Fotoradary EU+PL cotygodniowa aktualizacja 04.02.2008

• 54 Odpowiedzi
  • 18146 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline puniek

• 4617
  • Sprzęt: Samsung Galaxy S7 EDGE SM-G935F
Odp: Fotoradary EU+PL cotygodniowa aktualizacja
« Odpowiedź #30 dnia: Styczeń 03, 2008, 22:16:13 »
Mam kilka pytań odnośnie bazy fotoradarów:

1. Która baza fotoradarów jest lepsza (aktualniejsza) z miplo czy z navipoi.pl?
2. Jeśli ściągnę bazę z navipoi i wgram do istniejącej już bazy z miplo (mam wgrane miplo i je synchronizuję) to czy nie zrobi się bałagan (dublowanie lub inne)?
3. Czy po wgraniu bazy z navipoi działa ostrzeganie o fotoradarach- czy trzeba coś dodatkowo ściągać (ikonki, dźwięki) i uruchamiać?

Z góry dziękuję za pomoc!
Nie zrobi się bałagan bo synchronizuje sie kategoria istniejąca w Miplo... tu kategoria nazywa się Fotoradary EU a w Miplo.pl taka nie istnieje :-)
Co do ikonki to w paczce jest ikonka, którą wystarczy wrzucić jednorazowo do katalogu icons....
« Ostatnia zmiana: Styczeń 03, 2008, 22:18:37 wysłana przez Lutek II »
ISTQB Certified Tester

« Odpowiedź #31 dnia: Styczeń 03, 2008, 22:47:31 »

2. Jeśli ściągnę bazę z navipoi i wgram do istniejącej już bazy z miplo (mam wgrane miplo i je synchronizuję) to czy nie zrobi się bałagan (dublowanie lub inne)?
3. Czy po wgraniu bazy z navipoi działa ostrzeganie o fotoradarach- czy trzeba coś dodatkowo ściągać (ikonki, dźwięki) i uruchamiać?

Nie zrobi się bałagan bo synchronizuje sie kategoria istniejąca w Miplo... tu kategoria nazywa się Fotoradary EU a w Miplo.pl taka nie istnieje :-)
Co do ikonki to w paczce jest ikonka, którą wystarczy wrzucić jednorazowo do katalogu icons....

Dzięki za wyjaśnienie!

A jeśli wgram fotoradary PL to też nie będzie problemów?

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #32 dnia: Styczeń 03, 2008, 22:55:33 »

Dzięki za wyjaśnienie!

A jeśli wgram fotoradary PL to też nie będzie problemów?
Wszytko było juz w tym wątku.
ISTQB Certified Tester

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
« Odpowiedź #33 dnia: Styczeń 03, 2008, 23:19:40 »
1. Żadna amatorska baza polskich POI nie moze się obecnie równać z bazą miplo
(baza miplo ma obecnie ponad 15tyś. użytkowników, z czego ponad 3tyś. to użytkownicy aktywni)

2 i 3. Nie wiem, nie używam innych namiastek miplo.
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

*

Offline RUKAT

• 2388
  • Sprzęt: POCO X3 NFC
« Odpowiedź #34 dnia: Styczeń 04, 2008, 00:00:18 »

Widzę tu jakieś zacietrzewienie  :] Co ma do rzeczy pochodzenie POI do wiedzy o wykorzystywaniu ich przez AM  :-?
Nawet korzystając tylko z miplo można sobie zrobić kilka zestawów POI i o ile będziemy wczytywać je oddzielnie a nie "dodawać do pliku" to nie będzie żadnego bałaganu .wczytanie jednego pliku "wyczytowuje" poprzedni niezależnie czy był z miplo czy nie . A ostrzeganie  ustawia się niezależnie czy są POI czy nie . Ustawiasz ostregaj o budkach z piwem i jak są wczytane  poi "budka z piwem" to ostrzega a jak nie ma to nie ostrzega i znowu niezależnie czy poi jest z miplo czy nie (byle w odpowiednim formacie)
Śmieci można narobić gdy się wyśle jakieś "obce" POI przy synchronizacji ale od tego jest w miplosync odpowiednia opcja do "odptaszkowania"
Nic tak nie cieszy jak seria z pepeszy ;o)

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
« Odpowiedź #35 dnia: Styczeń 04, 2008, 00:20:57 »
A gdzie tam zacietrzewienie, zwyczajna niewiedza  :P
Nie znam nazw kategorii 'POI skądinąd', to nie wiem też czy trzeba coś dodatkowo ustawiać ...
Moderatorowi chyba też wolno czegoś tam nie wiedzieć?  :wink:
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #36 dnia: Styczeń 04, 2008, 07:28:42 »
O co sie kłócicie...po co....? Przecież to co jest w tych radarach EU tego nie ma w Miplo.pl i odwrotnie...  Podejrzewam, że te Radary EU z TT pochodzą z bazy nieamatorskiej i zostały przekonwertowane przez kolegę i tyle... więc obie sie uzupełniają....
ISTQB Certified Tester

*

Offline RUKAT

• 2388
  • Sprzęt: POCO X3 NFC
« Odpowiedź #37 dnia: Styczeń 04, 2008, 12:45:20 »
A gdzie tam zacietrzewienie, zwyczajna niewiedza  :P
Nie znam nazw kategorii 'POI skądinąd', to nie wiem też czy trzeba coś dodatkowo ustawiać ...
Moderatorowi chyba też wolno czegoś tam nie wiedzieć?  :wink:
Dobra dobra ...  Prędzej Ja nie będę czegoś wiedział niż Wy Wasza Moderotowatość :mrgreen:
Nic tak nie cieszy jak seria z pepeszy ;o)

*

Offline stafid

• 445
  • o drogę nie pytam
    • Perfect
  • Sprzęt: Asus 636N, AM EU
« Odpowiedź #38 dnia: Styczeń 04, 2008, 21:08:41 »
1. Żadna amatorska baza polskich POI nie moze się obecnie równać z bazą miplo
(baza miplo ma obecnie ponad 15tyś. użytkowników, z czego ponad 3tyś. to użytkownicy aktywni)

też bym wolał korzystać jedynie z Miplo, należy więc wywierac nacisk na Miplo niech szukają po wszystkich serwerach na świecie "przyjemnych i sprawdzonych" POI, niech sami je konwertują na odpowiedni format, umieszczają w bazie Miplo, wtedy sobie podczas synchro doładuję dodatkowo dajmy nato fotoradary w Grecji. Dopóki jest jak jest wszyscy szukają uzupełnień na własną rękę, chyba że korzystają jak ja z PDA tylko do nawigacji gó....o znając się na informatyce, czekając na cud w Miplo. Ale marek co łazi po nocy ich przyciśnie i baza mi się też powiększy. Pozdrowionka  :ok:

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
  • Sprzęt: Navroad Vivo Plus, Huawei Honor 6
« Odpowiedź #39 dnia: Styczeń 04, 2008, 21:17:57 »

też bym wolał korzystać jedynie z Miplo, należy więc wywierac nacisk na Miplo niech szukają po wszystkich serwerach na świecie "przyjemnych i sprawdzonych" POI, niech sami je konwertują na odpowiedni format, umieszczają w bazie Miplo

Sądzę, że na to nigdy sobie nie pozwolą, zważywszy, że jest to zwykle łamanie praw autorskich, które być może przejdzie poprzez indywidualne "działania" użytkowników, ale nie poprzez oficjalne działanie MIPLO.

*

Offline stafid

• 445
  • o drogę nie pytam
    • Perfect
« Odpowiedź #40 dnia: Styczeń 06, 2008, 15:30:34 »
każda informacja jest towarem handlowym, można ją kupić sprzedać przecież nie mówię o kradzieży :mrgreen:

*

Offline jetsf

• 365
  • Sprzęt: Omnia 2,WM6.5, AM6.12.EU, BT-Q1000XT, GS2 ws 4.0.4
« Odpowiedź #41 dnia: Styczeń 06, 2008, 19:05:26 »
też bym wolał korzystać jedynie z Miplo, należy więc wywierac nacisk na Miplo niech szukają po wszystkich serwerach na świecie "przyjemnych i sprawdzonych" POI, niech sami je konwertują na odpowiedni format, umieszczają w bazie Miplo
Sądzę, że na to nigdy sobie nie pozwolą, zważywszy, że jest to zwykle łamanie praw autorskich, które być może przejdzie poprzez indywidualne "działania" użytkowników, ale nie poprzez oficjalne działanie MIPLO.

Mam następującą propozycję:
POI z [Fotoradary EU] moglibyśmy wprowadzić jedynie ręcznie - z poziomu AM - podając tylko współrzędne geograficzne. Przy tej metodzie AM pozostałe dane wypełni sama automatycznie.
Czy "jest to zwykłe łamanie praw autorskich" jak pisze Akubit - mam wątpliwości. Współrzędne geograficzne wg mnie to byt niezależny i nie może podlegać ochronie prawnej.  Stafid i nie tylko, również byłby zadowolony, bo mógłby korzystać jedynie z Miplo.

Uzasadnienie:
1) Przez kilka godzin przyglądałem się POI z [Fotoradary EU] i zauważyłem, że są tam również terytoria zamorskie Francji i Wlk.Brytanii oraz sporo pozycji - poza mapą (taki komunikat pojawiał się w AM po wprowadzeniu pozycji i wybraniu opcji - pokaż na mapie).  Z tego choćby powodu nie ma co kombinować z hurtowym wrzutem wszystkich 19044 POI do Miplo. Każdy wprowadzany punkt obowiązkowo należy wyświetlić na mapie, przekonać się na co wskazuje i po takiej wstępnej weryfikacji dopiero można by go dopisać do [POI Użytkownika], skąd przy najbliższej synchronizacji zostanie przeniesiony do Miplo.
Dlatego też wprowadzać pozycje mogą jedynie Użytkownicy, którzy posiadają AM w wersji EU

2) W/w procedura może być sposobem na odpowiedzialne uaktywnienie wielu Użytkowników serwisu Miplo. Motywem dla jednych będą miplomile, a dla innych czysta satysfakcja - nieważne. W każdym razie ktoś, kto wprowadziłby ręcznie wszystko ma szanse na zdobycie pierwszego miejsca w rankingu Użytkowników.
Prosiłbym w tym miejscu, aby dać pierwszeństwo do ręcznego wprowadzania autorowi  tego wątku tzn. Fox2plus.
Fox2plus proszę Cię o wypowiedź w tej sprawie.

3) Szanse są duże. NocnyMarek napisał, że jest nas 15 tys. z czego ponad 3 tys. aktywnych (dokładnie na dzisiaj 3420).
Teoretycznie wychodzi więc, że do zweryfikowania i ewentualnego wprowadzenia  - na jednego aktywnego Użytkownika przypada ok. 5.5 pozycji. Tak naprawdę ilość pozycji będzie znacznie większa, bo jedynie Użytkownicy AM w wersji EU mają możliwość podejrzenia pozycji na mapie.

Problemy jakie dostrzegam:
1) Moderator kategorii [Fotoradary stacjonarne] przy tak dużej ilości POI może mieć kłopoty z obróbką danych.
Wg mnie należałoby zgłosić propozycje do Suportu Miplo o wydzielenie oddzielnej kategorii dla każdego państwa - [Fotoradary NazwaPaństwa].
Osobiście uważam, że z chwilą, gdy pojawiła się AM EU wszystkie kategorie w Miplo powinny mieć zakres nie ogólny - tylko w ramach poszczególnych państw. Poprawie uległaby funkcjonlalność np. jadąc do Niemiec wgrywam tylko POI na Polskę i Niemcy, a nie całą Europę.

2) Jeśli za wprowadzanie POI np. w pogoni za miplomilami, wezmą się posiadacze AM PL, którzy nie mają możliwości podglądu punktu na mapie - powstanie bałagan, z którym żaden moderator sobie nie poradzi.

Na koniec procedura wprowadzania dla Użytkowników, którzy jeszcze nie dodawali żadnego POI:
1) Na dużym PC lub laptopie uruchamiamy UAMedytora i wprowadzamy do niego [Fotoradary EU]

2) Na sprzęcie mobilnym uruchamiamy AM EU a następnie: (opis dla wersji 4.5.2)

a) - na dole ekranu wybieramy [Prowadź do..] i dalej ikonkę [Punkt GPS]

b) - wprowadzamy współrzędne geograficzne dla punktu z [Fotoradary EU] bacząc aby się nie pomylić nie tylko przy zbyt pośpiesznym wprowadzaniu, ale również zwracamy uwagę na prawidłowe oznaczenie długości geograficznej - literę E lub W (dla wartości minusowych)

c) po wprowadzeniu współrzędnych - wybieramy przycisk [Inne opcje], a następnie ikonę z napisem [Pokaż na mapie].

Jeśli weryfikacja na mapie dla danego punktu wypada pozytywnie:
     - przez ponowne wybranie [Prowadź do...] i [Punkt GPS] wracamy do wprowadzonych przez nas współrzędnych i ponownie wybieramy przycisk [Inne opcje], ale tym razem zamiast [Pokaż na mapie] wybieramy [Dodaj do POI]. Po tym kroku pokaże się lista kategorii do wyboru - wybieramy kategorię [Fotoradary stacjonarne].  W tym momencie AM wypełni nam wszystkie potrzebne dane - pozostaje nam tylko potwierdzić chęć dodania nowego POI przyciskiem [OK] w lewym dolnym rogu - i możemy przejść do wprowadzania następnej pozycji.

Jeśli weryfikacja na mapie dla danego punktu wypada negatywnie to przechodzimy do wprowadzania następnej pozycji z listy.

Tak wprowadzone POI przy następnej synchronizacji zostaną dodane do Miplo.

Pozdrawiam, jetsf

« Odpowiedź #42 dnia: Styczeń 06, 2008, 19:22:09 »

Wlasnie tego sie obawialem. Zaladowanie duzych ilosci POI moze spowolnic AM. Nawet jezeli program poprawnie eliminuje duplikaty to chyba tylko wtedy gdy sa tej samej kategorii i na tej samej pozycji. Czasmi policja z radarem nazywa sie radar przenosny, czasami suszarka itd. Po wgraniu wszystkiego moze byc niezly balagan i AM zagada na smierc.

Aby rozwiazac problem napisalem program ktory buduje wlasna baze punktow. Najpierw importuje pliki poi do bazy. Podczas importu sam decyduje o nazwie kategorii i nie wczytuje punktu jezeli juz w bazie istnieje inny oddalony od niego mniej niz np o 300m. Export wykonuje wybiorczo, tzn najpierw ustalam trase ktora bede jechal i exportuje pliki polozone w zadanej odleglosci od trasy. Do AM trafia wiec minimalna liczba punktow. Jezeli potrafisz samemu cos napisac to polecam takie rozwiazanie.

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
« Odpowiedź #43 dnia: Styczeń 06, 2008, 21:02:36 »

Mam następującą propozycję:
POI z [Fotoradary EU] moglibyśmy wprowadzić jedynie ręcznie - z poziomu AM - podając tylko współrzędne geograficzne. Przy tej metodzie AM pozostałe dane wypełni sama automatycznie.
Czy "jest to zwykłe łamanie praw autorskich" jak pisze Akubit - mam wątpliwości. Współrzędne geograficzne wg mnie to byt niezależny i nie może podlegać ochronie prawnej.

Proszę nie przekręcać mojej wypowiedzi.
Po pierwsze nie napisałem "zwykłe", a "zwykle", a to zmienia sens.
Po drugie ja odnosiłem się do działania autorów Miplo, o którym pisał stafid mające na celu ukradzenie POI z innych serwisów europejskich, na co Miplo sobie nie pozwoli, bo żywot jego byłby krótki i bolesny.
Po trzecie to myślę, że za kradzenie punktów z serwisów europejskich przez indywidualnych użytkowników może być ścigane przez owe serwisy, ale nie musi, ze względu na trudności w dowodzeniu kradzieży oraz skalę zjawiska.
Po czwarte, to myślę, że zamieszczanie tych "cotygodniowych aktualizacji" jest właśnie "zwykłym łamaniem praw autorskich", o którym pisałeś (a ja nie  :E). Ale to moja opinia...

*

Offline jetsf

• 365
  • Sprzęt: Omnia 2,WM6.5, AM6.12.EU, BT-Q1000XT, GS2 ws 4.0.4
« Odpowiedź #44 dnia: Styczeń 06, 2008, 23:28:07 »
Proszę nie przekręcać mojej wypowiedzi.
Po pierwsze nie napisałem "zwykłe", a "zwykle", a to zmienia sens.
Jesteś przewrażliwiony. Powinieneś zauważyć, że nie było moją intencją zmienianie sensu Twojej wypowiedzi. Cytowałem Cię dokładnie powyżej. Masz jednak rację. Bardzo przepraszam.

Po drugie ja odnosiłem się do działania autorów Miplo, o którym pisał stafid mające na celu ukradzenie POI z innych serwisów europejskich, na co Miplo sobie nie pozwoli, bo żywot jego byłby krótki i bolesny.
W mojej wypowiedzi nie zajmowałem się działaniem autorów Miplo.

Po czwarte, to myślę, że zamieszczanie tych "cotygodniowych aktualizacji" jest właśnie "zwykłym łamaniem praw autorskich", o którym pisałeś (a ja nie  :E). Ale to moja opinia...
Tutaj robisz dokładnie to samo co mi zarzuciłeś. Nigdzie nie piszę o "cotygodniowych aktualizacjach" tylko, że ja się nie obrażam bo widzę, że zmiana sensu mojej wypowiedzi nie była Twoim zamiarem. Odpuść więc sobie.

Z Twoją opinią się zgadzam, pod warunkiem, że serwisy o których wspominasz wyraźnie to zastrzegają i nie mają statusu takiego jaki miało Mobilne.
Na temat współrzędnych jako niezależnego bytu nie podlegającego ochronie prawnej - zdania nie zmieniam.

*

Offline fokstrot

• 949
  • Sprzęt: BB 9780 pin: 26791dc9
« Odpowiedź #45 dnia: Styczeń 06, 2008, 23:30:13 »
kradziez danych w postaci wspolrzednych geograficznych to nie jest kradziez w twoim mniemaniu? dobre sobie.
edit: a skad te wspolrzedne wziales ja sie pytam? z powietrza? to sa DANE! i podlegaja ochronie. i nie wmowisz nikomu, ze dziwnym trafem masz baze inf pokrywajaca sie dokladnie z innym serwisem
« Ostatnia zmiana: Styczeń 06, 2008, 23:38:03 wysłana przez fokstrot »
Dell X50v/Bt-359 --> BB

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
« Odpowiedź #46 dnia: Styczeń 07, 2008, 00:38:11 »
Jesteś przewrażliwiony. Powinieneś zauważyć, że nie było moją intencją zmienianie sensu Twojej wypowiedzi. Cytowałem Cię dokładnie powyżej. Masz jednak rację. Bardzo przepraszam.

Nie jestem przewrażliwiony tylko stwierdziłem fakt. Pisałem o czym innym.
Bardzo sobie cenię natomiast Twoje przeprosiny. Na poziomie. :ok:

W mojej wypowiedzi nie zajmowałem się działaniem autorów Miplo.

OK! Jednak z przytoczonych przez Ciebie cytatów wynikało, że napisałem, iż wprowadzanie współrzędnych POI na podstawie danych z zagranicznych serwisów jest łamaniem praw autorskich. Tego to nie wiem, ja napisałem, że skopiowanie danych przez Miplo byłoby kradzieżą.

Tutaj robisz dokładnie to samo co mi zarzuciłeś. Nigdzie nie piszę o "cotygodniowych aktualizacjach" tylko, że ja się nie obrażam bo widzę, że zmiana sensu mojej wypowiedzi nie była Twoim zamiarem. Odpuść więc sobie.

Czytaj uważnie: Tobie przypisałem (zgodnie z prawdą) autorstwo słów "zwykłym łamaniem praw autorskich" a nie "cotygodniowych aktualizacji", dlatego nie mam czego sobie odpuszczać, a Ty nie miałeś o co się obrażać. Tym bardziej, że napisałem to w konwencji żartobliwej, wiedząc, iż Twoja wypowiedź po części wynikła z semantycznego podobieństwa słów "zwykły" i "zwykle". Zresztą do Twojej wypowiedzi odnosiło się tylko pierwsze i drugie primo  :E , trzecie i czwarte miało charakter ogólny.

Z Twoją opinią się zgadzam, pod warunkiem, że serwisy o których wspominasz wyraźnie to zastrzegają i nie mają statusu takiego jaki miało Mobilne.

Tak jest "zwykle" (że zastrzegają) i stąd było to słowo w mojej wypowiedzi. Mobilne.net również nie dopuszczało komercyjnego wykorzystania danych przez serwisy takie jak Miplo bez zgody właściciela.

Na temat współrzędnych jako niezależnego bytu nie podlegającego ochronie prawnej - zdania nie zmieniam.

Nikomu nie można bronić posiadania własnego zdania  :grin: i o ile co do poszczególnych współrzędnych może bym się do niego przychylił, to do całości lub części wykorzystanych baz już nie.
« Ostatnia zmiana: Styczeń 07, 2008, 01:24:42 wysłana przez akubit »

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #47 dnia: Styczeń 07, 2008, 01:49:21 »
Ludzie, po co Wy sie klocicie ???
ISTQB Certified Tester

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
« Odpowiedź #48 dnia: Styczeń 07, 2008, 03:27:03 »
Ludzie, po co Wy sie klocicie ???

A gdzie tu kłótnia?  :-?

« Odpowiedź #49 dnia: Styczeń 07, 2008, 12:38:36 »
Wlasnie tego sie obawialem. Zaladowanie duzych ilosci POI moze spowolnic AM. Nawet jezeli program poprawnie eliminuje duplikaty to chyba tylko wtedy gdy sa tej samej kategorii i na tej samej pozycji. Czasmi policja z radarem nazywa sie radar przenosny, czasami suszarka itd. Po wgraniu wszystkiego moze byc niezly balagan i AM zagada na smierc.

Aby rozwiazac problem napisalem program ktory buduje wlasna baze punktow. Najpierw importuje pliki poi do bazy. Podczas importu sam decyduje o nazwie kategorii i nie wczytuje punktu jezeli juz w bazie istnieje inny oddalony od niego mniej niz np o 300m. Export wykonuje wybiorczo, tzn najpierw ustalam trase ktora bede jechal i exportuje pliki polozone w zadanej odleglosci od trasy. Do AM trafia wiec minimalna liczba punktow. Jezeli potrafisz samemu cos napisac to polecam takie rozwiazanie.

Dzięki za podpowiedź, jednak jestem zwykłym użytkownikiem AM i niestety nie potrafię nic sam napisać - mogę tylko liczyć na pomoc kolegów.
Pozdrawiam.
« Ostatnia zmiana: Styczeń 07, 2008, 12:40:26 wysłana przez Tomlik »

*

Offline stafid

• 445
  • o drogę nie pytam
    • Perfect
« Odpowiedź #50 dnia: Styczeń 09, 2008, 21:20:10 »
kradziez danych w postaci wspolrzednych geograficznych to nie jest kradziez w twoim mniemaniu? dobre sobie.
edit: a skad te wspolrzedne wziales ja sie pytam? z powietrza? to sa DANE! i podlegaja ochronie. i nie wmowisz nikomu, ze dziwnym trafem masz baze inf pokrywajaca sie dokladnie z innym serwisem

eeeee... fokstrot współrzędne geograficzne oznaczają nie mniej nie więcej tylko punkt na globie w który można wsadzić szpilkę. Punkt ten ja nazywam Kibel wolnostojący a Miplo nazwał go Wodospad. W jednym i w drugim przypadku chodzi dokładnie o to samo miejsce.

*

Offline fokstrot

• 949
  • Sprzęt: BB 9780 pin: 26791dc9
« Odpowiedź #51 dnia: Styczeń 10, 2008, 20:40:29 »
wyjasnilem juz osochodzi
pod wspolrzednymi mozesz sobie naniesc ilosc lisci lub warstwe sniegu i wtedy robi ci sie baza danych. jak ktos sobie ja skopiuje twierdzac, ze on sam to mierzyl/liczyl, bo przeciez mogl to fizycznie zrobic, to tez jest to kradziez danych*

*w 99%
« Ostatnia zmiana: Styczeń 10, 2008, 20:44:39 wysłana przez fokstrot »
Dell X50v/Bt-359 --> BB

*

Offline stafid

• 445
  • o drogę nie pytam
    • Perfect
« Odpowiedź #52 dnia: Styczeń 10, 2008, 21:37:17 »
podam ci wspolrzedne matki mojej zony ..... i nie będe cie skarzył ze......

*

Offline fox2plus

• 265
  • P550/AM3/AM4/iGO
« Odpowiedź #53 dnia: Styczeń 14, 2008, 07:51:35 »
Fotoradary dla AM              bez limitów-> www.navipoi.eu
http://rapidshare.com/files/83653152/FotoradaryPL_AM3_14012008.rar
http://rapidshare.com/files/83653165/FotoradaryPL_AM4_14012008.rar
http://rapidshare.com/files/83653059/FotoradaryEU_AM4_14012008.rar
« Ostatnia zmiana: Styczeń 14, 2008, 07:53:48 wysłana przez fox2plus »

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #54 dnia: Styczeń 14, 2008, 10:28:09 »
Ale kłótliwy naród z tych Polaków....
I o co Wy sie kłócicie.... "o złote kalesony"... ???
« Ostatnia zmiana: Styczeń 14, 2008, 10:30:34 wysłana przez Lutek II »
ISTQB Certified Tester