Idzie nowe ... AutoMapa 5.0 na horyzoncie

• 231 Odpowiedzi
  • 54829 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline Moi (Adam Kubicki)

• 6498
    • Moje linki do stron o GPS (i nie tylko)
  • Sprzęt: SGS2, iP3GS, Lumia 800, Note 3
Odp: Idzie nowe ... AutoMapa 5.0 na horyzoncie
« Odpowiedź #210 dnia: Marzec 01, 2008, 15:25:47 »
Cytat: Moi
Wskaż mi dowolną branżę, której profesjonalni(?) przedstawiciele znają lepiej przewagi i niedoskonałości interfejsu oraz funkcjonalności AM w ogóle, a także w odniesieniu do innych programów nawigacyjnych, niż zbiorowa mądrość niniejszego Forum.
Ależ ja nie twierdzę że tak nie jest. I gdyby tylko AM była efektem zbiorowej pracy forumowiczów to sam mimo chronicznego braku czsu przesłałbym chętnie wszelkie uwagi, błędy i propozycje. Tyle tylko że AM nie jest efektem pospolitego ruszenia uczestników forum a tylko komercyjnym przedsięwzięciem mającym przynieść zysk właścicielom.
To tak jakby (przepraszan za wulgarne porównanie) płacić dziwce za usługi a swoją drogą kupować jej kwiaty i prezenty.

Ale znaczy się, że co? Nie możemy sobie tu rozmawiać o tym, co komu pasuje, a co komu nie pasuje w interfejsie AutoMapy, albo co kto chciałby mieć dodatkowo w tym interfejsie? Bo wtedy stajemy się sutenerami?
O co Ci chodzi?

Nie wolno dyskutować, nie wolno wydawcy sugerować rozwiązań, nie wolno zgłaszać błędów, nie wolno wprowadzać POI do MIPLO.
Wolno tylko narzekać. Nie tylko na program, który ma nie najlepiej pomyślany interfejs i nie najsprawniejsze algorytmy, nie tylko na mapy, które zwierają błędy, ale i na użytkowników, którzy chcą ten stan rzeczy zmieniać.

Nie będzie w Polsce społeczeństwa obywatelskiego. Pisiorstwo powróci do władzy, bo tylko oni nadają się do rządzenia krajem ogarniętym spiskowymi teoriami, krajem wiecznych malkontentów i genetycznego postkomunizmu, w którym nikt nie przyłączy się do zmian, bo przecież mu się wszystko od państwa należy.

Zerzygam się zaraz jak ten pies z avatara...

*

Offline RUKAT

• 2388
  • Sprzęt: POCO X3 NFC
« Odpowiedź #211 dnia: Marzec 01, 2008, 15:42:30 »
To nie jest tak że z naszej dyskusji ,porad,pomysłów,testów itd. korzysta tylko "Aqrat" i doi z tego kasę .My mamy z tego lepszy program nawigacyjny. Gdyby zespół AM zrezygnował z korzystania z naszych usług dla osiągnięcia tego samego efektu musiał by zatrudnić sporą grupę testerów /pomysłodawców/wklepywaczy POI , zapłacić im i stosownie do tego podnieść cenę produktu    B)

edit: bym zapomniał : jeszcze musieli by powiększyć dział pomocy technicznej  :E :E
« Ostatnia zmiana: Marzec 01, 2008, 15:45:47 wysłana przez RUKAT »
Nic tak nie cieszy jak seria z pepeszy ;o)

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
  • Sprzęt: Navroad Vivo Plus, Huawei Honor 6
« Odpowiedź #212 dnia: Marzec 01, 2008, 16:02:56 »
Nie wolno dyskutować, nie wolno wydawcy sugerować rozwiązań, nie wolno zgłaszać błędów, nie wolno wprowadzać POI do MIPLO.
Wolno tylko narzekać. Nie tylko na program, który ma nie najlepiej pomyślany interfejs i nie najsprawniejsze algorytmy, nie tylko na mapy, które zwierają błędy, ale i na użytkowników, którzy chcą ten stan rzeczy zmieniać.

Nie będzie w Polsce społeczeństwa obywatelskiego. Pisiorstwo powróci do władzy, bo tylko oni nadają się do rządzenia krajem ogarniętym spiskowymi teoriami, krajem wiecznych malkontentów i genetycznego postkomunizmu, w którym nikt nie przyłączy się do zmian, bo przecież mu się wszystko od państwa należy.

Zerzygam się zaraz jak ten pies z avatara...

Święte słowa... Sam bym lepiej nie napisał  :E
Swoją drogą avatar jest obrzydliwy  :P

*

Offline Tutejszyn

• *
  • 69
« Odpowiedź #213 dnia: Marzec 01, 2008, 18:14:45 »
To nie jest tak że z naszej dyskusji ,porad,pomysłów,testów itd. korzysta tylko "Aqrat" i doi z tego kasę .My mamy z tego lepszy program nawigacyjny....
Swoją drogą, to ciekawe pytanie, na ile glosy na forum są słyszane w Aqracie?  Wydaje mi się, że przypomina to trochę hodowanie gęsi. Siedzi sobie taki pastuszek z dala od calego towarzystwa i słyszy tylko takie zwykłe gęganie z oddali. Taki normalny szum informacyjny.. Dlatego spokojnie może się wygodnie oprzeć o pochylone drzewo i podłubać sobie w nosku. Gdyby taki pastuszek chciał wysłuchać każdą z gąsek z osobna, chyba dostałby wrzodów na mózgu i zwyczajnie oszalał. Co innego gdyby gąski zaczely nagle mówić jednym glosem.. Ale to chyba nie grozi :) Może to i dobrze.. Czasem jakiś pomysł, choćby z tą czerwienią, powoduje, że w nocy śnią mi się koszmary..
Lepiej iść po śladach, niż po trupach.

*

Offline p360

• 310
  • Sprzęt: Mio p360 / 8gb / automapa 6.2
« Odpowiedź #214 dnia: Marzec 02, 2008, 22:05:34 »
Czy ktoś wie może kiedy mniej więcej wyjdzie am 5. ?
zawodowy kierowca...

*

Offline 6nt

• Ekspert Mio z GSM
  • 2545
  • Myślę, więc... myślę!
    • SGL-W
  • Sprzęt: HTC Kaiser z orangutana (TyTN II), MIO A701, SE K8
« Odpowiedź #215 dnia: Marzec 02, 2008, 22:45:03 »
przed wakacjami ;) Tym razem ja pierwszy tę wieść przyniosłem  :E

*

Offline Moi (Adam Kubicki)

• 6498
    • Moje linki do stron o GPS (i nie tylko)
  • Sprzęt: SGS2, iP3GS, Lumia 800, Note 3
« Odpowiedź #216 dnia: Marzec 02, 2008, 23:07:52 »
Chciałoby się powtórzyć za posłem Cymańskim:
"Wciąż tylko przecieki, przecieki, przecieki... A naciski gdzie?"  :grin:

*

Offline RUKAT

• 2388
« Odpowiedź #217 dnia: Marzec 02, 2008, 23:56:52 »
To nie jest tak że z naszej dyskusji ,porad,pomysłów,testów itd. korzysta tylko "Aqrat" i doi z tego kasę .My mamy z tego lepszy program nawigacyjny....
Swoją drogą, to ciekawe pytanie, na ile glosy na forum są słyszane w Aqracie?  Wydaje mi się, że przypomina to trochę hodowanie gęsi. Siedzi sobie taki pastuszek z dala od calego towarzystwa i słyszy tylko takie zwykłe gęganie z oddali. Taki normalny szum informacyjny.. Dlatego spokojnie może się wygodnie oprzeć o pochylone drzewo i podłubać sobie w nosku. Gdyby taki pastuszek chciał wysłuchać każdą z gąsek z osobna, chyba dostałby wrzodów na mózgu i zwyczajnie oszalał. Co innego gdyby gąski zaczely nagle mówić jednym glosem.. Ale to chyba nie grozi :) Może to i dobrze.. Czasem jakiś pomysł, choćby z tą czerwienią, powoduje, że w nocy śnią mi się koszmary..
Trochę chyba jednak słuchają tak na szybko przypomina mi się "klawiatura telefoniczna" i "pasek postępu trasy" ,sam proponowałem (nie zgłaszałem do AM ) tu na forum suwak do zmiany szczegółowości mapy  i jest :E My se tu gadamy a jak padnie pomysł który im się podoba to go biorą . Zwróć uwagę że na stronie AM jest odsyłacz do PDAclub-u (pomoc tech./dodatki/AM poleca ) , skoro polecają to chyba czytają  :ohreally:
A z resztą ,nawet jak nie słuchają to frajdę z grzebania w AM mamy niezłą :grin: :grin:

*

Offline Tutejszyn

• *
  • 69
« Odpowiedź #218 dnia: Marzec 03, 2008, 01:31:25 »
Trochę chyba jednak słuchają tak na szybko przypomina mi się "klawiatura telefoniczna" i "pasek postępu trasy" ,sam proponowałem....
No dobra, tym razem może trochę poważnie.. Często można przeczytać na tym forum: "Tydzień temu zgłosilem i już zmienili..". "Wzięli sobie moją uwagę do serca i zostało to poprawione.." i tym podobne. Nie twierdzę, że Aquarat nic nie wie o istnieniu forum. Zastanawiam się tylko czy słuszne jest przekonanie większości z nas o ogromnym, albo przynajmniej duzym znaczeniu umieszczanych tu wypowiedzi. Wydaje mi się, że wpływ forum jest jednak mniejszy. Czy jest tu w ogóle chociaż jeden forumowicz, który ma zawodowy związek z Automapą, z Aquaratem, taki który byłby kimś w rodzaju łącznika między glosem z forum, a twórcami AM? Tak samo trudno jest mi uwierzyć, że jedno zgloszenie do supportu może mieć wpływ na zmiany w interfejsie. To raczej jest podobne do odkrycia radia, albo fotografii. Nie jest ważne kto dokonał odkrycia. Przychodzi po prostu taki moment, w którym jakaś cywilizacja, albo społeczność jest gotowa na to odkrycie. Kiedy przyszedł ten moment, fotografia została odkryta niemal jednocześnie przez Talbota i Dagera. Z radiem było tak samo i z wieloma innymi odkryciami. Z AM jest podobnie. Przychodzi czas i mamy na mapie bryly budynków, klawiaturę telefoniczną i tak dalej.. Czy to był głos z forum? Raczej nie. Po prostu przyszedł na to czas..

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
« Odpowiedź #219 dnia: Marzec 03, 2008, 10:37:21 »
Nikt tu nie pisze o ogromnym znaczeniu, ale wiem, że Aqurat czyta forum regularnie
i korzysta z przedstawianych tu pomysłów czy sugestii. Chcesz dowodów? Proszę bardzo:
Jakiś czas temu pisałem o menu kontekstowym AM podczas jazdy:
Moim zdaniem w tym menu występują tylko dwa potencjalnie przydatne polecenia:
Dodaj do ulubionych... / Dodaj do POI...
Polecenia te uznaję tylko jako potencjalnie przydatne, z tego wzgledu, że obecnie
nie polecam korzystania z nich podczas jazdy z dwóch zasadniczych powodów:
- bezpieczeństwa jazdy - skuteczne dodanie POI/ ulubionych wymaga zbyt długiej sekwencji
  dość precyzyjnych czynności na ekranie, czyli zbyt absorbuje uwagę kierowcy,
- małej dokładności pozycjonowania punktów spowodowanej opóźnionym zapamiętywaniem
  współrzędnych przez program.

Zobacz sobie jak obecnie wygląda to menu, sprawdź jaka pozycja GPS jest zapamiętywana
(o tym że AM powinna od razu zapamiętać 3 pozycje (w punkcie GPS, z prawej i z lewej)
a nie dopiero po wskazaniu wyboru użytkownika, pisałem do supportu oddzielnie)

Swego czasu Darek _Foto pisał o okienkowym menu kontekstowym,
przedstawił swoja propozycję, ja też przedstawiłem swoją:

Co o tym myślicie ?

Myślałem, myślałem ... i wymyśliłem ;-)

Rozmiar uniwersalny, do trybu poziomego, pionowego, a nawet na kwadratowe ekrany  :proud:
a sama koncepcja graficznie bardziej 'AutoMapowa'  :wink:

Zobacz jak dziś wygląda menu kontekstowe, przypadek? A może cud? ;-)

W innym wątku dyskutowaliśmy o sygnalizowaniu na panelu pilota o aktywnej funkcji
'Nawiguj względem punktu 'przez'':
No to pytanie, która wersja lepsza:
-żółte cyferki (jak kolor punktu 'przez') gdy nawiacja wzgledem punktu przelotowego
-czy wprost oznaczenie na panelu pilota:
żółty znaczek (z cyferką) gdy nawigacja względem 'przez',
albo czerwony znaczek końca trasy, gdy nawigacja wzgledem celu?

Myślę że nazwa punktu 'przez' nie jest niezbędna, zajmowałaby znacznie wiecej miejsca.
Dorzućcie ewentualnie własne propozycje, wybierzemy tą która się najbardziej spodoba,
a potem zostanie już tylko (oby) skuteczny lobbing :)

Na forum wygrała opcja z żółtym znaczkiem z numerkiem punktu przelotowego, A w AM?
Po prostu przyszedł na to czas?  :ohreally: Czy może jednak głos z forum?

Zauważ, że pokazałem tylko przykłady moich propozycji - bo własne najlepiej pamietam,
Jestem przekonany, że inni odnajdą też własne pomysły. Owszem sporo z nich było na tyle ogólnych
że trudno będzie ocenić czy to one były przyczyną zmian, ale będą i takie, na tyle konkretne i szczegółowe
jak te powyżej, że nie trudno będzie dostrzec, że są w AM zaimplementowane wprost z forum/zgłoszenia.
Możesz twierdzić, że po prostu przyszedł czas na ten żółty znaczek z numerem punktu 'przez',
na menu kontekstowe w takim jak obecny kształcie, na tylko dwie konkretne ikony w tym menu podczas jazdy...
Twierdzić możesz, ale mnie nie przekonasz   B)

AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

*

Offline 6nt

• Ekspert Mio z GSM
  • 2545
  • Myślę, więc... myślę!
    • SGL-W
« Odpowiedź #220 dnia: Marzec 03, 2008, 10:43:27 »
Najlepszym dowodem, że chłopaki te wątki śledzą jest ich odpowiedź na lika którego im podesłałem: "to forum czytamy regularnie".

*

Offline Tutejszyn

• *
  • 69
« Odpowiedź #221 dnia: Marzec 03, 2008, 14:14:16 »
Więc jednak forum ma jakąś moc sprawczą.. Nie bardzo wiem co teraz powiedzieć. W sumie to miło mieć świadomość, że teoretycznie mogę mieć wpływ na kształt AM. Mówię teoretycznie, bo tak naprawdę wolałbym aby AM zmieniała się jak najmniej. To zresztą chyba widać, prawda? Jest coś co bym zmienił.. Właściwie jest to opinia mojego oficjalnego wroga*), z którą się zgadzam.. Chodzi o związanie AM z jakąś platformą sprzętową specjalizowaną do nawigacji. AM chodzi praktycznie tylko na palmach, ale jak długo bedziemy jeździć z palmami?

*) inne forum.. nie ma o czym mówić..

*

Offline 6nt

• Ekspert Mio z GSM
  • 2545
  • Myślę, więc... myślę!
    • SGL-W
« Odpowiedź #222 dnia: Marzec 03, 2008, 15:48:35 »
Jeszcze aby dolać trochę dodam, że chłopaki z HTC też nas czytują regularnie...

*

Offline redi

• 636
  • Sprzęt: NavRoad DUXO, Toshiba Encore
« Odpowiedź #223 dnia: Marzec 03, 2008, 17:59:25 »
A to, zle ze czytaja. Ja wole niech czytaja niz maja ignoowac uzytkowanikow. W koncu mamy mozliwosc wnikania w wyglad aplikacji.

*

Offline 6nt

• Ekspert Mio z GSM
  • 2545
  • Myślę, więc... myślę!
    • SGL-W
« Odpowiedź #224 dnia: Marzec 03, 2008, 18:15:44 »
Ależ nikt nie twierdzi, że źle. Wręcz przeciwnie - wszyscy chcemy, żeby nas słuchali i robili to, co potrzebujemy.

*

Offline tomaszkap

• 8932
  • Mój avatar to Sawyer
  • Sprzęt: Samsung Galaxy A52 5G
« Odpowiedź #225 dnia: Marzec 03, 2008, 18:52:19 »
Ależ nikt nie twierdzi, że źle. Wręcz przeciwnie - wszyscy chcemy, żeby nas słuchali i robili to, co potrzebujemy.

"Czyli permanentna inwiligacja" :D Dobrze jak się przydają nasze uwagi bo po to jest forum aby "żyło się lepiej"  :)
Było:Asus A696->SPV M650->Nuvifone M20->i5700->Kaiser-> SGSI,SGSII,SGSIV,Huawei,PALM Centro, Xiaomi Mi Mix 2s, Samsung Galaxy J4, Xiaomi Redmi Note 4 64/4 GB, Huawei P20 ProRealme 8Pro/8GB/128GB, Samsung A52s/A54 5G

*

Offline Yoggi

• Nasz Poeta
  • 507
  • Sprzęt: LOOX N-560 GPS+ACER n35 GPS+ I-Phone 16 GB
« Odpowiedź #226 dnia: Marzec 03, 2008, 20:13:04 »
Jeszcze aby dolać trochę dodam, że chłopaki z HTC też nas czytują regularnie...
Pachnie mi to nowym wątkiem. Pod nazwą:"Kto jeszcze regularnie czyta to wspaniałe forum"  :grin:
Tylko,żeby od nadmiaru sławy w głowach się nam nie zakręciło. Automapa,HTC,Tusk,Kaczyński,Ziobro,Britney Spears i Doda  :smile:
BTW:Choć sam czasem jestem ciekaw
Lepiej rok odsiedzieć w celi - niźli słuchać Wuwuzeli
Trąba bowiem tak ogłusza,że człowieka cierpi dusza.

*

Offline aman

• **
  • 147
  • Rom: Artemis Touch Vanilla 4.02 / Diamond by Akeo
  • Sprzęt: SPV M650 / HTC Trinity
« Odpowiedź #227 dnia: Marzec 03, 2008, 20:40:34 »
przed wakacjami ;) Tym razem ja pierwszy tę wieść przyniosłem  :E

mogliby wypuscic na majówke :)

*

Offline 6nt

• Ekspert Mio z GSM
  • 2545
  • Myślę, więc... myślę!
    • SGL-W
« Odpowiedź #228 dnia: Marzec 03, 2008, 21:09:25 »
Ale oni zawsze zapowiadają, że "przed wakacjami", tylko nigdy nie piszą przed którymi...  :E

*

Offline p360

• 310
« Odpowiedź #229 dnia: Marzec 03, 2008, 21:35:29 »
Ale oni zawsze zapowiadają, że "przed wakacjami", tylko nigdy nie piszą przed którymi...  :E
mam taką cichą nadzieję że na majówkę pojadę z nową AM  :O~
tak tak nadzieja matką.......  :E
zawodowy kierowca...

*

Offline RUKAT

• 2388
« Odpowiedź #230 dnia: Marzec 04, 2008, 14:37:38 »
mam taką cichą nadzieję że na majówkę pojadę z nową AM  :O~
tak tak nadzieja matką.......  :E
Nie wiem czy to do końca dobry pomysł .W trasę to lepiej ze sprawdzoną wersją ,w nowej to zawsze może być jakiś babol  :| no chyba że na majówkę w znane miejsce a AM do zabawy to wtedy  :ok:

*

Offline p360

• 310
« Odpowiedź #231 dnia: Marzec 04, 2008, 17:03:46 »
no chyba że na majówkę w znane miejsce a AM do zabawy to wtedy 
dokładnie  :ok: jade w miejsce w które jeżdżę od 5 lat a AM żeby wytestować  :grin:
zawodowy kierowca...