Kolejny manewr - co o tym sądzicie ?

• 74 Odpowiedzi
  • 13165 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline Treker

• 756
Kolejny manewr - co o tym sądzicie ?
« dnia: Wrzesień 27, 2008, 08:23:39 »
Witam

Ostatnio sporo jeździłem z AM po mieście i zauważyłem, że bardzo przydałoby się, gdyby pokazywany był nie tylko manewr najbliższy, ale również ten następny. Bardzo mi tego brakowało, ponieważ gdy trzeba często skręcać pozwoliłoby to mi lepiej się przygotować do manewru (nieraz trzeba się nagimnastykować, żeby szybko przeskoczyć pasy, bo za 170 m skręt w lewo), a tak to niepewność bo nie wiem co mnie tam zaraz czeka za rogiem. Takie rozwiązanie wprowadziło Igo i wg mnie to bardzo dobry pomysł. Jaka jest Wasza opinia, może warto o to napisać do twórców programu. Oczywiście moja propozycja to dołożenie tej funkcjonalności jako OPCJA do ewentualnego wyłączenia w ustawieniach.

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
  • Sprzęt: Navroad Vivo Plus, Huawei Honor 6
Odp: Kolejny manewr - co o tym sądzicie ?
« Odpowiedź #1 dnia: Wrzesień 27, 2008, 08:28:31 »
Rzeczywiście to bardzo przydatna funkcjonalność. Wydaje mi się, że nie potrzeba nawet opcji.
Tylko, żeby była trochę bardziej widoczna, niż w iGO, bo już oczy nie te  :smile:

*

Offline Treker

• 756
« Odpowiedź #2 dnia: Wrzesień 27, 2008, 08:39:03 »
Wydaje mi się, że nie potrzeba nawet opcji.

Też ogólnie tak sądzę, ale rozumiesz zawsze znajdzie się dużo osób, które powiedzą, że to niepotrzebne, że zaśmieca i tak mały ekran itp. Opcja rozwiąże ten problem.

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
« Odpowiedź #3 dnia: Wrzesień 27, 2008, 09:26:09 »
Jakoś nie jestem do końca przekonany co do stałego podglądu kolejnego manwru.
Ewentualnie jako kolejna możliwość wyboru na panelu pilota (dojazd o/ prędkość/... /kolejny manewr)
Ale wtedy wielkość pola z tą informacją nie będzie dla wszystkich zadawalająca.

Tymczasem wypróbuj zmianę w pliku navigator.settings zapisu
MessageForNextNext=0 na 1
Wtedy przy manewrach łączonych, tzn. gdy kolejny jest zaraz za najbliższym
będziesz informowany słownie 2x, a nie tylko tuż przed najbliższym.

AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

*

Offline bikekowal

• 13104
« Odpowiedź #4 dnia: Wrzesień 27, 2008, 09:34:06 »
mnie sie czesto przydaja komunikaty o kolejnym manewrze, natomiast zawsze jest on widoczny na mapie, szczególnie jeśli nie jest daleko ( atylko wtedy jest on naprawde potrzebny). Jeśli wiec nastepny manewr nie jest "dwa metry" za wcześniejszym, to nie ma sensu go wyświetlać.
Bądźcie realistami, żądajcie niemożliwego...

*

Offline Treker

• 756
« Odpowiedź #5 dnia: Wrzesień 27, 2008, 09:37:29 »
zgadza się ,i chodzi o to by wyświetlanie było np gdy kolejny manewr jest do 1 km od poprzedniego. Na razie wprowadzę zmianę zaproponowaną przez NocnegoMarka.

*

Offline Treker

• 756
« Odpowiedź #6 dnia: Wrzesień 27, 2008, 12:01:14 »
Tymczasem wypróbuj zmianę w pliku navigator.settings zapisu
MessageForNextNext=0 na 1
Wtedy przy manewrach łączonych, tzn. gdy kolejny jest zaraz za najbliższym
będziesz informowany słownie 2x, a nie tylko tuż przed najbliższym.

Wprowadziłem to, ale wydaje mi się, że przed ta poprawką juz tak było, jak kolejny manewr był zaraz za poprzednim to głos mówił np za 100 m w prawo, następnie w lewo, coś w tym stylu. Ale tak się dzieje tylko jak jeden manewr jest zaraz po poprzednim, a jak juz jest ze 300 m to tego nie ma. A nieraz 300 metrów to wcale nie tak dużo do przeskoczenia przez pasy - oczywiście mówię za siebie  :E :E :E  Jakaś opcjonalna strzałka z metrami do skrętu w pilocie by sie bardzo przydała. Będę chciał to zrezygnuję np z wyświetlania prędkości a w to miejsce pojawi mi się strzałeczka z odległością do kolejnego manewru. Tak byłoby super, jeżeli czyta to ktoś AM , to może warto to przemyśleć, bo ta modyfikacja spowoduje , ze unikniemy lekkiej "paniki" , że nagle wyskakuje nam na pilocie kolejny skręt za 150m :ok: :ok: :ok: :ok:
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 27, 2008, 12:07:13 wysłana przez Treker »

*

Offline yossarian-67

• **
  • 174
  • Sprzęt: PNA NAVROAD 430BT, HTC HD2, TT GO LIVE 1000
« Odpowiedź #7 dnia: Wrzesień 27, 2008, 12:43:17 »
Korzystam z nawigacji na motorze (Navroad 430) i też przychylam sie do do wniosku że informacja o następnym manewrze jest bardzo potrzebna. Najlepiej jako opcjonalna ikona z ze strzałką manewrową w bocznym/górnym pilocie (zamiennie do wyboru z innymi informacjami). Jadąc po nieznanym mieście pozwala to zaplanować kolejny manewr i odpowiednie ustawienie się na drodze.

*

Offline Treker

• 756
« Odpowiedź #8 dnia: Wrzesień 27, 2008, 12:53:14 »
zgłosiłem przed chwilą postulat do AM . Zobaczymy może się przychylą do naszej prośby.  :)

*

Offline p360

• 310
  • Sprzęt: Mio p360 / 8gb / automapa 6.2
« Odpowiedź #9 dnia: Wrzesień 27, 2008, 16:01:17 »
a mi wystarczy trochę oddalić mapę i już wszystkie następne manewry widać  :ok:
zawodowy kierowca...

*

Offline puniek

• 4617
  • Sprzęt: Samsung Galaxy S7 EDGE SM-G935F
« Odpowiedź #10 dnia: Wrzesień 27, 2008, 16:14:48 »
Właściwie to zaczynam się zastanawiać po co mi mikrofalówka.... dla mnie ważniejsze jest to by działała stabilnie, bez zawieszeń, by nie kazała skręcać tam gdzie nie można i mapy były aktualne.
Napisane: Wrzesień 27, 2008, 16:13:23
Korzystam z nawigacji na motorze (Navroad 430) i też przychylam sie do do wniosku że informacja o następnym manewrze jest bardzo potrzebna.
To zwolnij i poruszaj się z szybkościami dozwolonymi... zobaczysz, że nie będzie Ci to potrzebne...
ISTQB Certified Tester

*

Offline dluba

• **
  • 157
  • Sprzęt: Redmi 4 Pro, TT 5100
« Odpowiedź #11 dnia: Wrzesień 27, 2008, 17:26:51 »
Właściwie to zaczynam się zastanawiać po co mi mikrofalówka.... dla mnie ważniejsze jest to by działała stabilnie, bez zawieszeń, by nie kazała skręcać tam gdzie nie można i mapy były aktualne.
Korzystam z nawigacji na motorze (Navroad 430) i też przychylam sie do do wniosku że informacja o następnym manewrze jest bardzo potrzebna.
To zwolnij i poruszaj się z szybkościami dozwolonymi... zobaczysz, że nie będzie Ci to potrzebne...

w dużym mieście może się okazać że 30km/h to za dużo - w iGo jest to fajnie rozwiązane - AM pokazuje skręt w lewo, skręcam - wystarczy że AM się lekko spóźni i nie wiadomo co robić - albo po skręcie ustawiasz się na prawym pasie a okazuje się że następny manewr to skręt w lewo - nie potrzeba tu dużych prędkości.
Pozdrawiam
Daniel

*

Offline noose

• **
  • 189
    • Tanio, szybko, dobrze - wybierz 2
  • Sprzęt: Samsung Omnia + AM5EU
« Odpowiedź #12 dnia: Wrzesień 27, 2008, 20:07:53 »
Puniek, nie przesadzaj :| Tak jak mówi kolega dluba - nie trzeba dużych prędkości aby przeoczyć manewr, bo AM się przez chwilę zastanowi.... Mi trochę pomaga ta opcja podana przez NocnegoMarka, jednakże nie zawsze mam możliwość włączania głosu w nawigacji (np rozmowa telefoniczna via słuchawka bt) więc komunikat graficzny bardzo by się przydał. Tak samo przydałoby się inne rozwiązanie z iGO - po przekroczeniu prędkośći pokazuje się w lewym dolnym rogu znak z aktualnym ograniczeniem;-)
Było: Asus A696 WM6 + iGO 2006plus + AM5PL, Nokia 500 (na sprzedaż jak ktoś chce - tanio:P)
Jest: Samsung Omnia WM6.1 + AM5EU

*

Offline yossarian-67

• **
  • 174
  • Sprzęt: PNA NAVROAD 430BT, HTC HD2, TT GO LIVE 1000
« Odpowiedź #13 dnia: Wrzesień 27, 2008, 20:25:29 »
Widać, że Puniek porusza się po nieznanym mieście tylko piechotą a nie jeździ, ew. jeździ ale jako pasażer. Rzeczywiście w takich przypadkach najbliższy manewr jest wystarczający, ja natomiast często poruszam się po miastach w których jestem pierwszy raz (uprawiam turystykę motocyklową), lub miastach gdzie specyfika i kultura jazdy jest zgoła odmienna niż w Polsce (Niemcy, Francja, Skandynawia), tam mimo wszystko że każdy kierowca przepuści, ułatwi przejazd jednośladowi to lepiej wcześniej wiedzieć czy ustawić się na lewym, czy prawym pasie.
Podoba mi się styl myślenia Puńka - motocyklista=wariat pędzący przed siebie, dzięki takim stereotypom nam Polakom zawsze będzie słoma z butów wystawała... :]

*

Offline puniek

• 4617
  • Sprzęt: Samsung Galaxy S7 EDGE SM-G935F
« Odpowiedź #14 dnia: Wrzesień 27, 2008, 22:59:03 »
Widać, że Puniek porusza się po nieznanym mieście tylko piechotą ..
Najwyraźniej  :E
ISTQB Certified Tester

*

Offline emisiu

• Ekspert AutoMapa
  • 2362
« Odpowiedź #15 dnia: Wrzesień 27, 2008, 23:14:07 »
Już kiedyś zgłaszam taki postulat - bo jest on niesłychanie przydatny kiedy jeździmy po ciasnych i krętych uliczkach włoskich, chorwackich czy hiszpańskich miasteczek. Podobnie i w naszych wielowiekowych mieścinach, choć w mniejszym stopniu.

*

Offline Treker

• 756
« Odpowiedź #16 dnia: Wrzesień 28, 2008, 08:28:13 »
Już kiedyś zgłaszam taki postulat - bo jest on niesłychanie przydatny kiedy jeździmy po ciasnych i krętych uliczkach włoskich, chorwackich czy hiszpańskich miasteczek. Podobnie i w naszych wielowiekowych mieścinach, choć w mniejszym stopniu.

Dokładnie jest tak jak piszesz  :ok: Ja tam na programowaniu się nie znam, ale ten kolejny manewr jest wyświetlany w trasa/informacje . Czy nie można tego w jakiś sposób pokazać na pilocie ? Myślę, że nawet mała strzałeczka z metrami załatwi problem, mogłaby nawet transparentnie wyświetlać się na mapie pod strzałką najbliższego manewru lub zamiast np prędkości czy innego z wyświetlanych parametrów. AM prosimy o tę poprawkę jako opcja.
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 28, 2008, 08:35:17 wysłana przez Treker »

*

Offline p360

• 310
« Odpowiedź #17 dnia: Wrzesień 28, 2008, 09:23:26 »
jako opcja to nawet ja jest za  :ok: ale jako mus to absolutnie NIE :)
zawodowy kierowca...

*

Dżeju

« Odpowiedź #18 dnia: Wrzesień 28, 2008, 10:23:28 »
Tylko jako opcja - niedługo z mapy na ekranie to już nic nie pozostanie - pilot na górze, pasek na dole, ikony po bokach i co jeszcze  :terrified:

*

Offline p360

• 310
« Odpowiedź #19 dnia: Wrzesień 28, 2008, 13:19:29 »
tylko czekać aż ktoś napisze że w AM powinna być wbudowana jakaś gierka bo czasem w korkach nudno  :D
zawodowy kierowca...

*

Offline Treker

• 756
« Odpowiedź #20 dnia: Wrzesień 28, 2008, 13:31:35 »
tylko czekać aż ktoś napisze że w AM powinna być wbudowana jakaś gierka bo czasem w korkach nudno  :D

porównanie na poziomie forumowicza onetu  :P

*

Offline p360

• 310
« Odpowiedź #21 dnia: Wrzesień 28, 2008, 13:46:34 »
przewrażliwiony jesteś, ale chodzi o to że szukacie nowych opcji na siłę.... zamiast dać się producentowi skopić na mapach
zawodowy kierowca...

*

Offline noose

• **
  • 189
    • Tanio, szybko, dobrze - wybierz 2
  • Sprzęt: Samsung Omnia + AM5EU
« Odpowiedź #22 dnia: Wrzesień 28, 2008, 18:17:23 »
przewrażliwiony jesteś, ale chodzi o to że szukacie nowych opcji na siłę.... zamiast dać się producentowi skopić na mapach
Programiści i tak są na etacie, a to nie oni jeżdżą po mieście i nie zbierają danych kartograficznych, więc mogą zrobić coś przydatnego;-)
Było: Asus A696 WM6 + iGO 2006plus + AM5PL, Nokia 500 (na sprzedaż jak ktoś chce - tanio:P)
Jest: Samsung Omnia WM6.1 + AM5EU

*

Offline QMPEL

• 306
  • Sprzęt: FS N560, Samsung Omnia2, QSTARZ GPS extreme.
« Odpowiedź #23 dnia: Wrzesień 30, 2008, 01:09:51 »
Faktycznie znajdą się tacy, co powiedzą, że już nie ma miejsca na kilku calach ekranu na dodatkowe informacje i ja do nich należę.
Myślę, że jak pokombinujesz trochę z szerokością wyświetlanych dróg oraz maksymalnym przybliżeniem przy manewrze i odmówisz sobie wyświetlania domków, to zobaczysz następny manewr.
Mnie, to czego brakuje, podczas jazdy, to bardziej precyzyjnych komunikatów głosowych. Dla przykładu, po jaką cholerę Hołek radzi trzymania się lewego pasa na dwupasmowych jezdniach, tylko dlatego, że ma pojawić się trzeci pas z prawej do zjazdu z głównej, na który się nie wybieram. To dezorientuje.
To samo w omawianym przykładzie następnego szybkiego manewru. Hołek możne wydeklamować szybo ciurkiem, że najpierw to, a potem tamto i czasem tak nawet jest, ale nie jest to pewne i trzeba zawsze zerknąć na mapę dla potwierdzenia. Nie można na tym polegać a szkoda. Można oczywiście w tym czasie gadać przez telefon, lub słuchać ostrego rocka, ale to już nie wina AM.
Bardzo bym chciał aby w przyszłości AM kładła większy nacisk na szybkie, krótkie i trafne komunikaty głosowe. Hołek zresztą wie najlepiej, że połowa jego sukcesów, to dobry pilot, który gada. :grin:
Pewnie narażę się PUŃKOWI  :wink:, ale kiedy (delikatnie mówiąc) nie jadę spacerowo (co uwielbiam), to włączam na sztywno 2D w odpowiednim oddaleniu  i wszystko widzę na luzie. Wszystko już jest panowie.
Opcja taka na pewno nie zaszkodzi, ale na ekranach od 7" wzwyż.
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 30, 2008, 02:27:43 wysłana przez QMPEL »

*

Offline Treker

• 756
« Odpowiedź #24 dnia: Wrzesień 30, 2008, 06:47:19 »
W kwestii komunikatów głosowych masz dużo racji w tym co napisałeś, natomiast ja jeszcze raz podkreslam, ze opisywana przeze mnie propozycja ma być OPCJĄ , której mozesz w ogóle nie włączać na swoim 3,5 calowym ekranie.

*

Offline QMPEL

• 306
« Odpowiedź #25 dnia: Wrzesień 30, 2008, 11:09:45 »
Może TREKER masz rację, że zbyt się martwię o organizację pracy programistów i grafików AM i wolałbym aby przeznaczyli czas na inne bardziej ważne dla mnie priorytety i taka opcja na pewno nie zaszkodzi, tylko jak to zrobić aby to miało sens. Zobrazowanie graficzne musiałoby być w jednym kawałku i jednoznacznie pokazać właściwą trasę, a na to jest potrzebne po prostu miejsce na ekranie. Może faktycznie nie byłoby tragedii, gdyby w takich sytuacjach pole z manewrem spuchłoby w dół na chwilę, pokazując taki podwójny manewr jako jeden "drogowskaz" graficzny z odległością pomiędzy nimi. Rozbijanie tego na 2 elementy będzie trudniejsze do szybkiego odczytu.
Myślę, że jestem trochę skrajnym , może nawet ekstremalnym przypadkiem użytkownika AM, który nie należy do grupy grzecznych kierowców. W jeździe bardziej dynamicznej nie ma miejsca na spuszczanie oczu z drogi, a jeśli już, to jak najrzadziej, dlatego przedkładam dobry komunikat głosowy przed rozwiązaniami graficznymi.
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 30, 2008, 11:13:23 wysłana przez QMPEL »

*

Offline emisiu

• Ekspert AutoMapa
  • 2362
« Odpowiedź #26 dnia: Wrzesień 30, 2008, 11:12:07 »
Czyż nie było by fajnie usłyszeć np. taki komunikat:

"Za sto metrów w lewo, potem po pięćdziesięciu metrach w prawo".

A na ekranie zobaczyć odpowiednio "dużą" i "małą" strzałkę manewru?

*

Offline QMPEL

• 306
« Odpowiedź #27 dnia: Wrzesień 30, 2008, 11:44:54 »
Zgadzam się w całej rozciągłości EMISIU i czytając cię odczuwam taka samą ulgę jak po przełączeniu z 3D z domkami na 2D :ok:

*

Offline Treker

• 756
« Odpowiedź #28 dnia: Wrzesień 30, 2008, 11:54:34 »
wersja emisia byłaby idealnym rozwiązaniem, ale ja jestem realistą i nie liczę na poprawę komunikatów głosowych (smutna prawda, ale może w wersji 6.x  :( ), dlatego zadowolę się gdyby chociaż był opcjonalny obrazek ze strzałką. Obiema łapami podpisałbym się za modyfikację komunikatów Hołka. Ja wiem, to wszystko jego wina  :E :E :E
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 30, 2008, 11:57:11 wysłana przez Treker »

*

Offline emisiu

• Ekspert AutoMapa
  • 2362
« Odpowiedź #29 dnia: Wrzesień 30, 2008, 12:08:58 »
Modyfikacja komunikatów do wersji przeze mnie zaproponowanej to wcale nie taka trudna sprawa. Trzeba tylko "po naciskać" na chłopaków z AM.  :smile: