Felieton o AM w dobreprogramy.pl

• 95 Odpowiedzi
  • 19020 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: Felieton o AM w dobreprogramy.pl
« Odpowiedź #30 dnia: Sierpień 29, 2007, 00:17:18 »
Moim zdaniem gość wcale prawdy nie napisał. Gdyby napisał:
...........

Ale pisanie, że jest BEZNADZIEJNY .....

Widocznie czytaliśmy różne teksty ......  :wink:

W tekście, który ja czytałem gość nie napisał że AM jest beznadziejna, ale że on odniósł takie wrażenie.
Na dodatek - zgodnie z Twoim życzeniem - wyraźnie napisał, co w jego odczuciu na tę beznadziejność "zapracowało".

Napisane: Sierpień 28, 2007, 23:58:44

... a urzadzenie muwi: "podaj stan". Potem taki biedak szuka na forum odpowiedzi, jak ma korzystać z tego niby prostego urzadzenia. To oczywiście złośliwy przykład. ....

Nie. Nie złośliwy. To bardzo głupi przykład  ......

Nie wszystkie niuanse można wychwycić czytając net, zatem - w drodze wyjątku na tym Forum - opiszę Tobie w czym problem.
Problem "podaj stan" nie istnieje. Dokładniej: on dotyczy map starszej generacji, niekompatybilnych z NUVIM, których nikt z NUVIM nie sprzedaje.

Czujesz bluesa?  Takie pytania na Garniaku zadają albo pospolici piraci, którzy z p2p zassali starą niekodowaną i niekompatybilną z NUVIm GPMapę3, albo użytkownicy - znów niekompatybilnej z NUVIM - freewarowej mapy UMP_PCPL (w wersji nie NT).

Ale statystyczna blondynka (Kowalski) chyba nie ładuje do NUVIego ani pirackich map ani UMPa? Prawda?

A zatem Tomku - oprócz złośliwości przez Twoje usta przemówiła zwykła ...... nieznajomość tematu (żeby nie użyć mocniejszych słów)
Inaczej: to tak jakbyś załadował do pocketa AM 4 i dziwił się, że nie widzisz w niej map z wersji ..... "2".
Uważasz że to wada AutoMapy? Czy może głupota użytkownika?
« Ostatnia zmiana: Sierpień 29, 2007, 00:52:31 wysłana przez GPS maniak »

*

Offline mikal

• **
  • 178
  • Sprzęt: Asus A636, AM, TT, MapaMap
« Odpowiedź #31 dnia: Sierpień 29, 2007, 20:35:29 »
W tekście, który ja czytałem gość nie napisał że AM jest beznadziejna, ale że on odniósł takie wrażenie.
Na dodatek - zgodnie z Twoim życzeniem - wyraźnie napisał, co w jego odczuciu na tę beznadziejność "zapracowało".

No chyba raczysz sobie ze mnie kpić... Przecież to czysta retoryka nie zmieniająca ani sensu ani wymowy. Czy Ty naprawdę próbujesz mnie i innym wmówić, iż stwierdzenia:
"Kowalski to kompletny kretyn" i "Subiektywnie uważam Kowalskiego za kompletnego kretyna" tak naprawdę czymkolwiek się różnią?

A zatem Tomku - oprócz złośliwości przez Twoje usta przemówiła zwykła ...... nieznajomość tematu (żeby nie użyć mocniejszych słów)
Inaczej: to tak jakbyś załadował do pocketa AM 4 i dziwił się, że nie widzisz w niej map z wersji ..... "2".
Uważasz że to wada AutoMapy? Czy może głupota użytkownika?

Szczerze mówiąc nie bardzo wiem o co chodzi, , bo moja znajomość  Garminów jest dość przelotna. Nie leżą mi, a jakość map we Włoszech była (w stosunku do TT) raczej rozczarowująca więc wtrącał się nie będę - za mało wiem, by chwalić, czy krytykować.

Dziwi mnie natomiast zapał z jakim zabrałeś się jeśli nie do krytykowania AM bezpośrednio, to do chwalenia tych którzy ją (czasem zupełnie bezsensownie) Krytykują. Wypominasz tu komuś nieznajomość tematu, a o ile pamiętam to jeszcze jakieś 3-4 tygodnie temu pisałaś, że o wersji 4 nic nie wiesz i nie masz nawet zamiaru jej poznawać, bo masz Nuvi nic więcej do szczęścia nie jest Ci potrzebne (poza outdoorowymi Garminami na wycieczki). No więc jak to jest u Ciebie z tą znajomością tematu?

A może tu zwyczajnie przyszedłeś niewiernych nawracać, a znajomość ich wiary potrzebna Ci nie jest, bo Ty i tak wiesz, która wiara jest słuszna? :D :D :D

*

Offline quark71

• **
  • 106
  • Sprzęt: Pentagram Nomad P5210
« Odpowiedź #32 dnia: Sierpień 29, 2007, 21:07:30 »
"Wniosek z tego taki, że przekombinowana elektronika czy przekombinowane oprogramowanie mogą być dużo gorszymi produktami niż rozwiązania bardziej ubogie w możliwości, ale pracujące… prościej, szybciej, bardziej bezproblemowo."

Nie bardzo rozumiem zwrotu  "przekombinowana elektronika" że niby co? procesor za szybki? pamięci za dużo? Nie ma produktów doskonałych i nigdy nie będzie. Ale wnerwia mnie gdy jakaś kompletna lama ustawia na skrzyżowaniu nową trasę używając pierwszy raz softu i uważa , że coś jest do bani. Nie podoba się nie kupuj. Chcesz szukać dziury w całym facet czy jak? Pisz lepiej do  "Życia na gorąco"  :D

*

Offline Yako

• 508
  • .: AutoMapa EU & iGO Primo :.
    • Jarosław Chmielewski - Wizytówka
  • Sprzęt: GoClever Navio 505
« Odpowiedź #33 dnia: Sierpień 29, 2007, 21:12:43 »
"Wniosek z tego taki, że przekombinowana elektronika czy przekombinowane oprogramowanie mogą być dużo gorszymi produktami niż rozwiązania bardziej ubogie w możliwości, ale pracujące… prościej, szybciej, bardziej bezproblemowo."

Nie bardzo rozumiem zwrotu  "przekombinowana elektronika" że niby co? procesor za szybki? pamięci za dużo? Nie ma produktów doskonałych i nigdy nie będzie. Ale wnerwia mnie gdy jakaś kompletna lama ustawia na skrzyżowaniu nową trasę używając pierwszy raz softu i uważa , że coś jest do bani. Nie podoba się nie kupuj. Chcesz szukać dziury w całym facet czy jak? Pisz lepiej do  "Życia na gorąco"  :D
Hmmmm... Się mnie ta wypowiedź podoba... Nawet rzekłbym, że się z nią identyfikuję...  :proud:
Faktem jest, iż nie raz spotkałem się z softem, który w ocenie użytkownika był zły tylko z powodu, że nie umiał (nie nauczył sie jeszcze) go obsługiwać..
Created By Yako - GSM PL +48 533 67 29 53

« Odpowiedź #34 dnia: Sierpień 29, 2007, 21:18:32 »
Czy Ty naprawdę próbujesz mnie i innym wmówić, iż stwierdzenia:
"Kowalski to kompletny kretyn" i "Subiektywnie uważam Kowalskiego za kompletnego kretyna" tak naprawdę czymkolwiek się różnią?
A nie różnią się? Jedno to stwierdzenie faktu, drugie to subiektywna, nie koniecznie słuszna opinia.

No więc jak to jest u Ciebie z tą znajomością tematu?

Normalnie. Nie znam w ogóle AM4, dlatego na jej temat się nie wypowiadam. O Bosz ...... Chyba nie napisalem niczego złego o AM4?
Ale czytam i myślę, co nie zawsze jest normą.

Znam dobrze Nocnego Marka i znam jego stanowczą postawę w obronie AM. Stanowczą, acz obiektywną. Zatem jeżeli tak wielki zwolennik AM napisał (zresztą to nie był jedyny głos w tym kierunku), że gość ma sporo racji i że menu AM jest przekombinowane, wnioskuję że jest. Zwróć uwagę, ze niczego więcej w swojej wypowiedzi nie zrobiłem. Nic nie pisałem o AM4 i co ważniejsze nawet nie wspomniałem o innych rozwiązaniach. Przedstawiłem tylko ogólną teorię, że nie zawsze to co bardziej skompilowane musi być lepsze i do tego zacytowałem wypowiedź Nocnego Marka, właśnie po to żeby nikt nie zarzucił mi nieznajomości tematu. Tyle.

I na zakończenie. Od wielu, wielu lat nie jestem wrogiem AutoMapy. Jestem tylko wrogiem nawiedzonych userów, którzy każde słowo krytyki pod adresem AM zakończyliby najchętniej jakimś stosikiem lub linczem. Z tym zawsze będę walczył, dlatego zabrałem głos w tym wątku. I wcale nie żałuję ........

*

Offline sdsi

• 807
  • Sprzęt: Dell x30 High 2GB, GPS Wintec WBT-201, iOMNIA 8GB Black
« Odpowiedź #35 dnia: Sierpień 29, 2007, 21:32:56 »
co do menu AM - przychylam sie do Waszych watpliwosci; troche menu AM jest zagmatwane i dobrze, ze mozna je w jakims tam zakresie modyfikowac.

co do felietonu - dla mnie to gledzenie autora; ale ma do tego prawo - a ja nie musze tego przeciez czytac :)

Jestem tylko wrogiem nawiedzonych userów, którzy każde słowo krytyki pod adresem - tu wstaw cokolwiek

takie odczucie z natury sa subiektywne i dlatego - moim zdaniem - walke z takimi zjawiskami nalezy zaczac od siebie  :)

« Odpowiedź #36 dnia: Sierpień 29, 2007, 21:47:13 »
Faktem jest, iż nie raz spotkałem się z softem, który w ocenie użytkownika był zły tylko z powodu, że nie umiał (nie nauczył sie jeszcze) go obsługiwać..

Zestaw to może jednak z moją wypowiedzią o telewizorach  :wink:
Sprzęt jest po to by z niego korzystać, a nie tracić czas na naukę jego obsługi.

Ja to widzę tak: mam dwa fakultety, z przedmiotów ścisłych zawsze miałem bdb i .... nie lubię PiSu, co przynajmniej w pośredni sposób powinno wskazywać, że nie jestem jakimś debilem  :wink: A jednak zawsze w moim życiu starałem kierować się jedną zasadą: nie wywyższać się ponad innych i zrozumieć potrzeby tych trochę głupszych ode mnie.

Do czego zmierzam. Otóż Wy nadal traktujecie nawigację jak zabawkę dla elit. Jesteście w grubym błędzie. To jest/to ma być sprzęt powszechnego użytku, zatem to powinno być coraz prostsze. Niektórzy producenci to zrozumieli inni nie. Albo inaczej: nic nie stoi na przeszkodzie, żeby na rynku był prosty soft/sprzęt i soft bardziej zaawansowany. I w tym rzecz. Gość adresuje swoją wypowiedź właśnie do Kowalskiego i z perspektywy Kowalskiego. Nie ma w tym drugiego dna, które Wy na siłę próbujecie odnaleźć.

Zresztą. Podobnie rzecz się ma w dziedzinie odbiorników turystycznych, które wbrew pozorom wcale nie są łatwiejsze w obsłudze niż AutoMapa. Niestety, podobnie jak AutoMapa, odbiorniki turystyczne trafiły "pod strzechy" i powodują, że na grupach musimy odpowiadać na "miliony" głupich pytań.  Powiem szczerze, że nie wiem czy można zrobić prostsze odbiorniki turystyczne, ale wiem, że można zrobić prostszą niż AM nawigację samochodową. I gość dokładnie o tym napisał. Nie ma co wyśmiewać ani jego opinii, ani użytkowników tych prostszych nawigacji. Bo nawigacja ma nawigować, a nie zmuszać do lektury instrukcji obsługi.

Napisane: Sierpień 29, 2007, 21:40:30
takie odczucie z natury sa subiektywne i dlatego - moim zdaniem - walke z takimi zjawiskami nalezy zaczac od siebie  :)

Nie znasz mnie. Nie jestem nawiedzonym garminowcem. Podobnie jak Nocny Marek w sprawie AM, potrafię wytknąć to co uważam za złe w Garminie.
Zapraszam: http://gpsmaniak.com/new/gps-nuvi200.htm#minusy

W sprawie odbiorników turystycznych to nieco inna inszość. One nie mają wad  :wink:  :D  :D

*

Dżeju

« Odpowiedź #37 dnia: Sierpień 29, 2007, 21:57:20 »
Dyskusja jałowa i bezsensu. Są programy proste jak budowa cepa i dla starych dziadków (np. TT), są też programy dla użytkowników bardziej wymagających (np. AM) oraz dla pasjonatów (np. MM lub N2), i nie widzę powodu, aby zwolennicy jednej opcji narzucali użytkownikom i producentom (o zgrozo), swego jedynego słusznego punktu widzenia. Nikt nikomu nie narzuca co ma kupić  :evil:

*

Offline Yako

• 508
« Odpowiedź #38 dnia: Sierpień 29, 2007, 21:59:15 »

Zestaw to może jednak z moją wypowiedzią o telewizorach  :wink:
Sprzęt jest po to by z niego korzystać, a nie tracić czas na naukę jego obsługi.

No pewnie... Tylko jak wykorzystać jego funkcje ??
Aaaaa... Właśnie... Trzeba poczytać instrukcję...
Bo z kamery bym nagrał... No na DVD bym nagrał... Bo z satelity bym nagrał...
Ale jak... Jak to do cholery podłączyć...
No jak to jak ?? ?? ??  :mad: Instrukcję przeczytaj Kowalski...

Ja to widzę tak: mam dwa fakultety, z przedmiotów ścisłych zawsze miałem bdb i .... nie lubię PiSu, co przynajmniej w pośredni sposób powinno wskazywać, że nie jestem jakimś debilem  :wink: A jednak zawsze w moim życiu starałem kierować się jedną zasadą: nie wywyższać się ponad innych i zrozumieć potrzeby tych trochę głupszych ode mnie.

Jesteś genialny... Umiesz sterować wahadłowcem bez szkolenia  :P

Do czego zmierzam. Otóż Wy nadal traktujecie nawigację jak zabawkę dla elit. Jesteście w grubym błędzie. To jest/to ma być sprzęt powszechnego użytku, zatem to powinno być coraz prostsze. Niektórzy producenci to zrozumieli inni nie. Albo inaczej: nic nie stoi na przeszkodzie, żeby na rynku był prosty soft/sprzęt i soft bardziej zaawansowany. I w tym rzecz. Gość adresuje swoją wypowiedź właśnie do Kowalskiego i z perspektywy Kowalskiego. Nie ma w tym drugiego dna, które Wy na siłę próbujecie odnaleźć.

Masz rację... Co nie zwalnia przeciętnego Kowalskiego z czytania instarukcji obsługi...  :-|

Zresztą. Podobnie rzecz się ma w dziedzinie odbiorników turystycznych, które wbrew pozorom wcale nie są łatwiejsze w obsłudze niż AutoMapa. Niestety, podobnie jak AutoMapa, odbiorniki turystyczne trafiły "pod strzechy" i powodują, że na grupach musimy odpowiadać na "miliony" głupich pytań.  Powiem szczerze, że nie wiem czy można zrobić prostsze odbiorniki turystyczne, ale wiem, że można zrobić prostszą niż AM nawigację samochodową. I gość dokładnie o tym napisał. Nie ma co wyśmiewać ani jego opinii, ani użytkowników tych prostszych nawigacji. Bo nawigacja ma nawigować, a nie zmuszać do lektury instrukcji obsługi.
Wiesz... Posługiwać się grzebieniem umiem intuicyjnie...
Ale aby korzystać z zaawansowanych technologicznie urządzeń (także tych posiadających oprogramowanie) to jednak czytam instrukcję obsługi. I to nie dlatego, że nie umiem uruchomić aplikacji, ale dlatego, że chcę wykorzystać wszystkie jej mozliwości jak najbardziej optymalnie... Po prostu... Chcę wiedzieć i umieć... A czemu... Bo: Inteligencja to zdolność uczenia się... A każdy z nas chce być inteligentny... (Wyjątki potwierdzają regułę...)  :proud:   

*

Offline Tutejszyn

• *
  • 69
« Odpowiedź #39 dnia: Sierpień 29, 2007, 22:12:40 »

Do czego zmierzam. Otóż Wy nadal traktujecie nawigację jak zabawkę dla elit. Jesteście w grubym błędzie....

Masz rację...

Czy AM jest naprawde tak skomplikowana, aby ktoś mógł ją uznać za urzadzenie dla elit? To tylko kilka opcji wiecej, przez niektórych uznanych za nadmiarowe, albo wpięte w zlym miejscu. Osobiscie nie zgadzam się z tym. Tak samo nigdy nie uważałem się za elitę, ani z powodu radzenie sobie z odbiornikiem turystycznym, ani z AM.
Lepiej iść po śladach, niż po trupach.

*

Offline plusfoto

• 329
    • http://www.plusfoto.pl
  • Sprzęt: MIO MOOV 500
« Odpowiedź #40 dnia: Sierpień 29, 2007, 22:14:22 »
nie rozumiem a co jest takiego przekombinowanego
fabrycznie AM ma ustawione proste menu pozostałe parametry też są wstępnie ustawione więc przeciętny Kowalski bierze ,wsiada, dokuje, wpisuje adres i jedzie
w czym problem
a jeśli ktoś lubi może sobie dalej pogrzebać

jest więc coś dla zwykłego Kowalskiego i "wykształciucha"

« Odpowiedź #41 dnia: Sierpień 29, 2007, 22:14:46 »
Bo: Inteligencja to zdolność uczenia się... A każdy z nas chce być inteligentny... (Wyjątki potwierdzają regułę...)  :proud:   

Nie każdemu ta zdolność uczenia została dana.
Są też ludzie, którzy po prostu nie mają na to czasu.

A teraz ...... dodaj oba czynniki. Jeżeli ktoś nie jest zbyt inteligentny i na dodatek nie ma czasu, to po co ma pakować się w skomplikowaną nawigację, skoro można kupić prostszą? Typu: wybierz i jedź? Jako inteligentny człowiek widzisz jakiś sens ładowania się w kłopoty?  :wink:

*

Offline plusfoto

• 329
    • http://www.plusfoto.pl
  • Sprzęt: MIO MOOV 500
« Odpowiedź #42 dnia: Sierpień 29, 2007, 22:23:40 »

:wink:

chyba puściliśmy razem więc patrz wyrzej

*

Offline Tutejszyn

• *
  • 69
« Odpowiedź #43 dnia: Sierpień 29, 2007, 22:24:53 »
....Jeżeli ktoś nie jest zbyt inteligentny i na dodatek nie ma czasu, to po co ma pakować się w skomplikowaną nawigację, skoro można kupić prostszą? Typu: wybierz i jedź? Jako inteligentny człowiek widzisz jakiś sens ładowania się w kłopoty?  :wink:

Ale AM nie jest przecież skomplikowana. Nie jest tylko dostosowana do ustawiania parametrów trasy podczas jazdy. Osobiście wolałbym tego też nie robić w mitycznym Nuvi..

Nie wiem, czy nie zdradzam jakiejś tajemnicy, jest w AM cos takiego - "wybierz i jedź"
« Ostatnia zmiana: Sierpień 29, 2007, 22:29:33 wysłana przez Tutejszyn »
Lepiej iść po śladach, niż po trupach.

*

Offline Yako

• 508
« Odpowiedź #44 dnia: Sierpień 29, 2007, 22:50:16 »
Bo: Inteligencja to zdolność uczenia się... A każdy z nas chce być inteligentny... (Wyjątki potwierdzają regułę...)  :proud:   

No nie... Sorry... Mamy XXI wiek... Więc nie mów mi, że się ludzie uczyć nie mają czasu albo nie umieją - weź się nie ośmieszaj takimi wypowiedziami... Wszyscy musimy się uczyć aby żyć... Takie czasy... Moja 80-letnia babcia tez się nauczyła obsługiwać elektroniczny miernik ciśnienia krwi... A jak zapytasz dlaczego - odpowiem Ci: "Aby żyć.."

A teraz ...... dodaj oba czynniki. Jeżeli ktoś nie jest zbyt inteligentny i na dodatek nie ma czasu, to po co ma pakować się w skomplikowaną nawigację, skoro można kupić prostszą? Typu: wybierz i jedź? Jako inteligentny człowiek widzisz jakiś sens ładowania się w kłopoty?  :wink:
Nie... Ale widzę sens edukacji...  :proud:
A jak ktoś nie umie dokumentacji czytać, to niech mapy papierowe czyta...
Napisane: Sierpień 29, 2007, 22:44:20
Nie wiem, czy nie zdradzam jakiejś tajemnicy, jest w AM cos takiego - "wybierz i jedź"
Nie jestem zwolennikiem rozwiązań typu "plug & play" czy >wybierz i jedź<...
Chcę mieć wpływ na to, którędy, co po drodze chcę zobaczyć, odwiedzić, gdzie zjeść czy auto zatankować...
Ja decyduję, bo ja używam...
Ja sobie konfiguruję urządzenie "plug & play"... Bo ma działać tak, jak ja sobie życzę, a nie jak ktoś ustawił "default"...
Jak z każdym oprogramowaniem - instalacja domyślna = bezmyślna...
Nie znam programu, którego nie trzeba dokonfigurowywać...

*

Offline mikal

• **
  • 178
  • Sprzęt: Asus A636, AM, TT, MapaMap
« Odpowiedź #45 dnia: Sierpień 29, 2007, 23:05:47 »
Czy Ty naprawdę próbujesz mnie i innym wmówić, iż stwierdzenia:
A nie różnią się? Jedno to stwierdzenie faktu, drugie to subiektywna, nie koniecznie słuszna opinia.
Oczywiście że się nie różnią. No chyba, że ktoś posiadł prawo objawiania prawd absolutnych i to on w kwestiach niewymiernych decyduje co jest faktem a co opinią. Innymi słowy obydwa te stwierdzenia to nic innego niż opinie. I jeżeli, ktoś subiektywnie uważa (i stara się być opiniotwórczy publikując swoje przemyślenia) że coś jest beznadziejne bo tego nie potrafi używać, to z kolei ja subiektywnie uważam jego opinię za mało wartościową (czytaj g..wno wartą).

I na zakończenie. Od wielu, wielu lat nie jestem wrogiem AutoMapy.
Mam rozumieć, iż kiedyś byłeś wrogiem a potem przestałeś być???

Jestem tylko wrogiem nawiedzonych userów, którzy każde słowo krytyki pod adresem AM zakończyliby najchętniej jakimś stosikiem lub linczem. Z tym zawsze będę walczył, dlatego zabrałem głos w tym wątku. I wcale nie żałuję ........
Znaczy mam rozumieć, iż ci nawiedzeni, którzy na każdym kroku atakują AM już Ci tak bardzo nie przeszkadzają?

I w tym tkwi różnica między nami - mnie w równym stopniu działąją na nerwy jedni i deudzy.

*

Offline sdsi

• 807
« Odpowiedź #46 dnia: Sierpień 29, 2007, 23:06:15 »

np. PAINT ?  :D

« Odpowiedź #47 dnia: Sierpień 29, 2007, 23:36:43 »
No nie... Sorry... Mamy XXI wiek... Więc nie mów mi, że się ludzie uczyć nie mają czasu albo nie umieją - weź się nie ośmieszaj takimi wypowiedziami...

Śmieszy to Ciebie?

A może po prostu tak dużo czasu tracisz na naukę i "dopieszczanie" oprogramowania, że nie widzisz co się dookoła dzieje? Dla Ciebie - o ile zdążyłem się zorientować - elektronika, PC, nawigacja to nowe wyzwania. Swojego rodzaju hobby (inaczej nie byłoby Ciebie na PDA CLUB).

A nie pomyślałeś, że dla innych fascynacją czy hobby może być np. hodowla kwiatków, rybek, ptaszków czy np. wędkowanie?
I taki gość poświęca np. przysłowiowe 25 godzin na dobę na pielęgnowanie tego swojego ogródka i naprawdę nie ma czasu bawić się nawiagacją, a chce po prostu z niej korzystać. Odmówisz mu tego prawa? Żałosne ........

PS. Mam nadzieję że nie używasz Windowsa?

« Ostatnia zmiana: Sierpień 30, 2007, 00:40:05 wysłana przez GPS maniak »

« Odpowiedź #48 dnia: Sierpień 30, 2007, 01:46:25 »
No chyba, że ktoś posiadł prawo objawiania prawd absolutnych i to on w kwestiach niewymiernych decyduje co jest faktem a co opinią.

A sądzisz że takich prawd objawionych w nawigacji nie ma?

Zobacz to zdanie:  "odbiornik turystyczny prawdziwego komfortu w samochodzie nie zapewni"
a teraz to:  "dla mnie przykładem wzorowego softu nawigacyjnego jest nadal iGO"

Oba zdania pochodzą z mojej www - widzisz różnicę? Pierwsze zdanie to prawda objawiona  :D drugie moja subiektywna opinia. Czytelnik nie obeznany z tematem, ale znający niuanse języka polskiego będzie od razu wiedział, że kupując GPS do samochodu nie ma kupować odbiornika turstycznego, a kupując soft na PDA będzie wiedział, że iGO podoba się GPManiakowi, ale to wcale nie oznacza że jest najlepszy  :ok:

Być może dla Ciebie to są niuanse, ale dla wielu ludzi to jednak podstawowa różnica. Nie musisz wierzyć, ale czasami już po udzieleniu indywidualnej porady z zakresu GPS dostaję zapytanie typu: "ale czy to jest tak naprawdę czy to tylko Twoja opinia?".  Z tego wynika, że przynajmniej część ludzi widzi to zagadnienie podobnie jak ja.

......... ale się zrobiło OT  :shock:

*

Offline Yako

• 508
« Odpowiedź #49 dnia: Sierpień 30, 2007, 07:22:09 »

Programu !!! A nie zabawki...  :P

*

Offline sdsi

• 807
« Odpowiedź #50 dnia: Sierpień 30, 2007, 07:31:22 »

typowe stereotypy. moglbym Ci wykazac, ze program zabawką nie jest - ale nie bedziemy robic OT :ok:
« Ostatnia zmiana: Sierpień 30, 2007, 07:33:42 wysłana przez sdsi »

*

Offline Yako

• 508
« Odpowiedź #51 dnia: Sierpień 30, 2007, 07:44:53 »
No nie... Sorry... Mamy XXI wiek... Więc nie mów mi, że się ludzie uczyć nie mają czasu albo nie umieją - weź się nie ośmieszaj takimi wypowiedziami...

Śmieszy to Ciebie?

Mam mieszane uczucia - śmieszy, dziwni, oburza, wprawia w zakłopotanie itd. itp.
Dlaczego - wyjaśni się poniżej... 

A może po prostu tak dużo czasu tracisz na naukę i "dopieszczanie" oprogramowania, że nie widzisz co się dookoła dzieje? Dla Ciebie - o ile zdążyłem się zorientować - elektronika, PC, nawigacja to nowe wyzwania. Swojego rodzaju hobby (inaczej nie byłoby Ciebie na PDA CLUB).

Błąd kolego... Błąd...
Informatyka jest dla mnie sposobem na życie...
Zajmuję się od 10-ciu lat projektowaniem, budową, konfiguracją i administracją zintegrowanych systemówi informatycznych. Tak dla przykładu: Serwery NetWare - znam od wersji 2.XX (no bo wersja 1.XX nie była jeszcze typowo "serwerowa")
W mojej branży bez czytania dokumentacji (zrówno polsko- jak i angielsko-języcznej) daleko bym nie zaszedł.
A na PDAClub-ie po prostu czytam i wypowiadam się głównie w temacie AM, bo ten temat jest moim hobby podobnie jak krótkofalarstwo... (obecnie już Echo nie używam, ale CB Radio jak najbardziej...)

A nie pomyślałeś, że dla innych fascynacją czy hobby może być np. hodowla kwiatków, rybek, ptaszków czy np. wędkowanie?

Ależ oczywiście - dlaczego nie...  :ok:

I taki gość poświęca np. przysłowiowe 25 godzin na dobę na pielęgnowanie tego swojego ogródka i naprawdę nie ma czasu bawić się nawiagacją, a chce po prostu z niej korzystać. Odmówisz mu tego prawa? Żałosne ........

Moja żona kocha ogródek (chyba bardziej niż mnie...  :mrgreen:).
Ale ona ma awersję do nawigacji w przeciwieństwie do mnie...
Dlatego w dalekie trasy jak jeździmy całą rodziną (a mam auto 7-mioosobowe) prowadzę ja, bo ona się gubi w mnogości oprzyrządowania w aucie...  :)
A ja nie... Ale pierwsza rzecz jaką robię gdy kupuję auto/program/nowe CB Radio... - Czytam instrukcję obsługi !!!

PS. Mam nadzieję że nie używasz Windowsa?

Kolejny błąd - z racji wykonywanego zawodu jestem niejako skazany na Windows-a...
A koń (Windows) jaki jest - każdy widzi...
Wysnuwasz kolego dużo wniosków bardzo błędnych... I to chyba jest Twoim problemem..
Może to kwestia wieku...
Napisane: Sierpień 30, 2007, 07:42:57

typowe stereotypy. moglbym Ci wykazac, ze program zabawką nie jest - ale nie bedziemy robic OT :ok:
Kolego... Paint jest dla dzieci a nie do użytku jako narzędzie do obróbki grafiki...
Ale baw się dobrze... Ja znam i używam znacznie bardziej zaawansowanych narzędzi aby szybko zrobić, się nie narobić i zarobić...
Załóż w Hyde Parku Topic - Paint: Narzędzie czy Zabawka - to sobie pogadamy...  :smile:
« Ostatnia zmiana: Sierpień 30, 2007, 07:46:31 wysłana przez Yako »

*

Offline sdsi

• 807
« Odpowiedź #52 dnia: Sierpień 30, 2007, 07:48:40 »
Kolego... Paint jest  ... idt, itp

Jasne - i w tym samozadowoleniu Cie zostawiam  :ok:
« Ostatnia zmiana: Sierpień 30, 2007, 07:51:21 wysłana przez sdsi »

*

Offline Yako

• 508
« Odpowiedź #53 dnia: Sierpień 30, 2007, 07:53:14 »
No chyba, że ktoś posiadł prawo objawiania prawd absolutnych i to on w kwestiach niewymiernych decyduje co jest faktem a co opinią.

Zobacz to zdanie:  "odbiornik turystyczny prawdziwego komfortu w samochodzie nie zapewni"
a teraz to:  "dla mnie przykładem wzorowego softu nawigacyjnego jest nadal iGO"
A niektórzy są zdania, że I-GO jest najmniej intuicyjnym softem na rynku...
A ja go - tak jak Ty - bardzo lubię...
Ale faktem jest, że _wymaga_ dokonfigurowania...
Napisane: Sierpień 30, 2007, 07:49:35
Kolego... Paint jest  ... idt, itp

Janse - i w tym samozadowoleniu Cie zostawiam  :ok:
O Boże...
Bardzo proszę... Zrób mi flash-a lub ładny banerek na stronę www...
Ale w Paint-cie... Podaj czas, który poświęciłeś na realizację zadania...
Ja to zrobię w sofcie przez siebie preferowanym...
Moim zdaniem Ty zaczniesz a u mnie strona już będzie ozdobioba i flash-em i banerkiem...
To tyle ode mnie - fakt, iż tu dalsze ciągnięcie tego tematu nie ma sensu, bo straszny OffTop sie robi...

« Odpowiedź #54 dnia: Sierpień 30, 2007, 10:00:35 »

O Boże...
Moim zdaniem Ty zaczniesz a u mnie strona już będzie ozdobioba i flash-em i banerkiem...
To tyle ode mnie - fakt, iż tu dalsze ciągnięcie tego tematu nie ma sensu, bo straszny OffTop sie robi...
[/quote]

Yako twoje podejście do całego tematu jest żałosne.....
1.  Paint to nie zabawka a całkiem funkcjonalny program.
Jak masz do obróbki parę zdjęć(przycięcie,sklejenie,zmiana rozdziałki) to kupujesz za parę tys.zł photoshopa,czytasz manuala mającego 1000stron i próbujesz w nim dłubać??? bo ja wole za darmo bez instalacji włączyć painta i zrobić to dużo szybciej,taniej,łatwiej.
To że ty lubisz mieć dużo opcji i możliwość skonfigurowania danego softu konkretnie pod swoje potrzeby(tez tak wolę) nie oznacza że większość ludzi tego oczekuje!!!!
Podobno dłubiesz w NOVELLu, prezes i pracownicy w twojej firmie umieją zamontować partycje,stworzyć nowy obiekt w NDS itp?? nie, im wystarcz że wiedzą jak sie zalogować(i nie oznacza to że są debilami czy starymi dziadkami nie chcącymi sie nic nauczyć).

a teraz odnośnie AM:
Podejście producentów AM jest ambitne ale mało marketingowe. Mnie osobiście podoba się mnogość opcji i interfejs programu. Ale dla 80% przeciętnych użytkowników liczy sie przede wszystkim prostota. Jeśli np.TomTom oferowałby identyczne pokrycie to na bank soft ten byłby znacznie popularniejszy i chętniej kupowany niż AM.
Ostatnio rozmawiałem z niemcem zaprzyjaźnionym z rodziną. I pokazałem mu że navi w PDA jest znacznie lepsza i bardziej funkcjonalna od wbudowanej nawigacji  w jego nowiutkim mercedesie S-klasa. I mimo że widział że soft na PDA ma znacznie większą funkcjonalność to i tak stwierdził że jego wbudowana navi jest lepsza!!! I takich właśnie użytkowników jest najwięcej(i nie oznacza to że są jakoś ograniczeni).

*

Offline kwieto

• 2785
« Odpowiedź #55 dnia: Sierpień 30, 2007, 10:11:46 »
Heh, nie powstrzymam się od moich "trzech groszy".

Akurat świetnie rozumiem autora artykułu, choć niezupełnie się zgadzam co do diagnozy.
Problemem Automapy nie jest bowiem mnogość opcji (to można przeżyć, jeden to lubi drugi nie), ale kompletna nieintuicyjność i co za tym idzie nieergonomiczność tego programu.
Bawiłem się wczoraj urządzeniem Nokii dedykowanym do nawigacji, w którym właśnie zainstalowana jest Automapa. Bawiłem się to może złe słowo, raczej pomagałem to cholerstwo uruchomić, gdyż okazało się, że dedykowane urządzenie nie działa od pierwszego uruchomienia - nie potrafiło nawet złapać komunikacji z wbudowanym GPS'em!

Generalnie wrażenia menu mam cokolwiek... dziwne. Np. widzę ikonkę "GPS". Klikam i wchodzę w dalsze menu. Ale dlaczego w "ustawieniach" jest kolejna ikonka "GPS"? Ja rozumiem, że ta w "ustawieniach" służy do wejścia w menu "konfiguracyjne" a ta w menu głównym w ustawienia "użytkowe", ale dlaczego np. takie rzeczy jak ilość widzianych satelitów (rzecz stricte "narzędziowa") nie znajduje się w podmenu "ustawień", ale tym drugim? Dlaczego jest tam - również stricte narzędziowa - opcja "wyłącz" (rozumiem że odbiornik GPS)?
Po co jest tam opcja "nawiguj"? (to ustawienie miejsca docelowego nie wystarczy, trzeba jeszcze w osobnym menu włączyć nawigowanie?)
Dlaczego w menu "GPS" osiągalnym z głównego menu są rzeczy które kompletnie z GPS'em nie mają związku? (np. zapis czy odczytanie śladu, dla których w każdym szanującym się programie jest osobne menu "tracking")?
Taki misz-masz powoduje, że nawet osoba która przeczytała instrukcję, będzie się gubić w wyszukiwaniu którą opcję gdzie znaleźć. Oczywiście, po jakimś czasie nauczy się na pamięć, ale czy o to chodzi?

Druga rzecz, opisy.
Klikam na GPS - wchodzę w menu GPS. Chciałem zmienić ustawienia dźwięków, Klikam w ikonkę "dźwięki" - buch wywaliło mnie w ogóle z menu. Wchodzę jeszcze raz - to samo. Po chwili stwierdzam - acha, ta ikonka służy jedynie włączaniu/wyłączaniu dźwięków. Dlaczego nie opisano jej więc np. "włącz/wyłącz dźwięki"?! Np. w TomTomie ikonka zmienia się w zależności od ustawienia - jest albo "wyłącz dźwięki" (ikonka głośnika przekreślona), albo "włącz dźwięki" (ikonka głośnika bez przekreślenia). Czy takie coś było dla twórców AM zbyt trudne? To niech zrobią stały opis jak wyżej "włącz/wyłącz dźwięk" - i będzie o klasę czytelniej i jaśniej.
Sorry, kupując np. nowy odtwarzacz CD spodziewam się, że przycisk "play" służy do włączenia odtwarzania, a przycisk "stop" służy zatrzymaniu odtwarzania. I tak będzie we wszystkich odtwarzaczach, będą tam zresztą identyczne piktogramy (strzałka dla "play", kwadrat dla "stop") Tak oczywiste funkcje nie wymagają instrukcji obsługi - chyba że mamy do czynienia z Automapą.

Na deser jeszcze dwa hity:
Pierwszy, to sprawa dlaczego w ogóle urządzenie znalazło się w moich rękach. Otóż kumpel który to sobie kupił nie potrafił urządzenia w ogóle zmusić do pracy. Nie pomogło nawet zaangażowanie innego kolegi, który z Automapy korzysta na codzień. Okazało się, że dedykowany odbiornik trzeba skonfigurować podając mu tak abstrakcyjne informacje jak port COM czy prędkość transmisji (zła prędkość była bezpośrednią przyczyną braku komunikacji). Ja siedzę w nawigacji od dłuższego czasu, więc mimo że TT dla Palm OS nie wymaga takich absurdalnych ustawień (w ogóle nie ma czegoś takiego jak np. wybór portu COM, bo po co, skoro GPS po podłączeniu po prostu działa?), więc wreszcie wpadłem na pomysł co zmienić w ustawieniach.
I teraz hit drugi - do tego urządzenia w ogóle nie ma instrukcji obsługi!!!!
Owszem jest "szybki start", gdzie jest wyjaśnione że ikonka "przejdź do" służy do ustawienia miejsca docelowego, a pod ikonką "GPS" można znaleźć takie rzeczy jak zapis śladu. Na temat konfiguracji GPS'a dwustronicowa broszurka z obrazkami, zatytułowana "Szybki start" milczy...
Jest jeszcze instrukcja firmowana przez Nokię. Znajdziemy tam informacje (z obrazkami, a jakże) jak podłączyć urządzenie do ładowarki, jak zainstalować w uchwycie samochodowym. Idę więc do działu "zmiana ustawień". Znajduję tam... półstronicowy (instrukcja jest formatu kartki A6) opis, że aby zmienić ustawienia trzeba wejść w "setup" (nawet nie "ustawienia" tylko - błędnie - "setup"), a każdą zmianę ustawień zatwierdzić poprzez wciśnięcie "OK".
I... to jest koniec rozdziału zatytułowanego "zmiana ustawień".
Śmiać się czy płakać?

Teraz niech mnie ktoś oświeci, skąd człowiek który ma takie urządzenie pierwszy raz w życiu ma sobie wziąć instrukcję której nie ma?
Przypuszczam, że da się ją ściągnąć ze strony Automapy, ale skąd człowiek który używa czegoś takiego pierwszy raz w życiu ma o tym wiedzieć?
Skąd ma on wiedzieć jaki ustawić COM i jaką prędkość transmisji?
Skąd ma on wiedzieć, czy przypadkiem nie należy zmienić jeszcze tysiąca innych opcji, tak samo nieopisanych w instrukcji obsługi?

Jeśli człowiek który na codzień korzysta z AM nie potrafił skonfigurować dedykowanego urządzenia do nawigacji opartego na owym programie, to jak można to komentować?

Ja sam na miejscu kolegi czym prędzej odwiózłbym to urządzenie do sklepu i zamienił na... cokolwiek. Nuvi, TomToma, dedykowane urządzenie Mio... cokolwiek co działa od pierwszego uruchomienia i ma w komplecie instrukcję obsługi.
Urządzenie Nokii w tandemie z AM nie spełnia niestety żadnego z powyższych kryteriów.

P.S.
odnośnie programów - ich prostota nie zmienia tego że są programami. Są np. (zarówno na Palm OS jak PPC) programy których jedynym zadaniem jest wyłączenie urządzenia po naciśnięciu ikonki programu. Nie wymagają żadnej konfiguracji. Czy to oznacza że nie są to programy, ale "zabawki"? a niby dlaczego? Równie dobrze można powiedzieć, że Photoshop to tylko zabawka, bo nie ma dedykowanego filtra do likwidacji czerwonych oczu...
« Ostatnia zmiana: Sierpień 30, 2007, 10:21:56 wysłana przez kwieto »
Ludzie zazdroszczą ci nie tego, że coś zrobiłeś, ale tego że ci się chciało to zrobić.

*

Offline emigrant

• 362
  • Sprzęt: iPhone 3G 16GB BLACK, iPad 2 3G 64GB WHITE
« Odpowiedź #56 dnia: Sierpień 30, 2007, 10:26:01 »
może już niech ktoś wreszcie zamknie kłódke na temacie bo zaczynają już się wypracowania i niepotrzebne kłótnie.
Follow me: Blip  Twitter

*

Offline Yako

• 508
« Odpowiedź #57 dnia: Sierpień 30, 2007, 10:52:37 »

O Boże...

Yako twoje podejście do całego tematu jest żałosne.....
1.  Paint to nie zabawka a całkiem funkcjonalny program.
Jak masz do obróbki parę zdjęć(przycięcie,sklejenie,zmiana rozdziałki) to kupujesz za parę tys.zł photoshopa,czytasz manuala mającego 1000stron i próbujesz w nim dłubać??? bo ja wole za darmo bez instalacji włączyć painta i zrobić to dużo szybciej,taniej,łatwiej.

A ja nie... Na przykład do kadrowania zdjęć używam darmowego JPEGCrops-a, natomiast do zarządzania zdjęciami mam też darmowego FastStone Image Viewer. Do trochę większej zabawy mam Microsoft Office Picture Manager a do poważnych składów tekstu Corell Draw 11. Wystarczy ??
A z Twojej strony żałosne to jest, że zarejestrowałeś się i napisałeś pierwszego posta, aby jako Newbie opieprzyć Clubowicza... Cytować też mógłbyś się nauczyć...  :S Tak trzymać...  :-|   B)

To że ty lubisz mieć dużo opcji i możliwość skonfigurowania danego softu konkretnie pod swoje potrzeby(tez tak wolę) nie oznacza że większość ludzi tego oczekuje!!!!

Czy oczekuje, czy nie - to nie istotne... Przedmiotem tago tematu jest fakt, że jak ktoś czegoś nie oczekuje, bądź nie umie obsłużyć, niech nie mówi, że soft jest do nieczego (żeby nie użyć słowa do d..y...)

Podobno dłubiesz w NOVELLu,

Nie w Novell-u tylko w Netware !!! Chyba, że Ty dłubiesz w Microsofcie, a nie w Windows-ie...  :P

prezes i pracownicy w twojej firmie umieją zamontować partycje,stworzyć nowy obiekt w NDS itp??

1. Ja jestem osobą zadządzającą moją firmą
2. Ja jestem tzw. inżynierem systemowym
3. Ja tworzę i/lub zatwierdzam projekty
4. I najważniejsze - moją ambicją jest, aby każdy mój projekt lub przeze mnie skorygowany/zatwierdzony był bliski ideału...

nie, im wystarcz że wiedzą jak sie zalogować(i nie oznacza to że są debilami czy starymi dziadkami nie chcącymi sie nic nauczyć).

Nikt tu nikogo debilem nie nazwał... Dopiero Tobie to się udało troszkę wyżej...  :S

a teraz odnośnie AM:
Podejście producentów AM jest ambitne ale mało marketingowe. Mnie osobiście podoba się mnogość opcji i interfejs programu.

Patrz Pan - tu się nawet częściowo zgadzamy... Mnogość opcji tak, interfejs ujdzie w tłoku, lecz wymaga dopracowania...  :proud:

Ale dla 80% przeciętnych użytkowników liczy sie przede wszystkim prostota. Jeśli np.TomTom oferowałby identyczne pokrycie to na bank soft ten byłby znacznie popularniejszy i chętniej kupowany niż AM.

Popolemizowałbym z Tobą, ale nie widzę sensu...

Ostatnio rozmawiałem z niemcem zaprzyjaźnionym z rodziną. I pokazałem mu że navi w PDA jest znacznie lepsza i bardziej funkcjonalna od wbudowanej nawigacji  w jego nowiutkim mercedesie S-klasa. I mimo że widział że soft na PDA ma znacznie większą funkcjonalność to i tak stwierdził że jego wbudowana navi jest lepsza!!! I takich właśnie użytkowników jest najwięcej(i nie oznacza to że są jakoś ograniczeni).

No i dobrze... Jego sprawa... Niech wybierze to, co mu się bardziej podoba...
A ja nie chcę w swoim aucie fabrycznej Navi i jeszcze długo nie będę chciał, bo cenie sobie rozwiązania uniwersalne, komfortowe, konfigurowalne itd.. itp...
To jest wolny rynek... Ja uważam jedynie, że gość, który redagował artykuł, którego tematem jest ten wątek, za mało czasu spędził z AM, aby obiektywnie ocenić produkt.
Napisane: Sierpień 30, 2007, 10:35:14
Teraz niech mnie ktoś oświeci, skąd człowiek który ma takie urządzenie pierwszy raz w życiu ma sobie wziąć instrukcję której nie ma?
Przypuszczam, że da się ją ściągnąć ze strony Automapy, ale skąd człowiek który używa czegoś takiego pierwszy raz w życiu ma o tym wiedzieć?

Oświecam:
http://www.automapa.com.pl/default.asp?uqe=1188463300921
Mamy XXI wiek, zatem _zawsze_ (przynajmniej ja tak robię) należy sprawdzić w internecie czy:
a) dokumentacji nie ma
b) aktualizacji nie ma

Skąd ma on wiedzieć jaki ustawić COM i jaką prędkość transmisji?
Skąd ma on wiedzieć, czy przypadkiem nie należy zmienić jeszcze tysiąca innych opcji, tak samo nieopisanych w instrukcji obsługi?

A skąd wiesz, że czegoś nie ma w dokumentacji, skoro jej nie czytałeś ??  :ohreally:

Jeśli człowiek który na codzień korzysta z AM nie potrafił skonfigurować dedykowanego urządzenia do nawigacji opartego na owym programie, to jak można to komentować?

To rzeczywiście dziwne - powinien zatem przeczytać instarukcje do Nokii oraz do AutoMapy - Zasadniczo RTFM... (swoją drogą RTMF to mój ulubiony akronim  :mrgreen:)

Ja sam na miejscu kolegi czym prędzej odwiózłbym to urządzenie do sklepu i zamienił na... cokolwiek. Nuvi, TomToma, dedykowane urządzenie Mio... cokolwiek co działa od pierwszego uruchomienia i ma w komplecie instrukcję obsługi.
Urządzenie Nokii w tandemie z AM nie spełnia niestety żadnego z powyższych kryteriów.

Ale mówisz - odwiózłbym to urządzenie... Ale nie mówisz - zwróciłbym AutoMapę...
To może właśnie problm z urządzeniem macie a nie z oprogramowaniem...
Mylisz pojęcia IMHO...

P.S.
odnośnie programów - ich prostota nie zmienia tego że są programami. Są np. (zarówno na Palm OS jak PPC) programy których jedynym zadaniem jest wyłączenie urządzenia po naciśnięciu ikonki programu. Nie wymagają żadnej konfiguracji. Czy to oznacza że nie są to programy, ale "zabawki"? a niby dlaczego? Równie dobrze można powiedzieć, że Photoshop to tylko zabawka, bo nie ma dedykowanego filtra do likwidacji czerwonych oczu...

Aleście się czepli tego Photoshop-a. Są jeszcze inne programy na rynku i mają taki filtr...  :smile:

*

Offline prozor

• 1089
  • Człowieku, nie irytuj siebie i mnie. Zgoda?
  • Sprzęt: ZTE Blade
« Odpowiedź #58 dnia: Sierpień 30, 2007, 11:05:03 »
Heh, nie powstrzymam się od moich "trzech groszy". [ciach]

Wielokrotnie instalowałem AM na różnych urządzeniach sprzętowych. Nie na Nokii, to fakt, ale na żadnym - powtarzam - żadnym, nie było problemu z automatycznym wykryciem i uruchomieniem urządzenia gps. No chyba, że ktoś zapomniał włączyć zewnętrzny odbiornik. W wewnętrznych takiego problemu nie było. Domyślnie po instalacji AM sama wykrywa (od wczesnych wersji) i ustawia port transmisji danych z odbiornika gps. Przeciętny Kowalski nie ma potrzeby nawet zaglądać do ustawień gps. No chyba, że zaglądnie, coś go podkusi i zmieni ustawienia. A później twierdzi "że on nic nie robił", albo "samo się zrobiło" - czesto z takimi ludkami się spotykam. Samo. Pewno. A to, że dedykowane urządzenie (np. właśnie nokia) powinna mieć na stałe (nie do zmiany) wpisany port i inne parametry służące do obsługi sprzętu, to racja. I nie wiem, czy zawialiła Nokia czy zespół AM. Raczej sądzę, że Nokia - taki MIO kupując licencję od iGo na swój MioMap dostosował program do swoich urządzeń, tak że działa bez potrzeby dłubania (na ogół) w czymkolwiek. A Nokia poszła pewno na skroty, czyli nie chciało im się dopasować czegoś, co jest w dużej mierze konfiguowalne. Gdyby dopasowali program do urządzenia (czyli: konfiguracja, być może wygląd i dostosowanie menu) pewno problemów by nie było. A przynajmniej nie w uruchomieniu gps.
Na marginesie wspomnę, że TT jeszcze gorzej spisuje się w wykrywaniu urządzeń gps - np. w A701 pomogło dopiero ustawienie ręczne i to po przewertowaniu forum internetowego w poszukiwaniu pomocy.
Jeśli chcesz się o coś zapytać, zadaj jasne i konkretnie pytanie. Ale pamiętaj żeby sprawdzić, czy wcześniej już nikt o to się nie zapytał i nie udzielił odpowiedzi... Przed zadaniem pytania, najpierw przeczytaj to: http://rtfm.killfile.pl/

« Odpowiedź #59 dnia: Sierpień 30, 2007, 11:21:51 »
Błąd kolego... Błąd...
Informatyka jest dla mnie sposobem na życie...

Dzięki. To wyjaśnia wszystko  :smile:

Gdybyś tak jeszcze próbował zrozumieć tych, dla których informatyka nie jest sposobem na życie, a mimo to chcą korzystać z osiągnięć współczesnej informatyki i elelektroniki, tak jak korzystają z linii lotniczych bez znajomości zasad aerodynamiki - byłoby miło. Ale być może wymagam od Ciebie zbyt wiele?