Jakość map / Trafficu w Szczecinie

• 34 Odpowiedzi
  • 9850 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline kocureq

• 1216
    • Yet Another Tech Blog
  • Sprzęt: Samsung Galaxy Note, Galaxy S4
Odp: Jakość map / Trafficu w Szczecinie
« Odpowiedź #30 dnia: Czerwiec 18, 2011, 01:31:54 »
1. Poproszę o szczegóły którego to węzła nie ma
Węzeł Morwowa. Został otwarty 2 dni temu, ale jak czytam w googlach to zamknięty był od miesiąca - a AM tamtędy prowadziła.

2. Który z producentów nawigacji ma tyle aktualizacji map co AM
Nie jest istotne ile ma aktualizacji i jakie systemy - ważne, że te systemy prowadzą przez nieczynny zjazd z autostrady (a to nie jest uliczka osiedlowa gdzie mogę sobie zawrócić, albo pojechać następną za 200 metrów)

3. Ilu użytkowników taki traffic - niestety tak to na dzisiaj działa i wiadomo bo od dłuższego czasu bije się o to pianę i o centrum które by tym zarządzało i zbierało dane.
To nie ten traffic. I nie te źródła danych - miesięczna przebudowa węzła na autostradzie powinna być uwzględniona przez AM, a nie polegać na informacji od użytkowników.
Palm m505 -> Treo 650 -> Eten M700 -> HTC Touch Pro -> HTC HD2 -> Samsung Galaxy Note -> Samsung Galaxy S4

*

Offline morette

• 630
  • Sprzęt: HTC HD2 hypnosis V.12_3.14_F; Samsung Galaxy S III
« Odpowiedź #31 dnia: Czerwiec 18, 2011, 12:49:16 »
1. Poproszę o szczegóły którego to węzła nie ma
Węzeł Morwowa. Został otwarty 2 dni temu, ale jak czytam w googlach to zamknięty był od miesiąca - a AM tamtędy prowadziła.
Bo nikt nie naniósł blokady,  tak samo jak tobie się nie chciało, 

Nie jest istotne ile ma aktualizacji i jakie systemy - ważne, że te systemy prowadzą przez nieczynny zjazd z autostrady (a to nie jest uliczka osiedlowa gdzie mogę sobie zawrócić, albo pojechać następną za 200 metrów)

A pokaż mi gdzie producent pisze że jego obowiązkiem jest blokowanie takich przypadków. Może ja tego nie wiem albo nie doczytałem.

3. Ilu użytkowników taki traffic - niestety tak to na dzisiaj działa i wiadomo bo od dłuższego czasu bije się o to pianę i o centrum które by tym zarządzało i zbierało dane.
To nie ten traffic. I nie te źródła danych - miesięczna przebudowa węzła na autostradzie powinna być uwzględniona przez AM, a nie polegać na informacji od użytkowników.
W jaki sposób ma być uwzględniona, sprecyzuj o co ci chodzi: 1. Dane w warstwie mapy, 2. Punkty POI, 3. LD
Ostatnia wersja mapy jest z Kwietnia i nie ma jak na razie nowszej

Auto Mapa 6.10.0(1714)/Europe 1206  włączone korzystanie z LD
Android Auto Mapa - Samsung Galaxy S III

*

Offline kocureq

• 1216
    • Yet Another Tech Blog
  • Sprzęt: Samsung Galaxy Note, Galaxy S4
« Odpowiedź #32 dnia: Czerwiec 18, 2011, 13:28:26 »
Oczywiście, że producent nie bierze na siebie żadnych obowiązków. Jednak nawigacja która prowadzi przez zamknięty od miesiąca węzeł autostrady daje ciała i tyle.

Producent wymyślił sobie MiploTraffic i AM Traffic jako systemy aktualizacji online. Pierwszy polega na użytkownikach, drugi jest zależny od producenta. Skoro nikomu się nie chciało wstawić punktu, to producent mógłby informacje o remontach brać z GDDKiA i samemu blokować tak ważne odcinki.

OK, nie musi, nie chce mu się - tylko w tym momencie odpada główna zaleta AM w Polsce, że można na niej polegać.

Jak uwzględnione? Przez AMTraffic, skoro to ma możliwość blokowania odcinków.

Połączone: Czerwiec 18, 2011, 13:56:54
Właśnie zauważyłem kolejne ryzyko. Jak mnie 4. raz puści zamkniętą śląską, to się wkurzę i dodam blokadę. Tyle, że potem AM już mnie tamtędy nie puści, więc pewnie nie będę pamiętał, żeby zdjąć blokadę... I tak pół Szczecina będzie omijało Śląską :D
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 18, 2011, 13:56:54 wysłana przez kocureq »
Palm m505 -> Treo 650 -> Eten M700 -> HTC Touch Pro -> HTC HD2 -> Samsung Galaxy Note -> Samsung Galaxy S4

*

Offline ochkarol

• 4813
  • Sprzęt: Samsung Galaxy A8
« Odpowiedź #33 dnia: Czerwiec 18, 2011, 15:15:05 »
Jest ryzyko - jest zabawa (jak mawiali starożytni Rosjanie ;) )
W końcu ktoś zauważy i zgłosi na Miplo POI do usunięcia. Tak działa MiploTraffic i nic na to nie poradzisz.

Myślę, że nie ma co narzekać tylko wstawiać POI o robotach drogowych, tam gdzie się zauważy. Ja w Lubinie tak robię. Gdzieś się zdziwię, o czymś przeczytam - i na Miplo ;).

Ostatnio specjalnie pojechałem w Lublinie Krochmalną (ryzykując stanie na wahadle) żeby zobaczyć czy roboty dalej trwają. Roboty się skończyły i zgłosiłem własne POI do usunięcia.

Połączone: Czerwiec 18, 2011, 15:20:14
A pokaż mi gdzie producent pisze że jego obowiązkiem jest blokowanie takich przypadków. Może ja tego nie wiem albo nie doczytałem.
Stosując tę retorykę można dojść do wniosku, że wielką łachą producenta jest dbanie o dobry routing.

Myślę, ze przesadzasz. Jeśli Aqurat chce z AM utrzymać się na rynku to musi dbać również o szybkie blokowanie (i szybkie potem odblokowywanie) nieprzejezdnych odcinków.
Co więcej musi zacząć myśleć jak to robić poza granicami PL, bo moim zdaniem przeżyć na rynku mają szanse tylko programy globalne a nie lokalne (AM globalnym programem, pomimo posiadania map EU nie jest)
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 18, 2011, 15:20:14 wysłana przez ochkarol »
Pozdrawiam
Karol
. : Kobietę łatwiej rozebrać wbrew jej woli, niż ubrać po jej myśli. : .

*

Offline izaw

• 1165
« Odpowiedź #34 dnia: Czerwiec 18, 2011, 18:32:50 »
Czy ilość automatycznie przekłada się na jakość? Nie. Sieć dróg nie ma możliwości zmieniać się z dnia na dzień. Te dane można wcześniej przygotować.
...To nie ten traffic. I nie te źródła danych - miesięczna przebudowa węzła na autostradzie powinna być uwzględniona przez AM, a nie polegać na informacji od użytkowników.
...
W jaki sposób ma być uwzględniona, sprecyzuj o co ci chodzi: 1. Dane w warstwie mapy, 2. Punkty POI, 3. LD
Ostatnia wersja mapy jest z Kwietnia i nie ma jak na razie nowszej
Dłuższe zmiany w warstwie mapy, krótsze w blokadach. Nawet SR ustalając czas przejazdu nieskończoność zablokowałby odcinek. A nowe dane SR wychodzą co dwa tygodnie. Trzeba tylko chcieć, a nie oczekiwać od klientów, że zapłacą a potem sami sobie będą blokować, itp.
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 18, 2011, 18:35:19 wysłana przez izaw »