Mapy w AutoMapie

• 37 Odpowiedzi
  • 11838 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
  • Sprzęt: Navroad Vivo Plus, Huawei Honor 6
Odp: Mapy w AutoMapie
« Odpowiedź #30 dnia: Listopad 16, 2008, 11:10:11 »
Proszę oto przykład:Jarosław, ulica Ogrodowa (ostatnio tam byłem u klienta). W AM jest bardzo dokładne oznaczenie łącznie z numeracją a u konkurencji jedynie docelu.pl pokazuje jako tako tę ulicę (bez numeracji).

Chyba czegoś nie zrozumiałeś. To jest zrzut mapy NAVTEQ i ulica na mapach NAVTEQ jest, czyli napisałeś nieprawdę. Na tej stronie nie ma pokazanej numeracji, więc nie mam co przybliżać.
Zresztą ja pisałem, że przede wszystkim powinny być ulice, bo nawet jak numeracji nie będzie, to do celu trafię.

*

Offline kukcio

• *
  • 59
  • Sprzęt: CarPC
« Odpowiedź #31 dnia: Listopad 16, 2008, 17:18:45 »
Wersje map bliżej czwórki były bardziej dokładne choć nie posiadały numeracji domów prowadziły pod same drzwi.
Dzisiejsze mają numerację, tylko że domy stoją w polu bez dojazdu np. ul.Reymonta w Tychach. Gdzie tu logika, mamy już bryły budynków 3D i inne bajery a z map znikają ulice, a było już tak przyzwoicie. Tak jest w wielu miastach jedno osiedle ma wszystko a na drugim są domy w polu.

*

Offline jerzu

• 1323
    • Mój profil na FB
  • Sprzęt: iPhone 7
« Odpowiedź #32 dnia: Listopad 16, 2008, 23:11:46 »
Zresztą ja pisałem, że przede wszystkim powinny być ulice, bo nawet jak numeracji nie będzie, to do celu trafię.

Zapraszam na warszawski Ursynów - Twoja teoria może się posypać  :P
Ja mieszkam na takiej ulicy gdzie od północy idą numery parzyste (od 2 do 12a/b/c) a na samym końcu jest budynek o numerze... 1  :) - po tej samej stronie ulicy.
Dariusz "jerzu" Niemczyński
Telefon - iPhone 7 & Moto G5
Tablet - Huawei Media Pad T5

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
« Odpowiedź #33 dnia: Listopad 16, 2008, 23:30:15 »
Myślisz, że łatwiej będzie mi znaleźć cel mając numer domu bez jego faktycznej pozycji, niż wyznaczone w AM położenie ulicy? Przecież jak nie będę miał położenia ulicy, to będę jej szukał w całej Warszawie.

*

Offline piona

• 358
  • Sprzęt: Mio Moov
« Odpowiedź #34 dnia: Listopad 17, 2008, 21:06:42 »
Myślisz, że łatwiej będzie mi znaleźć cel mając numer domu bez jego faktycznej pozycji, niż wyznaczone w AM położenie ulicy? Przecież jak nie będę miał położenia ulicy, to będę jej szukał w całej Warszawie.

Szkoda czasu na puste dyskusje.
Wg mnie w podanym przykładzie AM jest lepsza bo posiada ulicę z dokładną numeracją. U konkurencji jest ogólny zarys ulicy.
Skoro wg ciebei to wada AM, albo wolisz bez numeracji to moje argumenty na nic się nie zdadzą. EOT.
piona

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
« Odpowiedź #35 dnia: Listopad 17, 2008, 21:34:19 »
O jakim przykładzie piszesz? Jarosław? Ursynów? Tychy?
Bo jeżeli Jarosław, to przecież tłumaczyłem, że na mapie NAVTEQ z internetu w ogóle nie ma numeracji. Ani w Jarosławiu, ani w Warszawie.
Po co te bzdurne komentarze o tym, że niby wg mnie istnienie numeracji w AM to wada? Naucz się czytać!

Edit:
Na innej mapie NAVTEQa można sobie znaleźć również numer domu w Jarosławiu na ul. Ogrodowej.
« Ostatnia zmiana: Listopad 17, 2008, 22:29:43 wysłana przez akubit »

*

Offline mikal

• **
  • 178
  • Sprzęt: Asus A636, AM, TT, MapaMap
« Odpowiedź #36 dnia: Listopad 18, 2008, 19:19:01 »

Raczej słyszałem, że Emapa zaczęła współpracować z TeleAtlasem, ale to raczej chodzi o Europę dla Autopilota, niż odwrotnie. Więc tezy powyższe raczej nieuprawnione.

Sprawdziłem wyrywkowo trzy znane mi błędy mapy Igo2006 (=Emapa) i pokrywają się 1:1 z tym co prezentuje Navteq. Czyli albo jest to jakiś wybitny zbieg okoliczności (osobiście w to wątpię), albo jednak jest tak jak słyszałem, tzn. ze Navteq w Polsce to trochę poprawiona Emapa. W takim przypadku nie ma się co dziwić szczegółowości, natomiast ja chrzanię taką szczegółowość skoro w j4j ramach dostaję taką furę błędów. 

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
« Odpowiedź #37 dnia: Listopad 18, 2008, 19:52:30 »
Też przyjrzałem się mapom Emapy i NAVTEQu i rzeczywiście jakaś korelacja występuje.
Ale mi chodzi o to, żeby mapy w AM się rozwijały, a nie, tak jak jest obecnie, czyli żadnego rozwoju nie ma. Sam często korzystam z map Emapy, oczywiście w terenie, gdzie sprawdzają się lepiej niż AM, bo w miastach to porażka. Niestety AM po wykonaniu dużego skoku przy przejściu z wersji 3 na 4, spoczęła na laurach.