Dlaczego szybka nie jest najszybsza?

• 62 Odpowiedzi
  • 15975 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline izaw

• 1165
Odp: Dlaczego szybka nie jest najszybsza?
« Odpowiedź #30 dnia: Październik 27, 2011, 14:15:37 »
@ochkarol

I tutaj się z Tobą nie zgodzę. Podstawowe prędkości powinny być zaszyte w mapę, jak o kategoryzacja, profile, inne... (jakie? To już sprawa producenta).

SR powinien być wyłączalny i zawierać dane odbiegające od powyższych, a ważne w określonym czasie (lub jego części) - zwykle aktualizacja co dwa tygodnie.

LD to już powinno być tylko to co aktualne i odbiega od obu powyższych kategorii.

I użytkownik mając dostęp do sieci i chęć korzystania włącza LD. Inny może korzystać z bieżących utrudnień czasowych i korzysta z SR. A kto nie chce lub nie ma aktualnej subskrypcji wyłącza wszystko i ma typowe dane.

Oczywiście te dane podstawowe i tak tracą jakość. Oddaje się nowe drogi, czy przebudowuje lub zmienia węzły co zmienia czas przejazdu i rozdział ruchu na poszczególne drogi. Ale jak ktoś nie chce uaktualnień, to jego problem.

Dzisiaj jest jeden wielki bałagan. Typowe prędkości są nieprzystające do rzeczywistości. Są one nieudolnie poprawiane przez SR, które nie pełni swojej roli. A LD? to już wielka loteria. Złe fundamenty powodują chwianie się całej konstrukcji i bez uporządkowania lepiej nie będzie.

Oczywiście pomijam tutaj problemy samego programu, czyli jego niestabilność, dziwaczne algorytmy wyznaczania tras (w tym jakość trasy nie pasującą do jej typu), wizualizacja danych na ekranie, itd.

*

Offline ochkarol

• 4813
  • Sprzęt: Samsung Galaxy A8
« Odpowiedź #31 dnia: Październik 27, 2011, 14:29:48 »
Algorytm nie sprawdza w niektorych sytuacjach alternatywnej trasy, ktora dla samego programu, z tymi samymi danymi, jest szybsza niz ta, ktora proponowal za pierwszym razem.
Przy którejśtam wersji program proponował podróż z Kielc do Lublina przez Radom, gdzie po postawieniu "przez" w Annopolu trasa okazywała się szybsza od szybkiej.
To jest kolejny problem.
Nie wiem czemu zrezygnowano z suwaka - może przy maksymalnej dokładności program nie radził sobie z wytyczaniem dłuższych tras?
Też uważam, że to był błąd.

Połączone: Październik 27, 2011, 15:01:08
SR powinien być wyłączalny
Pełna zgoda  :ok:

i zawierać dane odbiegające od powyższych, a ważne w określonym czasie (lub jego części) - zwykle aktualizacja co dwa tygodnie.
A co z tymi, którzy nie maja jak aktualizować?
Niestety tych jest wiekszość. A przy statystycznym SR da się całkiem sporo cyklicznych korków ominąć.
Sam tak jeździłem blisko rok - z samym SR.
Zabierając de facto SR dla uzytkowników, którzy nie maja jak aktualizować swoich AM zabierasz im całkiem sensowną i pomocną funkcjonalność, która tak na prawdę odróżnia produkty komercyjne od darmowych.

A kto nie chce lub nie ma aktualnej subskrypcji wyłącza wszystko i ma typowe dane.
To nawet nie jest kwestia subskrypcji.
Mnóstwo remontów i prac drogowych w ciągu roku subskrypcji może zacząć się i skończyć. Wbudowując defacto w program informację o spowolnieniach na odcinkach tych robót, dzieki nie aktualizowaniu programu można miec niezłą sieczkę.

Generalnie się zgadzamy. Tylko ja uwazam, że dane o tymczasowych spowolnieniach powinny być dostepne dla użytkowników, którzy aktualizują program.

Dane SR (jeśli nie będą zawierały informacji o spowolnieniach tymczasowych) spokojnie nadaja się do ogólnej publikacji, bo jeśli bedą sensowne (a to inna bajka), to będą bardzo pomocne w planowaniu podróży.
Dzięki nim taka AM może mieć lepszy routing od OviMaps, Igo, Sygica czy innych.

Natomiast tymczasowe (mniej lub bardziej) odstepstwa od statystyki mogą uczynic routing jeszcze lepszym. I z tego dobrodziejstwa skorzystać mogą osoby aktualizujące program bez szkody dla tych co nie aktualizują.

Oczywiście te dane podstawowe i tak tracą jakość. Oddaje się nowe drogi, czy przebudowuje lub zmienia węzły co zmienia czas przejazdu i rozdział ruchu na poszczególne drogi.
Tu jest pole do popisu dla inteligentnej ingerencji w dane SR.

Ale jak ktoś nie chce uaktualnień, to jego problem.
Będąc producentem wolałbyś, żeby problem z Twoim produktem miało 80% klientów czy 20%?

Dzisiaj jest jeden wielki bałagan...
A to juz inna kwestia.
« Ostatnia zmiana: Październik 27, 2011, 15:01:08 wysłana przez ochkarol »
Pozdrawiam
Karol
. : Kobietę łatwiej rozebrać wbrew jej woli, niż ubrać po jej myśli. : .

*

Offline izaw

• 1165
« Odpowiedź #32 dnia: Październik 27, 2011, 15:19:42 »
Zatem ogólnie się zgadzamy, tylko problem w tym, że AQ nie ma w tej kwestii zdania. A jakiekolwiek byle konsekwentne byłoby lepsze od przypadkowości.

*

Offline ochkarol

• 4813
« Odpowiedź #33 dnia: Październik 27, 2011, 17:38:58 »
Jak dla mnie Aqurat się dośc precyzyjnie okreslił i zdefiniował dość prcyzyjnie swoje technologie.
I mnie ten podział (zdefiniowany na stronie odpowiada).
My tutaj toczylismy jedynie spór ideologiczny o roboty drogowe (a co za tym idzie plik events.a) - czy to LD czy SR.

Generlanie dla sprawności funkcjonowania AM nasz spór nie ma wiekszego znaczenia. Wieksze znaczenie ma jakość działania tychże technologii. A co do tego już sa spore zastrzeżenia.

Niestety...  :-|
Pozdrawiam
Karol

*

q1w2

« Odpowiedź #34 dnia: Październik 27, 2011, 21:44:06 »
@izaw
 :ok:  :ok: Nic bardziej rozsądnego i w pełni przemyślanego, niż to co napisałeś tutaj:
http://pdaclub.pl/forum/automapa/dlaczego-szybka-nie-jest-najszybsza/msg1535790/#msg1535790
dawno nie czytałem.
Polecam wszystkim lekturę Twojej wypowiedzi - szczególnie producentowi :proud:

*

Offline msz1959

• 569
  • Sprzęt: HTC Touch HD/AM6.15 EU, iP4/iAM5.0, NavigonEU+TL
« Odpowiedź #35 dnia: Październik 27, 2011, 22:37:31 »
SR powinien być wyłączalny
A nie jest? Był o tym wątek http://pdaclub.pl/forum/automapa/jak-wylaczyc-sr-w-am-6-8-1-de-przydatna-instrukcja/ i w mojej 6.8.1 to działa. Czy w 6.9 usunięto oprócz opcji w ustawieniach również tę funkcję, którą można sobie było podłączyć do przycisku w Moim Menu?

*

Offline izaw

• 1165
« Odpowiedź #36 dnia: Październik 27, 2011, 23:28:16 »
Mi chodziło o zwykłą opcję w Menu. Przez kombinowanie to wiem jak wyłączyć, ale ni o to chodzi. Zresztą w któreś z kolejnych wersji wyłączenie może prowadzić do zawieszania programu lub idiotycznych tras. AQ wyraźnie dąży do uszczęśliwienia tą funkcjonalnością na siłę.

Obecnie korzystam z SR, ale bywały wersje danych absurdalne i chciałbym mieć prawo wyboru.

*

q1w2

« Odpowiedź #37 dnia: Październik 28, 2011, 00:11:22 »
msz1959
Dodam tylko, że nie każdy ma czas i obowiązek studiować godzinami forum, by się doszukać kombinacji, co i jak się da ominąć i jaki to będzie miało wpływ na całość działania aplikacji.
Te funkcje były kiedyś w menu i każdy największy nawet "neptyk w tych zabawach", w prosty sposób mógł z nich skorzystać. I to było moim zdaniem normalne.
Nie rozwijam już nawet tematu, że na dzień dzisiejszy, zapewne 90 % użytkowników, nie ma zielonego pojęcia, o co biega z tym SR, LD, MIPLO ...
Być może producent sam doszedł do wniosku, że działanie tych elementów już za trudno ogarnąć :proud: i dlatego je ukrył. Ale od takich rozwiązań, to mamy w programie Menu Proste  :proud:
Wystarczy przestudiować wymianę poglądów w tym temacie w ostatnich dniach. A nie brali udziału w tej dyskusji "neptycy". (polecam lekturę poprzedniej strony)
« Ostatnia zmiana: Październik 28, 2011, 00:23:36 wysłana przez q1w2 »

*

Offline cheetahmax

• 23
  • Sprzęt: MIO P360
« Odpowiedź #38 dnia: Październik 28, 2011, 10:40:19 »

Problem pojawił się, gdy ktoś w pewnym momencie zaczął zapodawać sezonowe dane SR. Czyli na zimę inne, na wakacje inne.
Wiesz o ile łatwiej jeździ się po miastach w wakacje.
Ktoś, kto kupił program z wakacyjnym SR i będzie chciał na tym jeździć przez resztę roku routing będzie miał cały czas wakacyjny - niekoniecznie dobry.

Z remontami to rzeczywiście masz rację. Ale problem wakacyjnego routingu można by załatwić rozbudowując nieco kalendarz. Teraz SR   uwzględnia jeśli się nie mylę godziny i dni tygodnia. Mógłby dodatkowo traktować okres wakacyjny.
Ale nie wiem jakby to wpłynęło na objętość danych.

*

Offline ochkarol

• 4813
« Odpowiedź #39 dnia: Październik 28, 2011, 13:24:03 »
Teraz SR   uwzględnia jeśli się nie mylę godziny i dni tygodnia.
Tez tak myślałem (zresztą rok temu taj mi odpowiedział support).
Ale zimą okazało się, ze mamy SR zimowy, wakacyjny...

Mógłby dodatkowo traktować okres wakacyjny.
Ale nie wiem jakby to wpłynęło na objętość danych.
Jeśli by działało ok to nawet może być.
Ale w obecnej sytuacji uważam to za niepotrzebne skomplikowanie (dla programu i dla danych).
Patrząc z punktu widzenia jakości danych wolałbym, żeby były jedne na cały rok ale dobre i niż takie sobie (bo za takie je obecnie uważam) ale sezonowe.

Zresztą była tu na porą zimowo-wiosenną dyskusja o tym, czy aby na pewno zimą jeździ się wolniej (statystycznie, przez cały okres jej trwania).  :mrgreen:
Pozdrawiam
Karol

*

Offline izaw

• 1165
« Odpowiedź #40 dnia: Październik 28, 2011, 14:42:03 »
Dane SR są na pewno sezonowe. Nie jestem w stanie stwierdzić jak daleko w tył sięga statystyka, ale jest silnie dostosowana do ostatnich danych. Może wcześniejsze uwzględnia słabiej, może wcale, może tylko tam gdzie mało nowych? To jest tajemnica AQ. Chociaż nie wiem dlaczego. Byłaby to wskazówka jak dane traktować.

*

Offline ochkarol

• 4813
« Odpowiedź #41 dnia: Październik 28, 2011, 14:48:27 »
Dane SR są na pewno sezonowe.
To wiadomo - to zimą potwierdził mi ten sam support, który rok temu stwierdził, ze SR danych sezonowych nie zawiera, bo od tego jest LD.
Pozdrawiam
Karol

*

Offline Mateo4x

• 3
  • Sprzęt: HTC HD2 AM 6.9 PL
« Odpowiedź #42 dnia: Październik 28, 2011, 15:06:41 »
...To jest tajemnica AQ. Chociaż nie wiem dlaczego. Byłaby to wskazówka jak dane traktować.
Izaw, bo to nie są dane do traktowania, tylko do jeżdżenia na nich bez zbędnego zadawania pytań. Zauważ, że przeciętny klient producenta programu prawdopodobnie nigdy nie dowie się o programie do aktualizowania sobie tych danych, czyli o AMcenter. Może gdyby support wysyłał do wszystkich mass emaila zaraz po wystawieniu nowszych danych , to wtedy z czasem świadomość społeczna by wzrastała, a tak to jak te baranki na rzeź, że użyję takiego porównania, może nie najlepszego, ale takie mi teraz jako pierwsze przyszło do głowy.

*

Offline izaw

• 1165
« Odpowiedź #43 dnia: Październik 28, 2011, 17:37:58 »
Przeciętny użytkownik jeździ na nieaktualnej mapie z SR z poprzedniego roku. I nawet o tym nie wie, że może uaktualnić program, mapy , SR.

I cieszy się, że dotarł do celu  :ok:

*

Offline Mateo4x

• 3
  • Sprzęt: HTC HD2 AM 6.9 PL
« Odpowiedź #44 dnia: Październik 28, 2011, 18:14:43 »
Przeciętny użytkownik jeździ na nieaktualnej mapie z SR z poprzedniego roku. I nawet o tym nie wie, że może uaktualnić program, mapy , SR.
izaw to co wytłuściłem to chyba lekko przesadzone z Twojej strony, no chyba, że użytkownicy nie zaglądają od czasu do czasu do poczty, to wtedy zgoda, ale to juz mogą wtedy miec pretensje do samych siebie, bo tego żaden producent nie przeskoczy, no chyba, że kiedyś tak dorobią, że jak będziesz miał urządzenie z aktywnym internetem mobilnym to np przy starcie AM będzie sprawdzało dostępne aktualizacje programu/map/SR i bóg wie czego tam jeszcze i czytelnym komunikatem będzie nas o tym informowało, ale to pewnie nie prędko. Bo teraz to jedyne sprawdzanie jakie sie odbywa i to nawet off line, to to czy masz jeszcze ważną licencję i wtedy jest komunikat, a jakże i to nadzwyczaj czytelny  :E :E :E .Oczywiście na usera typu off-line non stop nic nie wymyślisz.
« Ostatnia zmiana: Październik 28, 2011, 18:19:15 wysłana przez Mateo4x »

*

Offline izaw

• 1165
« Odpowiedź #45 dnia: Październik 28, 2011, 18:51:05 »
Po prostu traktują nawigację jak telefon. Kupują z programem i mapami nic nie zmieniając. Po kilku latach kupują nową i tak im leci. Nawet nie podejrzewają, że mogą coś zmienić.

*

q1w2

« Odpowiedź #46 dnia: Październik 28, 2011, 20:52:29 »
I cieszy się, że dotarł do celu  :ok:
Osobiście znam kilka takich osób. Jedni dostali w prezencie od syna, drudzy jako dodatek do fona ... . Znam nawet jednego, któremu prezent z sieci, w postaci AM na karcie, zleżał się przez rok w szufladzie.
Jak mu ją włożyłem do fona, zainstalowałem i zarejestrowałem, to stary chłop cieszył się jak dziecko, że mu działa i pokazało mu że stoi w "ogrodzie" :D Nawet nie chciał, by mu nawijać o aktualizacjach ... by czegoś nie skopsał, a jak dostawał maile z supportu, to mi je podsyłał i pytał o co biega. Po roku, kiedy go odwiedziłem, zerknąłem do jego punktów w historii i zdziwko - pustka. Licencja już wygasła i nawet nie chciał słuchać o możliwości przedłużania... I jak takiemu nabijać głowę teoriami dot. SR i LD :worried:

*

Offline msz1959

• 569
  • Sprzęt: HTC Touch HD/AM6.15 EU, iP4/iAM5.0, NavigonEU+TL
« Odpowiedź #47 dnia: Październik 28, 2011, 20:56:15 »
msz1959
Dodam tylko, że nie każdy ma czas i obowiązek studiować godzinami forum, by się doszukać kombinacji, co i jak się da ominąć i jaki to będzie miało wpływ na całość działania aplikacji.
Te funkcje były kiedyś w menu i każdy największy nawet "neptyk w tych zabawach", w prosty sposób mógł z nich skorzystać. I to było moim zdaniem normalne.
Nawet przez myśl mi nie przyszło bronić koncepcji usunięcia tej opcji - pełna zgoda, że powinna być. Moje pytanie było czysto informacyjne, bo 6.9 jeszcze przede mną i byłem ciekaw, czy już właśnie poszli "krok dalej" i usunęli nawet tę funkcję podpinalną do menu

« Odpowiedź #48 dnia: Październik 28, 2011, 21:07:48 »
Osobiście znam kilka takich osób. Jedni dostali w prezencie od syna.....
Witam wszystkich. Ja własnie jestem takim przykładem. Czytałem od dłuższego czasu ten dział jako gośc, ale Twój q1w2 post mnie zainspirował, żeby napisac kilka słów. Ja dostałem w prezencie AM od kolegi i chyba z pół roku mi sie to przeleżało w szufladzie. Dopiero jak jechałem na wakacje, to się zorientowałem, że chyba mam kilka miesięcy licencji w plecy, a może nie ? Nie wiem sprawdzę. Podobno na stronie producenta mozna to sprawdzić. Trochę poczytałem w internecie, a głównie tutaj o tych wszystkich technologiach i jestem pod wrażeniem tego co napakowali w ten program. Jeżdżę jut jakiś czas z AM i powiem szczerze, że ten live drive nie sprawdza mi się. Raz mnie pcha w korek w mieście, innym razem karze zjechać z np siódemki, gdzies "w pole", żebym zaraz z powrotem wracał na 7-ke. Bez LD ok i chyba na razie niech tak pozostanie.

*

Offline annkor

• **
  • 234
  • Sprzęt: MDACIV; AM z licencją;
« Odpowiedź #49 dnia: Październik 28, 2011, 22:36:33 »
 :ok: ponieważ w języku polskim istnieje coś takiego jak stopniowanie przymiotników, to nie możemy winić "tfórców" AM za jakikolwiek błąd. Jest szybka, szybsza i najszybsza..... W menu AM jest tylko szybka co w oczywisty sposób tłumaczy, że nie jest to najszybsza, ani tym bardziej szybsza trasa. Mam nadzieję, że doczekamy się trasy szybkiej jako najszybszej, może kiedyś....  B)
"Nie mów co wiesz, lecz wiedz co mówisz"

*

Offline Miedzio

• 492
« Odpowiedź #50 dnia: Październik 28, 2011, 23:05:43 »
Alez mozemy, wystarczy przeczytac instrukcje do programu:

[...]
System obsługuje następujące typy tras:

Szybka
Wyznaczona trasa będzie prowadzić po drogach, dla których czas przejazdu będzie najkrótszy.
[...]

*

Offline annkor

• **
  • 234
  • Sprzęt: MDACIV; AM z licencją;
« Odpowiedź #51 dnia: Październik 28, 2011, 23:17:59 »
  B)...będzie...jak zacytowałeś "AM" i na to czekam :) :ok:... można by rzec PR doskonały :P
« Ostatnia zmiana: Październik 28, 2011, 23:20:20 wysłana przez annkor »
"Nie mów co wiesz, lecz wiedz co mówisz"

*

PapaD

« Odpowiedź #52 dnia: Październik 29, 2011, 06:56:55 »
Pamiętam jak kiedyś trasa szybka oznaczała w AM zupełnie co innego i to było fajne. Owszem no niby mamy trasę łatwą powiecie i racja, ale to jednak nie to samo. Witam serdecznie.

*

Offline ochkarol

• 4813
« Odpowiedź #53 dnia: Październik 29, 2011, 11:00:04 »
Pamiętam jak kiedyś trasa szybka oznaczała w AM zupełnie co innego i to było fajne.
Jeśli masz na myśli routing po drogach jak najwyższej kategorii, to bardzo często z szybkością to ma niewiele wspólnego.

Owszem no niby mamy trasę łatwą powiecie i racja, ale to jednak nie to samo.
Bo się komuś zachciało unikać lewoskrętów. Kolejne przekombinowanie.
Pozdrawiam
Karol

*

Offline jachraniak

• 2152
  • Sprzęt: iPhone 13
« Odpowiedź #54 dnia: Październik 29, 2011, 11:36:46 »
nie uważam aby było przekombinowane... Dla wielu kierowców skręt w lewo nie należy do łatwych manewrów, mimo, że sami siebie o to wcześniej nie podejrzewali.
Teksty które cytuję poniżej należą do tego samego autora :)
Nie chodzi o czepianie się słówek, a uzmysłowienie tego, że punkt widzenia często zależy od punktu siedzenia...

dla mnie tez to jest chore, zeby trasa unikala zakretow w lewo i rond. Jak mozna bylo wpasc na taki pomysl. Nie umiesz jezdzic, to nie wsiadaj do samochodu.

Trasa łatwa miała w swoim algorytmie uwzględniać drogi najwyższej kategorii , a w przypadku braku dostępności takowej miała brać jako kolejną niższej kategorii i tak dalej. I co wyszło z tego ? Jakaś popierdółka, karykatura typu trasy łatwej. Nikt nie mówił, że trasa łatwa ma być dla osób , które boją się jeździć autem  :-|

skręciłem w lewo narażając zdrowie i auto, bo z przeciwnego kierunku jechali równo i wcale nie mieli zamiaru zwalniać na mój widok. W końcu strzeliłem z miejsca i udało się skręcić.

Podsumowując: w mojej ocenie algorytm trasy łatwej  jest dokładnie taki, jaki jaki powinien być.

*

Offline ochkarol

• 4813
« Odpowiedź #55 dnia: Październik 29, 2011, 12:04:19 »
Podsumowując: w mojej ocenie algorytm trasy łatwej  jest dokładnie taki, jaki jaki powinien być.
Widzę, że coś grzebnęli w nim, bo do tej pory z Poznania do Lublina AM prowadziła przez Warszawę  :E
Teraz ładnie przez Stryków, Brzeziny, Rawę Mazowiecką, Grójec, Radom, Puławy i Kurów.
Pozdrawiam
Karol

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
« Odpowiedź #56 dnia: Październik 29, 2011, 13:08:41 »
Cytat: ochkarol
Widzę, że coś grzebnęli w nim...
A owszem i to już jakiś czas temu. Miedzy innymi unikanie skrętu w lewo nie jest już tak silne jak było na początku. I innych głupich manewrów też jest znacznie mniej.
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

*

q1w2

« Odpowiedź #57 dnia: Październik 29, 2011, 15:09:46 »
Dla wielu kierowców skręt w lewo nie należy do łatwych manewrów, mimo, że sami siebie o to wcześniej nie podejrzewali.
Proponuję przemyśleć wydaną opinię.
Wjeżdżasz na 2 pasmówkę skrętem w prawo, oddzieloną pasem zieleni i linią tramwajową od 2 pasów w przeciwnym kierunku. Po niespełna 200 m masz łącznik, nawet poprzedzony oddzielnym pasem do skrętu w lewo i zawracania, z którego chętnie byś skorzystał by zawrócić i pojechać tam gdzie chcesz, ale AM go nie respektuje i zaczyna kombinować. By zobaczyć takie numery, czasami wystarczy jechać na "szybkiej" ze zbyt wysoko ustawionym unikaniem zawracania - wtedy Cię zawróci, ale na którejś z kolejnych poprzeczek (ostatniej, mieszczącej się w ustawionym zakresie unikania zawracania.
To samo dotyczy sytuacji, gdy "prześpisz" skrzyżowanie, na którym miałeś pojechać w lewo. 300 m dalej masz łącznik do zawracania, a AM kombinuje jakimiś uliczkami, byle w prawo.
Mówię tu o 6.9bPL (dla jasności)
« Ostatnia zmiana: Październik 29, 2011, 15:16:40 wysłana przez q1w2 »

*

Offline ochkarol

• 4813
« Odpowiedź #58 dnia: Październik 29, 2011, 16:42:00 »
Miedzy innymi unikanie skrętu w lewo nie jest już tak silne jak było na początku.
W ogóle uważam, że unikanie lewoskrętów jest potrzebne jak dziura w moście.

No i muszę odszczekać:
Widzę, że coś grzebnęli w nim, bo do tej pory z Poznania do Lublina AM prowadziła przez Warszawę  :E
Teraz ładnie przez Stryków, Brzeziny, Rawę Mazowiecką, Grójec, Radom, Puławy i Kurów.
Miałem skonfigurowane i włączone profile prędkości.
Dalej łatwa z Poznania do Lublina (start piątek, 4 XI 2011, 16:30) prowadzi przez Warszawę.
Bez sensu...
« Ostatnia zmiana: Październik 29, 2011, 19:25:37 wysłana przez ochkarol »
Pozdrawiam
Karol

*

Offline stafid

• 445
  • o drogę nie pytam
    • Perfect
  • Sprzęt: Asus 636N, AM EU
« Odpowiedź #59 dnia: Październik 29, 2011, 20:40:28 »
a skąd waszmość wie że w przyszły piątek takowy przebieg trasy jest bez sensu ?