ppepe
możliwości jest kilka 
1) masz ustawioną trasę krótką
2) na trasie którą jedziesz nie ma alternatywy.
3 brak danych LD jak teraz dla Starachowic
Ad. 1. - Mam ustawienia fabryczne, takie jak sobie producent "wysmażył". W żadnym razie nie używam trasy krótkiej.
Ad. 2. - Łódź to nie miasteczko z 3 - 4 uliczkami na krzyż. Co prawda do Warszawy to jeszcze daleko, ale alternatywnych tras jest bardzo dużo. Nie poruszałem się również tylko po peryferiach. Jechałem przez całe miasto z 4 punktami przez i żaden z nich nie był zlokalizowany w pobliżu jakiegoś korka. No może Castorama Wydawnicza to miejsce gdzie w okolicy wstępują korki przy skrzyżowaniu Marszałków tyle tylko, że dojeżdżałem do niej od wschodu czyli z kierunku najmniej obciążonego (wjazd przy Realu z Piłsudskiego jadąc od stadionu Widzewa).
Znam Łódź doskonale i mogłem wyznaczyć sobie wiele tras alternatywnych w oparciu o doświadczenie i CB, ale postanowiłem jechać tak jak poprowadzi AM z tej przyczyny, że testuję teraz dwie wersje IGO (na Androida z mapami Navteq i WM z mapami Teleatlasa). Staram się wyłonić:
a. najlepszą alternatywę dla AM
b. znaleźć odpowiedź na pytanie czy zostać z WM czy na stałe przenieść się na Androida (to ważniejsze z powodu nadciągających terminów u operatora komórkowego).
Od razu napiszę, że IGO to nie jedyny testowany program.
Ad. 3. Jeśli tak to, jak napisałem: Serwery LD! są "mało stabilne".
Czy producent może testować LiveDrive tylko w czasie kiedy wypuści betę? W sensie - nie ma testów beta - nie dotykamy serwerów LD... Przecież większość użytkowników AM nawet nie wie że jest coś takiego jak testy... Co to dla nich zmienia? Nic.
Są plusy i minusy takiego podejścia...
To co zauważył matmatic, a czego świadomy nawet nie byłem... przed posypaniem się serwerów LD danych było dużo więcej niż wcześniej.
Moim zdaniem producent
nie ma prawa testować produktu w wersji beta na komercyjnie sprzedawanych licencjach bez poinformowania użytkownika.
A. Usługa LiveDrive ! jest sprzedawana jako całość przy zakupie licencji. Producent umożliwia pobieranie danych, przekazywanie danych zwrotnych, zapewnia o stabilności i w ogóle zachwala (ach i och!). Nie informuje, że usługa jest w fazie testów.
Więc przyjmuję, że nie jest to jakaś alfa, beta czy inna cholera a produkt finalny.
B. Błędne / nieprawidłowe lub brak działania usługi tego typu może narazić użytkownika na koszty (straty) np. większe zużycie paliwa poprzez pchanie użytkownika w korki. Zgodzimy się, że to nie AM prowadzi pojazd, ale nie zmienia to faktu iż dane przesyłane do kierowcy powinny być o najwyższej jakości, aktualności itd. To właśnie na podstawie tych informacji kierowca wybiera trasę.
A jak drążymy temat Live Drive ! to ja jako użytkownik chciałbym być poinformowany o zakresie przesyłanych i obrabianych danych.
I nie chodzi mi o to czy jest to anonimowo. Jak wiadomo nie jest i w tej kwestii producent mija się z prawdą. Sprawdź sobie licencję piracką. Uda się uruchomić Live Drive!? Nie - otrzymasz komunikat o błędnej licencji więc jest to sprawdzane.
Przynajmniej numer licencji jest przesyłany.
Mi chodzi o to jaki zakres informacji przesyła urządzenie? Odpowiecie: lokalizacje. Ale czy np. łącznie z wysokością?
I dalej czy jeśli tak to przesłana wysokość odbiornika GPS jest zapisywana. Czy dane takie są obrabiane np. uśredniane i wprowadzane w warstwę mapy w Geosystemie. Jeśli tak to czy ktoś mnie (nas) czyli użytkowników o tym poinformował. Bo nie przypominam sobie.
Jeśli jednak takie lub inne dane służą innym celom niż tylko analiza ruchu to stanowi to bezprawne zbieranie danych.
W efekcie np. Geosystems może osiągać nieuprawniony przychód z odsprzedaży dalszym podmiotom (również nam) takich danych przy kolejnej wersji programu wyposażonej w tryb odwzorowania wysokości terenu.
Powyższe to tylko hipoteza. Więc uprzejmie proszę aby ktoś kompetentny (np. jakoś "obrońca" AM) odpowiedział na pytanie: co jest przesyłane i jak jest obrabiane oraz przez kogo?