LD - operator, pakiety itd.

• 4 Odpowiedzi
  • 1291 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline Miedzio

• 492
LD - operator, pakiety itd.
« dnia: Maj 17, 2011, 16:24:57 »
Nie jestem pewien czy to dobre miejsce na ten watek,bo moglbym go umiescic przynajmniej w 3 dzialach,ale jesli popelnilem blad,to prosze moderatora o jego przesuniecie.

Sprawa dotyczy sciagania danych do LD podczas podrozy (prosze nie zaczynac dyskusji czy warto). Obecnie mam pakiet internetowy w Plusie. W zasadzie wszystko elegancko dziala (i dzialalo na 3 roznych PDA). Nawet jak w danym momencie nie bylem w zasiegu, to po powrocie polaczenie sie wznowilo,a dane same zaktualizowaly (zadnych dodatkowych,niepotrzebnych komunikatow). Sesje byly wznawiane,a nie resetowane(nie bylo zaokraglanie danych, przynajmniej takie wyciagam wnioski z obserwacji).

Z pewnych wzgledow rozwazam przejscie do Play. Czy ktos z uzytkownikow uzywa AM z LD w tej sieci? Chodzi mi o nowe taryfy gdzie pakiet internetowy mozna wykorzystac rowniez w roamingu Plusa. Czy sa problemy w trasie gdzie np czesto zmieniaja sie nadajniki Play-Plus,czy wtedy sesje zawsze sa zamykane czy niejako "podwojnie"wznawiane (dobra sam w to nie wierze i dlatego boje sie szybkiego znikania pakietow przez takie czeste odnawianie polaczen).Czy sa inne problemy zwiazane z roamingiem Plusa i transmisja danych LD?

PS. Mam do testow starter Play, ale akurat ciezko mi to przetestowac...Moze ktos przechodzil juz przez takie zagadnienie?:)

Odp: LD - operator, pakiety itd.
« Odpowiedź #1 dnia: Maj 17, 2011, 18:05:15 »
Internet w Play w roamingu Plusa działa, jednak naliczone dane nie zaliczają się do pakietu danych i musisz płacić za nie dodatkowo. Nie chcę kłamać ale to chyba 12gr/100 KB. Także racjonalnie patrząc z LD mógłbys korzystac tylko w miastach, na wsi kosztowaloby Cie dodatkowo.

*

Offline Miedzio

• 492
« Odpowiedź #2 dnia: Maj 17, 2011, 18:14:56 »
W taryfach All Inclusive nie ma znaczenia czy korzysta sie z nadajnikow Play czy tez z roamingu Plusa (nastapila zmiana w tym wzgledzie). Natomiast po wyczerpaniu pakietu zostaje obnizona predkosc - nie ma dodatkowych oplat, ale obnizenie jest znaczace. Kwestia tylko jak szybko ten pakiet zniknie ze wzgledu na rodzaj calej infrastruktury.

*

Offline emisiu

• Ekspert AutoMapa
  • 2362
« Odpowiedź #3 dnia: Maj 18, 2011, 00:11:35 »
Miedzio: mam doświadczenia o które pytasz (wynikają one po części z tego co robię zawodowo) i na ten moment jest w mojej ocenie tak:
- w Play nie działa to tak dobrze jak w Plusie, jeżeli tylko jesteś w zasięgu natywnym Playa (np. w obrębie miast) masz odczynienia ze zdecydowanie bardziej przeciążoną siecią w której transmisja danych czasami staje się zupełnie niemożliwa;
- przełączanie się z jednej sieci do drugiej podczas jazdy (np. na obrzeżach miast, w dużych wsiach, na terenach atrakcyjnych turystycznie) powoduje zrywanie transmisji;
- usługi Playa korzystające z infrastruktury Polkomtela wymagają wyraźnie dłuższego czasu  np. na logowanie się do sieci po zerwaniu połączenia w stosunku do natywnych usług Plusa.
Z moich testów wynika że zdecydowanie lepiej jest realizować LD na Plusie z technicznego punktu widzenia, a z finansowego to różnica w kosztach jest na tyle niewielka że nie rekompensuje różnic w jakości.

*

Offline Miedzio

• 492
« Odpowiedź #4 dnia: Maj 18, 2011, 00:43:17 »
Dzieki za info, wlasnie o cos takiego mi chodzilo. Jednak internet jest dla mnie priorytetowy (a w Plusie nie narzekam na dzialanie), to nie bede kombinowal z Play.