Ile fotoradarów?

• 49 Odpowiedzi
  • 18997 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
Odp: Ile fotoradarów?
« Odpowiedź #30 dnia: Październik 05, 2009, 12:28:21 »
Cytat: Dolek
Cztery fotoradary łapiące z każdego kierunku przed i za skrzyżowaniem. Dodatkowo robią zdjęcia przy przejechaniu na czerwonym świetle.

Z tego co widzę ze zdjęć na antyradary.phi.pl, to są tam 2 radary łapiące za prędkość
(te bezpośrednio za skrzyżowaniem) jeden na Radom drugi na W-wę,
oraz 2 radary robiące zdjęcia za czerwone światła (te ~15m przed skrzyżowaniem)
Radary są nieobrotowe, więc łapią tylko w jednym kierunku, a 'strzeżona' jest tylko droga E77,
przejazdy w kierunku W-E (po drodze wojewódzkiej nie są monitorowane).
Wszystkie 4 robią zdjęcia w momencie gdy pojazd znajduje sie na skrzyżowaniu i dlatego moim zdaniem
w zupełności wystarczy tu ustawić 1 POI na kategorię, a docelowo, jeśli takich rozwiązań pojawi się więcej
uzasadnione będzie utworzenie kategorii proponowanej przez emisiu - multiradar (czy jak go tam nazwiemy).

Zwolenników stawiania większej ilości POI na skrzyżowanie proszę o argumenty wskazujące na korzyści takiego rozwiązania.

Napisane: 05-10-2009, 12:21:45
Cytat: ppepe
Więc aby spełnić wymogi serwisu powinny być:
4 fotoradary 70 km/h
2 fotoradary czerwone światła

A co to są 'wymogi serwisu' i gdzie one są wyartykułowane?
ATPO, gotów jestem się założyć że przekroczenie prędkości mierzą tylko te 2 radary za skrzyżowaniem,
a te ustawione przed nim pstrykają wyłącznie przejazd na czewonym.
« Ostatnia zmiana: Październik 05, 2009, 16:00:55 wysłana przez nocnyMarek »
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

*

Offline bartek_63

• 584
    • http://www.bayercropscience.pl/strony/1/i/91.php?pracownik_id=113
  • Sprzęt: Mio-169; NavRoad VIVO Plus; AM6; Nuvi 660; CN
« Odpowiedź #31 dnia: Październik 06, 2009, 09:52:50 »
Jedyny mój argument na postawienie  więcej niż jednego POI to to, że stoi tam cztery słupy a serwis powinien dokładnie odzwierciedlać stan rzeczywisty.

Jeśli komuś przeszkadzają zbyt blisko ustawione POI to może zastanowimy się czemu miało służyć podzielenie banków i bankomatów. Tam też w wielu wypadkach jest punkt na punkcie.

*

Offline jerzu

• 1323
    • Mój profil na FB
  • Sprzęt: iPhone 7
« Odpowiedź #32 dnia: Październik 06, 2009, 10:01:05 »
Jeśli komuś przeszkadzają zbyt blisko ustawione POI to może zastanowimy się czemu miało służyć podzielenie banków i bankomatów. Tam też w wielu wypadkach jest punkt na punkcie.

Mnie, jako klienta mBanku, nie interesują oddziały BZWBK tylko ich bankomaty   B)
Dariusz "jerzu" Niemczyński
Telefon - iPhone 7 & Moto G5
Tablet - Huawei Media Pad T5

*

Offline bartek_63

• 584
« Odpowiedź #33 dnia: Październik 06, 2009, 10:06:50 »
Mnie, jako klienta mBanku, nie interesują oddziały BZWBK tylko ich bankomaty   B)
Najczęściej w oddziale jest bankomat więc i tak większość oddziałów trafiło do Twojej AM.  :P

*

Offline nocnyMarek

• 9913
« Odpowiedź #34 dnia: Październik 06, 2009, 10:31:18 »
Cytat: bartek_63

Czyżby? Bank i bankomat to 2 różne kategorie, jeśli ktoś ma np.konto w mBanku to interesują go bankomaty BZWBK
bo ma darmowe wypłaty z ich sieci, a zupełnie nie interesują go oddziały z ich rozbudowanym opisem (telefony, faxy etc.).
Rozdzielenie kategorii umożliwia mu pobranie tylko interesujących go informacji.
Przypadek zilustrowany na screenie pierwszego postu jest innego gatunku,
to odpowiednik 4 bankomatów stojących w jednym oddziale. Mam nadzieję
że w imię "wierności odzwierciedlania rzeczywistosci" nikt nie wpadnie na to by stawiać tam 4 POI 'Bankomat'.
(4 bankomaty to może fikcja ale 2szt. jeden przy drugim to nic nadzwyczajnego).
IMHO jeśli POI tej samej kategorii znajdują się w odległości rzędu dokładności lokalizacji pozycji GPS
to ich mnożenie jest klasycznym przykładem przerostu formy nad treścią.

*

Offline bartek_63

• 584
« Odpowiedź #35 dnia: Październik 06, 2009, 10:44:02 »

Przypadek zilustrowany na screenie pierwszego postu jest innego gatunku,
to odpowiednik 4 bankomatów stojących w jednym oddziale.

Tak, przypadek zupełnie inny. Bankomat wypłaca pieniądze, fotoradar pobiera i z tym się zgadzam całkowicie.
Dlatego bardzo interesują mnie wszystkie słupy a nie wszystkie oddziały BZWBK i jego bankomaty.  :-|

*

Offline twinsen

• 528
  • Sprzęt: FS Pocket Loox n560, Samsung i9000 Galaxy S
« Odpowiedź #36 dnia: Październik 06, 2009, 10:53:01 »
Starczy informacja o fotoradarze na skrzyżowaniu, jedna. Każdy robi zdjęcia w tył, o każdym
informują ZNAKI! Nawet takim co jest ustawiony w drugą stronę. Więc starczy informacja,
że na tym skrzyżowaniu jest fotoradar, nawet nie trzeba go dokładnie lokalizować, tylko
wrzucić POI gdzieś w środek skrzyżowania. Starczy.
--
twinsen

*

Offline Dolek

• 2023
  • Sprzęt: Waze znakomicie się sprawuje
« Odpowiedź #37 dnia: Październik 06, 2009, 11:04:38 »
to odpowiednik 4 bankomatów stojących w jednym oddziale. Mam nadzieję
że w imię "wierności odzwierciedlania rzeczywistosci" nikt nie wpadnie na to by stawiać tam 4 POI 'Bankomat'.

Przypominam sobie wątek, który mówił o wstawianiu kilku punktów z tej samej kategorii. Np. w jednym centrum handlowym dwa bankomaty PKO BP, aby wstawiać dwa punkty w rzeczywistych ich lokalizacjach. O ile mnie pamięć nie myli większość była zwolennikiem tego rozwiązania.
Niczym szczególnym chyba te dwa przykłady się nie różnią.

*

Offline nocnyMarek

• 9913
« Odpowiedź #38 dnia: Październik 06, 2009, 11:47:33 »
Różnią się zasadniczo, przykładowo CH Silesia City Center ma kilka kilometrów wewnętrznych uliczek
które mają własne nazwy i numerację, stoją tam 2 bankomaty euronetu odległe w linii prostej o kilkaset metrów.
By się przemieścić spod jednego pod drugi potrzeba kilku minut i to pod warunkiem że dokładnie znasz miejsce
gdzie stoi, jeśli nie wiesz, mozesz go szukać i pół godziny.
Oczywistym jest dla mnie, że powinny być tam 2 oddzielne POI w miejscach gdzie one stoją.
I równie oczywistym jest dla mnie, że jeśli w tym CH jest placówka Eurobanku, która ma 2 bankomaty
w odległości kilku metrów (po obu stronach wejścia do placówki) to powinien tam być tylko 1 POI.

Podstawowym zadaniem POI jest wskazanie lokalizacji miejsca którego dotyczy,
tu wszystkie cztery fotoradary dotyczą tego samego miejsca, skrzyżowania DK z DW.
Przejeżdżając przez to skrzyżowanie jesteś 'w ich zasięgu' jednocześnie,
nieistotne czy zrobią Ci zdjęcie z przodu czy z tyłu, czy może z profilu, każde kosztuje tyle samo.

*

Offline edwardk

• **
  • 107
  • Sprzęt: LG3s, ML650,  (Mio P550m, Modecom  mx2),
« Odpowiedź #39 dnia: Październik 06, 2009, 13:54:40 »
- POI fotoradar jeden.
- POI bankomat tyle ile jest w rzeczywistości w pobliżu. (nie mam na myśli takiej sytuacji  jak są ustawione obok siebie z tego samego banku)
wAM4/5/6/7.PL., aAM 4. PL., aWP1,2,0,11.PL. mapy 1704., aMM.PL-2017Q1.

*

Offline ochkarol

• 4813
  • Sprzęt: Samsung Galaxy A8
« Odpowiedź #40 dnia: Październik 06, 2009, 15:01:28 »
Najczęściej w oddziale jest bankomat więc i tak większość oddziałów trafiło do Twojej AM.  :P
Sam napisałeś najczęściej...
Czyli nie zawsze. A że prawie robi wielka różnicę...  :P
Pozdrawiam
Karol
. : Kobietę łatwiej rozebrać wbrew jej woli, niż ubrać po jej myśli. : .

*

Offline JaMi

• 563
  • Sprzęt: obecnie HTC x7500, SE X1 XPERIA, Larki 43.0 50.1
« Odpowiedź #41 dnia: Październik 06, 2009, 16:10:54 »
jezeli ktos ma problem, niech postawi sobie pytanie - jaki jest cel wstawiania tego POI ? Jezeli uczciwie odpowie sobie na to pytanie, bedzie wiedzial ile POI i gdzie maja sie pojawiac na mapie.
Moja interpretacja jest prosta:
- jezeli jade samochodem, chce wiedziec, ze na mojej trasie spotkam radar. Nie bede jezdzil od radaru do radaru, jezeli jest ich kilka w odleglosci kilkudziesieciu metrow. POI powinno byc jedno
- jezeli radary sa dwa, np jeden przy skrzyzowaniu, a 300m dalej tablica swietlna z pomiarem predkosci, oczywiscie chce widziec 2 POI
- jezeli szukam bankomatu, celem jest znalezienie otworu, w ktory wsadze karte  :mrgreen: POI musi byc precyzyjnie ulokowane

*

Offline ppepe

• 507
    • PPepe
« Odpowiedź #42 dnia: Październik 06, 2009, 17:17:07 »
Szanowni Rozmówcy.

Przeczytałem wszystkie wypowiedzi bardzo uważnie.
Zwróciłem również uwagę na tematy "okoliczne" jak krytyka zasad bazy czy też różnica zdań w temacie podziału bankomatów (tu szanując zasady forum pdaclub nie będę się wypowiadał w wątku, który nie dotyczy tego tematu).

Do nocnymarek:
Szanowny Kolego, zapis: "...Jako użytkownik o specjalnych uprawnieniach, Moderator może bezpośrednio wpływać na kształt serwisu. ... " http://www.miplo.eu/guide.php?a=rules , daje moderatorowi możliwość decydowania o kształcie serwisu.

Tu zgadzam się z moderatorem tej (tych) kategorii (bartek_63) w zakresie tego, że serwis powinien dokładnie odzwierciedlać stan rzeczywisty. Takie są 2 letnie doświadczenia w zakresie zawartości bazy.
Tym bardziej, że informacje jakie się pojawiają na tym forum w zakresie sposobu kontroli są sprzeczne a dokumentacja jaką przywołałem nie jest wystarczająco precyzyjna w tym temacie.

Pragnę zakończyć całą dyskusję.

Niniejszym informuję, że na podstawie Warunków użytkowania serwisu Miplo.eu ( http://www.miplo.eu/guide.php?a=terms ) dotychczasowy "kształt" zapisów - 4 punkty POI wskazujące na poszczególne maszty pozostaje bez zmian.

Wraz z Kolegą bartek_63 rozważę umieszczenie jednego punktu POI w kategorii Fotoradar czerwone światła na środku skrzyżowania, aby wykluczyć możliwość w której jakiś z użytkowników będzie pobierał jedyne tę kategorię i nie będzie poinformowany o fakcie kontroli.
Ustalenia te będą miały miejsce w ramach bazy Miplo.

Niniejsza decyzja jest w zakresie punktów ostateczna i oczywiście podlega krytyce na tym lub innych forach lecz nie będzie to miało wpływu na jej "dalsze losy".

Pozdrawiam,

PPepe
http://www.miplo.eu/users.php?u=PPepe

*

Offline nocnyMarek

• 9913
« Odpowiedź #43 dnia: Październik 06, 2009, 17:55:26 »
Zabawny jesteś Globalny Spowalniaczu Neutronów   B)
« Ostatnia zmiana: Październik 06, 2009, 23:02:20 wysłana przez nocnyMarek »

*

Offline ppepe

• 507
    • PPepe
« Odpowiedź #44 dnia: Październik 06, 2009, 18:06:04 »
Innej reakcji po Tobie się nie spodziewałem. Jesteś przewidywalny.

Jeśli nie pasuje Ci zawartość bazy Miplo, przecież śmiało możesz korzystać z produktów na które zapewne masz większy wpływ.
Może w ramach bazy POI Pdaclub zaproponujesz (wprowadzisz jeśli masz uprawnienia) nową kategorię dla tego 1 POI pod jakąś ładną nazwą.

Ze swej strony kończę bezcelową dyskusję.

PS.
Ups! zapomniałem. Moderator kategorii jest ten sam.
Więc będziesz musiał mu narzucić swoje zdanie.

*

Offline Dolek

• 2023
  • Sprzęt: Waze znakomicie się sprawuje
« Odpowiedź #45 dnia: Październik 06, 2009, 18:15:55 »
Zabawny jesteś Globalny Spowalniaczu Nutronów   B)

Można kogoś nie lubić, można kogoś nie szanować, ale jako moderator powinieneś trzymać pewną klasę  :S

*

Offline JaMi

• 563
  • Sprzęt: obecnie HTC x7500, SE X1 XPERIA, Larki 43.0 50.1
« Odpowiedź #46 dnia: Październik 06, 2009, 18:52:01 »
Szanowni Rozmówcy.

Niniejsza decyzja jest w zakresie punktów ostateczna i oczywiście podlega krytyce na tym lub innych forach lecz nie będzie to miało wpływu na jej "dalsze losy".

http://www.miplo.eu/users.php?u=PPepe

ciekawe podejscie do swoich obowiazkow, z rodzina tez tak konczysz dyskusje ?  :mrgreen:

*

Offline emisiu

• Ekspert AutoMapa
  • 2362
« Odpowiedź #47 dnia: Październik 06, 2009, 19:25:19 »
Niniejszym informuję, że na podstawie Warunków użytkowania serwisu Miplo.eu ( http://www.miplo.eu/guide.php?a=terms ) dotychczasowy "kształt" zapisów - 4 punkty POI wskazujące na poszczególne maszty pozostaje bez zmian.

Wraz z Kolegą bartek_63 rozważę umieszczenie jednego punktu POI w kategorii Fotoradar czerwone światła na środku skrzyżowania, aby wykluczyć możliwość w której jakiś z użytkowników będzie pobierał jedyne tę kategorię i nie będzie poinformowany o fakcie kontroli.
Ustalenia te będą miały miejsce w ramach bazy Miplo.

Amen.

Teraz się nie dziwię, że ten serwis (Miplo) działa tak jak działa. Szanowny kolego "ppepe", bardzo delikatnie mówiąc to co robisz i piszesz jest po prostu żałosne, oczywiście w moim prywatnym odczuciu - a być może nie tylko w moim.

*

Offline Darkph

• 493
« Odpowiedź #48 dnia: Październik 06, 2009, 21:18:48 »
....Yes my Master  :P
 A to że więcej osób głosowało za innym rozwiązaniem nie ma oczywiście żadnego znaczenia ?!

*

Offline sbi

• 592
  • Sprzęt: 6630, Tungsten T3, N73, GO930, 5800XM, HTC Hero
« Odpowiedź #49 dnia: Październik 29, 2009, 08:14:16 »
Tutaj jest opis tego systemu fotoradarów.