Gdzie ten APR

• 58 Odpowiedzi
  • 17026 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline calipso2

• 28
  • Sprzęt: NaviRoad DUXO, Galaxy S III
Gdzie ten APR
« dnia: Sierpień 25, 2010, 11:58:16 »
Wgrałem najnowszą wersję 6.6, po odpaleniu i przejechaniu dobrych 20km w Katowicach ani razu nie pokazał się APR.

Odp: Gdzie ten APR
« Odpowiedź #1 dnia: Sierpień 25, 2010, 12:34:08 »
Nawet w Warszawie pojawia się gdzie chce.
W Lublinie podobnie, w Płocku go nie ma we Włocławku także brak.
Tam gdzie się pojawiał nawet zgodnie z rzeczywistością pokazywał no i był przydatny, szkoda tylko, że nie działa na terenie PL

*

Offline ochkarol

• 4813
  • Sprzęt: Samsung Galaxy A8
« Odpowiedź #2 dnia: Sierpień 25, 2010, 12:49:47 »
... pojawia się gdzie chce.
Nie tam gdzie chce, tylko tam gdzie jest o nim informacja w programie/mapie.
Moznaby odnieść wrażenie, że na tych samych skrzyzowaniach raz się pojawia a raz nie.
... Tam gdzie się pojawiał nawet zgodnie z rzeczywistością pokazywał no i był przydatny, szkoda tylko, że nie działa na terenie PL
To się zdecysuj czy działa on na terenie RP czy nie  :-?
Pozdrawiam
Karol
. : Kobietę łatwiej rozebrać wbrew jej woli, niż ubrać po jej myśli. : .

« Odpowiedź #3 dnia: Sierpień 25, 2010, 14:23:44 »
To oczywiste, że APR pojawia się wtedy i w miejscach gdzie dane zawarte w mapach na to pozwalają, rzecz w tym, że te dane są na dzień dzisiejszy bardzo ubogie.
Trasę Lublin-Warszawa-Płock_Włocławek-Inowrocław-Będzin i z powrotem zrobiłem w sobotę i jedynie w Warszawie zauważyłem pojawienie się APR i to wyłącznie na trasie siekierkowskiej i fragmencie Wisłostrady. Cieniutko nawet jak na AM ale na początek pewnie wystarczyć musi.
Może i źle kliknąłem ale sprawa zasięgu APR także wydaje się być oczywista w końcu producent AM wyraźnie napisał, ze APR działa ona na terenie PL.

*

Offline ochkarol

• 4813
« Odpowiedź #4 dnia: Sierpień 25, 2010, 14:56:30 »
No bo działa  :-|
Inna bajka na ilu skrzyżowaniach/węzłach występuje oraz jak rzetelne są te informacje.  :S
Pozdrawiam
Karol

*

MarkNavi

« Odpowiedź #5 dnia: Sierpień 26, 2010, 08:36:00 »
No bo działa  :-|
Inna bajka na ilu skrzyżowaniach/węzłach występuje oraz jak rzetelne są te informacje.  :S

Kolego taka forma obrony programu jest żenująca. Jeżeli ci piszą ludzie, że APR praktycznie na dzień dzisiejszy nie istnieje i jest tylko marketingowym zabiegiem, to czemu idziesz pod prąd tym opiniom mówiąc, że działa. No owszem czasami sporadycznie  sie pojawi, ale czy mozna powiedzieć, że APR działa ? Ja teraz jestem w delegacji w Lublinie. Zjeździłem tu sporo i ani razu APR sie nie pojawił. Nie obraź się, ale na dzień dzisiejszy ktoś kto pisze, że APR działa, to ma po prostu "klapki na oczach". Podejrzewam, że w kolejnych wersjach APR będzie się rozszerzał, podobnie jak te nieszczęsne budynki 3D.

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
  • Sprzęt: Navroad Vivo Plus, Huawei Honor 6
« Odpowiedź #6 dnia: Sierpień 26, 2010, 08:56:27 »
W Toruniu jest praktycznie na każdym skrzyżowaniu. Też idę pod prąd  :P

*

Offline paulus

• **
  • 132
  • Sprzęt: NR450BV + AM EU 6.10.0
« Odpowiedź #7 dnia: Sierpień 26, 2010, 09:36:28 »

Ja teraz jestem w delegacji w Lublinie. Zjeździłem tu sporo i ani razu APR sie nie pojawił. Nie obraź się, ale na dzień dzisiejszy ktoś kto pisze, że APR działa, to ma po prostu "klapki na oczach". Podejrzewam, że w kolejnych wersjach APR będzie się rozszerzał, podobnie jak te nieszczęsne budynki 3D.
W Lublinie działa, ale faktycznie w "różnych" miejscach i nie zawsze tam, gdzie jest najbardziej potrzebny. Inna sprawa to wielokrotnie już opisywana wielkość tych znaczków z pasami oraz ich czytelność. Jeżeli skręcam w drogę o oznaczeniu E372/12/17, a drogowskazy umieszczone przy drodze pokazują mi tylko kierunki na dane miasto z opisem dróg krajowych (czyli 12 i 17), to po co mnie APR informuje, że mam skręcić w drogę nr E372  :O
Ktoś wcześniej pisał, że APR pojawia się na 300m przed skrzyżowaniem i szybko znika, ale ja zauważyłem, że jest inaczej. Mam ustawione pokazywanie następnego manewru już na 2km przed nim i faktycznie APR pokazuje się dużo wcześniej i nie znika, aż do skrętu.

*

Offline grzemach

• 269
    • Info Enterprise
  • Sprzęt: HTC TyTN II
« Odpowiedź #8 dnia: Sierpień 26, 2010, 10:20:26 »
w Kielcach, jest też praktycznie na każdym skrzyżowaniu. Inną sprawą jest, że czasami pokazuje dane zupełnie inaczej niż jest to faktycznie :)

*

Offline ochkarol

• 4813
« Odpowiedź #9 dnia: Sierpień 26, 2010, 10:26:47 »
Miałem okazję przejechac przez Kilece na becie z APR od strony Opatowa na Ślichowice (czyli całe Kielce od wschodu na zachód).
Po trzecim skrzyżowaniu przestałem już patrzeć na APR, bo nie maiłem siły się śmiać. :mrgreen:
Nie wiem czy poprawili.
Pozdrawiam
Karol

*

Offline jrk999

• **
  • 149
  • Sprzęt: HP ipaq 316/AM EU 6.11, KIGSTON SD4/8GB
« Odpowiedź #10 dnia: Sierpień 26, 2010, 10:38:59 »
W Budapeszcie działa super, ale potwierdzam że w Katowicach dane są baaardzo ubogie.

*

Offline rafal66

• *
  • 96
  • Sprzęt: HTC Sensation Z710e + Acer Iconia Tab A500 (16)
« Odpowiedź #11 dnia: Sierpień 26, 2010, 11:15:31 »
Zauważyłem, że (w każdym razie w W-wie) pokazuje się dość często, ale najczęściej..... tego nie zauważam (nie patrzę cały czas na navi, a raczej słucham). Jak proponował że przydałby się opcjonalny "bip" kiedy pokazuje się asystent - ja jestem za, bo tak jego użyteczność spada. Ale tak czy inaczej widziałem kilka razy też w trasie poza w-wą - biorąc pod uwagę, że pewnie na połowę jego wystąpień nie zwróciłem uwagi to jednak trochę go jest.

*

Offline izaw

• 1165
« Odpowiedź #12 dnia: Sierpień 26, 2010, 12:43:46 »
Taak, jadę A2 z Konina do Strykowa i w pewnych momentach (bez żadnych węzłów) pojawia się APR i pokazuje, że jestem na A2 i mam dwa pasy do jazdy prosto. Tylko po co?

Podobnie w Łodzi. W połowie drogi między skrzyżowaniami pojawia się APR z dwoma pasami i znika. Na najbliższym skrzyżowaniu są już cztery pasy.

I tak samo gdzie indziej. Na poprawienie humoru może i dobre. Pomoc wątpliwa, bo jak już pojawi się w odpowiednim miejscu, to loteria, czy nie kłamie.

*

Offline AdamMie

• 1033
  • Sprzęt: Asus 636N, NavRoad Q1, AM 6.10 _PL
« Odpowiedź #13 dnia: Sierpień 26, 2010, 13:00:13 »
Mam ustawione pokazywanie następnego manewru już na 2km przed nim i faktycznie APR pokazuje się dużo wcześniej i nie znika, aż do skrętu.
Gdzie to się ustawia?

*

Offline paulus

• **
  • 132
« Odpowiedź #14 dnia: Sierpień 26, 2010, 13:09:34 »
Gdzie to się ustawia?
Ustawienia/Komunikaty/5 zakładka (zakręty/prosto) - mam zaptaszkowane "Pokazuj prosto gdy do manewru" i tutaj wartość > 2.0 km

*

Offline AdamMie

• 1033
  • Sprzęt: Asus 636N, NavRoad Q1, AM 6.10 _PL
« Odpowiedź #15 dnia: Sierpień 26, 2010, 13:15:38 »
Dziękuję.

*

Offline Darek_Foto

• 1630
    • Fotografia ślubna Kraków
  • Sprzęt: HTC HD2, LeEco MAX2
« Odpowiedź #16 dnia: Sierpień 26, 2010, 13:29:12 »
Myślę, że z APR to nie ma nic wspólnego...
Dariusz B.
Skórki do AutoMapy dla WM, WinCE, PC: http://www.automapa.darekfoto.pl/

*

Offline paulus

• **
  • 132
« Odpowiedź #17 dnia: Sierpień 26, 2010, 15:02:58 »
Może i nie ma, ale kilka osób pisało, że tak jak nagle się APR pojawia, tak szybko znika, więc napisałem, że u mnie jest inaczej. Zawsze można sprawdzić ustawiając właśnie większe wartości "Pokazuj prosto..."

*

Offline ochkarol

• 4813
« Odpowiedź #18 dnia: Sierpień 26, 2010, 15:37:02 »
Po prostu nie trafiłeś na takie skrzyzowanie.
Trzeba byłoby porównywac identyczne fragmenty trasy.
Pozdrawiam
Karol

*

Offline Dolek

• 2023
  • Sprzęt: Waze znakomicie się sprawuje
« Odpowiedź #19 dnia: Sierpień 26, 2010, 16:58:13 »

Kolego taka forma obrony programu jest żenująca. Jeżeli ci piszą ludzie, że APR praktycznie na dzień dzisiejszy nie istnieje i jest tylko marketingowym zabiegiem, to czemu idziesz pod prąd tym opiniom mówiąc, że działa. No owszem czasami sporadycznie  sie pojawi, ale czy mozna powiedzieć, że APR działa ?

Dzisiaj trochę kręciłem się po Łodzi i na sporej części skrzyżowań działa znakomicie. Więc dlaczego ma ktoś mówić że nie działa skoro działa ??

*

MarkNavi

« Odpowiedź #20 dnia: Sierpień 26, 2010, 17:15:42 »
No to jak jest super, to widocznie ja nie miałem szczęścia lub faktycznie nie zauważałem z powodu braku tego "bip". W takim razie jest okey !!!

*

Offline matthiasgor

• 368
  • Sprzęt: NavRoad Vivo S, Nokia E7
« Odpowiedź #21 dnia: Sierpień 26, 2010, 20:01:08 »
No to jak jest super, to widocznie ja nie miałem szczęścia lub faktycznie nie zauważałem z powodu braku tego "bip". W takim razie jest okey !!!

W okolicach Gorzowa Wlkp. dzial tylko na DK 3 i zjazdowkach z niej
wyslalem im caly przebieg DK 22 przez misto z danymi do APR czekam na aktualizacje map i co wymodza
--
Pozdrawiam
Maciej

*

Offline mobilex

• *
  • 74
  • Sprzęt: NavRoad VIVO_S + AutoMapa Europe
« Odpowiedź #22 dnia: Sierpień 26, 2010, 20:33:00 »
Ustawienia/Komunikaty/5 zakładka (zakręty/prosto) - mam zaptaszkowane "Pokazuj prosto gdy do manewru" i tutaj wartość > 2.0 km
To nie jest ustawianie APR. Tu ustawiasz kiedy strzałka na górze ma pokazywać, że będzie  manewr skrętu, tzn. jeśli masz > 2.0 km to strzałka z prostej zmieni się na skręt 2 km przed manewrem i wkurzający komunikat typu "xxx km prosto" będzie o wiele częściej niż ustawisz na 4,5 km. Ja ustawiłem na 4,5 km i wtedy strzałka pokazuje się 4,5 km przed manewrem i komunikaty są bardzo rzadko.

*

Offline edmun

• 933
    • Zdjęcia ślubne, Fotografia ślubna
  • Sprzęt: SGH-I780
« Odpowiedź #23 dnia: Sierpień 26, 2010, 22:37:31 »
APR we Wrocławiu chyba nie istnieje :)
A szkoda bo ostatnio dosyć ciasno się robiło, a nawet ja który tam prawie codziennie jest, nie kojarzy wszystkich skrzyżowań i jakie pasy wcześniej zająć (a spróbuj ujrzeć tablice wcześniej jak Ci autobusy zasłaniają cały prawy pas)
SGH-I780 + Heineken78 Marvel Dream WM 6.5.3 96dpi
HTC ONE S
TTI TCB-880 + Sirio ML145
Alhambra TDI

*

Offline jerzu

• 1323
    • Mój profil na FB
  • Sprzęt: iPhone 7
« Odpowiedź #24 dnia: Sierpień 26, 2010, 23:20:18 »
Taak, jadę A2 z Konina do Strykowa i w pewnych momentach (bez żadnych węzłów) pojawia się APR i pokazuje, że jestem na A2 i mam dwa pasy do jazdy prosto. Tylko po co?

To samo jest na A4 od Bielan Wrocławskich do węzła Prądy. Na A2 od węzła Piątek do zjazdu na Stryków też.

Połączone: [time]Sierpień 26, 2010, 23:21:26[/time]

APR we Wrocławiu chyba nie istnieje :)

Na becie nie było, na finalnej jeszcze nie sprawdzałem.
Dariusz "jerzu" Niemczyński
Telefon - iPhone 7 & Moto G5
Tablet - Huawei Media Pad T5

*

Offline ochkarol

• 4813
« Odpowiedź #25 dnia: Sierpień 26, 2010, 23:25:35 »
Taak, jadę A2 z Konina do Strykowa i w pewnych momentach (bez żadnych węzłów) pojawia się APR i pokazuje, że jestem na A2 i mam dwa pasy do jazdy prosto. Tylko po co? ...
To samo było w becie2 jadąc od Opatowa do Kielc (całą drogę praktycznie).
W przeciwpołożną stronę było ok.
Zgłosiłem i poprawili.
Pozdrawiam
Karol

*

Offline edmun

• 933
    • Zdjęcia ślubne, Fotografia ślubna
  • Sprzęt: SGH-I780
« Odpowiedź #26 dnia: Sierpień 27, 2010, 07:59:09 »
Oczywiście A4 nie wliczam w kategorię "Wrocławia" :D
SGH-I780 + Heineken78 Marvel Dream WM 6.5.3 96dpi
HTC ONE S
TTI TCB-880 + Sirio ML145
Alhambra TDI

*

Offline paulus

• **
  • 132
« Odpowiedź #27 dnia: Sierpień 27, 2010, 09:29:42 »
To nie jest ustawianie APR. Tu ustawiasz kiedy strzałka na górze ma pokazywać, że będzie  manewr skrętu, tzn. jeśli masz > 2.0 km to strzałka z prostej zmieni się na skręt 2 km przed manewrem i wkurzający komunikat typu "xxx km prosto" będzie o wiele częściej niż ustawisz na 4,5 km. Ja ustawiłem na 4,5 km i wtedy strzałka pokazuje się 4,5 km przed manewrem i komunikaty są bardzo rzadko.
Ale ja wcale nie twierdziłem, że to ma jakiś wpływ na pokazywanie APR  :O Po prostu napisałem to, co zauważyłem w porównaniu do komentarzy kilku osób, że im bardzo szybko "znika" ta ikonka. Zresztą, czy ma, czy nie ma wpływu to tylko programiści AM wiedzą, a może i nie  :mrgreen:

« Odpowiedź #28 dnia: Sierpień 27, 2010, 14:37:39 »
Pisałem juz o tym wcześniej i napiszę jeszcze raz: APR w Warszawie prawie nie istnieje. A zjeżdziłem tu już prawie całe miasto. Mam porównanie do dzialania APR w Navigonie z mapami TA i z IGO8 z najnpwszymi mapami NAVTECH, i powiem tyle że funkcja i dane zawarte o APR w AM nie dorasta konkurencji nawet do kolan :D Narobili wielkie halo marketingowe że to niby będzie takie super, a w rzeczywistości wyszła z tego wielka kupa..... Pamiętam jak wielu tu na forum naskoczyło na mnie żebym nie narzekał bo to wtedy była Beta i że w wersji finalnej wszystko zostanie uzupełnione hehehehe. I co? Przysłowiowe jajco :ok: nadal jest beznadzieja.

/Dominik
« Ostatnia zmiana: Sierpień 27, 2010, 14:41:23 wysłana przez outlanderek »

*

Offline jachraniak

• 2152
  • Sprzęt: iPhone 13
« Odpowiedź #29 dnia: Sierpień 27, 2010, 14:54:29 »
Już pisałem, ale co tam napiszę... Też zjedziłem "prawie całe" miasto (Wa-wa) i co i jajco! APR prowadził mnie z dużą dokładnością. W porównaniu z innymi nawigacjami rewelacja.

sorka za poziom uogólnienia  :E

BTW

zrób chłopie zrzuty - będzie dyskusja - bo tak...