MIO P340 i jego problemy z GPS oraz Automapą 3.9.7

• 17 Odpowiedzi
  • 7134 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

MIO P340 i jego problemy z GPS oraz Automapą 3.9.7
« dnia: Lipiec 15, 2007, 01:06:02 »
Witam! Zakupiłem niedawno urządzenie MIO P340. Było ono nowe - z marketu - zaplombowane. Do tego dokupiłęm oryginalną Automapę XL 3.9.7 z mapami v3w. Zainstalowałem ją na karcie 512mb Kingstona ( zwykłej nie przyspieszonej ) No i teraz mam następujące problemy:

- na samym początku w Świętochłowicach ( koło Katowic ) - urządzenie BARDZO długo "szukało sygnału gps". Po jakiś 2 minutach pojawiał się sygnał o bardzo niskim natężeniu ( 1-2 kreski ). Na znalezienie konketnych satelitów musiałem poczekać... grubo ponad 10 minut jeśli nie 20 nie wiem nie liczyłem... ale zdążyłem posiedzieć kilka minut w aucie... potem wziołem go na świeże powietrze... no i czekałem!!!! OK - urządzenie znalazło satelity - nawet dośc sporo bo ok 5-6 sztuk. Ale co z tego skoro sygnał nadal  był słaby. Przejazd do Krakowa autostradą A4 - i sygnał w porywach do 3 kresek... ale nie znikał... zawsze była chociaz jedna...

- w Krakowie na rynku SZOK - plac jak patelnia a Pan Hołowczyc wesoło powtarza przez 10 minut że "szuka i jak znajdzie to powie". W końcu zrobiłem sobie spacer po okolicznych alejkach i w końcu z nudów... BO NIC NIE ZNALAZŁO - tylko słaby sygnał - ale satelitów zero - wyłączyłem PDA.

- w mieszkaniu w Krakowie włączyłem AM ponownie położyłem pda na biurko... poszedłem coś zjeść - wróciłem i O DZIWO w domu znalazł sygnał i satelity... ale nie wiem kiedy bo wróciłem po ok godzinie :)

- powrót z Krakowa na Śąsk i refleksja że jednak coś jest naprawde nie tak... bo satelity zlokalizowały się po ok 8 kilometrach :/ to dość spory kawałek.

- znów Świętochłowice - i o dziwo - gps startuje na zimno już po ok 4 minutach - co ciekawe zauważyłem że może to być spowodowane tym że nie trzymam go w dłoni tylko w holderze. Moze to tak jak z radiem? Jak dotknie się anteny to nie odbiera sygnału zbyt dobrze... No ale cóż sam sygnał jest dalej dość niskii  lubi zniknąć :/ a automapa dość często tweirdzi że zjechałem z trasy :/ JAKIM CUDEM JAK W DRODZE DO KRAKOWA I W MIEŚCIE TAK NIE WYRABIAŁ!

- dodatkową atrakcją staje się fakt że nagle automapa wiesza się razem z PDA. I to tak ostro że nie pomaga ani reset, ani nawet wyłączenie zasilania. O dziwo PDA sam powraca do życia po ok 15 minutach... aby na drugi dzień znów zawiesić się w podobny sposób - po przejechaniu ok 2 km - podczas używania Automapy.

- może te zwisy to wina tego że PDA jest zaczepione w holderze na przedniej szybie i jak każda rzecz w aucie w tej okolicy jest narażona na promienie słoneczne, które podgrzewają obudowę? No ja rozumiem że ciepło jest szkodliwe dla elektroniki - ale TO MA DZIAŁAĆ W AUCIE a nie w domu w komfortowych warunkach... Rozumiem że gdybym jechał z tym przez 2 godziny w upale w południe i obudowa by sie przegrzała to jakieś zwisy mogą być - ale już po 10-15 minutach? No coś jest jednak nie tak...

- dużo słyszałem o tym modelu MIO - były negatywy i pozytywy i na takie właśnie właściwości liczyłem - POZYTYWNE. No ale cóż...

I teraz mam proźbę o wytłumaczenie mi co zrobić?:
- czy najlepiej oddać całe MIO P340 na serwis i niech oni sie zastanawiają?
- zmienić coś w automapie? Dokupić subskrypcję do 4.0 ?
- usiąść i płakać że kupiło się takie coś :(

Jak ktoś może to niech pomoże! Będę wdzięczny! Pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: Lipiec 15, 2007, 01:22:16 wysłana przez zwce »

*

Offline bartek_63

• 584
    • http://www.bayercropscience.pl/strony/1/i/91.php?pracownik_id=113
  • Sprzęt: Mio-169; NavRoad VIVO Plus; AM6; Nuvi 660; CN
Odp: MIO P340 i jego problemy z GPS oraz Automapą 3.9.7
« Odpowiedź #1 dnia: Lipiec 15, 2007, 09:23:19 »
Ciekawy przypadek.
Moja AM pracuje na gorszym sprzęcie Mio169 i nie mam takich problemów. Jak napiszę, że nie mam w ogóle problemów to skłamię ale:
1. Spróbowałbym przeinstalować soft na sprzęt Mio P340, mapy na kartę. Podobno lepiej pracuje.
2. Ściągnąć AM v. 4.0.1 nie ma potrzeby kupować bo jest w formie update do wcześniejszej wersji. Instaluje się obok starej wersji więc będziesz miał dwie wersje do porównania.

« Odpowiedź #2 dnia: Lipiec 15, 2007, 11:30:52 »
hmm spróbuję zainstalować soft do pda! co do upgradu AM to mam tyci problem - z powodów finansowych - studia / opłaty - szukałem jak najtańszych rozwiązań - i wybrałem AM 3.9 z allegro - po niskiej cenie - za to z licencją do marca 2007... no i niestety mapki z 4.0.1 nie chcą się juz zarejestrować :( więc płatny update konieczny! Szkoda że MIO nie dało windowsa na płytce bo bym sobie przeinstalował tak jak na kompie... Zaczynam sie też zastanawiać czy lokalizacja w urządzeniu nie robi jakiś buraków ( czeski Interwriter czy jakos :P )? Choć jej wyłączenie nie pomaga... no cóż dziękuję za zainteresowanie i czekam na kolejne pomysły :)

*

Offline Tricolore

• 516
    • André
  • Sprzęt: ASUS MyPal A696
« Odpowiedź #3 dnia: Lipiec 15, 2007, 12:08:16 »
Szkoda że MIO nie dało windowsa na płytce bo bym sobie przeinstalował tak jak na kompie... 

Nie trzeba, wystarczy zrobić Hard Reset i to tak jakbyś zainstalował system od nowa :) Z tym że licz się z tym, że po Hard Resecie wszystkie dane i całe oprogramowanie zainstalowane w ROM pójdzie się...  ;)

*

Offline bartek_63

• 584
    • http://www.bayercropscience.pl/strony/1/i/91.php?pracownik_id=113
  • Sprzęt: Mio-169; NavRoad VIVO Plus; AM6; Nuvi 660; CN
« Odpowiedź #4 dnia: Lipiec 15, 2007, 12:35:22 »
Zanim zdecydujesz się na HR zrób kopię bezpieczeństwa na karcie.Może się przydać.

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
  • Sprzęt: Navroad Vivo Plus, Huawei Honor 6
« Odpowiedź #5 dnia: Lipiec 15, 2007, 12:58:20 »
Czy przypadkiem samochód nie ma przypadkiem metalizowanej szyby?
Poza tym nigdy nie ruszaj przed złapaniem fixa - unikniesz kłopotów.

« Odpowiedź #6 dnia: Lipiec 15, 2007, 14:05:05 »
na początku dziękuję wszystkim za zainteresowanie! No więc po pierwsze samochód nie ma metalizowanej szyby - to zwykły Lanos :) Co do moich badań nad funkcjonowaniem PDA - wczoraj stanąłem sobie na balkonie z nadzieją że coś sie złapie no ale cóż... nadzieja matką naiwnych :] z zegarkiem w ręku 15 minut i głos Pana Hołka już mnie zmęczył... Chyba czas wypisać RMA i czekać na kuriera... może to wina tego że ten model ma odchylaną antenę i jakieś styki nie kontaktują? A jeszcze jedna sprawa testowałem sobie AM 4.0 demkową i tam jest opcja że widać co jest odbierane z gpsa :/ no i lecą sobie dane... ale co z tego jak fixa nie łapie! Chyba później wieczorem w aucie chwytało ale z powodu że nie mam mapki na swój region program wyłączał się - stąd sądzę że coś się chwytało! CHYBA ŻE TO TEŻ BYŁ BŁĄD!
« Ostatnia zmiana: Lipiec 15, 2007, 14:08:01 wysłana przez zwce »

*

Offline Tricolore

• 516
    • André
  • Sprzęt: ASUS MyPal A696
« Odpowiedź #7 dnia: Lipiec 15, 2007, 22:42:58 »
A próbowałeś przetestować GPS jakimś innym programem? Np. SirfGPSTweaker albo VisualGPSce?

*

Offline piotrus99

• *
  • 72
  • Sprzęt: MDAIII WM6
« Odpowiedź #8 dnia: Lipiec 16, 2007, 12:36:57 »
Dokładnie - ja mam bardzo duże zastrzeżenia co do współpracy AM z GPS.
GPS łapie Fix'a (widać po diodzie), inne programy chodzą, a AM "szukam sygnału GPS". Co ciekawe po takim numerze AM jakby blokuje port GPS'a i pomaga dopiero jego restart.
Zjawisko to jest losowe - raz działa a raz nie.

*

Offline puniek

• 4617
  • Sprzęt: Samsung Galaxy S7 EDGE SM-G935F
« Odpowiedź #9 dnia: Lipiec 17, 2007, 09:11:18 »
Dokładnie - ja mam bardzo duże zastrzeżenia co do współpracy AM z GPS.
GPS łapie Fix'a (widać po diodzie), inne programy chodzą, a AM "szukam sygnału GPS". Co ciekawe po takim numerze AM jakby blokuje port GPS'a i pomaga dopiero jego restart.
Zjawisko to jest losowe - raz działa a raz nie.
Czy Ty na pewno piszesz o AM 3.9.7 ???
ISTQB Certified Tester

*

Offline piotrus99

• *
  • 72
  • Sprzęt: MDAIII WM6
« Odpowiedź #10 dnia: Lipiec 17, 2007, 12:03:59 »
To samo mam w 3.9.7 i 4.0.1.
Coś jakby sterownik GPS.

*

zegar.g

« Odpowiedź #11 dnia: Lipiec 17, 2007, 14:13:12 »
prawdopodobnie masz maly problem z karta pamieci,

mowie teraz z wlasnego doswiadczneia,
mialem wszystko poinstlowane na karcie i chodzilo jak mół
nie wiem jaka masz pamiec w swoim pda, ale polecam wgranie przynajmniej programu AM do pda a mapy do karty
o wiele bardziej polepszy to stabilnosc dzialania,

a co do szyby w samochodzie, czasami sa klopoty z szybami ktore sa elektrycznie podgrzewane,
maja czujniki deszczy itp.

« Odpowiedź #12 dnia: Lipiec 19, 2007, 06:45:43 »
niestety instalacja AM w PDA nie pomogłą... dalej zimny start trwa ok 8 min... a jak juz złapie to sygnał oscyluje w granicach 1-2 kresek... trudno trzeba RMA wypisać i słać do serwisu!

*

Offline maq

• 27
« Odpowiedź #13 dnia: Lipiec 19, 2007, 08:36:13 »
Nie jesteś jedyny z takim problemem: http://pdaclub.pl/forum/index.php?topic=64149.0

« Odpowiedź #14 dnia: Lipiec 19, 2007, 09:03:42 »
no to ładnie :/ ale sorki - to powinno DZIAŁAĆ NORMALNIE! To że jest kreska na 1 poziomie to jeszcze nic - on nie moze startować 10 MINUT! Bo w takim razie to jest zabawka a nie PDA... Mam nadzieje że jakaś wadliwa seria krąży - tak jak ok 2 lata temu pewna seria telefonu pewnego fińskiego producenta :) mam nadzieje że serwis COŚ poradzi bo jak nie to mam przerąbane :/ na drugie PDA mnie nie stać!

*

Offline prozor

• 1089
  • Człowieku, nie irytuj siebie i mnie. Zgoda?
  • Sprzęt: ZTE Blade
« Odpowiedź #15 dnia: Lipiec 19, 2007, 23:14:27 »
no to ładnie :/ ale sorki - to powinno DZIAŁAĆ NORMALNIE! To że jest kreska na 1 poziomie to jeszcze nic - on nie moze startować 10 MINUT! Bo w takim razie to jest zabawka a nie PDA... Mam nadzieje że jakaś wadliwa seria krąży - tak jak ok 2 lata temu pewna seria telefonu pewnego fińskiego producenta :) mam nadzieje że serwis COŚ poradzi bo jak nie to mam przerąbane :/ na drugie PDA mnie nie stać!

No tak - low end (price) device...
Aczkolwiek to trochę dziwne, bo SiRF Star III działać tak nie powinien.
Na moim A701 (no, fakt - jest jeszcze AGPS, co parę dni pobiera dodatkowe informacje) łapanie pozycji trwa kilka do kilkunastu sekund. Na zimno niewiele dłużej.
Jeśli chcesz się o coś zapytać, zadaj jasne i konkretnie pytanie. Ale pamiętaj żeby sprawdzić, czy wcześniej już nikt o to się nie zapytał i nie udzielił odpowiedzi... Przed zadaniem pytania, najpierw przeczytaj to: http://rtfm.killfile.pl/

« Odpowiedź #16 dnia: Lipiec 20, 2007, 22:17:47 »
no cóż... taki LOW PRICE to to nie był... ludzie jeżdżą na tańszych konstrukcjach "zaawansowanych" firm niemieckich / tajwańskich lub jeszcze innych nieznanego pochodzenia i sie nie skarzą zbytnio! Mój PDA musi po prostu mieć jakąś awarię... Wierzę że serwisowi uda sie z tym poradzić! Posta umieściłem bo myślałem że może coś źle robiłem w Automapie - no cóż... DZIĘKUJĘ WSZYSTKIM za zainteresowanie! Pozdrawiam

*

Offline prozor

• 1089
  • Człowieku, nie irytuj siebie i mnie. Zgoda?
  • Sprzęt: ZTE Blade
« Odpowiedź #17 dnia: Lipiec 20, 2007, 23:13:54 »
No cóż - 340 jest najtańszym ustrojstwem w rodzinie PDA MIO. Mam nadzieję, że serwis poradzi sobie, bo jak wspomniałem  SiRF Star III nie powinien odwalać takich numerów. NO chyba, że Chinczyk na taśmie zapomniał podłączyć kabel anteny ;) gps...
Jeśli chcesz się o coś zapytać, zadaj jasne i konkretnie pytanie. Ale pamiętaj żeby sprawdzić, czy wcześniej już nikt o to się nie zapytał i nie udzielił odpowiedzi... Przed zadaniem pytania, najpierw przeczytaj to: http://rtfm.killfile.pl/