Jakie nowe funkcje chcielibyśmy w AM? - propozycje i wspólna lista

• 81 Odpowiedzi
  • 22257 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline ochkarol

• 4813
  • Sprzęt: Samsung Galaxy A8
Odp: Jakie nowe funkcje chcielibyśmy w AM? - propozycje i wspólna lista
« Odpowiedź #30 dnia: Wrzesień 30, 2011, 09:16:39 »
Ja bym chciał profil autobus,bo ciężarówka ma inne dozwolone szybkości i nie może wjeżdżać do centrum miast.
W ogóle ciut inne ograniczenia.
A jechalismy z moja AM autobusem na Mazury przez Warszawę. Wklepałem dane pojazdu itp
Przydałoby się - przydało.
Pozdrawiam
Karol
. : Kobietę łatwiej rozebrać wbrew jej woli, niż ubrać po jej myśli. : .

*

Offline tomasznet

• *
  • 97
  • Sprzęt: HTC HD2, oryginalny ROM 3.14, AM 6.10e final + LD
« Odpowiedź #31 dnia: Październik 03, 2011, 15:41:52 »
Ostrzeganie o radarach, kontrolach po przekroczeniu "bezpiecznej prędkości" (dopuszczalna + xx km/h) - sugerowałem Supportowi,a le wyraźnie odpisali, że nie przewidują wprowadzenia takiego udogodnienia. Teraz aby AM ostrzegała przed radarami w miastach trzeba ustawić ostrzeganie od 40-50km/h, co w warunkach poza terenem zabudowanym jest tylko niepotrzebnym gadaniem (po co mi informacja o kontroli gdy jadę 70 kmh na 90? zakładam, że nie nikogo nie zabiłem i nie jadę pijany :-> ). Nie byłoby to trudne do zrealizowania - wystarczy połączyć ostrzeganie o przekroczeniu prędkości z ostrzeganiem o radarach.

*

Offline RUKAT

• 2388
  • Sprzęt: POCO X3 NFC
« Odpowiedź #32 dnia: Październik 04, 2011, 19:35:05 »
Ostrzeganie o radarach, kontrolach po przekroczeniu "bezpiecznej prędkości" (dopuszczalna + xx km/h) - sugerowałem Supportowi,a le wyraźnie odpisali, że nie przewidują wprowadzenia takiego udogodnienia..........
O czym Ty piszesz ??? Domyślnie jest ustawione że ostrzega dopiero po przekroczeniu prędkości dop. na jakiej jest postawiony radar   B)
Nic tak nie cieszy jak seria z pepeszy ;o)

*

Offline tomasznet

• *
  • 97
  • Sprzęt: HTC HD2, oryginalny ROM 3.14, AM 6.10e final + LD
« Odpowiedź #33 dnia: Październik 04, 2011, 21:42:24 »
Ostrzeganie o radarach, kontrolach po przekroczeniu "bezpiecznej prędkości" (dopuszczalna + xx km/h) - sugerowałem Supportowi,a le wyraźnie odpisali, że nie przewidują wprowadzenia takiego udogodnienia..........
O czym Ty piszesz ??? Domyślnie jest ustawione że ostrzega dopiero po przekroczeniu prędkości dop. na jakiej jest postawiony radar   B)
Na pewno piszesz o kategoriach "Fotoradar przenośny", "Radar, pomiar prędkości"?  Jeśli byłoby tak jak twierdzisz, to po co w ustawieniach ostrzegania o POI opcja wyboru "Ostrz. powyżej: xx km/h"?
Ustawić sobie w "Fotoradarach stacjonarnych 60 km" ostrzeganie powyżej 60 km/h to ja potrafię...

*

Offline RUKAT

• 2388
« Odpowiedź #34 dnia: Październik 04, 2011, 22:04:43 »
O "radar przenośny" to dopiero teraz napisałeś  :ohreally: No dobra mogem się domyśleć ale ... ja nie widzę (słyszę) problemu więc po co komplikować . To moje zdanie  Tobie te parę radarów (niepotrzebnych komunikatów)może przeszkadzać więc OK popieram

edit:
Tak sobie myślę : Przecież taki "Przenośny Radar" to jest zaznaczony w konkretnym miejscu gdzie jest  jakieś konkretne ograniczenie ,może łatwiej zamiast wprowadzać dodatkowy mechanizm to zlikwidować tą kategorię a poi poprzenosić do "Radar stacjonarny" z odp. ograniczeniem (np. Fotoradarach stacjonarnych 60 km) Co to w końcu robi za różnię czy mnie złapią  "z ręki" czy "ze słupka" :-|
« Ostatnia zmiana: Październik 04, 2011, 22:21:00 wysłana przez RUKAT »

*

Offline ochkarol

• 4813
« Odpowiedź #35 dnia: Październik 04, 2011, 23:53:23 »
Tylko nie to.
Ty wiesz ile tego jest (suszarek)?
Obywam się bez nich bez strat na portfelu.
Pozdrawiam
Karol

*

q1w2

« Odpowiedź #36 dnia: Październik 05, 2011, 00:53:00 »
Przenośne ze stacjonarnymi w jednym worku, to zdecydowanie zły pomysł.
Ale przenośne + kontrola drogowa, to chyba wszystkim by się spodobało. Ileż to jest dubli w identycznych miejscach. Zrobi się ciszej, a efekt ten sam - trza się mieć na baczności :wink:

*

Offline msz1959

• 569
  • Sprzęt: HTC Touch HD/AM6.15 EU, iP4/iAM5.0, NavigonEU+TL
« Odpowiedź #37 dnia: Październik 08, 2011, 07:10:19 »
Przychylam się do wyświetlania (i możliwości wyboru) kilku alternatyw w momencie wyznaczania trasy. Z możliwością konfiguracji, ile i jakich tras ma pokazywać (od 1 - czyli tak jak jest teraz, dla tych co chcą jak najszybciej wyruszyć :) do powiedzmy 3, jak w Navigonie). Wśród opcji "jakie trasy" umieściłbym trasę "z uwzględnieniem" i "bez uwzględnienia" LD, oczywiście w sytuacji gdy użytkownik ma włączoną opcję LD.

Dobrze by też było pokazywać przebieg możliwych "objazdów" z możliwością akceptacji/odrzucenia ale też z jakimś rozsadnym timeoutem i domyślną reakcją na wypadek gdyby warunki na drodze nie pozwalały na analizę wariantów.

« Odpowiedź #38 dnia: Październik 08, 2011, 10:36:36 »
Proponuję dać opcję podziału mapy na dwie połowy i dać możliwość ustawienia osobnej skali dla obu map. Można w jednej połowie ustawić widok 3D a w drugiej 2D w dużej skali (np 50km) z podglądem LD, i będziemy wiedzieć gdzie są korki i zatory. Opcja przydatna raczej na dużych nawigacjach typu 7". Widziałem takie coś kiedyś chyba w chińskiej nawigacji Careland oczywiście bez LD.

*

Konrad4x

« Odpowiedź #39 dnia: Październik 09, 2011, 15:18:31 »
ja bardzo po proszę producenta o drogowskazy z nazwami większych miejscowości na którą należy się kierować, czyli takie coś co mamy od dawien dawna w Igo, TomTom i innych. Bardzo by mi to ułatwiło życie podczas jazdy po Polsce, zwłaszcza przy trudniejszych skrzyżowaniach, rozjazdach, ślimakach itp.
« Ostatnia zmiana: Październik 09, 2011, 15:41:41 wysłana przez Konrad4x »

*

pliers

« Odpowiedź #40 dnia: Październik 09, 2011, 15:55:29 »
Ja też mam marzenie, pisałem o tym również do producenta:

chciałbym aby dla dodano możliwość dodawania czegoś w rodzaju "znaczników" w LiveDrive! o których możnaby włączyć sobie ostrzeganie. Coś jakby integracja LiveDrive i programu SpeedAlarm.

pozdrawiam

pliers

*

Offline Myomi

• 526
  • Sprzęt: I9505
« Odpowiedź #41 dnia: Październik 09, 2011, 18:37:55 »
Z mojej strony propozycja możliwości zapisania śladu i dodania go zaraz do mapy.
Powstaje nowa droga, jedziemy nią i zapisujemy ślad. Po zakończeniu zapisywania mogłoby się pojawiać menu z możliwością zapisu lub odrzuceniem i zapisaniem jako normalny, dotychczasowy ślad. Gdy jedziemy ponownie tą trasą droga jest już dodana na mapie.

*

Offline msz1959

• 569
  • Sprzęt: HTC Touch HD/AM6.15 EU, iP4/iAM5.0, NavigonEU+TL
« Odpowiedź #42 dnia: Październik 11, 2011, 03:35:50 »
Limit skali wyświetlania POI odzdzielnie przynajmniej dla każdej kategorii.

Będąc w trasie chciałbym pewnie widzieć stacje paliw nawet przy skali 20km ale już bankomatów - raczej nie.

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
« Odpowiedź #43 dnia: Październik 11, 2011, 10:08:58 »
Ostatnio, jadąc nowiutka Insygnią i korzystając z wbudowanej nawigacji firmowej miałem okazję skorzystać z funkcji pokazującej najbliższe stacje benzynowe leżące na mojej trasie. Odpowiednia pulsująca ikonka (dystrybutora) samoczynnie pojawiała się ekranie w tym samym momencie gdy zapaliła się kontrola rezerwy. Jedno kliknięcie i widzę listę stacji z odległościami do tych stacji do których mam szansę dojechać. Drugie kliknięcie na wybraną stację (wybrałem Bliska) spowodował automatycznie dodanie punktu pośredniego do bieżącej trasy. I już - czysta przyjemność.
Robiąc się na starość wygodny bardziej cieszy mnie taki drobiazg niż super  "fjuczer" omijania korków w wydaniu AM.

Ech, funkcja 'rezerwa' marzy mi się już ponad 4 lata:
http://pdaclub.pl/forum/betatesty/czas-na-automape-4-0-rc/msg422243/#msg422243
To jedna z 'moich tęsknot', której nie spotkałem dotąd w żadnym programie.
dzięki za info że to już gdzieś istnieje, choć Insygnii chyba z tego powodu nie kupię  :wink:
« Ostatnia zmiana: Październik 11, 2011, 14:18:42 wysłana przez nocnyMarek »
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

*

Offline Sygma

• 603
  • Sprzęt: iPhone 5
« Odpowiedź #44 dnia: Październik 11, 2011, 11:21:52 »
Ech, funkcja 'rezerwa' marzy mi się już ponad 4 lata:
To jedna z 'moich tęsknot', której nie spotkałem dotąd w żadnym programie.
kolejna dodatkowa i zupełnie bezsensowne opcja w AM

W oprogramowaniu Opla jest to o tyle ciekawe, że "zapalenie rezerwy" jest zintegrowane z nawigacją... i to ma sens.
W oprogramowaniu AM była by to kolejna opcja gdzie trzeba boś ustawiać z palca, klikać kolejne dane... które i tak mają się nijak do tego ile nam spali samochód. Dla kogo to by miało niby być ? Dla jakiejś małej grupki fascynatów którzy będą się bawić na odcinku praca-dom ?

Od kilkunastu lat robione są samochody które posiadają komputery przeliczające aktualne spalanie i posiadane paliwo na zasięg. I to w zupełności wystarczy.
Zamiast obciążać program takimi kolejnymi niepotrzebnymi i bezsensownymi bezdetami niech dopracują to co jest by w końcu działało właściwie.
- Michał, dlaczego używasz AutoMapy ?
- Bo nie potrafię zpiracić innego programu do nawigacji..

*

Offline Darek_Foto

• 1630
    • Fotografia ślubna Kraków
  • Sprzęt: HTC HD2, LeEco MAX2
« Odpowiedź #45 dnia: Październik 11, 2011, 13:25:22 »
Limit skali wyświetlania POI odzdzielnie przynajmniej dla każdej kategorii.

Będąc w trasie chciałbym pewnie widzieć stacje paliw nawet przy skali 20km ale już bankomatów - raczej nie.
.... to raczej możliwość zapisania listy wyświetlania, można by wtedy załadować inny zestaw na trasę, a inny do wędrówki pieszej np. po obcym mieście.
« Ostatnia zmiana: Październik 11, 2011, 17:54:12 wysłana przez Darek_Foto »
Dariusz B.
Skórki do AutoMapy dla WM, WinCE, PC: http://www.automapa.darekfoto.pl/

*

Offline Darek_Foto

• 1630
    • Fotografia ślubna Kraków
  • Sprzęt: HTC HD2, LeEco MAX2
« Odpowiedź #46 dnia: Październik 11, 2011, 13:47:31 »
Ja uważam, że funkcja "rezerwa" to bardzo dobry pomysł, trzeba by tylko "z głową" ją zrobić. Można by np. dodać do swoich ulubionych dodatkową ikonkę "tankuj" i po zdeklarowaniu zasięgu rezerwy pojawi się odpowiednia lista stacji, a po wybraniu stacji punkt doda się jako "przez".
Dariusz B.
Skórki do AutoMapy dla WM, WinCE, PC: http://www.automapa.darekfoto.pl/

*

Offline Sygma

• 603
« Odpowiedź #47 dnia: Październik 11, 2011, 16:03:03 »
.. a nie lepiej po protu spojrzeć na deskę rozdzielczą gdzie jest wskaźnik paliwa i w odpowiedniej chwili zatrzymać się na najbliższej stacji ?

*

Offline jachraniak

• 2152
  • Sprzęt: iPhone 13
« Odpowiedź #48 dnia: Październik 11, 2011, 18:16:33 »
Chciałbym żeby Hołek zamiast komunikować "zwolnij" podawał komunikat oparty na ograniczeniach prędkości na danym odcinku - np: "ograniczenie prędkości - 70km/h"

Rzadko patrzy się na wyświetlacz, czasami wyświetlacz jest słabo widoczny w słońcu, a komunikat zwolnij nie daje informacji o ile. Oczywiście uruchamiany tak jak do tej pory łącznie z dostępną obecnie możliwością.

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
« Odpowiedź #49 dnia: Październik 11, 2011, 19:18:53 »
Cytat: Sygma
.. a nie lepiej po protu spojrzeć na deskę rozdzielczą gdzie jest wskaźnik paliwa i w odpowiedniej chwili zatrzymać się na najbliższej stacji ?

A nie lepiej wiedzieć jak już spojrzysz na ten wskaźnik, czy dalej możesz śmiało
ciąć autostradą, bo najbliższą stację na trasie masz w zasięgu, czy przypadkiem
nie powinieneś nerwowo rozglądać się za najbliższym zjazdem do miasta,
bo do najbliższej na trasie już raczej nie dojedziesz?

Cytat: Sygma
W oprogramowaniu AM była by to kolejna opcja gdzie trzeba boś ustawiać z palca, klikać kolejne dane... które i tak mają się nijak do tego ile nam spali samochód. Dla kogo to by miało niby być ? Dla jakiejś małej grupki fascynatów którzy będą się bawić na odcinku praca-dom ?

Ten cytat to najlepszy dowód, że nic nie zrozumiałeś z tej idei.
W mieście, na odcinku praca-dom to może Ty byś próbował jej używać,
ja na pewno nie. Nie wiem też skąd wziąłeś jakieś dane do wpisywania z palca
i co ma do tego spalanie.
To ma działać tak:
- komputer pokładowy właśnie zasygnalizował, że pozostało paliwa na 80km
- dotykasz 2x ekranu (Twoje Menu>Rezerwa) i dowiadujesz się, że na trasie
którą jedziesz a której nie znasz, najbliższa stacja jest za 40km więc możesz spokojnie jechać dalej, albo że jest za 87 kilometrów, więc masz 2 wyjścia,
albo radykalnie zwalniasz, żeby zmniejszyć spalanie i do niej dojechać,
lub szukasz bliższej stacji, nadkładając już trochę drogi, bo bezpośrednio
przy trasie takiej nie ma.
« Ostatnia zmiana: Październik 12, 2011, 10:12:11 wysłana przez nocnyMarek »
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

*

Offline twinsen

• 528
  • Sprzęt: FS Pocket Loox n560, Samsung i9000 Galaxy S
« Odpowiedź #50 dnia: Październik 12, 2011, 09:05:25 »
A tak całkiem na marginesie, to czy zamiast kłócić się o to co producent AM ma do niej dołożyć wedle naszych życzeń, może po prostu zamienić to na jedno jedyne życzenie - by w kolejnej wersji (nie wiem 7, 8) - dołożyć system wtyczek, pisanych przez samych użytkowników, na ich własną odpowiedzialność i nie ingerujących w sam program? Taka wtyczka mogłaby być pisana
w jakimś języku skryptowym = interpretowanym przez silnik AM, a to co by robiła, to już kwestia wyobraźni piszącego. Myślę że tu tkwi ogromny potencjał do wykorzystania przez producenta... Wtyczki mogłyby być płatne = zintegrowane w systemie, co więcej: takie rzeczy jak Traffic czy LiveDrive też mogłyby być napisane własnie jako taka wtyczka, którą można sobie włączyć lub wyłączyć. Ba! Jakby kto chciał, to mógłby sobie wyłączyć dosłownie wszystko i jechać na gołej mapie, bez POI, bez komunikatów głosowych, bez nawet pilota!

Przykłady wtyczek:
1. Rezerwa
2. Rozwinięcie rezerwy: Prowadź do i tu do wyboru np. 5 ulubionych kategorii POI, np. najbliższa Żabka, najbliższe Panie itd...
3. "Jeśli do najbliższego fotoradaru/kontroli drogowej jest <= 5 km, wyświetlaj stały napis, zmień kolor ekranu itd..."
4. Wybór kilku tras podczas liczenia wraz z ich wizualizacją + podsumowanie zużycia, kilometrażu
5. Wtyczka pozwalająca na złapanie trasy jak w Google Maps i ciągnięcie jej po drogach aż trafimy w taką jak potrzebujemy
6. Wtyczka która pozwala wybrać kategorie dróg którymi chcemy się poruszać lub wybrać ile maksymalnie km po drodze danej kategorii możemy przejechać per trasa

Itd. itp...
--
twinsen

*

Offline Sygma

• 603
« Odpowiedź #51 dnia: Październik 12, 2011, 09:19:12 »
oooo...
i to jest niegłupi pomysł (o ile jest do zrealizowania)

AM w jakieś tam podstawowej wersji ale sprawnie działającej i mega-stabilnej a reszta gadżetów na tzw. wtyczki.

PS
żeby nie było, że ktoś robić ma to za darmo, to pobranie takiej dodatkowej wtyczki kosztować jakieś nieduże pieniądze....może np. 2 pln ?
Jeżeli wtyczka okazuje się dobrze działająca i pomysłowa... to autor ma z tego jakieś pieniądze i będzie to rozwijał dalej.
« Ostatnia zmiana: Październik 12, 2011, 09:22:55 wysłana przez Sygma »

*

Offline twinsen

• 528
  • Sprzęt: FS Pocket Loox n560, Samsung i9000 Galaxy S
« Odpowiedź #52 dnia: Październik 12, 2011, 10:18:45 »
Nie trzeba znać kodu, jesli byłby podsystem do obsługiwania takich wtyczek. Zresztą, obsługa skórek to własnie coś
w tym stylu. Rozszerzyć to na całą AM i już można realizować swoje marzenia... Producent zaś mógłby się skupić wtedy
na mapach i optymalizacji silnika...
--
twinsen

*

Offline leuon

• *
  • 80
« Odpowiedź #53 dnia: Październik 13, 2011, 11:20:34 »
To ma działać tak:
- komputer pokładowy właśnie zasygnalizował, że pozostało paliwa na 80km
- dotykasz 2x ekranu (Twoje Menu>Rezerwa) i dowiadujesz się, że na trasie
którą jedziesz a której nie znasz, najbliższa stacja jest za 40km więc możesz spokojnie jechać dalej, albo że jest za 87 kilometrów, więc masz 2 wyjścia,
albo radykalnie zwalniasz, żeby zmniejszyć spalanie i do niej dojechać,
lub szukasz bliższej stacji, nadkładając już trochę drogi, bo bezpośrednio
przy trasie takiej nie ma.

I to jest słuszna słuszność. Czasami trasy nie znamy i może się okazać, że jedyna stacja leży poza trasą.
Jestem za.

*

Offline RUKAT

• 2388
« Odpowiedź #54 dnia: Październik 13, 2011, 18:03:38 »
A może najprościej żeby dodać "CPNy" pod ikoną "Jedź po pomoc"  :-|  Jest tam: szpital ,policja, apteka, lekarz,   to dodać jeszcze "stacja paliw "  i działa  :ok:   trochę głupio ze pod ikoną "wypadek" :mrgreen:

*

Offline ochkarol

• 4813
« Odpowiedź #55 dnia: Październik 13, 2011, 19:14:44 »
trochę głupio ze pod ikoną "wypadek" :mrgreen:
Może być (jak trzeba jechac po piwo czy gumki) ;)  :grin:
Pozdrawiam
Karol

*

Offline Sygma

• 603
« Odpowiedź #56 dnia: Październik 13, 2011, 19:18:10 »
tym bardziej ikona "wypadek" jest bez sensu, jak nie ma się komunikacji LD

*

Offline JD-MM

• 1145
  • Sprzęt: SGS6 SM-G920F
« Odpowiedź #57 dnia: Październik 13, 2011, 19:35:50 »
Co LD ma do tego ?

*

Offline Sygma

• 603
« Odpowiedź #58 dnia: Październik 13, 2011, 19:55:52 »
jak masz LD, to możesz/powinieneś mieć możliwość "zgłosić" wypadek dla innych również posiadających aktywną tą funkcję

a to, że podpięte są tam jeszcze inne dziwne funkcje jest imo błędem logicznym
« Ostatnia zmiana: Październik 13, 2011, 20:00:51 wysłana przez Sygma »

*

Offline JD-MM

• 1145
  • Sprzęt: SGS6 SM-G920F
« Odpowiedź #59 dnia: Październik 13, 2011, 20:02:56 »
RUKAT pisał o tym: