Dojrzewające punkty

• 80 Odpowiedzi
  • 20433 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline Maciej Loret

• 613
    • Biuro Rachunkowe Małgorzata Loret
  • Sprzęt: Wizard, Eten X650 (R.I.P), NR560+AM, N52+Ovi
Dojrzewające punkty
« dnia: Grudzień 29, 2008, 12:35:34 »
Witam.

Niektóre kategorie leżą sobie odłogiem.
Wszystkie chyba moderowane przez support.
Od miesięcy w poczekalni mam np. bankomaty BPS, BZWBK, cash4you...

Z drugiej strony widzę, że czasami pojawiają się punkty w tych kategoriach...
Mam się komus (komu?) przypomnieć?
Pozdrawiam, Maciej Loret
Biuro Rachunkowe Małgorzata Loret
http://www.loret.bydgoszcz.pl

*

Offline bazi22

• 913
  • Sprzęt: Navroad NR411 | iPhone 3GS 16GB
Odp: Dojrzewające punkty
« Odpowiedź #1 dnia: Grudzień 29, 2008, 12:56:16 »
Generalnie leżą kategorie, które nie mają moderatorów. Te pojedyncze zatwierdzone punkty to efekt pracy moderatorów terenowych.

Swego czasu zrobiłem porządek w BZWBK, cash4you i innych podobnych, ale później zrezygnowałem z moderacji z braku czasu. Zobaczę może po Nowym Roku zajmę się tym spowrotem.
Bartek Chyba :: bazi22
Dell X30=>HTC Wizard=>HTC Hermes=>iPhone 3GS

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
« Odpowiedź #2 dnia: Grudzień 29, 2008, 16:11:49 »
Cytat: Maciej Loret
Niektóre kategorie leżą sobie odłogiem.
Wszystkie chyba moderowane przez support.

Zgadza się, support najwyraźniej nie ma najmniejszego zamiaru zajmować się moderacją.
Ostatnią zbiorczą aktywację (zapewne bez żadnej weryfikacji) przeprowadził gdzieś na przełomie
czerwca/lipca, czyli pół roku temu.
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

*

Offline Maciej Loret

• 613
« Odpowiedź #3 dnia: Grudzień 29, 2008, 17:30:14 »
Zgadza się, support najwyraźniej nie ma najmniejszego zamiaru zajmować się moderacją.
Ostatnią zbiorczą aktywację (zapewne bez żadnej weryfikacji) przeprowadził gdzieś na przełomie
czerwca/lipca, czyli pół roku temu.

No dobra. Napiszcie na czym polega moderowanie, ile na to poświęcacie czasu, może coś przytulę...
Pozdrawiam, Maciej Loret

*

Dżeju

« Odpowiedź #4 dnia: Grudzień 29, 2008, 18:08:34 »
Generalnie polega na weryfikacji zgłaszanych punktów i ich zatwierdzanie, a jak ?  Każdy ma wypracowane własne metody i sposoby weryfikacji. Praca nie ciężka, społeczna i czasem coś spadnie Mikołajowi  :E

*

Offline Borg

• 582
  • Sprzęt: HTC Sensation,SE P1i
« Odpowiedź #5 dnia: Grudzień 29, 2008, 18:42:48 »
Czy jest możliwa moderowanie konkretnego miasta czy tylko kategorie i regiony ?

Palm m105->m130->Motorola mpx200->mpx220->SE P1i->HTC HD->HTC Desire->HTC Sensation

*

Offline bazi22

• 913
« Odpowiedź #6 dnia: Grudzień 29, 2008, 19:03:36 »
Można moderować określony teren (można ograniczyć się nawet do jednego miasta) lub/i określone kategorie.

BTW: zgłosiłem do supportu możliwość moderacji BZWBK, cash4you, eCard, BOŚ, MultiBank - jak zaakceptują, to po Nowym Roku coś się w tych kategoriach ruszy - chociaż znów będzie lament jak będę zatwierdzał punkty z niepełnymi opisami  :kill: (dopuszczam brak adresu czy telefonu - AutoMapa to nie książka telefoniczna).

Większa szansa, że opis zostanie uzupełniony jak punkt będzie zatwierdzony:P

Zapytałem jakie jeszcze kategorie w dziale Banki i bankomaty są wolne - to przygarnę jakieś 2-3 kategorie jeszcze.

Myślę, że przez jakiś okres dam radę pomoderować, dopóki mnie znowu niektórzy moderatorzy terenowi swoimi wymysłami nie wkurzą  :|

*

Dżeju

« Odpowiedź #7 dnia: Grudzień 29, 2008, 19:10:26 »
... chociaż znów będzie lament jak będę zatwierdzał punkty z niepełnymi opisami ...  Większa szansa, że opis zostanie uzupełniony jak punkt będzie zatwierdzony ...

Ja robię tak samo i jeszcze nikt się nie rzucił  :evil: 
Ważne, że punkt jest, a że nie ma telefonu bądź kodu, to już dla mnie i większości zwi...    B)

*

Offline bazi22

• 913
« Odpowiedź #8 dnia: Grudzień 29, 2008, 19:16:54 »
... chociaż znów będzie lament jak będę zatwierdzał punkty z niepełnymi opisami ...  Większa szansa, że opis zostanie uzupełniony jak punkt będzie zatwierdzony ...

Ja robię tak samo i jeszcze nikt się nie rzucił  :evil: 
Ważne, że punkt jest, a że nie ma telefonu bądź kodu, to już dla mnie i większości zwi...    B)
'

Miałem zatargi z kilkoma moderatorami terenowymi - ja zatwierdzałem oni blokowali przysyłając mi wiadomość że opis niepełny i tak w kółko macieju. W końcu prawie rok temu dałem sobie spokój.

*

Offline ppepe

• 507
    • PPepe
« Odpowiedź #9 dnia: Grudzień 29, 2008, 19:33:18 »
Miałem zatargi z kilkoma moderatorami terenowymi - ja zatwierdzałem oni blokowali przysyłając mi wiadomość że opis niepełny i tak w kółko macieju. W końcu prawie rok temu dałem sobie spokój.

W przyszłości uprzejmie proszę o włączenie mnie w odpowiednim momencie w tok dyskusji.

Do aktywacji POI (zasady ogólne) wystarczy podanie:
w polu NAZWA: nazwa miejscowości (nazwa miejscowości - dzielnica) znak przecinka nazwa obiektu w uszach

Przykład: Miplowo Wielkie, "Centrum Zarządzania Informacją"

oraz w polu OPIS nazwy ulicy z nr posesji (nie dot. kategorii specyficznych - ograniczenia prędkości, ciężaru itp.).

Autor nie musi podawać innych danych.
Punkty które mają podane minimalne dane, po weryfikacji położenia (zgodności z realem) powinny być aktywowane.
Jest opcja uzupełnienia danych.

*

Offline nocnyMarek

• 9913
« Odpowiedź #10 dnia: Grudzień 29, 2008, 20:36:43 »
Cytat: ppepe
W przyszłości uprzejmie proszę o włączenie mnie w odpowiednim momencie w tok dyskusji.

...
oraz w polu OPIS nazwy ulicy z nr posesji

Pozwolę sobie zauważyć po raz kolejny, że opis w ogóle nie jest wymagany:
opis jest tylko zalecany, podobnie jak w polu 'Nazwa' wymagana jest tylko miejscowość.
http://www.miplo.pl/guide.php?a=d401-1

Tak więc każdy punkt z poprawną lokalizacją, który zawiera jedynie miejscowość w nazwie
powinien być zatwierdzony, domaganie się jakichkolwiek innych danych
nie ma żadnego umocowania, ani w Warunkach Użytkowania,
ani w Uniwersalnych regułach nazewnictwa i opisów POI.

*

Offline bazi22

• 913
« Odpowiedź #11 dnia: Grudzień 29, 2008, 21:09:45 »
Cytat: ppepe

...
oraz w polu OPIS nazwy ulicy z nr posesji

Cytat: nocnyMarek
Pozwolę sobie zauważyć po raz kolejny, że opis w ogóle nie jest wymagany:
opis jest tylko zalecany, podobnie jak w polu 'Nazwa' wymagana jest tylko miejscowość.
http://www.miplo.pl/guide.php?a=d401-1

I to jest właśnie to, co mnie wk....... - dążenia kilku/kilkunastu/kilkudziesięciu moderatorów, aby zrobić z MIPLO skrzyżowanie Panoramy Firm z Książką telefoniczną. I nie dają sobie przetłumaczyć, że te dane w opisie generalnie nie są potrzebne. Ważniejsze np. przy bankomatach jest informacja o godzinach dostępu do niego.

*

Offline Maciej Loret

• 613
« Odpowiedź #12 dnia: Grudzień 29, 2008, 21:23:48 »

BTW: zgłosiłem do supportu możliwość moderacji BZWBK, cash4you, eCard, BOŚ, MultiBank - jak zaakceptują, to po Nowym Roku coś się w tych kategoriach ruszy

Zgłosiłeś siebie czy kogoś w nagrodę?

Zapytałem jakie jeszcze kategorie w dziale Banki i bankomaty są wolne - to przygarnę jakieś 2-3 kategorie jeszcze.

Wolna na pewno jest "bankomaty BPS".

Miałem zatargi z kilkoma moderatorami terenowymi - ja zatwierdzałem oni blokowali przysyłając mi wiadomość że opis niepełny i tak w kółko macieju.

Ja tylko raz. Nie pamiętam czego dotyczyło - na początku nie wierzyłem, że ten drobiazg mógł być powodem braku zatwierdzenia. Po wymianie korespondencji, dałem sobie spokój...

Punkty które mają podane minimalne dane, po weryfikacji położenia (zgodności z realem) powinny być aktywowane.

W jaki sposób? Będziesz tam jechał?

P.S. Pamiętasz "Polomarket" w Pruszczu Gdańskim?
« Ostatnia zmiana: Grudzień 29, 2008, 21:28:04 wysłana przez Maciej Loret »
Pozdrawiam, Maciej Loret

*

Offline nocnyMarek

• 9913
« Odpowiedź #13 dnia: Grudzień 29, 2008, 21:41:45 »
Cytat: bazi22
I to jest właśnie to, co mnie wk....... - dążenia kilku/kilkunastu/kilkudziesięciu moderatorów, aby zrobić z MIPLO skrzyżowanie Panoramy Firm z Książką telefoniczną. I nie dają sobie przetłumaczyć, że te dane w opisie generalnie nie są potrzebne. Ważniejsze np. przy bankomatach jest informacja o godzinach dostępu do niego.

Niestety, to wszystko dzieje się przy cichej aprobacie supportu, który ma podobne ambicje.
Głównie z tego powodu zrezygnowałem latem z moderowania,
nie zmogłem, że się tak wyrażę 'kodów pocztowych do bankomatów'.
Cieszę się, że część moich kategorii (c4y i eCard) przejdzie (jeśli przejdzie) w dobre ręce,
przynajmniej nie zmarnieje rozdymana durnymi opisami do granic absurdu.
BPS też była moja i jest do wzięcia.

I a`propo kodów, obecnie nie mają one już żadnego uzasadnienia,
chyba że jako oddzielna kategoria, do zgłaszania błędów.
« Ostatnia zmiana: Grudzień 29, 2008, 21:43:19 wysłana przez nocnyMarek »

*

Offline bazi22

• 913
« Odpowiedź #14 dnia: Grudzień 29, 2008, 22:09:22 »

BTW: zgłosiłem do supportu możliwość moderacji BZWBK, cash4you, eCard, BOŚ, MultiBank - jak zaakceptują, to po Nowym Roku coś się w tych kategoriach ruszy

Zgłosiłeś siebie czy kogoś w nagrodę?

Zgłosiłem siebie - w bankach i bankomatach są jakby jaśniejsze reguły - a zajmę się tylko tymi, które sam wykorzystuję.

W jaki sposób? Będziesz tam jechał?

P.S. Pamiętasz "Polomarket" w Pruszczu Gdańskim?

Moja logika, może trochę jest pokręcona, ale wygląda następująco:

1) MIPLO to serwis POI dla AutoMapy (tylko i wyłącznie niestety i mimo szumnych swego czasu zapowiedzi  :-|)
2) AutoMapa to program do nawigacji samochodem (nie pieszej, nie na przełaj, nie jachtami/samolotami)
3) To po co podawać POI do, których nie da się dojechać

Jako moderatora terenowego do szału doprowadziły mnie kategorie:
- Wysepki na jezdni
- Progi zwalniające
- Sygnalizacja świetlna
- Skrzynki pocztowe
Swego czasu w Słupsku i okolicach wycinałem je wszystkie - co oczywiście się nie podobało  :ohreally:

*

Dżeju

« Odpowiedź #15 dnia: Grudzień 29, 2008, 23:25:48 »
... Swego czasu w Słupsku i okolicach wycinałem je wszystkie - co oczywiście się nie podobało  :ohreally:

Jak mogłeś  :terrified:  Pozbawiałeś użyszkodników Miplomili  :banan:

( 100 % racji masz bazi22  :ok: )

*

Offline Maciej Loret

• 613
« Odpowiedź #16 dnia: Grudzień 29, 2008, 23:29:58 »

1) MIPLO to serwis POI dla AutoMapy (tylko i wyłącznie niestety i mimo szumnych swego czasu zapowiedzi  :-|)
2) AutoMapa to program do nawigacji samochodem (nie pieszej, nie na przełaj, nie jachtami/samolotami)

Nie widzę związku z fragmentem mojego postu, który zacytowałeś...
Pozdrawiam, Maciej Loret

*

Offline ppepe

• 507
    • PPepe
« Odpowiedź #17 dnia: Grudzień 29, 2008, 23:38:20 »

- Wysepki na jezdni
- Progi zwalniające
- Sygnalizacja świetlna
- Skrzynki pocztowe
Swego czasu w Słupsku i okolicach wycinałem je wszystkie - co oczywiście się nie podobało  :ohreally:

No cóż. Wypada mi napisać jedno.
Jako użytkownik serwisu miplo.pl zaakceptowałeś warunki użytkowania (http://www.miplo.pl/guide.php?a=terms), gdzie jest podane:

III. Wyłączenie gwarancji, odpowiedzialności oraz użytku komercyjnego.

1. Operator zastrzega sobie prawo do jednostronnego decydowania o zawartości Serwisu, dokonywania w nim zmian oraz modyfikacji, bez konieczności uprzedzania autorów i/lub użytkowników.

i dalej czytamy (podane w skrócie):

IV. Korzystanie z Usług i/lub Produktów.

1. Użytkownik zapewnia, że będzie korzystał z Usług i/lub Produktów wyłącznie w sposób zgodny z obowiązującym prawem i niniejszymi Warunkami.
2. Użytkownik nie ma prawa:

* korzystać z Usług i/lub Produktów w sposób utrudniający jej wykorzystywanie innym użytkownikom;

Podane Twoje działania stoją w sprzeczności z ww. zasadami bazy miplo.eu.
Co może w konsekwencji wiązać się z:

VII. Zablokowanie konta.

1. Operator zastrzega sobie prawo do zablokowania konta Użytkownika jeśli uzna jego działania za szkodliwe dla Serwisu bądź innych Użytkowników.
2. Operator ma prawo trwale zablokować konto Użytkownika, który łamie którekolwiek z Warunków użytkowania.

Podsumowując: takie działania chluby Ci nie przynoszą.

*

Offline bazi22

• 913
« Odpowiedź #18 dnia: Grudzień 30, 2008, 15:57:05 »

- Wysepki na jezdni
- Progi zwalniające
- Sygnalizacja świetlna
- Skrzynki pocztowe

No cóż. Wypada mi napisać jedno.
Jako użytkownik serwisu miplo.pl zaakceptowałeś warunki użytkowania (http://www.miplo.pl/guide.php?a=terms), gdzie jest podane:

[...]

Podane Twoje działania stoją w sprzeczności z ww. zasadami bazy miplo.eu.
Co może w konsekwencji wiązać się z:

Podsumowując: takie działania chluby Ci nie przynoszą.

Dlatego nie godząc się na zaśmiecanie MIPLO, zrezygnowałem z moderacji. Zobacz z innej strony:
Każda kategoria zakładana jest na czyjś wniosek - ciekawe dlaczego większość z tych śmiesznych kategorii jest bez moderatorów - gdzie są ich twórcy???? Czyżby założyli durne kategorie, nabili sobie licznik i zrezygnowali.

Nie wiem czy następujące działania ułatwiają korzystanie z bazy punktów:
- dodawanie każdego sygnalizatora osobno
- dodawania milionów progów zwalniających na parkingach przy centrach handlowych
- dodawanie wysepek znajdujących się obrębie skrzyżowania oraz pasów zielenie jako wysepek

Ja takie punkty wycinałem - inni uznali że to jest potrzebne to niech się z tymi punktami wożą. Tylko ciekawe dlaczego od czasu gdy zrezygnowałem z funkcji moderatora terenowego (z grubsza powiaty: słupski, lęborski, sławieński i bytowski) nikt w tym rejonie inny za to się nie wziął.

A może moderatorzy rezygnują, bo muszą się użerać z użyszkodnikami dodającymi bezsensowne punkty.

Dlatego teraz jeśli wrócę jako moderator, to tylko dla tych kategorii które są dla mnie ważne (np. mBank, BZWBK, cash4you, eCard, Shell, Statoil, 1-2-3, Neste).

*

Offline bartek_63

• 584
    • http://www.bayercropscience.pl/strony/1/i/91.php?pracownik_id=113
  • Sprzęt: Mio-169; NavRoad VIVO Plus; AM6; Nuvi 660; CN
« Odpowiedź #19 dnia: Grudzień 30, 2008, 16:35:06 »
Teraz ja.
Zacznę od tego, że moje konto miplo mili stanęło i nie nabiera ciała.
Wychodzę z założenia, że moderator sam sobie nie powinien przyznawać sobie miplomili a inni nie mają za co.
Za poprawienie własnego punktu autorowi punktu nie przyznaję miplomili.
Temat współzawodnictwa w Miplo, niby każdy twierdzi, że go nie interesuje, ale dziwnie wraca.
Tyle o miplo milach.

Teraz o moderowaniu.
Jakie informacje zawiera opis POI o tym decyduje moderator.
Oczywiście jeśli opis przekracza wymogi regulaminu to niech sam je dopisuje ale w pewnych kategoriach trzeba dobrze przemyśleć czy informacja jest zbędna. Przykład, spróbuj moderować punkty, które w nazwie maja miejscowość a w opisie brak ulicy czy numeru. Punkt naniesiony na drugim końcu Polski i nie wiesz czy prawidłowo. Regionalny moderator nie kwapi się pomóc a nie ma kogo zapytać. I co mam akceptować czy nie.
 Teraz wysyp fotoradarów stacjonarnych. Znowu brak ograniczenia prędkości, aktywować czy czekać? Nikt nie potwierdza istnienia fotoradaru, a może ktoś się pomylił? Może wprowadził na podstawie innego serwisu bez sprawdzenia albo na podstawie doniesień prasowych, że  mają tam postawić tylko nie wiadomo kiedy.

Oczywiście, mnie też zdażyło się kilka spięć z kolegami.
Czy w tym miejscu ma być przecinek czy średnik a może spacja ale wszystko można dogadać byle się nie obrażać na siebie a wymieniać informacje. Czasami tylko ręce opadają ale jak sobie pomyślę, że "moje" fotoradary zaczyna aktywować ktoś bez zastanowienia i bez pełnego opisu. Przecież się staram, żeby za długo nie wisiały.

A na koniec
Wszystkim tym którzy się ze mną zgadzają i tym którzy są innego zdania.
SZCZĘŚLIWEGO NOWEGO ROKU.

*

Offline nocnyMarek

• 9913
« Odpowiedź #20 dnia: Grudzień 30, 2008, 17:36:07 »
Cytat: bartek_63
Przykład, spróbuj moderować punkty, które w nazwie maja miejscowość a w opisie brak ulicy czy numeru.

A w czym ta informacja Ci pomoże?
Przecież i tak w większości przypadków adres w opisie pojawia się z automatu i nie wnosi żadnej nowej informacji.
Owszem są jednostkowe przypadki, że nazwa zupełnie nie pasuje do miejsca, ale generalnie nie widzę żadnej korzyści
z opisu w postaci Reymonta Władysława Stanisława al. 32

ATPO, jaki sens ma zamienianie w Twojej kategorii opisu powstającego z automatu przy wstawianiu POI w AM
 (E65,3) na droga E65, 3?
Na każdą taką zmianę tracisz kilka/kilkanaście sekund, a przecież ona nie wnosi żadnej nowej wartości, żadnej informacji.
Rozumiem i doceniam skrócenie zapisu Reymonta Władysława Stanisława al. na po prostu Reymonta
ale po co zamieniać nawias na słowo droga?

*

Offline bartek_63

• 584
    • http://www.bayercropscience.pl/strony/1/i/91.php?pracownik_id=113
  • Sprzęt: Mio-169; NavRoad VIVO Plus; AM6; Nuvi 660; CN
« Odpowiedź #21 dnia: Grudzień 30, 2008, 21:16:23 »
ATPO, jaki sens ma zamienianie w Twojej kategorii opisu powstającego z automatu przy wstawianiu POI w AM
 (E65,3) na droga E65, 3?
Na każdą taką zmianę tracisz kilka/kilkanaście sekund, a przecież ona nie wnosi żadnej nowej wartości, żadnej informacji.
Rozumiem i doceniam skrócenie zapisu Reymonta Władysława Stanisława al. na po prostu Reymonta
ale po co zamieniać nawias na słowo droga?
Bo kiedyś nie robiło tego z automatu a nie chce mi się poprawiać wszystkich wcześniej wprowadzonych.
Myślę, że to nikomu nie przeszkadza i nikogo nie zmuszam aby robił to za mnie.  :grin:

*

Offline kocureq

• 1216
    • Yet Another Tech Blog
  • Sprzęt: Samsung Galaxy Note, Galaxy S4
« Odpowiedź #22 dnia: Styczeń 01, 2009, 13:37:27 »
Mnie jako użytkownika Miplo bardziej interesuje faktyczna obecność punktu w danym miejscu.

Czyli - jeśli jest bankomat w terenie, to żeby był w Miplo.

Jeśli jest POI "stacja benzynowa", to żeby była stacją benzynową, a nie zajazdem (ostatnio dwie stacje pod rząd na trasie okazały się zajazdami - tutaj akurat punkty wbudowane bo w Altinie nie mam jeszcze miplo).

Opis z adresem, godzinami otwarcia etc. jest fajny, opcjonalny (np. szukam stacji z kompresorem, to opis "kompresor" albo opis z numerem telefonu żeby zadzwonić i się zapytać byłby fajny), ale dużo ważniejsze dla mnie jest, żeby ta stacja była zaznaczona na miplo - wolę podjechać 2 kilometry i sprawdzić czy jest tam kompresor, niż w ogóle o tej stacji nie wiedzieć.
Palm m505 -> Treo 650 -> Eten M700 -> HTC Touch Pro -> HTC HD2 -> Samsung Galaxy Note -> Samsung Galaxy S4

*

Offline Maciej Loret

• 613
« Odpowiedź #23 dnia: Styczeń 01, 2009, 14:28:44 »
Opis z adresem, godzinami otwarcia etc. jest fajny, opcjonalny (np. szukam stacji z kompresorem, to opis "kompresor" albo opis z numerem telefonu żeby zadzwonić i się zapytać byłby fajny), ale dużo ważniejsze dla mnie jest, żeby ta stacja była zaznaczona na miplo - wolę podjechać 2 kilometry i sprawdzić czy jest tam kompresor, niż w ogóle o tej stacji nie wiedzieć.

IMHO dużo ważniejsze niż kompresor jest nr telefonu, bo możesz zadzwonić i się dowiedzieć czy jest kompresor czy nie ma.
Pozdrawiam, Maciej Loret

*

Offline kocureq

• 1216
    • Yet Another Tech Blog
  • Sprzęt: Samsung Galaxy Note, Galaxy S4
« Odpowiedź #24 dnia: Styczeń 01, 2009, 18:31:16 »
Niech Ci będzie, ale to i tak jest drugoplanowe. Najpierw muszę w ogóle wiedzieć, że ta stacja tam jest.
Palm m505 -> Treo 650 -> Eten M700 -> HTC Touch Pro -> HTC HD2 -> Samsung Galaxy Note -> Samsung Galaxy S4

*

Offline Powhatan

• 771
    • http://www.powhatan.republika.pl
  • Sprzęt: Mio P350, Loox n560 wyposażone w AM 3 i 5 oraz Garminy eTrex i GPSmap60CSx z GPMapą 2007.2
« Odpowiedź #25 dnia: Styczeń 02, 2009, 14:00:57 »
Pragnę tylko napisać że Bazi22 sam doszedł do swoich wniosków o zbędności pewnych kategorii i beznadziejności w nazwach oraz opasach,  a ja mu nic nie dyktowałem. Proszę mimo identyczności jego wypowiedzi z moimi sprzed roku nie myśleć że ja i on to jedna i ta sama osoba. 
Swoja droga, to to nagminne rezygnowanie z uprawnień moderatora to jakaś plaga.

*

Offline bazi22

• 913
« Odpowiedź #26 dnia: Styczeń 02, 2009, 14:40:26 »

To nie plaga - to efekt (nie)pracy supportu - który nie robi nic aby ułatwić pracę moderatorom.

Co więcej pozwala na rozpasania bazy POI oraz nie reaguje na znaczące problemy (vide problem z punktami w kategorii root - zgłaszany od początku MIPLO i do tej pory nie rozwiązany, choć rozwiązanie jest bardzo proste).

Tak więc moderatorzy, zwłaszcza terenowi, głosują nogami - odchodzą.

W końcu to obecnie płatny serwis - więc po co ktoś ma pracować za darmo. A wystarczyło by wprowadzić zasadę, że moderatorzy za darmo mają dostęp do bazy moderowanych punktów (wg. kategorii lub obszaru) nawet po wygaśnięciu MiploKodu.

*

Offline nocnyMarek

• 9913
« Odpowiedź #27 dnia: Styczeń 02, 2009, 17:23:21 »
Cytat: Powhatan

To nie plaga - to efekt (nie)pracy supportu - który nie robi nic aby ułatwić pracę moderatorom.

Nie tylko, ja widzę conajmniej kilka przyczyn.
Jedną z nich były (pewnie są nadal, ale piszę były, bo nie znam bieżącej sytuacji z pozycji moderatora)
warunki pracy dla moderatorów.
Na pewno nie motywuje do moderowania fakt, że support od pół roku praktycznie całkowicie
zaprzestał moderowania i obecnie polega wyłącznie na pracy moderatorów. 
'Poziomem wdzięczności' za społeczną pracę w serwisie Miplo też chyba zbytnio nie rozpieszcza.
(z wątku w dziale AM wiemy o 2 obdarowanych użytkownikach z pierwszej piątki rankingu
i moderatorze najwazniejszej kategorii)
Kolejną przyczyną (w moim przypadku była ona decydującą) są ambicje i priorytety właścicieli Miplo
które, jak to trafnie ująłeś idą w kierunku "Krzyżówki Panoramy Firm z Książką telefoniczną"
Przydatność bazy i wygoda wyszukiwania POI przez użytkowników AM
już od dawna nie mieszczą się tych priorytetach.

W końcu to obecnie płatny serwis - więc po co ktoś ma pracować za darmo.
A wystarczyło by wprowadzić zasadę, że moderatorzy za darmo mają dostęp do bazy moderowanych punktów
(wg. kategorii lub obszaru) nawet po wygaśnięciu MiploKodu.
To nic by nie zmieniło, większość i tak ma ważne subskrypcje AM.

*

Offline promil

• **
  • 137
  • Sprzęt: F-S n560 + AM
« Odpowiedź #28 dnia: Styczeń 02, 2009, 19:53:17 »
Witam
Trochę to dziwne ze takie są priorytety właścicieli miplo.pl skoro i tak ich serwis jest użyteczny tylko dla właścicieli AM.

No chyba ze targeo.pl ?

pozdrawiam

*

Offline bazi22

• 913
« Odpowiedź #29 dnia: Styczeń 03, 2009, 19:49:49 »
Trochę to dziwne ze takie są priorytety właścicieli miplo.pl skoro i tak ich serwis jest użyteczny tylko dla właścicieli AM.

Właścicielem MIPLO w ten czy inny sposób jest Aqurat sp. z.o.o.

A poprzez MIPLO zbierają za darmo bazę POI do AutoMapy, które później sukcesywnie migrują do POI wbudowanych.

Dlatego support MIPLO popiera podawanie tak dokładnych danych teleadresowych