
Postulowałem z resztą miplowcom, żebym mógł zrezygnować z pobierania tej części nazwy POI
jak również części informacji z opisów.
(co byłoby możliwe gdyby opisy miały preformatowane podpola typu telefon, strona www, ulica, nazwa własna POI itd.)
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

*

Offline Powhatan

• 771
« Odpowiedź #165 dnia: Sierpień 05, 2007, 12:34:29 »
...nazwa województwa jeat MZ KOMPLETNIE NIEPRZYDATNA
:ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :D
A czy można Cię jescze prosić o conajmniej 3 EMAIL-e dziennie do nich w tej sprawie.

*

Offline bartek_63

• 584
« Odpowiedź #166 dnia: Sierpień 05, 2007, 12:40:10 »
No cóż, znowu jestem w mniejszości, tak jak z atrapami fotoradarów.
Demokracja ma to do siebie, że 41% populacji głosującej jest niezadowolona, ale 51% jest szczęśliwych.
I to szanuję, bo takie są zasady, a prawo jest po to żeby je przestrzegać.

Ale mi to wyszło filozoficznie.

*

Offline Powhatan

• 771
« Odpowiedź #167 dnia: Sierpień 05, 2007, 12:51:59 »
No cóż, znowu jestem w mniejszości,

Nazewnictwo zaproponowane w obecnym regulaminie jest jak najbardziej dostosowane do Fotoradarów, bo to nie my ich szukamy, a one nas. Nazwa musi być dostosowana do TWOICH potrzeb abyś łatwo odszukiwał punkty w serwisie w celu poprawek. Czyli tu jestem po twojej stronie, ale co do nazw Łowisk itp. to juz mam własne zdanie.

« Odpowiedź #168 dnia: Sierpień 05, 2007, 13:22:56 »
Mam zaledwie 26 własnych punktów, zweryfikowane na mobilne.net już dawno. Przeszło 17 a 9 czeka w "nowych" nadal. W tym jeden, dla którego zmieniono nawet pierwszej nocy kategorię.
Ależ Ty niecierpliwy jesteś. A jaki niewyrozumiały...
miplo.pl działa od wczoraj...

Jest taki mały drobiażdżek - byłem chyba pierwszym/jednym z pierwszych spoza ekipy miplo, który dodał punkty po nocnym restarcie 3 sierpnia. I wtedy tych punktów było naprawdę mało - można było spokojnie je zatwierdzić. To, że moich punktów jest tylko 26 o niczym nie świadczy. Skoro moje nie zostały zatwierdzone, to można się spodziewać, że inne też nie. I można komuś spokojnie podbierać punkty - ot, AM w łapę i lecę po kolei punkty z listy, którą subskrybowałem w mobilne.net - 7000 POI - nic, tylko siedzieć i punkty nabijać...

*

Offline bartek_63

• 584
« Odpowiedź #169 dnia: Sierpień 05, 2007, 13:33:27 »
I można komuś spokojnie podbierać punkty - ot, AM w łapę i lecę po kolei punkty z listy, którą subskrybowałem w mobilne.net - 7000 POI - nic, tylko siedzieć i punkty nabijać...
Nikt Ci tego nie zabroni robić. Kto pierwszy ten lepszy. Polecam do wykonania te najpopularniejsze kategorie z mobilne.net.
Im szybciej to zrobisz tym szybciej nowy serwis będzie równie funkcjonalny jak stary.

Miłej,dokładniej pracy.
« Ostatnia zmiana: Sierpień 05, 2007, 13:35:25 wysłana przez bartek_63 »

*

Offline palmus

• 623
  • Palmax-Holux
« Odpowiedź #170 dnia: Sierpień 05, 2007, 14:16:11 »
No cóż, znowu jestem w mniejszości, tak jak z atrapami fotoradarów.
Demokracja ma to do siebie, że 41% populacji głosującej jest niezadowolona, ale 51% jest szczęśliwych.
I to szanuję, bo takie są zasady, a prawo jest po to żeby je przestrzegać.

Ale mi to wyszło filozoficznie.
:) Tylko pamietaj,że nie zawsze większość ma rację.

palmus
palmus

*

Offline bartek_63

• 584
« Odpowiedź #171 dnia: Sierpień 05, 2007, 14:31:29 »
:) Tylko pamietaj,że nie zawsze większość ma rację.
palmus
I już za to Cię lubię. Tylko sobie czegoś złego nie pomyśl.  :grin:

*

Offline toszcze

• **
  • 177
    • GeekToys
« Odpowiedź #172 dnia: Sierpień 05, 2007, 15:25:39 »
I można komuś spokojnie podbierać punkty - ot, AM w łapę i lecę po kolei punkty z listy, którą subskrybowałem w mobilne.net - 7000 POI - nic, tylko siedzieć i punkty nabijać...
Wysłałem maila z mniej więcej takim spostrzeżeniem do twórców Miplo. Otrzymałem odpowiedź, że system nie pozwoli na dodanie punktu, który pokrywa się z punktem z poi.mobilne.net i ma innego autora. Przyjąłem to za dogmat i nie sprawdzałem w praktyce, aczoklwiek chyba przydałoby się...

*

Offline Moi (Adam Kubicki)

• 6498
    • Moje linki do stron o GPS (i nie tylko)
  • Sprzęt: SGS2, iP3GS, Lumia 800, Note 3
« Odpowiedź #173 dnia: Sierpień 05, 2007, 15:33:54 »
Postuluję że nazwa POI to nie jego lokalizacja bo taki tok rozumowania świadczy tylko o jego braku. Jak mają się do niego dostosować modelatorzy PRZESZKÓD WODNYCH czy NIEBEZPIECZNYCH AKWENÓW, a co ze SZCZYTAMI GÓRSKIMI i tymi SKARBAMI (geocoś)
Według mnie każda kategoria jest inna i musi mieć inną przemyślaną zasadę nazewnictwa POI, a ten ich pomysł w regulaminie tylko źle świadczy o inteligencji autorów regulaminu.

Wodzu, masz słuszne przyzwyczajenia z Garmina, zapewne.

Wydaje mi się nawet, że to ja onegdaj upierałem się przy nazwie miasta/dzielnicy w nazwie punktu. Przesłanką był fakt, że musisz wiedzieć czy do stacji np. Orlen masz się cofnąć 10 km, czy masz ją 10 km przed sobą po trasie. Analogicznie z dzielnicami - wolałbym dolewać 12-letniej whisky do baku, niż przejeżdżać w szczycie przez warszawski most, jedynie dlatego, że to tylko 1,5 km stąd.
Chodziło też o możliwość sortowania POI (właściwie PU), w przykładowej kwerendzie - ile w woj. świętokrzyskim mamy lotnisk cywilnych, albo ile przystanków TGV we Włoszczowie?

O Garminie wspominam dlatego, że tam POI wyświetlają się z nazwą własną przy ikonce kategorii. Więc jak pijaczek wpada ci pod koła, to wiesz że wyszedł właśnie z "Ratuszowej", a nie z bezimiennej na ekranie knajpy (sama ikonka z nożem i widelcem). I wiesz to bez zaglądania w opis szczegółowy POI, bo masz jego nazwę na ekranie. Póki w AM tak się nie dzieje (jest tylko ikonka), to - w zasadzie - nazwa jest obojętna. I tak musisz wchodzić w szczegóły punktu.

Oba rozwiązania mają swoje dobre i złe strony.
Myślę, że należałoby przemyśleć ponownie format i nomenklaturę POI/PU. Może to właśnie dobry czas?

*

Offline Gufer-posepny

• **
  • 195
« Odpowiedź #174 dnia: Sierpień 05, 2007, 15:37:47 »
Kurcze wyszukiwanie było proste brałem sobie kategorię , wpisywałem miasto wypluwało mi wszystkie POI z danego miasta i po krzyku . Proste jak budowa banana i szybkie . Ja swoją kategorię bankomaty PKOBP będę niebawem miał kompletną .
Navroad 350

*

Offline puniek

• 4617
  • Sprzęt: Samsung Galaxy S7 EDGE SM-G935F
« Odpowiedź #175 dnia: Sierpień 05, 2007, 16:02:42 »
Kurcze wyszukiwanie było proste brałem sobie kategorię , wpisywałem miasto wypluwało mi wszystkie POI z danego miasta i po krzyku . Proste jak budowa banana i szybkie . Ja swoją kategorię bankomaty PKOBP będę niebawem miał kompletną .
Sugerujesz, że PKOBP ma w całej Polsce 41 bankomatów?
ISTQB Certified Tester

*

Offline toszcze

• **
  • 177
    • GeekToys
« Odpowiedź #176 dnia: Sierpień 05, 2007, 16:27:39 »
Sugerujesz, że PKOBP ma w całej Polsce 41 bankomatów?
Tylko tyle jest zatwierdzonych - reszta czeka na akceptację moderatorów.

« Odpowiedź #177 dnia: Sierpień 05, 2007, 16:46:09 »
Wysłałem maila z mniej więcej takim spostrzeżeniem do twórców Miplo. Otrzymałem odpowiedź, że system nie pozwoli na dodanie punktu, który pokrywa się z punktem z poi.mobilne.net i ma innego autora. Przyjąłem to za dogmat i nie sprawdzałem w praktyce, aczoklwiek chyba przydałoby się...

Czyli jeśli autor POI w mobilne.net używał/używa innego systemu nawigacji/używał pirackiej AM i boi się zarejestrować w miplo/stracił zainteresowanie serwisem/pojechał do Anglii, to jego punkty mają być stracone dla miplo? Gdzie tu sens i logika?

*

Offline bazi22

• 913
  • Sprzęt: Navroad NR411 | iPhone 3GS 16GB
« Odpowiedź #178 dnia: Sierpień 05, 2007, 17:04:40 »
Czyli jeśli autor POI w mobilne.net używał/używa innego systemu nawigacji/używał pirackiej AM i boi się zarejestrować w miplo/stracił zainteresowanie serwisem/pojechał do Anglii, to jego punkty mają być stracone dla miplo? Gdzie tu sens i logika?

Sens i logika jest - prawa autorskie - bez zgody autora nie da się przenieść punktów - była o tym kłótnia rok temu

Jeśli były to punkty potrzebne to doda je kto inny i po kłopocie.
Bartek Chyba :: bazi22
Dell X30=>HTC Wizard=>HTC Hermes=>iPhone 3GS

*

Offline Powhatan

• 771
« Odpowiedź #179 dnia: Sierpień 05, 2007, 17:04:59 »
Wodzu, masz słuszne przyzwyczajenia z Garmina, zapewne.

To nie GARMIN bo tam to ja znacze tylko górki podwodne i roślinność znużoną oraz gdzie zanęcone.
To widok np. "Szpitali" we wbudowanej kategorii prowokuje mnie aby i nasze PU były tak samo sensowne.
Teraz jak w AM4 masz włączone aby pokazywał obydwie kategorie (wbudowaną i użytkownika) to aż się cafa na widok tych z nowymi nazwami w stylu MIPLO.

Jak już wyrzucą nas z knajpy (bo zamykają) to możemy sobie wywołać kategorie "restauracje" i bez zbędnego klikania wzrokiem przelecieć listę i wybrać kolejny cel dobitnych śpiewów oraz doczekiwania świtu. :mrgreen: