Jakie urządzenie GPS z Auto Mapą kupić?

• 239 Odpowiedzi
  • 85885 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline emisiu

• Ekspert AutoMapa
  • 2362
Odp: Jakie urządzenie GPS z Auto Mapą kupić?
« Odpowiedź #120 dnia: Maj 17, 2010, 16:23:36 »
:E No tak, zastanawia mnie czy rozdzielczość w jakiś widoczny sposób wpływa na działanie aplikacji
i czy wychwalana wyższa rozdzielczość przydaje się jeszcze do czego innego niż odtwarzanie filmów i zdjęć.
Może dać sobie spokój z wyższą rozdzielczością i zanabyć sigmę b50 lub blowa 50ybt?

Ta wyższa rozdzielczość nic w moim odczuciu nie daje, także na filmach i zdjęciach nie ma to żadnego znaczenia bo i tak się ich nie ogląda z nosem przy nawigacji. Ekran 5" jest za mały żeby zobaczyć różnicę w wielkości pikseli.

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
  • Sprzęt: Blow 50YBT, Goclever 5010, Wayteq X960, AM XL
« Odpowiedź #121 dnia: Maj 17, 2010, 16:27:49 »
No tak, zastanawia mnie czy rozdzielczość w jakiś widoczny sposób wpływa na działanie aplikacji
i czy wychwalana wyższa rozdzielczość przydaje się jeszcze do czego innego niż odtwarzanie filmów i zdjęć.
Może dać sobie spokój z wyższą rozdzielczością i zanabyć sigmę b50 lub blowa 50ybt?
Wszystko zależy od tego, czy ta duża rozdzielczość nie jest okupiona stratą "mocy obliczeniowej" sprzętu. Jeśli nie jest, to warto - choćby przeglądanie stron w IE jest wygodniejsze, wiele programów ma "większe" okna, mieszczące więcej danych, w explorerze widać 2 razy więcej ikon w katalogach itp. Wszystko ogólnie wygląda ładniej, sam jestem ciekaw, jak będzie wyglądał na czymś takim sygnał z wejścia AV :)

Ta wyższa rozdzielczość nic w moim odczuciu nie daje, także na filmach i zdjęciach nie ma to żadnego znaczenia bo i tak się ich nie ogląda z nosem przy nawigacji. Ekran 5" jest za mały żeby zobaczyć różnicę w wielkości pikseli.
Absolutnie się nie zgodzę - zdjęcia wyglądają super i na 5 calach różnica jest wyraźnie widoczna! Z filmami do tej pory był ten problem, że urządzenie z ekranami 800x480 nie dawały sobie rady z plikami filmowymi w tych rozdzielczościach i trzeba było ładować mniejsze (czyli efekt żaden).
« Ostatnia zmiana: Maj 17, 2010, 16:29:48 wysłana przez angler22 »

*

Offline emisiu

• Ekspert AutoMapa
  • 2362
« Odpowiedź #122 dnia: Maj 17, 2010, 16:46:22 »
Absolutnie się nie zgodzę - zdjęcia wyglądają super i na 5 calach różnica jest wyraźnie widoczna! Z filmami do tej pory był ten problem, że urządzenie z ekranami 800x480 nie dawały sobie rady z plikami filmowymi w tych rozdzielczościach i trzeba było ładować mniejsze (czyli efekt żaden).

Nie musisz się zgadzać, na szczęście każdy może mieć swoje zdanie. Ja porównywałem akurat urządzenia pochodzące od tego samego producenta i z odległości z jakich normalnie patrzy się na nawigację nie było żadnej zauważalnej różnicy w jakości zdjęć i w jakości filmów.
Nie testowałem na nich korzystania z Internetu bo ani ja nie mam takiej potrzeby, ani urządzenia nie miały takich możliwości technicznych. Interesowała mnie tylko funkcjonalność jako nawigacja (80%), filmy (18%) i zdjęcia (2%).

*

FISHBONE89

« Odpowiedź #123 dnia: Maj 17, 2010, 16:47:19 »
... Nie wiem na ile można model alpha b50 porównywać do sigma b50, ale ten drugi nie przypadł raczej do gustu testerom z pcworld: ...
PC WORLD tylko się ośmiesza. Wystarczy porównać 2 modele Crusera: Sigma B50 i Sigma B43.
Oba mają taką samą specyfikację techniczną (nie licząc większego wyświetlacza i mocniejszej baterii) i  takie same funkcje a mimo to wg. PC WORLD:
Sigma B50: Możliwości: 8.4 ; Wydajność: 7.8
Sigma B43: Możliwości: 8.0 ; Wydajność: 8.3

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
« Odpowiedź #124 dnia: Maj 17, 2010, 16:48:27 »
Miałem okazję pobawić się sprzętem w rozdzielczości WSVGA (1024x600) na 5'' ekranie.
Jak dla mnie, mimo że wzrok mam dobry, był stanowczo za mały rozmiar na taką rozdzielczość.
Wielkość czcionek/ikon w sprzęcie z rozdzielczością 800x480 przy tym rozmiarze ekranu
nie będzie już tak szokująco mała, ale zdecydowanie polecałbym osobiste zapoznanie się
z takim sprzętem przed jego ewentualnym zakupem, żeby nie okazało się, że nabywca
zamiast korzyści z większej rozdzielczości zafunduje sobie usiążliwość użytkowania.
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
« Odpowiedź #125 dnia: Maj 17, 2010, 16:55:51 »
PC WORLD tylko się ośmiesza. Wystarczy porównać 2 modele Crusera: Sigma B50 i Sigma B43.
Oba mają taką samą specyfikację techniczną (nie licząc większego wyświetlacza i mocniejszej baterii) i  takie same funkcje a mimo to wg. PC WORLD:
Sigma B50: Możliwości: 8.4 ; Wydajność: 7.8
Sigma B43: Możliwości: 8.0 ; Wydajność: 8.3
Heheh - ładnie wychwyciłeś :)

Miałem okazję pobawić się sprzętem w rozdzielczości WSVGA (1024x600) na 5'' ekranie.
Jak dla mnie, mimo że wzrok mam dobry, był stanowczo za mały rozmiar na taką rozdzielczość.
Wielkość czcionek/ikon w sprzęcie z rozdzielczością 800x480 przy tym rozmiarze ekranu
nie będzie już tak szokująco mała, ale zdecydowanie polecałbym osobiste zapoznanie się
z takim sprzętem przed jego ewentualnym zakupem, żeby nie okazało się, że nabywca
zamiast korzyści z większej rozdzielczości zafunduje sobie usiążliwość użytkowania.
Dobrze powiedziane. Ja też uważam, że nie ma co przesadzać z rozdzielczością, ale przy 5 calach te 800x480 mają już pewne zalety. Z pewnością jest to jednak maksymalna sensowna rozdzielczość dla takiego ekranu.
Ja porównywałem akurat urządzenia pochodzące od tego samego producenta i z odległości z jakich normalnie patrzy się na nawigację nie było żadnej zauważalnej różnicy w jakości zdjęć i w jakości filmów.
Nie testowałem na nich korzystania z Internetu bo ani ja nie mam takiej potrzeby, ani urządzenia nie miały takich możliwości technicznych. Interesowała mnie tylko funkcjonalność jako nawigacja (80%), filmy (18%) i zdjęcia (2%).
Ja specjalnie przetestowałem dwa różne urządzenia 5 calowe na króliku doświadczalnym (sam jednak mam pewne uprzedzenia zawsze i może nie do końcca obiektywny jestem). Dałem urządzenia siostrze, która się zupełnie na sprzęcie nie zna i kazałem wybrać to, które wg niej ma lepszy obraz (miała włączoną Automapę). Już po minucie wybrała ekran 800x480, choć autentycznie ani słowem nie wspominałem, który jest jaki. Czyli jeszcze raz - jeśli tylko rozdzielczość nie jest uzyskana kosztem znacznego spadku wydajności (co jest bardzo istotne), to jak najbardziej ekran o większej rozdzielczości (sensownej) się sprawdza.
« Ostatnia zmiana: Maj 17, 2010, 17:01:36 wysłana przez angler22 »

*

FISHBONE89

« Odpowiedź #126 dnia: Maj 17, 2010, 17:11:17 »
To nie wszystko. Wg. tego świetnego serwisu to nawigacja Lark 50.1 jest lepsza dostała ocenę końcową 7.9 a Cruser Sigma B43 tylko 7.7 (obie oceny pochodzą z marca 2010).
Co do Larka 50.1:
mamy udaną estetykę i niezłą jakość wykonania
Nie wiem o czym oni mówią, ale chyba o tej tandetnej ramce wykonanej z pomarańczowego, ostrego plastiku :O

Lark 50.1:              Jakość: 8.3 ; Wydajność: 8.4
Cruser Sigma B43: Jakość: 3.3 ; Wydajność: 8.3

Kiedyś miałem tego Larka a teraz mam tego Crusera i mogę śmiało powiedzieć, że ten Lark to dziadostwo i nikomu nie polecam. Wystarczy poczytać fora jak ludzie się skarżą, że coś się wysypuje system (mi padł 2 razy), nie zapamiętuje daty ani godziny itd.

Oczywiście Lark zyskał większą notę za wydajnośc ciekawe tylko czym? :mysli:
Procesor ma jedno rdzeniowy i gorzej taktowany nić w Cruserze, o połowę mniej pamięci RAM, nie ma BT, ani AV/IN.
Nie wiem kto przeprowadzał ten test ale u mnie już by nie pracował...

Jednym słowem: ŻAL

*

Offline daro.s

• 278
  • Sprzęt: NavRoad Auro S     z LD
« Odpowiedź #127 dnia: Maj 17, 2010, 18:52:08 »
Z autopsji wiem, że wyniki testów portali oraz czasopism są w przewadze składową dostarczonych suwenirów dla redaktorów testujących, później liczy się kontakt osobisty redaktora z dostawcą zaś sprzęt jest dodatkiem. Widziałem "dogłębne" testy drukarek gdzie różnica licznika z przed testów oraz po ich zakończeniu wynosiła kilka wydruków a opisy były lekko zmienionymi, wcześniej dostarczonymi materiałami marketingowymi dostawcy.
Pzd   
« Ostatnia zmiana: Maj 17, 2010, 18:53:39 wysłana przez daro.s »
Było: Cruser Sigma B50; Cruser Sigma A50; Westin G501; Mio 169 
Od: AM 3.9.3 XL mapy 3r -> AM 6.24

*

Offline emisiu

• Ekspert AutoMapa
  • 2362
« Odpowiedź #128 dnia: Maj 17, 2010, 19:24:44 »
Panowie nie ma co się wyżywać na Larku, ja też go testowałem i nie maiłem żadnych z nim problemów. Na dodatek cena (269,- tyle kosztował w Biedronce) robi swoje. Na pewno doskonały stosunek możliwości do ceny jest powodem wysokich notowań w tego typu rankingach.

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
« Odpowiedź #129 dnia: Maj 17, 2010, 20:02:04 »
To nie wszystko. Wg. tego świetnego serwisu to nawigacja Lark 50.1 jest lepsza dostała ocenę końcową 7.9 a Cruser Sigma B43 tylko 7.7 (obie oceny pochodzą z marca 2010).
Co do Larka 50.1:
mamy udaną estetykę i niezłą jakość wykonania
Nie wiem o czym oni mówią, ale chyba o tej tandetnej ramce wykonanej z pomarańczowego, ostrego plastiku :O

Lark 50.1:              Jakość: 8.3 ; Wydajność: 8.4
Cruser Sigma B43: Jakość: 3.3 ; Wydajność: 8.3
Larki to tani sprzęt, więc po prostu nie ma możliwości by były świetnie wykonane. Pod tym względem zawsze ustępowały innym urządzeniom, ale są tanie i łatwo dostępne, przez co popularyzują ideę nawigacji GPS i chwała im za to. A PCWorld chyba testował te urządzenia bez wyciągania z pudełka :) Jak mówiłem to pismo, które od zawsze zajmowało się komputerami, inne "gadżety" traktuje trochę niepoważnie.

*

Offline leuon

• *
  • 80
« Odpowiedź #130 dnia: Maj 17, 2010, 20:22:56 »
...
Ale jeśli rozmiar tych wyświetlaczy jest identyczny to na tym z większą rozdzielczością
wszystko jest wyraźnie mniejsze, czyli będzie mniej czytelne dla osób ze słabszym wzrokiem.

Tak z ciekawości sprawdziłem jak to jest:
320x240x3,5" - 114 dpi
480x272x4,3" - 128 dpi
480x272x5" - 110 dpi
800x480x5" - 187 dpi
800x480x7" - 133 dpi

*

Offline nocnyMarek

• 9913
« Odpowiedź #131 dnia: Maj 17, 2010, 20:39:58 »
Możesz przeliczyć jeszcze 1024x600 dla 5 i 7cali?

*

Offline leuon

• *
  • 80
« Odpowiedź #132 dnia: Maj 17, 2010, 20:53:41 »
Odpowiednio 237dpi i 170dpi.

*

Offline RUKAT

• 2388
  • Sprzęt: POCO X3 NFC
« Odpowiedź #133 dnia: Maj 17, 2010, 21:14:19 »
Miałem kiedyś mio 550  qvga 3,5"  kupiłem potem hp214  vga  4"   .  Przez jakiś czas miałem obydwa na raz  i po jakimś czasie używania hp  gdy odpaliłem AM na mio to czułem się tak jakbym oglądał mapę przez dziurkę od klucza :E
« Ostatnia zmiana: Maj 18, 2010, 10:55:06 wysłana przez RUKAT »
Nic tak nie cieszy jak seria z pepeszy ;o)

*

Offline emisiu

• Ekspert AutoMapa
  • 2362
« Odpowiedź #134 dnia: Maj 17, 2010, 23:47:59 »
Odpowiednio 237dpi i 170dpi.

A pamiętacie jaka jest standardowa rozdzielczość typowego monitora? 72dpi?

*

Offline nocnyMarek

• 9913
« Odpowiedź #135 dnia: Maj 17, 2010, 23:57:28 »
Coś mi chodzi po głowie 96dpi ...

ps. doszkoliłem się miara dpi to ilość pikseli na cal długości
czyli np. przy przekątnej 3.5'' krótszy bok ekranu ma 2.1'' i 240 pikseli stąd 240/2.1=114 dpi

pps. krótszy bok zmierzyłem, bo mam po ręką linijke z miarką w calach,
nie musiałem więc fatygować Pitagorasa, ani przeliczać jednostek :)
« Ostatnia zmiana: Maj 18, 2010, 00:09:38 wysłana przez nocnyMarek »

*

Offline leuon

• *
  • 80
« Odpowiedź #136 dnia: Maj 18, 2010, 00:05:47 »
...
A pamiętacie jaka jest standardowa rozdzielczość typowego monitora? 72dpi?

Dawno temu Maki tak miały. Teraz jak podleci, tak między 90 i 100.

*

Offline grzees

• 6
  • Sprzęt: dell axim x30
« Odpowiedź #137 dnia: Maj 19, 2010, 15:49:52 »
Pewne rzeczy się już wyjaśniły, w związku z czym mam prośbę.
Czy możecie na podstawie własnego doświadczenia wskazać 1, 2 i 3 miejsce dla nawigacji:
Cruser Sigma B50, NavRoad NR560BF oraz BLOW GPS50Ybt?
Która z tych nawigacji najbardziej Wam przypadła do gustu, którą byście wybrali lub jesteście z niej zadowoleni?
Dzięki.

*

Offline daro.s

• 278
« Odpowiedź #138 dnia: Maj 19, 2010, 17:42:32 »
Pewne rzeczy się już wyjaśniły, w związku z czym mam prośbę.
Czy możecie na podstawie własnego doświadczenia wskazać 1, 2 i 3 miejsce dla nawigacji:
Cruser Sigma B50, NavRoad NR560BF oraz BLOW GPS50Ybt?
Która z tych nawigacji najbardziej Wam przypadła do gustu, którą byście wybrali lub jesteście z niej zadowoleni?
Dzięki.
Obawiam się, że nikt nie używał jednocześnie trzech wskazanych modeli i takie porównanie zawsze będzie subiektywne.
Pzd

*

Offline piona

• 358
  • Sprzęt: Mio Moov
« Odpowiedź #139 dnia: Maj 19, 2010, 19:32:24 »
Może mi ktoś pomóc? Próbuję zainstalować AM na Cruiser B43 i mam pod koniec taki komunikat (załącznik).
Próbuję instalacji na pamięci wewnętrznej.
piona

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
« Odpowiedź #140 dnia: Maj 19, 2010, 19:41:47 »
Może mi ktoś pomóc? Próbuję zainstalować AM na Cruiser B43 i mam pod koniec taki komunikat (załącznik).
Próbuję instalacji na pamięci wewnętrznej.
piona
Są dwie możliwości - albo nie potrafi się uruchomić mała aplikacja, która odczytuje ID, albo system, który jest w cruserze ma jakiś problem z odczytem ID flasha. Pytanie, czy wybrałeś przywiązanie licencji do "urządzenia" czy "karty"? Ja bym nie polecał jednak instalacji na flasha. Wcale nie działa szybciej. Jak się upierasz przy flashu, to może warto by spróbować instalacji "w czytniku" i później przywiązania licencji do ID urządzenia i skopiowania mapy z karty na flasha.

*

Offline piona

• 358
« Odpowiedź #141 dnia: Maj 19, 2010, 19:44:20 »
Ja bym nie polecał jednak instalacji na flasha. Wcale nie działa szybciej. Jak się upierasz przy flashu, to może warto by spróbować instalacji "w czytniku" i później przywiązania licencji do ID urządzenia i skopiowania mapy z karty na flasha.

Próbuję bez karty. Chciałem zainstalować w pamieci flash bo jest 2 GB więc chciałem całość karty (której na razie nie kupiłem ) przeznaczyć na muzykę.
piona

*

FISHBONE89

« Odpowiedź #142 dnia: Maj 19, 2010, 21:02:47 »
Też mam Crusera Sigmę B43, tylko że ja próbowałem instalować przez ActiveSync (tzn. odpowiednik tego programu dla Windows 7) i tez się nie dało.
Karta była w czytniku, urządzenie podpięte pod USB. W instalce wykrywa urządzenie, ale daję instalację na kartę. Pod koniec prosi o przełożenie karty i włączenie urządzenia. I to koniec, nie wykrywa i cały czas mam ten komunikat o przełożeniu. Dlatego ja instaluje tak, że daję przez czytnik i wybieram system WinCE. Wtedy on instaluje całość i prosi o przełożenie karty do urządzenie i uruchomienie AM. Jak tak zrobię to przekładam znów do czytnika i kończę instalację i wtedy wszystko działa.

*

Bilunia

« Odpowiedź #143 dnia: Maj 19, 2010, 21:07:01 »
Spróbuj w urządzeniu ustawić ActiveSync tak, by czytał Flash jako dysk widziany przez USB (chyba ostatni parametr).
Wtedy powinno pójść.
Sukcesów
« Ostatnia zmiana: Maj 19, 2010, 21:09:19 wysłana przez Bilunia »

*

Offline piona

• 358
« Odpowiedź #144 dnia: Maj 19, 2010, 23:28:36 »
Jakoś poszlo :)
Jeszcze jedno pytanie a propos Crusera: jak obrócić ekran na pionowy???
piona

*

Bilunia

« Odpowiedź #145 dnia: Maj 20, 2010, 00:37:19 »
Jakoś poszlo :)

Może trochę szerzej - innym też może się przydać :wink:

Jeszcze jedno pytanie a propos Crusera: jak obrócić ekran na pionowy???

Obrócić w ręce  :D To nie jest PDA

*

Offline piona

• 358
« Odpowiedź #146 dnia: Maj 20, 2010, 07:36:47 »
Nie zainstalowałem w pamieci flash urządzenia bo mnie system nie puścił.
Zainstalowałem na karcie włożonej do crusera. Uruchomiłem ją ustawiając jako karta SD. Potem jak wyświetla komunikat żeby przełożyć do urządzenia zmieniłem tryb na synchronizację a następnie wróciłem do trybu karty.

Trochę mnie dobiłaś jak napisałaś, że zmiana ekranu na ustawienie pion jest możliwe tylko w PDA... :(
To było moje ulubione ustawienie. Do tego Darek_Foto nie zrobił skórek na poziom do 6.5 AM....
piona

*

Bilunia

« Odpowiedź #147 dnia: Maj 20, 2010, 07:58:23 »
No widzisz. Gdybyś przed rozpoczęciem instalacji, zmienił opcje ActiveSync'a na te, które Ci sugerowałem (nie na synchronizację) a na USB, mógłbyś bez problemu zainstalować na Flash, bo wtedy PC i program, widzi pamięć Flash, jako dysk. Wystarczyło przy instalacji tylko uważnie wskazać "dysk" instalacji, wybrać WinCE i "po ptokach". :shock:
2- pod WinCE nie masz w AM opcji obrotu ekranu ?

*

Offline piona

• 358
« Odpowiedź #148 dnia: Maj 20, 2010, 08:40:26 »
No widzisz. Gdybyś przed rozpoczęciem instalacji, zmienił opcje ActiveSync'a na te, które Ci sugerowałem (nie na synchronizację) a na USB, mógłbyś bez problemu zainstalować na Flash, bo wtedy PC i program, widzi pamięć Flash, jako dysk. Wystarczyło przy instalacji tylko uważnie wskazać "dysk" instalacji, wybrać WinCE i "po ptokach". :shock:
2- pod WinCE nie masz w AM opcji obrotu ekranu ?

Ustawiałem zgodnie z twoimi słowami ale na końcu nie identyfikowało urządzenia (komunikat jak w screenie który wrzuciłem wcześniej).
Puściło dopiero na karcie.
Co do opcji obrotu ekranu to niestety jest w AM nieaktywna :(
piona

*

Offline daro.s

• 278
« Odpowiedź #149 dnia: Maj 20, 2010, 08:50:11 »
Co do opcji obrotu ekranu to niestety jest w AM nieaktywna :(
piona

Ustaw skórkę w panoramie z pilotem po lewej stronie, z czasem ją polubisz. Gdy używałem PDA ustawiałem tylko widok w pionie, teraz po roku z 5" PNA nie wróciłbym już do widoku pionowego, w panoramie wiecej widać, szczególnie gdy usuniesz górny pasek następnego manewru i dociągniesz mapę do górnej krawędzi ekranu.

Pzd