Czego zabrakło w AM 4 i 4.1

• 188 Odpowiedzi
  • 43684 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline Piotr - sq2frv

• **
  • 106
  • Bydgoszcz
  • Sprzęt: BLOW 70iBT
Odp: Czego zabrakło w AM 4 i 4.1
« Odpowiedź #180 dnia: Październik 11, 2007, 22:00:36 »
Faktycznie, "fabryczne" POI nie mają opisu, a w 3.xx miały, niektóre nawet bardzo szczegółowy.
np:

I komu to Panie przeszkadzało? :(

Ikony POI wbudowanych i użytkownika różniły się znacząco (nr priorytetu), na pierwszy rzut oka nie było wątpliwości z czym mamy do czynienia.

j.w. :(
« Ostatnia zmiana: Październik 11, 2007, 22:09:53 wysłana przez Piotr - sq2frv »

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
  • Sprzęt: Navroad Vivo Plus, Huawei Honor 6
« Odpowiedź #181 dnia: Październik 11, 2007, 22:25:47 »
Ja nadal nie widzę opisów POI (a może źle szukam??) W 3.9 mozna się było wielu rzeczy dowiedzieć-bardzo mi to pasowało. Można było sprawdzić numer telefonu do knajpki,czy maja parking,czy uwzględniają niepełnosprawnych. A teraz jakoś nie mogę się dogrzebać.

Liczę na nową wersję map, bo to w nich jest problem. Jak nie będzie porządnych opisów, to się zdenerwuję  :mad:

*

Offline puniek

• 4617
  • Sprzęt: Samsung Galaxy S7 EDGE SM-G935F
« Odpowiedź #182 dnia: Październik 11, 2007, 22:28:30 »
Ja nadal nie widzę opisów POI (a może źle szukam??) W 3.9 mozna się było wielu rzeczy dowiedzieć-bardzo mi to pasowało. Można było sprawdzić numer telefonu do knajpki,czy maja parking,czy uwzględniają niepełnosprawnych. A teraz jakoś nie mogę się dogrzebać.

Liczę na nową wersję map, bo to w nich jest problem. Jak nie będzie porządnych opisów, to się zdenerwuję  :mad:
Piszcie do supportu w tej sprawie... im więcej ludzi to będzie zgłaszało tym lepiej...
ISTQB Certified Tester

*

Offline debart

• **
  • 181
  • Sprzęt: VIVO PLUS + 16GB SDHC + VW Phaeton
« Odpowiedź #183 dnia: Październik 12, 2007, 00:11:40 »
A mi brakuje pokazywania trasy objazdu po wyznaczeniu objazdu. Chodzi o to, aby po kliknięciu w np. objazd 2km pokazał dopasowaną do wielkości ekranu mapę z wytyczonym objazdem, a nie od razu przechodził do nawigowania. Wczoraj miałem taka sytuację, że TIR się "rozkraczył" na środku drogi przed Dębicą i zablokował cały pas ruchu. Pacnąłem w objazd 1km i AM wytyczyła objazd, kazała zawrócić z komunikatem "czekam na ruch"... i dopiero jak zawróciłem na przeciwny pas ruchu to się okazało, że objazd jest wytyczony, ale ma ponad 30km. Gdybym wcześniej zobaczył że będę musiał nadłożyć tyle km to bym się z kolejki nie ruszał  :| A tak to po zawrotce przejechałem z 500m i musiałem wrócić na koniec kolejki   :S Szybciej wyszło poczekać aż się TIR ustawi na poboczu niż pojechać tym objazdem. Co o tym sądzicie? nie przydało by się? :ok:

*

Offline Moi (Adam Kubicki)

• 6498
    • Moje linki do stron o GPS (i nie tylko)
  • Sprzęt: SGS2, iP3GS, Lumia 800, Note 3
« Odpowiedź #184 dnia: Październik 12, 2007, 00:24:43 »
Debart - popieram.
AM pokazuje całą nowowytyczoną trasę, na której nie widać szczegółów objazdu, jeśli jest on propocjonalnie krótki do całej trasy. Trzeba bawić się rysikiem w przesuwanie i zoomy.
Ale nie ma tego AFAIK w żadnym programie.

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
« Odpowiedź #185 dnia: Październik 12, 2007, 09:42:42 »
Jest pewne rozwiązanie, wprawdzie dalekie od doskonałości i dość statyczne, ale czasem może się przydać,
Po stuknięciu w lewą stronę pilota (tam gdzie są czasy) AM pokazuje początkowy odcinek trasy w skali 2km
(to o ile się nie mylę jest 1:160000), a jeśli trasa jest krótka i mieści się cała w tej bądź większej skali
to pokazuje całą dopasowując skalę tak by trasa była na całym ekranie.
Niestety nie znalazłem dotąd miejsca w którym definiuje się tą graniczną skalę  :mysli:
ale zapytałem support, może się dowiem, a może ktoś inny to znajdzie.
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

*

Offline malypb

• *
  • 84
  • Sprzęt: Samsung i780, Mio 550, NavRoad 430BT, Nokia 330, Nokia 500
« Odpowiedź #186 dnia: Październik 12, 2007, 09:57:28 »
W pliku am.settings jest taki wpis
MetersForwardForRoadShowEx=15000
To definiuje ile (mniej wiecej) metrow w przod ma pokazac sie trasa.

*

Offline debart

• **
  • 181
  • Sprzęt: VIVO PLUS + 16GB SDHC + VW Phaeton
« Odpowiedź #187 dnia: Październik 12, 2007, 12:13:00 »
Debart - popieram.
(...)
Ale nie ma tego AFAIK w żadnym programie.

No i tu AM pobiła by konkurencję  :grin:. To byłby niezły krok do przodu. A programowo chyba nietrudne do realizacji dla zdolnych twórców naszej AM

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
« Odpowiedź #188 dnia: Październik 12, 2007, 12:35:18 »
Cytat: malypb
W pliku am.settings jest taki wpis: MetersForwardForRoadShowEx=15000

I to jest właśnie to czego sam nie znalazłem :)
zmiany tego parametru zmieniaja max. używaną skalę.
Dla 3000 uzyskujemy skalę 400m, gdyby tak jeszcze można uzywać tego jak 2 stopniowego zoomu
pierwsze puknięcie większa skala, drugie mniejsza (bądź na odwrót) trzecie - powrót do nawigacji.
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free