Jest już AM EU i PL 6.1.0 z poprawionymi mapami 0912a

• 386 Odpowiedzi
  • 87783 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline rgr

• 1045
Odp: Jest już AM EU i PL 6.1.0 z poprawionymi mapami 0912a
« Odpowiedź #180 dnia: Styczeń 14, 2010, 20:11:27 »
U mnie punkt "przełomowy" wypada w okolicach Sypniewo 5a (optymalna, bez AMT).
Z AMT (trasa optymalna) przełom jest przy adresie Głuszyna 173a.

Czyżbym mało wyraźnie napisał, że oba zrzuty dot. trasy krótkiej?
Tak, ale co mnie to obchodzi skoro jeżdżę z trasą optymalną, a błąd w takim samym stopniu dotyczy również jej?

Ale i tak prowadzi dziwnie przy "właściwej" trasie -- każe zawracać przy skrzyżowaniu S11 i 433, potem nakazuje zjazd z S11 w ulicę bez nazwy z rondem (po drugiej stronie S11 jest Szkolna/Kurnicka), potem Radiową.

Wyjątkowo śmieszna trasa :)

Śmieszna ? To po co jej zmieniłeś wszystkie punkty, a na dodatek ją odwróciłeś? Dziwisz się, że zawraca przy 433 - zapewne punkt postawiłeś na niewłaściwym pasie A-11.
Osobiście nie wiem, do czego ma prowadzić ta dyskusja, skoro każdy sobie modyfikuje co chce, a później komentuje wyniki zupełnie czegoś innego niż podałem w założeniu
Punkt postawiłem przy właściwym pasie A11.
Też nie wiem do czego prowadzi ta _dyskusja_, skoro można komentować tylko prawdy objawione przez ciebie, i to po raz któryś :))
To nie tablica ogłoszeń !

*

Offline JaMi

• 563
  • Sprzęt: obecnie HTC x7500, SE X1 XPERIA, Larki 43.0 50.1
« Odpowiedź #181 dnia: Styczeń 14, 2010, 20:23:01 »
A kto w założeniu mówił o zmienianiu końca. Koniec jest w obu przypadkach stały (Kępno), podobnie jak rodzaj trasy (krótka). Zmienny był tylko początek.

zmiany wprowadzane przez uzytkownikow pozwalaja uwidocznic zachowanie aplikacji w roznych wariantach jej dzialania. Zapewne rozumiesz idee pracy badawczo-rozwojowej, jaka niewatpliwie prowadzona jest dzieki staraniom uzytkownikow tego forum. Po co zamiesciles swoj przyklad ? Zeby zostal bez odpowiedzi ? Kazdy tutaj szuka pewnych prawidlowosci i analizuje dzialanie AM. Odpusc juz ten sarkazm i przestan ludzi traktowac jak gorszych od siebie.

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
« Odpowiedź #182 dnia: Styczeń 14, 2010, 20:27:02 »
Cytat: Bilunia
Czyżbym mało wyraźnie napisał, że oba zrzuty dot. trasy krótkiej?
...
Tak na przyszłość. Zanim skoczysz mi następnym razem do gardła, to porównaj sobie ze spokojem omawiane przypadki.
Poprzednidotyczył wyłącznie sposobu wyznaczania początkowego fragmentu trasy (optymalnej)

To teraz jeszcze pokaż identyczny przykład, ale dotyczący wyłacznie trasy szybkiej.
Albo nie, nie teraz, poczekaj następne 10 dni, znowu będziesz mógł zabłysnąć i nas rozluźnić  :ok:
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

*

Bilunia

« Odpowiedź #183 dnia: Styczeń 14, 2010, 20:47:26 »
Poddaję się.
Przepraszam, za zamieszanie.
Jeżeli chodzi o sarkazm, to wybaczcie, ale z tym, to chyba nie do mnie. Nikogo też nie traktowałem i nie zamierzam traktować jak gorszych od siebie. Jednak, jeżeli widzę, że podane przykłady każdy sobie modyfikuje po swojemu, a niektórym nawet wychodzi w obu przypadkach to samo, to tego "prania mózgu" już nie rozumiem.
Najnowsza AM jest oczywiście super  :O
Pozdrawiam wszystkich

*

Offline ES

• **
  • 118
  • Sprzęt: SPV M3000
« Odpowiedź #184 dnia: Styczeń 14, 2010, 20:53:33 »
Do czego służy w ustawieniach Trasy strona 1/6 max prędkość dla wszystkich skoro osobno ustawia się prędkość dla poszczególnych typów drogi? ktoś wie
Bodajże np. dla ciężarówek prędkość maksymalna nie może być wieksza niż 70 km/h bez względu na kategorię drogi, znaki drogowe i inne przepisy.
Ale mogę się mylić.

http://pl.wikipedia.org/wiki/Ruch_drogowy#Ograniczenie_pr.C4.99dko.C5.9Bci

80 km/h lub nawet 100 km/h

*

Offline jerzu

• 1323
    • Mój profil na FB
  • Sprzęt: iPhone 7
« Odpowiedź #185 dnia: Styczeń 14, 2010, 21:16:36 »
Dzisiaj, w ramach eksperymentu, przejechałem trasę Warszawa - Kalinówka k. Świdnika - Warszawa z włączonym traffikiem on-line. Alleluja - AM się nie zawiesiła ani razu. Poniżej zrzut z ilością transmitowanych danych.
Dariusz "jerzu" Niemczyński
Telefon - iPhone 7 & Moto G5
Tablet - Huawei Media Pad T5

*

Offline ES

• **
  • 118
  • Sprzęt: SPV M3000
« Odpowiedź #186 dnia: Styczeń 14, 2010, 21:19:25 »

Nikt Ci nie wciska kitu, ale my sobie też nie damy sobie kitu wcisnąć.   B)
Jeśli nie rozróżniasz błędu mapy od błędu nie wyznaczonej trasy, to żadna ujma,
nie każdy musi mieć wystarczającą wiedzę, by to rozróżnić.

Automapa jest sprzedawana łącznie z mapą.
Nie można wgrać innych map (innych dostawców) do najnowszej wersji programu, ani też nowszych map do starszej wersji programu (a szkoda, nie każdy potrzebuje wodotrysków).

Marku, piszesz jak etatowy rzecznik prasowy producenta AM.

*

Offline jerzu

• 1323
    • Mój profil na FB
« Odpowiedź #187 dnia: Styczeń 14, 2010, 21:25:28 »
Jeśli nie rozróżniasz błędu mapy od błędu nie wyznaczonej trasy, to żadna ujma,
nie każdy musi mieć wystarczającą wiedzę, by to rozróżnić.

Produkt pod nazwą "AutoMapa" to program+mapy. Nie możesz kupić samej mapy, nie możesz też kupić samego programu bez map. Mnie, jako użytkownika, nie interesuje czy to jest błąd programu czy mapy. Produkt pod nazwą "AutoMapa" nie działa prawidłowo.

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
  • Sprzęt: Navroad Vivo Plus, Huawei Honor 6
« Odpowiedź #188 dnia: Styczeń 14, 2010, 21:50:02 »
Produkt pod nazwą "AutoMapa" to program+mapy. Nie możesz kupić samej mapy, nie możesz też kupić samego programu bez map. Mnie, jako użytkownika, nie interesuje czy to jest błąd programu czy mapy. Produkt pod nazwą "AutoMapa" nie działa prawidłowo.

Tylko, że błąd mapy, to błąd występujący lokalnie, nie wpływający na ogólne działanie programu. Jest ich tysiące w każdej nawigacji. Zwykle też bardzo łatwo go usunąć, stąd w każdej nowej wersji map nanoszone są setki poprawek. Błąd programu, np wyznaczania tras, to zupełnie co innego, często bardzo trudnego do wychwycenia i poprawienia. Błąd mapy wystarczy zgłosić, a ktoś o nawet niewielkiej wiedzy informatycznej go poprawi.
Stąd inna jest waga błędu mapy, a inna błędu algorytmu routingu.

*

Offline nocnyMarek

• 9913
« Odpowiedź #189 dnia: Styczeń 14, 2010, 22:07:06 »
Widzę że trzeba obrazowo.   
Samochód kupuje sie w komplecie z silnikiem, skrzynią biegów i sprzęgłem.
( i mnóstwem innych elementów, alo to na potrzeby tego przykładu nieistotne)

Doktorwycior nie pisał że 'auto mu nie działa', tylko że nie może jeździć, bo nawaliła mu skrzynia biegów.
Odpowiedziałem, że to nie skrzynia biegów, tylko sprzęgło, to samo napisał akubit,
a on na to, że mamy nie wciskać mu kitu, bo on wie, że rozleciała się skrzynia, bo może włączyć biegu.

Ja wiem, że nie ma racji, więc mu odpisałem, że wcale nie musi się na tym znać,
że to żadna ujma, a objawy uszkodzenia dla laika są podobne.
Ale skoro nie rozróżnia skrzyni biegów od sprzęgła, to niech pozostanie przy stwierdzeniu,
że auto mu sie zepsuło, a nie upiera się, że padła mu skrzynia.

Koniec historyjki obrazkowej, AutoMapy nie kupi bez mapy, a samochodu w salonie bez skrzyni biegów.

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
« Odpowiedź #190 dnia: Styczeń 14, 2010, 22:21:21 »
Pozostając w obrazowym kręgu porównań motoryzacyjnych, jeżeli komuś zatrze się silnik w nowym mercu, to inaczej to oceni, niż wypadnięcie zatrzasku w wyściółce bagażnika. Choć i jedno i drugie jest wadą produktu. Dlatego ocenianie, że "produkt pod nazwą "AutoMapa" nie działa prawidłowo" na podstawie błędnie naniesionych dwóch odcinków na rondzie jest nadużyciem.
« Ostatnia zmiana: Styczeń 14, 2010, 22:23:59 wysłana przez akubit »

*

Offline nocnyMarek

• 9913
« Odpowiedź #191 dnia: Styczeń 14, 2010, 22:37:27 »
Ale że to nawet nie samo sprzęgło, tylko zawleczka z linki sprzęgła wypadła
okazało się dopiero później, kiedy to andrep napisał,
że ta idiotycznie wyglądająca na screenie 'runda honorowa' wokół ronda
nie wynika z kaprysu czy błędu algorytmu, tylko taka jest organizacja ruchu tym na rondzie.

*

Offline JaMi

• 563
  • Sprzęt: obecnie HTC x7500, SE X1 XPERIA, Larki 43.0 50.1
« Odpowiedź #192 dnia: Styczeń 14, 2010, 22:55:19 »
Dzisiaj, w ramach eksperymentu, przejechałem trasę Warszawa - Kalinówka k. Świdnika - Warszawa z włączonym traffikiem on-line. Alleluja - AM się nie zawiesiła ani razu. Poniżej zrzut z ilością transmitowanych danych.
co jaki czas masz ustawiona wymiane danych w AM ?

*

MarkNavi

« Odpowiedź #193 dnia: Styczeń 14, 2010, 22:56:40 »
Drodzy ukryci forumowicze z firmy produkującej AM, składam publiczny wniosek o dożywotnią darmową subskrypcję na produkt AutoMapa dla kolegów Akubit oraz NocnyMarek. Koledzy, tak poważnie gdyby to ode mnie zależało nie wahałbym się ani minuty i pozytywnie zaopiniował postulat, bo naprawdę na to zasługujecie i pisze to bez jaj. Szacun dla Was panowie. Jesteście prawdziwymi i walecznymi pretorianami  :ok:

*

Offline jerzu

• 1323
    • Mój profil na FB
« Odpowiedź #194 dnia: Styczeń 14, 2010, 22:59:56 »
co jaki czas masz ustawiona wymiane danych w AM ?

Co 5 minut.
Napisane: Styczeń 14, 2010, 22:57:30
Tylko, że błąd mapy, to błąd występujący lokalnie, nie wpływający na ogólne działanie programu.

Przez takie błędy mapy wczoraj sobie zrobiłem dwa okrążenia po ul. Krakowskiej w Częstochowie  :P

*

Offline doktorwycior

• 18
  • Sprzęt: NR560BF
« Odpowiedź #195 dnia: Styczeń 14, 2010, 23:11:23 »
"ocenianie, że "produkt pod nazwą "AutoMapa" nie działa prawidłowo" na podstawie błędnie naniesionych dwóch odcinków na rondzie jest nadużyciem"

co Ty nie powiesz ? najnormalniej wzruszyłem się do łez

Napisane: Styczeń 14, 2010, 23:07:43
"Drodzy ukryci forumowicze z firmy produkującej AM, składam publiczny wniosek o dożywotnią darmową subskrypcję na produkt AutoMapa dla kolegów Akubit oraz NocnyMarek"

sądząc po adwokackich wypowiedziach darmowa subskrypcja już została przyznana

*

Offline jerzu

• 1323
    • Mój profil na FB
« Odpowiedź #196 dnia: Styczeń 14, 2010, 23:29:09 »
Błąd mapy wystarczy zgłosić, a ktoś o nawet niewielkiej wiedzy informatycznej go poprawi.

Albo i nie. Albo też zrobi to źle.

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
« Odpowiedź #197 dnia: Styczeń 14, 2010, 23:52:50 »
co Ty nie powiesz ? najnormalniej wzruszyłem się do łez

Mało mnie to obchodzi. Masz jakieś bardziej pożyteczne zajęcie? Może nauka cytowania na forum?  :P Więcej będzie z tego pożytku, niż pisanie głupawych komentarzy.

sądząc po adwokackich wypowiedziach darmowa subskrypcja już została przyznana

Przynajmniej w moim przypadku mylisz się bardzo. Zapewniam Cię, że z przyjemnością wkrótce przedłużę subskrypcję na AM Europe.
Napisane: Styczeń 14, 2010, 23:51:39
Błąd mapy wystarczy zgłosić, a ktoś o nawet niewielkiej wiedzy informatycznej go poprawi.

Albo i nie. Albo też zrobi to źle.

Mądrość tygodnia.

*

Offline jerzu

• 1323
    • Mój profil na FB
« Odpowiedź #198 dnia: Styczeń 15, 2010, 00:05:42 »
Mądrość tygodnia.

Nie mądrość. To prawda.

*

Offline doktorwycior

• 18
« Odpowiedź #199 dnia: Styczeń 15, 2010, 00:20:25 »
Przynajmniej w moim przypadku mylisz się bardzo. Zapewniam Cię, że z przyjemnością wkrótce przedłużę subskrypcję na AM Europe.

w takim razie przyjmij moje najszczersze kondolencje w tak ciężkiej dla Ciebie chwili  :evil:
btw. czy teraz odpowiada Ci sposób w jaki cytuję ?

Było już znacznie lepiej, jeszcze trochę poprawiłem i tego się trzymaj, a wszyscy czytający eątek będą zadowoleni. nM.
« Ostatnia zmiana: Styczeń 15, 2010, 00:48:53 wysłana przez nocnyMarek »

*

Offline kocureq

• 1216
    • Yet Another Tech Blog
  • Sprzęt: Samsung Galaxy Note, Galaxy S4
« Odpowiedź #200 dnia: Styczeń 15, 2010, 00:37:40 »
Okiem informatyka, to niektóre najnowsze funkcjonalności AM wyglądają tak, jakbym je zaprojektował w 5 minut po usłyszeniu o takim pomyśle. To nie powinno tak być, mają dużo programistów, mają doświadczenie, mają betatesterów (alfatesterów wewnętrznych pewnie też), mają czas. (...)
Zgadzam się, że wiele funkcjonalności jest pisane ad hoc, w każdym razie sprawia to takie wrażenie. Co do doświadczenia... tu hm... byłbym ostrożny. Istnienie na rynku ileś tam lat niekoniecznie przekłada się na doświadczenie.
Chociażby doświadczenie pt. "warto przetestować nowe ficzery routingu przez dłużej niż miesiąc i popatrzeć jakie mają wady", a nie na "hurrrraa", bo działa na danych testowych i nawet się nie wywala ;)

Wyjaśnienie dla nie-informatyków: każdy informatyk który ma już kilka lat doświadczenia, programował w kilku językach i obejrzał sobie różne działające systemy, potrafi zaprojektować dowolną funkcjonalność, jaką zobaczy w działaniu, na zasadzie "jak ja bym to zrobił".

W rzeczywistości prawie nigdy tak prosto nie ma, a najprostsze rozwiązania wraz z rozwojem produktu się modyfikuje, bądź całkowicie przerabia, bo to albo się źle skalują, albo dają dziwne rezultaty w pewnych zakresach danych, a to reaguje się po prostu na zgłaszane błędy. To tzw. know-how, które się zdobywa, jeśli się naturalnie rozwija swoją firmę / produkt.

Niestety, w przypadku AM wygląda, jakby projektowali jakieś rozwiązanie, wrzucali na betatesty żeby zobaczyć czy się nie sypie i wypuszczali na rynek jako wersję finalną bez takich modyfikacji.
Palm m505 -> Treo 650 -> Eten M700 -> HTC Touch Pro -> HTC HD2 -> Samsung Galaxy Note -> Samsung Galaxy S4

*

Offline nocnyMarek

• 9913
« Odpowiedź #201 dnia: Styczeń 15, 2010, 00:53:23 »
Cytat: jerzu
Cytat: akubit
Mądrość tygodnia.
Nie mądrość. To prawda.

Tu niestety muszę się z Tobą zgodzić, nie zdarza się to często,
ale jednak się zdarza, że jedno na mapie poprawią, a drugie popsują.

*

Offline doktorwycior

• 18
« Odpowiedź #202 dnia: Styczeń 15, 2010, 00:54:51 »

Niestety, w przypadku AM wygląda, jakby projektowali jakieś rozwiązanie, wrzucali na betatesty żeby zobaczyć czy się nie sypie i wypuszczali na rynek jako wersję finalną bez takich modyfikacji.

niestety tak to właśnie wygląda , wychodzi na to że zaczęli oszczędzać swój czas kosztem użytkowników

*

Offline Hanys57

• 26
  • Sprzęt: Mio p350 z WM5
« Odpowiedź #203 dnia: Styczeń 15, 2010, 17:02:51 »
Witam
Piszę tutaj, bo nie wiem jak zalożyc nowy temat, zresztą nie ma potrzeby.
Mam Mio P350 z WM5. Po instalacji AM6 na tzw ekranie "Dzisiaj" nie pojawia się skrót do AM6. tylko cały czas wyświetla się AM5. Licencja jest przypisana do urządzenia, AM instaluję zawsze na karcie. W elementach "Dzisiaj" pojawiło mi się AM5 i AM6, ale niezależnie co zaznaczę, na ekranie jest zawsze skrót do AM5. Jak nic nie zaznaczę skrótu na ekranie nie ma. Nie jest to coś wielkiego w porównaniu z innymi problemami przedstawianymi na forum, ale trochę denerwuje. Może ktoś coś wie na ten temat. Z góry dziękuje za pomoc. Pozdrawiam.

*

Offline nocnyMarek

• 9913
« Odpowiedź #204 dnia: Styczeń 15, 2010, 17:09:29 »
Zainstalowałeś 'wtyczkę odbudowy instalacji'? (to taki katalog na karcie o nazwie 2577)

*

Offline Hanys57

• 26
« Odpowiedź #205 dnia: Styczeń 15, 2010, 17:22:51 »
Przy każdej  instalacji katalog 2577 instaluje mi się automatycznie i oczywiście cały czas jest na karcie.

*

Offline nocnyMarek

• 9913
« Odpowiedź #206 dnia: Styczeń 15, 2010, 18:24:11 »
Jeśli więc go nie dezaktywujesz (zmieniając nazwę) to  po włożeniu karty
powinien zainstalowac aktualny plugin na Today`u, kasując jednocześnie trn z poprzedniej wersji AM.
Jeśli tak się nie stało, to w tym katalogu znajdź plik AutoMapaToday.dll i bitmapy AutoMapaToday***.bmp
i skopiuj je wszystkie do katalogu Windows w Mio.
« Ostatnia zmiana: Styczeń 15, 2010, 18:36:12 wysłana przez nocnyMarek »

*

Offline Hanys57

• 26
« Odpowiedź #207 dnia: Styczeń 15, 2010, 19:01:59 »
Przekopiowałem do katalogu Windows w Mio: AutoMapaTodayD240.bmp i AutoMapaTodayL240.bmp. Plik AutoMapaToday.dll nie chciał się przekopiować, jakiś konflikt współużytkowania? Zrobiłem reset i na ekranie mam już skrót do AM6. Dziękuję za pomoc i podrawiam.

*

Offline nocnyMarek

• 9913
« Odpowiedź #208 dnia: Styczeń 15, 2010, 19:25:34 »
Zapomniałem dopisać, że żeby skopiować dll-kę musisz najpierw wyłączyc jej widoczność w ustawieniach Today.
Ale całkiem możliwe ze stara niczym się nie różni od nowej, inne są tylko te pliki bitmap.

*

Offline voyager

• **
  • 120
  • Hey! It compiles! Ship it!
  • Sprzęt: MIO P560 +AM 6.11e  PL ; TF101; i8260 + AM 1.4.2
« Odpowiedź #209 dnia: Styczeń 16, 2010, 20:30:52 »
Czy ja tylko tak mam, czy to jest norma w tej wersji AM? Jak wybrałem się tydzień temu w okolicach ulicy Rydlówka (Kraków) to AM porzuciła mnie  :E ok 100 metrów wcześniej twierdząc, że jestem u celu. Mimo, że adres pokazywała OK.
Dziś wycięła inny numer, punkt docelowy wskazywała ok 100 za daleko (ul Królowej Jadwigi). Gdybym nie patrzył na numery domów, to bym przejechał. Chyba wykonam głęboką orkę i wrócę do 5.5.3. Tego dziadostwa nie się używać.
Oczywiście nie omieszkam napisać coś miłego do supportu.