kwestia ustawienia punktu trasy

• 12 Odpowiedzi
  • 3407 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline ochkarol

• 4813
  • Sprzęt: Samsung Galaxy A8
kwestia ustawienia punktu trasy
« dnia: Październik 31, 2009, 11:52:18 »
Takie ciekawostka po wstawieniu punktu przez.
Najpierw ustalam trasę (Lublin) bez tego punktu (plik Trasa1.jpg).
Trasa prosta jak 5 metrów drutu w kieszeni. Oczywiście żadnych niespodzianek.
Ale co się dzieje po wstawieniu punktu przez (plik Trasa2.jpg) !!
Dzieje się tak jeśli punkt przez ustawiony jest idealnie w miejscu zjazdu z ulicy Graffa. Co ciekawe, po zaznaczeniu tego miejsca wyskakuje adres ul.Przyjaźni 30.
I to podejrzewam jest powodem zamieszania.
Punkt przez na mapie jest zaznaczany tak jak chce tego użytkownik, natomiast trasa kalkulowana jest tak aby przejechać jak najbliżej ul. Przyjaźni 30.
Hę  :mysli:
Zgłoszę to.
Czy po zamieszczeniu tego w tym wątku nie ma takiej potrzeby?
« Ostatnia zmiana: Październik 31, 2009, 11:54:05 wysłana przez ochkarol »
Pozdrawiam
Karol
. : Kobietę łatwiej rozebrać wbrew jej woli, niż ubrać po jej myśli. : .

*

Offline Visitor

• **
  • 172
  • Sprzęt: MDA I, MDA Compact IV, HTC HD2, Galaxy S4
Odp: kwestia ustawienia punktu trasy
« Odpowiedź #1 dnia: Październik 31, 2009, 12:04:38 »
Według mnie po prostu trafiłeś z punktem przez w drogę po lewej stronie. Dlatego biedna AM wymyśliła taki objazd, aby przez ten punkt przejechać.

*

Offline ochkarol

• 4813
« Odpowiedź #2 dnia: Październik 31, 2009, 12:13:53 »
Według mnie po prostu trafiłeś z punktem przez w drogę po lewej stronie. Dlatego biedna AM wymyśliła taki objazd, aby przez ten punkt przejechać.
Nie. Sprawdziłem to. Punkt "przez" jest na Al.Witosa a nie na zjeździe z ul. Graffa.
Pozdrawiam
Karol

*

Offline potas7

• **
  • 206
  • Sprzęt: OMNIA 2
« Odpowiedź #3 dnia: Listopad 01, 2009, 12:17:10 »
Nie. Sprawdziłem to. Punkt "przez" jest na Al.Witosa a nie na zjeździe z ul. Graffa.
Ustawienie punktu w takim gąszczu dróg jest chyba mało rozsądne i wystarczy ze na ekranie przesuniesz punkt o minimetr w prawo lub  w lewo i okarze sie ze ustawiles go na lewym lub prawym rozjeździe to chyba nie jest bład AM.

*

Offline ochkarol

• 4813
« Odpowiedź #4 dnia: Listopad 01, 2009, 14:30:04 »
Ustawienie punktu w takim gąszczu dróg jest chyba mało rozsądne i wystarczy ze na ekranie przesuniesz punkt o minimetr w prawo lub  w lewo i okarze sie ze ustawiles go na lewym lub prawym rozjeździe to chyba nie jest bład AM.

Jeszcze raz powtórzę. Sprawdziłem, gdzie zlokalizowany jest punkt.
Jest na Al.Witosa a nie na zjeździe
. Przy maksymalnym przybliżeniu mapy widac to bardzo dokładnie.
Zresztą - popróbujcie sami. Okaże się czy to tylko u mnie tak wygląda.
Pozdrawiam
Karol

*

Offline potas7

• **
  • 206
  • Sprzęt: OMNIA 2
« Odpowiedź #5 dnia: Listopad 01, 2009, 19:49:54 »
Pytanie po co ustalasz ten punk akurat tutaj  a nie 100 metrów dalej gdzie nie ma rozgałezienia?

*

Offline AdamMie

• 1033
  • Sprzęt: Asus 636N, NavRoad Q1, AM 6.10 _PL
« Odpowiedź #6 dnia: Listopad 01, 2009, 20:52:26 »
Takie ciekawostka po wstawieniu punktu przez.
Najpierw ustalam trasę (Lublin) bez tego punktu (plik Trasa1.jpg).
Trasa prosta jak 5 metrów drutu w kieszeni. Oczywiście żadnych niespodzianek.
Ale co się dzieje po wstawieniu punktu przez (plik Trasa2.jpg) !!
Dzieje się tak jeśli punkt przez ustawiony jest idealnie w miejscu zjazdu z ulicy Graffa. Co ciekawe, po zaznaczeniu tego miejsca wyskakuje adres ul.Przyjaźni 30.
I to podejrzewam jest powodem zamieszania.
Punkt przez na mapie jest zaznaczany tak jak chce tego użytkownik, natomiast trasa kalkulowana jest tak aby przejechać jak najbliżej ul. Przyjaźni 30.
Hę  :mysli:
Zgłoszę to.
Czy po zamieszczeniu tego w tym wątku nie ma takiej potrzeby?

Mnie nie udało się tego powtórzyć.

Start- Graffa
przez: adres ul.Przyjaźni 30
Koniec: Wincentego
« Ostatnia zmiana: Listopad 01, 2009, 20:54:42 wysłana przez AdamMie »

*

Offline ochkarol

• 4813
« Odpowiedź #7 dnia: Listopad 01, 2009, 21:23:08 »
Mnie nie udało się tego powtórzyć.
Start- Graffa
przez: adres ul.Przyjaźni 30
Koniec: Wincentego

1. Start ma byc na Al.Tysiaclecia (plik Start.jpg)
2. Koniec ma byc na Al.Witosa (plik Koniec.jpg)
i potem wstawiamy:
3. Przez na Al. Tysiącecia (plik Przez.jpg).
Istotne:
1. Punkt Start musi byc przed zjazdem z Al.Tysiąclecia. Chodzi o to aby AM miała wybór drogi zaraz po punkcie Start.
2. Punkt Przez musi byc ręcznie wstawiony na Al.Tysiąclecia, na wysokości zjazdu z ul.Graffa. Faktycznie wtedy wyświetla się adres Przyjaźni 30.
Tyle zauważyłem, że błąd występuje tylko jak się wstawi "Przez na prawym pasie".
3. Punkt Koniec ma byc na Al.Witosa.
Pozdrawiam
Karol

*

Offline AdamMie

• 1033
  • Sprzęt: Asus 636N, NavRoad Q1, AM 6.10 _PL
« Odpowiedź #8 dnia: Listopad 01, 2009, 22:13:01 »

1. Start ma byc na Al.Tysiaclecia (plik Start.jpg)
2. Koniec ma byc na Al.Witosa (plik Koniec.jpg)
i potem wstawiamy:
3. Przez na Al. Tysiącecia (plik Przez.jpg).
Istotne:
1. Punkt Start musi byc przed zjazdem z Al.Tysiąclecia. Chodzi o to aby AM miała wybór drogi zaraz po punkcie Start.
2. Punkt Przez musi byc ręcznie wstawiony na Al.Tysiąclecia, na wysokości zjazdu z ul.Graffa. Faktycznie wtedy wyświetla się adres Przyjaźni 30.
Tyle zauważyłem, że błąd występuje tylko jak się wstawi "Przez na prawym pasie".
3. Punkt Koniec ma byc na Al.Witosa.

Rzeczywiście, w pierwszej kolejności zalicza punkt "adresowy" a dopiero później punkt "przez".

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
« Odpowiedź #9 dnia: Listopad 02, 2009, 09:58:10 »

Tu nie ma żadnego błędu, w ten sposób stawiasz 'przez' na Graffa, a nie Tysiąclecia, a na Graffa nie ma innej możliwości dojazdu.
I to wszystko, adres nie ma żadnego znaczenia, to że trasa przebiega w pobliżu tego adresu jest po prostu wynikiem układu dróg.

W tym miejscu odcinki łączą się, na ekranie widzisz Tysiąclecia ale to tylko grafika na ekranie, ulica biegnąca
na wprost jest rysowana na ulicy dochodzącej pod kątem, ale graf połączenia ma w tym miejscu Graffa,
łatwiej sobie to uzmysłowisz jeśli wyobrazisz sobie te ulice narysowane kreską szerokości 1 piksela.
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

*

Offline ochkarol

• 4813
« Odpowiedź #10 dnia: Listopad 02, 2009, 10:42:33 »

Tu nie ma żadnego błędu, w ten sposób stawiasz 'przez' na Graffa, a nie Tysiąclecia, a na Graffa nie ma innej możliwości dojazdu.
I to wszystko, adres nie ma żadnego znaczenia, to że trasa przebiega w pobliżu tego adresu jest po prostu wynikiem układu dróg.

W tym miejscu odcinki łączą się, na ekranie widzisz Tysiąclecia ale to tylko grafika na ekranie, ulica biegnąca
na wprost jest rysowana na ulicy dochodzącej pod kątem, ale graf połączenia ma w tym miejscu Graffa,
łatwiej sobie to uzmysłowisz jeśli wyobrazisz sobie te ulice narysowane kreską szerokości 1 piksela.
Spójrz na to z punktu widzenia osoby, która zaznaczyła na mapie punkt "Przez" i naprawdę nie musi się wdawać w zawiłości graficzne konstrukcji mapy!
Użytkownika nie interesują jakies piksele tylko to co widzi na ekranie. I zapewne chciałby po wstawieniu prawidłowo punktu przelotowego, przejechac przezeń bez zbędnych kombinacji.

To co napisałeś może być przyczyną błędu, nad którą należy się pochylić aby ten błąd poprawić a nie powodem, dla którego należy stwierdzić, że błędu nie ma. W takich sytuacjach poprawia się programy a nie ludzi. Bo to pragramy są dla nich a nie odwrotnie.
A jeżeli powód, który podajesz jest powodem tego błędu, to może wystarczy te piksele pooznaczać jako wspólne dla obydwu ulic i może wystarczy.
Nie wiem - bo nie jestem twórcą AM i jej map.

Bo potem jakiś potencjalny użytkownik w analogicznej sytuacji, zostanie tak "zrobiony" przez AM i stwierdzi, że go program jest do kitu bo go poprowadził tak, że hej...
Pozdrawiam
Karol

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
« Odpowiedź #11 dnia: Listopad 02, 2009, 11:20:37 »
Rada jeat prosta, nie stawiać punktów na krzyżówkach czy rozstajach dróg, tylko w miejscach
gdzie postawienie punktu na pewno będzie jednoznaczne i nie dotyczy to tylko AM,
ale każdej nawigacji w której można dodać punkt trasy bezpośrednio z mapy.
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

*

Offline ochkarol

• 4813
« Odpowiedź #12 dnia: Listopad 02, 2009, 11:42:20 »
Rada jeat prosta, nie stawiać punktów na krzyżówkach czy rozstajach dróg, tylko w miejscach
gdzie postawienie punktu na pewno będzie jednoznaczne ...
To w takim razie trzeba to wyraźnie zaznaczyć w instrukcji obsługi.
Podchodząc w ten sposób można w ogóle programu nie poprawiać tylko po każdym błędzie informować użytkowników czego im robić nie wolno.
Niech sobie support robi co z tym chce.
Pod warunkiem, że support zajrzy do tego wątku.
« Ostatnia zmiana: Listopad 03, 2009, 13:11:54 wysłana przez ochkarol »
Pozdrawiam
Karol