Interfejs 3.8 kontra 5 - czy jest to niezbędne?

• 60 Odpowiedzi
  • 9501 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline romek64

• **
  • 112
  • Sprzęt: N311, A636N, N560, N6120c, NR360, NR460,E52,N8
Odp: Interfejs 3.8 kontra 5 - czy jest to niezbędne?
« Odpowiedź #30 dnia: Sierpień 03, 2008, 23:46:53 »
Pewnie tak jest ale największy nacisk powinien być położony na mapy a nie na wodotryski a mam wrażenie że tak nie jest...

*

Offline ..k..l..m..n..

• 2602
  • Sprzęt: LG Swift 3D, HTC Leo, Eten M700
« Odpowiedź #31 dnia: Sierpień 03, 2008, 23:50:20 »
Też mam takie wrażenie. Jakoś nie chce mi się wierzyć, że budyneczki 3D to jest coś, czego tak bardzo brakowało wszystkim userom że aż walili drzwiami i oknami z prośbami tak, że trzeba je było dorobić zamiast zaktualizować kilka skrzyżowań więcej. A i tak wiele (właśnie, ciekawe ile?) osób pierwsze co robi, to wyłącza widok 3D z budynkami...
LG Swift 3D: Froyo
HTC Leo: EnergyROM 28244 Sense 2.5 Cookie 2.0
Eten M700: _TB_TB_ WM6.1

*

Offline romek64

• **
  • 112
  • Sprzęt: N311, A636N, N560, N6120c, NR360, NR460,E52,N8
« Odpowiedź #32 dnia: Sierpień 03, 2008, 23:54:18 »
ja używam 3D a real 3D uważam za poroniony pomysł...

*

Offline xenium11

• 268
  • Sprzęt: Motorola Defy
« Odpowiedź #33 dnia: Sierpień 04, 2008, 10:49:27 »
Jesli mozna bylo wcisnac do programu budynki 3D(chyba malo kto z tego kozysta),to jaki problem dac mozliwosc wyboru interfejsu.Jeszcze raz zapytam,gdzie ten obiecany program do zmiany wygladu np.pilota?

*

Offline kocureq

• 1216
    • Yet Another Tech Blog
  • Sprzęt: Samsung Galaxy Note, Galaxy S4
« Odpowiedź #34 dnia: Sierpień 04, 2008, 10:56:43 »
Też pomysł. Interfejs AM v3 to dla mnie porażka - zagmatwany, naćkany. O wiele bardziej wolę interfejs "4" czy "5". Budynki 3D wystarczy wyłączyć i spokój :) Tylko pasek podstępu trasy mógłby być poziomy i git.
Palm m505 -> Treo 650 -> Eten M700 -> HTC Touch Pro -> HTC HD2 -> Samsung Galaxy Note -> Samsung Galaxy S4

*

Offline xenium11

• 268
« Odpowiedź #35 dnia: Sierpień 04, 2008, 11:13:54 »
Też pomysł. Interfejs AM v3 to dla mnie porażka - zagmatwany, naćkany. O wiele bardziej wolę interfejs "4" czy "5". Budynki 3D wystarczy wyłączyć i spokój :) Tylko pasek podstępu trasy mógłby być poziomy i git.

Przeciez pisze ze chodzi o v4.5

*

Offline Darek_Foto

• 1630
    • Fotografia ślubna Kraków
  • Sprzęt: HTC HD2, LeEco MAX2
« Odpowiedź #36 dnia: Sierpień 04, 2008, 11:40:08 »
Jeszcze raz zapytam,gdzie ten obiecany program do zmiany wygladu np.pilota?

A kto obiecywał?
Dariusz B.
Skórki do AutoMapy dla WM, WinCE, PC: http://www.automapa.darekfoto.pl/

*

Offline matthiasgor

• 368
  • Sprzęt: NavRoad Vivo S, Nokia E7
« Odpowiedź #37 dnia: Sierpień 04, 2008, 11:57:36 »
Też należy pamiętać, że wiele zmieniła Am Europa. Wymusiła konieczność, zmiany map PL...
--
Pozdrawiam
Maciej

*

Offline xenium11

• 268
« Odpowiedź #38 dnia: Sierpień 04, 2008, 12:00:45 »
Jeszcze raz zapytam,gdzie ten obiecany program do zmiany wygladu np.pilota?

A kto obiecywał?

Opis dotyczacy Zmiany (wersja 5.0):
1.Przebudowa systemu skórek umożliwiająca tworzenie skórek niezależnych od rozdzielczości.
http://automapa.com.pl/?PEI=13252&lng=PL
Jak w prosty sposob zwykly uzytkownik moze sam ,,tworzyc skorke''?

*

Offline Darek_Foto

• 1630
« Odpowiedź #39 dnia: Sierpień 04, 2008, 13:50:28 »
Jak w prosty sposob zwykly uzytkownik moze sam ,,tworzyc skorke''?

Nikt nie obiecywał, że będzie łatwo i prosto, ale możliwość jest.
Dariusz B.

« Odpowiedź #40 dnia: Sierpień 04, 2008, 13:54:34 »
O, widzę, że jakieś zainteresowanie jednak jest. Co prawda nie wszystkie posty są na temat, więc JESZCZE RAZ prosiłbym NIE WYPOWIADAĆ się tutaj na temat Visty lub XP.
Jestem optymistą w tym względzie natomiast, że jeśli uda nam się zebrać odpowiednią liczbę osób, którym "wodotryski" w AM nie są potrzebne, będzie może można wpłynąć na przyszłe jej wydania tak, aby i "naszą" grupę zadowolić.
Przypomnieć chciałbym też, że wszystkie te "wodotryski" kosztują, a kosztem jest zajmowana ilość MB na naszych kartach pamięci (bo na samych urządzeniach już się to od dawna nie mieści), jak również zajmowanie innych zasobów, żeby to wszystko wyświetlić.
Podsumując więc dotychczasowe rozmowy możnaby ustalić, że pierwszym "postulatem" byłaby aktualizacja MAP, BEZ konieczności aktualizacji interfejsu.
Jakie jeszcze uwagi?
Ja wysunąłbym kwestie kolorystyki, czy ta z wersji 3 (czarna strzałka i czcionka na jasnym tle dla dziennych map, odwrotnie dla nocnych) spotkałaby się również z Waszą aprobatą?
Pozdrawiam

*

Offline emisiu

• Ekspert AutoMapa
  • 2362
« Odpowiedź #41 dnia: Sierpień 04, 2008, 14:04:47 »
A ja o tamtej kolorystyce dawno zapomniałem i nie jestem w stanie określić czy by mi odpowiadała czy nie. Natomiast odpowiada mi obecna kolorystyka i nie widzę powodu by ją zmieniać.

*

Offline Darek_Foto

• 1630
« Odpowiedź #42 dnia: Sierpień 04, 2008, 14:44:31 »
Jeśli ma być na temat, to ja za nic nie chciał bym wracac do starego interface'u.
Dariusz B.

*

Offline altroch

• 667
  • Sprzęt: Modecom WinCE 6.0/AM 6.xx, SGS3, SG Note3
« Odpowiedź #43 dnia: Sierpień 04, 2008, 14:49:18 »
Ja też nie chciałbym wracać do starego interface'u. Używan AM w poziomie a V3.xx nie dawała takiej możliwości.

« Odpowiedź #44 dnia: Sierpień 04, 2008, 14:58:50 »
Panowie, prosiłbym jeszcze raz przeczytać ten wątek od początku...
Moim pytaniem nie było, kto by NIE CHCIAŁ wracać, tylko kto by CHCIAŁ wracać.
I takie posty uważam za posty NA TEMAT.
Zdaję sobie sprawę, że wielu ludziom nowa AM się podoba, szczególnie tym młodym, którzy mogą se pogrzebaś i ją "spersonalizować".
Jednak ja do nich nie należę i pozwólcie, proszę Was bardzo, wypowiedzieć się tym, którzy też w tym względzie mają wątpliwości.
To nie jest ankieta typu "kto za, a kto przeciw".
I jeszcze jedno: moim celem nie jest całkowity powrót do starych rozwiązań, celem jest dać użytkownikom możliwość wyboru, czy chcą korzystać z "nowego", czy wystarczy im "stare". Tak więc fani kolorków, budynków 3d na dwuwymiarowym ekranie i dłubania możecie spać spokojnie :-)
Jeden z forumowiczów podzielił już tu nas na "Bajewrantów" i "Korzystaczy", pozwólcie proszę się tu tym drugim wypowiedzieć, bo to do nich skierowany jest ten wątek.

*

Offline emisiu

• Ekspert AutoMapa
  • 2362
« Odpowiedź #45 dnia: Sierpień 04, 2008, 15:01:35 »
Oj..., lasu rąk to Ty chyba nie zobaczysz.

« Odpowiedź #46 dnia: Sierpień 04, 2008, 15:03:41 »
Całkiem możliwe, ale właśnie po to ten wątek, żeby się wywiedzieć.
Zresztą przez Internet trudno o las rąk, szczególnie że nie mam kamery :-)

*

Offline xenium11

• 268
« Odpowiedź #47 dnia: Sierpień 04, 2008, 15:35:19 »
zeby bylo sprawiedliwie to nie bedzie dostepny nowy i stary interfejs do wyboru.Ja sobie dopiescilem interfejs z wersji 4.5 i chcialbym przy nim zostac z mozliwoscia aktualizacji map.Nie mam czasu na grzebanie za kazdym razem gdy wyjdzie nowsza wersja.

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
  • Sprzęt: Navroad Vivo Plus, Huawei Honor 6
« Odpowiedź #48 dnia: Sierpień 04, 2008, 15:41:08 »
Jeden z forumowiczów podzielił już tu nas na "Bajewrantów" i "Korzystaczy", pozwólcie proszę się tu tym drugim wypowiedzieć, bo to do nich skierowany jest ten wątek.

Proszę o nie ograniczanie możliwości wypowiadania się jakimkolwiek grupom użytkowników. Forum jest dla wszystkich i każdy ma prawo wypowiadać na nim swoje zdanie. Nie tylko popierające autora wątku.

*

Offline emisiu

• Ekspert AutoMapa
  • 2362
« Odpowiedź #49 dnia: Sierpień 04, 2008, 15:45:00 »
zeby bylo sprawiedliwie to nie bedzie dostepny nowy i stary interfejs do wyboru.Ja sobie dopiescilem interfejs z wersji 4.5 i chcialbym przy nim zostac z mozliwoscia aktualizacji map.Nie mam czasu na grzebanie za kazdym razem gdy wyjdzie nowsza wersja.

Ale weź pod uwagę, że pewnych nowych funkcji programu w starym interfejsie nie było, więc nie da sie tak wprost pozostawić starej wersji.

« Odpowiedź #50 dnia: Sierpień 04, 2008, 15:52:13 »
Oczywiście, że trudno, aby w ogóle starą wersję zostawić. Ale można pozostawić jakieś elementy, na przykład chociażby kolorystykę interfejsu.
I nazwać ją "dla zdziadziałych konserwatystów" :-)))
« Ostatnia zmiana: Sierpień 04, 2008, 15:57:30 wysłana przez Kordolio »

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
« Odpowiedź #51 dnia: Sierpień 04, 2008, 16:19:48 »
Cytat: Kordolio
I jeszcze jedno: moim celem nie jest całkowity powrót do starych rozwiązań, celem jest dać użytkownikom możliwość wyboru, czy chcą korzystać z "nowego", czy wystarczy im "stare". Tak więc fani kolorków, budynków 3d na dwuwymiarowym ekranie i dłubania możecie spać spokojnie :-)

Tylko żeTy nie jesteś 'korzystaczem' tylko 'ultrakonserwatywnym bajerantem'  :mrgreen:
To dopiero jest bajer, żeby mieć program w wersji 'retro' :P
O 'wyznawców' budynków 3D będzie tu raczej ciężko, bo jakoś wcale nie widać tu na forum głosów zachwytu w tej kwestii,
raczej od początku panuje dość zgodna opinia, że to raczej zbędny bajer.
A fanem kolorków jesteś takim samym jak inni fani kolorków, tyle że w Twoim przypadku te kolory są inne.

Przygladam się temu wątkowi od dłuższego czasu, na początku miałem wrażenie, że może odezwała się jakaś grupa
'codziennych korzystaczy' stęsknionych za prostotą interfejsu, ale w miarę rozwoju wątku widzę, że wcale tak nie jest.
W końcu po 2 stronach dyskusji jedyne zarzuty jakie tu padły, to że są budynki 3D i że kolorki są inne...
Czyli tacy sami bajeranci, tylko o nieco odmiennych upodobaniach   B)

AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

« Odpowiedź #52 dnia: Sierpień 04, 2008, 16:36:18 »
Wiesz, ja się obawiam, że "codzienni korzystacze" to raczej nawet do Internetu nie zaglądają, że o uczestnictwie na tym forum nie wspomnę. A szkoda, bo chętnie zebrałbym ekipę pod wezwaniem i wtedy pogadał z ludźmi z AM, he he he.
Niestety, mylisz się co do mojej osoby. Z AM związany jestem prawie od jej początku, jakże miłego, bo pamiętam czasy, gdzie wysyłało się informację, że biała strzałka w nocy za mocno świeci, i w następnej (czyli tydzień później) wersji dostawało się strzałkę kremową. Te czasy dawno minęły.
Dla mnie naprawdę wersja 3.8, a nawet wcześniejsze, były spełnieniem marzeń.
A to, że dziś stwierdzam, że niech choć kolory stare zostaną, nie jest dowodem, jak błędnie myślisz, że jestem innym, ale bajerantem, tylko moim wyrazem pogodzenia się z faktem, że coraz więcej coraz bardziej niepotrzebnych gadżetów się w AM pojawia i że ja tego trendu nie zmienię. Taki świat i to nie tylko w kwestii AM.
Więc moją wypowiedź powinieneś odczytać nie jako "bo ja chcę takie kolorki, a nie inne", ale "to CHOCIAŻ dajcie mi możliwość pozostawienia niezmienionych kolorów".
A resztę se zmieniajcie, ustawiajcie, przestawiajcie i zapychajcie coraz to większe karty pamięci wszystkimi tymi bitmapami 3D. :-)))

*

Offline emisiu

• Ekspert AutoMapa
  • 2362
« Odpowiedź #53 dnia: Sierpień 04, 2008, 22:22:31 »
Więc moją wypowiedź powinieneś odczytać nie jako "bo ja chcę takie kolorki, a nie inne", ale "to CHOCIAŻ dajcie mi możliwość pozostawienia niezmienionych kolorów".

A co to za różnica skoro wychodzi na to samo?  :smile:

« Odpowiedź #54 dnia: Sierpień 05, 2008, 09:59:36 »
Chyba czegoś nie doczytałeś, skoro dla Ciebie to to samo. :-)

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
  • Sprzęt: Navroad Vivo Plus, Huawei Honor 6
« Odpowiedź #55 dnia: Sierpień 05, 2008, 11:43:10 »
Chyba czegoś nie doczytałeś, skoro dla Ciebie to to samo. :-)

Dla mnie również, ale może to nie my źle czytamy, tylko Ty niezbyt precyzyjnie formułujesz myśli.
Zresztą sądzę, że czas skończyć dokarmianie trolli.

« Odpowiedź #56 dnia: Sierpień 05, 2008, 13:43:04 »
Może więc wróćmy do wątku i moich pytań...

*

Offline emisiu

• Ekspert AutoMapa
  • 2362
« Odpowiedź #57 dnia: Sierpień 05, 2008, 18:47:30 »
Może więc wróćmy do wątku i moich pytań...

Mam wrażenie, że tu już nie mamy do czego wracać - uważam temat za zakończony.

« Odpowiedź #58 dnia: Sierpień 06, 2008, 09:51:48 »
Skoro dla Ciebie jest zakończony, nie ma problemu. Nie widzę jednak powodu, dla którego musisz o tym tu wszystkich informować.

*

Offline redi

• 636
  • Sprzęt: NavRoad DUXO, Toshiba Encore
« Odpowiedź #59 dnia: Sierpień 06, 2008, 13:07:37 »
MI obecny interfejs odpowiada. A jak z czegos nie korzystam to wylaczam to. Poza tym ostanio testowalem TT i wole interfejs AM. Jest bardziej przejrzysty i mniej "dla idiotów". Lubie sobie cos poustawiac a nie byc z gory skazany na ustawienia producenta. A co do dokladnosci to AM jest dokladniejsza w PL. TRoche odbieglem od tematu. Ogolnie interfejs z 3.9 byl taki sobie. Byl bo nie bylo innego. Tak sam jak bym Win3.1 to nikt nie narzekal, ze ma dysk zapelniony a byl od wielkosci 100 MB. A teraz ... sam system to z 10 GB. Windoza tez ma duzo rzeczy niepotrzebnych. To sie z nich nie korzysta. Ogolnie kazdemu nie da sie dogodzic, bo musialo byc 200 tys wersji AM.