1. Już Ci gdzie indziej odpisałem, że niektóre miejscowości nie występują na nowszych mapach w porównaniu do 5.0.5, bo zmienił się dostawca mapy. I vice versa niektórych miejscowości na 5.3 próżno szukać na 5.0.5. Tak to już jest. Trudno stwierdzić jak duże są różnice, niemniej jednak obecne mapy mają kraje, których na mapach TeleAtlasu nie było, albo były w stanie szczątkowym (np Chorwacja, Grecja itd.). Po prostu TeleAtlas nie miał dobrych map tych krajów.
2. AM ma wyszukiwanie po kodach, chyba, że używasz pirackiej wersji beta.
3. AM nie wyszukuje dróg obok autostrady, przynajmniej u mnie tego nie robi. Zainwestuj w lepszy odbiornik GPS lub dodatkową antenę, ewentualnie zresetuj odbiornik lub zmień miejsce jego zamontowania, ewentualnie zmień ustawienia AM - przyczyn może być wiele. Ja nie mam najmniejszych problemów z prowadzeniem AM po właściwych drogach.
4. To, że iGO ma dokładniejsze mapy niż AM wynika z faktu, iż mapy kupuje w dużej mierze od lokalnych dostawców map. Nie przekłada się to jednak na jakość nawigacji, przykładem jest tu mapa Polski od Emapy, która chociaż bardziej szczegółowa na wioskach, w miastach ma tyle błędów, że 100x wolę mapy AM.
I gdzie tu lipa?