Która trasa lepsza?

• 171 Odpowiedzi
  • 49604 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline pR0SiAczek

• 286
  • Sprzęt: HTC Touch HD / Neo V / BBZ10
Odp: Która trasa lepsza?
« Odpowiedź #120 dnia: Lipiec 24, 2012, 20:46:10 »
A tak po prostu nie możesz napisać o co chodzi?
Opisać sytuację, a zobaczyć to różnica. Nie mam obecnie możliwości zrzucać screenshoty z mojego HTC, więc napisałem - w mojej ocenie najjaśniej jak to możliwe :P Ale i tak konkretnie zamieszane :( Widzę mój błąd, więc upraszczam:

Chodzi o ikonę następnego manewru przy jeździe na "wprost" z kierunku północnego na południowy przy pokonywaniu ronda przecinając Odrodzenia jadąc Wyszyńskiego w Gorzowie.

U mnie wygląda zupełnie normalnie, na wszystkich trzech rondach na trasie. Szybka, optymalna bez różnicy.
chodzi o przejazd wzdłuż Wyszyńskiego przecinając Odrodzenia, czyli np. od Wróblewskiego do Mickiewicza
« Ostatnia zmiana: Lipiec 24, 2012, 20:49:09 wysłana przez pR0SiAczek »

*

Offline msz1959

• 569
  • Sprzęt: HTC Touch HD/AM6.15 EU, iP4/iAM5.0, NavigonEU+TL
« Odpowiedź #121 dnia: Lipiec 24, 2012, 23:24:07 »
Dalej tajemniczo to opisujesz ale rozumiem, że idzie Ci o to, że AM pokazuje "skręt w lewo" i taki też jest komunikat głosowy ("na rondzie w lewo, drugi wyjazd"). Otóż ten typ tak ma :) Kierunek skrętu jest w AM pojęciem bardziej geograficznym a sądząc z mapy, ul. Wyszyńskiego istotnie na tym rondzie dość wyraźnie skręca w lewo. Dyskusje na temat co to znaczy "w lewo" a co "lekko w lewo" toczyły się tu już od dawna. Dopóki zgadza się numer wyjazdu, trudno to będzie uznać za bug. Sam fakt, że ulica "za rondem" ma tę samą nazwę, nie oznacza jeszcze, że manewr będzie opisany jako "na wprost". Graniczne kąty skrętu są jakoś zaszyte w AM. Czasami rzeczywiście efekt jest kuriozalny, np. przy skręcie z Romera w Puławską na warszawskim Ursynowie (efektywnie 90 stopni w prawo, ale dość "rozlegle") Hołek mówi "lekko w prawo".

Nie mam obecnie możliwości zrzucać screenshoty z mojego HTC
Polecam freeware Whip2Snap, za darmo i można zrzucać wprost na kartę SD.

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
« Odpowiedź #122 dnia: Lipiec 25, 2012, 13:20:04 »
Cytat: pR0SiAczek
Chodzi o ikonę następnego manewru przy jeździe na "wprost" z kierunku północnego na południowy przy pokonywaniu ronda przecinając Odrodzenia jadąc Wyszyńskiego w Gorzowie.
No to już wiemy o jaki element chodzi, teraz jeszcze napisz co z tą ikoną jest nie tak.
Dla ułatwienia załączam screen, następny manewr pokazuje skręt w Mickiewicza.
Mickiewicza jest w prawo, 300m za rondem - tak jak wskazuje ikona, a gdzie jest ten bug?
Na wypadek gdybyś miał na myśli nie nastepny, a bieżący manewr (na rondzie) przygotowałem drugi screen.
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

*

Offline pR0SiAczek

• 286
« Odpowiedź #123 dnia: Lipiec 25, 2012, 20:58:56 »
Cytat: pR0SiAczek
No to już wiemy o jaki element chodzi, teraz jeszcze napisz co z tą ikoną jest nie tak.
Dla ułatwienia załączam screen, następny manewr pokazuje skręt w Mickiewicza.
Mickiewicza jest w prawo, 300m za rondem - tak jak wskazuje ikona, a gdzie jest ten bug?
Na wypadek gdybyś miał na myśli nie nastepny, a bieżący manewr (na rondzie) przygotowałem drugi screen.
Ależ poleciałeś... Kąty między wjazdami i zjazdami liczysz... Sama oś jezdni jest odchylona może o 20 stopni i zdecydowanie twierdzę, że jedyny manewr w lewo to manewr w Odrodzenia. Z autopsji wielokrotnej to nie jest żaden skręt... a że akurat trzeba objechać wyspę centralną to taki urok tego skrzyżowania. Z pewnością dużo czytelniej by jechać na wprost jest ikona manewru prosto" bo inaczej prosto się nie da, niż prosto ale "w lewo", bo w lewo to wjedziesz w Odrodzenia. Widoczne na screenie strzałki poziome kierunkowe na jezdni potwierdzają, że Wyszyńskiego jedzie się prosto w kierunku Mickiewicza, bo to faktycznie jest jazda na wprost przez skrzyżowanie o ruchu okrężnym. Drobiazg, ale mnie takie komunikaty dezorientują w obcym miejscu - to akurat znam wybitnie dobrze... Szczególnie kiedy komunikat brzmi prosto, a ikonka każe w lewo...
« Ostatnia zmiana: Lipiec 25, 2012, 21:02:17 wysłana przez pR0SiAczek »

*

Offline nocnyMarek

• 9913
« Odpowiedź #124 dnia: Lipiec 25, 2012, 22:01:45 »
Nie ja liczę kąty tylko program, ja tylko pokazałem dlaczego jest komunikat w lewo.
Na tym rondzie  nigdy nie było komunikatu prosto, póki nie były rozrysowane wjazdy
(do AM6.6 z mapą1008) był komunikat lekko w lewo, od czasu dokładnego rozrysowania ronda
prawie 2 lata temu jes komunikat w lewo, bo po rozrysowaniu ronda zwiększył się kąt między
wjazdem a zjazdem. I nie ma tu żadnego buga od kilku miesięcy, tak jest zdefiniowana nomenklatura
manewrów w AM od początku istnienia tego programu.

*

Offline pR0SiAczek

• 286
« Odpowiedź #125 dnia: Lipiec 25, 2012, 22:35:50 »
Nie ja liczę kąty tylko program, ja tylko pokazałem dlaczego jest komunikat w lewo.
Na tym rondzie  nigdy nie było komunikatu prosto, póki nie były rozrysowane wjazdy
(do AM6.6 z mapą1008) był komunikat lekko w lewo, od czasu dokładnego rozrysowania ronda
prawie 2 lata temu jes komunikat w lewo, bo po rozrysowaniu ronda zwiększył się kąt między
wjazdem a zjazdem. I nie ma tu żadnego buga od kilku miesięcy, tak jest zdefiniowana nomenklatura
manewrów w AM od początku istnienia tego programu.

Czyli jest to ofiara nomenklatury. Wg Ciebie jest OK. Wg mnie to bug, bo manewry - szczególnie "rondowe" można niemal idealnie rozrysować ikonami (dobry przykład ikony na jeden z wjazdów na autostradę na Majorce -> N39.31.10.70 E02.31.19.52). Tym bardziej, że program liczy 60 stopni sam to i sam może narysowąć te 60 stopni - a rysuje 90... Nie musimy się zgadzać. Dla mnie przed  manewrem nie liczy się kąt pomiędzy wjazdem i zjazdem tylko faktyczny kierunek jazdy.

*

Offline ochkarol

• 4813
  • Sprzęt: Samsung Galaxy A8
« Odpowiedź #126 dnia: Lipiec 25, 2012, 22:42:55 »
Chyba nie macie większych zmartwień, skoro czepiacie się o takie duperele.
Zazdroszczę szczerze.
Pozdrawiam
Karol
. : Kobietę łatwiej rozebrać wbrew jej woli, niż ubrać po jej myśli. : .

*

Offline SpokoKoko

• **
  • 220
  • Pozdrowienia / Regards / Mit freundlichen Gruessen
  • Sprzęt: SE Live (android GB 2.3.4) | HTC HD2
« Odpowiedź #127 dnia: Lipiec 25, 2012, 22:51:29 »
OchKarol, to sezon ogórkowy w oczekiwaniu na androida na automapę :E Po wyjściu finala, ten dział forum przestanie realnie istnieć. Wszyscy się spotkamy w dziale android, gdzie będziemy dzielić się naszymi wrażeniami z użytkowania nowego produktu :E
android: aAM 1.4.1 (mapa 1209 PL) ; naviexpert 8.x

*

Offline ochkarol

• 4813
  • Sprzęt: Samsung Galaxy A8
« Odpowiedź #128 dnia: Lipiec 25, 2012, 23:17:03 »
Ale żeby więź emocjonalna z tym forum popychała do takich rzeczy?  :O

:mrgreen:
Pozdrawiam
Karol
. : Kobietę łatwiej rozebrać wbrew jej woli, niż ubrać po jej myśli. : .

*

Offline pR0SiAczek

• 286
« Odpowiedź #129 dnia: Lipiec 26, 2012, 17:54:39 »
Ale żeby więź emocjonalna z tym forum popychała do takich rzeczy?  :O

:mrgreen:

Mnie więź nie popycha, ani ogórki.. Zwyczajnie na obcych rondach takie obrazowanie manewru (niepoprawne) będące w sprzeczności z komunikatem głosowym (poprawnym) jest dla mnie dezorientujące w sposób budzący brak zaufania do całego programu. Oczywiście brak zaufania wystąpiłby gdyby takie "akcje" AM robiła co paręnaście kilometrów, a nie parę tysięcy, ale niepewność pozostaje.. I to wsłuchiwanie się w komunikat połączone z omiataniem wzrokiem sytuacji przed szybą.. Jeszcze rzut okiem na AM i... zupełna konsternacja. Niestety tak się czasem zdarza - ale to normalne, bo nie myli się ten co nic nie robi.

*

Offline nocnyMarek

• 9913
« Odpowiedź #130 dnia: Lipiec 26, 2012, 18:17:42 »
Mógłbyś się w końcu zdecydować, czy teoretyzujesz, czy piszesz o konkretnym rondzie?
Bo na tym rondzie wbrew temu co sugerujesz jest wszystko OK.
Wyszyńskiego skręca w lewo, a komunikaty słowne współgrają z ikoną manewru.
(komunikat brzmi: na rondzie w lewo, drugi wyjazd)

*

Offline Sygma

• 603
  • Sprzęt: iPhone 5
« Odpowiedź #131 dnia: Lipiec 26, 2012, 19:32:31 »
Podobna sytuacja jest a Radomiu, kiedy jedziemy od strony Lublina DK9 i skręcamy w lewo na DK7
Z góry widać, że jest fizyczny skręt "prawie w lewo" i komenda "skręć w lewo" jest w tym wypadku najbardziej właściwa.

Z perspektywy kierowcy wydaje się, że "skręć w lewo" powinniśmy pojechać w przedłużenie Warszawskiej (i kilka znajomych osób już tam pojechało).

@pR0SiAczek, u Ciebie pewnie też jest podobnie... że odczucia kierowcy różnią się od tego co widać z góry.
Może kwestia tego w którym momencie patrzymy (zapewne przed samym wjazdem na rondo) by zobaczyć zjazd z niego.... tylko wtedy samochód może mieć trochę inny kąt w stosunku do osi drogi.. i to nasz oszukuje.

- Michał, dlaczego używasz AutoMapy ?
- Bo nie potrafię zpiracić innego programu do nawigacji..

*

Offline ycbo

• 810
  • Sprzęt: iPhone 11 Pro
« Odpowiedź #132 dnia: Lipiec 27, 2012, 11:50:04 »
W Radomiu z DK9 na DK7 to skręt w lewo 90 stopni, na skrzyżowaniu jest rondo i AutoMapa podpowiada : "Na rondzie w lewo, drugi wyjazd", ikona manewru też jest jednoznaczna. Co jeszcze powinna podpowiedzieć AM aby znajomi nie pojechali źle ?.

*

Offline Sygma

• 603
« Odpowiedź #133 dnia: Lipiec 27, 2012, 13:19:47 »
zgadza się
z góry widać, że jest coś w okolicy 90 stopni... i komunikat jest OK
ale jak jedziesz subiektywne odczucie jest zupełnie inne

*

Offline pR0SiAczek

• 286
« Odpowiedź #134 dnia: Lipiec 28, 2012, 01:34:07 »
(...)Bo na tym rondzie wbrew temu co sugerujesz jest wszystko OK.
Wyszyńskiego skręca w lewo, a komunikaty słowne współgrają z ikoną manewru.
(komunikat brzmi: na rondzie w lewo, drugi wyjazd)

Wg mnie nie jest OK, bo to nie jest w lewo. Piszę o organoleptycznie doświadczanym zjawisku zmyłki. Piszę o konkretnym skrzyżowaniu o ruchu okrężnym i dla mnie opieranie komunikatu manewru o wyliczanie kątów na wjazdach/zjazdach jest głupotą. Podobnie uciążliwą jak błąd z rondami w centralnej PL opisywanymi "w prawo, w lewo, w prawo" w jednej z poprzednich wersji AM. Niemniej dziękuję za wyjaśnienie skąd takie, a nie inne komunikaty. Przy kolejnych akcjach "prosto wg oznakowania pionowego/poziomego, ale w lewo/prawo wg AM" łatwiej mi przyjdzie pogodzić się z logiką programu.

@Sygma: podany przykład jest mimo wszystko daleki od tego o czym ja piszę. W Radomiu masz "w lewo i bardziej w lewo" ;) Jakby nie patrzeć w lewo. W Gorzowie jest oznakowanie jazdy prosto w ciągu Wyszyńskiego, które w mojej ocenie jest co najwyżej "lekko w lewo" (czyli jak dawniej w AM) i w lewo, które jest rzeczywiście w lewo w Odrodzenia. Ale to są drobiazgi, taka mikrorysa na krystalicznym wizerunku AQ, AM i Geosystems ;) Bo do ideału im w mojej ocenie sporo brakuje, mimo że biją resztę o trzy długości.
« Ostatnia zmiana: Lipiec 28, 2012, 01:45:08 wysłana przez pR0SiAczek »

*

Offline Sygma

• 603
« Odpowiedź #135 dnia: Lipiec 28, 2012, 17:04:43 »
Bo do ideału im w mojej ocenie sporo brakuje, mimo że biją resztę o trzy długości.
a z jaką "resztą" trochę dłużej jeździłeś ?

*

Offline pR0SiAczek

• 286
« Odpowiedź #136 dnia: Lipiec 28, 2012, 18:21:24 »
Bo do ideału im w mojej ocenie sporo brakuje, mimo że biją resztę o trzy długości.
a z jaką "resztą" trochę dłużej jeździłeś ?
Jeśli chodzi o miniony rok to równocześnie z AM używałem TT Via 125 i MapaMap na jakimś Larku. Nie używałem niczego co nie pójdzie na WM. A testowałem jeszcze jakieś wynalazki Mio czy coś od Nokii.
« Ostatnia zmiana: Lipiec 28, 2012, 18:28:19 wysłana przez pR0SiAczek »

*

Offline Sygma

• 603
« Odpowiedź #137 dnia: Lipiec 28, 2012, 21:16:01 »
i tak z 3 urządzeniami na szybie ?
fajnie to musiało wyglądać  :mrgreen:

a jechałeś wg wskazań którego jak miałeś 3 ?

*

Offline pR0SiAczek

• 286
« Odpowiedź #138 dnia: Lipiec 29, 2012, 14:18:00 »
i tak z 3 urządzeniami na szybie ?
fajnie to musiało wyglądać  :mrgreen:

a jechałeś wg wskazań którego jak miałeś 3 ?

Z dwoma co najwyżej ;) Punktem odniesienia stała się szybko AM ze względu na przewagę, o której wspomniałem. Składa się na to szereg subiektywnych wrażeń, ale np. w TT wpisywanie ulicy zaczynać od imienia ?! albo jak w MM braki w sieci drogowej (gminne, powiatowe). Graficznie AM dla mnie najlepsza, logika menu lepsza niż w TT, jakość (nie tylko dokładność ale i ilość) POI bezkonkurencyjna. Tylko sam silnik jakoś zasobożerny i mało wydajny.

*

Offline sbi

• 592
  • Sprzęt: 6630, Tungsten T3, N73, GO930, 5800XM, HTC Hero
« Odpowiedź #139 dnia: Lipiec 29, 2012, 17:33:23 »
... ale np. w TT wpisywanie ulicy zaczynać od imienia ?!

Zdarzyły się, wydania mapy, w których faktycznie trzeba wpisywać było ulicę od imienia patrona, ale generalnie można wpisywać również nazwisko, czy też nawet część nazwy ulicy - zostanie wyszukana w podpowiedziach.

*

Offline stefanekmac

• **
  • 124
  • Sprzęt: keiser+navroad 460
« Odpowiedź #140 dnia: Lipiec 30, 2012, 12:19:59 »
Pytanie w sprawie drogi obok Jeżowa .Podobno remont mostu na Rawce. Da się to sensownie objechać ? Targeo nie pokazuje utrudnień w tym miejscu . Chcę jechać w kierunku na Łowicz.
sagem,nokia 3210,nokia 6320,nokia 6310,nokian70.mdaII,nokiae66.mda IIIkeiser.

*

Offline jerzu

• 1323
    • Mój profil na FB
  • Sprzęt: iPhone 7
« Odpowiedź #141 dnia: Lipiec 30, 2012, 18:44:17 »
Pytanie w sprawie drogi obok Jeżowa .Podobno remont mostu na Rawce. Da się to sensownie objechać ? Targeo nie pokazuje utrudnień w tym miejscu . Chcę jechać w kierunku na Łowicz.

Możesz coś dokładniej? Który most?
Dariusz "jerzu" Niemczyński
Telefon - iPhone 7 & Moto G5
Tablet - Huawei Media Pad T5

*

Offline pR0SiAczek

• 286
« Odpowiedź #142 dnia: Lipiec 31, 2012, 20:30:42 »
Wnoszę, że chodzi o Jeżów (powiat brzeziński).
« Ostatnia zmiana: Lipiec 31, 2012, 20:33:15 wysłana przez pR0SiAczek »

*

Offline jerzu

• 1323
    • Mój profil na FB
  • Sprzęt: iPhone 7
« Odpowiedź #143 dnia: Lipiec 31, 2012, 22:43:38 »
Wnoszę, że chodzi o Jeżów (powiat brzeziński).

Domyślam się. Tylko nie wiem o jaki most chodzi.
Dariusz "jerzu" Niemczyński
Telefon - iPhone 7 & Moto G5
Tablet - Huawei Media Pad T5

*

Offline stefanekmac

• **
  • 124
  • Sprzęt: keiser+navroad 460
« Odpowiedź #144 dnia: Sierpień 01, 2012, 09:10:19 »
Jeżów po Brzeziński.Most na Rawce, droga północ południe.Ten za Jeżowem na południe oddali a zaczęli następny.
sagem,nokia 3210,nokia 6320,nokia 6310,nokian70.mdaII,nokiae66.mda IIIkeiser.

*

Offline nocnyMarek

• 9913
« Odpowiedź #145 dnia: Sierpień 01, 2012, 10:49:01 »
Wg łódzkiego ZDW nie ma tam żadnych utrudnień:
http://www.zdw.lodz.pl/mapa_utrudnien.html

*

Offline msz1959

• 569
« Odpowiedź #146 dnia: Sierpień 20, 2012, 10:27:52 »
Wybieram się do za parę dni z Warszawy do Ciechocinka. Kilka lat temu wybrałem drogę 575 idącą od S7 (Kazuń) aż do Płocka lewą stroną Wisły. Była przyjemnie pusta ale nawierzchnia w wielu miejscach pozostawiała wiele do życzenia. Jechał może ktoś ostatnio tą drogą? Poprawiło się?

*

Offline daro.s

• 278
  • Sprzęt: NavRoad Auro S     z LD
« Odpowiedź #147 dnia: Sierpień 20, 2012, 11:12:00 »
Witam
Nie poprawiło się.
Ja do Włocławka z Warszawy jadę S7 do Płońska, później DK10 do Góry i tam skręcam na Płock w 567, w Nowym Boryszewie/Płocku skręcam w ulicę Żyzną a później przejeżdżam nowym mostem i dalej DK 62 do Włocławka. DK10 i 567 są drogami wyremontowanymi.
Pozdrawiam
Było: Cruser Sigma B50; Cruser Sigma A50; Westin G501; Mio 169 
Od: AM 3.9.3 XL mapy 3r -> AM 6.24

*

Offline nocnyMarek

• 9913
« Odpowiedź #148 dnia: Sierpień 20, 2012, 11:30:59 »
Cytat: msz1959
Poprawiło się?
Przejeżdżałem w czerwcu przez pierwsze 30km od S7, ten odzinek czasy swojej świetności ma dawno
poza sobą. Dodaj do stanu nawierzchni jaki pamiętasz kilka lat bez żadnych większych remontów,
to będziesz miał obraz dzisiejszy. Lubię jeżdzić żółtymi, ale za tą nie zatęsknię.

S7 do Płońska, później DK10 do Góry i tam skręcam na Płock w 567...
Warto dokładać 10 km żeby ominąć DK62?
« Ostatnia zmiana: Sierpień 20, 2012, 11:39:00 wysłana przez nocnyMarek »

*

Offline msz1959

• 569
« Odpowiedź #149 dnia: Sierpień 20, 2012, 14:16:50 »
Warto dokładać 10 km żeby ominąć DK62?
O to samo chciałem spytać. Odcinek do Płońska z pewnością jest "na plus" ale potem na tym pierwszym odcinku DK10 jest kilka kilometrów obszaru zabudowanego bez przerw (Siekluki, Dzierżążnia), raczej "na minus". Z drugiej strony DK62 to (przynajmniej kiedyś) były "bałtyckie" TIRy w dużej liczbie.