Jest już AM EU i PL 6.1.0 z poprawionymi mapami 0912a

• 386 Odpowiedzi
  • 87575 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline doktorwycior

• 18
  • Sprzęt: NR560BF
Odp: Jest już AM EU i PL 6.1.0 z poprawionymi mapami 0912a
« Odpowiedź #210 dnia: Styczeń 16, 2010, 22:30:20 »
Czy ja tylko tak mam, czy to jest norma w tej wersji AM? Jak wybrałem się tydzień temu w okolicach ulicy Rydlówka (Kraków) to AM porzuciła mnie  :E ok 100 metrów wcześniej twierdząc, że jestem u celu. Mimo, że adres pokazywała OK.
Dziś wycięła inny numer, punkt docelowy wskazywała ok 100 za daleko (ul Królowej Jadwigi). Gdybym nie patrzył na numery domów, to bym przejechał. Chyba wykonam głęboką orkę i wrócę do 5.5.3. Tego dziadostwa nie się używać.
Oczywiście nie omieszkam napisać coś miłego do supportu.
support AM najwyraźniej czuje niechęć do Krakowa  :S

*

MarkNavi

« Odpowiedź #211 dnia: Styczeń 17, 2010, 07:43:15 »
Kolego z powodu 100 metrów w tą czy w tamtą stronę porzucać program ? Czy nie jesteś zbyt okrutny ? Będzie mu przykro :D Pewnie zaraz eksperci coś ci tu napiszą, ale nie sądzisz, że na to mógł mieć wpływ słabszy poziom sygnału gps w danej chwili, który spowodował tę niedokładność ? Ten problem co tu opisałeś, to jak dla mnie jeden z najbardziej lajtowych problemów zgłoszonych tutaj na forum, ale zgadzam się z Tobą, że mógł to być dla ciebie problem. Jako przeciwwagę napiszę, że niedawno jechałem sobie bardzo często zachwalanym na forach programem Igo8. I tam przez całą trasę ponad 300 km wskaźnik pozycji był o jakieś 30 metrów za wcześnie tzn, ja przykładowo wykonywałem zakręt, a na ekranie, że mam jeszcze ~30 metrów do manewru, co na mapie było odzwierciedlone. Przyznasz, że to dopiero może irytować. Oczywiście "problemów" miałem więcej, ale to nie to forum, żeby je opisywać. W każdym razie jak support ci odpisze, to podziel się z nami tą wiadomością jak możesz. Całe szczęście w nieszczęściu, że problem nie wyskoczył ci w Warszawie, podczas gdyby siedziba producenta mieściła się w Krakowie. To dopiero wybuchłaby odwieczna wojna kompleksiana :D :D :D
« Ostatnia zmiana: Styczeń 17, 2010, 07:59:39 wysłana przez MarkNavi »

*

Offline voyager

• **
  • 120
  • Hey! It compiles! Ship it!
  • Sprzęt: MIO P560 +AM 6.11e  PL ; TF101; i8260 + AM 1.4.2
« Odpowiedź #212 dnia: Styczeń 17, 2010, 10:48:00 »
(...)Ten problem co tu opisałeś, to jak dla mnie jeden z najbardziej lajtowych problemów zgłoszonych tutaj na forum, ale zgadzam się z Tobą, że mógł to być dla ciebie problem. Jako przeciwwagę napiszę, że niedawno jechałem sobie bardzo często zachwalanym na forach programem Igo8. I tam przez całą trasę ponad 300 km wskaźnik pozycji był o jakieś 30 metrów za wcześnie tzn, ja przykładowo wykonywałem zakręt, a na ekranie, że mam jeszcze ~30 metrów do manewru, co na mapie było odzwierciedlone. (...)
To nie jest odwieczny problem z kompensacją sygnału. To można w AM jako tako wyjustować (choć miedzy Bogiem, a prawdą, powinien to zrobić program). To jest coś, czego nie zauważyłem we wcześniejszych wersjach.
Nie mam czasu na takie zabawy, ale chyba muszę zrobić wirtualny driver dla GPS co by wybadać jak się ma zachowanie AM do faktycznego sygnału z GPS. Przy czym uważam, że taki rodzaj testów powinien zostać wykonany przez producenta, a nie użyszkodników.
Tak czy inaczej, wersja 6.x.x jest akademickim przykładem niezgodności towaru z umową.

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
« Odpowiedź #213 dnia: Styczeń 17, 2010, 11:55:34 »
w okolicach ulicy Rydlówka (Kraków) ... 100 za daleko (ul Królowej Jadwigi) ... Tego dziadostwa nie się używać.

Jak będziesz tak samo kokretny jak w powyższym poście, to z pewnością możesz oczekiwać
równie  rzeczowej odpowiedzi jak Twoje zgłoszenie problemu.  :ok:
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

*

Offline jerzu

• 1323
    • Mój profil na FB
  • Sprzęt: iPhone 7
« Odpowiedź #214 dnia: Styczeń 17, 2010, 12:30:22 »
Poniżej zrzut z ilością transmitowanych danych.

I jeszcze ilość danych z jazdy po Warszawie w ostatni piątek.
Dariusz "jerzu" Niemczyński
Telefon - iPhone 7 & Moto G5
Tablet - Huawei Media Pad T5

*

Offline MarioM74

• 381
  • Sprzęt: HTC Desire S, Blow GPS35V
« Odpowiedź #215 dnia: Styczeń 17, 2010, 13:10:18 »
Dla rozweselenia...
Warszawa, ul. Marsa od skrzyżowania Marsa/Płowiecka. Są tam roboty związane z przebudową tego węzła. Powstał nowy odcinek jezdni, domy wyburzono. Na AM 6.1 nowa droga jest, ale domy zostały... na tej drodze. Widać to w trybie "3D z bryłami budynków". Jadąc przebijamy się centralnie przez ściany domów :)

*

Offline emisiu

• Ekspert AutoMapa
  • 2362
« Odpowiedź #216 dnia: Styczeń 17, 2010, 16:54:16 »
Jest ok, czołgiem dasz radę.  :E

*

MarkNavi

« Odpowiedź #217 dnia: Styczeń 17, 2010, 17:00:30 »
Na AM 6.1 nowa droga jest, ale domy zostały... na tej drodze. Widać to w trybie "3D z bryłami budynków". Jadąc przebijamy się centralnie przez ściany domów :)

Kolego to nie błąd programu, to błąd mapy. AM jest w porządku :D :D :D Uwielbiam to stwierdzenie często używane na forum pdaclubu :ok:

*

Offline mif4

• **
  • 208
  • Sprzęt: SG Advance poprzednio: BLOW Sirrocco. Modecom AX
« Odpowiedź #218 dnia: Styczeń 17, 2010, 18:19:33 »
W Krakowie, przy wylocie ul. Centralnej, budynek przykrył mi skrzyżowanie z ul. Woźniców :(

*

Offline felixb

• 390
  • MapaMap 6.6.2 TOP i Automapa 6.10
  • Sprzęt: Mio 500 v2, Omnia II, ROM 23123_Normal od Ryrzego
« Odpowiedź #219 dnia: Styczeń 17, 2010, 19:06:13 »
Na AM 6.1 nowa droga jest, ale domy zostały... na tej drodze. Widać to w trybie "3D z bryłami budynków". Jadąc przebijamy się centralnie przez ściany domów :)

Kolego to nie błąd programu, to błąd mapy. AM jest w porządku :D :D :D Uwielbiam to stwierdzenie często używane na forum pdaclubu :ok:
A kto Ci każe jeżdzić na 3D :mrgreen:
felix

*

Bilunia

« Odpowiedź #220 dnia: Styczeń 17, 2010, 19:39:04 »

A kto Ci każe jeżdzić na 3D :mrgreen:
A kto Wam każe podglądać ekran.  :wink:
To jak widać, może być stresogenne  :O :) :D

*

Offline voyager

• **
  • 120
  • Hey! It compiles! Ship it!
  • Sprzęt: MIO P560 +AM 6.11e  PL ; TF101; i8260 + AM 1.4.2
« Odpowiedź #221 dnia: Styczeń 17, 2010, 19:49:39 »
Jak będziesz tak samo kokretny jak w powyższym poście, to z pewnością możesz oczekiwać
równie  rzeczowej odpowiedzi jak Twoje zgłoszenie problemu.  :ok:
Post z definicji nie miał być konkretny, bo praca w trybie demo (jak większość tu próbuje uskuteczniać) nie odda faktycznego zachowania się programu. Chodziło o zaznaczenie problemu, czy ktoś taką prawidłowość obaczył, bo to widać bez dodatkowych danych. Daje konkretny adres, jadę i albo jestem tam gdzie zadałem, albo w malinach.
Ale jak chcesz to: trasa Prądnicka (dowolny punkt) do Rydlówka 23 (w rzeczywistości kończy gdzieś w okolicy Rydlówka 20). Adres Królowej Jadwigi 195 przestrzeliwuje do mniej więcej numeru 201.
Wychodzi na to, że w zasadzie to na wersji 6.x.x każda trasę trzeba zapisywać, łącznie z wyznaczonym routem, bo jest to potencjalny bug. Załamka.

*

Offline nocnyMarek

• 9913
« Odpowiedź #222 dnia: Styczeń 17, 2010, 20:48:59 »
Chciałem konkretne adresy, żeby zobaczyć czy nie ma innych uzasadnionych powodów
że trasa kończy się w innym miejscu niż byś chciał, a w tych adresach takich powodów nie widzę.
(powód mógłby być dla np. dla adresów Rydlówka 24a/b czy Kr. Jadwigi 151/151a)
A co do Twojego zgłoszenia problemu to, w wersji 6-6.1 jak dotąd nie zdarzyło mi się
by trasa skonczyła się dalej niż 25m od celu. Miałem tak raz w v5.5, a winny był słaby sygnał GPS.

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
  • Sprzęt: Navroad Vivo Plus, Huawei Honor 6
« Odpowiedź #223 dnia: Styczeń 17, 2010, 20:52:29 »
Ale jak chcesz to: trasa Prądnicka (dowolny punkt) do Rydlówka 23 (w rzeczywistości kończy gdzieś w okolicy Rydlówka 20).

U mnie kończy przy nr 23, przynajmniej demo.
Przy okazji, mógłbyś napisać choćby jednego posta merytorycznego, bez bluzgania na AM. Jest to irytujące.

*

Offline ererce

• **
  • 175
« Odpowiedź #224 dnia: Styczeń 17, 2010, 21:54:59 »
Czy ja tylko tak mam, czy to jest norma w tej wersji AM? Jak wybrałem się tydzień temu w okolicach ulicy Rydlówka (Kraków) to AM porzuciła mnie  :E ok 100 metrów wcześniej twierdząc, że jestem u celu. Mimo, że adres pokazywała OK.
Dziś wycięła inny numer, punkt docelowy wskazywała ok 100 za daleko (ul Królowej Jadwigi). Gdybym nie patrzył na numery domów, to bym przejechał. Chyba wykonam głęboką orkę i wrócę do 5.5.3. Tego dziadostwa nie się używać.
Ja od poczatku wersji 6 zglaszam slady do supportu, gdzie AM6 nagle prowadzi mnie 100 m w lewo od drogi - np. jadac Pulawska w Warszawie AM pokazuje, ze jestem na Farbiarskiej.
Czesto zdarza sie tez, ze AM wybiera jakies dziwne zjazdy i znowu jadac Pulawska nagle wprowadza mnie na zjadzy na parkingi. To samo przy katowickiej w Jankach.
Sprawdzany wtedy sygnal z GPS pokazuje najczesciej wiecej niz 4 satelity, stan zielony etc.
AM zwala to na sygnal, szybe w samochodzie i inne takie, ale wylaczenie AM i wlaczenie iGo w tym samym miejscu wcale nie wykazuje podobnych tendencji.
Cos chyba jednak jest na rzeczy z tymi poprawkami do pozycji GPSu  :S

*

ratajczyk

« Odpowiedź #225 dnia: Styczeń 17, 2010, 22:10:12 »
no i namoje marudzenie, beda zmiany w nastepnej wersji AM  :mrgreen:. lecz niestety nie zlikwiduja drzewka hierarchicznego - szkoda bo to badziew niczym dzieci neostrady.

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
« Odpowiedź #226 dnia: Styczeń 17, 2010, 22:13:06 »
AM zwala to na sygnal, szybe w samochodzie i inne takie, ale wylaczenie AM i wlaczenie iGo w tym samym miejscu wcale nie wykazuje podobnych tendencji.
Cos chyba jednak jest na rzeczy z tymi poprawkami do pozycji GPSu  :S

Jakiego masz GPSa, bo ja nie obserwuję żadnych problemów z pozycją GPS?

no i namoje marudzenie, beda zmiany w nastepnej wersji AM  :mrgreen:. lecz niestety nie zlikwiduja drzewka hierarchicznego - szkoda bo to badziew niczym dzieci neostrady.

To Twoje zdanie. Dla mnie drzewko hierarchiczne jest jak do tej pory największą zaletą nowej AM.

*

ratajczyk

« Odpowiedź #227 dnia: Styczeń 17, 2010, 22:33:22 »
a mnie przeszkadza, nie jest przejrzyste i szkoda ze producent nie dopuszcza wyboru pozostania np przy AM 5.5.3 + nowe mapy a dla testerow placacych za licencje nowa wersja "stabilna" inaczej. wiem ze w licencji jest napisane "program jest jaki jest" i juz. choc nie powiem po grzebaniu w plikach udalo mnie sie usunac drzewko hierarchiczne (bez wycinania pliku categories) lecz nie jest to dopracowane gdyz nie mam zaciecia jak np Darek_Foto i inni.

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
« Odpowiedź #228 dnia: Styczeń 17, 2010, 22:43:22 »
Radzę się przyzwyczaić do nowej organizacji POI, bo drzewko hierarchiczne na pewno nie zniknie. Lepiej spróbuj zmienić swoje przyzwyczajenia i zacząć korzystać z niego wspomagając się klawiaturą. Zobaczysz, że jest bardzo funkcjonalne, a przy dostępnych obecnie ponad 400000 POI, jest jedynym sensownym sposobem znalezienia dowolnego POI w czasie krótszym niż 15 sekund.

*

Offline nocnyMarek

• 9913
« Odpowiedź #229 dnia: Styczeń 17, 2010, 22:59:30 »

O wielopoziomową strukturę POI walczyłem 3 lata i nie byłem sam.
Nie licz że z tego zrezygnują jeśli już wprowadzili. W zasadzie do pełni wygody brakuje tu tylko 3 rzeczy:
- pamięci ostatniej kategorii
- filtrowania zawsze względem całego drzewa, a nie tylko bieżacej gałęzi
- przemyślanej kategoryzacji

*

ratajczyk

« Odpowiedź #230 dnia: Styczeń 17, 2010, 23:08:03 »
nie uzywam GPS chodzac tylko jezdzac. wydawca AM zaczyna zapominac kto jest grupa docelowa nawigacji. POI na ekranie wiadomo wczesniej sa przygotowane lecz "PROWADZ DO POI" bez zapamietania ostatnich wyborow to duzy "-", bo jak na autostradzie mam sobie cos znalezc - piszac na klawiaturze? dla mnie ten pomysl jest nie trafiony i wiem ze to bedzie zmienione w jakis sposob - ale w jaki to sie zobaczy. moze bedzie literka "b"  :mrgreen:.
Napisane: 17-01-2010, 23:01:41
to bedzie polowiczne rozwiazanie niedlugo  :ok:.

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
« Odpowiedź #231 dnia: Styczeń 17, 2010, 23:32:12 »
bo jak na autostradzie mam sobie cos znalezc - piszac na klawiaturze?

Uważasz, że wygodniej jest przewijać wtedy 1300 kategorii, żeby się potem przekonać, że punkt POI jest jednak w innej kategorii, niż się spodziewałeś?
Dla mnie to był zawsze koszmar, choć w wersjach poprzednich subskrybowałem kilkadziesiąt kategorii, a teraz mam do dyspozycji 1300.
Zwykle pierwsze dwie litery wprowadzone z klawiatury doskonale znajdują kategorię docelową.
« Ostatnia zmiana: Styczeń 17, 2010, 23:35:17 wysłana przez akubit »

*

ratajczyk

« Odpowiedź #232 dnia: Styczeń 18, 2010, 06:55:51 »
a wczesniej jak bylo?tez mozna bylo wpisac poczatek kategorii.
hierarchia i nazwy kategorii w 6.x.x nie maja logicznej ciaglosci. np fotoradary - dlaczego cale glowne drzewo tak sie nie nazywa? tylko siedzi sobie ukryte pod "informacje drogowe". parkingi takze - przeciez sie rozwijaja. tak przekombinowane to jest.
dawno temu nie lubilem TomToma, a teraz coraz bardziej sie przekonuje gdyz tam wiele w menu sie nie zmienilo od tylu lat czy samym wygladzie glownego ekranu nawigacji. wyznaczenie trasy np z warszawy do Drezna - wybrac drogami szybkimi - ok wybierze mi w polsce 2 jezdniowe trasy (czyli via gorny slask), w naszej AM trzeba dac punkt posredni aby tak zrobil nawet gmeranie w ustawieniach nic nie daje szczegolnego. z traffic'iem trzeba trafic w odpowiednia pore dnia aby tak trase wyznaczyl. ale czy jej nie zmieni przy jakiejs granicznej godzinie i bedzie ciagnal np na wielun.
to po co Ktos sie wysilal i robil UamEdytor'a?

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
« Odpowiedź #233 dnia: Styczeń 18, 2010, 07:49:38 »
a wczesniej jak bylo?tez mozna bylo wpisac poczatek kategorii.

No i co z tego? Jak było kilkadziesiąt kategorii, to zdawało egzamin przewijanie listy. Naprawdę teraz bawisz się w przewijanie 1300 kategorii? Przecież to nonsens.

hierarchia i nazwy kategorii w 6.x.x nie maja logicznej ciaglosci. np fotoradary - dlaczego cale glowne drzewo tak sie nie nazywa? tylko siedzi sobie ukryte pod "informacje drogowe". parkingi takze - przeciez sie rozwijaja. tak przekombinowane to jest.

Można sobie dyskutować, co, gdzie i w którym miejscu powinno się znaleźć. Każdy będzie miał inne zdanie. Chodzi o to, żeby głównych gałęzi drzewa było jak najmniej, żeby nie trzeba było dużo przewijać. ATSD to często wyszukujesz fotoradar, jako cel podróży?

dawno temu nie lubilem TomToma, a teraz coraz bardziej sie przekonuje gdyz tam wiele w menu sie nie zmienilo od tylu lat czy samym wygladzie glownego ekranu nawigacji. wyznaczenie trasy np z warszawy do Drezna - wybrac drogami szybkimi - ok wybierze mi w polsce 2 jezdniowe trasy (czyli via gorny slask)

Byś się teraz mocno zdziwił, po włączeniu IQ Routes. Takie czasy, zamiast pchać w korki, program usiłuje je ominąć. Pewien jesteś, że przez Katowice dojedziesz szybciej? 8h 16 min przez Wieluń, 8h 54min przez Katowice. No chyba, że jedziesz na "gierkówce" 160km/h, to spróbuj podnieść sobie średnią prędkość na autostradach.

Stare dzieje, program nie jest rozwijany, od dawna już nie działa prawidłowo. Ale są inne :ok:

*

Offline emisiu

• Ekspert AutoMapa
  • 2362
« Odpowiedź #234 dnia: Styczeń 18, 2010, 10:45:31 »
Byś się teraz mocno zdziwił, po włączeniu IQ Routes. Takie czasy, zamiast pchać w korki, program usiłuje je ominąć. Pewien jesteś, że przez Katowice dojedziesz szybciej? 8h 16 min przez Wieluń, 8h 54min przez Katowice. No chyba, że jedziesz na "gierkówce" 160km/h, to spróbuj podnieść sobie średnią prędkość na autostradach.

Zależy od pory dnia, mnie wyznaczył 7h 48 min przez Częstochowę, Opole, Wrocław i dalej wiadomo.  :ok:

*

ratajczyk

« Odpowiedź #235 dnia: Styczeń 18, 2010, 11:25:45 »
nie chodzi o szybkosc, tylko przy trudnych warunkach drogowych czesto "takie kolko" wychodzilo szybciej i byl mniejszy strach przed wpadajacymi na czolowe.

*

Bilunia

« Odpowiedź #236 dnia: Styczeń 18, 2010, 11:26:10 »

Pora się przesiąść na Mercedesa w dziedzinie konwersji (i nie tylko) POI, tz. POIConverter.

Zerknij na:
http://sites.google.com/site/poiconverter/
Pozdrawiam

*

ratajczyk

« Odpowiedź #237 dnia: Styczeń 18, 2010, 11:26:50 »
dzieki zaraz obejrze.

*

mik39

« Odpowiedź #238 dnia: Styczeń 18, 2010, 11:54:14 »
Czytajac posty moge rozroznic dwa genomy ludzi: ci co beda bronic nowej wersji do ostatnich sil i tych co odrazu mowia bublowi stanowcze nie.
Jako, ze spedzilem troche czasu z AM (kilka lat) i w zasadzie przymykalem oko na niedorobki, bledy,niechlujstwo etc. to AM w wersji 6.x zostala prze zemnie calkowicie odrzucona. Dlaczego? Wystarczy poczytac na tym forum.
Reasumujac: naleze do drugiej grupy. Do pierwszej Grupy mam "przeslanie": tkwijcie na posterunku!
PEACE!
« Ostatnia zmiana: Styczeń 18, 2010, 16:06:25 wysłana przez mik39 »

*

Offline kocureq

• 1216
    • Yet Another Tech Blog
  • Sprzęt: Samsung Galaxy Note, Galaxy S4
« Odpowiedź #239 dnia: Styczeń 18, 2010, 16:03:21 »
Pojeździłem ostatnio wieczorami i niestety trasy zbudowane na podstawie traffiku są bez sensu, prowadzi tak, jakby trzeba było omijać korki. Często robi manewry typu "zjedź z trasy głównej na zjazd, wjedź z powrotem na trasę główną" które mają sens jak trasa główna stoi w korku (przykład: Wisłostrada na północ przy moście Poniatowskiego, Dolina Służewiecka przejazd pod Puławską w kierunku Wisły), prowadzi mniejszymi drogami, przez co traci się dużo czasu na manewry.

Ciekawe czemu tak, wydawałoby się, że wieczorem to tylko wbić się na główną trasę i mamy 3 wolne pasy, powinno być szybciej niż kręcić po uliczkach 1-pasmowych. Jeżdżę z włączonym traffikiem online, może wystarczy żeby im pozmieniać średnie prędkości na mapach.
Palm m505 -> Treo 650 -> Eten M700 -> HTC Touch Pro -> HTC HD2 -> Samsung Galaxy Note -> Samsung Galaxy S4