Czy to jest uczciwa praktyka ?

• 54 Odpowiedzi
  • 20744 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline Roger from Cracow

• **
  • 152
  • Sprzęt: Touch Pro 2
Czy to jest uczciwa praktyka ?
« dnia: Marzec 14, 2011, 14:25:52 »

Jestem legalnym użytkownikiem automapy któremu wygasła subskrypcja, wersja mapy 6.6.0 i na te chwile osobiście nie odczuwam potrzeby robienia aktualizacji. Odkryłem natomiast, że wraz z końcem ważności subskrypcji zostałem odcięty od danych LiveDrive w zasadzie mi na nich nie zależy bo w mojej ocenia działa to średnio.  Niemniej jednak maiłem do tej pory włączoną usługę i wysyłałem te dane do centrum w trakcie jazdy. Niestety jak się okazuje AM bardzo chętnie korzysta z tych danych ale niestety tylko bierze. Nic nie dając w zamian. Przypominam, że cały ten system działa wyłącznie dzięki użytkownikom AM i w pewnym stopniu za ich pieniądze (wysyłka danych). Cóż wydaje mi się, że biorąc coś od kogoś wypadało by dać coś w zamian... OK powiedzmy LiveDrive  to wersja ekskluziw tylko da posiadaczy aktualnej subskrypcji...

Kolejne rozczarowanie. Dane SmartRoutes - cóż do nich po wygaśnięciu subskrypcji też nie mamy prawa poprzez aplikację AMcenter a chcę podkreślić, że wciąż jestem LEGALNYM użytkownikiem. Nasuwa się zatem pytanie czy ja jestem legalnym użytkownikiem AM ? Bo podobno dane o ruchu są dostępne dla wszystkich legalnych użytkowników programu za którego poczuwam się i ja skoro wydałem xxx złotych na program + xxx złotych na chyba już dwie subskrypcje...

W zasadzie te wnioski plus kilka kuriozalnych przypadków wytyczenia przez AM trasy i pogonienia mnie przez kompletnie źle dobrane objazdy  i to w godzinach około 5 rano gdzie mowy o żadnych korkach po prostu niema bardzo mocno mnie rozczarowały i dały do myślenia czy warto dalej trzymać się tak kurczowo tego systemu.

PS w zasadzie kilka z tych notorycznie źle wyznaczanych tras miałem okazję sprawdzić w różnych warunkach na swoim podwórku w Krakowie przy różnych ustawieniach AM i po prostu nic nie osiągnąłem. Dla bywalców np. trasa rejon Opolskiej i bzdurne objazdy przez ul. Zdrowa potem przeskoki przez osiedla i jakby brak informacji o istnienie wiaduktów na skrzyżowaniu z 29 Listopada.

*

Offline ymp

• 16
  • Sprzęt: HTC HD2
Odp: Czy to jest uczciwa praktyka ?
« Odpowiedź #1 dnia: Marzec 14, 2011, 15:18:03 »
Taki to juz niestety system. To samo tyczy sie Miplo, tworza go legalni uzytkownicy Automapy, po wygasnieciu licencji Miplo tez powie: pocaluj sie w cztery litery, nie masz waznego Miplo kodu. I to nic ze maja dzieki Tobie xxx danych.

*

Konrad4x

« Odpowiedź #2 dnia: Marzec 14, 2011, 17:09:35 »
Kolego Roger...   masz rację jak dla mnie w 100% . To nie jest delikatnie mówiąc w porządku. gdyż jesteś legalnym użytkownikiem programu. Po wygasnięciu subskrypcji nie dałbym ci możliwości aktualizowania programu do nowej wersji oraz do nowszych map, natomiast dostęp do SR oraz LD powinieneś mieć zachowany do czasu zachowania kompatybilności formatu tych danych z Twoją wersją programu.

*

Offline felixb

• 390
  • MapaMap 6.6.2 TOP i Automapa 6.10
  • Sprzęt: Mio 500 v2, Omnia II, ROM 23123_Normal od Ryrzego
« Odpowiedź #3 dnia: Marzec 14, 2011, 17:43:12 »
Popieram szanownych przedmówców.
felix

*

Offline izaw

• 1165
« Odpowiedź #4 dnia: Marzec 14, 2011, 18:06:37 »
Oczywiście popieram. Przykre, że nic to nie da.

*

Offline Wojteksw49

• **
  • 182
  • Sprzęt: Modecom FreeWAY MX2, GMS 6501 AMEU
« Odpowiedź #5 dnia: Marzec 14, 2011, 18:41:19 »
Od kilku lat systematycznie opłacałem AM , właśnie kilka dni temu skończyła się subskrypcja i nie opłaciłem bo jeszcze nie ma nowej wersji mapy, w nagrodę wyłączono mi  AM Center. Też jestem zaskoczony bo przecież jestem legalnym użytkownikiem ostatniej wersji mapy ( nadal aktualnej).
Ponadto kilka razy dziennie pokazywał się bardzo niemiły komunikat abym zapłacił.
Na szczęście kilka dni temu w gazecie była mapa Navigo w cenie 7 zł. z gazetą. Po wgraniu okazało się, że posiada numerację budynków okolicy mojego miejsca zamieszkania, a muszą dodać, że najnowsza AM nie posiada takiej numeracji. Zrobiłem około 300 km i powiem, że jak na taką cenę jest bardzo dobrze, jedynie co mi przeszkadza to wielkość pokazywanej drogi, jest stanowczo za mała.

*

Offline ppepe

• 507
    • PPepe
« Odpowiedź #6 dnia: Marzec 14, 2011, 21:08:49 »
Miałem również coś napisać, ale użyłem klawisza Delete bo kolejny raz ktoś mi napiszę, że się chorobliwie czepiam lub "robię kupkę w jeszcze podobno ciepłe gniazdko".
Poprzestanę na stwierdzeniu: popieram przedmówców.

*

Offline emisiu

• Ekspert AutoMapa
  • 2362
« Odpowiedź #7 dnia: Marzec 14, 2011, 23:37:29 »
Jeszcze krócej napiszę że: zdecydowanie popieram, a obecny stan rzeczy jest dla mnie wręcz kuriozalny.  :shock:

*

Offline statler

• **
  • 209
  • Sprzęt: Moto G6 Plus
« Odpowiedź #8 dnia: Marzec 15, 2011, 08:45:21 »
Dane SmartRoutes - cóż do nich po wygaśnięciu subskrypcji też nie mamy prawa poprzez aplikację AMcenter a chcę podkreślić, że wciąż jestem LEGALNYM użytkownikiem. Nasuwa się zatem pytanie czy ja jestem legalnym użytkownikiem AM ? Bo podobno dane o ruchu są dostępne dla wszystkich legalnych użytkowników programu za którego poczuwam się i ja skoro wydałem xxx złotych na program + xxx złotych na chyba już dwie subskrypcje...
Informacje dla prasy z 24.05.2010 http://www.automapa.pl/?PEI=10866&article_id=215966
"AM Center pobrać mogą wszyscy użytkownicy AutoMapy ze strony www.Miplo.pl"
Informacje dla pracy z 16.02.2011 http://www.automapa.pl/?PEI=10866&article_id=227737
"Najnowsza wersja AutoMapa Center dostępna jest bezpłatnie, dla wszystkich legalnych użytkowników, na stronie www.AutoMapa.pl."
Z bazy wiedzy:
[D1] Do czego uprawnia licencja?

"Licencja" uprawnia do bezterminowego korzystania z programu AutoMapa. Dozwolone jest korzystanie z tej wersji programu oraz map, które otrzymano w momencie zakupu. Aby zaktualizować program oraz mapy do nowszej wersji, trzeba posiadać aktywną subskrypcję.

[D2] Czym jest subskrypcja?

Subskrypcja upoważnia do pobierania aktualizacji map oraz programu oraz korzystania z usług dodatkowych, takich jak np. dane LiveDrive!.

Jestem przekonany, że w "usługach dodatkowych" zawiera się również aktualizacja danych SR. Może nam się nie podobać takie podejście producenta, ale ja nie widzę tu nic nieuczciwego. To normalne i chyba wszystkie płatne programy tak mają, że po wygaśnięciu subskrypcji nie można korzystać z wszystkich funkcji.

*

Offline Darkph

• 493
« Odpowiedź #9 dnia: Marzec 15, 2011, 10:30:58 »
He He - skąpy dwa razy traci  :mrgreen: - widać nie zależy im na jak największej ilości "zbieraczy danych statystycznych", oraz na zadowoleniu klienta, czyli kolejny przykład mentalności Kalego  :P.

*

Offline ochkarol

• 4813
  • Sprzęt: Samsung Galaxy A8
« Odpowiedź #10 dnia: Marzec 15, 2011, 10:51:08 »
Zgadzam się zarówno ze statlerem jak i Darkphem.
Pozdrawiam
Karol
. : Kobietę łatwiej rozebrać wbrew jej woli, niż ubrać po jej myśli. : .

*

Offline jachraniak

• 2152
  • Sprzęt: iPhone 13
« Odpowiedź #11 dnia: Marzec 15, 2011, 11:44:06 »
Zgadzam się ze statlerem - nie ma w tym nic nieuczciwego. Rozważanie zagadnienia w kategoriach uczciwości tu nie ma zastosowania. Możemy dyskutować na tym czy takie podejście do tematu służy rozwojowi usługi, czy nie.

Ciut przydługa dygresja:
Dziś musiałem pokrążyć po południowych rubieżach Warszawy. Ponieważ DK8 już na wysokości Janek zakorkowała się na sztywno wielu kierowców pojechało przez Falenty i Dawidy do Puławskiej. Efekt był taki, że w wymienionych miejscowościach bardzo dużo dróg miało warstwę LD. Co oznacza, że wbrew temu co piszą (niektórzy na forach), ludzie mają zaufanie do technologi i z niej korzystają a gdy korzystają to robi się fajnie. Dane były dokładne, tam gdzie były pozytwne kolorki się jechało, gdzie był czerwony - czołganie, a tam gdzie czarny wiadomo...

Przypuszczam że zawdzięczamy to tylko i wyłącznie legalnym i aktualnym userom AM. Piraci nie korzystają z LD bo nie mają pożytku, poza tym pewnie troszkę się boją. Ci bez ważnej subskrypcji nie mają też żadnej wartości dodanej więc po co mieli by wysyłać dane? Żeby mieć rachunek za transmisję danych?  :E

Co by dało udostępnienie LD userom z mapami np 6.0? Jak miały by być wyświetlane? Pól biedy jeśli stara infrastruktura została, ale co jeśli całkowicie zmieniło się otocznie? Niebieski czy inny pasek przez pola? Przecież w mapie sprzed roku czy dwóch nie ma tej tej trasy, ronda czy wiaduktu nad rondem... Może gdzieś tam na zachodzie, gdzie infrastruktura dróg mało się zmienia miałoby to sens... Ale u nas? Poza tym jestem ciekaw czy TomTom udostępnia dane Live userom którym wypaliła się subskrypcja. A jednak w takich Niemczech ludzie śmigają na TT... Dlaczego? Bo dane są prawdziwe. Dlaczego są prawdziwe? Bo wszyscy mają aktualną subskrypcję. Musi być dużo legalnych i aktualnych licencji w ruchu połączonych z serwerami żeby dane były dobre, a żeby było dużo legalnych i aktualnych licencji  to trzeba ich czymś przyciągnąć - najłatwiej dokładnymi danymi czekającymi na serwerach na nowego kolejnego usera.

Nie wiem jak Aqurat chce osiągnąć ten cel, sytuacja wydaje się patowa. Chociaż ja widzę jakieś światełko w tunelu patrząc jak wyglądają warstwy LD w Wa-wie i najbliższych okolicach.
« Ostatnia zmiana: Marzec 15, 2011, 12:00:55 wysłana przez jachraniak »

*

Offline Darkph

• 493
« Odpowiedź #12 dnia: Marzec 15, 2011, 12:11:59 »
W TomTomie żeby pobierać/wysyłać dane aktualizujące mapy (Map Share) oraz wysyłać dane statystyczne nie trzeba się logować - czyli może to zrobić każdy.
Pobieranie danych Map Share działa jeżeli się nie mylę przez rok dla starych map.
Dostęp do płatnych serwisów jest dostępny dopiero po uwierzytelnieniu (zalogowaniu się użytkownika).

*

Zachu

« Odpowiedź #13 dnia: Marzec 15, 2011, 12:23:01 »
@jachraniak
Czy w programie, w którym masz możliwość zmiany dostawcy mapy też nie dostaniesz komunikatów?
Traffic to nic innego tylko odpowiednio zinterpretowany wizualnie ślad. Nie ma różnicy czy jest droga czy nie.
Czy ktoś korzystający z normalnego wydania AM /nie beta/ i posiadający starsze wydanie mapy jest pozbawiony trafficu?

*

• **
  • 152
« Odpowiedź #14 dnia: Marzec 15, 2011, 12:39:02 »

Podsumowując dyskusję dla mnie to jest nie uczciwe. I primo wyłączyłem wysyłanie danych LD a secondo nie mam najmniejszego zamiaru robić już aktualizacji. Generalnie zmienię system nawigacji na inny a swoją AM odsprzedam wraz z telefonem innemu użytkownikowi. Do tej pory zawsze zostawiałem sobie AM na nowym telefonie. Wniosek strata dwóch potencjalnych klientów, strada raczej mało istotna informacji o LR od dwóch osób; klienta i potencjalnego kupca. I moje pełne zaangażowanie w informowaniu potencjalnych kupców AM o faktycznym stanie, że w cenie nawigacji mamy abonament na dane o ruchu jedynie na rok. Bo przypuszczalnie mało osób bierze to pod uwagę przy kupnie programu.

Pozdrowienia

*

Offline ochkarol

• 4813
« Odpowiedź #15 dnia: Marzec 15, 2011, 13:06:47 »
Podsumowując dyskusję dla mnie to jest nie uczciwe. ...
Nieuczciwe byłoby, gdybyś nie został o tym uprzedzony w momencie zakupu licencji.
Nikt Cię nie oszukał - bez przesady.
Pozdrawiam
Karol

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
« Odpowiedź #16 dnia: Marzec 15, 2011, 13:13:15 »
Traffic to nic innego tylko odpowiednio zinterpretowany wizualnie ślad. Nie ma różnicy czy jest droga czy nie.
Czy ktoś korzystający z normalnego wydania AM /nie beta/ i posiadający starsze wydanie mapy jest pozbawiony trafficu?
To jednak znacznie więcej niż ślad, bo nie służy tylko do oglądania. Nie wiem na 100% jak jest z LD
(pewnie tak samo) ale dane SR są dostępne tylko dla aktualnego komercyjnego wydania mapy,
oraz testowanej wersji beta.  Pliki dla obu wersji map różnią się zawartością i nie da się ich skutecznie podmienić.

Podsumowując dyskusję dla mnie to jest nie uczciwe.
Słownik języka polskiego daje taką definicję słowa uczciwy:
1. «rzetelny w postępowaniu»
2. «zgodny z przyjętymi zasadami lub prawem»
3. «zgodny z rzeczywistością lub prawdą»
4. pot. «taki jak należy»

Pod które z tych znaczeń podpada twoja definicja nieuczciwości?
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

*

Offline jachraniak

• 2152
« Odpowiedź #17 dnia: Marzec 15, 2011, 14:22:19 »
niemowa powiedział głuchemu, że szczerbaty ogryzł włosy łysemu

Nieuczciwe jest to że Aqurat nie dostarcza danych koledze, który za te dane nie zapłacił  :E

Na marginesie dodam, że wszystko to jest zgodne z prawem, a Polskie Centrum Badań i Certyfikacji przyznało AutoMapie Godło JAKOŚĆ ROKU 2010r. Oczywiście "normalnemu człowiekowi" to się w głowie nie mieści.

*

Konrad4x

« Odpowiedź #18 dnia: Marzec 15, 2011, 14:59:38 »
Nieuczciwe jest to że Aqurat nie dostarcza danych koledze, który za te dane nie zapłacił  :E
Na marginesie dodam, że wszystko to jest zgodne z prawem, a Polskie Centrum Badań i Certyfikacji przyznało AutoMapie Godło JAKOŚĆ ROKU 2010r. Oczywiście "normalnemu człowiekowi" to się w głowie nie mieści.

Wykonałeś tym postem kawał dobrej roboty  :ok: Gdybym był z Aqu... , to za tego posta dostałbyś ode mnie dożywotnią subskrypcję, bo na nią w pełni zasługujesz i to nie sarkazm Kolego  :ok:

*

Offline jachraniak

• 2152
« Odpowiedź #19 dnia: Marzec 15, 2011, 15:27:30 »
Konrad ja Cię proszę...  :mrgreen: zawsze mi to robisz  :mrgreen:

Krupier (producent) określił warunki zasiadania przy stoliku (licencji) i gry (subskrypcji). Po swojemu! Takie jego prawo. Poinformował o zasadach gry uczestników. Siedziało ich wielu więc przysiadł się i kolega do stolika. Nie tracił czasu na zapoznanie się z obowiązującymi zasadami. Kasa się skończyła i lekko się zdziwił że nie może dalej grać... cała historia...

Na szczęście dla siebie zmienił stolik gdzie się gra za mniejsze stawki i znów jest szczęśliwy...

Na marginesie 1 dzień subskrypcji AM PL to jakieś 21 groszy :mrgreen:

*

Konrad4x

« Odpowiedź #20 dnia: Marzec 15, 2011, 15:40:13 »
Konrad ja Cię proszę...  :mrgreen: zawsze mi to robisz  :mrgreen:

Ale ja wyrażam tylko swój podziw, bo naprawdę wkładasz dużo serca w te odpowiedzi i to powinno zostać docenione. Jeżeli nie jest, to może wkrótce będzie, bo zasługujesz. Ja w głębi duszy wielokrotnie się z tobą nie zgadzam, ale to nie ważne, bo swoje racje przedstawiasz dość przekonująco. Co do tego twojego ostatniego posta, to z przykrością nie mogę się z tobą nie zgodzić. Masz rację siadamy do stolika na zasadach Aqu i albo nam to pasuje albo nie. NIe ważne, że te zasady mogą być nie do końca fair, ale to zasady i albo siadamy i gramy, albo idziemy do innego stolika. No i jak tu się nie zgodzić z takim stanowiskiem  :ok:

*

• **
  • 152
« Odpowiedź #21 dnia: Marzec 15, 2011, 18:08:43 »
niemowa powiedział głuchemu, że szczerbaty ogryzł włosy łysemu

widzisz skończyły się czasy kiedy AM wiodła prym na rynku nawigacji. Niektórym może się nie podobać to i owo i mogą o tym pisać i wyrażać swoje niezadowolenie. Szkopuł w tym, że zraziła mnie polityka AM (obojętne mi kto uważa ją za uczciwą a kto nie) najprawdopodobniej gdybym jednak dostał chociażby ochłap funkcjonalności w postaci SR prędzej czy później zapłaciłbym za ta kolejne parę kilometrów nowych dróg + nowszy interfejs. A tak straciłem ochotę :) Dodatkowo nie podoba mi się fakt, że po półrocznej przerwie w subskrypcji licznik tyka mi po wykupieniu tejże od przerwy a nie od chwili wklepania kodu. Cóż mogłem nie używać rok programu i po roku musiałbym dwie aktualizacje kupić... To jest polityka nastawiona wyłącznie na zysk.

Roger

*

Offline hipeck

• **
  • 212
« Odpowiedź #22 dnia: Marzec 15, 2011, 18:30:51 »
Jachraniak, o tym co mają wszyscy Niemcy legalne, można podyskutować. Mam córkę w Niemczech i trochę wiem jak rdzenni kombinują, okradają pracodawców etc.  Bez mitologii.  pozdr

*

Offline jachraniak

• 2152
« Odpowiedź #23 dnia: Marzec 15, 2011, 19:48:23 »
Nie zgodzę się z Tobą, ale nie chcę tu już wnikać w przyczyny historyczne, polityczne i społeczne...
Zaś co się tyczy stosowania obywateli do prawa to krótki fragment kolegi z forum oddaje różnicę:

jazda przez niemcy, gdzie drogi są może i jeszcze lepsze ale przez Uznam jedzie się przez wiele miejscowości gdzie 50 to 50 nie 70 czy 60...!!!!!!!

źródło

50 to 50

a u nas 50 = wszystko co się komu podoba nawet 150 bo co? Podobnie jest z licencjami. U ns przepisy są po to żeby je omijać/ignorować. W Niemczech tak samo, tylko że odwrotnie. Mam na myśli ogół a nie doświadczenia Twojej córki, która oczywiście może mieć takie doświadczenia jakie ma...
« Ostatnia zmiana: Marzec 15, 2011, 19:53:13 wysłana przez jachraniak »

*

Offline ochkarol

• 4813
« Odpowiedź #24 dnia: Marzec 15, 2011, 23:49:22 »
... najprawdopodobniej gdybym jednak dostał chociażby ochłap funkcjonalności w postaci SR ...
Przecież masz. Nawet w nieważnej już licencji możesz korzystać z danych SR zaszytych w mapach lub z ostatniej aktualizacji.
Pozdrawiam
Karol

*

pliers

« Odpowiedź #25 dnia: Marzec 16, 2011, 07:46:44 »
am mi w tej dyskusji brakuje tylko Bilunii :-)

*

Offline tesbor

• **
  • 242
  • Sprzęt: Galaxy sIII + Galaxy Note II
« Odpowiedź #26 dnia: Marzec 16, 2011, 08:48:08 »
Dla mnie dostep do danych po wygasnieciu subskrypcji nie jest jasny z 2 powodow. 1 powod - "dostaca/uslugodawca" ma prawo do zarzadzania swoja baza danych jak chce. Ale 2 powod to zaszyte funkcjonalnosci w AM - tzn. legalny posiadacz AM ale bez aktualnej subskrypcji danych narazony jest na niewlasciwe dzialanie AM gdyz jezeli nie wylaczy sobie wszyskich "wodotryskow" (LD/SR, itd) to przez lata moze byc prowadzony po drogach na podstawie archiwalnych zdeaktualizowanych danych!

Byc moze sa jakies mechanizmy w uslugach AM, ktore przed wygasnieciem subskrypcji ostrzegaja o ograniczeniu dostepu do danych, a po wygasnieciu subskrypcji AM automatycznie "przechodzi" w tryb pracy bez tych dodatkow.

*

Offline morette

• 630
  • Sprzęt: HTC HD2 hypnosis V.12_3.14_F; Samsung Galaxy S III
« Odpowiedź #27 dnia: Marzec 16, 2011, 09:06:01 »
powiem krótko:
1. Trzeba zmienić mentalność. Skończyły się czasy gdzie każdemu wydawało się że wszystko mu się należy za darmo.
Kupujesz, aktualizujesz masz te dane aktualne - ogólna zasada nie zagłębiam się w szczegóły
2. Przedłużasz Subskrypcję - płacisz -  ktoś z czegoś musi żyć. Ty też pracujesz i dostajesz za to kasę nie dziw się że Aquart tak robi. Sam robił byś tak samo.
3. Nie podoba ci się, nie zgadzasz się z czymś, nie przedłużasz subskrypcji, wybierasz konkrecję i korzystasz z zadowoleniem.

tyle :D   
Auto Mapa 6.10.0(1714)/Europe 1206  włączone korzystanie z LD
Android Auto Mapa - Samsung Galaxy S III

*

Offline izaw

• 1165
« Odpowiedź #28 dnia: Marzec 16, 2011, 10:02:50 »
Tylko z drugiej strony mając ważną subskrypcję współtworzysz serwisy automapy i miplo. Po wygaśnięciu będąc legalnym użytkownikiem zostajesz wywłaszczony i nie masz dostępu nawet do swoich danych.

Nie chodzi tu o regulaminy, bo nie można tu dyskutować. Brać albo nie. Dotyczy to szczególnie miplo. Niby niezależny, a powiązany z Aqurat. Nie każdy regulamin jest zgodny z prawem, a na pewno ten jest wątpliwy moralnie. Dla mnie to ważne. Bo jak silniejszy stosuje wolną amerykankę, to musi godzić się z adekwatną kontrreakcją.

« Odpowiedź #29 dnia: Marzec 16, 2011, 10:20:40 »
Jak nie wiadomo o co chodzi to ... . Komuś się tu wydawało że Aqurat to jakiś wasz przyjaciel czy co? Będą brali co tylko dacie gratis ale w drugą stronę, za darmo na nic nie liczcie. To firma i jej celem jest przynoszenie maksymalnego zysku, więc jak nie zapłacisz za przedłużenie licencji to będziesz do tego "nakłaniany" wszelkimi dostępnymi, oczywiście legalnymi sposobami.
« Ostatnia zmiana: Marzec 16, 2011, 10:25:57 wysłana przez lisesek »