też bym wolał korzystać jedynie z Miplo, należy więc wywierac nacisk na Miplo niech szukają po wszystkich serwerach na świecie "przyjemnych i sprawdzonych" POI, niech sami je konwertują na odpowiedni format, umieszczają w bazie Miplo
Sądzę, że na to nigdy sobie nie pozwolą, zważywszy, że jest to zwykle łamanie praw autorskich, które być może przejdzie poprzez indywidualne "działania" użytkowników, ale nie poprzez oficjalne działanie MIPLO.
Mam następującą propozycję:POI z [Fotoradary EU] moglibyśmy wprowadzić jedynie ręcznie - z poziomu AM - podając tylko współrzędne geograficzne. Przy tej metodzie AM pozostałe dane wypełni sama automatycznie.Czy "jest to zwykłe łamanie praw autorskich" jak pisze Akubit - mam wątpliwości. Współrzędne geograficzne wg mnie to byt niezależny i nie może podlegać ochronie prawnej. Stafid i nie tylko, również byłby zadowolony, bo mógłby korzystać jedynie z Miplo.
Uzasadnienie:1) Przez kilka godzin przyglądałem się POI z [Fotoradary EU] i zauważyłem, że są tam również terytoria zamorskie Francji i Wlk.Brytanii oraz sporo pozycji - poza mapą (taki komunikat pojawiał się w AM po wprowadzeniu pozycji i wybraniu opcji - pokaż na mapie). Z tego choćby powodu nie ma co kombinować z hurtowym wrzutem wszystkich 19044 POI do Miplo. Każdy wprowadzany punkt obowiązkowo należy wyświetlić na mapie, przekonać się na co wskazuje i po takiej wstępnej weryfikacji dopiero można by go dopisać do [POI Użytkownika], skąd przy najbliższej synchronizacji zostanie przeniesiony do Miplo.
Dlatego też wprowadzać pozycje mogą jedynie Użytkownicy, którzy posiadają AM w wersji EU
2) W/w procedura może być sposobem na odpowiedzialne uaktywnienie wielu Użytkowników serwisu Miplo. Motywem dla jednych będą miplomile, a dla innych czysta satysfakcja - nieważne. W każdym razie ktoś, kto wprowadziłby ręcznie wszystko ma szanse na zdobycie pierwszego miejsca w rankingu Użytkowników.
Prosiłbym w tym miejscu, aby dać pierwszeństwo do ręcznego wprowadzania autorowi tego wątku tzn. Fox2plus.
Fox2plus proszę Cię o wypowiedź w tej sprawie.
3) Szanse są duże. NocnyMarek napisał, że jest nas 15 tys. z czego ponad 3 tys. aktywnych (dokładnie na dzisiaj 3420).
Teoretycznie wychodzi więc, że do zweryfikowania i ewentualnego wprowadzenia - na jednego aktywnego Użytkownika przypada ok. 5.5 pozycji. Tak naprawdę ilość pozycji będzie znacznie większa, bo jedynie Użytkownicy AM w wersji EU mają możliwość podejrzenia pozycji na mapie.
Problemy jakie dostrzegam:1) Moderator kategorii [Fotoradary stacjonarne] przy tak dużej ilości POI może mieć kłopoty z obróbką danych.
Wg mnie należałoby zgłosić propozycje do Suportu Miplo o wydzielenie oddzielnej kategorii dla każdego państwa - [Fotoradary NazwaPaństwa].
Osobiście uważam, że z chwilą, gdy pojawiła się AM EU wszystkie kategorie w Miplo powinny mieć zakres nie ogólny - tylko w ramach poszczególnych państw. Poprawie uległaby funkcjonlalność np. jadąc do Niemiec wgrywam tylko POI na Polskę i Niemcy, a nie całą Europę.
2) Jeśli za wprowadzanie POI np. w pogoni za miplomilami, wezmą się posiadacze AM PL, którzy nie mają możliwości podglądu punktu na mapie - powstanie bałagan, z którym żaden moderator sobie nie poradzi.
Na koniec procedura wprowadzania dla Użytkowników, którzy jeszcze nie dodawali żadnego POI:1) Na dużym PC lub laptopie uruchamiamy UAMedytora i wprowadzamy do niego [Fotoradary EU]
2) Na sprzęcie mobilnym uruchamiamy AM EU a następnie: (opis dla wersji 4.5.2)
a) - na dole ekranu wybieramy [Prowadź do..] i dalej ikonkę [Punkt GPS]
b) - wprowadzamy współrzędne geograficzne dla punktu z [Fotoradary EU] bacząc aby się nie pomylić nie tylko przy zbyt pośpiesznym wprowadzaniu, ale również zwracamy uwagę na prawidłowe oznaczenie długości geograficznej - literę E lub W (dla wartości minusowych)
c) po wprowadzeniu współrzędnych - wybieramy przycisk [Inne opcje], a następnie ikonę z napisem [Pokaż na mapie].
Jeśli weryfikacja na mapie dla danego punktu wypada pozytywnie:
- przez ponowne wybranie [Prowadź do...] i [Punkt GPS] wracamy do wprowadzonych przez nas współrzędnych i ponownie wybieramy przycisk [Inne opcje], ale tym razem zamiast [Pokaż na mapie] wybieramy [Dodaj do POI]. Po tym kroku pokaże się lista kategorii do wyboru - wybieramy kategorię [Fotoradary stacjonarne]. W tym momencie AM wypełni nam wszystkie potrzebne dane - pozostaje nam tylko potwierdzić chęć dodania nowego POI przyciskiem [OK] w lewym dolnym rogu - i możemy przejść do wprowadzania następnej pozycji.
Jeśli weryfikacja na mapie dla danego punktu wypada negatywnie to przechodzimy do wprowadzania następnej pozycji z listy.
Tak wprowadzone POI przy następnej synchronizacji zostaną dodane do Miplo.
Pozdrawiam, jetsf