Idzie nowe ... AutoMapa 5.0 na horyzoncie

• 231 Odpowiedzi
  • 54905 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline tomasz.k

• 45
  • Sprzęt: HTC TYTN II P4550 rom orange
Odp: Idzie nowe ... AutoMapa 5.0 na horyzoncie
« Odpowiedź #30 dnia: Luty 05, 2008, 08:56:49 »
Przydalby sie w nowej wersji tryb mowiony nawigacji automapy. Jesli pojawia sie jakis komunikat podczas jazdy, bardzo fajnie byloby, gdyby zostal odczytany .

*

Offline plusfoto

• 329
    • http://www.plusfoto.pl
  • Sprzęt: MIO MOOV 500
« Odpowiedź #31 dnia: Luty 05, 2008, 09:11:45 »
ale poco formatujesz aktualizacja to aktualizacja - ja nie formatuję i wszystko działa normalnie a przy okazji nic od nowa nie muszę ustawiać
Napisane: Luty 05, 2008, 08:58:00
A swoją drogą warto zobaczyć jak do nowego interfejsu podchodzi konkurencja: http://navngo.com/pages/global/eng/popup_igo8_8min .
Przy okazji..., ciekawie podeszli do tematu 3D.

popatrzyłem i dostałem oczopląsu budynki wygłądają ładnie ale skaczą jak małpy w ZOO wydaje mi się że obraz jest bardzo mało płynny

*

Offline edmun

• 933
    • Zdjęcia ślubne, Fotografia ślubna
  • Sprzęt: SGH-I780
« Odpowiedź #32 dnia: Luty 05, 2008, 09:12:47 »
Przydalby sie w nowej wersji tryb mowiony nawigacji automapy. Jesli pojawia sie jakis komunikat podczas jazdy, bardzo fajnie byloby, gdyby zostal odczytany .

Możesz rozwinąć myśl? Bo nie wiem czy masz styczność z AM

"Yoggi"
A czy czasami w katalogu Settings nie ma ustawien od kazdego działu ?
SGH-I780 + Heineken78 Marvel Dream WM 6.5.3 96dpi
HTC ONE S
TTI TCB-880 + Sirio ML145
Alhambra TDI

*

Offline tomasz.k

• 45
  • Sprzęt: HTC TYTN II P4550 rom orange
« Odpowiedź #33 dnia: Luty 05, 2008, 09:16:58 »

Możesz rozwinąć myśl? Bo nie wiem czy masz styczność z AM

Jak wjechalem w autostrade i automapa zgubila pozycje poinformowala ze nie mimo checi nie doprowadzi mnie do celu w postaci komunikatu. Nie przypominam sobie aby tekst ten zostal odczytany glosno.

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
  • Sprzęt: Navroad Vivo Plus, Huawei Honor 6
« Odpowiedź #34 dnia: Luty 05, 2008, 10:34:28 »
Ale przecież będziesz to mógł wyłączyć
Zdaję sobie sprawę z tego ,że wyłączyć można wszystko.
[ciach]

Ale chodzi o to, że będziesz mógł wyłączyć wszystkie zasłaniające mapę ikonki jednym tapnięciem w ekran. Nic nie trzeba ponownie ustawiać.
Napisane: Luty 05, 2008, 10:25:46
Jak wjechalem w autostrade i automapa zgubila pozycje poinformowala ze nie mimo checi nie doprowadzi mnie do celu w postaci komunikatu. Nie przypominam sobie aby tekst ten zostal odczytany glosno.

Takie rzeczy nie zdarzają się w trakcie normalnej nawigacji. To był komunikat błędu prawdopodobnie związany z błędną instalacją AM.
Nie dalej jak wczoraj jechałem nowo oddaną do użytku obwodnicą Lubienia Kujawskiego i AM pięknie prowadziła po polach, co jakiś czas wskakując na krótko na znajdujące się w pobliżu poprzeczne drogi. Wzorowo.

*

Offline puniek

• 4617
  • Sprzęt: Samsung Galaxy S7 EDGE SM-G935F
« Odpowiedź #35 dnia: Luty 05, 2008, 11:18:39 »
Wg mnie rozmowa na temat przycisków jest rozmowa zastępczą...uważam, że w AM przebudowany powinien być widok 3D.... powinni wykorzystać pomysł z Igo z dużym pochyleniem widoku 3D połączonym z mniejszą skalą oraz zmniejszaniem pochylenia przed manewrem w celu lepszego oglądu. Ci, którzy mnie znają dobrze wiedzą, że nie jestem wielbicielem iGO ale to akurat rozwiązanie jest świetne i doskonale sprawdza się w trybie poziomym ekranu. Duże nachylenie połączone z małą skalę umożliwia dobry ogląd najbliższego otoczenia z jednoczesnym dalekim widokiem trasy (2-3km). Obecny tryb 3D wogóle nie nadaje sie do trybu poziomego. Bo albo trasa po której sie jedzie jest cienka niczym nitka do zębów a ulice o dł kilkuset metrów maja wielkość 3mm albo ulicę widzimy poprawnie (przy mniejszej skali)  ale ekran odwzorowuje 400m  trasy co wogóole nie nadaje sie do jazdy w trasie.
« Ostatnia zmiana: Luty 05, 2008, 11:25:56 wysłana przez Lutek II »
ISTQB Certified Tester

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
  • Sprzęt: Navroad Vivo Plus, Huawei Honor 6
« Odpowiedź #36 dnia: Luty 05, 2008, 11:34:32 »
Wg mnie rozmowa na temat przycisków jest rozmowa zastępczą...

Nie, nie jest  :mad:

*

Offline emisiu

• Ekspert AutoMapa
  • 2362
« Odpowiedź #37 dnia: Luty 05, 2008, 15:42:30 »
Wg mnie rozmowa na temat przycisków jest rozmowa zastępczą...uważam, że w AM przebudowany powinien być widok 3D.... powinni wykorzystać pomysł z Igo z dużym pochyleniem widoku 3D połączonym z mniejszą skalą oraz zmniejszaniem pochylenia przed manewrem w celu lepszego oglądu. Ci, którzy mnie znają dobrze wiedzą, że nie jestem wielbicielem iGO ale to akurat rozwiązanie jest świetne i doskonale sprawdza się w trybie poziomym ekranu. Duże nachylenie połączone z małą skalę umożliwia dobry ogląd najbliższego otoczenia z jednoczesnym dalekim widokiem trasy (2-3km). Obecny tryb 3D wogóle nie nadaje sie do trybu poziomego. Bo albo trasa po której sie jedzie jest cienka niczym nitka do zębów a ulice o dł kilkuset metrów maja wielkość 3mm albo ulicę widzimy poprawnie (przy mniejszej skali)  ale ekran odwzorowuje 400m  trasy co wogóole nie nadaje sie do jazdy w trasie.

Bardzo dobrze to ująłeś, dokładnie tak samo sprawa wygląda na kwadratowych ekranach (240x240). Podejście z iGo jest bardzo ergonomiczne, podobnie zresztą jak w TT.

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #38 dnia: Luty 05, 2008, 15:49:26 »

Bardzo dobrze to ująłeś, dokładnie tak samo sprawa wygląda na kwadratowych ekranach (240x240). Podejście z iGo jest bardzo ergonomiczne, podobnie zresztą jak w TT.
Mógłbyś wypełniając ankiete na ich stronie to opisac?
ISTQB Certified Tester

*

Offline janlol

• *
  • 65
  • ?
  • Sprzęt: Navroad Auro 2S, Automapa 6.15 Europa
« Odpowiedź #39 dnia: Luty 05, 2008, 16:14:52 »
wprawdzie to pytanie padło w ankiecie ( rozdzielczosc i uklad ekranu ) ale napisze i tu. Wg mnie przydaloby sie w ankiecie zamiescic przykladowy interfejs w pionie 240x320. Tak uzywam ppc i mysle ze czesc uzytkownikow tez.

Szczerze mówiąc to nie za bardzo rozumiem jak można używać Automapy w poziomie, zwłaszcza, że nie można tu ustawić pilota po prawej albo lewej stronie ekranu, a tylko u góry, co zabiera cenne miejsce na widok do przodu, a taki mnie przede wszystkim interesuje. Zawsze używam "Automapy", podkreślam "Automapy" (bo TomToma to już niekoniecznie) w pionie - interesuje mnie widok do przodu, a na boki to tylko wtedy gdyby było więcej miejsca.

*

Offline JD-MM

• 1145
  • Sprzęt: SGS6 SM-G920F
« Odpowiedź #40 dnia: Luty 05, 2008, 17:49:07 »
.....Szczerze mówiąc to nie za bardzo rozumiem jak można używać Automapy w poziomie.......

Tryb "landscape" jest bardziej naturalny i zdrowszy dla oczu zapytaj jakiegokolwiek okulisty. Nawet przy ekranie panoramicznym i przy bardzo dużych prędkościach widok do przodu (jak dla mnie) jest w zupełności wystarczający.
« Ostatnia zmiana: Luty 05, 2008, 17:51:23 wysłana przez JD-MM »

*

Offline Qbik

• 1495
    • www.wikaro.pl
« Odpowiedź #41 dnia: Luty 05, 2008, 20:31:30 »
używam landscape z opcja full screen i prawdę mówiąc nie chce wracać do trybu Portrait
axim x51v LennySh_Football WM6.1 L10 & iPhone 3G 16GB z 2.2.1 na pokładzie + BT-359 + 4gb SDHC & CF + AM 5.xx EU
http://www.pdaclub.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=6656

*

Offline Yoggi

• Nasz Poeta
  • 507
  • Sprzęt: LOOX N-560 GPS+ACER n35 GPS+ I-Phone 16 GB
« Odpowiedź #42 dnia: Luty 05, 2008, 21:28:44 »
ale poco formatujesz aktualizacja to aktualizacja - ja nie formatuję i wszystko działa normalnie a przy okazji nic od nowa nie muszę ustawiać
Można,ale ja panicznie boję sie łatek.Wolę ściągać od nowa. Boję się błędów przy instalacji. Może gdybym miał EU to bym tego nie robił,ze względu na objętość map,ale z PL wolę w ten sposób. Może i niepotrzebnie,ale tak już mam.
Szczerze mówiąc to nie za bardzo rozumiem jak można używać Automapy w poziomie, zwłaszcza, że nie można tu ustawić pilota po prawej albo lewej stronie ekranu, a tylko u góry, co zabiera cenne miejsce na widok do przodu, a taki mnie przede wszystkim interesuje. Zawsze używam "Automapy", podkreślam "Automapy" (bo TomToma to już niekoniecznie) w pionie - interesuje mnie widok do przodu, a na boki to tylko wtedy gdyby było więcej miejsca.
Też używałem,gdy miałem giętki uchwyt w palmtopie. A teraz mam na szybie "sztywny". I tak się składa,że wtedy w pionie nie da się po prostu umieścić sprzętu. Tzn. da się,ale go nie wyjmiesz,bo żeby go wyciągnąć to trzeba ciągnąć w górę a pół centymetra nad nim jest szyba. I cholernie zasłania widok na drogę do tego stopnia,że kiedyś przez to o mało pieszego nie potrąciłem.
Pokażę ci o co mi chodzi
Tak to wygląda teraz:(wyjmujesz ciągnąc po prostu w lewo)

Tak kiedyś: (giętki uchwyt na desce rozdzielczej,wyjmowanie do góry,a ponieważ sprzęt jest daleko od szyby nie sprawia to kłopotów)

Dlatego tryb landscape jest taki ważny. Czasem po prostu NIE DA SIĘ inaczej umieścić sprzętu,nie robiąc sobie mnóstwa kłopotów.
« Ostatnia zmiana: Luty 05, 2008, 21:30:57 wysłana przez Yoggi »
Lepiej rok odsiedzieć w celi - niźli słuchać Wuwuzeli
Trąba bowiem tak ogłusza,że człowieka cierpi dusza.

*

Offline edmun

• 933
    • Zdjęcia ślubne, Fotografia ślubna
  • Sprzęt: SGH-I780
« Odpowiedź #43 dnia: Luty 06, 2008, 07:49:17 »
tylko nie zastanawiamy się nad faktem umiejscowienia urządzenia w samochodzie, ale o tryb wyświetlania i jego korzyści czy wady.
Czy podczas jazdy w landscape mode nie odczuwasz nigdy że widzisz więcej nic nieznaczących uliczek wokół Ciebie niż trasę którą masz jechać ?
Dlatego pozostaje przy portrait.
Fakt. może to kwestia gustu i każdy będzie chciał pod siebie wszystko ustawić, ale nie znaczy to, że mamy zdecydować jeden tryb i koniec.
Ja np. nie wyobrażam sobie, że mam komunikat że za 100m mam skręcić w prawo, potem na rondzie lekko w lewo + niewiadomo jaki wyjazd, później od razu w prawo, a na ekranie widzę że 200m z prawej mam sklep sieci Biedronka który mnie w ogóle nie interesuje.
Niestety czasami rzut oka na AM jest konieczna, w szczególności kiedy wpadamy w miejsce w który nigdy nie byliśmy, a każde skrzyżowanie to poligon wojskowy dla drogowców.
SGH-I780 + Heineken78 Marvel Dream WM 6.5.3 96dpi
HTC ONE S
TTI TCB-880 + Sirio ML145
Alhambra TDI

*

Offline Yoggi

• Nasz Poeta
  • 507
  • Sprzęt: LOOX N-560 GPS+ACER n35 GPS+ I-Phone 16 GB
« Odpowiedź #44 dnia: Luty 06, 2008, 09:36:59 »
tylko nie zastanawiamy się nad faktem umiejscowienia urządzenia w samochodzie, ale o tryb wyświetlania i jego korzyści czy wady.
Czy podczas jazdy w landscape mode nie odczuwasz nigdy że widzisz więcej nic nieznaczących uliczek wokół Ciebie niż trasę którą masz jechać ?
nie wyobrażam sobie, że mam komunikat że za 100m mam skręcić w prawo, potem na rondzie lekko w lewo + niewiadomo jaki wyjazd, później od razu w prawo, a na ekranie widzę że 200m z prawej mam sklep sieci Biedronka który mnie w ogóle nie interesuje.
Tu się z Tobą całkowicie zgadzam. Bo tak właśnie jest. Na boki widać znacznie dalej niż do przodu. Toteż nie twierdziłem,że tryb pionowy jest zły,a landscape dobry. Chodziło mi o to,że jest ważny ze względów technicznych - jest nierzadko jedynym możliwym rozwiązaniem. To było w odpowiedzi na tę kwestię:
Szczerze mówiąc to nie za bardzo rozumiem jak można używać Automapy w poziomie,
Landscape ma swoje wady,ale nie może być inaczej-wynika to z proporcji ekranu. Trudno na prostokątnym ekranie osiągnąć inny efekt. Dlatego producenci stosują różne sztuczki,żeby to obejść,a więc np. urządzenia z kwadratowymi ekranami,czy umieszczanie wskaźnika pilota po lewej lub prawej stronie.
Lepiej rok odsiedzieć w celi - niźli słuchać Wuwuzeli
Trąba bowiem tak ogłusza,że człowieka cierpi dusza.

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #45 dnia: Luty 06, 2008, 10:23:04 »
Landscape jest całkiem sensownym rozwiązaniem  ale moim zdaniem obecny pilot i widok 3D w AM 4 kompletnie nie nadaje sie do używania jej w trybie poziomym..... w przeciwieństwie do iGO gdzie używałem prawie wyłącznie  Landscape i moim zdaniem rozwiązali to tam doskonale.
Wartość trybu Landscape polega na tym, że PDA (nawigacją) dyskretnie komponuje się (ukrywa) w obszarze podszybia (zamiast sterczącej "gruchy" w pionie) a pilota i strzałki manewrów na ekranie można umieścić z boku.

Pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: Luty 06, 2008, 10:27:23 wysłana przez Lutek II »
ISTQB Certified Tester

*

Offline 6nt

• Ekspert Mio z GSM
  • 2545
  • Myślę, więc... myślę!
    • SGL-W
  • Sprzęt: HTC Kaiser z orangutana (TyTN II), MIO A701, SE K8
« Odpowiedź #46 dnia: Luty 06, 2008, 14:19:33 »
Mnie się osobiście bardzo podoba pomysł konsultowania pomysłów z użyutkownikami w taki właśnie sposób, jak AM to zrobiła. Brawo. Co do menu i pilota, to generalnie ich pomysły mi się podobają, z drobnymi uwagami,które w ankiecie im opisałem. Tak trzymać! :ok:

*

Offline oksok1

• 278
  • Sprzęt: Samsung S7, Pentagram 3106
« Odpowiedź #47 dnia: Luty 06, 2008, 14:28:39 »
Oby tylko ulepszanie interfejsu oraz ilość wodotrysków jak cały tryb 3 D (perspektywa z lotu ptaka + budynki) nie przesłoniła poprawy dysfunkcji jaką niewątpliwie jest obkręcanie się zorientowanej w kierunku jazdy mapy podczas zmian skali. Przeskok na North up następuje bodaj przy skali 2-3km. Dużo i długo już jeżdżę z AM (ok. 300 tys. km). Uważam że jest to bardzo dobry program. Staje się też coraz lepszy. Kręcenie mapą, a co za tym idzie dezorientacja w terenie, najbardziej mi w tej chwili przeszkadza.

*

Offline RadaRes

• 487
  • Sprzęt: Blackstone, GO930
« Odpowiedź #48 dnia: Luty 06, 2008, 18:03:25 »
Dużo i długo już jeżdżę z AM (ok. 300 tys. km).

Kurcze to ty z AM robisz minimum 200km dzień w dzień? Nieźle....
TT CWE i ameryka ;),  AutoMapa EU 5.5.1 (709)

*

Offline Slawek_ps

• **
  • 153
  • Sprzęt: LOOX N520
« Odpowiedź #49 dnia: Luty 06, 2008, 18:10:49 »
Dużo i długo już jeżdżę z AM (ok. 300 tys. km).

Kurcze to ty z AM robisz minimum 200km dzień w dzień? Nieźle....

koledze Oksok1 najprawdopodobniej chodziło, że przejechał z automapą odkąd jej używa ok 300 tys. km a nie że robi 300 tys. po polskich drogach w ciągu roku, gdyby tak było pewnie znałby je na pamięć bez automapy.

*

Offline 6nt

• Ekspert Mio z GSM
  • 2545
  • Myślę, więc... myślę!
    • SGL-W
« Odpowiedź #50 dnia: Luty 06, 2008, 18:17:24 »
Coś te rachunki kolegę zawodzą... Oczywiście na 100% oksok1 nie miał na myśli "rocznie", ale gdyby nawet,oznaczałoby to nie 200 km, ale prawie 1000 km/dzień (rok ma 365-366 dni). Tak więc RadaRes - albo się machnąłeś w rachunkach, albo co innego jeszcze sam miałeś na myśli... I tak prawdopodobnie się myliłeś ;)

*

Offline tomaszkap

• 8932
  • Mój avatar to Sawyer
  • Sprzęt: Samsung Galaxy A52 5G
« Odpowiedź #51 dnia: Luty 06, 2008, 18:42:12 »
A ja nie dostałem żadnej ankiety do wypełnienia??  Jak można się załapać? Oczywiście licencję mam ważną.
Było:Asus A696->SPV M650->Nuvifone M20->i5700->Kaiser-> SGSI,SGSII,SGSIV,Huawei,PALM Centro, Xiaomi Mi Mix 2s, Samsung Galaxy J4, Xiaomi Redmi Note 4 64/4 GB, Huawei P20 ProRealme 8Pro/8GB/128GB, Samsung A52s/A54 5G

*

Offline altroch

• 667
  • Sprzęt: Modecom WinCE 6.0/AM 6.xx, SGS3, SG Note3
« Odpowiedź #52 dnia: Luty 06, 2008, 18:48:17 »
A ja nie dostałem żadnej ankiety do wypełnienia??  Jak można się załapać? Oczywiście licencję mam ważną.

Jest na stronie AM, nawet nie musiałem się logować. (fakt, że strona AM to jedna z nielicznych gdzie trudno się znaleźć)

Pomoc techniczna -> ankieta 5.0
« Ostatnia zmiana: Luty 06, 2008, 18:51:41 wysłana przez altroch »

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
« Odpowiedź #53 dnia: Luty 06, 2008, 19:00:16 »
Wystarczy wątek przeczytać, Moi podawał linka.
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

*

Offline tomaszkap

• 8932
  • Mój avatar to Sawyer
  • Sprzęt: Samsung Galaxy A52 5G
« Odpowiedź #54 dnia: Luty 06, 2008, 19:07:26 »
Wątek przejrzałem pobieżnie i nie zauważyłem a na stronie AM chyba za słabo szukałem bo też tam zajrzałem i nic  :( Niestety tam coś znaleźć bez pomocy forumowiczów to ciężko  :-|

Chciałem po prostu wypełnić ankietę i włączyć się do dyskusji -  dlatego nie zauważyłem  :(

Na zdjęciach prezentuje się AM 5.0 super  :O~
« Ostatnia zmiana: Luty 06, 2008, 19:54:03 wysłana przez tomaszkap »
Było:Asus A696->SPV M650->Nuvifone M20->i5700->Kaiser-> SGSI,SGSII,SGSIV,Huawei,PALM Centro, Xiaomi Mi Mix 2s, Samsung Galaxy J4, Xiaomi Redmi Note 4 64/4 GB, Huawei P20 ProRealme 8Pro/8GB/128GB, Samsung A52s/A54 5G

*

Offline 6nt

• Ekspert Mio z GSM
  • 2545
  • Myślę, więc... myślę!
    • SGL-W
« Odpowiedź #55 dnia: Luty 06, 2008, 19:11:07 »
8. post na 1. stronie wątku, ślepaku ;)

*

Offline altroch

• 667
  • Sprzęt: Modecom WinCE 6.0/AM 6.xx, SGS3, SG Note3
« Odpowiedź #56 dnia: Luty 06, 2008, 19:15:33 »
8. post na 1. stronie wątku, ślepaku ;)

Nie przyjemnie :(

*

Offline sdsi

• 807
  • Sprzęt: Dell x30 High 2GB, GPS Wintec WBT-201, iOMNIA 8GB Black
« Odpowiedź #57 dnia: Luty 06, 2008, 19:46:11 »
ślepaku

off-topic: 6nt - pod avatarem masz napisane "Myślę, więc... myślę!" niestety - imho powyzszym stwierdzenime zaprzeczyles temu.

*

Offline powerman

• *
  • 55
    • Powersteam.Perfekcja w ekologicznym sprzątaniu i dezynfekcji.
  • Sprzęt: Samsung Omnia 8GB+  2GB microSD. AUTOMAPA 5.5.3
« Odpowiedź #58 dnia: Luty 06, 2008, 20:15:10 »
Może wreszcie popracują nad aktualizacją map bo w,, miasteczkach'' często nie ma nawet nazw ulic a co dopiero numerów.W dobie internetu i satelit .Warszawa perfekcja ale te 30 km po za to już marnie...A konkurencja cz.....
Przecież nie tylko bayery i funkcjonalność się liczy ,dokładność przede wszystkim.
« Ostatnia zmiana: Luty 06, 2008, 20:19:15 wysłana przez powerman »

*

Offline 6nt

• Ekspert Mio z GSM
  • 2545
  • Myślę, więc... myślę!
    • SGL-W
« Odpowiedź #59 dnia: Luty 06, 2008, 21:20:41 »
ślepaku

off-topic: 6nt - pod avatarem masz napisane "Myślę, więc... myślę!" niestety - imho powyzszym stwierdzenime zaprzeczyles temu.

myślenie polega również na rozumieniu m. in. żartów - nie zrozumiałeś znaczenia ";)"? Cóż... pointę sam sobie dopisz...