KARTA SD

• 37 Odpowiedzi
  • 19353 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline daro.s

• 278
  • Sprzęt: NavRoad Auro S     z LD
Odp: KARTA SD
« Odpowiedź #30 dnia: Październik 28, 2007, 07:18:31 »
Witam

Prozor doskonały artykuł,
do formatowania kart i Pendrive polecam narzędzie HP USB Disk Storage Format Tool, pozwala wybrać file system oraz co jest ciekawe można utworzyć butowalny dysk.

Pzd
Było: Cruser Sigma B50; Cruser Sigma A50; Westin G501; Mio 169 
Od: AM 3.9.3 XL mapy 3r -> AM 6.24

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
« Odpowiedź #31 dnia: Październik 29, 2007, 15:00:16 »
Cytat: prozor
Standardowe narzędzie NT/XP obsługuje formatowanie FAT/FAT32/NTFS.
Standardowym narzędziem jest komenda format. Jedynie nakładka GUI nie wspiera formatowania FAT z klastrem 64 bitowym.
format h: /FS:FAT
Pomimo ostrzeżenia, wszystkie operacje zapisu-odczytu przebiegają prawidłowo ... i prawdopodobnie WM 2003SE

LOL, standardowe narzędzie dla laików używających XP, tryb konsoli i komendy z parametrami w trybie tekstowym ... 

No ok, formalnie masz rację, to ja sie nieprecyzyjnie wyraziłem, miałem na myśli narzędzie dla 'windowsowych mugoli'  :wink:
Ale Ty też się mylisz :) GUI też to umożliwia, tyle że nie przez 'Mój komputer/dysk/formatuj', tylko przez zarządzanie dyskami.
Co do WM 2003SE, mogę już potwierdzić, że obsługuje FAT16 z 46kB klastrem.

Plik 342 MB:
FAT32: zapis: 1'40 s
FAT: zapis: 1'37
NO i masz swoje 4x dłuższe czasy ;)

To tylko Ty ich nie masz i wysuwasz zbyt daleko idące wnioski :)
Na mojej rzekomo szybkiej karcie (X120) 4GB (Platinum) czas zapisu pliku 100MB wyglada tak:
FAT32: 1'40''
FAT: 0'53''
i dla porównania 2 karty Kingston:
1GB (zwykła) FAT: 0'53''
2GB (50X) FAT: 0'35''
czyli na tej samej karcie niemal 2x dłużej (1,9) a w porównaniu z inną nawet 4x

ATPO znasz może jakiś sposób na podział karty na 2 partycje?
Chętnie bym przećwiczył

... Mi był potrzebny dodatkowy GB pamięci.
Ja mam tylko kilkaset plików na karcie więc różnica w pojemności niemal pomijalna,
czyżbyś Ty miał na karcie co najmniej 20 tysięcy plików? :ohreally: :shock:
(załóżmy 'optymistycznie', że gro plików mieści się w 1 klastrze
i powiedzmy że dla równego rachunku mają średnio 14kB,
wtedy na 1 klastrze tracisz 50kB, stąd  50kB x 20k plików = 1GB straty)
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

*

Offline Laszko

• **
  • 115
  • Sprzęt: HTC T7373
« Odpowiedź #32 dnia: Październik 29, 2007, 15:26:41 »
A ile konkretnie AM 4 EU u Ciebie zajmuje? Właśnie te 99% z 2GB czy tak tylko chciałeś się pochwalić zakupem na forum ;) ?

zostało mi 200kb wolnego miejsca.

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
  • Sprzęt: Navroad Vivo Plus, Huawei Honor 6
« Odpowiedź #33 dnia: Październik 29, 2007, 16:31:09 »

Chętnie bym przećwiczył

Może tutaj.

*

Offline nocnyMarek

• 9913
« Odpowiedź #34 dnia: Październik 29, 2007, 17:44:42 »
Akubit, to czytałem, najpierw musiałbym znać sposób na uruchomienie WM5Storage na WM2003  :|

*

Offline prozor

• 1089
  • Człowieku, nie irytuj siebie i mnie. Zgoda?
  • Sprzęt: ZTE Blade
« Odpowiedź #35 dnia: Październik 29, 2007, 22:03:54 »
LOL, standardowe narzędzie dla laików używających XP, tryb konsoli i komendy z parametrami w trybie tekstowym ... 
No ok, formalnie masz rację, to ja sie nieprecyzyjnie wyraziłem, miałem na myśli narzędzie dla 'windowsowych mugoli'  :wink:
Ale Ty też się mylisz :) GUI też to umożliwia, tyle że nie przez 'Mój komputer/dysk/formatuj', tylko przez zarządzanie dyskami.
Co do WM 2003SE, mogę już potwierdzić, że obsługuje FAT16 z 46kB klastrem.

No nie - nie określiłeś wcześniej, że ma być to standardowe narzędzie dla laików ;). Dla mnie standardową komendą od lat osiemdziesiątych jest FORMAT :)
Potwiedzam - Win NT poprzez zarządzanie dyskami umożliwia formatowanie z wyborem pełnego zakresu systemów plików, wraz z wyborem wielkości jednostki alokacji -  oczywiście o ile jest to możliwe i dany system plików jest obsługiwany przez NT.

Żeby było śmieszniej - mylisz się, WM 2003SE nie może obsłużyć FAT16 z 46kB klastrem. Z oczywistych względów - taki rozmiar klastra w tym systemie plików nie istnieje. To oczywiście w ramach przekomarzania się - jasnym dla mnie jest, że miał być rozmiar klastra 64 a nie 48kB. Czeski błąd ;).

Plik 342 MB:
FAT32: zapis: 1'40 s
FAT: zapis: 1'37
NO i masz swoje 4x dłuższe czasy ;)

To tylko Ty ich nie masz i wysuwasz zbyt daleko idące wnioski :)

Mam, tylko cytowałeś wybiórczo, mam nadzieję, że nie kierowany złośliwością  :ohreally:? Przypomnę:

Czasy dla dużej ilości małych plików (953 pliki):
Folder 16,8 MB:
FAT32
zapis:4'33  s
odczyt: 0'22 s

FAT16"
zapis: 1'02
odczyt: 0'25

NO i masz swoje 4x dłuższe czasy  ;)

Jak widać, zacytowałeś moje czasy dla dużego pliku, usuwając pomiary, z których wypływał wniosek o ok. 4x dłuższym czasie zapisu dla dużej ilości małych plików.

Chętnie bym przećwiczył

A próbowałeś użyć "Zarządzania dyskami"? O ile się orientuję, to narzędzie powinno Ci to umożliwić.

Ja mam tylko kilkaset plików na karcie więc różnica w pojemności niemal pomijalna,
czyżbyś Ty miał na karcie co najmniej 20 tysięcy plików? :ohreally: :shock:
(załóżmy 'optymistycznie', że gro plików mieści się w 1 klastrze
i powiedzmy że dla równego rachunku mają średnio 14kB,
wtedy na 1 klastrze tracisz 50kB, stąd  50kB x 20k plików = 1GB straty)

Więcej! W jedym tylko folderze (i 29 podfolderach) mam 26397 plików, mających łącznie 557 MB i zajmujących obecnie 608 MB pamięci dyskowej.
Łącznie na karcie mam 31321 plików w 389 folderach, mających łącznie 2,87 GB i zajmujących obecnie 2,93 GB pamięci dyskowej.

Napisane: Październik 29, 2007, 22:02:22
Akubit, to czytałem, najpierw musiałbym znać sposób na uruchomienie WM5Storage na WM2003  :|

Wystarczy czytnik kart podłączony przez USB. WM5 Storage to nic innego, jak zamiana PPC w czytnik kart SD.
Użyj przystawki "Zarządzanie dyskami" - skasuj istniejącą partycję, załóż dwie nowe, sformatuj wybranym systemem plików.
Alternatywnie użyć programów do zarządzania dyskami typu Partition Magic, Acronis Disk Director Suite (dostępna wersja testowa, pełna wersja była dostępna w PC Komputer World), GParted (bezpłatny, licencja GNU - linuks, można użyć z wersji live linuksa), itp.
« Ostatnia zmiana: Październik 29, 2007, 22:42:15 wysłana przez prozor »
Jeśli chcesz się o coś zapytać, zadaj jasne i konkretnie pytanie. Ale pamiętaj żeby sprawdzić, czy wcześniej już nikt o to się nie zapytał i nie udzielił odpowiedzi... Przed zadaniem pytania, najpierw przeczytaj to: http://rtfm.killfile.pl/

*

Offline nocnyMarek

• 9913
« Odpowiedź #36 dnia: Październik 29, 2007, 23:39:15 »
Mam, tylko cytowałeś wybiórczo, mam nadzieję, że nie kierowany złośliwością  :ohreally:?
Jak widać, zacytowałeś moje czasy dla dużego pliku, usuwając pomiary, z których wypływał wniosek o ok. 4x dłuższym czasie zapisu dla dużej ilości małych plików.

Ups,  :oops: na te małe pliczki w ogóle nie zwracałem uwagi bo takich wiele nie mam
i nawet nie miałbym na czym przećwiczyć (a preparować tysiąca plików to mi się już nie chce...)
ale z tego wniosek, że przy mojej karcie wyniki dla FAT32 mogłyby wyjść >10x gorsze  :shock:

Więcej! W jedym tylko folderze (i 29 podfolderach) mam 26397 plików, mających łącznie 557 MB i zajmujących obecnie 608 MB pamięci dyskowej...

To jakiś program ma taką 'kaszankę', czy to pliki użytkowe? :shock:

Wystarczy czytnik kart podłączony przez USB. WM5 Storage to nic innego, jak zamiana PPC w czytnik kart SD.
Użyj przystawki "Zarządzanie dyskami" - skasuj istniejącą partycję, załóż dwie nowe, sformatuj wybranym systemem plików.

Gdyby wystarczył, to bym tu nie pisał. Czytnik mam, z poziomu zarządzania dyskami nie mam dostępu do
zarządzania partycjami, mogę tylko sformatowac kartę.

*

Offline prozor

• 1089
  • Człowieku, nie irytuj siebie i mnie. Zgoda?
  • Sprzęt: ZTE Blade
« Odpowiedź #37 dnia: Październik 30, 2007, 09:27:14 »
To jakiś program ma taką 'kaszankę', czy to pliki użytkowe? :shock:

Żadna kaszanka, oprogramowanie użytkowe :)

Gdyby wystarczył, to bym tu nie pisał. Czytnik mam, z poziomu zarządzania dyskami nie mam dostępu do
zarządzania partycjami, mogę tylko sformatowac kartę.

:oops: Teraz ja się czerwienię. Błędnie założyłem, że M$ nie będzie kombinował za użytkownika. A tu proszę - M$ wpadł na pomysł, że w XP należy dla "małych" nośników przenośnych domyślnie należy uniemożliwić dostęp do manipulacji partycjami. Dyski HDD podłączane przez USB nie mają takich ograniczeń, a nośniki Flash USB jednak tak. Jeszcze bardziej mnie to zdziwiło, gdy sprawdziłem narzędzie konsoli Diskpart a następnie komercyjne programy typu Partition Magic itp. Efekt? Brak dostępu do partycji na kartach pamięci.

Nie oznacza to, że manipulacja partycjami na takich nośnikach jest niemożliwa. Przykładem jest właśnie użycie WM5Storage i oszukanie XP, że podłączony właśnie dysk, jest dyskiem stałym a nie wymiennym.

Inne sposoby? Są, a jakże. Windows 2000 czy Linux nie narzuca takich ograniczeń. Jeśli masz dostęp do tych systemów operacyjnych, to w nich przeprowadzisz bez problemu te operacje. W Win 2k widzę, że dostęp do manipulacji partycjami przystawki "Zarządzanie dyskami" jest możliwe (ale nie będę tego teraz robił, bo przeniesienie wszystkich danych, które mam na karcie zabierze mi znowu kupę czasu), w Linuksie osobiście zakładałem kilka partycji na małej karcie pamięci - spróbuj uruchomić komputer z LiveCD linuksa (np. PCLinuxOS itp.) W załączeniu przykład: na karcie 256 MB utworzono 2 partycje. Pierwsza FAT16, druga JFS (jeszcze nie sformatowana - ale akurat tego typu partycje nie będą Wam potrzebne).
« Ostatnia zmiana: Październik 30, 2007, 10:12:03 wysłana przez prozor »
Jeśli chcesz się o coś zapytać, zadaj jasne i konkretnie pytanie. Ale pamiętaj żeby sprawdzić, czy wcześniej już nikt o to się nie zapytał i nie udzielił odpowiedzi... Przed zadaniem pytania, najpierw przeczytaj to: http://rtfm.killfile.pl/