Heh, nie powstrzymam się od moich "trzech groszy".
Akurat świetnie rozumiem autora artykułu, choć niezupełnie się zgadzam co do diagnozy.
Problemem Automapy nie jest bowiem mnogość opcji (to można przeżyć, jeden to lubi drugi nie), ale kompletna nieintuicyjność i co za tym idzie nieergonomiczność tego programu.
Bawiłem się wczoraj urządzeniem Nokii dedykowanym do nawigacji, w którym właśnie zainstalowana jest Automapa. Bawiłem się to może złe słowo, raczej pomagałem to cholerstwo uruchomić, gdyż okazało się, że dedykowane urządzenie nie działa od pierwszego uruchomienia - nie potrafiło nawet złapać komunikacji z wbudowanym GPS'em!
Generalnie wrażenia menu mam cokolwiek... dziwne. Np. widzę ikonkę "GPS". Klikam i wchodzę w dalsze menu. Ale dlaczego w "ustawieniach" jest kolejna ikonka "GPS"? Ja rozumiem, że ta w "ustawieniach" służy do wejścia w menu "konfiguracyjne" a ta w menu głównym w ustawienia "użytkowe", ale dlaczego np. takie rzeczy jak ilość widzianych satelitów (rzecz stricte "narzędziowa") nie znajduje się w podmenu "ustawień", ale tym drugim? Dlaczego jest tam - również stricte narzędziowa - opcja "wyłącz" (rozumiem że odbiornik GPS)?
Po co jest tam opcja "nawiguj"? (to ustawienie miejsca docelowego nie wystarczy, trzeba jeszcze w osobnym menu włączyć nawigowanie?)
Dlaczego w menu "GPS" osiągalnym z głównego menu są rzeczy które kompletnie z GPS'em nie mają związku? (np. zapis czy odczytanie śladu, dla których w każdym szanującym się programie jest osobne menu "tracking")?
Taki misz-masz powoduje, że nawet osoba która przeczytała instrukcję, będzie się gubić w wyszukiwaniu którą opcję gdzie znaleźć. Oczywiście, po jakimś czasie nauczy się na pamięć, ale czy o to chodzi?
Druga rzecz, opisy.
Klikam na GPS - wchodzę w menu GPS. Chciałem zmienić ustawienia dźwięków, Klikam w ikonkę "dźwięki" - buch wywaliło mnie w ogóle z menu. Wchodzę jeszcze raz - to samo. Po chwili stwierdzam - acha, ta ikonka służy jedynie włączaniu/wyłączaniu dźwięków. Dlaczego nie opisano jej więc np. "włącz/wyłącz dźwięki"?! Np. w TomTomie ikonka zmienia się w zależności od ustawienia - jest albo "wyłącz dźwięki" (ikonka głośnika przekreślona), albo "włącz dźwięki" (ikonka głośnika bez przekreślenia). Czy takie coś było dla twórców AM zbyt trudne? To niech zrobią stały opis jak wyżej "włącz/wyłącz dźwięk" - i będzie o klasę czytelniej i jaśniej.
Sorry, kupując np. nowy odtwarzacz CD spodziewam się, że przycisk "play" służy do włączenia odtwarzania, a przycisk "stop" służy zatrzymaniu odtwarzania. I tak będzie we wszystkich odtwarzaczach, będą tam zresztą identyczne piktogramy (strzałka dla "play", kwadrat dla "stop") Tak oczywiste funkcje nie wymagają instrukcji obsługi - chyba że mamy do czynienia z Automapą.
Na deser jeszcze dwa hity:
Pierwszy, to sprawa dlaczego w ogóle urządzenie znalazło się w moich rękach. Otóż kumpel który to sobie kupił nie potrafił urządzenia w ogóle zmusić do pracy. Nie pomogło nawet zaangażowanie innego kolegi, który z Automapy korzysta na codzień. Okazało się, że dedykowany odbiornik trzeba skonfigurować podając mu tak abstrakcyjne informacje jak port COM czy prędkość transmisji (zła prędkość była bezpośrednią przyczyną braku komunikacji). Ja siedzę w nawigacji od dłuższego czasu, więc mimo że TT dla Palm OS nie wymaga takich absurdalnych ustawień (w ogóle nie ma czegoś takiego jak np. wybór portu COM, bo po co, skoro GPS po podłączeniu po prostu działa?), więc wreszcie wpadłem na pomysł co zmienić w ustawieniach.
I teraz hit drugi - do tego urządzenia w ogóle nie ma instrukcji obsługi!!!!
Owszem jest "szybki start", gdzie jest wyjaśnione że ikonka "przejdź do" służy do ustawienia miejsca docelowego, a pod ikonką "GPS" można znaleźć takie rzeczy jak zapis śladu. Na temat konfiguracji GPS'a dwustronicowa broszurka z obrazkami, zatytułowana "Szybki start" milczy...
Jest jeszcze instrukcja firmowana przez Nokię. Znajdziemy tam informacje (z obrazkami, a jakże) jak podłączyć urządzenie do ładowarki, jak zainstalować w uchwycie samochodowym. Idę więc do działu "zmiana ustawień". Znajduję tam... półstronicowy (instrukcja jest formatu kartki A6) opis, że aby zmienić ustawienia trzeba wejść w "setup" (nawet nie "ustawienia" tylko - błędnie - "setup"), a każdą zmianę ustawień zatwierdzić poprzez wciśnięcie "OK".
I... to jest koniec rozdziału zatytułowanego "zmiana ustawień".
Śmiać się czy płakać?
Teraz niech mnie ktoś oświeci, skąd człowiek który ma takie urządzenie pierwszy raz w życiu ma sobie wziąć instrukcję której nie ma?
Przypuszczam, że da się ją ściągnąć ze strony Automapy, ale skąd człowiek który używa czegoś takiego pierwszy raz w życiu ma o tym wiedzieć?
Skąd ma on wiedzieć jaki ustawić COM i jaką prędkość transmisji?
Skąd ma on wiedzieć, czy przypadkiem nie należy zmienić jeszcze tysiąca innych opcji, tak samo nieopisanych w instrukcji obsługi?
Jeśli człowiek który na codzień korzysta z AM nie potrafił skonfigurować dedykowanego urządzenia do nawigacji opartego na owym programie, to jak można to komentować?
Ja sam na miejscu kolegi czym prędzej odwiózłbym to urządzenie do sklepu i zamienił na... cokolwiek. Nuvi, TomToma, dedykowane urządzenie Mio... cokolwiek co działa od pierwszego uruchomienia i ma w komplecie instrukcję obsługi.
Urządzenie Nokii w tandemie z AM nie spełnia niestety żadnego z powyższych kryteriów.
P.S.
odnośnie programów - ich prostota nie zmienia tego że są programami. Są np. (zarówno na Palm OS jak PPC) programy których jedynym zadaniem jest wyłączenie urządzenia po naciśnięciu ikonki programu. Nie wymagają żadnej konfiguracji. Czy to oznacza że nie są to programy, ale "zabawki"? a niby dlaczego? Równie dobrze można powiedzieć, że Photoshop to tylko zabawka, bo nie ma dedykowanego filtra do likwidacji czerwonych oczu...