Jakie urządzenie GPS z Auto Mapą kupić?

• 239 Odpowiedzi
  • 85917 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
  • Sprzęt: Blow 50YBT, Goclever 5010, Wayteq X960, AM XL
Odp: Jakie urządzenie GPS z Auto Mapą kupić?
« Odpowiedź #150 dnia: Maj 20, 2010, 10:18:40 »
To nieprawda, że nie ma możliwości ustawienia ekranu w pionie na urządzeniach z CE. To zależy tylko i wyłacznie od sterownika DDI ekranu!. Przykładowo wszystkie urządzenia na MTK mają taką możliwość, część samsungów także (np Cruser alpha A50). Niestety z Atlasami jest gorzej - trójki nie obracały ekranu i wydaje się, że czwórki też tego nie potrafią (sprawdzałem na Alpha B50 i jest to samo).

*

Offline piona

• 358
  • Sprzęt: Mio Moov
« Odpowiedź #151 dnia: Maj 20, 2010, 10:56:19 »
Przykładowo wszystkie urządzenia na MTK mają taką możliwość, część samsungów także (np Cruser alpha A50).

Czyli A50 ma możliwość a B43 nie ma ? Dziwne.
piona

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
« Odpowiedź #152 dnia: Maj 20, 2010, 11:57:54 »
Alpha A50 ma Win CE 5.0 i procesor Samsunga - B43 ma procesor Atlas i CE 6.0, to zupełnie inne urządzenia.

*

Offline jenek

• 27
« Odpowiedź #153 dnia: Maj 20, 2010, 12:21:49 »
Wczoraj pobawiłem się Goclever-em 5066. Fajowski sprzęcior. Procek 468MHz - przyzwoity (mógł by być Dual Cor), troszkę mało Ram-u 64 Mb (pasiło by 128 Mb). Rewelacyjny moduł GPS (jeszcze nie widziałem tak szybko wykrywanego FIX-a), 5" ekranik z dobrą jasnością, moduł BT (super dopracowana współpraca z komórką jako zestaw głośnomówiący - odbierałem nawet SMS-sy), transmiter FM. To wszystko za jedyne 289 zł. Niestety nawigacja - to tylko E-Mapa PL. Automapę niestety trzeba sobie do tego zestawu dokupić osobno. Ale sprzęcior godzien uwagi.

*

Offline emisiu

• Ekspert AutoMapa
  • 2362
« Odpowiedź #154 dnia: Maj 20, 2010, 13:19:37 »
No chyba coś nie tak podajesz - bo za 289,- jest Goclever 5066 i on jest bez transmitera FM i BT, natomiast model GOClever 5066 FM BT jest droższy, ceny zaczynają się od 317,-.

Jeśli masz inny namiar to podaj.

*

Offline ochkarol

• 4813
  • Sprzęt: Samsung Galaxy A8
« Odpowiedź #155 dnia: Maj 20, 2010, 13:37:33 »
Ze tak przy okazji (i z ciekawosci) zapytam.
Dalej antena nadawcza transmitera jest w przewodzie ładowarki i ma zasięg ok 10cm jak w 4384FM?
Pozdrawiam
Karol
. : Kobietę łatwiej rozebrać wbrew jej woli, niż ubrać po jej myśli. : .

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
« Odpowiedź #156 dnia: Maj 20, 2010, 14:05:55 »
Dalej antena nadawcza transmitera jest w przewodzie ładowarki i ma zasięg ok 10cm jak w 4384FM?
Zasięg nie jest aż tak zły, ale jakość dźwięku słabiutka (głuchy jak z rury kanalizacyjnej) :)

*

Offline ochkarol

• 4813
« Odpowiedź #157 dnia: Maj 20, 2010, 14:08:37 »
Cena robi swoje ...  :S
Pozdrawiam
Karol

« Odpowiedź #158 dnia: Maj 20, 2010, 19:21:02 »
Goclever 5066 to faktycznie dobry sprzęcik za tą kasę. W różnych promocjach można go dostać poniżej 300 zł - oczywiście tylko z Emapą PL. Szkoda, że nie z AM. Ja jednak czekam na WindowsCE 7.0 który będzie obsługiwał procesory wielordzeniowe. Takie procesory już się pokazały, ale na razie wiadomo są drogie. Lepiej poczekać. No i oczywiście program musi być pod nie skompilowany.

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
« Odpowiedź #159 dnia: Maj 20, 2010, 19:51:13 »
Ce 7.0? Toć 6.0 ledwo weszła i same z nią problemy (i to poważne) :). Nawet strach pomyśleć co będzie dalej. A te "wielordzeniowe" procesory wyglądają tak : dual core, czy 1 rdzeń procesor (obsługujący wszystkie zadania , 2 "rdzeń" chipset GPS (czyli NIC NOWEGO, tylko nomenklatura taka "nowoczesna"). Od zawsze było tak, że procesor obsługujący system windows nie zajmował się wyznaczeniem pozycji - to realizuje specjalistyczny scalak, który robi to szybciej i lepiej. Jak zwykle próbują ludziom kit wciskać...

« Odpowiedź #160 dnia: Maj 20, 2010, 20:00:51 »
 angler22 nie kompromituj się.

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
« Odpowiedź #161 dnia: Maj 20, 2010, 22:18:33 »
angler22 nie kompromituj się.
Że co proszę? Masz na myśli procesory Atlas IV Dual core pewnie? Czytałeś specyfikację? :) No chyba, że myślisz o jakiś high endowych sprzętach, które na razie są poza zasięgiem szarego człowieka. Podaj jakiś (sensowny) przykład procesora DWURDZENIOWEGO z prawdziwego zdarzenia działającego na PNA.
Zresztą poczytaj sobie o Atlasie IV http://www.sirf.com/products/SiRFatlasIV%20Product%20Insert.pdf :) Jest tak dwurdzeniowy, jak mój samochód 6 cylindrowy (jeśli policzyć w dwóch cyklach pracy :) ). Powtarzam mówimy o istniejących już realnie technologiach, a nie o dalekiej przyszłości, bo to że kiedyś pojawią się takie procesory dwurdzeniowe dla urządzeń przenośnych jest oczywiste.
« Ostatnia zmiana: Maj 20, 2010, 22:30:08 wysłana przez angler22 »

*

Offline emisiu

• Ekspert AutoMapa
  • 2362
« Odpowiedź #162 dnia: Maj 20, 2010, 22:52:40 »
No co wy Panowie, przecież już kilka lat temu miałem HP6340 który miał dwurdzeniowy procek (od Texas Instruments). Był jeszcze z Microsoft Windows Mobile 2003, jeden rdzeń obsługiwał system a drugi aplikację. Mimo że procek był taktowany (jak dobrze pamiętam) 160MHz to Automapa hulała na nim lepiej jak na konkurencyjnych produktach z prockami ponad 300MHz-owymi. Na baterii nawigacja działała i w nim przez 8-9 godzin (z zewnętrznym odbiornikiem gps).

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
« Odpowiedź #163 dnia: Maj 20, 2010, 22:56:40 »
Eee no nie mówię, ze nie było różnych dziwnych patentów po drodze :) Ale obecnie nie ma prawdziwie dwurdzeniowych procesorów w PNA (mówię o rozwiązaniach w miarę popularnych). To by zresztą było mocno bez sensu, skoro żadna aplikacja mapowa nie potrafi dwóch rdzeni wykorzystać, a dzielić 1 - system - 2 aplikacja to była by kosmiczna strata mocy (system "zżera" na typowym PNA 4 - 6 % mocy obliczeniowej).
Ten Omap 1510 to też nie jest taki "pełny" dwurdzeniowiec, bo jak się przyglądnąć specyfikacji, to jeden rdzeń odpowiada za DSP (czyli przetwarzanie sygnałów i tylko za to) a drugi za programy. Ja jako procesor faktycznie dwurdzeniowy traktuję taki, który posiada dwie jednostki obliczeniowe o identycznych możliwościach. Bo inaczej to można by na dobrą sprawę traktować starego PC 386 za sprzęt conajmniej 3 rdzeniowy (CPU, chip od grafiki, chip obsługujący dźwięk).
Ale odchodzimy od tematu i zaraz nasz Szanowny Administrator pogoni :) Żeby coś w temacie dodać - testuję właśnie takiego "dwurdzeniowego" Atlasa IV. Ma dość wysoką wydajność jeśli chodzi np. o dekodowanie filmów, ale już rysowanie mapy w Automapie na kolana nie powala. Ten program wymaga potwornie mocnych procków, by pracować płynnie. Jak do tej pory najszybciej chodzącą Automapę widziałem na Medionie 5430 z Sirf Titan 600MHz i chyba taki sprzęt można polecić komuś, komu zależy na ilości klatek animacji podczas jazdy.
« Ostatnia zmiana: Maj 20, 2010, 23:12:44 wysłana przez angler22 »

« Odpowiedź #164 dnia: Maj 20, 2010, 23:16:15 »
W Atlas IV dwurdzeniowość ma chyba trochę inne znaczenie niż w klasycznym procku na PC.
Tu chodzi o to, że w jednym układzie / procesorze zintegrowane są 2 jednostki - obliczeniowa (ARM11) oraz GPS engine (moduł GPS).
Atlas IV posiada dodatkowo FVPU (Vector Floating Point Unit), co na dobrą sprawę też może być różnie interpretowane.
Tak przynajmniej ja to rozumiem i tak to wynika z folderu, który zalinkował angler22.
Wkładanie dwurdzeniowych procków w znaczeniu PCtowym do PND to w tym momencie faktycznie nie ma sensu.

*

Offline piona

• 358
« Odpowiedź #165 dnia: Maj 22, 2010, 09:51:50 »
Jeszcze spytam o jedno. Zainstalowałem AM6.2 w Cruserze i teraz mapa jakby stała się nieaktywna. Nie można na niej przez przytrzymanie rysikiem dodać punktów POI albo edytować pkt DOM. Nie otwiera się menu z opcjami np zaznaczenia pkt start w miejscu gdzie trzymam rysik.
Może mi ktoś pomóc jak to przywrócić?
piona

*

Offline ochkarol

• 4813
« Odpowiedź #166 dnia: Maj 22, 2010, 10:39:30 »
Jeszcze spytam o jedno. Zainstalowałem AM6.2 w Cruserze i teraz mapa jakby stała się nieaktywna. ...
Używasz skórek iceneona może?
Pozdrawiam
Karol

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
« Odpowiedź #167 dnia: Maj 22, 2010, 11:48:55 »
Nie otwiera się menu z opcjami np zaznaczenia pkt start w miejscu gdzie trzymam rysik.
A kiedy miałeś menu z wyborem Start, koniec itp, po "przytrzymaniu" rysika w Automapie na CE? Przecież ta funkcja występuje tylko w aplikacji na WM.

*

Offline piona

• 358
« Odpowiedź #168 dnia: Maj 22, 2010, 13:24:09 »
Jeszcze spytam o jedno. Zainstalowałem AM6.2 w Cruserze i teraz mapa jakby stała się nieaktywna. ...
Używasz skórek iceneona może?

No to mam już rozwiązanie :]
A już myślałem, że znalazłem skórkę dla mnie :(
piona

Połączone: Maj 22, 2010, 13:26:47
Nie otwiera się menu z opcjami np zaznaczenia pkt start w miejscu gdzie trzymam rysik.
A kiedy miałeś menu z wyborem Start, koniec itp, po "przytrzymaniu" rysika w Automapie na CE? Przecież ta funkcja występuje tylko w aplikacji na WM.

Parę dni temu przeszedłem z Mio P550 na Crusera i cały czas się uczę :)
[iona
« Ostatnia zmiana: Maj 22, 2010, 13:26:47 wysłana przez piona »

*

Offline wic1234

• 268
  • Sprzęt: Nokia N97
« Odpowiedź #169 dnia: Maj 24, 2010, 14:25:01 »
Ja mam Pentagram Nomad.... Najtansza wersja ma odblokowany system, 1GB pamieci wewnetrznej no i z Automapa nowy 4,3 cala  kupisz juz od  ok 400 zl  :)

Znowu bratu eksperymentalnie kupilem  Lark FreeBird 50.1 + Mapa Map Polski. Parametry larka identyczne (nawet lepiej o transmiter i takie tam) z tym, że to nie sirfstar ale i tak daje radę. Mapa Map również daje radę a cena wszystkiego to 300zł!
Dla uparciucha AM spokojnie pójdzie.
Treo 600  ->  XDA1> XDA 2> Nokia E90 > Nokia 6300 / N97

*

Offline prodental

• *
  • 74
  • Sprzęt: MIO P560 + AM EU 6.9 /1109/
« Odpowiedź #170 dnia: Maj 25, 2010, 16:53:17 »
Sprzęt już kupiony, własnie dojechał - NavRoad NR780H Hugo, wielkośc ekranu powala, zaczynam testy.

*

Offline redi

• 636
  • Sprzęt: NavRoad DUXO, Toshiba Encore
« Odpowiedź #171 dnia: Maj 25, 2010, 21:04:31 »
Powiedz mi tylko czy BT ma profil DUN - tzn. da sie połaczyć z netem, bo dla mnie to priorytet.

« Odpowiedź #172 dnia: Maj 25, 2010, 22:12:37 »
Jak chcesz mieć bezpośrednie połączenie z netem zobacz 7" Crusera - model z modułem GSM więc nie trza łączyć się z telefonem.

*

Offline ochkarol

• 4813
« Odpowiedź #173 dnia: Maj 25, 2010, 22:57:01 »
Jak chcesz mieć bezpośrednie połączenie z netem zobacz 7" Crusera - model z modułem GSM więc nie trza łączyć się z telefonem.
I co? Druga karta? Czy przekładka? Czy jak?
Pozdrawiam
Karol

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
« Odpowiedź #174 dnia: Maj 26, 2010, 08:24:58 »
I co? Druga karta? Czy przekładka? Czy jak?
Jasne, że najlepsza jest po prostu druga karta - np. Play fresh, i co miesiąc wykupujesz pakiet Internet online (np 100 MB za 5 zł). Koszt bardzo niewielki, a wygoda spora. No i nie trzeba doładowywać karty co miesiąc, czy 3 miesiące.

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
« Odpowiedź #175 dnia: Maj 26, 2010, 09:39:33 »
Cytat: angler22
np. Play fresh, i co miesiąc wykupujesz pakiet Internet online (np 100 MB za 5 zł)
Hmmm, a gdzie jest opcja dla taryfy fresh z tak dużym pakietem?
Widzę tylko pakiet 'Tani internet' 25MB/5zł. (100MB/5zł jest, ale dla abonamentowców)
Poza tym Play ma poważną wadę: zasięg.
Do połączenia nie wystarczy zasięg GSM potrzebny jest zasięg 'Play Online'
a ten, jak widać na mapce, jest więcej niż skromny.
Akurat testowałem to w sobotę, w praktyce wyglądało to tak,
że jak tylko wyjechałem z GOPu, to nie udało się zrealizować ani jednego połączenia.
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

*

Offline Bankier

• 763
  • Sprzęt: TomTom 1015
« Odpowiedź #176 dnia: Maj 26, 2010, 09:59:15 »

Po Plusie, gdzie zawsze były sensowne i tanie pakiety danych, ostatnio Era się także obudziła i są pakiety 100MB i 300MB po odpowiednio 8,5 zł i 13,5 zł.

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
« Odpowiedź #177 dnia: Maj 26, 2010, 11:50:14 »
Widzę tylko pakiet 'Tani internet' 25MB/5zł. (100MB/5zł jest, ale dla abonamentowców)
Poza tym Play ma poważną wadę: zasięg.
Do połączenia nie wystarczy zasięg GSM potrzebny jest zasięg 'Play Online'
a ten, jak widać na mapce, jest więcej niż skromny.
Akurat testowałem to w sobotę, w praktyce wyglądało to tak,
że jak tylko wyjechałem z GOPu, to nie udało się zrealizować ani jednego połączenia.
Sam korzystam z takich pakietów - dostępne są 3 rodzaje 100 mb za 5 zł, 500 MB za 15 i 1GB za 25 zł dla WSZYSTKICH w Play Fresh. Inna sprawda, to to o czym piszesz, czyli zasięg. W przypadku tego pakietu, wymagany jest BTS Play (nie musi być 3G, ważne, by nie był to roaming plusa). W mojej okolicy akurat wszędzie jest Play, ale zdaję sobie sprawę, że może być różnie. W takim przypadku trzeba by wziąść pakiet o którym piszesz (25 mb za 5 zł) który działa także w Plusie.

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
« Odpowiedź #178 dnia: Maj 26, 2010, 14:08:19 »
Właśnie mam taki pakiet i najwyraźniej nie chce działać mi w Plusie.
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

*

Offline emisiu

• Ekspert AutoMapa
  • 2362
« Odpowiedź #179 dnia: Maj 26, 2010, 22:34:00 »
Wszystko pięknie i elegancko załatwia się mobilnym mBANK'iem  który funkcjonuje na infrastrukturze Plusa.
http://www.mbankmobile.pl/promocje/promocja3.html