Co zrobić, żeby AM prowadziła nowo oddaną A2?

• 65 Odpowiedzi
  • 29344 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Smerfik

Odp: Co zrobić, żeby AM prowadziła nowo oddaną A2?
« Odpowiedź #30 dnia: Czerwiec 09, 2012, 01:24:52 »
nasi geniusze od infrastruktury zadania nie ułatwiali, otwierając te nieliczne kawałki na ostatnią chwilę
Nie zapominaj, że nie wszystkie oddali - niektóre tylko udostępnili na czas EURO :)
Raczej trudno oczekiwać, by nawet najwięksi gracze na rynku navi, nadążyli za takimi pomysłami i uwzględniali je w swojej strategii. Na takie numery może sobie u nas pozwolić jedynie NE

*

Offline tesbor

• **
  • 242
  • Sprzęt: Galaxy sIII + Galaxy Note II
« Odpowiedź #31 dnia: Czerwiec 09, 2012, 02:20:39 »
Inna sprawa, że nasi geniusze od infrastruktury zadania nie ułatwiali, otwierając te nieliczne kawałki na ostatnią chwilę. W Google Maps ani śladu A2 Stryków-Warszawa (choć zaktualizowali ostatnio warszawskie wykopki pani HGW),

Rozumiem kolego, ze masz pretensje o prowadzone inwestycje infrastrukturalne / drogowe = np. wykopki HGW i innych geniuszy. Zamiast sie czepiac dostawcow map.

Gdyby te "wykopki" prowadzili np. kosmici, inna opcja polityczna, a moze "pcia" meska to bylyby OK?

Przez takie wlasnie pieprzenie, przykro to stwierdzic,  to Polska jest zadupiem!
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 09, 2012, 02:22:59 wysłana przez tesbor »

*

Offline starstruck

• 261
« Odpowiedź #32 dnia: Czerwiec 09, 2012, 07:38:57 »
Na UMP masz aktualizację już na drugi dzień. No, ale to mapa robiona przez użytkowników a nie przez fachowców.

*

Offline SpokoKoko

• **
  • 220
  • Pozdrowienia / Regards / Mit freundlichen Gruessen
  • Sprzęt: SE Live (android GB 2.3.4) | HTC HD2
« Odpowiedź #33 dnia: Czerwiec 09, 2012, 09:50:30 »
Dziś wybieram się na wycieczkę do miejscowości Walewice, niedaleko Łowicza, a potem stamtąd do Łodzi i koniec trasy w Warszawie. Mam sprzęt bez dostępu do internetu via gprs. W domu więc odpaliłem internet via wi-fi , bo to mój sprzęt posiada, dalej włączyłem LD, pobrałem dane trafficowe, zdarzenia z całego kraju odrębnym przyciskiem i wytyczyłem próbnie trasę Łódź -Warszawa. Żadna z typów tras nie poprowadziła mnie przez A2. Dobra wstawiłem punkt przez A2 i teraz program poprowadził prawidłowo i nie krzyknął, że trasa pójdzie zamkniętą drogą. Zadowolony wyłączyłem całkowicie urządzenie. Po chwili coś mi się przypomniało , włączam od nowa nawigację, ale juz nie podłączyłem jej do wi-fi i co i kupa :( A2 się zblokowała i komunikat, że trasa ma pójśc po zamkniętym odcinku, czy mi to pasuje. Wyłączyłem nawigację spokojnie i jadę w trasę z drugim , tym razem androidowym urządzeniem z navi expertem na pokładzie, który trasę pokazuje mi bez zbędnych akcji od razu z uwzględnieniem A2.
Brakuje w AM tego właśnie, że jak już sobie odblokowałem w domu odcinek via domowe wifi (usługą LD), to to się zapamięta, a nie tak jak teraz ulatuje w kosmos. Do czasu wydania nowej mapy lub uaktualnienia starej w ramach danych SR program w kierunku na Łódź, Poznań jest dla mnie nieprzydatny. Z Miplo nie korzystam, bo raczej staram się być zwykłym przeciętnym użytkownikiem programów nawigacyjnych, czyli prostota po pierwsze, a nie navi fanatykiem.
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 09, 2012, 09:54:44 wysłana przez SpokoKoko »
android: aAM 1.4.1 (mapa 1209 PL) ; naviexpert 8.x

*

Smerfik

« Odpowiedź #34 dnia: Czerwiec 09, 2012, 11:23:03 »
W domu więc odpaliłem internet via wi-fi , bo to mój sprzęt posiada, dalej włączyłem LD, pobrałem dane trafficowe, zdarzenia z całego kraju odrębnym przyciskiem i wytyczyłem próbnie trasę Łódź -Warszawa....
... Zadowolony wyłączyłem całkowicie urządzenie. Po chwili coś mi się przypomniało , włączam od nowa nawigację, ale juz nie podłączyłem jej do wi-fi i co i kupa :( A2 się zblokowała i komunikat, że trasa ma pójśc po zamkniętym odcinku, czy mi to pasuje.
Brakuje w AM tego właśnie, że jak już sobie odblokowałem w domu odcinek via domowe wifi (usługą LD), to to się zapamięta, a nie tak jak teraz ulatuje w kosmos.
O tym właśnie pisałem już wielokrotnie. Ostatnio na poprzedniej stronie http://pdaclub.pl/forum/automapa/co-zrobic-zeby-am-prowadzila-nowo-oddana-a2/msg1582667/#msg1582667
To jest chore i wielu może w trasie zaskoczyć, bo po chwilowym wyłączeniu urządzenia, pobrane dane LD znikają, wraz z zaktualizowanymi blokadami i wracamy do surowych danych SR. Czyżby w AQ nie rozumieli tego niuansu :O, że większość sprzętów nie posiada bezpośredniego dostępu do netu, a robiąc sobie w trasie przerwę na obiadek, nie mamy zamiaru zostawiać na godzinkę włączonej AM tylko po to, by nie zgubiła nam pobranych przez PC/wifi danych LD. No chyba, że producent zawarł jakiś pakt z operatorami sieci komórkowych. Może ktoś w tym AQ się obudzi i przemyśli sprawę w tej kwestii. Czy istnieje jakiś uzasadniony powód, żeby dane LD pobrane w domu przed wyjazdem nie były zapisywane w urządzeniu w sposób trwały, a nie do chwili wyłączenia urządzenia, lub nawet wymiany danych?

*

Offline msz1959

• 569
  • Sprzęt: HTC Touch HD/AM6.15 EU, iP4/iAM5.0, NavigonEU+TL
« Odpowiedź #35 dnia: Czerwiec 09, 2012, 18:00:17 »
Rozumiem kolego, ze masz pretensje o prowadzone inwestycje infrastrukturalne / drogowe = np. wykopki HGW i innych geniuszy. Zamiast sie czepiac dostawcow map.

Gdyby te "wykopki" prowadzili np. kosmici, inna opcja polityczna, a moze "pcia" meska to bylyby OK?

Przez takie wlasnie pieprzenie, przykro to stwierdzic,  to Polska jest zadupiem!
Niestety nie rozumiesz, kolego! Opcja nie ma tu nic do rzeczy. Trudno jednak oczekiwac, że Google Maps czy tp. będzie do ostatniego dnia śledzić z zapartym tchem, czy uda się uprzejezdnić A2. Pojęcie autostrady przejezdnej jest nieznane w świecie cywilizowanym, nawet u nas trzeba było na to spec-ustawę uchwalić.

*

Offline sbi

• 592
  • Sprzęt: 6630, Tungsten T3, N73, GO930, 5800XM, HTC Hero
« Odpowiedź #36 dnia: Czerwiec 09, 2012, 18:14:36 »
Trochę na marginesie tego wątku - przykro to stwierdzić, ale Polska okazała się zadupiem, mimo Euro. Pamiętam dyskusje na PDAClub sprzed kilku miesięcy, ludzie mieli nadzieje, że wielcy gracze nawigacyjni (TomTom itp.) wypuszczą zaktualizowane mapy na Euro - o ile wiem, nic takiego nie nastąpiło.
W TT na najnowszych mapach 8.90 (wydanych w maju) np A2, A1 już jest. Były wydane jako zablokowane, odblokować można je przez MapShare. Na TomTom route planer jest starsza wersja mapy, która jeszcze nie ma ostatnio wybudowanych dróg.

*

Offline msz1959

• 569
  • Sprzęt: HTC Touch HD/AM6.15 EU, iP4/iAM5.0, NavigonEU+TL
« Odpowiedź #37 dnia: Czerwiec 09, 2012, 18:23:24 »
a no to zwracam honor TT :)

*

Offline izaw

• 1165
« Odpowiedź #38 dnia: Czerwiec 09, 2012, 22:10:59 »
@Smerfik

Niektórzy nie wyłączają i mamy potem korki przy stacjach benzynowych, restauracjach. Plus darmowe zwiedzanie tych miejsc.

I wszystko w darmo w ramach subskrypcji.

*

Smerfik

« Odpowiedź #39 dnia: Czerwiec 09, 2012, 22:57:17 »
@Smerfik
Niektórzy nie wyłączają i mamy potem korki przy stacjach benzynowych, restauracjach. Plus darmowe zwiedzanie tych miejsc.
I wszystko w darmo w ramach subskrypcji.
Czyli i tak źle i tak niedobrze. Wyłączą - stracą dane LD. Nie wyłączą - generują korki.
Wniosek jeden - trzeba być czujnym :D ... i ciągle się edukować :proud:
Pozdrawiam :)

*

Offline tesbor

• **
  • 242
  • Sprzęt: Galaxy sIII + Galaxy Note II
« Odpowiedź #40 dnia: Czerwiec 09, 2012, 23:35:25 »

Niestety nie rozumiesz, kolego! Opcja nie ma tu nic do rzeczy. Trudno jednak oczekiwac, że Google Maps czy tp. będzie do ostatniego dnia śledzić z zapartym tchem, czy uda się uprzejezdnić A2. Pojęcie autostrady przejezdnej jest nieznane w świecie cywilizowanym, nawet u nas trzeba było na to spec-ustawę uchwalić.

No to dobrze, ze doprecyzowales, ze opcja nie ma tu nic do rzeczy - chociaz twoj komentarz co innego opisuje.

Poza tym zdecyduj sie o co i do kogo masz pretensje? Czy o to, ze buduja drogi czy o to, ze buduja drogi i nieaktualizuja mapy? Moze drogi maja budowac tak aby dostawcy map mieli czas na aktualizacje map w tedy kiedy beda mieli kaprys!

A przejezdna autostrade to sobie zakwalifikuj jak chcesz nawet do kategorii drogi gruntowej jezeli masz problem z przejezdnoscia - z tym, ze mozna ta droga przejechac w nieporownywalnie lepszych warunkach niz DK92.

Jezdzij wiec sobie chlopie po starej drodze z aktualnymi mapami (bo DK92 pewnie od 1959r istnieje  :wink:  ) z tirami, skrzynkami pelnymi jablek na poboczach i z antyprespirantem pod reka lub pacha!

*

Offline FlashT

• **
  • 110
« Odpowiedź #41 dnia: Czerwiec 10, 2012, 09:49:17 »
Jak sie nie korzysta z LD to aktualizacja miplo otwiera te autostrady i automapa prowadzi przez nie?

*

Offline Dolek

• 2023
  • Sprzęt: Waze znakomicie się sprawuje
« Odpowiedź #42 dnia: Czerwiec 10, 2012, 09:54:56 »
Jeśli odpowiednio skonfigurujesz MiploTrafic, czyli będziesz pobierał antyblokady to tak.

*

Offline FlashT

• **
  • 110
« Odpowiedź #43 dnia: Czerwiec 10, 2012, 09:57:57 »
W sensie to nadal nie jest permanentne?

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
« Odpowiedź #44 dnia: Czerwiec 10, 2012, 13:08:42 »
Nie jest i nie będzie, to jest opcja którą możesz sobie włączyć jeśli masz ochotę.
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

*

Offline FlashT

• **
  • 110
« Odpowiedź #45 dnia: Czerwiec 10, 2012, 13:16:32 »
No ale przeciez blokady i antyblokady Miplo sa zwyklymi punktami POI w kategoriach Blokady i Antyblokady... Moglby ktos bardzo pieknie prosze udostepnic te pliki? Bo mi sie nie chce zsynchronizowac z moim GPSem ... :/

*

Offline nocnyMarek

• 9913
« Odpowiedź #46 dnia: Czerwiec 10, 2012, 13:29:36 »
Nie to nie są zwykłe POI, to są POI z kategorii dla których miplo generuje pliki blokad/antyblokad
Samo synchronizowanie POI pobierze tylko nowe POI które będziesz mógł sobie pooglądać,
ale niczego nie odblokuje ani nie zablokuje.
Do korzystania z plików blokad z miplo musisz włączyć i ustawić sobie usługę miplotraffic
i korzystać z miplosynca, bo synchonizacja POI z poziomu AM nie obsługuje miplotraffic.

*

Offline FlashT

• **
  • 110
« Odpowiedź #47 dnia: Czerwiec 10, 2012, 13:35:17 »
Aha, rozumiem... no to kiszka, ze zlali osoby ktore nie maja dostepu do internetu w AM...

*

Offline spinnek

• 396
  • Sprzęt: Samsung Galaxy Tab (GT-P1000)
« Odpowiedź #48 dnia: Czerwiec 10, 2012, 14:45:05 »
Usiadłem dziś przy kompie, zastanawiając się, czy uda mi się uruchomić Miplotraffic w teścia Navroad 470. Być może się to da zrobić, być może nie, nie wiem.

Kiedy jednak wyobraziłem sobie, ile zamieszania wprowadza Miplotraffic (konta, synchronizacje, odrębny plik blokad od Zdarzeń Am'Traffic) wymiękłem. Nie będę mu w stanie tego wytłumaczyć.

Doceniłem AMCenter, naprawdę.

Tym bardziej, ze przypomniałem sobie, jak jeździłem z zablokowanymi przez kilka miesięcy drogami przez MiploTraffic, bo niestety producent wprowadził obsługę Miplo w Automapę, ale bez początkowego wyzerowania pliku blokad MiploTraffic (!!!!!!!!!!!!!!!!!!), w związku  z tym mimo wyłączenia Miplotraffic na urządzeniu miałem miplotrafficowe blokady  jeszcze jakiś czas, zanim się nie domyśliłem, że trzeba je ręcznie skasować.

Wniosek - czas na urządzenia z on-line (z dostętem do Internetu). Od tego nie ma odwrotu. Niedługo golarki będą miały on-line, a co dopiero nawigacje... ;)

*

Offline Dolek

• 2023
« Odpowiedź #49 dnia: Czerwiec 10, 2012, 14:47:24 »
Usiadłem dziś przy kompie, zastanawiając się, czy uda mi się uruchomić Miplotraffic w teścia Navroad 470. Być może się to da zrobić, być może nie, nie wiem.

Kiedy jednak wyobraziłem sobie, ile zamieszania wprowadza Miplotraffic (konta, synchronizacje, odrębny plik blokad od Zdarzeń Am'Traffic) wymiękłem. Nie będę mu w stanie tego wytłumaczyć.

A korzystasz z miplo ?? Aktualizujesz punkty POI ??

*

Offline spinnek

• 396
  • Sprzęt: Samsung Galaxy Tab (GT-P1000)
« Odpowiedź #50 dnia: Czerwiec 10, 2012, 14:58:57 »
@Dolek

Musisz sprecyzować, o co Ci chodzi w pytaniach "A korzystasz z miplo ?? Aktualizujesz punkty POI?"

Na co dzień korzystam z HD2, który ma on-line. Korzystam z aktualizacji Miplo zaszytej w aplikację.

Dziś wyjątkowo zastanowiłem się, czy nie jestem w stanie otworzyć A2 na innym urządzeniu (Navroad 470) początkującego użytkownika.

Na Navroad 470 jak dotychczas jedyną aplikacją używaną do aktualizacji był AMCenter, który, z tego co pamiętam, nie aktualizuje POI.

Powody, dla których sobie to darowałem, wymieniłem.

*

Offline Dolek

• 2023
« Odpowiedź #51 dnia: Czerwiec 10, 2012, 15:13:54 »
Rzeczywiście, bo zapomniałem że punkty można aktualizować obecnie również przez AM  :ok:
Ale jeżeli ktoś korzysta z miplosynca to wystarczy tylko zaptaszkować odpowiednie kategorie w miplotrafic i wszystko się pobiera ładnie. Nic dodatkowo nie trzeba robić, nie trzeba zakładać kont, itd.....
Szkoda że wbudowana synchronizacja w AM tego nie zapewnia.

*

Offline klosz007

• **
  • 194
  • Sprzęt: iPhone 4 16GB + iPad 3 3G 32GB + NavRoad Vivo Plus
« Odpowiedź #52 dnia: Czerwiec 20, 2012, 22:03:39 »
Ja sobie wczoraj zsynchronizowałem POI z Miplosync z zaznaczoną opcją antyblokad + dane trafficowe przez AM'Center (na PC) i AM nadal uparcie twierdziła, że A2 na odcinku Łódź-W-wa jest nieprzejezdna... Jechać z wyznaczoną trasą z punktami "przez" się nie dało bo nawigacja non-stop kazała zjeżdżać w prawo lub zawracać. A AQ cały czas się chwali, że kierowcy mogą w AM skorzystać z nowych odcinków autostrad otwartych bezpośrednio przed Euro  :O

Z LD korzystać nie mogę - przynajmniej dopóki w ramach posiadanej licencji AM AQ nie da mi telefonu z obsługą DUN i drugim SIMem bo z powodu niedziałania LD nie zmienię swojego iPhone 4 na coś gorszego...

*

Offline nocnyMarek

• 9913
« Odpowiedź #53 dnia: Czerwiec 20, 2012, 22:26:12 »
Na pewno masz wczytany ten sam plik blokad, który jest synchronizowany przez MiploSync?
(Lokalizację synchronizowanego pliku znajdziesz w zakładce status w Miplosyncu)

*

Offline klosz007

• **
  • 194
« Odpowiedź #54 dnia: Czerwiec 20, 2012, 22:37:37 »
Źle się wyraziłem z dawnego przyzwyczajenia - synchronizowałem się z Miplo ale nie Miplosyncem tylko synchronizacją z Miplo wbudowaną w AM.
Problem jest chyba w czym innym - przejrzałem ten odcinek A2 i żadnych blokad na nim nie widzę. Natomiast ten odcinek A2 jest traktowany jak odcinek z zakazem ruchu. O co chodzi ?
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 20, 2012, 22:41:00 wysłana przez klosz007 »

*

pliers

« Odpowiedź #55 dnia: Czerwiec 20, 2012, 22:57:17 »
Nie wiem czy Ci to pomoże, ale z tego co pamiętam przy synchronizacji z poziomu AM MiploTraffic NIE DZIAŁA. Na Twoim miejscu spróbowałbym użyć jednak MiploSync

*

Offline nocnyMarek

• 9913
« Odpowiedź #56 dnia: Czerwiec 20, 2012, 23:06:58 »
Zgadza się, AM obsługuje tylko synchronizację POI, do korzystania z usługi MiploTraffic
(pobierania blokad/antyblikad z miplo) trzeba korzystać z Miplosynca.

*

Offline klosz007

• **
  • 194
« Odpowiedź #57 dnia: Czerwiec 21, 2012, 11:22:09 »
A na moim Navroadzie z tego co wiem Miplosync nie da się zainstalować.

*

Offline ochkarol

• 4813
  • Sprzęt: Samsung Galaxy A8
« Odpowiedź #58 dnia: Czerwiec 21, 2012, 11:38:03 »
A na PC też się nie da?
Pozdrawiam
Karol
. : Kobietę łatwiej rozebrać wbrew jej woli, niż ubrać po jej myśli. : .

*

Offline emisiu

• Ekspert AutoMapa
  • 2362
« Odpowiedź #59 dnia: Czerwiec 21, 2012, 14:34:13 »
Co i gdzie moge ustawić, co by AM z Łodzi do Warszawy prowadziła A2? Na stronie AM jest ładne info:" Nowe odcinki autostrad A1 i A2 w AutoMapie!", tylko gdzie?

W zasadzie to można już zainstalować wersję 6.10e (beta) i problem z głowy. Finalna wersja najprawdopodobniej nie będzie się różnić od tej bety, a gdyby nawet to sobie zaktualizujesz.  :)