Dlaczego AM 411 prowadzi mnie przez punkty z poprzedniej trasy?

• 11 Odpowiedzi
  • 2179 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline annras

• **
  • 116
Dlaczego AM 411 prowadzi mnie przez punkty z poprzedniej trasy?
« dnia: Październik 01, 2007, 19:31:46 »
Jechałem zaplanowaną trasą, w której był punkt PRZEZ. Dojechałem do końca bez przeszkód. Potem Wybrałem PROWADŹ DO - DOM. Minęło trochę kilometrów, zanim zorientowałem się, że jadę w innym kierunku. Okazało się, że w info trasy są dwie prawidłowe pozycje START i DOM, ale między nimi jest dodatkowo punkt PRZEZ z poprzedniej trasy, który odbija kilkadziesiąt kilometrów w bok. Czy tak powinno być, czy coś źle ustawiam? Przypominam sobie, że kiedyś coś o tym czytalem, ale nie mogę znaleźć postów.

*

Offline Darek_Foto

• 1630
    • Fotografia ślubna Kraków
  • Sprzęt: HTC HD2, LeEco MAX2
Odp: Dlaczego AM 411 prowadzi mnie przez punkty z poprzedniej trasy?
« Odpowiedź #1 dnia: Październik 01, 2007, 20:18:39 »
Skasuj trasę, przed wyznaczeniem nowej, lub zaznacz w opcjach aby kasował trasę po dojechaniu do celu.
Dariusz B.
Skórki do AutoMapy dla WM, WinCE, PC: http://www.automapa.darekfoto.pl/

*

Offline annras

• **
  • 116
« Odpowiedź #2 dnia: Październik 01, 2007, 21:45:36 »
Coś to jednak nie tak. Nigdy nie będę pewny, czy mam skasowaną poprzednią trasę (mogło mi do celu zabraknąć kilka metrów albo się rozmyśliłem i chcę wrócić do domu), więc zamiast wygodnego, prostego polecenia PROWADŹ DO - zanosi się na sprawdzanie za każdym razem przebiegu trasy i ew. kasowanie i dopiero wtedy wybieranie PROWADŹ DO. Diabli wzięli całą wygodę i funkcjonalność tego polecenia.
« Ostatnia zmiana: Październik 01, 2007, 21:49:51 wysłana przez annras »

*

Offline igab

• 1119
  • Sprzęt: Clarion Map780+AM6.6EU
« Odpowiedź #3 dnia: Październik 01, 2007, 22:10:36 »
To Ty nie wiesz czy Ci skasowało trasę, czy nie
jeśli miałeś ustawione punkty przez a nie osiągnąłeś celu,
przed wyznaczeniem nowej trasy musisz ją skasować poleceniem "Skasuj trasę",
jeśli nie było punków przez na poprzedniej trasie możesz wyznaczać bez tej operacji.

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
« Odpowiedź #4 dnia: Październik 01, 2007, 23:02:43 »
Coś to jednak nie tak. Nigdy nie będę pewny, czy mam skasowaną poprzednią trasę (mogło mi do celu zabraknąć kilka metrów albo się rozmyśliłem i chcę wrócić do domu), więc zamiast wygodnego, prostego polecenia PROWADŹ DO - zanosi się na sprawdzanie za każdym razem przebiegu trasy i ew. kasowanie i dopiero wtedy wybieranie PROWADŹ DO.

Kilka metrów to za mało, musiało Ci braknąć conajmniej 25,
poza tym, jeśli nie dojechałeś to na ekranie widać, że trasa sie nie skasowała,
po trzecie, najważniejsze,  tak jest tylko wtedy, gdy wcześniej korzystałeś z trasy z punktami 'przez'
i w dodatku poza celem, nie zaliczyłeś również tych punktów które zaplanowałeś.
Wtedy jeśli oprócz tego, że zmieniasz cel, chcesz zrezygnowac jednocześnie
z niezaliczonych dotąd miejsc 'przez' musisz skasowac trasę.
Gdyby było inaczej, w przypadku gdybyś chciał tylko zmienić cel podróży, nie rezygnując
z niezaliczonych jeszcze 'przystanków' musiałbyś je wszystkie wprowadzać od nowa.

Uważam, że takie rozwiązanie jest bardzo dobre,
gdyby jeszcze AM sama zapytała po wyznaczeniu nowego celu, czy skierować sie tam bezpośrednio
odpuszczając 'zaliczenie' zaplanowanych wcześniej punktów przelotowych, byłoby to bliskie ideału.
Idealne będzie wtedy, gdy AM telepatycznie przewidzi Twoje plany i niczego nie bedziesz musiał wybierać  :lol:
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

*

Offline annras

• **
  • 116
« Odpowiedź #5 dnia: Październik 02, 2007, 08:55:21 »
Uważam, że takie rozwiązanie jest bardzo dobre,
gdyby jeszcze AM sama zapytała po wyznaczeniu nowego celu, czy skierować sie tam bezpośrednio
odpuszczając 'zaliczenie' zaplanowanych wcześniej punktów przelotowych, byłoby to bliskie ideału.
Otóż to, byłoby dobre z takim zapytaniem, a teraz są sytuacje, kiedy można coś zapomnieć i pojechać w maliny. Zrobiłem sobie, jak radził NocnyMarek, pod klawiszem polecenie PROWADŹ DO DOMU i nie chcę w czasie jazdy sprawdzać gdzie poprzedniego dnia jeździła żona i czy wszystko zaliczyła, czy wszystko się skasowało. Nie wszyscy rozumują jednakowo, mnie na przykład mało obchodzi co się działo w poprzedniej trasie i wolałbym za każdym razem planować na czystym arkuszu, a szczególnie, kiedy mam wyraźne, proste polecenie PROWADŹ DO - wtedy punkty PRZEZ wolałbym mieć tylko na specjalne życzenie.  Ale mogę przyjąć, że podane przez Nocnego Marka rozwiązanie jest dobrym kompromisem.
« Ostatnia zmiana: Październik 02, 2007, 09:23:50 wysłana przez annras »

*

Offline Qbik

• 1495
    • www.wikaro.pl
« Odpowiedź #6 dnia: Październik 02, 2007, 09:45:09 »
napisz o tym do supportu AM, może to poprawią lub dodadzą udogodnienia proponowane przez nocnegoMarka, a może mu wreszcie dadzą jakieś stanowisko w Aquracie ;)
axim x51v LennySh_Football WM6.1 L10 & iPhone 3G 16GB z 2.2.1 na pokładzie + BT-359 + 4gb SDHC & CF + AM 5.xx EU
http://www.pdaclub.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=6656

*

Offline annras

• **
  • 116
« Odpowiedź #7 dnia: Październik 02, 2007, 12:54:34 »
Mam nadzieję, że ktoś z programistów AM zagląda czasem na to jedynie sensowne forum o nawigacji. Gdybym był ich szefem, to obowiązkowo wyznaczyłbym odpowiedzialnych za ten temat. Ale jeśli się mylę, to pies z ...... :P

*

Offline puniek

• 4617
  • Sprzęt: Samsung Galaxy S7 EDGE SM-G935F
« Odpowiedź #8 dnia: Październik 02, 2007, 13:20:26 »
napisz o tym do supportu AM, może to poprawią lub dodadzą udogodnienia proponowane przez nocnegoMarka, a może mu wreszcie dadzą jakieś stanowisko w Aquracie ;)
A może jemu to się wcale nie opłaca bo przekroczyłby próg podatkowy.....?
ISTQB Certified Tester

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
« Odpowiedź #9 dnia: Październik 02, 2007, 13:38:26 »
Nie przekroczy, jest na liniowym  :mrgreen:
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

*

Offline puniek

• 4617
  • Sprzęt: Samsung Galaxy S7 EDGE SM-G935F
« Odpowiedź #10 dnia: Październik 02, 2007, 13:44:56 »
Nie przekroczy, jest na liniowym  :mrgreen:
Ooooo to "liberał".....  :E
ISTQB Certified Tester

*

Offline prozor

• 1089
  • Człowieku, nie irytuj siebie i mnie. Zgoda?
  • Sprzęt: ZTE Blade
« Odpowiedź #11 dnia: Październik 03, 2007, 12:39:49 »
Idealne będzie wtedy, gdy AM telepatycznie przewidzi Twoje plany i niczego nie bedziesz musiał wybierać  :lol:

Na telepatię nie ma co liczyć, ale faktycznie, jeśli teraz się pyta, czy omijać drogi płatne/promy, to równie dobrze można dodać do tamtego ekranu możliwość wyboru kasowania (lub nie) uprzednio ustawionych punktów trasy.
Jeśli chcesz się o coś zapytać, zadaj jasne i konkretnie pytanie. Ale pamiętaj żeby sprawdzić, czy wcześniej już nikt o to się nie zapytał i nie udzielił odpowiedzi... Przed zadaniem pytania, najpierw przeczytaj to: http://rtfm.killfile.pl/