Jakie nowe funkcje chcielibyśmy w AM? - propozycje i wspólna lista

• 81 Odpowiedzi
  • 22266 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Pamiętam, że był kiedyś taki temat, ale proszę o niezamykanie tego tematu :)

W tym temacie zapraszam do dyskusji co nowego chcielibyśmy w programie AM - jakie są nasze oczekiwania - jaką drogą powinien pójść producent - z perspektywy tego co teraz się działo z wersją beta niektórzy mogą się podśmiewywać z perspektywy wprowadzania nowych funkcjonalności, ale stworzenie takiej listy będzie i pomocne dla producenta jak i dla nas, bo wiadomo klient zadowolony będzie dalej używał tego programu. Mam nadzieję, że moderatorzy będą usuwali wiadomości niezgodne z tematem (nie chcę żeby wytworzyła się dyskusja co do jakości programu). W tym temacie chciałbym, aby była merytoryczna dyskusja i propozycje stricte co do nowych funkcjonalności. O działaniu i błędach AM proszę pisać w innych tematach. Jeżeli pojawi się nowa propozycja, oczywiście będę dopisywał do naszej wspólnej listy w 1. poście tego tematu. Proszę także o podanie krótkiego opisu takiej nowej funkcji. Wiem, że pojawią się osoby, które mogą nie aprobować niektórych propozycji, ale będę dopisywał wszystkie. Z biegiem czasu będę odznaczał  i wyróżniał (innym kolorem) te propozycje, które zostały wprowadzone do programu. Serdecznie zapraszam :)

--------------------------------------------------------------------------------------------------

Tablice informacyjne - funkcja pokazująca przy głównych skrzyżowaniach tablice informacyjne wzorujące się na drogowych znakach kierunku i miejscowości. Dzięki tej funkcji nawigacja przy zmianach na skrzyżowaniach będzie jeszcze łatwiejsza.

Dwie alternatywne trasy na mapie z widokiem trasy - funkcja dzięki której po wyznaczeniu interesującego rodzaju trasy pokaże się widok trasy z dwiema alternatywnymi drogami, np. wybieramy rodzaj trasy: optymalna - pokazują się dwie alternatywne trasy optymalne. Każda trasa zaznaczona na mapie innym kolorem. Dzięki tej funkcji tracimy mniej czasu na szukanie tras alternatywnych. Oczywiście w legendzie do tych tras pojawią się dane co do czasu przejazdu na poszczególnych trasach

Trzy trasy na mapie z widokiem trasy - krótka, szybka optymalna - funkcja dzięki której możemy wybrać, aby program wyznaczył za jednym razem trzy rodzaje tras: krótka, szybka, optymalna. Oczywiście potencjalne trasy zostaną wspólnie wyświetlone na mapie wraz z legendą co do czasu przejazdu na poszczególnych trasach. Każda trasa zaznaczona na mapie innym kolorem.

Opis utrudnienia w ruchu wraz z możliwością objazdu - funkcja dzięki której przy utrudnieniach w ruchu oznaczonych znakiem ostrzegawczym z wykrzyknikiem użytkownik dowiaduje się krótkim opisem (grafiką?) na czym polega utrudnienie i jakie jest szacowane opóźnienie w wyniku tego utrudnienia.

LiveDrive wzbogacony o nowe elementy - jeżeli pojawia się utrudnienie na danym odcinku to program pokazuje na jakim odcinku to występuje oraz czas opóźnienia ze względu na to zdarzenie oraz proponuje od razu alternatywną trasę objazdu tego odcinka na mapie wraz z ukazanym potencjalnie zaoszczędzonym czasem i funkcją "szybkiego wybierania" zaakceptowania tego objazdu

Prognoza pogody na wybranej trasie - po wybraniu danej trasy na mapie pojawia się w widoku trasy na mapie możliwość sprawdzenia pogody na wybranym przez nas odcinku trasy - mogą pojawić się takie komunikaty jak (użytkownik sam wybiera które z komunikatów będzie pokazywał program): temperatura, opady, siła wiatru, widoczność, mgła, gołoledź, etc. Dostępność funkcji przy połączeniu z internetem.

Ceny paliwa na stacjach paliw - możliwość sprawdzenia ceny paliwa na stacjach paliw. Klikamy na POI i widzimy okno dialogowe z cenami. Także po wyznaczeniu trasy przy widoku trasy na mapie pojawi się informacja z zaznaczonymi punktami na mapie gdzie przy tej trasie najtaniej zatankować swój samochód. Występuje w opcjach możliwość filtrowania tych danych (w opcjach) do pokazywania tylko wybranych stacji danych firm, np. tankujemy tylko na stacji firmy X. Dostępność funkcji przy połączeniu z internetem.
Informacja o cenie za przejazd płatnymi drogami - po wyznaczeniu trasy z płatnymi drogami program obliczy ile zapłacimy za przejazd danym odcinkiem (funkcja dostępna w Europie). Poda także takie informacje czy zapłacimy za dostępność do tych dróg w formie winiet, czy zapłaty za dany odcinek drogi na bramkach czy poprzez używanie box'ów w samochodzie. Występowania funkcji dodatkowej w której wpisujemy kwotę jaką możemy maksymalnie przeznaczyć na płatny dostęp do dróg a program obliczy jak najlepiej wykorzystać taką kwotę przy wytyczaniu trasy. Dostępność funkcji przy połączeniu z internetem.

Szukanie POI przy trasie - krótki dostęp - możliwość szybkiego dostępu przy nawigowaniu do odszukania POI (wcześniej już zdefiniowana w opcjach przez użytwkonika kategoria POI szybkiego dostępu) przy wybranej trasie.

Wyjaśnienie w opcjach - informacja w opcjach czym jest dana opcja, jakie są możliwości zmiany i co one dadzą. Informacja taka dostępna będzie przez małą grafikę przy danej opcji (kliknięcie na nią spowoduje, że dana informacja się wyświetli).

Funkcja szybciej czy taniej? - funkcja powiązana z funkcją Informację o cenie za przejazd płatnymi drogami. Jeżeli wybierzemy w opcjach płatne drogi to przy wyborze trasy program poda informacje o alternatywnej drodze bezpłatnej z informacją o różnicy w kilometrażu, czasu jazdy i koszcie przejazdu (program obliczy koszt paliwa przy wcześniej zdefiniowanym profilu kierowcy i danych co do parametrów spalania paliwa danego samochodu). Natomiast jeżeli użytkownik nie wybierze w opcjach wyboru trasy płatnych dróg to program poda informacje o alternatywnej drodze płatnej z informacją o różnicy w kilometrażu, czasu jazdy i koszcie przejazdu (program obliczy koszt paliwa przy wcześniej zdefiniowanym profilu kierowcy i danych co do parametrów spalania paliwa danego samochodu; koszt dostępu do płatnej drogi program obliczy dzięki wcześniejszej funkcji Informacje o cenie za przejazd płatnymi drogami).

Obszary płatnego parkowania - program pokazuje graficznie obszar płatnego parkowania w europejskich miastach z podziałem na podstrefy (najbardziej jaskrawy kolor = najwyższe ceny za parkowanie) wraz z cennikiem za poszczególne godziny parkowania.

Dynamiczne planowanie podróży - możliwość dodania w czasie jazdy nowego punktu trasy oznaczającego koniec trasy wraz z automatycznym przekształceniem pierwotnego punku "Koniec" na punkt pośredni trasy - 'Przez"

Zapisywanie ustawień do pliku -  zapisywanie wszystkich ustawień - w menu, wyświetlania i ostrzegania poi, itd. ...

Opracowanie przez producenta AM swojego urządzenia - AM ze swoim urządzeniem. Połączenie z internetem (umożliwienie większej ilości osób korzystania z funkcji wymagających połączenia z internetem). Licencja obejmowałaby pakiet usług na dany czas

Połączenie on-line z innymi nawigacjami -
-wysyłanie on-line śladu trasy na "zaprzyjaźnione" nawigacje.
-wysyłanie on-line pozycji z MiploLoc na "zaprzyjaźnione" nawigacje z możliwością podglądu pozycji w trakcie nawigowania.
-wyświetlanie komunikatu o aktualnej pozycji "zaprzyjaźnionej" nawigacji.
-możliwość szybkiego wyboru pozycji "zaprzyjaźnionej" nawigacji z podglądu / komunikatu jako cel podróży

Profil autobus - wprowadzenie profilu Autobus - inne dopuszczalne prędkości niż ciężarówka i możliwość wjazdu do centrum miast

Skórka - skin dla niedowidzących :) -- duże ikony, napisy, belki, ....
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 29, 2011, 21:46:07 wysłana przez lukas63 »

*

Offline ochkarol

• 4813
  • Sprzęt: Samsung Galaxy A8
Odp: Jakie nowe funkcje chcielibyśmy w AM? - propozycje i wspólna lista
« Odpowiedź #1 dnia: Wrzesień 27, 2011, 00:13:09 »
To ja proponuję najpierw drobiazg.
Żeby przy tych trójkącikach z wykrzyknikiem (utrudnienia w ruchu niby) było namalowane o co chodzi i z jakim skutkiem (szacowane opóźnienie).
Jak za duże, to klikamy objazd i jazda...  :mrgreen:

A z grubej rury to LD, zamiat tych popupów żeby wyświetlał, co wymyślił (czyli miejsce utrudnienia i proponowany objazd, może czas opóźnienia na znalezionym, spowolnionym odcinku) i zapytał czy winszuję sobie z porady skorzystać.
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 27, 2011, 09:57:05 wysłana przez ochkarol »
Pozdrawiam
Karol
. : Kobietę łatwiej rozebrać wbrew jej woli, niż ubrać po jej myśli. : .

« Odpowiedź #2 dnia: Wrzesień 27, 2011, 00:38:27 »
zapisane  :ok:

-------------------

kolejna moja propozycja to :

Prognoza pogody na wybranej trasie - po wybraniu danej trasy na mapie pojawia się w widoku trasy na mapie możliwość sprawdzenia pogody na wybranym przez nas odcinku trasy - mogą pojawić się takie komunikaty jak (użytkownik sam wybiera które z komunikatów będzie pokazywał program): temperatura, opady, siła wiatru, widoczność, mgła, gołoledź, etc. Dostępność funkcji przy połączeniu z internetem.

edit :

i kolejne :) wiem, że niektóre w obecnym czasie są mało możliwe do spełnienia, ale z pewnością kiedyś ;) trzeba myśleć przyszłościowo :)

Ceny paliwa na stacjach przy wybranej trasie - możliwość sprawdzenia ceny paliwa na stacjach benzynowych. Klikamy na POI i widzimy okno dialogowe z cenami. Także po wyznaczeniu trasy przy widoku trasy na mapie pojawi się informacja z zaznaczonymi punktami na mapie gdzie przy tej trasie najtaniej zatankować swój samochód. Występuje w opcjach możliwość filtrowania tych danych (w opcjach) do pokazywania tylko wybranych stacji danych firm, np. tankujemy tylko na stacji firmy X. Dostępność funkcji przy połączeniu z internetem.

Informacja o cenie za przejazd płatnymi drogami - po wyznaczeniu trasy z płatnymi drogami program obliczy ile zapłacimy za przejazd danym odcinkiem. Poda także takie informacje czy zapłacimy za dostępność do tych dróg w formie winiet, czy zapłaty za dany odcinek drogi na bramkach czy poprzez używanie box'ów w samochodzie. Występowania funkcji dodatkowej w której wpisujemy kwotę jaką możemy maksymalnie przeznaczyć na płatny dostęp do dróg a program obliczy jak najlepiej wykorzystać taką kwotę przy wytyczaniu trasy. Dostępność funkcji przy połączeniu z internetem.

kolejna :

Szukanie POI przy trasie - krótki dostęp - możliwość szybkiego dostępu przy nawigowaniu do odszukania POI (wcześniej już zdefiniowana w opcjach przez użytwkonika kategoria POI szybkiego dostępu) przy wybranej trasie.

Wyjaśnienie w opcjach - informacja w opcjach czym jest dana opcja, jakie są możliwości zmiany i co one dadzą. Informacja taka dostępna będzie przez małą grafikę przy danej opcji (kliknięcie na nią spowoduje, że dana informacja się wyświetli).

Jako że kolejne rządy w Polsce jak i w Europie będą szukały pieniędzy u kierowców to proponuje taką dodatkową opcję

Funkcja szybciej czy taniej? - funkcja powiązana z funkcją Informację o cenie za przejazd płatnymi drogami. Jeżeli wybierzemy w opcjach płatne drogi to przy wyborze trasy program poda informacje o alternatywnej drodze bezpłatnej z informacją o różnicy w kilometrażu, czasu jazdy i koszcie przejazdu (program obliczy koszt paliwa przy wcześniej zdefiniowanym profilu kierowcy i danych co do parametrów spalania paliwa danego samochodu). Natomiast jeżeli użytkownik nie wybierze w opcjach wyboru trasy płatnych dróg to program poda informacje o alternatywnej drodze płatnej z informacją o różnicy w kilometrażu, czasu jazdy i koszcie przejazdu (program obliczy koszt paliwa przy wcześniej zdefiniowanym profilu kierowcy i danych co do parametrów spalania paliwa danego samochodu; koszt dostępu do płatnej drogi program obliczy dzięki wcześniejszej funkcji Informacje o cenie za przejazd płatnymi drogami).
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 27, 2011, 02:10:30 wysłana przez lukas63 »

*

Offline Daneczek

• 25
  • Sprzęt: SGS III.
« Odpowiedź #3 dnia: Wrzesień 27, 2011, 07:56:44 »
 :ok:  Temat wart rozwijania.Przydałaby się może lista i późniejsze głosowanie ?? Ciekawy jestem jakie by okazały się preferencje.
Ja już głosuję :
1.Informacja o cenie za przejazd płatnymi drogami.(Czy w europie też?) -jestem za!

*

Offline jachraniak

• 2152
  • Sprzęt: iPhone 13
« Odpowiedź #4 dnia: Wrzesień 27, 2011, 08:03:48 »
Z tych wszystkich propozycji najlepsza, w mojej ocenie oczywiście, jest ta od ochkarola  :ok:

« Odpowiedź #5 dnia: Wrzesień 27, 2011, 12:44:50 »
(Czy w europie też?) -jestem za!

Oczywiście też w Europie :)

W związku ze zwiększającym się obszarem płatnego parkowania w dużych miastach oraz powstawaniem takich obszarów w mniejszych miastach ta funkcja też powinna być przydatna:

Obszary płatnego parkowania - program pokazuje graficznie obszar płatnego parkowania w europejskich miastach z podziałem na podstrefy (najbardziej jaskrawy kolor = najwyższe ceny za parkowanie) wraz z cennikiem za poszczególne godziny parkowania.

*

Offline RUKAT

• 2388
  • Sprzęt: POCO X3 NFC
« Odpowiedź #6 dnia: Wrzesień 27, 2011, 18:15:47 »
Możliwość dodania do istniejącej trasy kolejnego punktu "koniec" z zachowaniem trasy i zmianą obecnego końca na "przez" Często tak mam że załatwiam parę spraw (kilka miejsc do odwiedzenia)  i w trakcie dostaję telefon w stylu - "jak Pan wszystko obleci to proszę jeszcze..." 
Nic tak nie cieszy jak seria z pepeszy ;o)

*

Offline Dolek

• 2023
  • Sprzęt: Waze znakomicie się sprawuje
« Odpowiedź #7 dnia: Wrzesień 27, 2011, 19:16:56 »
Możliwość dodania do istniejącej trasy kolejnego punktu "koniec" z zachowaniem trasy i zmianą obecnego końca na "przez"

Tu się również zgadzam, miewam nieraz również takie przypadki. Krótkie okno przy próbie ustalenia nowego punktu jako koniec o treści - "Czy zamienić obecny punkt Koniec na punkt przez ?"

Poza tym - dwie lub trzy trasy wyznaczone równolegle po podaniu star i koniec i klikamy którą chcemy jechać.

I bardzo mi się podoba narastający sygnał o zbliżaniu się do poi o którym mamy ustawione ostrzeganie. Fajnie to działa w iGo - im bliżej do radaru tym pik-pik jest coraz częstszy  :ok:
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 27, 2011, 19:20:06 wysłana przez Dolek »

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
« Odpowiedź #8 dnia: Wrzesień 27, 2011, 19:22:24 »
Rukat, ale to już jest :)
Wskazujesz punkt końcowy ma mapie i z menu wybierasz 'przez',
program pyta się, czy zamienić punkt 'koniec' na punkt 'przez', potwierdzasz
i następnie wskazujesz nowy koniec. Chcesz czegoś więcej?
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

*

Offline Dolek

• 2023
« Odpowiedź #9 dnia: Wrzesień 27, 2011, 19:29:34 »
Chcesz czegoś więcej?

Ale jednak to o jedno kliknięcie więcej - najpierw musisz zamienić 'koniec' na 'przez' a następnie ustawić nowy 'koniec'.
Wygodniej by było (według mnie) aby pokazując nowy 'koniec' AM zapytała czy poprzedni ustalić jako 'przez'.

« Odpowiedź #10 dnia: Wrzesień 27, 2011, 19:41:47 »
Chcesz czegoś więcej?

Panie ale my chcemy automatiko ;)

A tak na poważnie to o tym chyba każdy wie tylko to nie upraszcza pracy. Po to jest program, aby robił to za nas - zamiast klikać 2 razy wystarczy raz i na tym właśnie polega ulepszanie oprogramowania :)
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 27, 2011, 19:43:35 wysłana przez lukas63 »

*

ratajczyk

« Odpowiedź #11 dnia: Wrzesień 27, 2011, 19:58:36 »
wiekszosc rzeczy ktore zaproponowales sa w TT.
ciekawe czy cos z tego by wyniknelo.
ja zaproponowalbym aby producent AM opracowal urzadzenie swoje wszystko majace - dostep do sieci, licecncja obejmowalaby pakiet uslug na dany czas itp, cos a'la TT tylko ze polski. wreszcie by sie skonczylo ze dane urzadzenie nie jest wspierane, wskaznik skacze.
pochodna by byl program na inne platformy
co Wy na to?

*

Offline nocnyMarek

• 9913
« Odpowiedź #12 dnia: Wrzesień 27, 2011, 20:00:12 »
Chwila, moment   B) Ale to właśnie teraz jest 'automatiko'!
Stawiam koniec w innym miejscu i od razu mi do niego liczy trasę, a wy chcecie
żebym za każdym razem musiał jeszcze dodatkowo odpowiadać na pytanie.
Weto, nie moim kosztem i tych wszystkich, którzy takiej funkcji nie potrzebują.
Nie mam zamiaru za każdym razem klikać 2x skoro teraz wystarczy raz.

*

Offline izaw

• 1165
« Odpowiedź #13 dnia: Wrzesień 27, 2011, 20:55:46 »
A ja mam przeciwną propozycję.

1. Umożliwić łatwe wyłączanie i konfigurowanie dodatków.
2. Zoptymalizować działanie programu, aby nie trzeba było wozić laptopa, który udźwignie AM.
3. Uprościć pliki konfiguracyjne.
4. Dopracować SR i LD.
5. I gdy to wszystko będzie działać dobrze (nie mówię idealnie, wystarczy dobrze), można zrobić ankietę u użytkowników co dodać.

Tak to braknie sprzętu i cierpliwości użytkowników.

*

Offline Dolek

• 2023
« Odpowiedź #14 dnia: Wrzesień 27, 2011, 21:37:13 »
I jeszcze jedno - zapisywanie ustawień do pliku. Wszystkich ustawień - ustawień w menu, wyświetlania i ostrzegania poi, itd. ...

*

Offline JR.Nysa

• 807
  • AM 6.17 PL , TomTom Android 1.4
  • Sprzęt: BLOW50YBT , Samsung Galaxy S 4 - i9505 5.0.1
« Odpowiedź #15 dnia: Wrzesień 27, 2011, 22:04:37 »
Dolek - jestem za jak najbardziej!
Przenoszenie profilu "np. osobowego" do kolejnych wersji wydaje się być loterią i nie daje 100% zgodności z następną wersją!

*

Konrad4x

« Odpowiedź #16 dnia: Wrzesień 27, 2011, 22:25:52 »
Dolek - jestem za jak najbardziej!
Przenoszenie profilu "np. osobowego" do kolejnych wersji wydaje się być loterią i nie daje 100% zgodności z następną wersją!
Dolek i J.R.Nysa, a jaką macie pewność, że jak zapiszecie sobie całą konfiguracje do pliku, to po wgraniu nowszej AM ten plik da się bezbłędnie zaimportować. Przecież wiemy, że producent ciągle coś miesza w plikach, więc ta opcja eksportu jest ogólnie świetnym pomysłem, choć w przypadku tego softu bałbym sie o kompatybilność tych ustawień "w górę"

*

Offline Darek_Foto

• 1630
    • Fotografia ślubna Kraków
  • Sprzęt: HTC HD2, LeEco MAX2
« Odpowiedź #17 dnia: Wrzesień 28, 2011, 02:14:13 »
Myślę, że nie ma problemu, aby się bezbłędnie zaimportował - nowe funkcje przyjęły by wartości domyślne, a kompatybilność wsteczna nie jest wymagana.
Dariusz B.
Skórki do AutoMapy dla WM, WinCE, PC: http://www.automapa.darekfoto.pl/

*

Offline twinsen

• 528
  • Sprzęt: FS Pocket Loox n560, Samsung i9000 Galaxy S
« Odpowiedź #18 dnia: Wrzesień 28, 2011, 08:51:48 »
Ja bym chciał, żeby trasę dało się przesuwac jak w Google, łapiąc za nią. Żeby nadkładanie było w szerszym zakresie,
czyli po zjechaniu z wyznaczonej trasy, prowadzi nas 60 km poza nią, by potem na nią wrócić, a jak sobie zażyczę,
to nawet i 200 km.
--
twinsen

*

Offline JR.Nysa

• 807
« Odpowiedź #19 dnia: Wrzesień 28, 2011, 09:40:18 »
To ja proponuję najpierw drobiazg.
Żeby przy tych trójkącikach z wykrzyknikiem (utrudnienia w ruchu niby) było namalowane o co chodzi i z jakim skutkiem (szacowane opóźnienie).
Jak za duże, to klikamy objazd i jazda...  :mrgreen:

A z grubej rury to LD, zamiat tych popupów żeby wyświetlał, co wymyślił (czyli miejsce utrudnienia i proponowany objazd, może czas opóźnienia na znalezionym, spowolnionym odcinku) i zapytał czy winszuję sobie z porady skorzystać.

W załączeniu mały screen jak bym to widział - już niejednokrotnie go prezentowałem

*

Offline tesbor

• **
  • 242
  • Sprzęt: Galaxy sIII + Galaxy Note II
« Odpowiedź #20 dnia: Wrzesień 28, 2011, 10:16:32 »
W ramach pomyslow SF ;-)

-wysyłanie on-line sladu trasy na "zaprzyjaznione" nawigacje.
-wysylanie on-line pozycji z MiploLoc na "zaprzyjaznone" nawigacje z mozliwościa podgladu pozycji w trakcie nawigowania.
-wyswietlanie komunikatu o aktualnej pozycji "zaprzyjaznionej" nawigacji.
-mozliwosc szybkiego wyboru pozycji "zaprzyjaznionej" nawigacji z podgladu / komunikatu jako cel podrozy.
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 28, 2011, 10:22:59 wysłana przez tesbor »

*

Offline nocnyMarek

• 9913
« Odpowiedź #21 dnia: Wrzesień 28, 2011, 10:54:47 »
Cytat: JR.Nysa
W załączeniu mały screen jak bym to widział
I jak mam odpowiedzieć na to pytanie programu?
Poza tym to co załączyłeś do 'duży screen' przymierz się z tą propozycją do małego:

« Odpowiedź #22 dnia: Wrzesień 28, 2011, 11:04:59 »
to może coś podobnego, co jest w Sygnicu,
warunek musimy mieć włączony gps i w momencie wpisywania ulicy, w pierwszej kolejności,  pokazywane są nazwy ulic, które są w pobliżu i mają podobną składnie literową do tego co wklepujemy.

*

Offline tesbor

• **
  • 242
« Odpowiedź #23 dnia: Wrzesień 28, 2011, 11:55:06 »
Cytat: JR.Nysa
W załączeniu mały screen jak bym to widział
I jak mam odpowiedzieć na to pytanie programu?
Poza tym to co załączyłeś do 'duży screen' przymierz się z tą propozycją do małego:

moze tak jak w zalacziku

*

Offline jachraniak

• 2152
  • Sprzęt: iPhone 13
« Odpowiedź #24 dnia: Wrzesień 28, 2011, 12:09:32 »
Dobrze, dobrze...

Ale nadal brakuje mi dwóch przycisków.

"TAK" - omijanie zgłoszonego odcinka
"NIE" - jazda przez zgłoszony odcinek

*

Offline JR.Nysa

• 807
« Odpowiedź #25 dnia: Wrzesień 28, 2011, 12:21:22 »
To co proponujemy to idea ...... wykonanie to inna bajka ,która oczywiście jest w takim czy innym wykonaniu do zrobienia.

*

Offline tesbor

• **
  • 242
« Odpowiedź #26 dnia: Wrzesień 28, 2011, 13:01:47 »
Dobrze, dobrze...

Ale nadal brakuje mi dwóch przycisków.

"TAK" - omijanie zgłoszonego odcinka
"NIE" - jazda przez zgłoszony odcinek

np.

Klikasz na A lub B pokazuje sie widok trasy w calosci lub zakres objazdu i wtedy wybierasz "TAK" lub "NIE".
poza tym w "okienku" A lub B moze byc ikona najblizszego manewru

*

Offline jacoo

• *
  • 81
  • Sprzęt: MIO P560, AM EU
« Odpowiedź #27 dnia: Wrzesień 28, 2011, 14:13:29 »
A po co te wszystkie pytania, decyzje?

Jedziesz 140km/h i wczytujesz sie w ekran, czy za 2km zjechac z autostrady bo za 15km jest korek? I robisz rekalkulacje, sprawdzasz czy zyskasz, czy stracisz jadac na zaproponowany objazd ... a w tym czasie nie wiesz co sie dzieje na drodze, ktora jedziesz?

Im wiecej decyzji co do rekalkulacji do podjecia, tym bardziej skupia sie uwaga na mapie a nie na drodze.

Nie prosciej, zeby jeden z typow trasy (np. szybka) zawsze decydowal, zeby omijac zatory jezeli jest zysk czasowy, a inny (np. optymalna) w zaleznosci od wielkosci zatoru?
Moment, moment. Czy to juz mniej wiecej tak nie dziala??

*

Offline mariano52

• *
  • 63
  • Sprzęt: NavRoad AURO,Modecom MX4HD
« Odpowiedź #28 dnia: Wrzesień 28, 2011, 20:24:03 »
Ja bym chciał profil autobus,bo ciężarówka ma inne dozwolone szybkości i nie może wjeżdżać do centrum miast.

*

Offline izaw

• 1165
« Odpowiedź #29 dnia: Wrzesień 29, 2011, 21:19:56 »
Ja też.

I dla ślepców skórka z dużymi ikonami, napisami, belkami, bym sam nie musiał ich robić.