Frijerz,
Jesteś na tym Forum nie od dziś (ani od przedwczoraj) i, jeśli śledzisz wątki o nowych wersjach AM, wiesz, że nie wiadomo nawet, czy i kiedy ukaże się wersja zawierająca poprawkę istotnych bugów. Czyli, psi obowiązek wydawcy softu nawigacyjnego.
AutoMapa, wzorem innych producentów z branży, nie uprawia polityki informacyjnej dającej userowi poczucie bezpieczeństwa i komfortu znajomości polityki rynkowej producenta. Wydala tylko dziwne, marketoidalne teksty, wrzucane zwykle w formie komunikatów na stronę główną PDAclubu i innych wortali. Nikt ze strony AM nie uczestniczy w dyskusjach na Forum, potencjalnie fantastycznym narzędziu dla wydawcy oprogramowania. Trudno o jakiekolwiek przecieki od AM w sprawach bieżących. Lecz jeśli komuś uda się cokolwiek uzyskać w korespondencji mailowej z supportem AM, zwykle publikuje to we właściwym wątku.
A Ty (i inni) oczekujesz podania informacji o charakterze strategicznym, która stanowi często tajemnicę firmy. Moim zdaniem, nie doczekasz się, niestety. Sam nad tym boleję. Ale też nikt nie zabroni Ci czekać na właśnie TO i wyłącznie TO.
Ty za to pozwól spekulować innym uczestnikom Forum na temat ewentualnych przyczyn niewprowadzania i problemów związanych z implementacją usługi TMC w AutoMapie. Być może znajdziesz tu jakieś przesłanki, które Ciebie samego naprowadzą na wnioski, czy odpowiedź, choćby nie wprost.
Piszesz, że wątek dotyczy potencjalnego terminu uruchomienia TMC w AutoMapie, a nie w Polsce. Słusznie. Tylko, co z tego? Skoro pewnie w jakichś 95% AM użytkowana jest na terenie Polski. Dywagacje na temat dodania nowej, skomplikowanej funkcjonalności programu w oderwaniu od sytuacji rynkowej jego producenta byłyby pozbawione większego sensu. Strategia firmy musi wynikać z jej pozycji rynkowej, bieżącej sytuacji na rynku, prognoz dla rynku i rynkowych aspiracji producenta. To elementarne dla wszystkich drogich Watsonów na całym świecie. Jeśli mamy snuć te dywagacje co do TMC w AM (w Polsce, w Holandii, na Marsie, wherever), to wyłącznie na bazie tych czterech obszarów.
Skoro nie ma wielkich szans na uzyskanie precyzyjnej informacji w przedmiocie wątku bezpośrednio od AM, to dla mnie dość istotną przesłanką dla wnioskowania o prognozach TMC jest np. ostatni press release AM. Ten o dodaniu interfejsu w językach czeskim i słowackim. Więcej mówi o polityce AM, jej rynku i tzw. "targecie", niż cały tutejszy wątek. Dla Ciebie może to być news nieistotny i całkowicie offtopiczny. Dla mnie wręcz przeciwnie. Prawdopodobnie jest bardziej związany z użytkowaniem AM w Holandii i szansami na TMC w tamtym regionie, niż sto innych podobnych marketoidalnych wydalin.
To tylko przykład na błędne, moim zdaniem, rozumowanie, że tematy tu poruszane mają się do topicu tak, jak guano do twarogu. Jeśli ktoś nie widzi ewidentnych powiązań przyczynowo-skutkowych różnych poruszanych tu (i w bliźniaczych wątkach) spraw z problemem TMC dla AutoMapy i prognozą terminu implementacji tej usługi, to ja nic na to nie poradzę. Nie obnosiłbym się jednak z tym niezrozumieniem.
Chyba, że wrócimy do koncepcji "krótkich piłek" w wątkach: wiem, nie wiem, tak, nie. Przypominam jednak, że to forum dyskusyjne, a nie tablica informacyjna, czy medium SMS-owe.
Zrozumiałbym, gdyby efektem tego wątku była propozycja masowego mailowego nękania AM o wprowadzenie usługi TMC. Bo nam wszystkim na tym zależy, a niewiele wskazuje na szansę szybkiej realizacji.
Tradycyjnie jednak, poprzestaniemy jedynie na konstatacjach, że "som tu dópki, co nie wymondrzajom, a guwno wiedzom".
To typowe. Na tym Forum (i jego genetycznych poprzednikach) jestem z osiem lat. Przywykłem. Tak jest wszędzie. Nie tylko w PDAclubie.
Ale da się z tym jakoś żyć. I w Polsce, i w Holandii...