Jakie nowe funkcje w AM?

• 161 Odpowiedzi
  • 44039 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline JaMi

• 563
  • Sprzęt: obecnie HTC x7500, SE X1 XPERIA, Larki 43.0 50.1
Odp: Jakie nowe funkcje w AM?
« Odpowiedź #150 dnia: Listopad 26, 2009, 08:53:49 »
Wracając do tematu, co by mogło się w AutoMapie przydać:

1. Możliwość wyboru informacji na dolnej belce. Klikanie w nią to nie to, chodzi mi o możliwość wyboru tego co chciałbym na niej widzieć (wybór z poziomu menu) np. numer drogi, ulica, miejscowość.

2. Wyświetlanie na ekranie typu wybranej trasy (szybka, optymalna itd.) np. w formie piktogramu lub napisu małą czcionką.

3. Rozdzielenie menu "prowadź do / szukaj" na "prowadź do" i "planowanie podróży". "Prowadź do" służyłoby do wyznaczania trasy bezpośrednio po wybraniu adresu, a "planowanie podróży" to określenie punktów start, koniec, przez.

4. Warunki pogodowe na drodze, na podstawie wyboru przy wytyczaniu trasy w formie dodatkowego pytania (sucho, mokro, deszcz, ulewa, śnieg, zawierucha). Funkcja może wydać się dziwaczna, ale wtedy program mógłby odpowiednio wydłużać czas dotarcia do celu w zależności od wybranej nawierzchni.

Wszystko zgłoszone do supportu

ad 1 - przydatne
ad 2 - nieprzydatne
ad 3 - nieprzydatne (w MapaMap jest rozdzielone i tylko z tym klopot)
ad 4 - nieprzydatne, Traffic moze sobie z tym poradzic, limity predkosci mozna zmienic. Poza tym wyjezdzajac w zlych warunkach zdaje sobie sprawe, ze czas jazdy bedzie dluzszy niz zazwyczaj. Mam zaufac programowi, ktory bedzie wiedzial jak zle sa warunki i jak to wplynie na czas jazdy ? Zaden algorytm nie "trafi" z czasem dojazdu w zmieniajacych sie warunkach. Okreslenie przeze mnie wspolczynnika wydluzenia czasu jazdy tez jest bez sensu, bo o ile mam wydluzyc ten czas ? 10%, 20%, 50%, a moze 100% ? A moze po 100km na trasie 300km warunki poprawia sie ? Wystarczy mi, ze program na biezaco bedzie kalkulowal czas dojazdu w zaleznosci od tego, jak jade.

*

Offline felixb

• 390
  • MapaMap 6.6.2 TOP i Automapa 6.10
  • Sprzęt: Mio 500 v2, Omnia II, ROM 23123_Normal od Ryrzego
« Odpowiedź #151 dnia: Listopad 26, 2009, 09:00:20 »
ad 3 - nieprzydatne (w MapaMap jest rozdzielone i tylko z tym klopot)
Tu ja się nie zgodzę ale to tylko moja opinia>
felix

*

Offline iceneon

• 995
« Odpowiedź #152 dnia: Listopad 26, 2009, 12:00:09 »
2. Wyświetlanie na ekranie typu wybranej trasy (szybka, optymalna itd.) np. w formie piktogramu lub napisu małą czcionką.

Wynalazłem ciekawe rozwiązanie na przykładzie komputera pokładowego. Są tam wyświetlane litery ABCD, gdy w sekcji [OBC::Set] parametr iType= ustawimy na 0 wyświetla się tylko jedna litera (ta na której mamy obecnie ustawiony komputer). Można by było wykorzystać tą funkcję dla mojego pomysłu.
Przykładowo:
T - terenowa
P - piesza
R - przełajowa
K - krótka
O - optymalna
S - szybka
Literka symbolizująca typ trasy mogła by się znajdować np. obok ikony baterii.
Oczywiście powinna być możliwość wyłączenia tej funkcji, bo znajdą się zapewne osoby, którym owa literka będzie przeszkadzać.

*

Offline piona

• 358
  • Sprzęt: Mio Moov
« Odpowiedź #153 dnia: Listopad 26, 2009, 12:18:21 »
Wracając do tematu, co by mogło się w AutoMapie przydać:
1. Możliwość wyboru informacji na dolnej belce. Klikanie w nią to nie to, chodzi mi o możliwość wyboru tego co chciałbym na niej widzieć (wybór z poziomu menu) np. numer drogi, ulica, miejscowość.

Propozycje dobre. Mnie szczególnie pasuje pierwsza. Zresztą już nie raz sprawa poruszana na forum.
Jakieś drobne info o rodzaju trasy też by mogło być.
Pozostałe propozycje wg mnie są nietrafione.
piona

*

Offline felixb

• 390
  • MapaMap 6.6.2 TOP i Automapa 6.10
  • Sprzęt: Mio 500 v2, Omnia II, ROM 23123_Normal od Ryrzego
« Odpowiedź #154 dnia: Listopad 26, 2009, 16:47:43 »
Potrzebna jakaś regulacja podświetlenia w trybie nocnym!!!
felix

*

Offline Treker

• 756
« Odpowiedź #155 dnia: Listopad 26, 2009, 17:07:20 »
Potrzebna jakaś regulacja podświetlenia w trybie nocnym!!!

Zanim AM wprowadzi kiedyś tę funkcję, ja pośrednio rozwiązałem sobie problem tym ekstra (jak dla mnie) programikiem, który obsługuje się paluchem i jest bardzo ergonomiczny w użyciu. Ikonke programu mam na todayu, odpalam go ustalam jasność, program automatycznie się zamyka po chyba około 3 sekundach (nie trzeba naciskać exit) i odpalam AM z przycisku sprzętowego. Polecam

UWAGA ! Program prawdopodobnie działa, ale tylko z urządzeniami HTC
« Ostatnia zmiana: Listopad 26, 2009, 17:20:13 wysłana przez Treker »

*

Offline iceneon

• 995
« Odpowiedź #156 dnia: Listopad 26, 2009, 17:16:41 »
Miło, ale wyskakuje błąd - Unable to find: HTCUtil.dll
Dziękuję wolę mortscript

Może spróbuję tego
http://pdaclub.pl/forum/index.php?topic=114954.msg812070#msg812070
« Ostatnia zmiana: Listopad 26, 2009, 17:20:27 wysłana przez iceneon »

*

Offline Treker

• 756
« Odpowiedź #157 dnia: Listopad 26, 2009, 17:19:21 »
Miło, ale wyskakuje błąd - Unable to find: HTCUtil.dll
Dziękuję wolę mortscript

może to tylko do urządzeń HTC, a ja takowe posiadam.  :grin:

*

Dżeju

« Odpowiedź #158 dnia: Listopad 26, 2009, 20:14:53 »
(...) Oczywiście powinna być możliwość wyłączenia tej funkcji, bo znajdą się zapewne osoby, którym owa literka będzie przeszkadzać.

Jestem pierwszy  :wink:  Nie mam sklerozy aż takiej, abym nie pamiętał jaką trasę wybrałem. To że obecnie czasem trasa jest samoistnie zmieniana z np. szybkiej na optymalną, to zapewne jest bolączką obecnej bety.

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
  • Sprzęt: Navroad Vivo Plus, Huawei Honor 6
« Odpowiedź #159 dnia: Listopad 26, 2009, 20:20:33 »
Serio pamiętasz, jaką trasę wybrałeś tydzień wcześniej, będąc w mędzyczasie w delegacji samolotem? Gratuluję pamięci :ohreally:

« Odpowiedź #160 dnia: Listopad 26, 2009, 20:24:04 »
Ok. Przeglądnąłem wątek i nie zauważyłem tego, więc dodaje:

Przydała by się opcja przechwytywania komunikatów systemowych, w szczególności:
1. Komunikatów o braku możliwości połączenia (wybierania numeru) - wyskakuje np wtedy kiedy AM chce synchronizować dane i łączy się np z telefonem przez bluetootha, a w danym miejscu nie ma np zasięgu sieci.
2. Informacji / zapytania, że znaleziono nową sieć WiFi i co z nią zrobić?

Oba te komunikaty przykrywają AM, a klikanie w przyciski zamykające je jest niebezpieczne i/lub irytujące.

*

Dżeju

« Odpowiedź #161 dnia: Listopad 26, 2009, 20:24:49 »
Zawsze wybieram szybką, którą modyfikuje życie na drodze  :wink: Na poważnie... tak, pamięć mam bardzo dobrą i nie krótką.