Ciach... Procesor 400 Mhz. ... Ciach
Zgadza się procesor "tylko' 400 MHz ale to chyba jest jak wyjątkowe na dopałce 400 MHz.
Mam taką NOKIĘ i jestem z niej zadowolony jeśli chodzi o szybkość. Miałem w ręku kilka nawigacji, z których najdroższa kosztowała prawie 500 zł jakoś jak na razie nie trafiłem na urządzenie, które by działało sprawniej niż moja NOKIA. Przełączanie się między poszczególnymi oknami menu (zwłaszcza teraz jak są te animacje), włączanie menu, przesuwanie mapy i inne operacje były zauważalnie wolniejsze, jakbym pracowałem na urządzeniu z zegarem 200-300 MHz. Może NOKIA jest jakaś wyjątkowa lub Automapa dobrze wykorzystuje ten sprzęt jaki w środku siedzi. Dziwi mnie to z jednej strony bo na papierze parametry tych nawigacji jakie miałem w ręku teoretycznie wyglądają lepiej, szybszy procesor, więcej pamięci lepszy układ GPS, większy wyświetlacz i rozdzielczość a jednak działały wolniej.
Ostatnio używałem GoClever 5066 FMBT niby szybszy na papierze ale w praktyce okazała się porażka pod względem szybkości działania z AutoMapą.
PS. Takie małe spostrzeżenie, jeszcze wczoraj miałem starego palmtopa Compaq iPAQ H3950, maszynka ma z 7 lat, na pokładzie Pocket PC 2003 czyli najniższy system na którym ruszy AutoMapa rozdzielczość niższa niż a NOKII 500 ale program działał prawie tak samo szybko jak na NOKII. Miałem wrażenie, że samo poruszanie po programie było szybsze, animacje dosłownie śmigały i reakcja na klikniecie w jakąś pozycje menu byla błyskawiczna. Jedynie co to strasznie wolno się Marzenka włączała i wolniej wyznaczała trasę oraz re-kalkulowała jak zboczyliśmy z kursu. Poza tym można było śmiało jeździć :-)
Przez chwile miałem też NavRoad NR460 i NavRoad NR560 i te muszę przyznać działały dość fajnie ale cenowo już były droższe.
Co do innych aspektów NOKII. Jak już tu ktoś wspomniał to starawy sprzęt i przy ewentualnej awarii może być problem z częściami lub naprawą. Osobiście padła mi ładowarka i miałem z tym wielki problem aby znaleźć identyczną/oryginalną. długo polowałem na nią na allegro ale się w końcu udało. Kontaktowałem się nawet bezpośrednio z NOKIĄ w Polsce ale tam mi powiedzieli (oddzwonili w ramach odpowiedzi na maila), że już tego nie produkują i nie mają już tych ładowarek i nie są mi w stanie sprzedać. Pani zasugerowała mi abym szukał właśnie używanej lub skorzystal z ich listy punktów serwisowych i tam dzwonił bo może jakaś tam będzie. Tak samo może być problem z uchwytem na szybę, jakby się uszkodził lub ktoś sobie go "sprywatyzował". Samą cześć przyklejaną do szyby się znajdzie ale już ten element (lub cały komplet), który trzyma nawigacji jest taki sam problem jak z ładowarką. Co do ładowarki to pewien elektronik mi powiedział, że mogła się spalić z tego powodu, że była w gnieździe zapalniczki podczas zapalania samochodu i nastĻowały skoki napięcia. Zanim znalazłem oryginał, kupiłem jakaś podróbkę ale dającą odpowiedni prąd (1A) i używałem ale ta chińska podróbka powodowała mi straszne zakłócenia w pracy CD Radia (instalacja do radia jest osobna i nie jest podpięte pod gniazdo zapalniczki czy jego okablowanie). Na oryginale mam ciszę i spokój.
Poza tym nie narzekam i jestem bardzo zadowolony, bateria trzyma mi około 2 godzin i ta nawigacja ma coś czego nie znalazłem gdzie indziej. Regulacja głośności na obudowie, ma klawisze odpowiedzialne regulację głośności i odpada już celowanie po ekranie aby zmienić głośność naszej Marzenki. Wiem można ustawić na automat aby program regulował głośność w zależności od prędkości ale nie zawsze to dobrze wychodzi. Kiedyś jak będę szukał nawigacje to też bym chciał znaleźć ze sprzętową regulacją głośności. Może coś takie znajdę, bo jak na razie nie widziałem (może ktoś zna taki model z obecnie sprzedawanych ?)
Pozdrawiam