Mapy w AM 5.3 duży krok wstecz ?

• 46 Odpowiedzi
  • 11728 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline grzegorz01

• 298
  • Sprzęt: HTC Diamond
Odp: Mapy w AM 5.3 duży krok wstecz ?
« Odpowiedź #30 dnia: Marzec 07, 2009, 21:09:03 »
Właśnie wgrałem sobie aktualizacje NaviExperta - powiem krótko - niech mapa AutoMapy będzie taka jak mapa Naviexperta na Żelechowo w Szczecinie... po prostu miodzio... nawet nie tylko Bociania, ale i nawet Żurawia są drogami praktycznie bez przejazdu, a sprawa Ułańskiej jest rozwiązana idealnie ze stanem faktycznym... może by tak support AutoMapy czasami podglądał mapy konkurencji?... albo wreszcie słuchał użytkowników ze swoich ulic...

Przeczytałem cały wątek i powiem tak. Jak już wspomniał ktoś z kolegów wszystkie mapy mają błędy (wiem to z doświadczenia bo korzystałem chyba ze wszystkich kluczowych systemów na rynku). Która mapa i który system jest lepszy to trudno ocenić. Co do NaviExperta to muszę powiedzieć że w tym miejscu muszę stanąć w obronie AM. Testowałem NaviExperta i w Warszawie wywinął mi takiego babola że szkoda gadać i to w prostym miejscu nie sygnalizując konieczności zjechania z trasy więc tak rewelacyjnie to nie jest. Wysłałem zgłoszenie błędu - zero odpowiedzi. Ale to nie koniec. Wraz z wersją RC1 na urządzenia HTC NaviExpert przestał współpracować z wbudowanym GPS-em. Znowu zero kontaktu. Po jakimś czasie otrzymałem info że nie mają takiego urządzenia i nie wiedzą dlaczego tak jest. To dalej nie koniec. Wyszła wersja finalna 4.3 i dalej nie nadaje się do używania (nie odczytuje pozycji GPS). Firma dalej milczy i ma w nosie zgłoszenie o błędzie uniemożliwiającym korzystanie z systemu (oczywiście na HTC). W przypadku AM odpowiedzi i pomoc dostaję nawet do 24 godziny i to w dni wolne od pracy a nawet święta. Pod tym względem to wspomniany NaviExpert jest nie z tej epoki. Nawet formularz zgłoszeniowy mają nieaktualny (ale w sumie jak nie czytają zgłoszeń to nie ma się co dziwić). Szkoda że tak firma postępuje bo produkt wydawał się ciekawy. Tu chyba warto przytoczyć takie przysłowie - wszędzie dobrze gdzie nas nie ma.

*

Offline igab

• 1119
  • Sprzęt: Clarion Map780+AM6.6EU
« Odpowiedź #31 dnia: Marzec 07, 2009, 21:56:37 »
Nie jestem moderatorem "Dziur i nierówności" - punkt czeka na zatwierdzenie właściwego moderatora,
(tak to działa - nie mogę aktywować punktu w kategorii, której nie moderuję).

*

Offline ppepe

• 507
    • PPepe
« Odpowiedź #32 dnia: Marzec 07, 2009, 22:40:36 »
Zmiana kategorii została zatwierdzona.

*

Offline Svistak

• *
  • 51
  • Sprzęt: HTC Kaiser + NavRoad NR560BF Win CE Pro
« Odpowiedź #33 dnia: Marzec 08, 2009, 06:34:43 »
Dziękuję w imieniu ludków z Żelechowa :)
Mobilek: Skoda Octavia II Radio: Alan 48+Multi Antena: Performer 5000

« Odpowiedź #34 dnia: Marzec 10, 2009, 12:31:36 »
Na 100% to się Tobie wydaje.
Więc przyznaj się, mimo że to ciężko, bo układ i nazwy ulic ulic tam się nic nie zmieniły od AM3
Sprawdziłem wszystkie wersje map które mam.
Proponuję więc żebyś zamiast narzekać jak to AM się cofa, zgłosił błąd do supportu,
jak go dobrze opiszesz to prawie na pewno latem będziesz miał to poprawione.

ps.
Widzę, że Akubit też zrobił już screna, ale nie chce mi sie już poprawiać mojego, więc zostanie jak jest.

Ups, fakt ciężko się przyznać ale da się :oops: rzeczywiście błąd ten był tam od dawna. Ja ostatnio jezdziłem na IGO kolegi, zamieniliśmy się PDA w celach poznawczych. I tam układ ulic jest poprawny. No i się tym zasugerowałem.
W sumie razem po kilku tygodniach zabawy doszliśmy do wniosku, że IGO ma sporo lepsze mapy i lepiej się jezdzi (mniej bajerów odwracających uwagę) ale AM ma "prawdziwe punkty adresowe", a to też jest ważne. Ale jeden i drugi potrafi puścić "ciekawą" drogą.

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
  • Sprzęt: Navroad Vivo Plus, Huawei Honor 6
« Odpowiedź #35 dnia: Marzec 10, 2009, 13:00:35 »
Chyba trochę pochopnie stwierdziłeś, ze iGO ma lepsze mapy. Owszem pokrycie ma imponujące, ale spróbuj pojeździć z tymi mapami (od Emapy) w większych miastach. Masakra! Routing jest skopany maksymalnie. Czasem lepsze są mniej dokładne mapy, ale prowadzące do celu. Z drugiej strony fakt, że na wioskach ma przewagę nad AM.

*

Offline grzegorz01

• 298
  • Sprzęt: HTC Diamond
« Odpowiedź #36 dnia: Marzec 10, 2009, 13:42:17 »
Chyba trochę pochopnie stwierdziłeś, ze iGO ma lepsze mapy. Owszem pokrycie ma imponujące, ale spróbuj pojeździć z tymi mapami (od Emapy) w większych miastach. Masakra! Routing jest skopany maksymalnie. Czasem lepsze są mniej dokładne mapy, ale prowadzące do celu. Z drugiej strony fakt, że na wioskach ma przewagę nad AM.

Muszę się z kolegą akubit zgodzić. Takie rozbudowane mapy wcale nie muszą być dobre jeśli nie są poprawnie opisane. Wtedy IGO potrafi przegonić takimi uliczkami że szkoda gadać. Co więcej na tej mapie są drogi których jeszcze nie zbudowano a są w planie. Zdecydowanie lepsze są mapy dokładnie opisane ale zawierające mniejszą siatkę dróg.

« Odpowiedź #37 dnia: Marzec 14, 2009, 00:08:10 »
W AM 5.3 europa nie występują te miejscowości co w AM 5.05. Ta AM 5.3 to wielka lipa!!!iGO jest dokładniejsza, ma więcej ulic (nawet takich dziur), niż AM. iGo ma wprowadzanie po kodach a AM nie, nie wiem czemu AM nie wprowadzi szukania miejscowości po kodach pocztowych?I czasami potrafi na prostej drodze powiedzieć zawróć w lewo, kiedy to ustawiona jest na jazdę do przodu, łapie dziwne błędy typu jadę autostradą a ona wyszukuje dróg obok autostrady i każe z niej zjechać. Atut AM że ma ładną szatę graficzną.

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
« Odpowiedź #38 dnia: Marzec 14, 2009, 02:10:51 »
1. Już Ci gdzie indziej odpisałem, że niektóre miejscowości nie występują na nowszych mapach w porównaniu do 5.0.5, bo zmienił się dostawca mapy. I vice versa niektórych miejscowości na 5.3 próżno szukać na 5.0.5. Tak to już jest. Trudno stwierdzić jak duże są różnice, niemniej jednak obecne mapy mają kraje, których na mapach TeleAtlasu nie było, albo były w stanie szczątkowym (np Chorwacja, Grecja itd.). Po prostu TeleAtlas nie miał dobrych map tych krajów.
2. AM ma wyszukiwanie po kodach, chyba, że używasz pirackiej wersji beta.
3. AM nie wyszukuje dróg obok autostrady, przynajmniej u mnie tego nie robi. Zainwestuj w lepszy odbiornik GPS lub dodatkową antenę, ewentualnie zresetuj odbiornik lub zmień miejsce jego zamontowania, ewentualnie zmień ustawienia AM - przyczyn może być wiele. Ja nie mam najmniejszych problemów z prowadzeniem AM po właściwych drogach.
4. To, że iGO ma dokładniejsze mapy niż AM wynika z faktu, iż mapy kupuje w dużej mierze od lokalnych dostawców map. Nie przekłada się to jednak na jakość nawigacji, przykładem jest tu mapa Polski od Emapy, która chociaż bardziej szczegółowa na wioskach, w miastach ma tyle błędów, że 100x wolę mapy AM.

I gdzie tu lipa?

*

Offline plusfoto

• 329
    • http://www.plusfoto.pl
  • Sprzęt: MIO MOOV 500
« Odpowiedź #39 dnia: Marzec 14, 2009, 09:26:32 »
Ja tak tylko z czystej ciekawości i teoretycznie - co bybyło gdyby wzieli mapy od kilku dostawców, nałożyli na siebie i zrobili jedną pożądną biorąc pod uwage nasze zgłoszenia dotyczącę kategoryzacji, kierunkowości i.t.p

*

Offline puniek

• 4617
  • Sprzęt: Samsung Galaxy S7 EDGE SM-G935F
« Odpowiedź #40 dnia: Marzec 14, 2009, 09:32:27 »
Ja tak tylko z czystej ciekawości i teoretycznie - co bybyło gdyby wzieli mapy od kilku dostawców, nałożyli na siebie i zrobili jedną pożądną biorąc pod uwage nasze zgłoszenia dotyczącę kategoryzacji, kierunkowości i.t.p
To, że idę o zakład nie wolno nic im grzebać w dostarczonych mapach....

Pozdrawiam
ISTQB Certified Tester

*

Offline plusfoto

• 329
    • http://www.plusfoto.pl
  • Sprzęt: MIO MOOV 500
« Odpowiedź #41 dnia: Marzec 14, 2009, 09:42:48 »

Pozdrawiam

Chyba nie do końca bo czasem po zgłoszeniu nanoszą porawkę w w ciągu jednego dwóch dni i przysyłają linka do niej.
A nie wierzę że tak szybko reaguje dostawca map

*

Offline puniek

• 4617
  • Sprzęt: Samsung Galaxy S7 EDGE SM-G935F
« Odpowiedź #42 dnia: Marzec 14, 2009, 09:58:08 »

Pozdrawiam

Chyba nie do końca bo czasem po zgłoszeniu nanoszą porawkę w w ciągu jednego dwóch dni i przysyłają linka do niej.
A nie wierzę że tak szybko reaguje dostawca map
Bo mapa Polski jest ich mapą a mapa innych krajów jest kupowana
ISTQB Certified Tester

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
« Odpowiedź #43 dnia: Marzec 14, 2009, 10:38:10 »

Dokładnie! To by było za proste. Kupujemy mapę od kilku dostawców, kompilujemy ją i zamiast dwóch największych dostawców, na rynku pojawia się trzeci, który ma mapy poza zasięgiem pozostałych  :E

*

Offline Svistak

• *
  • 51
  • Sprzęt: HTC Kaiser + NavRoad NR560BF Win CE Pro
« Odpowiedź #44 dnia: Kwiecień 04, 2009, 15:51:16 »
Wracając na chwile do mojej wypowiedzi jestem pod wrażeniem jednak - AM5,5 zrobiła z ul. Ułańską ulice w pełni przejezdną, a jeden ten właściwy odcinek we własciwym kierunku jednokierunkową... a ul. Bociana na właściwym odcinku stała się drugorzędną, gruntowa drogą...
Mobilek: Skoda Octavia II Radio: Alan 48+Multi Antena: Performer 5000

*

Offline igab

• 1119
  • Sprzęt: Clarion Map780+AM6.6EU
« Odpowiedź #45 dnia: Kwiecień 04, 2009, 16:42:44 »
Dla pełni szczęścia usunąłem Ci zakaz wjazdu z Miplo :wink:

*

Offline Svistak

• *
  • 51