Jest już AM EU i PL 6.1.0 z poprawionymi mapami 0912a

• 386 Odpowiedzi
  • 87592 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline plusfoto

• 329
    • http://www.plusfoto.pl
  • Sprzęt: MIO MOOV 500
Odp: Jest już AM EU i PL 6.1.0 z poprawionymi mapami 0912a
« Odpowiedź #60 dnia: Styczeń 10, 2010, 16:56:48 »
Czy u was też tak jest.
Trasa Łódź-Przygłów wyznacza autostradą do trasy bełchatowskiej i dalej przez Piotrków do Przygłowa ale z powrotem już  nie prowadzi  z Piotrkowa do autostrady tylko przez Srock. Przy czym nie chodzi o to która trasa jest prawidłowa tylko dlaczego inaczej.

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
« Odpowiedź #61 dnia: Styczeń 10, 2010, 17:11:15 »
To nie są problemy lokalne jak stara się to zakwalifikować akubit. Np trasa szybka Odessa - Lwów, prowadzi drogą główną, nagle każe jechać po wiochach i dziurach , żeby wrócić trochę dalej na właściwą szybką trasę. Trasa odwrotna jest OK! Ja "dziękuję" za takie lokalne problemy.

Tamaroczko, niestety Tobie też się tylko wydaje, że masz rację, a tu znów ma ją akubit.
Ten dziwny 'wyskok z trasy', to skutek błędu na mapie Navteq.
Pewien odcinek drogi M05 (pod Żowtniewem) jest tam oznaczony na mapie jako 1-kierunkowy.
Istnieje też możliwość, choć już bardzo mało prawdopodobna, że to nie błąd tylko ten odcinek faktycznie jest 1-kierunkowy.
(np. czasowo z powodu jakichś robót budowlanych)
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

*

Offline doktorwycior

• 18
  • Sprzęt: NR560BF
« Odpowiedź #62 dnia: Styczeń 10, 2010, 17:37:12 »
jeżdżę codziennie po Krakowie bo mam taką pracę i zapewniam że runda dookoła tego ronda jest babolem więc proszę nie wciskać mi kolejnego kitu że źle coś zinterpretowałem , pozostałe przypadki które wykryłem są równie absurdalne.
zapewniam wszystkich iż jestem daleki od bezpodstawnego czepiania się jednak w moich oczach wygląda to tak:
wypuszczają kolejną nieprzetestowaną wersję 'bubel' i idąc na łatwiznę czekają na zgłoszenia wszelkich nieprawidłowości od użytkowników.
mało tego , mają jeszcze wymagania co do zgłoszeń - nie wystarczy już dokładny opis błędów bo do analizy niezbędne są pliki z zapisem trasy.
Drogi użytkowniku jak już zapłaciłeś to nie marudź tylko weź się do roboty i testuj wgrywając co dwa tygodnie nowe 'superwersje' bo to Twój obywatelski obowiązek !
jak się postarasz to uhonorujemy to nagrodą ; przedłużeniem okresu testów
według mnie nie powinni publikować programu w takim stanie jako wersji oficjalnej tylko kontynuować beta testy do momentu dopracowania
to mogłoby potrwać ale wgrywając wersję finalną powinniśmy mieć pewność że nie napotkamy takich błędów

przedstawiłem tylko swoją opinię , jeśli jesteście w pełni zadowoleni z takiego podejścia producenta i uważacie że oprogramowanie działa wystarczająco dobrze to Wasza sprawa
ja się pod to nie podłączam , jak ktoś pluje w twarz to nie stwierdzę że pada deszcz.

*

Offline jerzu

• 1323
    • Mój profil na FB
  • Sprzęt: iPhone 7
« Odpowiedź #63 dnia: Styczeń 10, 2010, 17:54:07 »
Czy u was też tak jest.
Trasa Łódź-Przygłów wyznacza autostradą do trasy bełchatowskiej i dalej przez Piotrków do Przygłowa ale z powrotem już  nie prowadzi  z Piotrkowa do autostrady tylko przez Srock. Przy czym nie chodzi o to która trasa jest prawidłowa tylko dlaczego inaczej.

Trasa optymalna - w obie strony A1.
Trasa szybka - w obie strony przez Srock.
Dariusz "jerzu" Niemczyński
Telefon - iPhone 7 & Moto G5
Tablet - Huawei Media Pad T5

*

Offline nocnyMarek

• 9913
« Odpowiedź #64 dnia: Styczeń 10, 2010, 18:05:07 »
Cytat: plusfoto
nie chodzi o to która trasa jest prawidłowa tylko dlaczego inaczej.

Przyczyna może byc bardzo prozaiczna, obie trasy są bardzo podobne,
ale wjazd na autostradę jest ponad pół kilometra krótszy niż zjazd z niej (zobacz na screenie poniżej),
to może wystarczyć by inna trasa w drugą stronę była lepsza.

Cytat: doktorwycior
jeżdżę codziennie po Krakowie bo mam taką pracę i zapewniam że runda dookoła tego ronda jest babolem więc proszę nie wciskać mi kolejnego kitu ...

Nikt Ci nie wciska kitu, ale my sobie też nie damy sobie kitu wcisnąć.   B)
Jeśli nie rozróżniasz błędu mapy od błędu nie wyznaczonej trasy, to żadna ujma,
nie każdy musi mieć wystarczającą wiedzę, by to rozróżnić.
Gdybyś na początku zamiast pisać o skopanym wyznaczniu tras, użył zwrotu pospolitego: babol
to nikt by nie miał nic przeciw temu, bo babol jest tam ewidentny.
Tyle, że w tym miejscu to mapa nie pozwala inaczej poprowadzić trasy i żaden algorytm kalkulacji tras
nie ma tu nic do rzeczy, a Ty się próbujesz upierać, że jest inaczej.
W dodatku zamiast przedstawić pozostałe przykłady próbujesz filozofować o padającym deszczu. A prawda jest taka,
że my piszemy o padającym deszczu (błedzie mapy), bo tam pada (jest konkretny błąd mapy w tym miejscu)
a Tobie się wydaje ktoś Ci pluje w twarz (bo nie zgodził się z Twoim zdaniem).
« Ostatnia zmiana: Styczeń 10, 2010, 18:10:35 wysłana przez nocnyMarek »

*

Offline doktorwycior

• 18
« Odpowiedź #65 dnia: Styczeń 10, 2010, 18:50:47 »
widać że kompletnie się nie zrozumieliśmy
ja prezentuję punkt widzenia zwykłego , szarego użytkownika AutoMapy dla którego istotne jest prawidłowe i bezpieczne działanie nawigacji.
dla większości posiadaczy AM nie jest ważne czy dany błąd jest spowodowany niewłaściwymi danymi mapy czy też usterka tkwi po stronie oprogramowania korzystającego z tej mapy.
o to powinien się martwić producent i dystrybutor oprogramowania a nie użytkownik.
nie powiedziałbym złego słowa gdyby program był darmowy typu 'open source' , chyba nikt nie jest zadowolony z zakupu bubla ?
odniosłem w pewnym momencie wrażenie iż bronicie producenta stwierdzając że wszystko jest w jak najlepszym porządku a osoby takie jak ja szukają dziury w całym poprzez złą interpretację zachowania programu.
prawdopodobnie wrócę do wersji 5.5.3 , tylko czy o to tutaj chodzi ?

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
  • Sprzęt: Navroad Vivo Plus, Huawei Honor 6
« Odpowiedź #66 dnia: Styczeń 10, 2010, 20:12:41 »
Uwierz mi, że przy Twoim podejściu do korzystania z nawigacji, najlepiej będzie jak się jej pozbędziesz. Żaden program nawigacyjny nie jest wolny od błędów mapowych, przy czym AM jest tu raczej w chlubnej czołówce. Np mapy od Emapy (które są wykorzystywane w bardzo wielu programach nawigacyjnych) mają dużo więcej błędów mapowych, mimo bardzo dobrego pokrycia.
Jeżeli stwierdzasz, że jest jakiś błąd na mapie, to lepiej zgłoś go do supportu, zamiast rozpętywać kampanię pomówień. Jest wielce prawdopodobne, że wyznaczanie tras w AM jest w dalszym ciągu dalekie od doskonałości, jednak na pewno nie świadczy o tym Twój przykład poparty stwierdzeniem, że "wyznaczanie tras w wersji 6.1.0 jest totalnie skopane".
Napisane: Styczeń 10, 2010, 20:05:59
To nie są problemy lokalne jak stara się to zakwalifikować akubit. Np trasa szybka Odessa - Lwów, prowadzi drogą główną, nagle każe jechać po wiochach i dziurach , żeby wrócić trochę dalej na właściwą szybką trasę. Trasa odwrotna jest OK! Ja "dziękuję" za takie lokalne problemy.

Zdaje się, że dyskusja toczyła się wokół ronda Grunwaldzkiego, a nie trasy Odessa - Lwów, dlatego wypraszam sobie używanie Twojego przykładu do uzasadnienia błedu na rondzie Grunwaldzkim. Nie wiem, czy zauważyłeś, ale to trochę inne miejsca, przyczyny, skutki.
Wniosek jest taki - chciałeś dać upust swojej frustracji - zapraszam na forum onetu.

« Odpowiedź #67 dnia: Styczeń 10, 2010, 20:48:29 »
Czy u was też tak jest.

Kolego. U mnie jest akurat na odwrót. Czyli z Łodzi do Przygłowa przez Srock a z powrotem autostradą.  Trasa szybka.

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
« Odpowiedź #68 dnia: Styczeń 10, 2010, 20:55:54 »
Czy u was też tak jest.

W jakich terminach?

*

Offline doktorwycior

• 18
« Odpowiedź #69 dnia: Styczeń 10, 2010, 22:06:48 »
"Uwierz mi, że przy Twoim podejściu do korzystania z nawigacji, najlepiej będzie jak się jej pozbędziesz"

Strasznie dziękuję Ci dobry człowieku za wspaniałą radę , chętnie skorzystałbym gdyby AM zwróciłaby mi pieniądze wydane na ten przereklamowany badziew

"Żaden program nawigacyjny nie jest wolny od błędów mapowych, przy czym AM jest tu raczej w chlubnej czołówce"

używałem do tej pory TomTom z dobrym skutkiem ale przeczytałem trochę bredni w stylu powyżej i dałem się na nie nabrać

"Jest już AM EU i PL 6.1.0 z poprawionymi mapami 0912a" - śmiech

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
« Odpowiedź #70 dnia: Styczeń 10, 2010, 22:19:13 »
używałem do tej pory TomTom z dobrym skutkiem ale przeczytałem trochę bredni w stylu powyżej i dałem się na nie nabrać

Mam TomToma - znam jego możliwości i aktualność map. Dlatego Ci napisałem, żebyś w ogóle przestał korzystać z nawigacji, bo nigdy nie będziesz zadowolony.
To gadżet nie dla Ciebie  :]

*

Offline plusfoto

• 329
    • http://www.plusfoto.pl
  • Sprzęt: MIO MOOV 500
« Odpowiedź #71 dnia: Styczeń 10, 2010, 22:33:12 »
Czy u was też tak jest.

W jakich terminach?
Nie ma znaczenia.
Cytat: plusfoto
nie chodzi o to która trasa jest prawidłowa tylko dlaczego inaczej.

Przyczyna może byc bardzo prozaiczna, obie trasy są bardzo podobne,
ale wjazd na autostradę jest ponad pół kilometra krótszy niż zjazd z niej (zobacz na screenie poniżej),
to może wystarczyć by inna trasa w drugą stronę była lepsza.

To w tym wypadku powinno być odwrotnie. A dokładnie różnica to 3 km obojętnie w którą stronę byś nie jechał na korzyść Srocka

Czy u was też tak jest.

Trasa optymalna - w obie strony A1.
Trasa szybka - w obie strony przez Srock.

Ustawienia są stałe nie zmieniane

« Odpowiedź #72 dnia: Styczeń 10, 2010, 22:37:17 »
Przykład  z innego forum. Spróbujcie wyznaczyć trasę z Polski do Holandii, Nieuw-Vennep na ulicę Operaweg. Polecam sprawdzić trasę szybką i krótką.

*

Offline doktorwycior

• 18
« Odpowiedź #73 dnia: Styczeń 10, 2010, 22:40:07 »

Mam TomToma - znam jego możliwości i aktualność map. Dlatego Ci napisałem, żebyś w ogóle przestał korzystać z nawigacji, bo nigdy nie będziesz zadowolony.
To gadżet nie dla Ciebie  :]

Nie jest tak jak myślisz akubit
z TomToma byłem naprawdę zadowolony ale chciałem być "legalny" i kupiłem tak zachwalane przez większość osób z tego forum AM
AM dawało radę do czasu wypuszczenia 6-ki , do wersji 5.5.3 nie miałem większych zastrzeżeń poza płynnością wyświetlania grafiki (gorszą w porównaniu z TT)
od wersji 6 AM tylko się wkur...am  :S

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
« Odpowiedź #74 dnia: Styczeń 10, 2010, 23:55:13 »
od wersji 6 AM tylko się wkur...am  :S

A z jakiego powodu? Bo chyba nie z powodu tego nieszczęsnego ronda? Rozumiem, że wersja 6.0.0 zrobiła trochę zamieszania, bo była niestabilna. Podaj jakieś problemy, to się tu na forum zastanowimy i może się jakieś konkretne problemy zgłosi do poprawy, a nie tylko utyskiwania i informacje, że ktoś się wkur...ia.
Rozumiem, że rondo zgłosiłeś do supportu, bo jeśli nie, to ja to zrobię.

*

Offline jachu77

• *
  • 95
  • Sprzęt: Asus A696
« Odpowiedź #75 dnia: Styczeń 10, 2010, 23:58:54 »
"Uwierz mi, że przy Twoim podejściu do korzystania z nawigacji, najlepiej będzie jak się jej pozbędziesz"

Strasznie dziękuję Ci dobry człowieku za wspaniałą radę , chętnie skorzystałbym gdyby AM zwróciłaby mi pieniądze wydane na ten przereklamowany badziew

"Żaden program nawigacyjny nie jest wolny od błędów mapowych, przy czym AM jest tu raczej w chlubnej czołówce"

"Jest już AM EU i PL 6.1.0 z poprawionymi mapami 0912a" - śmiech
Jeżeli chodzi o najnowszego TomToma to mógłbym Ci przedstawić kilka tras z mojej okolicy gdzie prowadzi przez nieistniejący od zawsze most i drogę, brak szeregu ruchliwych pozamiejskich dróg i wiele innych. Najnowszą mapę TomToma mam w fabrycznej navi samochodowej i szkoda ale używać jej się nie da. Przynajmniej w Polsce AM ma tych błędów mniej niż TomTom.

*

Offline doktorwycior

• 18
« Odpowiedź #76 dnia: Styczeń 11, 2010, 00:25:49 »
w momencie gdy wyszła 6-ka zgłosiłem do supportu około dziesięciu błędów w stylu tego ronda , wszystkie w okolicy lub w samym Krakowie.
aż strach pomyśleć ilu błędów nie odkryłem (nie ślęczę nad AutoMapą) i ile ich może być na obszarze całej Polski.
błędy które zgłosiłem poprawili ale w ich miejsce pojawiły się nowe , za każdym razem gdy instaluję nową wersję pojawia się kolejna porcja baboli
wyznaczam pierwszą lepszą trasę jaka przychodzi mi do głowy i ... babol.
co do niektórych moich spostrzeżeń (chodziło o działanie samego oprogramowania - opóźnionych instrukcji głosowych) nie doczekałem się do dziś ani konkretnych odpowiedzi ani poprawek.
dzisiaj zgłosiłem kolejne dwa problemy.
nie mam już ochoty pisać do supportu , odnoszę wrażenie że koresponduję z automatem a nie kompetentnymi fachowcami.
doszedłem do wniosku że odczekam z pół roku zanim zrobię kolejny upgrade wersji 5.5.3
jeśli masz nerwy i chęć to zgłoś sprawę ronda Grunwaldzkiego.
Napisane: Styczeń 11, 2010, 00:20:43
"Jeżeli chodzi o najnowszego TomToma to mógłbym Ci przedstawić kilka tras z mojej okolicy gdzie prowadzi przez nieistniejący od zawsze most i drogę, brak szeregu ruchliwych pozamiejskich dróg i wiele innych. Najnowszą mapę TomToma mam w fabrycznej navi samochodowej i szkoda ale używać jej się nie da. Przynajmniej w Polsce AM ma tych błędów mniej niż TomTom."

nie twierdzę że TomTom jest idealny jednak nigdy nie zasugerował mi kręcenia się po rondzie lub bezsensownego zawracania w miejscu gdzie nie można wykonać takiego manewru a AutoMapa w wersji 6 owszem.

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
« Odpowiedź #77 dnia: Styczeń 11, 2010, 00:34:07 »
nie twierdzę że TomTom jest idealny jednak nigdy nie zasugerował mi kręcenia się po rondzie lub bezsensownego zawracania w miejscu gdzie nie można wykonać takiego manewru a AutoMapa w wersji 6 owszem.

Za to zaproponował jazdę nieistniejącym od zawsze mostem  :ohreally: Widzisz różnicę? Kółko na rondzie, kontra kilka-kilkanaście-kilkadziesiąt kilometrów objazdu.
Jeszcze raz - nie ma idealnych map i programów, ale w przypadku AM jest szansa na szybką korektę błędów, a w przypadku TT... Sam wiesz.

*

Offline doktorwycior

• 18
« Odpowiedź #78 dnia: Styczeń 11, 2010, 01:04:11 »
no tak , na niektóre korekty czekam już cztery miesiące
o.k. niech tak zostanie , zadam tylko jeszcze raz pytanie;
dlaczego beta-testy AM nie trwają dłużej tylko wypuszczana jest przedwcześnie wersja niedopracowana z dużą ilością błędów ?
od początku chodzi mi w zasadzie tylko o to , w przeciągu miesiąca pojawiły się dwie wersje i obie są kiepskie
nie pojmuję takiej polityki
Napisane: Styczeń 11, 2010, 00:44:15
czyż nie  powinno być tak , że jeśli ktoś ma ochotę i czas to bierze udział w beta-testach podczas gdy reszta czeka grzecznie na stabilną , dopracowaną wersję ?
osobiście chętnie zaczekałbym nawet pół roku lub dłużej mając pewność że kolejny upgrade ma faktycznie sens.
oszczędziłoby to wiele nerwów i czasu użytkownikom , którzy nie mają ochoty na kombinacje.

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
« Odpowiedź #79 dnia: Styczeń 11, 2010, 01:42:39 »
no tak , na niektóre korekty czekam już cztery miesiące

W TT na nowe odcinki dróg w Polsce czekają już 2 lata...

o.k. niech tak zostanie , zadam tylko jeszcze raz pytanie;
dlaczego beta-testy AM nie trwają dłużej tylko wypuszczana jest przedwcześnie wersja niedopracowana z dużą ilością błędów ?

Presja userów? Nie wiem, też uważam, że wersja 6.0.0 final nie powinna się pojawić.

od początku chodzi mi w zasadzie tylko o to , w przeciągu miesiąca pojawiły się dwie wersje i obie są kiepskie

A tu już się nie zgodzę. Wersja 6.1.0 nie jest może idealna, ale na razie poważnych błędów nikt nie wykazał. Być może będzie nim problem wyznaczania dalekich tras za granicę (Grecja, gdzieś tam w Holandii), ale to trzeba jeszcze przeanalizować.
Napisane: Styczeń 11, 2010, 01:34:11
To w tym wypadku powinno być odwrotnie. A dokładnie różnica to 3 km obojętnie w którą stronę byś nie jechał na korzyść Srocka

OK, ale czas przejazdu (czyli to co istotne dla trasy szybkiej) wynosi na drodze z Przygłowa do Łodzi 50 min, zarówno przez Srock, jak i autostradę, więc decydować mogą tutaj sekundy (niestety czas jest podawany z dokładnością do minut).

*

Bilunia

« Odpowiedź #80 dnia: Styczeń 11, 2010, 03:36:23 »
Trasa:
Start: Poznań, ul. Sypniewo 4
Koniec: Ruda Śląska, ul. 1 Maja 2
Po wyznaczeniu tej trasy, zarówno w wariancie szybka, optymalna, czy krótka, jej przebieg jest wręcz idealny (przynajmniej moim zdaniem). Nie można się przyczepić do niczego. Tak w początku, końcówce, czy całości przebiegu trasy.
Więc dlaczego po odwróceniu trasy:
1- w wariancie szybkim zaliczamy przejazd przez Wrocław :O
2- w wariancie optymalnym i krótkim, zostajemy uraczeni na rozgrzewkę przejazdem przez  najbardziej zatłoczoną część Śląska, tz. Rudę Śl, Bytom, Tarnowskie Góry ... :O
3- w wariancie krótkim, dodatkowo na zakończenie drogowej przygody :wink:, po dojechaniu do Gądek k.Poznania, zostajemy  skierowani w rejon stacji kolejowej Gądki, po minięciu której, zapewne w celach relaksacyjnych zaliczamy kawałek leśnego duktu. :shock:
Oczywiście daleki jestem od narzekania, krytykowania itp. Przedstawiłem tylko suche fakty, a wnioski niech sobie wyciągnie każdy dla siebie. :wink:

*

MarkNavi

« Odpowiedź #81 dnia: Styczeń 11, 2010, 07:34:00 »
widać że kompletnie się nie zrozumieliśmy. Ja prezentuję punkt widzenia zwykłego , szarego użytkownika AutoMapy dla którego istotne jest prawidłowe i bezpieczne działanie nawigacji. Dla większości posiadaczy AM nie jest ważne czy dany błąd jest spowodowany niewłaściwymi danymi mapy czy też usterka tkwi po stronie oprogramowania korzystającego z tej mapy. O to powinien się martwić producent i dystrybutor oprogramowania a nie użytkownik.

Kolego zanim się zarejestrowałem na forum długo korzystałem z niego jako gość i przeczytałem mnóstwo wątków na temat AM "od deski do deski" i powiem ci, że może i masz w pewnym sensie rację pisząc tak jak powyżej, ale forum pdaclubu nie gromadzi tzw szarych użytkowników programu, tylko osoby, które czują pasję do tej technologii i rozumieją jej problemy. Ja podobnie jak ty myślałem do obejrzenia tego filmu http://www.autoswiat.tv/porady,Tak-powstaja-mapy-GPS,592,film.html , na którym pokazują jak tworzy sie mapy gps i uważam, że to niesamowicie żmudne zajęcie i dlatego już tak emocjonalnie nie oceniam map. Ja na swoim pda mam trzy programy nawigacyjne i wierz mi, że pomimo błedów jakie zdarzaja się w każdym oprogramowaniu, AM jest zdecydowanie najlepsza (na Polskę oczywiście). Mi słuchaj czasami zdarzają sie takie błedy podczas jazdy (na szczęście rzadko) , które polegają na tym, że Hołek mówi mi za 400 metrów skręc w lewo, a ja widzę jak byk na mapie skręt w prawo. To jest moim zdaniem błąd. A to, że tam raz czy dwa zrobię pętlę honorową wokół ronda, oddając w ten sposób hołd rycerzom spod Grunwaldu, to włos mi z głowy nie spadnie. Faktycznie zwykły user powie badziew, ale zaawansowany użytkownik będzie dociekał i może poprzez swoje posty tutaj , czy emaile do supportu poczuje się w minimalnym stopniu współtwórcą programu. Forum to gromadzi ludzi, dla których AM to hobby na dobre i na złe czasy. Pozdrawiam i więcej luzu życzę.
« Ostatnia zmiana: Styczeń 11, 2010, 07:38:05 wysłana przez MarkNavi »

« Odpowiedź #82 dnia: Styczeń 11, 2010, 08:41:48 »
W weekend wracając z nart w Korbielowie, zauważyłem, ze na trasie E75 na współrzędnych N50o03'36.64" E18o57'49.78" mam zablokowany odcinek. Czy u innych jest też ta blokada? Odcinek jest oczywiście przejezdny

*

Offline AdamMie

• 1033
  • Sprzęt: Asus 636N, NavRoad Q1, AM 6.10 _PL
« Odpowiedź #83 dnia: Styczeń 11, 2010, 09:15:26 »
W weekend wracając z nart w Korbielowie, zauważyłem, ze na trasie E75 na współrzędnych N50o03'36.64" E18o57'49.78" mam zablokowany odcinek. Czy u innych jest też ta blokada? Odcinek jest oczywiście przejezdny

U mnie nie ma.

*

Offline nocnyMarek

• 9913
« Odpowiedź #84 dnia: Styczeń 11, 2010, 09:46:23 »
Czy u innych jest też ta blokada? Odcinek jest oczywiście przejezdny

Usuń z katalogo Data Files wszytkie pliki blokad tzn. wszystkie pliki które zaczynają sie od 'miplo'
potem przeprowas zynchronizację i ponownie zaimportuj blokady.
W ten sposób pozbęsziesze wszystkich starych blokad, które dotyczą map 0909 a na mapie 0912 są niepotrzebne
a wręcz szkodliwe.
W tym konkretnym miejscu na mapie 0909 był zablokowany łacznik między jezdniami, który został usunięty na mapie 0912.
Tobie pozostała stara blokada, która blokowała ten łącznik, a teraz kiedy łacznika już nie ma blokuje Ci główną drogę.

« Odpowiedź #85 dnia: Styczeń 11, 2010, 10:12:14 »
Dziękuje za odpowiedź. Zrobiłem zgodnie z poradą NM i teraz wszystko jest OK

*

Offline msz1959

• 569
  • Sprzęt: HTC Touch HD/AM6.15 EU, iP4/iAM5.0, NavigonEU+TL
« Odpowiedź #86 dnia: Styczeń 11, 2010, 10:37:05 »
Czy u innych jest też ta blokada? Odcinek jest oczywiście przejezdny

Usuń z katalogo Data Files wszytkie pliki blokad tzn. wszystkie pliki które zaczynają sie od 'miplo'
potem przeprowas zynchronizację i ponownie zaimportuj blokady.
W ten sposób pozbęsziesze wszystkich starych blokad, które dotyczą map 0909 a na mapie 0912 są niepotrzebne
a wręcz szkodliwe.

Te i inne problemy wracają jak bumerang od czasu, kiedy AM zdecydowała się, w moim przekonaniu niesłusznie, by każda aktualizacja była jednocześnie aktualizacją i map i programu a nie, jak kiedyś tylko map (a program zmieniał się między kolejnymi "major versions"). No ale jest jak jest i tego pewnie nie zmienimy, choć może warto by trochę polobbować - jakoś nie chce mi się wierzyć, że format map ulega zmianie wraz z każda pod-wersją AM, a jeśli nie ulega, to można by sobie wyobrazić oddzielne aktualizacje samych tylko plików mapowych.

Niezależnie od tego warto chyba stworzyć przypięty wątek o praktycznych aspektach aktualizacji AM. Pytania o to przewijały się już wiele razy ale te wątki gdzieś już się dawno pochowały, myślę że warto podsumować wiedzę najbardziej doświadczonych użytkowników i ją "przypiąć".

Jako szeregowy użytkownik AM chciałbym mieć łatwy dostęp do odpowiedzi na takie na przykład pytania:

1. Czy warto (jak zaleca AM) za każdym razem formatować kartę pamięci. Opinie co do tego są różne, w internecie można m.in. znaleźć twierdzenia, że czas dostępu do informacji na kartach typu flash nie zależy od ich umiejscowienia. Poza tym karty jak rozumiem mają specjalne procesory, które rządzą tym, gdzie nowe informacje są zapisywane, tak by proces zapisu (liczba zapisów flasha jest ograniczona sprzętowo) równomiernie dotyczył całej karty. To może znaczyć, że mimo formatu pliki będą zapisywane w trudny do przewidzenia sposób. Poza tym przy dzisiejszych pojemnościach kart zapamiętanie a potem odtworzenie wielogigabajtowej zawartości (innej niż AM) jest operacją czasochłonną.
2. Jeśli kartę formatujemy to które pliki danych/ustawień można/należy przechować i jak je potem "podrzucić" nowej wersji AM?
3. Jeśli karty nie formatujemy, to czy należy skasować foldery AM, czy można robić upgrade na poprzedniej wersji?
4. Jak postąpić w czasie upgrade'u z MiploSyncem?
5. Jak radzić sobie np. z całkiem nieadekwatnymi poleceniami instalatora, który u mnie przynajmniej wciąż domaga się pod koniec instalacji przełożenia karty do urządzenia, uruchomienia AM, która jakoby ma zaraportować jakiś błąd wczytania mapy, wyjścia z AM i ponownego włożenia karty do czytnika. Nie da sie tego obejść, bo naciśniecie OK bez przełożenia karty powoduje natychmiastowe ponowne wyświetlenie tego samego komunikatu. Tymczasem po uruchomieniu AM program nie zgłasza żadnych problemów i zachęca do przeprowadzenia rejestracji z poziomu PDA, co zupełnie nie zgadza się z tym, co podpowiada instalator.

Pewnie inni wymyślą jeszcze inne pytania, które mogłyby się znaleźć w takim przypiętym "Upgrade FAQ".

*

Offline Pion

• 10
« Odpowiedź #87 dnia: Styczeń 11, 2010, 11:21:19 »
Kumpel jechał na Okęcie i został poprowadzony bezpośrednio na pas startowy :ok:
Wyznaczamy trasę: start skądkolwiek. Metę wybieramy z POI - Port Lotniczy Chopina w Warszawie.

*

Offline msz1959

• 569
  • Sprzęt: HTC Touch HD/AM6.15 EU, iP4/iAM5.0, NavigonEU+TL
« Odpowiedź #88 dnia: Styczeń 11, 2010, 11:53:04 »
Kumpel jechał na Okęcie i został poprowadzony bezpośrednio na pas startowy :ok:
Wyznaczamy trasę: start skądkolwiek. Metę wybieramy z POI - Port Lotniczy Chopina w Warszawie.
Śliczne! Trasa szybka - pod schodki samolotu!

*

Offline Darkph

• 493
« Odpowiedź #89 dnia: Styczeń 11, 2010, 12:04:54 »

Za to zaproponował jazdę nieistniejącym od zawsze mostem  :ohreally: Widzisz różnicę? Kółko na rondzie, kontra kilka-kilkanaście-kilkadziesiąt kilometrów objazdu.
Jeszcze raz - nie ma idealnych map i programów, ale w przypadku AM jest szansa na szybką korektę błędów, a w przypadku TT... Sam wiesz.
Co z tego że mapy są szybciej aktualizowane, jak aplikacja jest niestabilna i ma dużo mniej możliwości do wspominanego tutaj TomToma.
Z opisywanych problemów wynika że każdej chwili może odmówić posłuszeństwa.
Nie trzeba być wielkim specjalistą żeby nie zauważyć że autorzy przestali nad nią panować.
Problemy , które są ostatnio opisywane na tym forum w poważnej firmie nie powinny być "wypuszczone na zewnątrz" - wszystkie powinny być wyłapane w czasie testów.
Nie trudno sobie wyobrazić jak jakiś niecierpliwy użytkownik zacznie restartować urządzenie (albo coś w tym rodzaju) w czasie jazdy i podczas zabawy z GPS-em rozjedzie kogoś, albo wpakuje się na drzewo.
Automapa ma szczęście że według obiegowych opinii jest uważana za najlepszy program nawigacyjny, jednak postępując w taki sposób szybko zyska opinie najbardziej niestabilnego programu...
Obserwuje ten program od kilku lat i widzę że z wersji na wersję autorzy coraz bardziej tracą nad nim kontrolę.
Natomiast marketing ma się co raz lepiej  :P