Jest już AM EU i PL 6.1.0 z poprawionymi mapami 0912a

• 386 Odpowiedzi
  • 87596 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Bilunia

Odp: Jest już AM EU i PL 6.1.0 z poprawionymi mapami 0912a
« Odpowiedź #150 dnia: Styczeń 13, 2010, 23:22:05 »
Bilunia nie tak dawno obiecywałeś, że zabierzesz zabawki i przeniesiesz się na inne podwórko, naprawdę na to liczyłem.
Pzd

Czytanie ze zrozumieniem, to jak widać Twój problem. Czyżby ślepe zauroczenie ? A może masz również problem z obiektywną oceną prezentowanych stanowisk ?
Zanim następnym razem napiszesz, co Ci ktoś obiecał, dobrze to przemyśl.
Cytat.
"Może rzeczywiście pora pójść za przykładem innych, posprzątać swoje zabawki i "pójść się bawić" gdzie indziej."
http://pdaclub.pl/forum/index.php?topic=153957.msg1193011#msg1193011

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
« Odpowiedź #151 dnia: Styczeń 13, 2010, 23:38:38 »
Cytat: felixb
Dla kogo jest ten program  :shock: do jeżdżenia czy do kopania się w ustawieniach.

Czy ktoś Cię namawia, żebyś za przeproszeniem tam grzebał?
Nie musisz wcale tam zaglądać i jeździć całe życie na ustawieniach domyślnych.
Ty lubisz i potrafisz grzebać w interfejsie MM, więc sobie grzebiesz z całkiem niezłym skutkiem,
ja sobie grzebię w ustawieniach AM żeby zrealizować zmyślone założenia.
Jedyna różnica jest taka, że nie potrzebuję tak zaawansowanych narzędzi jak Ty do MM.
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

*

Offline RUKAT

• 2388
  • Sprzęt: POCO X3 NFC
« Odpowiedź #152 dnia: Styczeń 13, 2010, 23:45:53 »
Ktoś  chciał żeby ujawnił się przedstawiciel AM a mnie interesowało by bardziej który z kolegów udzielających się na forum w dziale AM jest pracownikiem konkurencji  :mysli:  :grin: :grin:
Nic tak nie cieszy jak seria z pepeszy ;o)

*

Offline felixb

• 390
  • MapaMap 6.6.2 TOP i Automapa 6.10
  • Sprzęt: Mio 500 v2, Omnia II, ROM 23123_Normal od Ryrzego
« Odpowiedź #153 dnia: Styczeń 14, 2010, 09:34:37 »
Dla kogo jest ten program  :shock: do jeżdżenia czy do kopania się w ustawieniach.
Jedyna różnica jest taka, że nie potrzebuję tak zaawansowanych narzędzi jak Ty do MM.
Do MM nic nie trzeba dla zwyklego usera aby wyznaczyć trasę z A do B przez C, D itp. Brakuje pary rzeczy które przeniósł bym z AM. To co czytam o problemach w AM, o wyznaczaniu tras zależnych od humoru programu, jakiś tam prędkości np. autostrada 150 km/h aby wyznaczył prawidłowo trasę to troche jest śmieszne. Program powinien być towarzyszem kierowcy a nie utrapieniem (czy dobrze prowadz,i czy się nie powiesi itd.) Używam przemiennie obu programów i od wersji AM 6 jestem zdecydowanie za MM. Nie mam powiązań z MM :grin:
felix

*

Offline emisiu

• Ekspert AutoMapa
  • 2362
« Odpowiedź #154 dnia: Styczeń 14, 2010, 09:41:11 »
Dla kogo jest ten program  :shock: do jeżdżenia czy do kopania się w ustawieniach.

Czy ktoś Cię namawia, żebyś za przeproszeniem tam grzebał?
Nie musisz wcale tam zaglądać i jeździć całe życie na ustawieniach domyślnych.
Ty lubisz i potrafisz grzebać w interfejsie MM, więc sobie grzebiesz z całkiem niezłym skutkiem,
ja sobie grzebię w ustawieniach AM żeby zrealizować zmyślone założenia.

Inna sprawa, że tak dużą ilością opcji Aquart sam sobie strzela w kolano. IMHO ten program już dawno prosił się o uproszczenie pod tym względem, a on wprost przeciwnie - ciągle się rozrasta.
W takiej sytuacji programistą coraz trudniej będzie panować nad aplikacją (a w zasadzie to już chyba nie panują), i coraz trudniej będzie uzyskać powtarzalne zachowanie programu u rożnych użytkowników.

Poza naszą garstka zapaleńców z tego i kilku podobnych forów w większości opcji nikt i tak nie grzebie lecz pozostawia je nietknięte przez cały okres eksploatacji programu.

Inna sprawa, że to właśnie my wiele z tych opcji wymogliśmy na twórcach programu, a oni mają jak widać dość miękkie serce - zbyt miękkie.  :wink:

*

Offline felixb

• 390
« Odpowiedź #155 dnia: Styczeń 14, 2010, 09:45:50 »
Właśnie, czy nie mogą stworzyć wersji LITE bez tych bajerów i fajerwerków, prostą i skuteczną i w niższej cenie :ok: i tu liczyłbym na sukces. Powrót do stabilnej wersji z nową mapą.
« Ostatnia zmiana: Styczeń 14, 2010, 09:47:56 wysłana przez felixb »
felix

*

Offline emisiu

• Ekspert AutoMapa
  • 2362
« Odpowiedź #156 dnia: Styczeń 14, 2010, 09:47:00 »
Tak jak iGo Amigo  :ok:

*

Offline felixb

• 390
« Odpowiedź #157 dnia: Styczeń 14, 2010, 09:50:17 »
Wiele razy poruszany był pomysł samej aktualizacji map a nie całego programu. Pozostawić userowi wybór program full lub tylko mapa. Coś na styl TT.
« Ostatnia zmiana: Styczeń 14, 2010, 09:54:13 wysłana przez felixb »
felix

*

Offline iceneon

• 995
« Odpowiedź #158 dnia: Styczeń 14, 2010, 09:58:43 »
Tak jak iGo Amigo  :ok:
byle by można było ustawić punkt przez :)

Wiele razy poruszany był pomysł samej aktualizacji map a nie całego programu. Pozostawić userowi wybór program full lub tylko mapa. Coś na styl TT.
5.5.3 i mapa 0912a  :ok:

Proponuję masowo pisać maile do supportu (nie mam na myśli spamowania :) ) w tej sprawie, może w końcu zmiękną i to zrobią.

*

Offline RUKAT

• 2388
« Odpowiedź #159 dnia: Styczeń 14, 2010, 10:03:05 »
Ale oso chodzi  :-?  Nie włączać  menu expert , nie ruszać nic w ustawieniach,nie grzebać w plikach  i już   B)

*

Offline iceneon

• 995
« Odpowiedź #160 dnia: Styczeń 14, 2010, 10:21:20 »
iGO8 też ma menu proste i zaawansowane. I co z tego. Mają też drugi program. Zrobili go bo mają łeb na karku. Wiele osób chciałoby właśnie takiego programu.

IMHO pomysł kolegi Felixb (wersja LITE) jest super  :ok:

*

Offline MarioM74

• 381
  • Sprzęt: HTC Desire S, Blow GPS35V
« Odpowiedź #161 dnia: Styczeń 14, 2010, 10:45:20 »
Ale oso chodzi  :-?  Nie włączać  menu expert , nie ruszać nic w ustawieniach,nie grzebać w plikach  i już   B)

Bo i tak nie działa  :mrgreen:

*

Offline RUKAT

• 2388
« Odpowiedź #162 dnia: Styczeń 14, 2010, 11:49:33 »
Komu nie działa to nie działa   B)  Ja nie mam większych zastrzeżeń  :ok: Gdyby nie forum to bym nie wiedział że coś jest "nie halo"

*

Offline kocureq

• 1216
    • Yet Another Tech Blog
  • Sprzęt: Samsung Galaxy Note, Galaxy S4
« Odpowiedź #163 dnia: Styczeń 14, 2010, 13:11:07 »
Panowie przestańcie analizować tą trasę. Pisałem z sufitu. Po polskiemu - zmyślona/
I na podstawie zmyślonej trasy chciałeś coś udowodnić? :O

Nawigacja MA zmieniać wyznaczaną trasę wraz z aktualizacjami, zmieniają się drogi i warunki na nich, nawigacja ma się do tego dostosowywać. Ja rozumiem, że AM6 wstrząsnęła trochę dotychczasowymi trasami, ale to nie znaczy, że zaraz wszystko do d...

Część pewnie wyznacza lepiej, część gorzej nich dotychczas. Tylko nie można na to patrzeć tak "wyznacza inaczej niż ja jeżdżę z dziada pradziada = źle". Jak znasz dokładnie trasę, nie potrzebujesz nawigacji :)
Palm m505 -> Treo 650 -> Eten M700 -> HTC Touch Pro -> HTC HD2 -> Samsung Galaxy Note -> Samsung Galaxy S4

*

Bilunia

« Odpowiedź #164 dnia: Styczeń 14, 2010, 13:55:23 »
Jak znasz dokładnie trasę, nie potrzebujesz nawigacji :)

To, że każdy z nas ma "obcykaną" jakąś trasę i wie, jak powinna ona wyglądać, to nie znaczy, że Ty masz obcykane moje trasy, a ja Twoje. Więc każdemu z nas nawigacja jest potrzebna. To, że ja wiem, że ulica Wiankowa w Poznaniu - to deptak, wcale nie oznacza, że Ty też to wiedziałeś. Więc dzielmy się swoimi doświadczeniami, a support niech to wykorzysta. Dla dobra tak swojego, jak i naszego.
Pozdrawiam

*

Offline iceneon

• 995
« Odpowiedź #165 dnia: Styczeń 14, 2010, 13:57:21 »
I na podstawie zmyślonej trasy chciałeś coś udowodnić? :O
Niczego nie muszę udowadniać. Podałem prosty przykład co AM 6 wyprawia, kto chciał to zrozumiał. Widzę że masz z tym jakiś problem.

Nawigacja MA zmieniać wyznaczaną trasę wraz z aktualizacjami, zmieniają się drogi i warunki na nich, nawigacja ma się do tego dostosowywać.
Trasę, która się fizycznie nie zmienia (nie ma żadnej przebudowy, ani nowych dróg) też ma inaczej wyznaczać ?

nie można na to patrzeć tak "wyznacza inaczej niż ja jeżdżę z dziada pradziada = źle".
Wskaż gdzie tak napisałem

Jak znasz dokładnie trasę, nie potrzebujesz nawigacji :)
Może potrzebuję, może nie. INYFB

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
  • Sprzęt: Navroad Vivo Plus, Huawei Honor 6
« Odpowiedź #166 dnia: Styczeń 14, 2010, 14:13:23 »
Trasę, która się fizycznie nie zmienia (nie ma żadnej przebudowy, ani nowych dróg) też ma inaczej wyznaczać ?

Tak, choćby dlatego, że zmieniło się natężenie ruchu i zaczęły się na niej tworzyć korki.

*

Offline iceneon

• 995
« Odpowiedź #167 dnia: Styczeń 14, 2010, 14:22:58 »
Z wyłączonym AMTraffic też ?

*

Offline nocnyMarek

• 9913
« Odpowiedź #168 dnia: Styczeń 14, 2010, 15:01:28 »
Też, bo zmienił się algortym liczący trasy.
Zwłaszcza może być to widoczne, gdy trasa z A do B może prowadzić przez C albo przez D
i obie alternatywy są do siebie podobne.

Żeby Twoje założenie było słuszne należałoby przyjąć, że algorytm kalkulacji tras był i jest idealny,
i że zawsze znajduje najlepszą (najszybszą/najkrótszą) trasę. A tak oczywiście nie jest.

Ponadto czasem wystarczy jedna nowa restrykcja na trasie
(jakiś zakaz skrętu, nakaz, zmiana kierunkowości ...)
by wpłynęło to na zmianę optymalnego jej przebiegu.

*

Offline JD-MM

• 1145
  • Sprzęt: SGS6 SM-G920F
« Odpowiedź #169 dnia: Styczeń 14, 2010, 16:57:24 »
.............. Więc dzielmy się swoimi doświadczeniami, a support niech to wykorzysta. Dla dobra tak swojego, jak i naszego.
Pozdrawiam

Bardzo podobają mi się te dwa zdania. Tak trzymać  :ok:

*

Bilunia

« Odpowiedź #170 dnia: Styczeń 14, 2010, 17:07:36 »
Więc dla rozluźnienia mały przykład. :proud:
Trasa krótka. Traffik wyłączony.
Koniec: Kępno (kropka wskazana na mapie)
Start: dwa warianty, różniące się wyłącznie tym, że są to dwie sąsiednie klatki w tym samym bloku:
1- Poznań, Głuszyna 212
2- Poznań, Głuszyna 214
Proszę zwrócić uwagę na sposób wyznaczania początkowego przebiegu trasy. Punkty startu oddziela niespełna 20 m, natomiast różnica w trasie, to 16 km. (177 km i 161 km). :O :shock:
Nie wiem, czy się śmiać, czy płakać.

*

Offline jartro

• 555
  • Sprzęt: Auro S 6, AM EU aktualna, TomTom Go 6000, 6200
« Odpowiedź #171 dnia: Styczeń 14, 2010, 17:47:49 »
Tu babol wydaje się ewidentny.Waqrto zgłosić do supportu

*

Offline JD-MM

• 1145
  • Sprzęt: SGS6 SM-G920F
« Odpowiedź #172 dnia: Styczeń 14, 2010, 18:05:54 »
U mnie wyznacza 177 km z obydwu adresów.

*

Offline altroch

• 667
  • Sprzęt: Modecom WinCE 6.0/AM 6.xx, SGS3, SG Note3
« Odpowiedź #173 dnia: Styczeń 14, 2010, 18:12:17 »
U mnie też 177

*

Offline JaMi

• 563
  • Sprzęt: obecnie HTC x7500, SE X1 XPERIA, Larki 43.0 50.1
« Odpowiedź #174 dnia: Styczeń 14, 2010, 18:16:10 »
Start: dwa warianty, różniące się wyłącznie tym, że są to dwie sąsiednie klatki w tym samym bloku:
1- Poznań, Głuszyna 212
2- Poznań, Głuszyna 214
Proszę zwrócić uwagę na sposób wyznaczania początkowego przebiegu trasy. Punkty startu oddziela niespełna 20 m, natomiast różnica w trasie, to 16 km. (177 km i 161 km). :O :shock:

u mnie z 212 i z 214 wyznacza tak samo trase, tyle, ze zle bo naokolo

trasa krotsza (zmieniony Koniec) wyznaczana jest poprawnie, co pewnie doskonale wiesz

blad wystepujacy w starych wersjach AM jest niestety powielany nadal
« Ostatnia zmiana: Styczeń 14, 2010, 19:15:17 wysłana przez JaMi »

*

Offline rgr

• 1045
« Odpowiedź #175 dnia: Styczeń 14, 2010, 18:30:24 »
1- Poznań, Głuszyna 212
2- Poznań, Głuszyna 214
U mnie punkt "przełomowy" wypada w okolicach Sypniewo 5a (optymalna, bez AMT).
Z AMT (trasa optymalna) przełom jest przy adresie Głuszyna 173a.

Ale i tak prowadzi dziwnie przy "właściwej" trasie -- każe zawracać przy skrzyżowaniu S11 i 433, potem nakazuje zjazd z S11 w ulicę bez nazwy z rondem (po drugiej stronie S11 jest Szkolna/Kurnicka), potem Radiową.

Wyjątkowo śmieszna trasa :)

EDIT:
Najlepszej trasy chyba nie sposób wyznaczyć.
« Ostatnia zmiana: Styczeń 14, 2010, 18:40:26 wysłana przez rgr »
To nie tablica ogłoszeń !

*

Offline nocnyMarek

• 9913
« Odpowiedź #176 dnia: Styczeń 14, 2010, 18:39:31 »
Widzę że bawi Cię ciągłe odgrzewanie wciąż tych samych kotletów  :sleepy:
To co pokazujeszm, to nic innego jak ciut zmieniony wariant trasy którą podawałeś 10 dni temu.
Wykorzystując TEN SAM BŁĄD algorytmu możesz z tego rejonu wyznaczyć dziesiątki tras
różniących się punktem startu o kilkaset metrów i dowolnie wybranym punktem docelowym,
byle leżącym dalej niż 100km od punktu startowego.
Zima zapowiada się długa, więc masz zapewnione zajęcia rozluźniajace na wiele wieczorów  :ok: Powodzenia.

*

Offline AdamMie

• 1033
  • Sprzęt: Asus 636N, NavRoad Q1, AM 6.10 _PL
« Odpowiedź #177 dnia: Styczeń 14, 2010, 18:40:26 »
U mnie też wyznacza 177 km z obydwu adresów.

*

Bilunia

« Odpowiedź #178 dnia: Styczeń 14, 2010, 19:43:42 »
U mnie punkt "przełomowy" wypada w okolicach Sypniewo 5a (optymalna, bez AMT).
Z AMT (trasa optymalna) przełom jest przy adresie Głuszyna 173a.

Czyżbym mało wyraźnie napisał, że oba zrzuty dot. trasy krótkiej?

Ale i tak prowadzi dziwnie przy "właściwej" trasie -- każe zawracać przy skrzyżowaniu S11 i 433, potem nakazuje zjazd z S11 w ulicę bez nazwy z rondem (po drugiej stronie S11 jest Szkolna/Kurnicka), potem Radiową.

Wyjątkowo śmieszna trasa :)

Śmieszna ? To po co jej zmieniłeś wszystkie punkty, a na dodatek ją odwróciłeś? Dziwisz się, że zawraca przy 433 - zapewne punkt postawiłeś na niewłaściwym pasie A-11.
Osobiście nie wiem, do czego ma prowadzić ta dyskusja, skoro każdy sobie modyfikuje co chce, a później komentuje wyniki zupełnie czegoś innego niż podałem w założeniu

trasa krotsza (zmieniony Koniec) wyznaczana jest poprawnie, co pewnie doskonale wiesz

A kto w założeniu mówił o zmienianiu końca. Koniec jest w obu przypadkach stały (Kępno), podobnie jak rodzaj trasy (krótka). Zmienny był tylko początek.

Widzę że bawi Cię ciągłe odgrzewanie wciąż tych samych kotletów  :sleepy:
To co pokazujeszm, to nic innego jak ciut zmieniony wariant trasy którą podawałeś 10 dni temu
Wykorzystując TEN SAM BŁĄD algorytmu możesz z tego rejonu wyznaczyć dziesiątki tras
różniących się punktem startu o kilkaset metrów i dowolnie wybranym punktem docelowym,
byle leżącym dalej niż 100km od punktu startowego.
Zima zapowiada się długa, więc masz zapewnione zajęcia rozluźniajace na wiele wieczorów  :ok: Powodzenia.
Tak na przyszłość. Zanim skoczysz mi następnym razem do gardła, to porównaj sobie ze spokojem omawiane przypadki.
Poprzedni:
http://pdaclub.pl/forum/index.php?topic=153957.msg1192999#msg1192999
dotyczył wyłącznie sposobu wyznaczania początkowego fragmentu trasy (optymalnej) , w zależności od oddalenia punktu końcowego. To chyba zupełnie coś innego (przynajmniej dla mnie). Wspólne w tych przykładach jest tylko jedno - skopany algorytm wyznaczania tras.
Miłej zabawy
« Ostatnia zmiana: Styczeń 14, 2010, 20:08:28 wysłana przez Bilunia »

*

Offline voyager

• **
  • 120
  • Hey! It compiles! Ship it!
  • Sprzęt: MIO P560 +AM 6.11e  PL ; TF101; i8260 + AM 1.4.2
« Odpowiedź #179 dnia: Styczeń 14, 2010, 20:08:33 »
Okiem informatyka, to niektóre najnowsze funkcjonalności AM wyglądają tak, jakbym je zaprojektował w 5 minut po usłyszeniu o takim pomyśle. To nie powinno tak być, mają dużo programistów, mają doświadczenie, mają betatesterów (alfatesterów wewnętrznych pewnie też), mają czas. (...)
Zgadzam się, że wiele funkcjonalności jest pisane ad hoc, w każdym razie sprawia to takie wrażenie. Co do doświadczenia... tu hm... byłbym ostrożny. Istnienie na rynku ileś tam lat niekoniecznie przekłada się na doświadczenie.
Niedawno popełniłem ten błąd i zainstalowałem 6.1.0 i tak dla testów udałem się w rejon ronda Mateczny w Krakowie. Cyrk z rondem Grunwaldzkim był już na tym forum przytaczany.  Przy okazji jak gdyby nic AM puściła mnie przez most kolejowy na Prądnickiej (od dawna jest tam zakaz ruchu - n.d. karetek).
Z pozytywów to jedna z przecznic nareszcie nie jest routowalna (w rzeczywistości jest to pastwisko dla koni).
W Zielonkach jak był babol tak jest. Wioski pod Wieliczką to samo.
Najgorsze było jednak to co zobaczyłem jak wywaliłem plik indeksujący kategorie. Dam przykład (choć i tak wszyscy o tym wiedzą), taki z początku... 16- zakaz wjazdu, 1-2-3 Stacja Paliw, 20t zakaz wjazdu, (..) potem jakiś sklep itd. Jakiś nie powiem kto pobrał POI jak leci. Nie zastanowił się, że to tak naprawdę jest śmietnik. Tego nie da się używać z tym plikiem indeksowym, a bez niego to już w ogóle.
Może ktoś z AM przeczyta jakikolwiek podręcznik nt. baz danych to może będzie wiedział jak należy prawnie skonstruować nazwę takiego POI, żeby była użyteczna.  BTW same pliki (ich struktura) przechowujące POI wyraźnie mówią z tą wiedzą u producenta AM jest cienko.
Niestety będę zmuszony wydobyć te POI i 'przelecieć' sed-em, co by z tego zrobić coś użytecznego.
Co do zaś testów, to obawiam się że firma nie ma nawet procedur testowych, nie mówiąc o faktycznych testerach. Bo jak na razie to co wypuścili jako release, to jest co najwyżej jakiś product RC ileś tam.
« Ostatnia zmiana: Styczeń 14, 2010, 20:10:25 wysłana przez voyager »