Już jest 5.1

• 190 Odpowiedzi
  • 39575 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline spens

• *
  • 99
  • Sprzęt: HTC Kaiser
Odp: Już jest 5.1
« Odpowiedź #120 dnia: Lipiec 30, 2008, 18:20:58 »
oki, AM oferuje sporo ustawien i chyba bede musial troche pogrzebac  :-?
HTC KAISER WM 6.1 PROFESSIONAL PL
ROM: HTC 3.29.464.PLK
RADIO: 1.65.17.56
PROTOCOL: 25.83.40.02H
HARDSPL 3.56
STEROWNIKI D3D

*

Offline mleko

• *
  • 58
  • Sprzęt: HTC Wizard
« Odpowiedź #121 dnia: Sierpień 02, 2008, 16:44:11 »
wlasnie wrocilem z wyjazdu z wroclawia do pragi, jechalem z AM 5.0.5 i nie mozna narzekac
pare razy sie lekko pomylila (drobne pomylki)

mieli nawet drogi na parkingu przy Tesco na Letnanach w Pradze ;) wiec na parkingu tez mnie AM prowadzila

Podsumowujaca - po pierwszym wyjezdzie z AM nie moge narzekac - bez niej poruszanie po pradze by nie bylo takie proste :)

*

Offline świetlik

• 450
  • Sprzęt: Samsung Galaxy S i9003
« Odpowiedź #122 dnia: Sierpień 02, 2008, 17:55:37 »
wlasnie wrocilem z wyjazdu z wroclawia do pragi, jechalem z AM 5.0.5 i nie mozna narzekac
pare razy sie lekko pomylila (drobne pomylki)

mieli nawet drogi na parkingu przy Tesco na Letnanach w Pradze ;) wiec na parkingu tez mnie AM prowadzila

Podsumowujaca - po pierwszym wyjezdzie z AM nie moge narzekac - bez niej poruszanie po pradze by nie bylo takie proste :)

Tylko, że to jest wątek o wersji 5.1, o tym, a ty piszesz o fascynacji wersją 5.0.5.
Ciekawe.

Dodałem cytat aby rozwiać wątpliwości do czego odnosił się mój post.
« Ostatnia zmiana: Sierpień 02, 2008, 21:08:36 wysłana przez świetlik »

*

Offline stafid

• 445
  • o drogę nie pytam
    • Perfect
  • Sprzęt: Asus 636N, AM EU
« Odpowiedź #123 dnia: Sierpień 02, 2008, 20:36:39 »
swietlik lepiej abys nie wiedział co mnie fascynuje  :E :E :)

*

Offline annras

• **
  • 116
« Odpowiedź #124 dnia: Sierpień 03, 2008, 20:11:14 »
Zainstalowałem, działa bez większych problemów, ale tradycyjnie już sprawdziłem Nieporęt k. Warszawy i okolice. Jak była biała plama, tak jest. Na mapach TomToma od półtora roku mam tam dokładnie wyrysowane ulice, a w Automapie tylko (chyba dla pocieszenia) domki. :E

*

Offline pawel_w

• *
  • 56
  • Sprzęt: aktualnie Navroad nr350, AM 5.1
« Odpowiedź #125 dnia: Sierpień 03, 2008, 20:35:36 »
Pojeździłem troche w weeknd na nowej wersji (5.1), w sumie niewiele panad 200km.Ogolnie AM dobrze prowadzila, pare razy na sląsku m.in. w katowicach mialem taki objaw stojąc na światłach, moja pozycja skakala na boki i to okolo 100m.wiec nagle lądowałem na dachu lub gdzies na pasie zieleni.JAk ruszylem wszystko wracalo do normy.Wyznaczanie trasy w porównaiu z poprzednią wersją wydają sie być lepsze.

*

Offline emisiu

• Ekspert AutoMapa
  • 2362
« Odpowiedź #126 dnia: Sierpień 03, 2008, 20:46:02 »
Zainstalowałem, działa bez większych problemów, ale tradycyjnie już sprawdziłem Nieporęt k. Warszawy i okolice. Jak była biała plama, tak jest. Na mapach TomToma od półtora roku mam tam dokładnie wyrysowane ulice, a w Automapie tylko (chyba dla pocieszenia) domki. :E

Moje najnowsze testy porównawcze w Polsce północno-zachodniej (a w szczególności cała wyspa Wolin i okolica w promieniu 150-200 km na wschód i południe), wykazały sporą przewagę nowych map TT nad nową mapą AM. Ale co z tego jak np. tak kluczowej obwodnicy jak obwodnica Gorzowa Wielkopolskiego w TT nie uświadczymy. TT gubi się w tym miejscu całkowicie kierując w szczere pole.
Są też i takie węzły komunikacyjne których nie znajdziemy ani w TT ani w AM - np. zjazd z trasy "3" do Międzyzdrojów.

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
« Odpowiedź #127 dnia: Sierpień 03, 2008, 21:03:45 »
Cytat: emisiu
Są też i takie węzły komunikacyjne których nie znajdziemy ani w TT ani w AM - np. zjazd z trasy "3" do Międzyzdrojów.

OIDP to jest odcinek oddany w czerwcu, czyli całkiem świeży, w przypadku map AM
jest szansa granicząca z pewnością, że w najbliższej aktualizacji map ten odcinek już będzie,
choć oczywiście lepiej byłoby gdyby był już, nawet gdyby był jeszcze fabrycznie zablokowany.
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

*

Offline klosz007

• **
  • 194
  • Sprzęt: iPhone 4 16GB + iPad 3 3G 32GB + NavRoad Vivo Plus
« Odpowiedź #128 dnia: Sierpień 03, 2008, 21:04:53 »
emisiu, zgadzam się - przez ostatni tydzień z AM 5.1 objechałem całą wyspę Wolin. Znalazłem 2 duże błędy które zgłoszę do supportu. Raz totalna niezgodność mapy w okolicach E65 i Międzyzdrojów. Przez chwilę wg. AM poruszałem się w szczerym polu a mapa proponowała mi skręt w lewo (jadąc od Wolina) w zamierzonym kierunku Wapnicy co równałoby się skokowi z kilkunastometrowej estakady :) (w rzeczywistości należy jechać dalej prosto i skręcić w prawo na zjeździe). Na pocieszenie AM, np. Google Maps również nie oddaje poprawnie tego obszaru. Od jak dawna jest przebudowane to miejsce ? Na miejscu nie wyglądało jakby skończyli to budować tydzień wcześniej :(

Poza tym w samym mieście Wolin na wjeździe na E65 który jest tylko wlotem/pasem do rozpędzania, AM proponowała mi kaskaderski skręt w lewo przez podwójną ciągłą... Ja również nie zorientowałem się od razu w czym jest błąd a AM nie potrafiła zaproponować nic innego i pokonałem dwa takie same kółka przez centrum miasta aż zorientowałem co się dzieje, stanąłem gdzieś na awaryjnych, przejrzałem mapę i sam doszedłem jak należy wyjść z tego impasu :(

Inny mniejszy błąd to chyba zła kategoryzacja drogi łączącej Wolin (a szczególnie Łuskowo) z Międzywodziem - na pewnym odcinku jest oznaczona chyba jako jakaś gruntówka z przejazdem przez rzekę i AM jej używa tylko przy trasie Krótkiej (w innych wypadkach trasa Łuskowo-Międzywodzie jest wybierana mocno naokoło przez Kołczewo i Wisełkę. W istocie ta droga jest dużo lepsza nawet niż nadmorska 102.
« Ostatnia zmiana: Sierpień 03, 2008, 21:06:44 wysłana przez klosz007 »

*

Offline emisiu

• Ekspert AutoMapa
  • 2362
« Odpowiedź #129 dnia: Sierpień 03, 2008, 22:19:42 »
No to ślemy do supportu praktycznie analogiczne informacje o błędach. :smile:
A więc jest duża szansa na rychłą poprawkę, czyli w następnej wersji map.

P.S. Ja nie męczyłem się jednak tak jak Ty, gdyż na podorędziu czuwał TT.
« Ostatnia zmiana: Sierpień 03, 2008, 22:22:10 wysłana przez emisiu »

*

Offline puniek

• 4617
  • Sprzęt: Samsung Galaxy S7 EDGE SM-G935F
« Odpowiedź #130 dnia: Sierpień 04, 2008, 00:10:44 »
emisiu, zgadzam się - przez ostatni tydzień z AM 5.1 objechałem całą wyspę Wolin. Znalazłem 2 duże błędy które zgłoszę do supportu. Raz totalna niezgodność mapy w okolicach E65 i Międzyzdrojów. Przez chwilę wg. AM poruszałem się w szczerym polu .
Zgłosiłem to w pierwszych dniach Lipca jeszcze na becie.
Odniosłem wrażenie, że byli trochę zdziwieni zmianami...

Pozdrawiam
ISTQB Certified Tester

*

Offline emisiu

• Ekspert AutoMapa
  • 2362
« Odpowiedź #131 dnia: Sierpień 04, 2008, 00:38:49 »
Tak sobie analizuję mapy z nowej AM i o dziwo znalazłem kilka drobnych błędów które pamiętam z 3.9.7 (bo sam zgłaszałem poprawko do nich), i które z pewnością poprawiono w 4.5.3. Wygląda to tak jakby w tym fragmecie pijawił się starszy kawałek mapy.  :worried:

« Odpowiedź #132 dnia: Sierpień 04, 2008, 11:57:15 »
Mieszkam w tych okolicach i trochę moich zgłoszeń w kolejnych wersjach uwzględniają (ronda, numeracja ulic, jednokierunkowość lub brak, obwodnica jabłonny itp.). Zgłaszaj, zapisuj ślady itp. to nasz region będzie lepiej odwzorowany :)

« Odpowiedź #133 dnia: Sierpień 05, 2008, 02:47:32 »
Jeżeli chodzi o zjazd z drogi E65 (3) do Międzyzdrojów to układ dróg został zmieniony gdzieś niecałe pół roku temu, więc AM jeszcze pewnie tego nie uaktualniła.

Ciekawie też wygląda zjazd do Gorzowa z drogi numer 3 jadąc od Szczecina. AM każe zawrócić na środku drogi ekspresowej, zamiast zjechać normalnie zjazdem, który jest na mapie.

W okolicach dwujezdniowej trójki gdzieś między Goleniowem a Szczecinem jest normalne skrzyżowanie, które wg AM nie istnieje.

« Odpowiedź #134 dnia: Sierpień 05, 2008, 06:43:42 »
W Gorzowie prawidłowo pokazuje

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #135 dnia: Sierpień 05, 2008, 06:58:33 »
Ja jechałem w lipcu  z Nowego Tomyśla do Szczecina i nigdzie nie każe zjeżdżać.

Pozdrawiam
ISTQB Certified Tester

*

Offline klosz007

• **
  • 194
« Odpowiedź #136 dnia: Sierpień 05, 2008, 11:02:28 »
Jadąc na Wolin od strony Nowego Tomyśla ominąłem Szczecin skręcając w Pyrzycach na Stargard (co i tak na nic się zdało w kontekście uniknięcia korków). AM pokazywała cały czas prawidłowe manewry. W jednym miejscu (chyba w Stargardzie) AM dostała jakiegoś "kręćka" koniecznie chcąc poprowadzić mnie przez punkt na przedmieściach którego nie miałem ustawionego jako "przez". Nawet jak już wyjechałem z miasta kilka kilometrów to cały czas kazała mi zawracać do miasta... Nic nie pomagało oprócz skasowania całej trasy i zaplanowania jej od nowa.

Natomiast wracając jechałem już tak jak chciała AM (E65-S3-E65) i wszystkie proponowane manewry były poprawne, także w Gorzowie.
« Ostatnia zmiana: Sierpień 05, 2008, 11:04:37 wysłana przez klosz007 »

*

Offline matthiasgor

• 368
  • Sprzęt: NavRoad Vivo S, Nokia E7
« Odpowiedź #137 dnia: Sierpień 05, 2008, 11:07:54 »
W Gorzowie prawidłowo pokazuje

Jest jeden "babol" mianowicie jadąc od strony Szczecina na zjeździe "Wieprzyce"  pozwala zjechać, a tu znok, na nim można zjechać jadąć od Zielonej Góry i wjazd też tylko na ZG. A AM i potrafi wprowadzić na Szczecin i jadąc ze Szczecina każe im zjechać. Błąd zgłoszony

PS. Jak koledzy zauważycie błędy AM w GW, a nie zdążycie zrobić śladu, piszcie na PW, podjadę zrobię i zgłoszę... Szczegółowość map w AM też zależy od nas.
--
Pozdrawiam
Maciej

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #138 dnia: Sierpień 05, 2008, 11:59:59 »
Jechałem w lipcu na mapie 0806 z Warszawy do Świnoujścia trasą szybką przez Stryków, Nowy Tomyśl..etc i nie było żadnych zjazdów koło Gorzowa, żadnych korków na terenie szczecina poza nieaktualnym rozjazdem poło Międzyzdrojów...

Pozdrawiam
ISTQB Certified Tester

*

Offline nocnyMarek

• 9913
« Odpowiedź #139 dnia: Sierpień 05, 2008, 14:12:54 »
Cytat: matthiasgor
Jest jeden "babol" mianowicie jadąc od strony Szczecina na zjeździe "Wieprzyce"  pozwala zjechać, a tu znok, na nim można zjechać jadąć od Zielonej Góry i wjazd też tylko na ZG. A AM i potrafi wprowadzić na Szczecin i jadąc ze Szczecina każe im zjechać. Błąd zgłoszony

Mam nadzieję, że pisząc do supportu napisałeś nieco jaśniej,
bo to co tu napisałeś nijak nie pasuje do rozrysowania tego węzła na mapie.
Ja tu widzę cały 'zespół baboli', AM pozwala tu na wjazd/zjazd prawie w każdą stronę,
pozwalając sobie nawet na zawracanie na ekspresówce, ale układ dróg zjazdowych sugeruje,
że jedynym dozwolonym kierunkiem jest Kostrzyn-Zielona Góra i odwrotnie
(jeśli piszesz o skrzyżowaniu DW132-S3) natomiast z żadnej strony nie ma zjazdu do Gorzowa.
« Ostatnia zmiana: Sierpień 05, 2008, 14:15:16 wysłana przez nocnyMarek »

*

Offline Metus

• *
  • 69
  • Sprzęt: ETEN m700
« Odpowiedź #140 dnia: Sierpień 05, 2008, 14:21:16 »
dziś w nocy wróciłem z trasy. jestem w szoku ale w bardzo negatywnym znaczeniu tego słowa. Z AM jeżdżę już coś ok 3 lat i nigdy tak źle nie było..

Konkretnie.

Start - Gdynia ul. Redłowska. --> Koniec - Białystok ul 27-lipca. Typ trasy: szybka

trasa jaką przeprowadziła mnie AM w wersji 5.1.0(610)
Gdynia - Sopot - Gdańsk - Elbląg - Pasłęk - i uwaga... zaczyna się jazda.... - Kwitajny - Łączno - Morąg - Łukta - Gietrzwald - Olsztyn - Klewki - Pasym - Szczytno - Olszyny - Rozgi - Myszyniec - Łyse!! - Zbójna - Nowogród - Łomża - Wizna!! - Stare Jeżewo - Białystok!

Jazda była jednym wielkim koszmarem... Próbowałem zresetować mapę.. ale nadal wyznaczał tą samą drogę. Jechałem późną nocą i nie miałem żadnej innej mapy więc z punktami pośrednimi było ciężko.. nie miałem ani czasu ani ochoty szukać. Miałem jedynie nadzieję, że za chwilę droga będzie lepsza... niestety.. była coraz gorsza. jestem prawie pewien, że poprzednie wersje mapy nie ustawiłyby takiej trasy... jakiś chyba błąd w algorytmie wyznaczania ?.. Ani to trasa szybka, ani krótka ..  sam nie wiem jaka...

Miejscami trasa była tak "szybka", że jak coś jechało z przeciwka to musiałem zjechać całkiem na pobocze i się zatrzymać aby ten mógł mnie minąć.

Jest jeszcze jedna rzecz... w poprzednich wersjach dało się chodzić z AM. przykładowo w większym nie znanym mi mieście ustawiałem trasę z punktu A do B i szedłem a mapa pokazywała jak mam iść. W tej wersji pokazuje prędkość zero "czekam na ruch" a co jakiś czas kursor przeskakuje  w nowe miejsce... nie da się chodzić z nawigacją...

ktoś wie dlaczego tak ustawiło trasę? 
dlaczego brak płynności przy chodzeniu z GPS? wcześniej było OK!

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #141 dnia: Sierpień 05, 2008, 14:38:41 »
w poprzednich wersjach dało się chodzić z AM. przykładowo w większym nie znanym mi mieście ustawiałem trasę z punktu A do B i szedłem a mapa pokazywała jak mam iść. W tej wersji pokazuje prędkość zero "czekam na ruch" a co jakiś czas kursor przeskakuje  w nowe miejsce... nie da się chodzić z nawigacją...

Idę o zakład,że jak idziesz szybko (ponad 5km/h) to przesuwa się właściwie...  :)
ISTQB Certified Tester

*

Offline p360

• 310
  • Sprzęt: Mio p360 / 8gb / automapa 6.2
« Odpowiedź #142 dnia: Sierpień 05, 2008, 14:44:10 »
Ja szedłem po Poznaniu w dodatku rozglądająć się i było wszytko ok
zawodowy kierowca...

*

Offline Metus

• *
  • 69
  • Sprzęt: ETEN m700
« Odpowiedź #143 dnia: Sierpień 05, 2008, 15:00:39 »
chodzenie sprawdzę jeszcze raz... a co z trasą? ani ona szybka ani sensowna...

Jaką trasę u Was wyznacza? tak samo?
« Ostatnia zmiana: Sierpień 05, 2008, 15:04:03 wysłana przez Metus »

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
  • Sprzęt: Navroad Vivo Plus, Huawei Honor 6
« Odpowiedź #144 dnia: Sierpień 05, 2008, 15:11:55 »
Identycznie! A jak wg Ciebie powinna wyglądać trasa?

*

Offline RUKAT

• 2388
  • Sprzęt: POCO X3 NFC
« Odpowiedź #145 dnia: Sierpień 05, 2008, 15:18:32 »
dziś w nocy wróciłem z trasy. jestem w szoku ...
A nie próbowałeś trasy alternatywnej?
Nic tak nie cieszy jak seria z pepeszy ;o)

*

Offline MaDuch

• 1518
  • Sprzęt: HTC Touch HD2, SGS, HTC TouchPro, Asus 636
« Odpowiedź #146 dnia: Sierpień 05, 2008, 15:19:02 »
dziś w nocy wróciłem z trasy. jestem w szoku ale w bardzo negatywnym znaczeniu tego słowa. Z AM jeżdżę już coś ok 3 lat i nigdy tak źle nie było..

Konkretnie.

Start - Gdynia ul. Redłowska. --> Koniec - Białystok ul 27-lipca. Typ trasy: szybka

trasa jaką przeprowadziła mnie AM w wersji 5.1.0(610)
Gdynia - Sopot - Gdańsk - Elbląg - Pasłęk - i uwaga... zaczyna się jazda.... - Kwitajny - Łączno - Morąg - Łukta - Gietrzwald - Olsztyn - Klewki - Pasym - Szczytno - Olszyny - Rozgi - Myszyniec - Łyse!! - Zbójna - Nowogród - Łomża - Wizna!! - Stare Jeżewo - Białystok!

.... jestem prawie pewien, że poprzednie wersje mapy nie ustawiłyby takiej trasy... jakiś chyba błąd w algorytmie wyznaczania ?.. Ani to trasa szybka, ani krótka ..  sam nie wiem jaka...

No cóż, mylisz się, znalazłem gdzieś jeszcze AM4 i wytycza dokładnie taką samą trasę. Nie chce mi się szukać "trójki" po zakamarkach więc nie sprawdzę tego.

A czy jest to aż tak dziwna trasa?? Nie wiem.

Sprawdziłem na Navigo - jest trochę lepiej, ale tylko trochę. Po identycznym początku trasa dalej przebiegała następująco:
Pasłęk > Małdyty > Miłomłyn > Ostróda > Olsztynek > Jedwabno > Szczytno > Stare Kiełbonki > Ruciane-Nida > Pisz > Biała Piska > Szczuczyn > Grajewo > Mońki > Knyszyn > Białystok

Przez trochę lepiej rozumiem niezłą jakość dróg w rejonie Ruciane - Grajewo, ale generalnie trasa jest raczej malownicza niż szybka.

Więc nie narzekaj tak bardzo na AM5.1 ;)
Polecam Regulamin forum !!

*

Offline klosz007

• **
  • 194
« Odpowiedź #147 dnia: Sierpień 05, 2008, 15:24:11 »
Metus, mam podobne odczucia co do 5.1 w kontekście ostatniego krótkiego wakacyjnego wyskoku z Łodzi na Wolin. Trasy naprawdę szybkie to są te wyznaczane w AM jako krótkie. Wybór trasy w AM optymalnej lub szybkiej powoduje chwilami takie nadkładanie drogi, że trasa "szybka" traci sens, poza tym jedzie się często drogami dużo gorszymi niż te wybierane przy trasie krótkiej....

Raz to pewnie kwestia algorytmów a dwa, że od czasu wejścia do UE wiele dróg lokalnych zostało znacznie zmodernizowanych i są szerokie, równe jak stół i czasem o wiele lepsze niż drogi "główniejsze" które są wąskie, wielokrotnie naprawiane, dziurawe, zatłoczone itp. Ale tu wracamy do kwestii kategoryzacji dróg w AM a to jak wiadomo nieustający problem map z AM.

*

Offline nocnyMarek

• 9913
« Odpowiedź #148 dnia: Sierpień 05, 2008, 15:35:58 »
Cytat: Metus
... a co z trasą? ani ona szybka ani sensowna...

A Co proponujesz? Owszem na początku mogła pociągnąć aż do Ostródy (tak poprowadziła 4,5)
ale później już nie widzę powodów żeby się czepiać.
Z Łomży na Wiznę jest DK64, a na Zambrów DK63 i 15 km dalej, mozna skrócić DW679
przez Rowy i Rutki, ale to i tak dalej niż przez Wiznę i droga niższej kategorii...

*

Offline altroch

• 667
  • Sprzęt: Modecom WinCE 6.0/AM 6.xx, SGS3, SG Note3
« Odpowiedź #149 dnia: Sierpień 05, 2008, 15:39:39 »
jeszcze jedna rzecz... w poprzednich wersjach dało się chodzić z AM. przykładowo w większym nie znanym mi mieście ustawiałem trasę z punktu A do B i szedłem a mapa pokazywała jak mam iść. W tej wersji pokazuje prędkość zero "czekam na ruch" a co jakiś czas kursor przeskakuje  w nowe miejsce... nie da się chodzić z nawigacją...

To przypuszczalnie sprawa ustawienia SN (static Navigation). Było o tym wiele na forum, poszukaj.