Jakość map / Trafficu w Szczecinie

• 34 Odpowiedzi
  • 9852 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline kocureq

• 1216
    • Yet Another Tech Blog
  • Sprzęt: Samsung Galaxy Note, Galaxy S4
Jakość map / Trafficu w Szczecinie
« dnia: Czerwiec 16, 2011, 15:27:59 »
Witam,

Przeprowadziłem się z Wawy do Szczecina i widzę, że jednak jest trochę gorzej jeśli chodzi o AM :)

To, że jest gorszy AM Traffic, to mogę zrozumieć. To, że mapy są aktualizowane trochę wolniej / gorzej, to mogę zrozumieć.

Ale kurczę, czemu Miplo Traffic nie obejmuje remontów i AM ciągle pcha w zamknięte ulice?
Palm m505 -> Treo 650 -> Eten M700 -> HTC Touch Pro -> HTC HD2 -> Samsung Galaxy Note -> Samsung Galaxy S4

*

Offline JR.Nysa

• 807
  • AM 6.17 PL , TomTom Android 1.4
  • Sprzęt: BLOW50YBT , Samsung Galaxy S 4 - i9505 5.0.1
Odp: Jakość map / Trafficu w Szczecinie
« Odpowiedź #1 dnia: Czerwiec 16, 2011, 15:35:04 »
Jakiś przykład?

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
« Odpowiedź #2 dnia: Czerwiec 16, 2011, 16:09:27 »
Cytat: kocureq
Ale kurczę, czemu Miplo Traffic nie obejmuje remontów i AM ciągle pcha w zamknięte ulice?

Może dlatego, że w Szczecinie nie ma nikogo, kto zająłby się tym społecznie
a Miplo żadnych pieniędzy na to nie ma najmniejszego zamiaru wyłożyć?
Może dlatego, że Miplo od lat ani trochę w tym kierunku się nie rozwija?
(vide POI do kategorii trafikowych z datą ważności)

Swoją drogą czemu pytasz tylko o MiploTraffic, a nie zapytasz o AM`Traffic
i nie tyle nas, co np. szefa marketingu AM, który dopiero co, wszem i wobec się chwalił,
jaka to AM jest 'przodująca, inteligentna i innowacyjna', i jak pozwala
'ze spokojem i bez nerwów dojechać do celu'.
Może przy okazji uzyskałbyś też odpowiedź, dlaczego uważa, że AutoMapa
jest w stanie reagować natychmiast na zmiany w organizacji ruchu
skoro na otwarcie nowego odcinka komunikacyjnego kręgosłupa śląskiej aglomeracji
(czyli DTŚ-ki) potrzebowała niemal 5 dni? (jest na mapie, trzeba go było tylko odblokować )
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

*

pliers

« Odpowiedź #3 dnia: Czerwiec 16, 2011, 16:28:46 »
Jeśli chodzi o nowy odcinek DTŚ to wstawiłem Antyblokady kilka godzin po jej otwarciu. Następnego dnia moderator stwierdził że Antyblokad jest za dużo i 6 z nich usunął :-) Oczywiście nie sprawdził wcześniej jeki tego będzie rezultat. po kilku dniach przepychanek z supportem i moderatorami w końcu droga zostało prawidłowo odblokowana (tak jak zrobiłem to na samym początku). Tylko miplomile przepadły :-)

PS. jestem własnie w Szczecinie i też przypadkiem zauważyłem że jakaś tam remontowana zamknięta droga nie jest uwzględniona w MiploTraffic.
W Warszawie statystycznie najwięcej społeczników z tego wynika :-) Generalnie jednak moja subiektywna opinia jest taka, że jakość POI z miplo oraz jakość działania moderatorów spadła na łeb, na szyję.

*

Offline Dolek

• 2023
  • Sprzęt: Waze znakomicie się sprawuje
« Odpowiedź #4 dnia: Czerwiec 16, 2011, 17:09:23 »
Dokładnie tydzień temu byłem w Szczecinie. Da się zauważyć że coraz więcej remontów/blokad nie jest naniesionych na Miplo.
Zresztą to nie dotyczy tylko kategorii traficowych. Już dawno nie było tak, że jechałem w trasie i w ciągu dwóch dni znalazłem trzy fotoradary nie naniesione na miplo  :O. Chyba na prawdę coraz mniej ludzi 'współpracuje', nie tylko w okolicach Szczecina.

« Odpowiedź #5 dnia: Czerwiec 16, 2011, 19:55:02 »
Tydzień temu podczas Dni Morza, gdy oprócz remontów doszła blokada ulic nad Odrą jeździłem przez cały weekend po Szczecinie z NaviExpertem i przykro powiedzieć ani razu nie wpakował mnie w zamknięte ulice, a przejechałem około 250 km. AM już nie używam - Android

« Odpowiedź #6 dnia: Czerwiec 16, 2011, 23:09:47 »
Cytat: pliers
Jeśli chodzi o nowy odcinek DTŚ to wstawiłem Antyblokady kilka godzin po jej otwarciu. Następnego dnia moderator stwierdził że Antyblokad jest za dużo i 6 z nich usunął :-) Oczywiście nie sprawdził wcześniej jeki tego będzie rezultat. po kilku dniach przepychanek z supportem i moderatorami w końcu droga zostało prawidłowo odblokowana ...
Taaakie buty to były :)
... a ja się zdziwiłem w sobotę koło północy, czemu nie odblokowałeś wszystkiego,
dodałem brakujące POI i w niedzielę rano DTŚka była już odblokowana.
Trzy dni prędzej niż w "inteligentnym i profesjonalnym online" Aquratu  :mrgreen:

« Odpowiedź #7 dnia: Czerwiec 16, 2011, 23:27:49 »
...jeździłem przez cały weekend po Szczecinie z NaviExpertem i przykro powiedzieć ani razu nie wpakował mnie w zamknięte ulice, a przejechałem około 250 km...
Przykro? Dlaczego?

« Odpowiedź #8 dnia: Czerwiec 17, 2011, 06:19:52 »
Przykro? Dlaczego?
[/quote]
Bo jak ukochana AM ma takie kłopoty

*

Offline kocureq

• 1216
    • Yet Another Tech Blog
« Odpowiedź #9 dnia: Czerwiec 17, 2011, 12:04:13 »
Jakiś przykład?
ul. Śląska w centrum, zamknięta od jakiegoś czasu a AM mnie tamtędy prowadzi.

Zamknięty jeden węzeł na autostradzie w kierunku Świnoujścia, AM tamtędy prowadzi. Ten ślimak chyba wczoraj otworzyli więc już nieważne.

Generalnie - nie czuję się pewnie z AM w Szczecinie, tak jak się czułem na śląsku czy w Wawie.

Połączone: Czerwiec 17, 2011, 12:06:46
Swoją drogą czemu pytasz tylko o MiploTraffic, a nie zapytasz o AM`Traffic
Bo AM Traffic najwyżej spowoduje, że pojedziesz wolniej albo dłużej, a przez MiploTraffic można się wpakować w zamknięte, zaparkowane ulice albo pod prąd. To jest dużo gorsze dla nawigacji[/quote]
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 17, 2011, 12:06:46 wysłana przez kocureq »
Palm m505 -> Treo 650 -> Eten M700 -> HTC Touch Pro -> HTC HD2 -> Samsung Galaxy Note -> Samsung Galaxy S4

*

Offline ochkarol

• 4813
  • Sprzęt: Samsung Galaxy A8
« Odpowiedź #10 dnia: Czerwiec 17, 2011, 12:26:22 »
Bo AM Traffic najwyżej spowoduje, że pojedziesz wolniej albo dłużej, a przez MiploTraffic można się wpakować w zamknięte, zaparkowane ulice albo pod prąd. To jest dużo gorsze dla nawigacji
Ciekawa konkluzja...  :mysli:
Widzisz jakąś róznicę w braku blokady w LiveDrive a w MiploTraffic?
Pozdrawiam
Karol
. : Kobietę łatwiej rozebrać wbrew jej woli, niż ubrać po jej myśli. : .

*

Offline kocureq

• 1216
    • Yet Another Tech Blog
« Odpowiedź #11 dnia: Czerwiec 17, 2011, 13:11:16 »
Nie. A to LiveDirve dystrybuuje teraz także sensowną liczbę blokad? Nie wiedziałem :)

Po prostu - przestałem ufać AM tutaj. W innych częściach kraju dawno nie zdarzyło mi się, żeby mnie AM wepchała w zamknięty zjazd z autostrady (zamknięty od dłuższego czasu) - w Wawie to ulice były blokowane po max 1 dniu od rozpoczęcia remontu, tutaj w śląską pcha mnie od tygodnia, a zamknięta jest dłużej z tego co widzę.

*

Offline ochkarol

• 4813
« Odpowiedź #12 dnia: Czerwiec 17, 2011, 13:16:01 »
Teoretycznie i LD i MT powinny blokować odcinki.
MT dzięki społeczności uzytkowników + support Miplo a LD dzięki producentowi programu  :mrgreen:
Pozdrawiam
Karol

*

Offline kocureq

• 1216
    • Yet Another Tech Blog
« Odpowiedź #13 dnia: Czerwiec 17, 2011, 13:22:09 »
No to obydwa dają D :)

*

Offline morette

• 630
  • Sprzęt: HTC HD2 hypnosis V.12_3.14_F; Samsung Galaxy S III
« Odpowiedź #14 dnia: Czerwiec 17, 2011, 13:37:53 »
Miplo nie daje bo nie ma tam naniesionych punktów więc jak ma działać MT  ???

Naniosłeś jakiś aktualny punkt blokady czy to tylko ma działać w jedną stronę: brać a nic nie dawać i psioczyć :E

I tak dla części członu nazwy kategorii "zablok" w której wchodzą kategorie Miplo Zablokowany odcinek (roboty drogowe) oraz Droga zablokowana - Impreza masowa, cykliczna

dla Miasta Szczecina masz:

14 - obecnie aktywnych punktów
0 - oczekujących punktów (oczekujących ze względu na ich datę obowiązywania w ciągu najbliższych 4 dni)

dla Miasta Warszawy masz:

53 - obecnie aktywnych punktów
22 - oczekujących punktów (oczekujących ze względu na ich datę obowiązywania w ciągu najbliższych 4 dni)
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 17, 2011, 13:57:19 wysłana przez morette »
Auto Mapa 6.10.0(1714)/Europe 1206  włączone korzystanie z LD
Android Auto Mapa - Samsung Galaxy S III

*

Offline JR.Nysa

• 807
« Odpowiedź #15 dnia: Czerwiec 17, 2011, 13:50:45 »
Reasumując wypowiedzi :

1. MiploTraffic  - jakość uzależniona od ilości aktywnych użytkowników Miplo.pl
2. LiveDrive - AM Traffic  - z hucznych zapowiedzi PR-owca :

„- Nowoczesna nawigacja musi być inteligentna, a lider rynku powinien przodować w innowacyjnych rozwiązaniach. Dlatego AutoMapa, jako pierwsza i jedyna do tej pory nawigacja, posiada dane o remontach polskich dróg i jest w stanie reagować natychmiast na zmiany w organizacji ruchu. Technologia LiveDrive! pozwala bowiem nie tylko na przesyłanie informacji o korkach i wykorzystywanie tych danych do możliwie najszybszego przejechania trasy, ale również na zasilanie nawigacji w nowe i niespodziewane zdarzenia drogowe. Tak, by kierowcy podróżujący z AutoMapą ze spokojem i bez nerwów mogli dojechać do celu.” – powiedział Janusz M. Kamiński, szef PR i Marketingu AutoMapy.

pozostaje tylko niesmak i nie ma co ukrywać zawiedzione nadzieje nowych/starych użytkowników !

Widocznie producent  ma jeden  cel - zbałamucić ,zachęcić do kupienia programu (zarobić!) ...... i myśleć nad kolejnymi dobrze brzmiącymi hasłami PR!

*

Offline Miedzio

• 492
« Odpowiedź #16 dnia: Czerwiec 17, 2011, 14:02:09 »
Po prostu - przestałem ufać AM tutaj. W innych częściach kraju dawno nie zdarzyło mi się, żeby mnie AM wepchała w zamknięty zjazd z autostrady (zamknięty od dłuższego czasu) - w Wawie to ulice były blokowane po max 1 dniu od rozpoczęcia remontu, tutaj w śląską pcha mnie od tygodnia, a zamknięta jest dłużej z tego co widzę.

Moze po prostu "spadles z wysokiego konia"? :) Ja raczej poruszam sie po mniejszych miejscowosciach i to o czym piszesz zdarza sie nagminnie. Inna kierunkowosc, stojace znaki "zakaz ruchu" o ktorych AM nie wie itp.  Jednak uczciwie trzeba przyznac, zaden program, zadna nawigacja nigdy nie bedzie doskonala i takie rzecy beda sie zdarzaly.

*

Offline kocureq

• 1216
    • Yet Another Tech Blog
« Odpowiedź #17 dnia: Czerwiec 17, 2011, 14:10:48 »
No cóż, szkoda - w Wawie to działało poprawnie.

Nie dodaję punktów bo nawet nie wiem jak i które kategorie żeby przeszło do MT. A uczenie się tego w upalnym korku nie jest wygodne. Może kiedyś mi się zachce - na razie daję im swoją kasę i dane z AM Traffiku :)

*

Offline morette

• 630
« Odpowiedź #18 dnia: Czerwiec 17, 2011, 14:13:36 »
jako pierwsza i jedyna do tej pory nawigacja, posiada dane o remontach polskich dróg i jest w stanie reagować natychmiast na zmiany w organizacji ruchu.
posiadać - posiada, jest w stanie reagować - jest

Technologia LiveDrive! pozwala bowiem nie tylko na przesyłanie informacji o korkach i wykorzystywanie tych danych do możliwie najszybszego przejechania trasy, ale również na zasilanie nawigacji w nowe i niespodziewane zdarzenia drogowe.
pozwala na przesyłanie - pozwala, zasilać - zasila

Co takiego powiedział co jest nie zgodne z prawdą
a że źródełka nie zawsze są idealne to inny problem ale najlepiej winić za to jednego.
Problem źródełek i ich jakości poruszany już w wielu wątkach

Połączone: Czerwiec 17, 2011, 14:18:34
Nie dodaję punktów bo nawet nie wiem jak i które kategorie żeby przeszło do MT. A uczenie się tego w upalnym korku nie jest wygodne. Może kiedyś mi się zachce - na razie daję im swoją kasę i dane z AM Traffiku

No to masz odpowiedź na swoje pytanie w temacie wątku
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 17, 2011, 14:18:35 wysłana przez morette »

*

Offline JR.Nysa

• 807
« Odpowiedź #19 dnia: Czerwiec 17, 2011, 14:24:55 »
@Morette - wyrywając zdania z kontekstu zmieniasz sens przekazu.

Mam wrażenie ,że w Twoim Morette przekonaniu my- użytkownicy mamy być dumni z tego że program ma "wielkie możliwości" a że nie działa - no cóż trudno - ale możliwości są! 

Nie przekonałeś mnie!

*

Offline ochkarol

• 4813
« Odpowiedź #20 dnia: Czerwiec 17, 2011, 14:27:20 »
Dokładnie  :ok:
Podpisuje się obiema rękami.
Pozdrawiam
Karol

*

Offline Miedzio

• 492
« Odpowiedź #21 dnia: Czerwiec 17, 2011, 14:30:35 »
Nie dodaję punktów bo nawet nie wiem jak i które kategorie żeby przeszło do MT. A uczenie się tego w upalnym korku nie jest wygodne. Może kiedyś mi się zachce - na razie daję im swoją kasę i dane z AM Traffiku

Dokladnie, sprawa jest zbyt skomplikowana, a na dodatek nie ma zadnych sensownych mechanizmow, zeby zachecac uzytkownikow do dokonywania poprawek. Ciezko oczekiwac, zeby wszyscy chetnie dokonywali zmian w programie KOMERCYJNYM i robili to SPOLECZNIE. Podejrzewam, ze wystarczylby maly "wabik"... Przekaz nam 100 (lub inna wartosc) wartosciowych poprawek w mapach w ciagu roku, a my udzielimy Ci rabatu (innego "upominku") na kolejny rok subskrypcji.

*

Offline jachraniak

• 2152
  • Sprzęt: iPhone 13
« Odpowiedź #22 dnia: Czerwiec 17, 2011, 14:42:03 »
Nie jest moją intencją cerować zadek morette, ale prawda jest taka, że kolega zacytował komunikat prasowy Aquratu który jest wydany na takim poziome ogólności, że każde słowo to prawda.

Problem w tym, co już od dawna piszę na tym forum, że blokad brakuje. Jak są (w szczególności te wypadkowe) to nie blokują.

Aqurat ma twardy orzech do zgryzienia.

W mojej ocenie, powinni skasować blokady w miplo, które mogą więcej zaszkodzić niż pomóc i wziąć to tylko na siebie. Gdyż położenie i znaczenie POI, które dodajemy w miplo jest o wiele mniej istotne niż to co wynika z postawienia blokady.

Podsumowując, wszyscy macie rację, i podpisuję sie obydwoma rękami pod tym co zostało napisane  :mrgreen:
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 17, 2011, 14:44:14 wysłana przez jachraniak »

*

Offline kocureq

• 1216
    • Yet Another Tech Blog
« Odpowiedź #23 dnia: Czerwiec 17, 2011, 15:02:51 »

No tak średnio - przecież ja płacę za ten program. To nie jest darmowy OpenStreetMap, gdzie jak ktoś nie siądzie i za frajer nie zrobi mapy to jej nie ma. Ja rozumiem, że może brakować jakiegoś punktu w zaułku miasta, ale węzeł autostradowy?

*

Offline ochkarol

• 4813
« Odpowiedź #24 dnia: Czerwiec 17, 2011, 15:24:05 »
W mojej ocenie, powinni skasować blokady w miplo, które mogą więcej zaszkodzić niż pomóc i wziąć to tylko na siebie
Chyba żartujesz - dopóki LD działa jak działa (czyli nie działa) to MiploTraffic jest jedynym ratunkiem przes routingiem przez remontowane drogi.
Pozdrawiam
Karol

*

pliers

« Odpowiedź #25 dnia: Czerwiec 17, 2011, 16:37:02 »
a ja właśnie wróciłem ze Szczecina do Łodzi...wczoraj wieczorkiem specjalnie w hotelu zrobiłem sobie synchonizację z miplo zeby nie było niespodzianek....Przy próbie wjechania na A2 w miejscowości Buk szczęka mi opadła :-( zamknięty wjazd - rozkopany totalnie, objazd na Komorniki. Rozumiem że nikt nie wstawił gdzieś jakiejś blokady mniej ważnej...ale wjazd na autostradę???

*

Offline jachraniak

• 2152
  • Sprzęt: iPhone 13
« Odpowiedź #26 dnia: Czerwiec 17, 2011, 20:25:36 »
W mojej ocenie, powinni skasować blokady w miplo, które mogą więcej zaszkodzić niż pomóc i wziąć to tylko na siebie
Chyba żartujesz - dopóki LD działa jak działa (czyli nie działa) to MiploTraffic jest jedynym ratunkiem przes routingiem przez remontowane drogi.
No to jest problem... Nie da się ukryć, że garstka użytkowników ma lepsze efekty niż producent  :-|

*

Offline morette

• 630
« Odpowiedź #27 dnia: Czerwiec 17, 2011, 20:43:25 »
ale prawda jest taka, że kolega zacytował komunikat prasowy Aquratu który jest wydany na takim poziome ogólności, że każde słowo to prawda.
Dokładnie to miałem na myśli  :wink:

No tak średnio - przecież ja płacę za ten program. To nie jest darmowy OpenStreetMap, gdzie jak ktoś nie siądzie i za frajer nie zrobi mapy to jej nie ma. Ja rozumiem, że może brakować jakiegoś punktu w zaułku miasta, ale węzeł autostradowy?
1. Poproszę o szczegóły którego to węzła nie ma
2. Który z producentów nawigacji ma tyle aktualizacji map co AM
3. Ilu użytkowników taki traffic - niestety tak to na dzisiaj działa i wiadomo bo od dłuższego czasu bije się o to pianę i o centrum które by tym zarządzało i zbierało dane.

*

Offline matthiasgor

• 368
  • Sprzęt: NavRoad Vivo S, Nokia E7
« Odpowiedź #28 dnia: Czerwiec 17, 2011, 22:14:53 »
Ja bym jeszcze do pisał:
jaki program ma tylu użytkowników, którzy nie dość, że płacą za licencje, to sami poświęcają swój czas aby to wszystko się zapinało i działało.

Czy ktoś z Was nabył samochód, ale żeby jeździć to trzeba zrobić sobie fotele i kierownicę, zamki waz z kluczykami. No w zasadzie wg producenta mamy super auto z tempomatem, ale fotele już sobie robimy sami bazując na doświadczeniu innych użytkowników z forum.
--
Pozdrawiam
Maciej

« Odpowiedź #29 dnia: Czerwiec 18, 2011, 00:48:54 »
Skoro w Szczecinie (ponad 400tyś. mieszkańców) Traffic kuleje, to strach pomyśleć, co się dziej w mniejszych miejscowościach...