Klawiatura i skrót adresu

• 4 Odpowiedzi
  • 1272 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline endi639

• 21
  • Sprzęt: MIO P340
Klawiatura i skrót adresu
« dnia: Maj 22, 2008, 08:36:11 »
Moje pytanie dotyczy mianowicie, czy istnieje możliwość ustawienia tak klawiatury aby przy włączeniu ikonki adresu była ona widoczna , a nie dopiero jak wcisnę ikonkę dolną klawiatury i wtedy dopiero wyskakuje mi na cały ekran. I druga sprawa czy jest możliwość aby ustawić przycisk adresu tak by zamiast miasta odrazu wyświetlał się wpis ulicy. Tak było w wersji 3.9 wciskałem adres i miałem widoczną klawiaturę i mogłem od razu wpisać ulicę, która mnie interesuje. Zaznaczam, że korzystam z mapy tylko  w jednym mieście i taka zmiana bardzo mi by się przydała.

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
Odp: Klawiatura i skrót adresu
« Odpowiedź #1 dnia: Maj 23, 2008, 16:03:53 »
1. Menu\Ustawienia\Inne -> zafajkuj 'Automatycznie pokazuj klawiaturę'
    Wtedy jeśli lista ostatnio wyszukiwanych miast\ulic będzie pusta klawiatura 'wyskoczy' sama
2. Menu\Ustawienia\Przyciski -> przypisz sobie jakiś przycisk sprzętowy do funkcji 'Prowadź do: Adresy'
    Wtedy zamiast 3x stukać w Menu\Prowadź do\Adresy wystarczy że raz wciśniesz wybrany przycisk.

I jeszcze extra dostosowanie do Twoich specyficznych wymagań:
3. Menu\Ustawienia\Inne\str.2 -> 'Usuń ostatnio wybierane:' wybierz 'Adresy' i następnie 'Wykonaj'
    Teraz znajdź swoje miasto i bez szukania ulicy z menu podręcznego wybierz 'Pokaż na mapie' następnie zamknij AM.
    W Total Commanderze (zainstaluj jeśli nie masz, wersja mobilna jest free) znajdź w katalogu AutoMapa EU\Data Files
    plik '__****.addresses.data' i ustaw mu we właściwościach pliku atrybut tylko do odczytu.

I masz co chciałeś.

ps.
zamiast **** będzie jakaś nazwa złożona ze ścieżki dostępu do mapy i jej wersji   
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

*

Offline endi639

• 21
« Odpowiedź #2 dnia: Maj 23, 2008, 22:00:30 »
Dzięki serdeczne za odpowiedź.  A czy istnieje możliwość aby zamiast miasta wyświetlała się funkcja ulica ? Bo po wciśnięciu przycisku sprzętowego wyświetla się miasto a chciałbym aby bezpośrednio wyświetlała się ulica i wtedy tylko wpisywać nazwę ulicy.

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
« Odpowiedź #3 dnia: Maj 23, 2008, 22:04:21 »
Nie sądzę by to się dało zrobić 'tanim kosztem' (czytaj: bez ingerencji w program).
I czy warto 'bić się' jeszcze o to zaledwie jedno stuknięcie w ekran?
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

*

Offline endi639

• 21
« Odpowiedź #4 dnia: Maj 23, 2008, 22:50:20 »
No nic dzięki .
Dobre i te rady.