Mapy w AM 5.3 duży krok wstecz ?

• 46 Odpowiedzi
  • 11740 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Mapy w AM 5.3 duży krok wstecz ?
« dnia: Marzec 04, 2009, 22:47:40 »
Hmm, aż boję się napisać ale moim zdaniem mapy w AM 5.3 to jakieś nieporozumienie. Zawierają błędy w miejscach gdzie od zawsze było wszystko ok. Trafiłem na kilka przykładów typu brak numeracji tam gdzie wcześniej była, odcinki dróg które były i powinny być zablokowane są teraz odblokowane. A ostatno natrafiłem na cały szereg błędów w Częstochowie na osiedlu zawodzie w rejonie ulicy Wspólnej, Podmokłej i Wilgotnej.

Czyżby zmienił się dostawca map ? Albo twórcy AM zbytnio zaufali życzliwy użytkownikom którzy zgłaszają błędy.  :mad:

*

Offline radoskur

• 1921
    • http://allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=414522
Odp: Mapy w AM 5.3 duży krok wstecz ?
« Odpowiedź #1 dnia: Marzec 04, 2009, 23:03:40 »
Automapa nie jest tutaj jakimś wyjatkiem, u konkurencji też zdarzają się takie kwiatki. Zgłoś do supportu i pozostaje mieć nadzieję, że w aktualizacji na wiosnę to poprawią.

*

Offline emisiu

• Ekspert AutoMapa
  • 2362
« Odpowiedź #2 dnia: Marzec 04, 2009, 23:48:43 »
Potwierdzam, na dodatek znalazłem miejscowości w "których" wyparowały nazwy ulic i numeracje - totalny krok do tyłu.

*

Offline kwojtow

• 1035
  • Sprzęt: Navroad VIVO ST, Sony Xperia Z, Asus A696
« Odpowiedź #3 dnia: Marzec 05, 2009, 07:37:01 »
Nie wspomne juz o tym ze AM bardzo niedokladnie podaje np nazwy wsi i miejscowosci do ktorych wjezdzamy (kiedys bylo to o wiele dokladniej pokazywane).

*

Offline plusfoto

• 329
    • http://www.plusfoto.pl
  • Sprzęt: MIO MOOV 500
« Odpowiedź #4 dnia: Marzec 05, 2009, 08:36:37 »

Czyżby zmienił się dostawca map ? Albo twórcy AM zbytnio zaufali życzliwy użytkownikom którzy zgłaszają błędy.  :mad:

Dostawca się nie zmienił natomiast odnoszę wrażenie jakby był problem pomiędzy suportem a dostawcą map.
Kilka razy już miałem tak że zgłoszone poprawki się ukazywały a przy kolejnej aktualizacji je trafiał szlak.
Czyli wygląda to tak jakby suport sam nanosił  pewne poprawki  (stąd ich obecność w bieżącej aktualizacji) potem przekazywał do do dostawcy map ktory to olał co skutkuje ich brakiem przy następnej aktualizacji.

*

Offline malypb

• *
  • 84
  • Sprzęt: Samsung i780, Mio 550, NavRoad 430BT, Nokia 330, Nokia 500
« Odpowiedź #5 dnia: Marzec 05, 2009, 11:56:34 »
Potwierdzam, na dodatek znalazłem miejscowości w "których" wyparowały nazwy ulic i numeracje - totalny krok do tyłu.

A jakies konkrety?
Wyslales do suportu zgloszenie (z dokladnym opisem)?

*

Offline matmic

• 583
    • Mateusz Miciński
  • Sprzęt: Samsung Galaxy S21 Ultra
« Odpowiedź #6 dnia: Marzec 05, 2009, 13:18:57 »
Dostawca się nie zmienił natomiast odnoszę wrażenie jakby był problem pomiędzy suportem a dostawcą map.
Kilka razy już miałem tak że zgłoszone poprawki się ukazywały a przy kolejnej aktualizacji je trafiał szlak.
Czyli wygląda to tak jakby suport sam nanosił  pewne poprawki  (stąd ich obecność w bieżącej aktualizacji) potem przekazywał do do dostawcy map ktory to olał co skutkuje ich brakiem przy następnej aktualizacji.

Dokładnie! Też to zauważyłem...
Przykład? Bardzo proszę...

Sosnowiec (śląskie),
ulica Hallera, fragment jej jest jednokierunkowy, i tak było w mapach 0809 albo 0806 (nie pamiętam dokładnie, ale można sprawdzić).
W mapach 0812 Hallera jest cała dwukierunkowa, co nie jest prawdą, pod tym względem w realu nic się nie zmieniło.
Samsung Galaxy S21 Ultra
Microsoft Surface Pro 6

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
« Odpowiedź #7 dnia: Marzec 05, 2009, 16:12:08 »
Cytat: Raf1974
Trafiłem na kilka przykładów typu brak numeracji tam gdzie wcześniej była,
odcinki dróg które były i powinny być zablokowane są teraz odblokowane. 
Możesz rzucić jakieś konkerty?
Bo to na pewno nim nie jest:
A ostatno natrafiłem na cały szereg błędów w Częstochowie na osiedlu zawodzie
w rejonie ulicy Wspólnej, Podmokłej i Wilgotnej.
Co tam takiego się miało stać?
Porównywałem wcześniejsze wersje i nie widzę żadnej zmiany od mapy z AM5.0
Jedyne zmiany jakie znalazłem są miedzy AM4.5 i 5.0 - wtedy została uzupełniona numeracja, głównie o adresy z literą 'A'.
I nie umiem znaleźć niczego, co by tam zniknęło.
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

*

Offline puniek

• 4617
  • Sprzęt: Samsung Galaxy S7 EDGE SM-G935F
« Odpowiedź #8 dnia: Marzec 05, 2009, 16:32:42 »
Jedyną rzeczą, która ostatnio spieprzyli to to, że w ostatnich dwóch edycjach (jesiennej i zimowej) poznikały niektóre POI (np stacje benzynowe).

Pozdrawiam
ISTQB Certified Tester

*

Offline robix1999

• Ekspert HTC HD2
  • 1767
  • KRK
  • Sprzęt: Kaiser,TG01,LE0, SGS2, SGSIII, SGS4 Exynos Octa
« Odpowiedź #9 dnia: Marzec 05, 2009, 17:45:00 »
no ma błędy jak każda navi - mnie w opolu kazała skręcać w prawo a wyświetlała że w lewo - i takie kwiatki są (i nie zgłaszałem do supportu bo ja im płacę nie nie oni mnie)
AM ma mnóstwo dziur z ulicami i adresami i tak naprawdę to jest daleko w tyle do Garmina 2008.3 z bazą adresową - ale pewnie się to zmieni z czasem na lepsze.
Na dzień dzisiejszy dokładność map AM ma na poziomie TT 815.XXX lub gorzej ale to że mnie prowadzi przez księżycowe dziury na jakiś drogach to mnie do szału doprowadza - i nie mówię o drogach gruntowych tylko dziwnych skrótach w miastach

// akubit znów trollujesz tak?

zamiast kolejnego wątku z zaczepkami zapoznaj się z tym

http://pl.wikipedia.org/wiki/Trollowanie#Charakterystyka_zachowania_internetowego_trolla

i to ostatni mój post z odpowiedzią na Twoje zaczepki
« Ostatnia zmiana: Marzec 06, 2009, 10:49:34 wysłana przez robix1999 »

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
  • Sprzęt: Navroad Vivo Plus, Huawei Honor 6
« Odpowiedź #10 dnia: Marzec 05, 2009, 18:22:23 »
A co Twoje żale mają wspólnego z tym wątkiem? Musisz je wszędzie wpychać? Gdzie tu widzisz krok wstecz?

*

Offline plusfoto

• 329
    • http://www.plusfoto.pl
  • Sprzęt: MIO MOOV 500
« Odpowiedź #11 dnia: Marzec 05, 2009, 19:51:29 »
(i nie zgłaszałem do supportu bo ja im płacę nie nie oni mnie)

Jesz obiad w knajpie kelner stoi obok i z twojego zachowania wynika że ci smakuje jak diabli, płacisz, wychodzisz i na około opowiadasz że tam to dają przesolone.
Zastanów się skąd kucharz ma to wiedzieć - może dla niego i dla części osób było w sam raz. Gybyś się odezwał może by ci wymienili albo następnym razem byś dostał tak jak lubisz.
« Ostatnia zmiana: Marzec 06, 2009, 09:25:11 wysłana przez plusfoto »

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
« Odpowiedź #12 dnia: Marzec 06, 2009, 00:05:26 »
// akubit znów trollujesz tak?

Żartujesz?! Spójrz w lustro! ATSD to nie zmieniaj kolejności wypowiedzi w wątku, bo nie dość, że nie masz nic do powiedzenia w jego temacie, to wprowadzasz zamieszanie  :P

« Odpowiedź #13 dnia: Marzec 06, 2009, 09:56:18 »
Trafiłem na kilka przykładów typu brak numeracji tam gdzie wcześniej była,
odcinki dróg które były i powinny być zablokowane są teraz odblokowane. 
Możesz rzucić jakieś konkerty?
Bo to na pewno nim nie jest:
A ostatno natrafiłem na cały szereg błędów w Częstochowie na osiedlu zawodzie
w rejonie ulicy Wspólnej, Podmokłej i Wilgotnej.
Co tam takiego się miało stać?
Porównywałem wcześniejsze wersje i nie widzę żadnej zmiany od mapy z AM5.0
Jedyne zmiany jakie znalazłem są miedzy AM4.5 i 5.0 - wtedy została uzupełniona numeracja, głównie o adresy z literą 'A'.
I nie umiem znaleźć niczego, co by tam zniknęło.

Przyjrzyj się dobrze te trzy ulice są przesuniete o jedną, wystarczy spojrzeć na numerację adresową, no i wspólna (na mapie podmokła) dochodzi do ruckemanna.
W AM 505 na 100% wspólna była w dobrym miejscu i dochodziła do ruckemanna.

Wiem, wiem cieżko się przyznać do błedu, ale jest irytyjuce jak się płaci za aktualizacje a mapy sie cofają  :mad:

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
« Odpowiedź #14 dnia: Marzec 06, 2009, 10:51:02 »
Sorry, ale mam 5.0.9 (te same mapy co 5.0.5). W którym miejscu Wspólna dochodzi do Ruckemanna?

*

Offline nocnyMarek

• 9913
« Odpowiedź #15 dnia: Marzec 06, 2009, 11:27:00 »
te trzy ulice są przesuniete o jedną, wystarczy spojrzeć na numerację adresową, no i wspólna (na mapie podmokła) dochodzi do ruckemanna.
W AM 505 na 100% wspólna była w dobrym miejscu i dochodziła do ruckemanna.

Wiem, wiem cieżko się przyznać do błedu, ale jest irytyjuce jak się płaci za aktualizacje a mapy sie cofają  :mad:

Na 100% to się Tobie wydaje.
Więc przyznaj się, mimo że to ciężko, bo układ i nazwy ulic ulic tam się nic nie zmieniły od AM3
Sprawdziłem wszystkie wersje map które mam.
Proponuję więc żebyś zamiast narzekać jak to AM się cofa, zgłosił błąd do supportu,
jak go dobrze opiszesz to prawie na pewno latem będziesz miał to poprawione.

ps.
Widzę, że Akubit też zrobił już screna, ale nie chce mi sie już poprawiać mojego, więc zostanie jak jest.

*

Offline stafid

• 445
  • o drogę nie pytam
    • Perfect
  • Sprzęt: Asus 636N, AM EU
« Odpowiedź #16 dnia: Marzec 06, 2009, 16:03:53 »
z tym wstecz to co nieco przesadzacie, dużo krążę po EU, wcześniej z tomkiem na bałkanach z desti, teraz nie zamienię naszej ..... AM. W domu jest nas czworo i każdy gada swoje, co dopiero wszyscy użytkownicy navi. Nie jest wyśmienicie, jest b. dobrze a będzie jeszcze lepiej  :ok: :ok: Pozdrowionka

*

Offline Svistak

• *
  • 51
  • Sprzęt: HTC Kaiser + NavRoad NR560BF Win CE Pro
« Odpowiedź #17 dnia: Marzec 06, 2009, 20:18:33 »
To jest pryszcz... ja od trzech aktualizacji nie mogę się doprosić o "odblokowanie" ul. Ułańskiej w Szczecinie... żadnych robót tam od czasów niemieckich nie było, a mieszkam na Ułańskiej 10... a tu naraz się okazało, że codziennie jeżdżę wbrew przepisom, bo na Ułańskiej nie ma prawa być ruch... i co Wy na to?... bo dział techniczny ma mnie wiadomo gdzie  :mad: ...
Mobilek: Skoda Octavia II Radio: Alan 48+Multi Antena: Performer 5000

*

Dżeju

« Odpowiedź #18 dnia: Marzec 06, 2009, 20:40:29 »
A jak im to zgłaszasz ?  Może zrób fotkę, że tam jest normalny ruch, najlepiej z jakimiś znakami drogowymi jak są i wyślij - jeśli masz chęć i determinację oczywiście  :wink:

*

Offline Moi (Adam Kubicki)

• 6498
    • Moje linki do stron o GPS (i nie tylko)
  • Sprzęt: SGS2, iP3GS, Lumia 800, Note 3
« Odpowiedź #19 dnia: Marzec 07, 2009, 07:43:52 »
To jest pryszcz... ja od trzech aktualizacji nie mogę się doprosić o "odblokowanie" ul. Ułańskiej w Szczecinie... żadnych robót tam od czasów niemieckich nie było, a mieszkam na Ułańskiej 10... a tu naraz się okazało, że codziennie jeżdżę wbrew przepisom, bo na Ułańskiej nie ma prawa być ruch... i co Wy na to?... bo dział techniczny ma mnie wiadomo gdzie  :mad: ...

Nic nie piszesz o zakazie wjazdu w Ułańską od strony ul. Szczepowej, który sam wstawiłeś jako POI na MIPLO. Znaczy, że co - jednokierunkowa ta Ułańska? Jeśli tak, to czy na całej długości? Czy może tylko od Róży Polnej do Szczepowej? A może od Szczerkowej?

Nieprecyzyjnie opisujesz POI, nie wiadomo z jakiego powodu ten zakaz wjazdu. Powinieneś to zamieścić w komentarzu do punktu.
Może niezbyt precyzyjnie opisałeś też sytuację w zgłoszeniu konieczności odblokowania Ułańskiej? I to jest powód, dla którego zgłoszenie nie zostało zrealizowane?

W zgłoszeniu błędu na mapach, dowolnego producenta (nie dotyczy tylko AM), lepiej użyć w opisie błędu dziesięciu słów za dużo (byle z sensem), niż jednego słowa za mało. Przyjmujący zgłoszenie musi mieć pewność, że zgłaszający doskonale wie o czym pisze, wtedy prawdopodobieństwo przyjęcia zgłoszenia do realizacji jest wyższe.

A, tak przy okazji, nie musisz jeździć "wbrew przepisom". Sam możesz zdjąć blokadę tego odcinka. Będziesz bez problemu nawigował pod sam dom.
Wystarczy przycisnąć dłużej rysikiem każdy punkt blokady i z menu kontekstowego wybrać na trzecim ekranie właściwą opcję.

*

Offline PYJTER

• 35
  • Sprzęt: HTC ARTEMIS, HTC KAISER
« Odpowiedź #20 dnia: Marzec 07, 2009, 12:47:06 »
Jeśli ktoś może niech zgłosi błąd w AM bo jadąc bodajże wczoraj tą trasą AM skierowała mnie na wiadukt gdzie nie można było skręcić w lewo po pierwsze zakaz po drugie bariery rozdzielające jezdnie i musiałem nadrabiać drogi AM winna wytyczyć tak jak narysowałem to żółtym kolorem.

*

Offline Svistak

• *
  • 51
« Odpowiedź #21 dnia: Marzec 07, 2009, 16:51:32 »
Nic nie piszesz o zakazie wjazdu w Ułańską od strony ul. Szczepowej, który sam wstawiłeś jako POI na MIPLO. Znaczy, że co - jednokierunkowa ta Ułańska? Jeśli tak, to czy na całej długości? Czy może tylko od Róży Polnej do Szczepowej? A może od Szczerkowej?
Nieprecyzyjnie opisujesz POI, nie wiadomo z jakiego powodu ten zakaz wjazdu. Powinieneś to zamieścić w komentarzu do punktu.
Punkt owszem wstawiłem, odpowiednio skomentowałem, że tylko jedyny zakaz wjazdu na ul. Ułańskiej to zakaz wjazdu od skrzyżowania ze Szczepową do końca Ułańskiej do skrzyżowania z Ranowską, bo tylko ten odcinek jest jednokierunkowy... ale panowie z Miplo usunęli cały mój komentarz, a ponowie z AutoMapy odwrotnie - to co bez blokad w realu, u nich jest zablokowane, a to co w realu jednokierunkowe, u nich jest full w obie strony... pretensje więc kolego w inna stronę... a odnośnie odblokowania sobie odcinka, to jak używasz Miplo Traffic - to nic Ci nie daje - pierwsza aktualizacja Traffica i nie ma juz Twoich odblokowań... to opcja której brak w Trafficu, możliwość nie tylko blokowania, ale i odblokowania błędów....

*

Offline igab

• 1119
  • Sprzęt: Clarion Map780+AM6.6EU
« Odpowiedź #22 dnia: Marzec 07, 2009, 17:03:06 »
Punkt owszem wstawiłem, odpowiednio skomentowałem, że tylko jedyny zakaz wjazdu na ul. Ułańskiej to zakaz wjazdu od skrzyżowania ze Szczepową do końca Ułańskiej do skrzyżowania z Ranowską, bo tylko ten odcinek jest jednokierunkowy... ale panowie z Miplo usunęli cały mój komentarz, (...)
A jaki był ten komentarz spytam z ciekawości do punktu POI?

*

Offline Svistak

• *
  • 51
« Odpowiedź #23 dnia: Marzec 07, 2009, 17:15:26 »
Taki jak powyżej - Ułańska z zakazem wjazdu od Szczepowej w kierunku na Ranowską... a moderator Rudolf go skrócił potem...

*

Offline igab

• 1119
  • Sprzęt: Clarion Map780+AM6.6EU
« Odpowiedź #24 dnia: Marzec 07, 2009, 17:21:20 »
Nie opowiadaj bajek na forum, jeśli chcesz to za Twoją zgodą mogę zacytować historię tego punktu.

*

Offline Svistak

• *
  • 51
« Odpowiedź #25 dnia: Marzec 07, 2009, 19:44:45 »
Bardzo jestem ciekaw Waszej wersji, choć to klasyczne będzie OT w temacie... a tak na marginesie - to nie rozumiem, że skoro pochodzisz z Kampinosu - to jak możesz weryfikować punkty ze Szczecina?... dziwne to... nie żebym się czepiał, ale jaka z tego wychodzi wiarygodność kontroli nas zwykłych użytkowników Miplo?... a skoro potraficie robić to na odległość, to może zamiast się kłócić o komentarze do punktu - lepiej w moim imieniu spróbujcie coś zrobić z ta nieszczęśliwą moją Ułańską - bo to jest paranoja żeby zaznaczać ulicę pełną domów jako z zakazem ruchu aż na dwóch długich jej odcinkach !!...

*

Offline nocnyMarek

• 9913
« Odpowiedź #26 dnia: Marzec 07, 2009, 19:52:13 »
Cytat: igab
Nie opowiadaj bajek na forum, jeśli chcesz to za Twoją zgodą mogę zacytować historię tego punktu.

Zdaje się że mylisz komentarz z opisem POI, Svistak cały czas używa słowa komentarz
więc pewnie nie dodał opisu do POI, tylko komentarz na stronie miplo. (I to był jego błąd)

*

Offline Svistak

• *
  • 51
« Odpowiedź #27 dnia: Marzec 07, 2009, 20:26:51 »
Możliwe, że masz rację... ja już tego nie pamiętam, czy był to opis czy komentarz... dla mnie i tak sytuacja jest drażliwa, przez to ciągłe potwierdzanie, że chce do domu dojechać pomimo zakazu ruchu... a Nocny Marku - pamiętam i drogi na Cmentarzu Centralnym zrobię już wkrótce... jeszcze tylko Igab zatwierdź tą nieszczęsną Bocianą u mnie na Żelechowie - bo jak zauważyłem często AutoMapa "pcha" przez nią na Żelechowo z innych dzielnic Szczecina - a o ta ulicę mieszkańcy walczą już ponad 20 lat - tam przez odcinek ok. 100 metrów praktycznie nie ma drogi normalnie rozumianej - jeno udeptany piach z kamieniami od czasu do czasu :( ...
Napisane: Marzec 07, 2009, 19:59:35
Właśnie wgrałem sobie aktualizacje NaviExperta - powiem krótko - niech mapa AutoMapy będzie taka jak mapa Naviexperta na Żelechowo w Szczecinie... po prostu miodzio... nawet nie tylko Bociania, ale i nawet Żurawia są drogami praktycznie bez przejazdu, a sprawa Ułańskiej jest rozwiązana idealnie ze stanem faktycznym... może by tak support AutoMapy czasami podglądał mapy konkurencji?... albo wreszcie słuchał użytkowników ze swoich ulic...

*

Offline Moi (Adam Kubicki)

• 6498
    • Moje linki do stron o GPS (i nie tylko)
  • Sprzęt: SGS2, iP3GS, Lumia 800, Note 3
« Odpowiedź #28 dnia: Marzec 07, 2009, 20:27:40 »
Coraz mniej z tego rozumiem.
Co ma zatwierdzić Igab? Zdjęcie blokad?
Jest wreszcie przejezdna ta Bociania, czy nie (z powodu gruntowego odcinka nawierzchni)?

*

Offline Svistak

• *
  • 51
« Odpowiedź #29 dnia: Marzec 07, 2009, 20:30:47 »
Napisałem bardzo prosto - Igab miał komentarz do mojego punktu na Bocianej, zgodziłem się z nim, widzę że go przeczytał, a punkt dalej nie zatwierdzony... wystarczy że zatwierdzi, że jest z dziurami... tak jak to zasugerował... choć dla mnie to droga 4x4... tak jak to widzi NaviExpert... Panowie Moderatorzy - czy Wy naprawdę nas czytacie?...
« Ostatnia zmiana: Marzec 07, 2009, 20:32:36 wysłana przez Svistak »