LOL, standardowe narzędzie dla laików używających XP, tryb konsoli i komendy z parametrami w trybie tekstowym ...
No ok, formalnie masz rację, to ja sie nieprecyzyjnie wyraziłem, miałem na myśli narzędzie dla 'windowsowych mugoli' 
Ale Ty też się mylisz
GUI też to umożliwia, tyle że nie przez 'Mój komputer/dysk/formatuj', tylko przez zarządzanie dyskami.
Co do WM 2003SE, mogę już potwierdzić, że obsługuje FAT16 z 46kB klastrem.
No nie - nie określiłeś wcześniej, że ma być to standardowe narzędzie dla laików

. Dla mnie standardową komendą od lat osiemdziesiątych jest FORMAT

Potwiedzam - Win NT poprzez zarządzanie dyskami umożliwia formatowanie z wyborem pełnego zakresu systemów plików, wraz z wyborem wielkości jednostki alokacji - oczywiście o ile jest to możliwe i dany system plików jest obsługiwany przez NT.
Żeby było śmieszniej - mylisz się, WM 2003SE nie może obsłużyć FAT16 z 46kB klastrem. Z oczywistych względów - taki rozmiar klastra w tym systemie plików nie istnieje. To oczywiście w ramach przekomarzania się - jasnym dla mnie jest, że miał być rozmiar klastra 64 a nie 48kB. Czeski błąd

.
Plik 342 MB:
FAT32: zapis: 1'40 s
FAT: zapis: 1'37
NO i masz swoje 4x dłuższe czasy 
To tylko Ty ich nie masz i wysuwasz zbyt daleko idące wnioski 
Mam, tylko cytowałeś wybiórczo, mam nadzieję, że nie kierowany złośliwością

? Przypomnę:
Czasy dla dużej ilości małych plików (953 pliki):
Folder 16,8 MB:
FAT32
zapis:4'33 s
odczyt: 0'22 s
FAT16"
zapis: 1'02
odczyt: 0'25
NO i masz swoje 4x dłuższe czasy 
Jak widać, zacytowałeś moje czasy dla dużego pliku, usuwając pomiary, z których wypływał wniosek o ok. 4x dłuższym czasie zapisu dla dużej ilości małych plików.
ATPO znasz może jakiś sposób na podział karty na 2 partycje?
Chętnie bym przećwiczył
A próbowałeś użyć "Zarządzania dyskami"? O ile się orientuję, to narzędzie powinno Ci to umożliwić.
Ja mam tylko kilkaset plików na karcie więc różnica w pojemności niemal pomijalna,
czyżbyś Ty miał na karcie co najmniej 20 tysięcy plików?

(załóżmy 'optymistycznie', że gro plików mieści się w 1 klastrze
i powiedzmy że dla równego rachunku mają średnio 14kB,
wtedy na 1 klastrze tracisz 50kB, stąd 50kB x 20k plików = 1GB straty)
Więcej! W jedym tylko folderze (i 29 podfolderach) mam 26397 plików, mających łącznie 557 MB i zajmujących obecnie 608 MB pamięci dyskowej.
Łącznie na karcie mam 31321 plików w 389 folderach, mających łącznie 2,87 GB i zajmujących obecnie 2,93 GB pamięci dyskowej.
Napisane: Październik 29, 2007, 22:02:22
Akubit, to czytałem, najpierw musiałbym znać sposób na uruchomienie WM5Storage na WM2003 
Wystarczy czytnik kart podłączony przez USB. WM5 Storage to nic innego, jak zamiana PPC w czytnik kart SD.
Użyj przystawki "Zarządzanie dyskami" - skasuj istniejącą partycję, załóż dwie nowe, sformatuj wybranym systemem plików.
Alternatywnie użyć programów do zarządzania dyskami typu Partition Magic, Acronis Disk Director Suite (dostępna wersja testowa, pełna wersja była dostępna w PC Komputer World), GParted (bezpłatny, licencja GNU - linuks, można użyć z wersji live linuksa), itp.