Przeanalizowałem ten przypadek "wszerz i wzdłuż" i co się okazuje. Otóż udało mi się uzyskać przebieg trasy zbliżony do rgr, ale podstawą było wyłączenie rzeczywistej blokady, powodującej objazd przez baczynę i Marwice. Do tego ustawienie parametru "Unikaj zawracania nadkładając" na 0km, no i oczywiście wszystkich opisanych przez rgr blokad i parametrów.
Jakie wnioski stąd płyną? Ano pierwszy, że akurat ta konfiguracja trasy optymalnej, jest bardzo wrażliwa na wszystkie parametry ustawień trasy (zarówno suwak krótka-szybka, jak i szybkości obliczania trasy, a nawet parametru dotyczącego zawracania, nie mówiąc już o blokadach, powodują zmiany w przebiegu tras). Co ciekawe, nie mam co do tego pewności ale wydaje się, że wstawianie dodatkowych blokad nie powoduje ogólnej zmiany trasy, tylko działa lokalnie. W moim odczuciu, AM wylicza trasę optymalną, nie biorąc pod uwagę blokad, a zmiany trasy wynikające z blokad dodaje jakby na końcu. Stąd blokowanie odcinków nie przynosi oczekiwanych efektów.
Drugi wniosek jest potwierdzeniem mojego dotychczasowego doświadczenia. W długie trasy należy się wybierać używając trasy szybkiej. Sprawdza się ona znacznie lepiej niż optymalna, która jest IMHO dobra do kilkudziesięciu kilometrów.
Natomiast w trakcie testów wyszła mi taka droga, a to już jest na pewno bzdura: