Jest już AM EU i PL 6.1.0 z poprawionymi mapami 0912a

• 386 Odpowiedzi
  • 87554 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline sdsi

• 807
  • Sprzęt: Dell x30 High 2GB, GPS Wintec WBT-201, iOMNIA 8GB Black
Odp: Jest już AM EU i PL 6.1.0 z poprawionymi mapami 0912a
« Odpowiedź #360 dnia: Styczeń 26, 2010, 20:47:04 »
tak wyglada trasa poprzez Rondo Grunwaldzkie w Krakowie, wzdluz ulicy Konopnickiej:

- AM kaze przejechac Rondo naokoło,
- tunel pod Rondem oznaczony jest zakazem ruchu (kiedys byl remont; ale to juz dawno sprawa nieaktualna)

*

Offline tplewa

• 688
  • Sprzęt: HTC Touch HD
« Odpowiedź #361 dnia: Styczeń 26, 2010, 20:53:30 »
tak wyglada trasa poprzez Rondo Grunwaldzkie w Krakowie, wzdluz ulicy Konopnickiej:

- tunel pod Rondem oznaczony jest zakazem ruchu (kiedys byl remont; ale to juz dawno sprawa nieaktualna)

No nic nie znam Krakowa :) zglosiles do supportu ? jak tak to poprawia...

"Two things are infinite: the universe and human stupidity; and I'm not sure about the universe."

*

Offline andrep

• 432
  • Sprzęt: MioP550,VivoS6,Samsung M51 AM PL Android i AA
« Odpowiedź #362 dnia: Styczeń 26, 2010, 21:05:22 »

Witam było już o tym   http://pdaclub.pl/forum/index.php?topic=154598.90
Pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: Styczeń 27, 2010, 00:14:11 wysłana przez andrep »

*

Offline sdsi

• 807
« Odpowiedź #363 dnia: Styczeń 26, 2010, 21:44:37 »
przeslalem to oczywiscie do supportu.

*

Offline jerr

• 8
  • Sprzęt: Eten X800, AutoMapa ver.  6.1
« Odpowiedź #364 dnia: Styczeń 26, 2010, 21:56:32 »
Garmin dokładnie działa w sposób jaki opisałeś wynajdując ulicę np. Polną i sortując wyniki od najbliższej miejscowości do najdalszej.

jerr

W AM wyszukiwanie ulic z automatu działa we wszystkich miejscowościach gminy.
Niezbyt rozumiem na czym polega ta Twoim zdaniem wyższość w wyszukiwaniu w Garminie.
Jeśli wiem, że mam pojechać na  Polną, ale nie pamiętam miejscowości to wpisuje tylko nazwę ulicy
i Garmin pokazuje mi wszystkie nazwy miejscowości w jakich znajdzie tę ulicę?
No to dla tej Polnej znajdzie mi kilka tysięcy miejscowości, jak nie więcej.
W jaki sposób ma mi to ułatwić wyszukanie mojej igły w tym stogu siana?
jerr

*

Offline yetiq

• 6
  • Sprzęt: Samsung Galaxy S3
« Odpowiedź #365 dnia: Styczeń 27, 2010, 18:40:10 »
Właśnie przedłużyłem licencję na kolejny rok. Pomimo kilku błędów, myślę, że Automapa to najlepszy program nawigacyjny, jeżeli chodzi o Polskę. Za granicę jeżdżę sporadycznie i tam używam MioMap.

*

Offline jartro

• 555
  • Sprzęt: Auro S 6, AM EU aktualna, TomTom Go 6000, 6200
« Odpowiedź #366 dnia: Styczeń 27, 2010, 19:04:52 »
AM za granicą spisuje się bardzo dobrze. :ok:Wielu poleca jednak TomToma.Ja Używam AM :D

*

Offline yetiq

• 6
  • Sprzęt: Samsung Galaxy S3
« Odpowiedź #367 dnia: Styczeń 27, 2010, 19:55:56 »
Mam z Automapy tylko Polskę. MioMap dostałem z urządzeniem. Za granicę jeżdżę sporadycznie (w ubiegłym roku nei byłem wcale), więc nie ma sensu kupować licencji na Europę.

*

Offline ES

• **
  • 118
  • Sprzęt: SPV M3000
« Odpowiedź #368 dnia: Styczeń 27, 2010, 21:27:33 »

IMHO paranoja zwiazana z AM6 jest troche na wyrost. Tak jak mowilem ma pewne bledy zwlaszcza 6.0.0 je miala i wpadka z mapami (brak blokad)... ale mozna jej uzywac. Co do bledow pamieci ktore wystepuja to wiem ze sa - jednak u mnie w praktyce nawigowaniu nie wystepuja (jedynie jak czlowiek zacznie kombinowac z wyznaczaniem tras to potrafi sie wywalic)...

Zrob sobie backup zainstalowanej AM i mozesz testowac, jak nie bedzie ok to wrocisz do 5-tki... kazdy ma inne podejscie wiec trudno powiedziec czy warto. Trzeba sie przyzwyczaic do kilku nowosci typu inny wyglad POI itp. ot tyle...

Jadę (nie codziennie, na szczęście) te 500 km jednego dnia (raz więcej, raz mniej) z kilkoma spotkaniami po drodze. Od nawigacji wymagam stabilnego działania. Nową wersję mogę przetestować, traktując to jako małe hobby, o ile mam czas i chęć. O ile ta nowa wersja oferuje coś nowego, wartego uwagi.
Byle była równie dopracowana, jak starsza.
Tak się składa, że AM 6, w porównaniu do AM 5.5.3, nie prezentuje się najlepiej.
Dlaczego? Zostawmy wyliczenia błędów, bo pewnie wkrótce pojawi się nowa wersja AM, i zakończmy anegdotą.

Mer francuskiego miasteczka, besztany przez Napoleona za brak należnego władcy powitalnego salutu artyleryjskiego, miał odrzec:
– Sire, na to przykre uchybienie nałożyło się wiele przyczyn. Po pierwsze, nie mamy armat. Po drugie...
– Dziękuję, wystarczy – przerwał cesarz.
Napisane: Styczeń 27, 2010, 21:07:35

Coś insynuujesz? Zbyt długo jestem na forum ( w przeciwieństwie do Ciebie  :mysli:), żeby mnie podejrzewać o jakieś "naciski z góry".

Jak chłop żywemu, ty też żadnej krytyce AM nie przepuścisz, niezależnie, czy jest zasadna, czy nie?

Oczywiście gratuluję tylu lat na forum. To nobilitujące.

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
  • Sprzęt: Navroad Vivo Plus, Huawei Honor 6
« Odpowiedź #369 dnia: Styczeń 27, 2010, 22:36:51 »
Jak chłop żywemu, ty też żadnej krytyce AM nie przepuścisz, niezależnie, czy jest zasadna, czy nie?

To nieprawda. Nigdy nie dyskutuję z faktami. Zawsze natomiast sprzeciwiam się bezmyślnemu naskakiwaniu, nie popartemu żadnymi konkretami, co najwyżej przeświadczeniem naskakującego. I temu, jakże polskiemu podejściu: ja płacę i wymagam! Po czym spuszczam na drzewo kolejnego klienta, bo akurat szef nie widzi.
Rzeczywistych błędów AM jest pewnie z 10% zgłaszanych na forum. Reszta to nieznajomość programu, nieumiejętność obsługi i wspomniane przeświadczenie zgłaszającego, że np trasa, którą on uważa za "najlepszą", w AM wygląda inaczej, czyli źle. Nieważne przy tym, że wybrał trasę najszybszą, która co prawda czasowo jest najkrótsza, ale jej dystans jest dużo dłuższy. Nie jest jednak "najlepsza".
Niemniej jest grono na tym forum, które wyłapuje każdy taki post, czy błąd (choćby był naprawdę nieznaczący) i zamiast zgłosić go do supportu, w celu usunięcia buga, rozpętuje za każdym razem krucjatę przeciwko AM.
Na szczęście coraz więcej jest głosów ludzi, którym AM6 sprawuje się dobrze i mają dość "zawracania gitary".

BTW wasze bicie piany i moje występowanie w roli adwokata AM cholernie mnie nudzi i nie po to jest to forum. Jeśli już chcecie dokopać AM, to przynajmniej podawajcie przykłady, będzie o czym podyskutować, bo ostatnio to już tylko słychać marudzenie bez żadnych przykładów.

Oczywiście gratuluję tylu lat na forum. To nobilitujące.

Dzękuję za szczery podziw  :ohreally:
« Ostatnia zmiana: Styczeń 27, 2010, 22:49:01 wysłana przez akubit »

*

Offline jrk999

• **
  • 149
  • Sprzęt: HP ipaq 316/AM EU 6.11, KIGSTON SD4/8GB
« Odpowiedź #370 dnia: Styczeń 28, 2010, 10:40:38 »
AM za granicą spisuje się bardzo dobrze. :ok:Wielu poleca jednak TomToma.Ja Używam AM :D
AM spisuje się za granicą tak samo jak w Polsce ;-) Jedyna róznica to dokładnośc map i blokady.
Ja bym nie generalizował, że AM jest lepsza czy gorsza za granicą od innych programów - to zależy w jakim kraju.

*

Offline rgr

• 1045
« Odpowiedź #371 dnia: Styczeń 28, 2010, 15:00:39 »
AM spisuje się za granicą tak samo jak w Polsce ;-) Jedyna róznica to dokładnośc map i blokady.
Ja bym nie generalizował, że AM jest lepsza czy gorsza za granicą od innych programów - to zależy w jakim kraju.
Za granicą jest tak samo lepsza/gorsza od konkurencji, na ile mapy Navteqa są lepsze/gorsze od innych (czytaj: głównie TA). Czechy (i pewnie Słowacja też, i inne podobne kraje naszej części Europy) są np. gorsze, bo mapy Navteqa w tych krajach cierpią na dokładnie tego samego choroby co mapy Navteqa w Polsce.
To nie tablica ogłoszeń !

« Odpowiedź #372 dnia: Styczeń 28, 2010, 19:17:05 »

tyle ze takie prowadzenie po tym radzie jest OK , gora na wprost moga jechac tylko taxi i busy , jak tunel zablokowany to mozna tylko w ten sposob to rondo pokonac zgodnie z przepisami .
« Ostatnia zmiana: Styczeń 28, 2010, 19:19:47 wysłana przez vikers »

*

Offline sdsi

• 807
« Odpowiedź #373 dnia: Styczeń 28, 2010, 19:49:03 »

tyle ze takie prowadzenie po tym radzie jest OK , gora na wprost moga jechac tylko taxi i busy , jak tunel zablokowany to mozna tylko w ten sposob to rondo pokonac zgodnie z przepisami .

widzisz - to jest mozliwe co piszesz. pozniej wpadlo mi to do glowy - ale tunel jest juz otwarty; a tam sa postawione na AM zakazy ruchu, a kiedy tunel byl zamkniety to byla inna organizacja ruchu na tym Rondzie. no w kazdym badz razie - musza to sprawdzic; wyslalem to do supportu

dzieki

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
« Odpowiedź #374 dnia: Styczeń 28, 2010, 21:02:53 »
Dajcie już sobie spokój z tym rondem. Temat został dawno rozwiązany i 10x zgłoszony do supportu. Mieliście linka do dyskusji o tym.
Napisane: Styczeń 28, 2010, 19:52:33
No dobra, link jest do bani. :-|
Tu się zaczyna dyskusja o rondzie.

*

Offline ES

• **
  • 118
  • Sprzęt: SPV M3000
« Odpowiedź #375 dnia: Styczeń 31, 2010, 17:45:11 »

[...] wymagania, fakty, frustracje i adwokatura [...]

BTW wasze bicie piany i moje występowanie w roli adwokata AM cholernie mnie nudzi i nie po to jest to forum. Jeśli już chcecie dokopać AM, to przynajmniej podawajcie przykłady, będzie o czym podyskutować, bo ostatnio to już tylko słychać marudzenie bez żadnych przykładów.

Odpowiedziałeś używając liczby mnogiej, ja wypowiem się tylko w swoim imieniu.

Wspomagając przykładami napisałem, że AM 6.0 i 6.1 przed wypuszczeniem na rynek powinny być przetestowane, bo wkradły się błędy, których nie było w ostatnich wersjach.
Takie są fakty.

PS
Na znudzenie codziennymi obowiązkami pomagają zmiany trybu życia i więcej luzu.

*

Offline tplewa

• 688
« Odpowiedź #376 dnia: Styczeń 31, 2010, 17:53:29 »
A jak widisz przetestowanie oprogramowania na wszystkich istniejacych urzadzeniach + wszelkich alternatywnych romach itd.
Jak widzisz mozliwosc przetestowania bledow na mapie tzn. porownanie kazdej najmniejszej uliczki w PL ze stanem realnym ?

Program sie rozwija, popelniane sa bledy... tego sie nie uniknie choc mozna minimalizowac. Grunt by byly szybko poprawiane...
Nie znam programu ktory wyszedl odrazu idealny i nie ma do niego poprawek lub nowszych wersji...

AM pod tym wzgledem nie jest idealna, ale nie jest tez najgorsza...
"Two things are infinite: the universe and human stupidity; and I'm not sure about the universe."

*

Offline RUKAT

• 2388
  • Sprzęt: POCO X3 NFC
« Odpowiedź #377 dnia: Styczeń 31, 2010, 18:30:43 »
To jest 100% racji że nie da się tego wszystkiego przetestować w jakimś rozsądnym czasie - za dożo kombinacji sprzęt/Rom i za dużo danych mapy do porównania z realem  :-|   Tylko jedno takie małe ale..   Dlaczego na kolejnej wersji mapy pojawiają się błędy nieobecne na poprzedniej  :-?  Tak na logikę to błędów powinno systematycznie ubywać (i tak przeważnie jest) a skąd biorą się nowe  :worried: 
Nic tak nie cieszy jak seria z pepeszy ;o)

*

Offline tplewa

• 688
« Odpowiedź #378 dnia: Styczeń 31, 2010, 19:10:55 »
Zalezy co uznajemy za bledy :) Napewno jakims bledem bylo znikniecie blokad... tutaj zapewne kotos zawinil. Nie wiem jak to Aquart realzuje ale tutaj trzeba by sie zastanowic nad calym systemem GIS bazami danych i laczenem tego w ich format (jaki obsluguje AM bo jest to jakies ich autorskie rozwiazanie).

Jednak reszta danych pochodzi z Geosystemu i tutaj pytanie jak zbieraja dane... Mozna np. zauwazyc nieraz na forum pytania "a dlaczego nie ma jescze jakiegos odcinka itp." gdy dany odcinek nie jest jeszcze oficjalnie oddany itp. czy go juz wprowadzac aby ktos kto nie ma pojecia o regionie dojechal i zobaczyl plac budowy ? itd.

Nie wiem temat jest cholernie trudny... wezmy taki Wroclaw gdzie tam od lat sie kopie i non stop sa jakies objazdy itd. jak tego pilnowac. Generalnie w PL jest bajzel jesli chodzi o drogi, remonty czy ich budowe. Znaki sie zmieniaja niewiadomo kiedy (dosc czasu bzdurnie lub jak dojdzie do jakiejs tragedi). Do tego znalezione na forum bledy jaki to jest procent uwzgledniajac to w stosunku do ilosci drog na calej mapie ?

To dotyczy map, natomiast sam program tez sie rozwija i caly czas cos zmieniaja, nieraz sa to zmiany ktorych nie widac od strony interfejsu uzytkownika. Natomiast kazde zmiany w kodzie moga potencjalnie powodowac jakies bledy. Trudno powiedziec czym jest to powodowane czy jakims niechlujstwem w zarzadzaniu kodem czy czyms innym...

Nie bronie tutaj AM, ale tak jak mowie obserwujac inne oprogramowanie to nie jest tak zle... Czesc bledow i niedociagniec tez mnie prawde mowiac ##$!%$#, ale jak bym tak do wszystkiego podchodzil to wywalil bym komputer i PDA przez okno...

Pewnym rozwiazaniem jest zatrzymanie sie w miejscu i nie rozwijanie programu (ot dziala stabilnie to nie ruszamy), ale dojdzie do tego ze wyjdzie kolejny WM z ktorym program bedzie niekompatybilny bo M$ wymysli sobie od tej wersji nie wspieramy czegos z WinAPI (jak ktos pisze w VisualStudio to nie raz zapewne widzial informacje ze czegos nie nalezy uzywac bo nie bedzie w przyszlosci wspierane) Albo pojawi sie jakies PDA w ktorym cos nie dziala bo producent nie dokonca do czegos sie zastosowal wymyslajac wlasne "standardy".

Tak mozna by pisac i pisac, tak samo mozna marudzuc i marudzic ze cos jest beee i niedobre.

Mozna powidziec a co to klienta obchodzi, a prawde powiedziawszy ile mamy sprzetow z bledami o ktorych nie wiemy. Kiedys mialem serwis RTV i ludzie nie maja pojecia ile z przynoszonych telewizorow to byly bledy w projekcie, ot standardowe uszkodzenia dla danego modelu ktore sie naprawialo z zamknietymi oczami (najczesciej w dodatku wychodzace po gwarancji). Tak jest bylo i bedzie tylko o wielu takich sprawach nie mamy nawet pojecia...

*

Offline RUKAT

• 2388
  • Sprzęt: POCO X3 NFC
« Odpowiedź #379 dnia: Styczeń 31, 2010, 19:35:34 »
Ok  ale mi chodzi konkretnie o mapę. Nie żebym atakował AM tak bez dania racji Jestem od tego daleki .Raczej można mnie posądzić o AM fanatyzm :E  ale ... Nie dam teraz konkretnego przykładu bo nie pamiętam a nie będę instalował starszej wersji, żeby sprawdzić, bo mi się nie chce :P  Pamiętam jednak że prawie za każdą aktualizacją  jestem zadziwiony że znajduję błędy mapy (nie piszę o blokadach ) takie że na pewno nie było ich w poprzedniej wersji  Wygląda to tak jakby poprawiali nie ostatnią wersję tylko jakąś starszą  a ta ostatnia jest poprawiana i udostępniana przy następnej okazji 
Nic tak nie cieszy jak seria z pepeszy ;o)

*

Offline jerzu

• 1323
    • Mój profil na FB
  • Sprzęt: iPhone 7
« Odpowiedź #380 dnia: Styczeń 31, 2010, 19:49:02 »
Wygląda to tak jakby poprawiali nie ostatnią wersję tylko jakąś starszą  a ta ostatnia jest poprawiana i udostępniana przy następnej okazji  

Kiedyś już o tym pisałem, chyba przy okazji zamieszania z nazwami gmin (słynny Antoninów itp.). Mam właśnie takie dziwne wrażenie, że producent pracuje na przedostatniej wersji mapy, a nie tej będącej aktualnie w użyciu.
Dariusz "jerzu" Niemczyński
Telefon - iPhone 7 & Moto G5
Tablet - Huawei Media Pad T5

*

Offline tplewa

• 688
« Odpowiedź #381 dnia: Styczeń 31, 2010, 19:53:42 »
Moze maja jakis problem z GIS bo to sa cholernie rozbudowane systemy przy takich zastosowaniach. Albo jakis blad przy wymianie danych z Geosystemem. Choc to raczej powodowalo by znaczne ilosci bledow w systemie, a na forum to by sie dzialo  :E

Trudno powiedziec, ja osobiscie na trasach ktore znam jakis pojawiajacych sie bledow nie znajduje, a z tego co widac na forum znajdowanych tez nie jest jakas wielka ilosc i dotyczna np. zmian w oznakowaniu itp. choc i sa widac takie ktorych nie powinno byc. Tutaj widocznie powstaly na etapie zbierania danych.

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
« Odpowiedź #382 dnia: Luty 01, 2010, 08:05:27 »
Na znudzenie codziennymi obowiązkami pomagają zmiany trybu życia i więcej luzu.

Czego również Tobie życzę  :P Mnie jak widać jazda z AM tak nie frustruje, jak Ciebie.
BTW, gdzie te kolejne przykłady, bo nadal bijesz pianę.
« Ostatnia zmiana: Luty 01, 2010, 08:08:33 wysłana przez akubit »

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
« Odpowiedź #383 dnia: Luty 01, 2010, 09:45:57 »
Wygląda to tak jakby poprawiali nie ostatnią wersję tylko jakąś starszą  a ta ostatnia jest poprawiana i udostępniana przy następnej okazji 
Kiedyś już o tym pisałem, chyba przy okazji zamieszania z nazwami gmin (słynny Antoninów itp.). Mam właśnie takie dziwne wrażenie, że producent pracuje na przedostatniej wersji mapy, a nie tej będącej aktualnie w użyciu.

MZ mechanizm powstawania tych błędów jest inny. Część danych kupują od zewnętrznych podwykonawców,
te dane zastępują obecnie istniejące, a zapewne zdarza się, że takie dane nie są w całości świeżo zbierane
w terenie. Część bywa zebrana z innych źródeł, nie zawsze aktualnych i bezbłędnych i tak błąd
już raz poprawiony w AM wraca, bo zewnętrzne dane źródłowe były błędne/niezaktualizowane.
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

*

MarkNavi

« Odpowiedź #384 dnia: Luty 01, 2010, 14:55:31 »
MZ mechanizm powstawania tych błędów jest inny. Część danych kupują od zewnętrznych podwykonawców,
te dane zastępują obecnie istniejące, a zapewne zdarza się, że takie dane nie są w całości świeżo zbierane
w terenie. Część bywa zebrana z innych źródeł, nie zawsze aktualnych i bezbłędnych i tak błąd
już raz poprawiony w AM wraca, bo zewnętrzne dane źródłowe były błędne/niezaktualizowane.

No to mamy błędne koło.

*

Offline tplewa

• 688
« Odpowiedź #385 dnia: Luty 01, 2010, 15:00:19 »
Wygląda to tak jakby poprawiali nie ostatnią wersję tylko jakąś starszą  a ta ostatnia jest poprawiana i udostępniana przy następnej okazji 

Nie wiem na ile to jest pewne, ale jesli tak jest to mogli by to lepiej kontrolowac. Ewentualnie lepiej dobierac takich dostawcow + umowne kary za zle dane. Zminimalizowalo by branie danych od firm prowadzonych przez "cwaniaczkow".
Na takiej zasadzie to i ja dane moge sprzedawac he he :)

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
« Odpowiedź #386 dnia: Luty 01, 2010, 17:13:04 »
Jeszcze lepiej pewnie by mogli, wiem że są sprawdzani, tzn. weryfikowani w terenie.
A czy stosują jakieś kary umowne? Być może, to już kwestia umów wzajemnych. nie nam wnikać w szczegóły ...
Tak naprawdę nikt poza nimi nie wie jak często takie numery się zdarzają, ale
na pewno są to błędy spektakularne. Jeśli znajdziesz błąd, zgłosisz, zobaczysz efekt,
a w kolejnej aktualizacji map on wróci, to z pewnością to podnosi ciśnienie
i skłania do nagłośnienia takiego przypadku. Ale co do tych opisanych tutaj przez lata
tego typu przypadków, to myślę, że możnaby je na palcach policzyć, może nawet jednej reki.
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free