Jak sprawuje się AM Europa?

• 62 Odpowiedzi
  • 18075 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline stafid

• 445
  • o drogę nie pytam
    • Perfect
  • Sprzęt: Asus 636N, AM EU
Odp: Jak sprawuje się AM Europa?
« Odpowiedź #30 dnia: Grudzień 23, 2007, 20:04:57 »
No dobra moze nikt jeszcze na balkanach z nia nie byl. Ale prosze o jakis zrzut np Trogiru (zjaz z glownej na most na Ciovo). Z gory dzieki.

*

Offline sierek

• 568
  • Sprzęt: OnePlus9, Surface Pro 7
« Odpowiedź #31 dnia: Grudzień 24, 2007, 13:19:20 »
Zrzutu nie zrobię, bo nie mam komputera pod ręką, ale centrum Trogiru jest słabiutkie. Tylko główne ulice, starówki brak. Natomiast Split jest bardzo przyzwoity.

*

Offline stafid

• 445
  • o drogę nie pytam
    • Perfect
« Odpowiedź #32 dnia: Grudzień 25, 2007, 19:48:17 »
Zrzutu nie zrobię, bo nie mam komputera pod ręką, ale centrum Trogiru jest słabiutkie. Tylko główne ulice, starówki brak. Natomiast Split jest bardzo przyzwoity.

dzięki, ale jak jechales to pokrycie przyzwoite w cro?

*

Offline sierek

• 568
  • Sprzęt: OnePlus9, Surface Pro 7
« Odpowiedź #33 dnia: Grudzień 25, 2007, 22:25:48 »
Jak jechałem (lipiec) to jeszcze Automapa nie miała Chorwacji. :)  Używałem Tom Toma, ale obecne pokrycie AM EU jest lepsze niż TT w lipcu (jest nowy odcinek autostrady do Sestanovaca).

« Odpowiedź #34 dnia: Grudzień 26, 2007, 02:57:13 »
wyznaczanie 1400 km trasy do Włoch w AM 4.1 trwa tragicznie długo. O ile pierwsze dwie próby jakoś ścierpiałem to później wolałem uruchomić stare iGo które radziło sobie z tym o wiele wiele szybciej

*

Offline puniek

• 4617
  • Sprzęt: Samsung Galaxy S7 EDGE SM-G935F
« Odpowiedź #35 dnia: Grudzień 26, 2007, 18:43:34 »
wyznaczanie 1400 km trasy do Włoch w AM 4.1 trwa tragicznie długo. O ile pierwsze dwie próby jakoś ścierpiałem to później wolałem uruchomić stare iGo które radziło sobie z tym o wiele wiele szybciej
W 4.5.2 wyznaczenie trasy po kilkunastu rozrzuconych punktach europy o dłuhości ponad 19.000km zajmuje dokładnie 10 minut a trasa 1400km to o wiele mniej....  a dla innego przykładu trasa szybka Paryż (plac Opery 1) => warszawa (Bemowo) o długości 1678km wyliczana jest w ciągu 1'30"
« Ostatnia zmiana: Grudzień 26, 2007, 22:23:01 wysłana przez Lutek II »
ISTQB Certified Tester

*

Offline stafid

• 445
  • o drogę nie pytam
    • Perfect
« Odpowiedź #36 dnia: Grudzień 26, 2007, 22:20:00 »
Dzięki sierek a do sierpnia już niedługo  B)  B)

*

Offline CarreraGT

• 424
  • Porsche Carrera GT - perełka :) CarreraGT ->
    • Moja galeria
  • Sprzęt: W podpisie
« Odpowiedź #37 dnia: Grudzień 26, 2007, 23:00:00 »
ja w sierpniu jade do chorwacji i niewiem co kupic za program
iPhone 4, Mac Mini, iPad

Regulamin poczytaj - to nie tablica ogłoszeń - spokojnie czytalem ;-)

*

Offline lazik_s

• 386
  • Sprzęt: HTC Cruise, FS N560
« Odpowiedź #38 dnia: Grudzień 26, 2007, 23:33:16 »
Panowie po co się łudzicie? Kupcie cokolwiek z Mio czy to iGP czy MioMap. AM pod względem Europy, nie samej  EU, jest słaba. Jak chcecie np. przykład to wypróbujcie prozaiczne:
- Köniz, Schwarzenburgstrasse 296 - CH
- Kirchlindach, Mittelstrasse 50 - CH

lub świątecznie
- Węgrów, Wieniawskiego 5/31 - PL

to tylko w ramach pokazania jaka jest różnica i są to adresy w większości domowe (bez Kirchlindach) nie jakieś przedziwnie wyszukane.

Taka mała przykładowa podróż do jednego z moich klientów (wcale nie naciągana). Zobacczie co mówi AM a co Mio/iGo. Innych programów nie sprawdzałem. Dla waszej wiadomości warto wiedzieć że w niektórych krajach jest zabronione używanie oprogramowania ostrzegającego o radarach i w niektórych krajach standardem jest odebieranie PPC - tak pocketa lub nawigacji.
« Ostatnia zmiana: Grudzień 26, 2007, 23:35:30 wysłana przez lazik_s »
brak podpisu i kropka

*

Offline Moi (Adam Kubicki)

• 6498
    • Moje linki do stron o GPS (i nie tylko)
  • Sprzęt: SGS2, iP3GS, Lumia 800, Note 3
« Odpowiedź #39 dnia: Grudzień 27, 2007, 01:55:41 »
Cytat: lazik_s
wypróbujcie prozaiczne:
lub świątecznie

Czym się różni proza od święta?

- Węgrów, Wieniawskiego 5/31 - PL

O który pokój konkretnie chodzi? Sam blok przy Wieniawskiego 5 w wersji świątecznej jest. W wersji prozaicznej chyba też byłby.

Czy masz doświadczenie w podróżowaniu z wersją AM 4.5 po Europie?

*

Offline lazik_s

• 386
« Odpowiedź #40 dnia: Grudzień 27, 2007, 09:52:03 »
@Moi: Świąteczna różnica to tylko pokazanie jak człowiek chce wrócić do domu właśnie na święta. Te przykłady mają sens jeżeli sprawdzisz jak wygląda wyznaczanie trasy w innych nawigacjach i później spróbujesz wyznaczyć podobną trasę w AM - często nawet dla samej AM pierwotna trasa Najszybsza staję się wolniejsza od tej wyznaczonej z punktami przelotowymi na styl innego oprogramowania.
brak podpisu i kropka

*

• 6498
« Odpowiedź #41 dnia: Grudzień 27, 2007, 10:17:57 »
Wg. mnie obie wyznaczone trasy (jako szybkie) są najszybsze.
Co do trasy do Polski - można się spierać czy nie jechać przez Czechy, lub przez Heidelberg, a dalej przez Poczdam-Poznań.
Ja pojechałbym dokładnie tak, jak pokazuje AM (Monachium, Drezno, dwójką do Opola, potem Lubliniec, Częstochowa, Warszawa).

W trasie wewnątrzszwajcarskiej w ogóle nie wiem o co chodzi - jaki problem?

*

Offline lazik_s

• 386
« Odpowiedź #42 dnia: Grudzień 27, 2007, 13:26:53 »
To teraz wyznacz trasę przez Basel - Berlin - Poznań i popatrz na czasy.
Cytat: Moi
Taki że jedziesz pod zakaz.
brak podpisu i kropka

*

• 6498
« Odpowiedź #43 dnia: Grudzień 27, 2007, 15:18:37 »
Nie istnieje taki program nawigacyjny, który zmusiłby mnie do podróżowania A-2 ze Słubic do Nowego Tomyśla i ze Strykowa do Warszawy, kiedy jadę z południa. Wolę 50-60 km z Opola do Częstochowy.
Tyle, co nadrobisz na dobrych autostradach przez Bazyleę, Frankfurt do Berlina, stracisz w Polsce na A-2.

A w Szwajcarii, gdzie AM prowadzi pod zakaz?

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
« Odpowiedź #44 dnia: Grudzień 27, 2007, 16:44:13 »
To teraz wyznacz trasę przez Basel - Berlin - Poznań i popatrz na czasy.
Cytat: Moi
Taki że jedziesz pod zakaz.

Naprawdę nie wiem co próbujesz udowodnić  :ohreally: AM4.1.2 trasę szybką prowadzi mi
przez Basel - Berlin - Poznań bez potrzeby podawania punktów pośrednich,
a przez Mittelstrasse to iGO prowadzi bez oporów, AM melduje, że tam jest zakaz ruchu.

Dodam, że oba programy po przestawieniu suwaka metody wyliczania trasy na szybką
zachowują się podobnie i prowadzą przez Pragę, trasą o ~100km krótszą i >2h dłuższą.
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

*

Offline lazik_s

• 386
« Odpowiedź #45 dnia: Grudzień 27, 2007, 18:09:28 »
Naprawdę nie wiem co próbujesz udowodnić  co Ty nie powiesz AM4.1.2 trasę szybką prowadzi mi
przez Basel - Berlin - Poznań bez potrzeby podawania punktów pośrednich,
A u mnie dziwnym trafem przez Zgorzelec, Opole z czasem 19:40 a po zmianie i dodaniu punktów przelotowych przez A2 mam drogę z czasem podróży 19:25 co jak na moją wiedzę jest szybciej niż pierwsza opcja. W ustawieniach wyznaczania trasy mam włączone pomijanie dróg gruntowych utwardzonych. To wszystko.
AM melduje, że tam jest zakaz ruchu.
No właśnie w tym problem, że tam tego zakazu nie ma - chodzi o punkt docelowy - ten krótki odcinek.
brak podpisu i kropka

*

Offline nocnyMarek

• 9913
« Odpowiedź #46 dnia: Grudzień 27, 2007, 18:20:39 »

Co to jest tragicznie długo? Z Wołomina w Dolomity liczy trasę niecałe 40s (przy max. dokładności liczenia trasy)
Tę samą trasę iGO faktycznie liczy nieco szybciej (32s), ale jakoś wcale nie poraża mnie ta różnica ...

A u mnie dziwnym trafem przez Zgorzelec, Opole ... W ustawieniach wyznaczania trasy mam włączone pomijanie dróg gruntowych utwardzonych. To wszystko.

Widocznie to za mało, zwiększ sobie dokładność wyliczania trasy (szybkość wyliczania trasy bardziej w kierunku 'mała')

No właśnie w tym problem, że tam tego zakazu nie ma - chodzi o punkt docelowy - ten krótki odcinek

To ma być problem? 1 lokalny przypadek? Poza tym nie do końca wiem o jaki odcinek Ci chodzi,
i w AM i w iGO numeracja kończy sie na 47.

« Ostatnia zmiana: Grudzień 27, 2007, 18:36:43 wysłana przez nocnyMarek »

*

Offline studentk

• 505
  • Sprzęt: Motorola Defy, Samsung SGS, iPad
« Odpowiedź #47 dnia: Grudzień 31, 2007, 10:06:30 »

Trogir to jedna ulica tworząca objazd dla starówki, który jest tylko pieszy (szerokość ulic czasami jest zbyt wąska nawet dla rowerów)

*

Offline ayrsen

• 22
  • Sprzęt: FS N560, BB 9500
« Odpowiedź #48 dnia: Marzec 01, 2008, 18:53:28 »
W styczniu sam jadę na narty, więc sprawdzę osobiście, tymczasem niedowierzam.
nocnyMarku - w nawiązaniu do naszej wcześniejszej rozmowy - mam nadzieję, że miałeś okazję przetestować AM EU w Niemczech.

Moje doświadczenia - już nie jechałem "pod prąd" czyli widać zostało to poprawione - ponieważ sprzęt ten sam (N560).

Natomiast jadąc z Kołbaskowa i kierując się na A9 - AM EU prowadzi w jakiś tylko i wyłącznie sobie znany sposób wokół ringu berlińskiego. Najpierw próbuje jakimiś lokalnymi drogami /ustawiłem opcję "autostradową"/ a jak się tego nie posłucha - to północną częścią ringu - czyli na Hamburg. Najszybsza, najkrótsza opcja czyli południową częścią ringu - niestety nie przewidziano... ;-)

Ciekawie jest na ringu wokół Monachium - na południe jest OK - natomiast na północ - próbuje prowadzić przez miasto... :-| Jak to można racjonalnie wytłumaczyć?

Tego, co AM EU robi na ringu berlińskim w drodze na północ normalnie nie sposób - to trzeba przeżyć... Najpierw ciągle zjedź, zjedź, zjedź do miasta - a jak już się wreszcie minie Berlin, to droga do Kołbaskowa też nie jest najszybsza po autostradzie... Normalnie wyłączyłem dźwięki w nawigacji, żeby się nie załamywać do końca...

Tyle moich doświadczeń.

Mam nadzieję, że Twoje/Wasze doświadczenia są lepsze/inne od moich.

*

• 6498
« Odpowiedź #49 dnia: Marzec 01, 2008, 20:25:13 »
Natomiast jadąc z Kołbaskowa i kierując się na A9 - AM EU prowadzi w jakiś tylko i wyłącznie sobie znany sposób wokół ringu berlińskiego. Najpierw próbuje jakimiś lokalnymi drogami /ustawiłem opcję "autostradową"/ a jak się tego nie posłucha - to północną częścią ringu - czyli na Hamburg. Najszybsza, najkrótsza opcja czyli południową częścią ringu - niestety nie przewidziano... ;-)

Północno-zachodnią częścią ringu jest do A-9 (z A-11) równo o 1 km bliżej.  :grin:
Ale też wolę płd-wsch trasę. Rozwija się bliższe podświetlnych...
Trasa wyznaczana przez Berlin jest faktycznie beznadziejna. I nic się nie da zrobić. Mam ustawione autostrady na 180 km/h, a najszybszą drogę niższej klasy na 90 km/h.

Ciekawie jest na ringu wokół Monachium - na południe jest OK - natomiast na północ - próbuje prowadzić przez miasto... :-| Jak to można racjonalnie wytłumaczyć?

AM od urodzenia ma skopane algorytmy priorytetu dla obwodnic (tu: ringów).

Tego, co AM EU robi na ringu berlińskim w drodze na północ normalnie nie sposób - to trzeba przeżyć... Najpierw ciągle zjedź, zjedź, zjedź do miasta - a jak już się wreszcie minie Berlin, to droga do Kołbaskowa też nie jest najszybsza po autostradzie... Normalnie wyłączyłem dźwięki w nawigacji, żeby się nie załamywać do końca...

Wyłącz zawracanie (Menu-Ustawienia-Trasy-Unikaj zawracania kosztem: 0...5 km). Jak ustawisz 1 km, to na ringu będzie nawigować tylko do przodu. Zero jest ryzykowne, bo można się czasem ładnie przejechać po zadupiach.

*

Offline ayrsen

• 22
« Odpowiedź #50 dnia: Marzec 01, 2008, 21:12:46 »
Północno-zachodnią częścią ringu jest do A-9 (z A-11) równo o 1 km bliżej.  :grin:
Jeśli tak jest - to mogę to zrozumieć - co nie zmienia postaci rzeczy, że jeszcze zanim się dojedzie do ringu, to AM EU mówi - zjedź z autostrady... :-?

Rozwija się bliższe podświetlnych...
  B)

Odnośnie pozostałych porad - przetestuję przy najbliższej okazji - pewnie maj/czerwiec... Ale tak po ludzku zadaję sobie pytanie /nie będąc informatykiem ani programistą/ w stulu J.C.: "How hard can it be"? Czy nie można zrobić programu takiego, żeby przeciętny użytkownik wpisał: Kraj >> Miejscowość >> Ulica >> Numer, wybrał trasę szybką i pojechał?

*

• 6498
« Odpowiedź #51 dnia: Marzec 01, 2008, 22:39:11 »
Czy nie można zrobić programu takiego, żeby przeciętny użytkownik wpisał: Kraj >> Miejscowość >> Ulica >> Numer, wybrał trasę szybką i pojechał?

Takim jest niemal każdy, wysoko zaawansowany program do nawigacji.
Każdy ma błędy w mapach i algorytmach, ale każdy z nich doprowadzi do celu. W wielu trzeba znać ich słabości, wykorzystywać czasem różne tips&tricks, jednak generalnie są to wynalazki genialne.

Zrobiłem w życiu grubo ponad 1 mln km i nawigacja przedgiepeesowa, to dla mnie epoka lodowcowa. Żeby dojechać do Hiszpanii, trzeba było poświęcić cały dzień na planowanie trasy i ją dokładnie rozpisać na kartkach. Dziś wystarczy tylko złapać fix.
Nie powinno się oceniać przydatności programu nawigacyjnego w trasach, które znamy i potrafimy wyznaczyć i ocenić lepiej, niż bezduszny algorytm. Każdy prowincjonalny Kasparow wygra z każdym programem szachowym, który da się uruchomić na PDA.

Docenić soft navi można tam, gdzie nie masz pojęcia jak i którędy jechać, a mimo to dojeżdżasz z łatwością - oto prawdziwy cud.
Facet, który nigdy nie widział Berlina i Berlinerringu na oczy, pojechałby z A-11 do A-9 trasą przez miasto wyznaczoną przez AM i byłby szczęśliwy. Bo dojechał, jak po sznurku. Czy mógłby dojechać szybciej? Niewątpliwie. Ale tą trasą też poszło mu zupełnie dobrze i właśnie popierdziela sobie pewnie na narciochy gdzieś w Alpy.

Obserwuję rozwój programów nawigacyjnych od 2001 roku. Postęp jest absolutnie fantastyczny i sądzę, że nie musimy się martwić o ich przyszłą jakość. Jak mawiał Smith, a (jakiś czas) za nim nasi schyłkowi komuniści, "niewidzialna ręka rynku" robi i zrobi swoje.
Jednak program działający idealnie i zawierający bezbłędne dane, to utopia. Może tylko spełniać swoje funkcje lepiej lub gorzej. Obyśmy mieli doczynienia z pierwszym z wariantów.

*

Offline stafid

• 445
  • o drogę nie pytam
    • Perfect
« Odpowiedź #52 dnia: Marzec 02, 2008, 12:39:45 »
ładnie powiedziane, takteż i ja jako laik soft traktuję programy nawigacyjne, a ile zawracałem jadąc wlaśnie do espaniola na papierowej to wie tylko moja ślubna ..... no i może Moi

*

• 6498
« Odpowiedź #53 dnia: Marzec 02, 2008, 13:09:48 »
Zapewniam Cię, że równie doskonale wie to również moja połowica, od 25 lat ta sama (i pewnie jeszcze przez kolejne 25).
Jest to osoba, która pokochała nawigację GPS, nie mając o niej zielonego pojęcia. Ważne, że skończyły się nerwowe sytuacje w aucie, w których Ona, jako nawigator, musiała podejmować błyskawiczne decyzje na podstawie mapy. Jak był fuckup, to czyja była wina? No, nigdy nie moja. To było wykluczone. A teraz? Teraz wina może być tylko programu nawigacyjnego. Żon już się do tego nie miesza. I za to kochają tę pieprzoną nawigację...  :grin:
Oraz za nieobecność w aucie tuzinów postrzępionych, pomiętych, wysmotruchanych map i atlasów z wypadającymi kartkami, z których nigdy nie wiadomo jaka i kiedy będzie potrzebna, więc się woziło wszystkie. A kosztowały wtedy majątek.

*

Offline andrep

• 432
  • Sprzęt: MioP550,VivoS6,Samsung M51 AM PL Android i AA
« Odpowiedź #54 dnia: Marzec 02, 2008, 13:34:23 »
Moi święte słowa ,nasze żony spokojniejsze,my i tak dojedziemy a AM jako chłopak do bicia się też przydaje,a w rodzinie spokojność panuje! :ok:

« Odpowiedź #55 dnia: Marzec 02, 2008, 15:33:55 »
Na TT lecialem przez Austrie i Czechy-fajo ale w Boboszowie wbilem AM .Wszystko pieknie szlo az do wrocka.Ja jade przez srodek Wrocka bo znam miasto (a docelowo mialem wbity Poznan) a AM kieruje mnie w lewo na wczesniej wyznaczona trase przez Wrock zamiast wyznacztc nowa trase tak jak to robi TT.  Nie bede juz aktualizowac  AM dla mnie to nedza i szkoda pieniedzy.Wole wydac na TT 7

*

• 6498
« Odpowiedź #56 dnia: Marzec 02, 2008, 16:18:53 »
Andi, nie masz pojęcia o czym piszesz, a ferujesz wyroki. Nie potrafisz korzystać z programu, ale wiesz, że nie jest fajo, bo latasz na TT.
Leć dalej, tylko o druty WN nie zawadź...

*

Offline ayrsen

• 22
« Odpowiedź #57 dnia: Marzec 02, 2008, 17:26:21 »
Moi - bardzo spokojne i racjonalnie wszystko wytłumaczyłeś - generalnie się z Tobą zgadzam. Co do łatwości nawigacji, braku map papierowych, świadomości drogowej na nieznanym terenie.

Natomiast jedna rzecz nie daje mi spokoju i dopóki będę się natykał na podobne "babole", to będzie mnie męczyć - a mianowicie - skoro AM EU robi/ma błędy w nawigacji/algorytmach w miejscach, które znam, to jak dużo ich robi w miejscach, których nie znam?

Inna sprawa - wcześniej o tym już pisałem - AM PL - nigdy mnie nie zawiodła. AM EU - OK - doprowadziła mnie zawsze do miejsca - ale prawie nigdy dwa razy tak samo. Dlaczego? Oczywiście bez zmiany jakichkolwiek parametrów - start w punkcie A, trasa do B, najszybsza - i różne wyniki.

*

Offline nocnyMarek

• 9913
« Odpowiedź #58 dnia: Marzec 02, 2008, 21:08:49 »
Dowody proszę mr ayrsen, dowody   B)
Też chcę spróbować, bo jeszcze nigdy mi się tak nie udało,
żeby ta sama wersja programu wyliczyła trasę inaczej niż zawsze.

*

Offline ayrsen

• 22
« Odpowiedź #59 dnia: Marzec 02, 2008, 22:02:43 »
Dowody proszę mr ayrsen, dowody   B)
nocnyMarek - ja naprawdę bardzo chętnie...
Póki co mogę tylko zaoferować świadectwa żony i przyjaciół, którzy byli w samochodzie... Ale obiecuję, że przed kolejnym wyjazdem do UE poszukam gdzieś na forum informacji w jaki sposób "udokumentować" różne propozycje tras z punktu A do punktu B przy niezmienionych parametrach nawigacji.

Póki co zauważyłem tylko tyle, że poprzednia wersja w stosunku do 4.5 zmieniła sie o tyle, że rok temu byłem prowadzony do Monachium nie po A9... :O

Ja naprawdę chciałbym sie zachwycić AM EU - w podobny sposób jak kilka razy bardzo pozytywnie zaskoczyła mnie AM PL... :ok: Ale póki co naprawdę nie mogę... Trudno...