Jest już AM EU i PL 6.1.0 z poprawionymi mapami 0912a

• 386 Odpowiedzi
  • 87604 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline RUKAT

• 2388
  • Sprzęt: POCO X3 NFC
Odp: Jest już AM EU i PL 6.1.0 z poprawionymi mapami 0912a
« Odpowiedź #300 dnia: Styczeń 22, 2010, 10:59:10 »
OK . tylko pamiętajmy o co idzie walka. Dokładność określenia pozycji gps w ruchu i tak jest rzędu 10m  więc  samochodem trudno wyrzeźbić takie przyśpieszenia (tak na + jak i - )  żeby wynikający z tego błąd był zauważalny . Nooo  chyba że lecimy ,tak jak pisałem, F16  :E :E
Nic tak nie cieszy jak seria z pepeszy ;o)

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
« Odpowiedź #301 dnia: Styczeń 22, 2010, 11:47:24 »
Dodatkowa poprawka na jedna sekundę wynosi ok. 2m. Ale jeśli opóznienie sygnału jest dłuższe, np. 2 sek, to ta poprawka rośnie już do prawie 10m.

No i o co tu walczysz?
Po pierwsze ta poprawka jest tego samego rzędu wielkości co błąd typowy lokalizacji, więc nie ma o co kruszyć kopii.
Po drugie załe Twoje wyliczenia opierają sie na błędnym założeniu,
że jeśli w poprzedniej sekundzie przyspieszałeś, to w następnej tak samo będziesz przyspieszał.
W każdym momencie gdy tak nie będzie poprawka będzie generowała dodatkowy błąd,
czyli z uwzględnieniem poprawki zamiast lepiej będzie albo lepiej, albo tak samo, albo wręcz gorzej.
Wniosek z tego wypływa taki, że tylko skomplikujesz wyliczenia, a żadnego pozytywnego efektu nie uzyskasz.
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

*

Offline rgr

• 1045
« Odpowiedź #302 dnia: Styczeń 22, 2010, 15:05:05 »
AM w ostatniej, sprawnie działającej wersji.
Jak widać, dłuższa trasa w przeciwnym kierunku jest inna.
Start, koniec pobrałem z historii adresów, więc są te same.
Oczywiście przejście w Korbielowie przejezdne.

Nie ostała ci się mapa Europy w jakiejś wcześniejszej wersji?
Przejście wygląda tak:
To nie tablica ogłoszeń !

*

Offline ES

• **
  • 118
  • Sprzęt: SPV M3000
« Odpowiedź #303 dnia: Styczeń 22, 2010, 17:53:16 »
Nie mam starszej wersji mapy.
Od kilku miesięcy używam ostatniej pełnej wersji i jestem z niej zadowolony.
Ze starszymi miałem czasami kłopoty, a 5.5.3 ani razu nie zawiesiła mi się na słabym i nienajnowszym sprzęcie (SPV M3000).

Nowych, testowych wersji nie instaluję. Starych nie zachowuję w żadnym pliku backup.

*

Offline msz1959

• 569
  • Sprzęt: HTC Touch HD/AM6.15 EU, iP4/iAM5.0, NavigonEU+TL
« Odpowiedź #304 dnia: Styczeń 22, 2010, 18:27:55 »
Dodatkowa poprawka na jedna sekundę wynosi ok. 2m. Ale jeśli opóznienie sygnału jest dłuższe, np. 2 sek, to ta poprawka rośnie już do prawie 10m.

No i o co tu walczysz?
O nic nie walczę, nie wiem skąd u Ciebie te wojenne skojarzenia. Zapytałem, czy ktoś wie, czy AM uwzględnia przyspieszenie przy kompensacji opóźnienia sygnału GPS. Dalej potoczyła się dyskusja o prawach fizyki, nic więcej.

Po pierwsze ta poprawka jest tego samego rzędu wielkości co błąd typowy lokalizacji, więc nie ma o co kruszyć kopii.
Zgadzam, sie, napisałem, że jest niewielka.

Po drugie załe Twoje wyliczenia opierają sie na błędnym założeniu,
że jeśli w poprzedniej sekundzie przyspieszałeś, to w następnej tak samo będziesz przyspieszał.
W każdym momencie gdy tak nie będzie poprawka będzie generowała dodatkowy błąd,
czyli z uwzględnieniem poprawki zamiast lepiej będzie albo lepiej, albo tak samo, albo wręcz gorzej.
Nie zgadzam się. Jest to założenie tak samo błędne/zasadne jak w przypadku poprawki opartej wyłącznie o prędkość - ta również opiera się na przyjęciu, że przez cały czas kompensacji jedziesz z tą samą prędkością. Co więcej, uwzględnienie przyspieszenia może wynikający stąd błąd zmniejszyć, ponieważ wtedy wiadomo, czy prędkość się zmniejsza, zwiększa, czy pozostaje stała.

*

Offline rgr

• 1045
« Odpowiedź #305 dnia: Styczeń 22, 2010, 18:34:32 »
Ze starszymi miałem czasami kłopoty, a 5.5.3 ani razu nie zawiesiła mi się na słabym i nienajnowszym sprzęcie (SPV M3000).
Nowych, testowych wersji nie instaluję. Starych nie zachowuję w żadnym pliku backup.
ROTFL. Czytujesz ty czasami tytuły wątków, w których zabierasz głos?
Kogo obchodzi wersja 5.5.3 w tym wątku?

PS. AM6 już dawno wyszła z fazy RC czy beta.

*

Offline ycbo

• 810
  • Sprzęt: iPhone 11 Pro
« Odpowiedź #306 dnia: Styczeń 22, 2010, 19:53:30 »
Dzisiaj jechałem dokładnie tą samą trasą i AutoMapa zachowywała się bardzo poprawnie, więc wniosek jest taki że to nie wina AM a pogody i odbiornika GPS w złych warunkach atmosferycznych (wtedy kiedy wyrzucało mnie z trasy było duże zachmurzenie i padał śnieg, dziś w Warszawie było niebieskie niebo i swieciło słońce. Z Waszych porad wynika że należy indywidualnie dostosować sekundy opóżnienia i postawić ptaszka lub nie i tak będę robił. Jeżeli ktoś ma Larka 50.2 lub sprzęt podobnej klasy to proszę o wymiane doświadczeń jakie ma ustawienia.

*

Offline ES

• **
  • 118
« Odpowiedź #307 dnia: Styczeń 22, 2010, 20:52:21 »
ROTFL. Czytujesz ty czasami tytuły wątków, w których zabierasz głos?
Kogo obchodzi wersja 5.5.3 w tym wątku?

Kiedy wyszła z fazy testów?
Bo producent tak sobie tak napisał?

Na razie wersja "niebeta" 6.1 poprawiła przejezdność w centrach miast, które skopała wersja "niebeta" 6.0.

Piszemy o wersji 'niebeta" 6.1 w której:
"Ponoć w wersji AM 6.1.0 z mapami 0912a, miało być poprawione wyliczanie tras w obszarze przygranicznym".

Napisałeś, że problem dotyczy też Korbielowa.

Odpisuję, że wystarczy wrócić do ostatniej stabilnej wersji i problemu nie ma.

To, że w najnowsze testowej 6.1 występują takie wcześniej nie notowane babole, to inna sprawa i pole do zabawy dla betatesterów.

Jednak nie tylko testerzy czytają te forum i dla nich przydatną jest informacja, że stabilnie pracuje wersja 5.5.3.
Może oni nie chcą się bawić w śledzenie błędów, a tylko używać sprawnego produktu.

Ale skoro tak cię to śmieszy...

*

Offline morette

• 630
  • Sprzęt: HTC HD2 hypnosis V.12_3.14_F; Samsung Galaxy S III
« Odpowiedź #308 dnia: Styczeń 23, 2010, 09:52:34 »
Witam

10  stycznia wyruszyłem w trasę Warszawa - Bruksela, najnowsza wersja AM zachowywała się bez problemu. Przez ponad 18 godzin nie zaliczyłem żadnej zawiechy typu brak pamięci, czy problem z wytyczeniem tak długiej trasy jak to miało miejsce na poprzedniej wersji.
22 stycznia przejechałem  tą trasę w drugą stronę i program spisywał się bez problemów. 
Auto Mapa 6.10.0(1714)/Europe 1206  włączone korzystanie z LD
Android Auto Mapa - Samsung Galaxy S III

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
« Odpowiedź #309 dnia: Styczeń 23, 2010, 10:30:51 »
"Ponoć w wersji AM 6.1.0 z mapami 0912a, miało być poprawione wyliczanie tras w obszarze przygranicznym".
Tak, zostało poprawione,
to ja zgłosiłem ten problem i ja Ci mówię że został rozwiązany.

Wystarczy wrócić do map 0909, by tego problemu z przejazdem granicy w Korbielowie
i na Ukrainę na AM6.1 również nie było.
Za to na pewno byłby, gdyby aktualne mapy 0912 byłyby obsługiwane przez AM5.5.3
bo to nie wersja programu jest tu przyczyną błędu, a zwyczajny błąd mapy.
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

*

Offline ES

• **
  • 118
« Odpowiedź #310 dnia: Styczeń 23, 2010, 14:30:30 »
Tak, zostało poprawione,
to ja zgłosiłem ten problem i ja Ci mówię że został rozwiązany.

Taki błąd w finalnej i przetestowanej wersji nie miał prawa się pojawić.
Nie piszemy o błędach w funkcjonowaniu nowych możliwości nawigacji, ale o problemach z tym, co do tej pory i od dawna działało znakomicie.
Rozumiem, że ktoś sobie pisze pracę semestralną w Aqurat, ćwiczy projektowanie aplikacji i przy okazji dorabia do stypendium. W zamkniętej grupie testerów.
Ale chyba ktoś sprawdza, co firma wypuszcza na rynek?

W poprzedniej wersji skopane centra miast. W tej już poprawione, ale za to granice zablokowane.
Jakie niespodzianki w kolejnej?

Drogi Kliencie, instaluj zawsze najnowszą wersję i ruszaj w trasę.
Może tym razem w naszej najnowszej wersji na mapie zabraknie mostów?
Oczywiście po zgłoszeniu do supportu, za dwa tygodnie będziesz, Drogi Kliencie, mógł pobrać kolejną wersję 6.xx z "poprawionymi mostami". :-)

Wystarczy wrócić do map 0909, by tego problemu z przejazdem granicy w Korbielowie
i na Ukrainę na AM6.1 również nie było.
Za to na pewno byłby, gdyby aktualne mapy 0912 byłyby obsługiwane przez AM5.5.3
bo to nie wersja programu jest tu przyczyną błędu, a zwyczajny błąd mapy.

Czyli... jak w prosty sposób zmienić gorsze (choć najnowsze) mapy na te lepsze, ze starej wersji programu, pozostając przy wersji 6 programu Automapa?
« Ostatnia zmiana: Styczeń 23, 2010, 14:49:05 wysłana przez ES »

*

Offline rgr

• 1045
« Odpowiedź #311 dnia: Styczeń 23, 2010, 14:34:48 »

Kiedy wyszła z fazy testów?
Bo producent tak sobie tak napisał?

To raczej mało istotne co _TY_ uważasz za wersje testową, a co za stabilną.

Na razie wersja "niebeta" 6.1 poprawiła przejezdność w centrach miast, które skopała wersja "niebeta" 6.0.

Nie, błąd był w 6.1, 6.1"a" poprawiła błędy brakujących blokad.
Piszemy o wersji 'niebeta" 6.1 w której:

Błąd wyznaczania tras przy granicach nie ma żadnego związku z brakiem połączenia dróg w Korbielowie.
To, że błąd jest w 6.1a, a nie ma go we wcześniejszych wersjach, to akurat wiadomo.

Jednak nie tylko testerzy czytają te forum i dla nich przydatną jest informacja, że stabilnie pracuje wersja 5.5.3.
Może oni nie chcą się bawić w śledzenie błędów, a tylko używać sprawnego produktu.

Ale skoro tak cię to śmieszy...
Bardzo się cieszę, że chcesz pomóc, pisząc swoje przemyślenia co dla ciebie jest "oficjalną stabilną wersją" i to bez podania numeru wersji. Wątek jednak dotyczy oficjalnej stabilnej AM6.1 z mapami 0912a i tego się trzymajmy.

*

Offline ES

• **
  • 118
« Odpowiedź #312 dnia: Styczeń 23, 2010, 14:51:17 »
W przypadku dobrej firmy, to Klient zawsze ma rację. :-)

Jeżeli klienci uważają, że stary produkt jest lepszy od nowego, ułomnego, tym gorzej dla firmy.

*

Offline jerzu

• 1323
    • Mój profil na FB
  • Sprzęt: iPhone 7
« Odpowiedź #313 dnia: Styczeń 23, 2010, 14:54:12 »
Wyznaczcie sobie trasę z Torunia do Bydgoszczy, u. Wojska Polskiego 65. Trasa (screen 1) jaką proponuje AM to jakaś kpina. Powodem jest błędne oznaczenie adresu Wojska Polskiego 65 - nie w miejscu budynku, tylko kilkaset metrów dalej (screen 2 i 3). Skutkiem tego trasa wyznaczana jest przez tereny przemysłowe, gdzie nie można ot tak sobie wjechać. Po ustawieni punku docelowego w miejscu budynku trasa jest wyznaczana OK (screen 4). Tu chciałem podziękować AM za nakręcone dodatkowe kilometry oraz stracony czas na błądzenie po nieznanym mi terenie. Dziękuję też ochronie zakładów Organika-Zachem i BPP za pomoc w dojeździe do celu. AM - tak trzymaj...
« Ostatnia zmiana: Styczeń 23, 2010, 15:16:09 wysłana przez jerzu »
Dariusz "jerzu" Niemczyński
Telefon - iPhone 7 & Moto G5
Tablet - Huawei Media Pad T5

*

MarkNavi

« Odpowiedź #314 dnia: Styczeń 23, 2010, 15:25:03 »
Wyznaczcie sobie trasę z Torunia do Bydgoszczy, u. Wojska Polskiego 65. Trasa (screen 1) jaką proponuje AM to jakaś kpina. Powodem jest błędne oznaczenie adresu Wojska Polskiego 65 - nie w miejscu budynku, tylko kilkaset metrów dalej (screen 2 i 3). Skutkiem tego trasa wyznaczana jest przez tereny przemysłowe, gdzie nie można ot tak sobie wjechać. Po ustawieni punku docelowego w miejscu budynku trasa jest wyznaczana OK (screen 4). Tu chciałem podziękować AM za nakręcone dodatkowe kilometry oraz stracony czas na błądzenie po nieznanym mi terenie. Dziękuję też ochronie zakładów Organika-Zachem i BPP za pomoc w dojeździe do celu. AM - tak trzymaj...

Kolego zaraz zasiedziali tu guru ci napiszą, że to wina mapy , a nie programu. Tylko co to do (cenzura) obchodzi przeciętnego użytkownika nawigacji AM, który zapłacił za produkt i oczekuje od niego poprawnego działania.
« Ostatnia zmiana: Styczeń 23, 2010, 15:42:08 wysłana przez MarkNavi »

*

Offline AdamMie

• 1033
  • Sprzęt: Asus 636N, NavRoad Q1, AM 6.10 _PL
« Odpowiedź #315 dnia: Styczeń 23, 2010, 15:27:12 »
Wyznaczcie sobie trasę z Torunia do Bydgoszczy, u. Wojska Polskiego 65. Trasa (screen 1) jaką proponuje AM to jakaś kpina.

U mnie trasę wyznaczyła inaczej.
« Ostatnia zmiana: Styczeń 23, 2010, 15:29:20 wysłana przez AdamMie »

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
  • Sprzęt: Navroad Vivo Plus, Huawei Honor 6
« Odpowiedź #316 dnia: Styczeń 23, 2010, 16:13:37 »
A u mnie jak zwykle prowadzi właściwie  :P I punkt nie jest przesunięty o kilkaset metrów.
Napisane: Styczeń 23, 2010, 16:09:26
Kolego zaraz zasiedziali tu guru ci napiszą, że to wina mapy , a nie programu. Tylko co to do (cenzura) obchodzi przeciętnego użytkownika nawigacji AM, który zapłacił za produkt i oczekuje od niego poprawnego działania.

Daruj sobie głupawe komentarze. Jeśli nie odróżniasz błędów mapy, od błędów programu, to lepiej nie pisz bzdur, tylko się przesiądź na ten lepszy program i ciesz się jego perfekcją.
BTW żadnego błędu tu nie widzę, nie każda zgłoszona uwaga jest rzeczywiście błędem.

*

Offline rgr

• 1045
« Odpowiedź #317 dnia: Styczeń 23, 2010, 16:15:50 »
Wyznaczcie sobie trasę z Torunia do Bydgoszczy, u. Wojska Polskiego 65.
Wyznaczyłem i wyszło mi tak jak Twoja prawidłowa trasa (wyznaczałem przez Adres). Co ciekawe na zbliżeniu widzę, że punkt docelowy AM przesunęła tak, aby nie wypadł na blokadzie.

Z kolei jeżeli wybieram przez punkt z mapy, to pyta się czy ustawiasz punkt na odcinku z zakazem ruchu. Jeżeli zgadzasz się, to i tak kieruje potem prawidłową trasą.

Czyli SOA#1 :).

Edit: nie wiem skąd punkt docelowy na rys. 1 - u mnie nie ma tam tego adresu. Ale jeżeli wybiorę Twój punkt docelowy, to wyznacza trasę jak u Ciebie na rys. 1.

Napisane: Styczeń 23, 2010, 16:14:10
A może zamiast tak gderać bez celu może byś zrobił coś wartościowego i np. sprawdził jak działa u ciebie?
« Ostatnia zmiana: Styczeń 23, 2010, 16:35:23 wysłana przez rgr »

*

Offline lukaseq1

• 19
« Odpowiedź #318 dnia: Styczeń 23, 2010, 16:23:39 »
umnie wyznaczylo prawidlowo

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
« Odpowiedź #319 dnia: Styczeń 23, 2010, 16:26:35 »
Jedyny problem, jaki tutaj jest, to to, że gdy punkt docelowy znajduje się na zablokowanym odcinku, to AM nie pyta się o trasę alternatywną, która być może byłaby bardziej korzystna w dojechaniu w pobliże właściwego punktu, tylko żąda potwierdzenia zakończenia na odcinku z zakazem ruchu. Odrzucenie tego powinno powodować przeliczenie alternatywnej trasy (w jej końcowym przebiegu). Wymagałoby to dosyć dużych zmian w programie, ale dość często spotykam się z tym problemem. Zwykle nie jest to uciążliwe, ale w przypadku Zachemu, którego obszar jest ogromny, powoduje to perturbacje opisane przez jerza.

*

MarkNavi

« Odpowiedź #320 dnia: Styczeń 23, 2010, 16:32:13 »
Daruj sobie głupawe komentarze. Jeśli nie odróżniasz błędów mapy, od błędów programu, to lepiej nie pisz bzdur, tylko się przesiądź na ten lepszy program i ciesz się jego perfekcją.

Uderz w stół, a nożyce się odezwą. Czy Ty kolego w swoim zaślepieniu nie wczytujesz się dokładnie co inni piszą. Ja chyba wyraźnie dałem do zrozumienia, że przeciętny user podkreślam user, a nie guru ekspert, nie rozdziela błędu mapy od błędu programu, tylko traktuje produkt AM jako jedną całość. Czy to naprawdę tak trudno pojąć, czy Ty tylko udajesz. Ja akurat jestem z AM zadowolony, bo mi rzadko numery wykręca, ale jak mnie w pole wyprowadzi, to nie zacznę oddzielać mapy od programu, z resztą i samej firmie Aqurat też nie zależy aby mapy traktować oddzielnie, bo związała je z wersją programu na sztywno, więc i ja i nie tylko ja będę ten software traktował nierozerwalnie i nie widzę w tym nic dziwnego. Jak AM będzie sprzedawać oddzielnie program i oddzielnie mapę, to Akubicie przyznam ci rację.

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
« Odpowiedź #321 dnia: Styczeń 23, 2010, 16:42:40 »
Czy Ty kolego w swoim zaślepieniu nie wczytujesz się dokładnie co inni piszą. Ja chyba wyraźnie dałem do zrozumienia, że przeciętny user podkreślam user, a nie guru ekspert, nie rozdziela błędu mapy od błędu programu, tylko traktuje produkt AM jako jedną całość. Czy to naprawdę tak trudno pojąć, czy Ty tylko udajesz.

A czy ty kolego, w swoim zaślepieniu  :P , udajesz, że nie rozumiesz różnicy między błędem mapy, który jest błędem lokalnym, dotyczącym danego punktu i jest ich na mapach tysiące, niezależnie od wydawcy mapy, a błędem programu, który skutkuje w ogólnym komforcie korzystania z nawigacji?
Błąd lokalny może się ujawnić w bardzo szczególnych okolicznościach i wystarczy go zgłosić do poprawy. Mapy AM zawierają stosunkowo niewiele błędów, w porównaniu do innych map i to nie jest wielki problem. Przesiądź się na mapy od Emapy, czy Navteqa w Polsce, a nawet TT z brakami w pokryciu i aktualności, to będziesz wiedział, o czym piszę.

W dodatku, w tym miejscu żadnego błędu nie ma, więc Twoje teksty:

są zupełnie nie na miejscu. Żale wylewaj gdzie indziej. :P
« Ostatnia zmiana: Styczeń 23, 2010, 16:50:33 wysłana przez akubit »

*

Offline tplewa

• 688
  • Sprzęt: HTC Touch HD
« Odpowiedź #322 dnia: Styczeń 23, 2010, 16:46:57 »

Ja chyba wyraźnie dałem do zrozumienia, że przeciętny user podkreślam user, a nie guru ekspert, nie rozdziela błędu mapy od błędu programu, tylko traktuje produkt AM jako jedną całość.

MarkNavi... to akurat co napisze nie jest kierowane do twojej osoby. Powiem krotko jak ktos jest idiot to  nie ma programu i szybko takiego nie bedzie ktory mu pomoze, predzej zaczna robic przeszczepy mozgu - niz myslace programy. Nie ma programu z idealnymi mapami, a tutaj Aquart jesli chodzi o PL jest  w czolowce i nie znam lepszych map PL... Sam aplikacja moze nie jest najlepsza, ale jakosc map potrafi to zrekompensowac.

Niestety mozna traktowac produkt jako calosc - jednak raczej pominmy taka dyskusje na tym forum, jak ktos ma tak egzystancjalny problem to ma po to support firmy Aquart i tam sie beda z tego tlumaczyc.

Tutaj staramy sie oceniac jakies bledy i to podsumowywac zglaszajac do supportu konkrety aby taki usert co nie chce myslec mial lzej przy kolejnej aktualizacji. Tak samo dyskutujac nalezy rozroznic co jest bledem programu (exe) czyli zawarte tam algorytmy, a co jest problemem map...

"Two things are infinite: the universe and human stupidity; and I'm not sure about the universe."

*

MarkNavi

« Odpowiedź #323 dnia: Styczeń 23, 2010, 16:52:09 »
Tutaj staramy sie oceniac jakies bledy i to podsumowywac zglaszajac do supportu konkrety aby taki usert co nie chce myslec mial lzej przy kolejnej aktualizacji. Tak samo dyskutujac nalezy rozroznic co jest bledem programu (exe) czyli zawarte tam algorytmy, a co jest problemem map...

Okey :ok: dyskutujcie dalej, faktycznie to forum jest generalnie dla osób, które program od mapy oddzielają , a nie jest to forum zwykłego użytkownika. Przekonałeś mnie :)
« Ostatnia zmiana: Styczeń 23, 2010, 16:54:59 wysłana przez MarkNavi »

*

Offline MarioM74

• 381
  • Sprzęt: HTC Desire S, Blow GPS35V
« Odpowiedź #324 dnia: Styczeń 23, 2010, 17:53:21 »
Dziwi mnie fakt, że użytkownicy AM mają być bardziej profesjonalni od wykonawców AM - głowić się, domyślać, rozróżniać rodzaje błędów, etc. IMO obecnie support AM to nie jest wsparcie dla użytkowników tylko wsparcie dla producenta - więcej bierze niż daje.

Przeciętnego usera gó...no obchodzi co wygenerowało błąd i dlatego nie dojechał gdzieś na czas. Kupił komercyjny produkt, oczekuje adekwatnej jakości. Jeśli to userzy mają myśleć za programistów - zgłaszać im w odpowiedniej formie, odpowiednie skategoryzowane usterki, to AM powinna być za friko. A nie jest.

Naskakiwanie na forumowiczów że się nie znają, że źle definiują i opisują błędy, to jakaś paranoja.

AM ma jedne z najlepszych map  Polski- tak. AM to jedna z najgorzej napisanych aplikacji - tak. Niestety ta aplikacja ostatnio działa coraz gorzej i zaleta dobrych map zaczyna mieć coraz mniejsze znaczenie.

pozdrawiam
Mario

*

Offline tplewa

• 688
  • Sprzęt: HTC Touch HD
« Odpowiedź #325 dnia: Styczeń 23, 2010, 18:11:29 »
Dziwi mnie fakt, że użytkownicy AM mają być bardziej profesjonalni od wykonawców AM - głowić się, domyślać, rozróżniać rodzaje błędów, etc. IMO obecnie support AM to nie jest wsparcie dla użytkowników tylko wsparcie dla producenta - więcej bierze niż daje.

Mario ale z takimi problemami egzystencjalnymi to naprawde do supportu AM, firmy, ich zarzadu czy do sadu... lub najlepsze wyjscie kupic lepszy produkt. Nikt nikogo nie zmusza do zakupu AM, to tak jak z systemem operacyjnym Windows mial sporo bledow, a wszyscy go uzywaja. Linux jest zachwalany a serwer X-ow (czyli podstawa jego okienek na ktorej opiera sie windows manager np. KDE, Gnome czy inny) to jeden z najgorzej napisanych kodow :) Wiec jak widac nie ma idealnych programow :), a przynajmniej ja takich nie znam.

Tutaj o tym chyba nie chcemy dyskutowac tylko korzystajac z jakiejs tam wiedzy, moze nie przecietnego uzytkownika wplynac na jakies zmiany. Natomiast robienie z forum miejsca do wyzalania nic nie wnosi poza tym ze moze piszacemu zrobi sie lzej na sercu.

WIec najlepiej albo piszmy wmiare technicznie i szukajmy bledow strajac sie je sklasyfikowac poprawnie, albo w hydeparku, na pudelku czy innym forum typu Onet itp. wyzalajmy sie do woli z wlasnej frustracji...

"Two things are infinite: the universe and human stupidity; and I'm not sure about the universe."

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
« Odpowiedź #326 dnia: Styczeń 23, 2010, 18:14:17 »
Naskakiwanie na forumowiczów że się nie znają, że źle definiują i opisują błędy, to jakaś paranoja.

Nikt tu nie naskakiwał z takich powodów. Naskakujemy na Was (przede wszystkim Was dwóch i jeszcze może ze trzech innych), że obojętne, czy błąd jest, czy go nie ma, czy jest poważny, czy całkowicie błachy - macie jakąś niezrozumiałą dla mnie satysfakcję z wylewania swoich frustracji na forum. Tymczasem większość istotnych błędów już jest zdiagnozowanych, a coraz więcej jest głosów na forum i to w dodatku również tych mniej doświadczonych użytkowników, że AM działa im prawidłowo i są zadowoleni z jej używania. Wręcz irytuje ich Wasze wieczne marudzenie, którym usiłujecie stworzyć wrażenie, że AM to śmieć.
Jest Was tylko garstka na tym forum, ale jakikolwiek prawdziwy, czy wyimaginowany błąd powoduje u Was reakcję atakowania na oślep wszystkiego co dotyczy AM.
Przesiądźcie się na inny program i na niego wylewajcie swoje frustracje. Zobaczycie, że świat nie jest taki piękny, jak Wam się wydaje i nie wystarczy wydać 200, czy 500 złotych, żeby zaznać pełni szczęścia.

*

Offline emisiu

• Ekspert AutoMapa
  • 2362
« Odpowiedź #327 dnia: Styczeń 23, 2010, 18:28:56 »
Może masz i rację, co zupełnie nie zmienia faktu że nadal użytkownika dokładnie [cytuje: "gu..o"] to powinno obchodzić. Skoro program tak a nie inaczej reaguje na błędu mapy to znaczy że ma źle zaprojektowaną obsługę błędów mapy (które wiadomo że się zdarzają i zdarzać będą).
Konkurencja ma to jednak zdecydowanie lepiej zrobione.

*

Offline MarioM74

• 381
  • Sprzęt: HTC Desire S, Blow GPS35V
« Odpowiedź #328 dnia: Styczeń 23, 2010, 18:33:13 »

Nikt tu nie naskakiwał z takich powodów. Naskakujemy na Was (przede wszystkim Was dwóch i jeszcze może ze trzech innych), że obojętne, czy błąd jest, czy go nie ma, czy jest poważny, czy całkowicie błachy - macie jakąś niezrozumiałą dla mnie satysfakcję z wylewania swoich frustracji na forum.

Hm, właśnie uznałem się za naskoczonego, chociaż nie przypominam sobie takiej sytuacji wcześniej wobec mojej osoby. Raczej napisałem to czytając teksty w stosunku do niektórych userów.

Tymczasem większość istotnych błędów już jest zdiagnozowanych, a coraz więcej jest głosów na forum i to w dodatku również tych mniej doświadczonych użytkowników, że AM działa im prawidłowo i są zadowoleni z jej używania. Wręcz irytuje ich Wasze wieczne marudzenie, którym usiłujecie stworzyć wrażenie, że AM to śmieć.

Wierzę, że zostałeś wybrany, aby wypowiadać się w imieniu innych?

Jest Was tylko garstka na tym forum, ale jakikolwiek prawdziwy, czy wyimaginowany błąd powoduje u Was reakcję atakowania na oślep wszystkiego co dotyczy AM.
Przesiądźcie się na inny program i na niego wylewajcie swoje frustracje.

Dość często kontaktuje się z supportem w celu wyjaśnienia swoich problemów, opisuję na tyle na ile potrafię, zgłaszam błędy w mapach, więc nie atakuje na oślep, jak to starasz się mi wmówić, tylko szukam rozwiązania dla siebie. A że mnie to irytuje, to osobna para kaloszy.
Po drugie, wykaż mi wątki w których wylewam swoje frustracje? Zapewne jest ich mnóstwo skoro tak piszesz.

Akurat nigdzie nie napisałem, że AM jest śmieciem, etc - Ty użyłeś tego określenia, które chcesz włożyć w moje usta. Napisałem tylko, że naskakiwanie na ludzi, że się nie znają, jest dla mnie niezrozumiałe.

*

Offline jerzu

• 1323
    • Mój profil na FB
  • Sprzęt: iPhone 7
« Odpowiedź #329 dnia: Styczeń 23, 2010, 18:36:03 »
Drążąc dalej temat. Mam przed sobą trzy urządzenia z AM. Wszędzie najnowsza wersja, wszystkie zresetowane do ustawień fabrycznych. Wklepuję sobie adres: Bydgoszcz, Wojska Polskiego 65 -> Pokaż na mapie. I co widzę?
1. Mio P550 - zaznacza całą ulicę Wojska Polskiego,
2. jakaś tam Akira - pokazuje prawidłowo - budynek z numerem 65,
3. AM zainstalowana na PC - sto metrów za bramą Zachemu, jak na moich wcześniejszych zrzutach.
Ki diabeł?
Dariusz "jerzu" Niemczyński
Telefon - iPhone 7 & Moto G5
Tablet - Huawei Media Pad T5