Jakie urządzenie GPS z Auto Mapą kupić?

• 239 Odpowiedzi
  • 85887 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
  • Sprzęt: Navroad Vivo Plus, Huawei Honor 6
Odp: Jakie urządzenie GPS z Auto Mapą kupić?
« Odpowiedź #90 dnia: Maj 16, 2010, 10:30:42 »
Tak nawiązując do powiedzenia, "że jak coś jest do wszystkiego, to jest do niczego" - mało kto używa osobnego komputera do gier, osobnego do Internetu, osobnego do innych prac.

Z drugiej strony nikt nie używa stacjonarnego PC jeżdżąc po klientach. A coraz więcej osób używa do tego celu subnotebooka, czy netbooka, zamiast laptopa.
Zastosowania dla palmtopa, a zastosowania urządzenia nawigacyjnego, to zupełnie niezależne obszary. To, że mogą być w jednym opakowaniu, to czasami jest zaletą, a czasami wadą. Mam palmtopa i używałem na nim nawigacji przez 2 lata. Dopiero jednak jak kupiłem niezależne urządzenie do nawigacji poczułem, co znaczy komfort korzystania z nawigacji.
Swoją drogą moduł GPS w N560 jest kiepściutki, nawet w porównaniu do chińczyków.

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
  • Sprzęt: Blow 50YBT, Goclever 5010, Wayteq X960, AM XL
« Odpowiedź #91 dnia: Maj 16, 2010, 11:02:52 »
Przecież już same podstawowe parametry, jakich oczekujemy od tych dwóch różnych urządzeń (PDA I PNA) są zupełnie różne. Nawigacja powinna mieć duży, czytelny ekran, dobry głośnik i dobry moduł GPS. A PDA ma być przenośny, zgrabny (co całkowicie eliminuje możliwość posiadania dużego ekranu) i uniwersalny (do wszystkiego). Pewnie, że można iść na jakiś kompromis, ale zawsze będzie czegoś brakowało.
Nawigacja PNA nigdy nie będzie miała IRDY, czy Wi-fi (noo tu pewnie z czasem pojawią się jakieś wyjątki), a PDA nigdy nie będzie miał tak dużego ekranu jak prawdziwa nawigacja (bo jest z założenia urządzeniem do kieszeni). Swoją drogą rozdzielczość ekranu powyżej 320x240 przy niewiele ponad 3 calach to raczej nieporozumienie.

*

Offline redi

• 636
  • Sprzęt: NavRoad DUXO, Toshiba Encore
« Odpowiedź #92 dnia: Maj 16, 2010, 11:09:25 »
Ja sie zastanawiam nad Blow GPS50YBT  lub Blow GPS50YBT.
Ogólnie dla mnie najwazniejsze to: otwarty system (WinCE 6.0 lub 5.0 prof), BT z profilem DUN i jakby sie dało z IE (tak by działał traffic i miplo), wejscie av-in, trasmiter fm, rozdzielczosc najlepiej 800, wyswietlacz min 5", ale najlepiej cos kolo 6", procesor moze cos z Atlasem IV, chociaz nie wiem co lepsze czy MKT.
Moze znacie inne modele. Zastanawialem sie nad netbookiem, ale do osobowki to za duze. Teraz mam palmfona, ale wyswietlacz za maly i ogolnie chce rozdzielic telefon od nawigacji, bo tej drugiej nie nosi sie wszedzie.

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
« Odpowiedź #93 dnia: Maj 16, 2010, 11:50:05 »
Blow to niezły sprzęt, ma DUN, IE w standardzie, nieźle działa BT, jest też transmiter FM, ale dość słaby. Rozdziałka 480x272 nie powala, ale przy 5 calowym ekranie to jeszcze nie tak źle (zwłaszcza jeśli zakładamy, że podczas jazdy najwyżej czasem zerkasz na ekran). Póki co, raczej nadal wybrał bym sprzęt z CE 5.0, gdyż sprawia on o wiele mniej problemów niż 6.0. Jeśli chodzi o czyste porównanie prędkości procesorów to atlas IV ~500 MHZ ma bardzo zbliżone osiągi do MTK 470MHz (BLOW). Zdecydowanie polecam wstrzymać się jeszcze do premiery AM 6.5, żeby mieć pewność co do traffic i ewentualnie sprawdzić czy problemy z CE 6.0 zostały rozwiązane.

*

Offline redi

• 636
  • Sprzęt: NavRoad DUXO, Toshiba Encore
« Odpowiedź #94 dnia: Maj 16, 2010, 12:00:11 »
No mi, az tak sie nie spiszy. Najwazniejsze by mial dostep do neta przez bt, bez tego od razu odpada na wstepie. Moze dlatego, ze jak uzywam w palmtopie to mam net i traffic non stop wlaczony. Po prostu bez neta nawigacja jest jakby "martwa", tzn. nie aktualizowana a mnie nie bardzo bawi aktualizacja po przyjezdzie do domu, bo wole to robic w trasie, kiedy mi jest potrzebna.

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
« Odpowiedź #95 dnia: Maj 16, 2010, 12:32:11 »
Dopiero jednak jak kupiłem niezależne urządzenie do nawigacji poczułem, co znaczy komfort korzystania z nawigacji...

Swoją drogą moduł GPS w N560 jest kiepściutki

1. Bardzo często korzystam z menu podręcznego wywoływanego przez przytrzymanie
palca/rysika na ekranie, dyskomfort jaki odczuwałem z braku obsługi tej funkcji spoodował
że urządzenia z WinCE omijam szerokim łukiem.
Nie wiesz może czy nowe WCE6, 6.5 nadal są pozbawione tej MZ elementarnej funkcjonalności?

2. Tu pełna zgoda, GPS w tym Looxie to chyba jakaś zemsta zwolnionego z FS projektanta  :mrgreen:
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

*

Dżeju

« Odpowiedź #96 dnia: Maj 16, 2010, 13:23:30 »
(...) Swoją drogą moduł GPS w N560 jest kiepściutki, nawet w porównaniu do chińczyków.

Bez przesady, miałem i używałem często (notabene zrezygnowałem właśnie z tego względu, że nie miało GSM - osobiście muszę mieć wszystko w jednym i X7500 jest pod tym względem, jak to się mówi: "The Best" ). Opinia o GPS w N560 jest bardziej stworzona przez malkontentów niż przez rzeczywistych świadomych użytkowników - świadomych, czyli takich, którzy grzebali w N560, ale wiedzieli gdzie grzebią i po co  :wink:

*

Offline nocnyMarek

• 9913
« Odpowiedź #97 dnia: Maj 16, 2010, 13:44:37 »
Wyraziłem opinię własną, wyrobioną na podstawie osobistych kilkudniowych doświadczeń z tym pocketem.
Tak się złożyło, że najpierw miałem ten sprzęt w rękach, zawiodłem się na nim,
a później okazało się że moja opinia na temat jakości odbiornika GPS w tym Looxie
jest zdecydowanie zbieżna z opiniami innych, co znaczy że nie małem do czynienia z jakimś
pojedynczym felernym egzemplarzem, tylko typową właściwością tego modelu.

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
« Odpowiedź #98 dnia: Maj 16, 2010, 13:47:09 »
palca/rysika na ekranie, dyskomfort jaki odczuwałem z braku obsługi tej funkcji spoodował

Też odczuwałem ten dyskomfort przez tydzień  :E  Teraz z powodzeniem używam przycisku kursora.

Nie wiesz może czy nowe WCE6, 6.5 nadal są pozbawione tej MZ elementarnej funkcjonalności?

Nie mam pojęcia.

Połączone: Maj 16, 2010, 13:52:13
Opinia o GPS w N560 jest bardziej stworzona przez malkontentów niż przez rzeczywistych świadomych użytkowników - świadomych, czyli takich, którzy grzebali w N560, ale wiedzieli gdzie grzebią i po co  :wink:

Nie pisałem o "wspomagaczach" typu QuickGPS, tylko o działaniu samego modułu GPS, a ten pozostawia dużo do życzenia. Porównywałem działanie tego modułu z różnymi innymi modułami (BT338, MTK1000, Lark 35.0, 35.1 oraz 35.3, GoClever 5010) i zdecydowanie odstaje od reszty, nawet tych opartych o ten sam chipset SirfStar III.
« Ostatnia zmiana: Maj 16, 2010, 13:52:13 wysłana przez akubit »

*

Dżeju

« Odpowiedź #99 dnia: Maj 16, 2010, 14:01:53 »
Tyle, że przy normalnym użytkowaniu (ok. 60 - 70 tys. rocznie przebiegu z nawigacją), nie widać zauważalnej różnicy i nawiguje się tak samo jak na każdej innej nawigacji ( no, może inne złapią sygnał o minutę szybciej ).

*

Bilunia

« Odpowiedź #100 dnia: Maj 16, 2010, 15:13:13 »
Ostatnio wgryzłem się w szczegóły niektórych systemowych ustawień domyślnych w moim PDA.
Kilka rzeczy mnie mocno zdziwiło.
Wszystkie pliki odbierane przez BT - zapis w pamięci głównej. :shock:
Notatki tak głosowe, jak i tekstowe - zapis w pamięci głównej. :shock:
A w możliwościach wyboru, do dyspozycji mamy "Główna", "Flash" (1Gb) i "SD" (4Gb).
Biorąc pod uwagę fakt, że pamięci głównej nie jest zbyt wiele, przestałem się dziwić, że niektórym nawigacja się wiesza - jak pamięć główną, zapchamy czymś, co można trzymać w innym miejscy.
Proponuję posprawdzać te niuanse na swoich urządzonkach, bo czasami naprawdę warto zmienić kilka domyślnych ustawień producentów urządzeń. :ok:
Pozdrawiam

*

Offline nocnyMarek

• 9913
« Odpowiedź #101 dnia: Maj 16, 2010, 16:09:03 »
Tyle, że przy normalnym użytkowaniu (ok. 60 - 70 tys. rocznie przebiegu z nawigacją)
Hehe, to nie jest normalne (= przeciętne) użytkowanie wśród zwykłych (=niezawodowych) kierowców.
To 2-3 razy więcej niż średnia.

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
« Odpowiedź #102 dnia: Maj 16, 2010, 16:13:45 »
Nie wiem czy chodzi Ci o "podręczne menu w AM" czy ogólnie menu kontekstowe po przytrzymaniu rysika (copy, paste itd)? Jeśli o to z AM, to występuje ono tylko w aplikacji na WM. Jeśli zaś chodzi o systemowe, to bardzo wiele urządzeń z CE 5.0 je posiada (to kwestia AYGHSell'a). Np GC 5010, 5066, Blow itp.

*

Offline nocnyMarek

• 9913
« Odpowiedź #103 dnia: Maj 16, 2010, 16:17:42 »
Chodzi mi o to w AM, ale myślałem że przyczyną jego braku są ograniczenia systemu CE.

*

Offline Jaroslav

• *
  • 57
  • Sprzęt: NavRoad Vivo S6
« Odpowiedź #104 dnia: Maj 16, 2010, 16:20:46 »
Poczekaj jeszcze chwilkę, na oficjalną premierę AM 6.5. Z testów wynika, że wreszcie traffic online przestaje być dostępny tylko na Navroad'ach (testowałem na Blow 50YBT i działał). Będzie zatem większy wybór urządzeń niczym nie ustępujących tym od Navroad'a a tańszych!
A MiploLoc też?

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
« Odpowiedź #105 dnia: Maj 16, 2010, 16:44:28 »
Szczerze to nie próbowałem - nigdy tego nie używałem :) Wogóle raczej używałem Miplo instalowanego na PC z racji posiadania urządzeń bez komunikacji po AS z PC'tem (kiedyś). Chciałem nawet spróbować przerejestrować Miplo na PNA, ale tak się przyzwyczaiłem do "update'owania" POI w czytniku kart na PC, że ciężko mi to przychodzi. No chyba że Miploloc nie wymaga rejestrowania Miplosync? Orientujecie się?
Chodzi mi o to w AM, ale myślałem że przyczyną jego braku są ograniczenia systemu CE.
Jedno od drugiego jest zupełnie niezależne.

*

Offline nocnyMarek

• 9913
« Odpowiedź #106 dnia: Maj 16, 2010, 16:51:49 »
Podobno MoploLoca można bez ograniczeń testować w niedziele.

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
« Odpowiedź #107 dnia: Maj 16, 2010, 17:26:04 »
Podobno MoploLoca można bez ograniczeń testować w niedziele.
Poważnie? To może się załapię jeszcze :)
Chyba jednak nic z tego - właśnie się dowiedziałem, że mam nieaktywny kod Miplo, jak i subskrypcję oczywiście od około 20 dni :) Trzeba będzie wybulić, ale dziś tego nie załatwię już raczej.
« Ostatnia zmiana: Maj 16, 2010, 17:44:01 wysłana przez angler22 »

*

Dżeju

« Odpowiedź #108 dnia: Maj 16, 2010, 18:02:25 »
Tyle, że przy normalnym użytkowaniu (ok. 60 - 70 tys. rocznie przebiegu z nawigacją)
Hehe, to nie jest normalne (= przeciętne) użytkowanie wśród zwykłych (=niezawodowych) kierowców.
To 2-3 razy więcej niż średnia.
Tym bardziej nie ma więc co się czepiać GPS-a w FS N560. Dla sporej grupy, 60 tys. to normalny przebieg, a zawodowymi kierowcami nie są, za to mają długie wakacje  :E

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
« Odpowiedź #109 dnia: Maj 16, 2010, 20:22:44 »
Tym bardziej nie ma więc co się czepiać GPS-a w FS N560.

To, że z GPSu można było korzystać za czasów chipsetów SirfStar II, czy jeszcze starszych, nie oznacza, że było to równie wygodne jak z obecnych. Czekanie na fixa dłużej niż kilka-kilkanaście sekund jest dla mnie irytujące, w szczególności, że włączam GPSa 5-10 razy dziennie. Nie mówiąc już o zanikach sygnału w warunkach górskich, czy wysokiej zabudowy, kręceniu mapą czy prowadzeniu "po polach".

*

Dżeju

« Odpowiedź #110 dnia: Maj 16, 2010, 20:35:07 »
Po jakim polu ! Używałeś ? Chcesz mnie przekonać, że GPS w FS N560 był słaby, bo startował minutę ? Ja nie żyję na czas i większość użytkowników raczej też nie. Gdyby FS miał GSM, to zapewne miał bym dziś go nadal. Dysputa zaczyna schodzić tradycyjnie na boczne tory.

*

Offline grzees

• 6
  • Sprzęt: dell axim x30
« Odpowiedź #111 dnia: Maj 17, 2010, 11:38:48 »
Wydaje mi się, że szanowne grono mocno zboczyło z tematu  :S
Mam takie pytania odnośnie nawigacji:
- jak wpływa na pracę z nawigacją wyższa rozdzielczość (800x480), widać coś wyraźniej?
- jak odbija to się na szybkości działania, chodzi o porównanie urządzenia cruser alpha b50 kontra navroad nr560bf?
- czy brak ładowarki sieciowej to duży minus?

*

Offline ochkarol

• 4813
  • Sprzęt: Samsung Galaxy A8
« Odpowiedź #112 dnia: Maj 17, 2010, 11:44:18 »
- czy brak ładowarki sieciowej to duży minus?
Nie, pod dwoma warunkami:
- że jest ładowarka pod USB
- że po podłączeniu do USB urządzenie nie przestawia się w "tryb pamięci masowej" (jako tylko czytnik kart - tak ma Nokia 500).
Pozdrawiam
Karol
. : Kobietę łatwiej rozebrać wbrew jej woli, niż ubrać po jej myśli. : .

*

Offline nocnyMarek

• 9913
« Odpowiedź #113 dnia: Maj 17, 2010, 12:21:33 »
- jak wpływa na pracę z nawigacją wyższa rozdzielczość (800x480), widać coś wyraźniej?
Nie tyle wyrażniej co więcej, w stosunku do rozdzielczości QVGA (320x240) jest to równo 5x więcej.
W porównaniu WVGAdo WQVGA (480x272) -taką rozdzielczość ma NR560 jest to niemal 3x więcej (2.94).
Znaczy to że do uzyskania identycznego widoku potrzebowałbyś aż 3 wyświetlaczy WQVGA.
Ale jeśli rozmiar tych wyświetlaczy jest identyczny to na tym z większą rozdzielczością
wszystko jest wyraźnie mniejsze, czyli będzie mniej czytelne dla osób ze słabszym wzrokiem.

*

Offline ochkarol

• 4813
  • Sprzęt: Samsung Galaxy A8
« Odpowiedź #114 dnia: Maj 17, 2010, 12:26:30 »
... to na tym z większą rozdzielczością wszystko jest wyraźnie mniejsze, czyli będzie mniej czytelne dla osób ze słabszym wzrokiem.
I o ile mapę sobie powiększyć można zmniejszając skalę to już ikony z Miplo odpadają. Trzeba mieć swoje własne - większe.
Pozdrawiam
Karol
. : Kobietę łatwiej rozebrać wbrew jej woli, niż ubrać po jej myśli. : .

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
« Odpowiedź #115 dnia: Maj 17, 2010, 13:17:29 »
No i procesor potrzebuje więcej mocy na przeliczenie prawie 3 razy więcej pikseli wyświetlanych na ekranie. Jeśli by zastosować dokładnie ten sam procesor i PCB w urządzeniu 480x272 oraz 800x480 to odświeżanie mapy będzie wyraźnie wolniejsze (zwłaszcza przy przeglądaniu mapy). Zazwyczaj jednak przy wyższej rozdzielczości dodawane są akceleratory grafiki, albo przynajmniej wyżej taktowane procesory, by wyrównać stratę.
Wkrótce będę mógł bezpośrednio porównać Crusera B50 z Blow 50YBT (dokładnie to samo co Navroad 560), to coś na ten temat napiszę.

*

Offline grzees

• 6
« Odpowiedź #116 dnia: Maj 17, 2010, 14:32:47 »
Wkrótce będę mógł bezpośrednio porównać Crusera B50 z Blow 50YBT (dokładnie to samo co Navroad 560), to coś na ten temat napiszę.
Szczerze mogę się przyznać, że czekałem na Twoją odpowiedź i porównanie szybkości działania tych właśnie navi ;)
Podejrzewam, że wcześniej będę zmuszony do zakupu  :(, chętnie poczytam jednak na temat tego sprzętu  :ok:
Nie wiem na ile można model alpha b50 porównywać do sigma b50, ale ten drugi nie przypadł raczej do gustu testerom z pcworld:
http://www.pcworld.pl/testy/recenzja/GPS00078-cruser_sigma_b50_automapa_pl.html#read
Największym zaskoczeniem jest dla mnie to, że piszą o słabej jakości wykonania, a większość użytkowników właśnie to sobie chwali.

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
« Odpowiedź #117 dnia: Maj 17, 2010, 14:52:03 »
Podejrzewam, że wcześniej będę zmuszony do zakupu  :(, chętnie poczytam jednak na temat tego sprzętu  :ok:
Nie wiem na ile można model alpha b50 porównywać do sigma b50, ale ten drugi nie przypadł raczej do gustu testerom z pcworld:
http://www.pcworld.pl/testy/recenzja/GPS00078-cruser_sigma_b50_automapa_pl.html#read
Największym zaskoczeniem jest dla mnie to, że piszą o słabej jakości wykonania, a większość użytkowników właśnie to sobie chwali.
Nikogo nie obrażając - PCworld zna się świetnie na sprzęcie PC, ale na nawigacjach to już niekoniecznie. Czytałem sporo ich testów, które były cokolwiek dziwne - kładli nacisk na jakieś zupełnie abstrakcyjne funkcje i punktowali wady, jakimi charakteryzują się wszystkie urządzenia PNA. Jeśli chodzi o porównanie które wspomniałem, to może do końca tygodnia coś się już uda sprawdzić. Oczywiście jak się pewnie domyślasz, rozdzielczość ekranu nie będzie wpływała na szybkość przeliczania tras, a tylko i wyłącznie odświeżanie mapy przy przewijaniu, ewentualnie ilość klatek podczas jazdy (choć co ciekawe tu nawet mniej to widać).

*

Offline emisiu

• Ekspert AutoMapa
  • 2362
« Odpowiedź #118 dnia: Maj 17, 2010, 15:19:09 »
Po kilku testach, porównaniach, eksperymentach, zebraniu opinii znajomych i rodziny doszedłem do wniosku ze optymalnym urządzeniem dla AM jest takie które dysponuje rozdzielczością 480x272 przy 5" ekranie lub ewentualnie 4,3" jeszcze akceptowali.

*

Offline grzees

• 6
« Odpowiedź #119 dnia: Maj 17, 2010, 15:51:37 »
Jeśli chodzi o porównanie które wspomniałem, to może do końca tygodnia coś się już uda sprawdzić.

:ok:, wstrzymam się do końca tygodnia z zakupem :)

Oczywiście jak się pewnie domyślasz, rozdzielczość ekranu nie będzie wpływała na szybkość przeliczania tras, a tylko i wyłącznie odświeżanie mapy przy przewijaniu, ewentualnie ilość klatek podczas jazdy (choć co ciekawe tu nawet mniej to widać).
:E No tak, zastanawia mnie czy rozdzielczość w jakiś widoczny sposób wpływa na działanie aplikacji
i czy wychwalana wyższa rozdzielczość przydaje się jeszcze do czego innego niż odtwarzanie filmów i zdjęć.
Może dać sobie spokój z wyższą rozdzielczością i zanabyć sigmę b50 lub blowa 50ybt?