Spróbuj przeskanować jeszcze kartę scan disc .Czy masz wystarczająco dużo pamięci na dane z Mplo?Ustaw sobie ją suwakiem.Wczytałeś zassany plik do AM?Zarządzanie plikami-zgięta karta i wczytaj. .Poczekaj też na rady mądrzejszych 
Dziękuję Kolego za dobre chęci

Problem rozwiązałem sam. Rozwiązanie jest proste i idiotyczne zarazem, ale na pewno nie wynikające z błędu popełnionego przez użytkownika.
Kategoria, która mnie interesowała wg Miplo nazywa się "Radary, pomiar prędkości"
Gdy wybierzemy sobie ikonkę np radiowozu (ale może być dowolna inna z miplo), to teoretycznie powinna ona się pojawić też w Automapie ale tak nie jest.
Co się dzieje po przeprowadzeniu synchronizacji przez miplosync?Ikonka pobiera nam się ładnie do katalogu Icons i kryje się pod nazwą "67". Ale pomimo tego się nie wyświetla. W jej miejsce pojawia się symbol lizaka, który fabrycznie jest zaszyty w automapie.
Co zrobić aby ikonka się pojawiła?Należy w katalogu Icons Automapy przekopiować lub zmienić nazwę tej nieszczęsnej ikonki na "Radary, pomiar prędkości". Przecinek i spację nalezy koniecznie wpisać do nazwy pliku.
Po tej operacji AM nagle zaczyna widzieć ikonkę i pojawi się ona na ekranie nawigacji.
Dziwna ta sprawa, bo nawigacja bez problemu łyka plik dźwiękowy pod nazwą "67"o ile go sobie wybierzemy w miplo. A więc w AM występuje z jakiegoś powodu błąd i co ciekawe trwa on nieprzerwanie od wersji 5.5.1 aż po testową 6.0.0
Mam nadzieję, że pomogłem tym, którzy ten problem dostrzegli i ich on drażnił